教育王國

標題: 有咩課程岩小一有讀障既小朋友 [打印本頁]

作者: hongmi    時間: 16-9-19 16:48     標題: 有咩課程岩小一有讀障既小朋友

剛升小一,26個英文字母都未能認讀,可以默寫自己名字,但不是記得讀音,係靠英文字母記形狀,就黎英文默書,同佢溫習好困難,我都唔知點幫佢,一叫佢溫就喊同埋好似好攰,大家有冇咩提議有咩比較專門既課程比佢參加?學校只係比調適,但一直都無方法教我點做好

作者: 焯男bb    時間: 16-9-19 19:17

hongmi 發表於 16-9-19 16:48
剛升小一,26個英文字母都未能認讀,可以默寫自己名字,但不是記得讀音,係靠英文字母記形狀,就黎英文默書 ...

我都搵緊我仔情況同你小朋友差唔多,剛上小二,一年班默書時只靠死記,中默成績很好,英文最低試過3×分,最高8×分,但到小二默書深了很多,我都係盡量溫得幾多就幾多,有讀障的小朋友不能勉強,你小朋友做左評估未?

作者: hongmi    時間: 16-9-19 20:24

焯男bb 發表於 16-9-19 19:17
我都搵緊我仔情況同你小朋友差唔多,剛上小二,一年班默書時只靠死記,中默成績很好,英文最低 ...

K3時健康院評估左,但小學唔知會唔會再評估呢?唉,對住佢錦簡單英文字母都唔識,我唔知佢關讀障事定佢唔想記。好勞氣

作者: 焯男bb    時間: 16-9-19 21:00

hongmi 發表於 16-9-19 20:24
K3時健康院評估左,但小學唔知會唔會再評估呢?唉,對住佢錦簡單英文字母都唔識,我唔知佢關讀障事定佢唔想 ...

我都係教到好勞氣,我仔而家都係連26個字母都記唔晒,有讀障會令到佢無左學習興趣,一見到字就唔想睇,小一考試會有讀卷,但都唔合格,你可以試下將個字拆開,或者將啲字圖像化,加油呀,要不停鼓勵佢,其實人可能讀10分鐘就識,但佢地可能要多十倍時間去學,我都教得好辛苦我仔仲要讀一線小學 我考慮緊要轉校。

作者: hongmi    時間: 16-9-19 23:31

焯男bb 發表於 16-9-19 21:00
我都係教到好勞氣,我仔而家都係連26個字母都記唔晒,有讀障會令到佢無左學習興趣,一見到字就唔想睇,小 ...

我地做阿媽都好慘,唔甘心佢唔識,不停有時間就教,越教越勞氣,阿仔就越讀越攰,我寫信問老師應該點做,大約一個星期都無老師覆我,趁放學問班主任,佢好似趕時間走錦,唉,其實而家連最基本既字母都未搞掂,默書對佢黎講真係好困難,頭先我都忍唔到大聲鬧佢,鬧完自己都好唔開心,自己成日諗,怕老師唔包容佢,將佢標籤,佢長期成績差又怕佢自信心低,怕佢唔開心而家只係剛剛開始,條路點行好?

作者: 焯男bb    時間: 16-9-20 00:01

hongmi 發表於 16-9-19 23:31
我地做阿媽都好慘,唔甘心佢唔識,不停有時間就教,越教越勞氣,阿仔就越讀越攰,我寫信問老師應該點做, ...

好明白,大家係同路人,你仔小學有無支援?如果出面有協康同博思會都有幫有學習障礙的小朋友,不過我無搵,我見收費都唔平,我仔學校有支援的,但我自己都教到好氣餒 都有試過忍唔住會鬧,其他同學家長唔會明教有讀障小朋友有幾困難,不過你都算早發現,我只係啱啱發現到,一年級時仲不停迫佢讀,完全唔知佢有問題,仲怪佢唔努力 ,但係寫字方面我仔是無問題的,你介唔介意pm傾?

作者: 焯男bb    時間: 16-9-20 09:31

焯男bb 發表於 16-9-20 00:01
好明白,大家係同路人,你仔小學有無支援?如果出面有協康同博思會都有幫有學習障礙的小朋友, ...

你上協康會個網頁右手面有個青葱計劃

圖片附件: Screenshot_20160920-092925.JPEG (16-9-20 09:31, 189.06 KB) / 下載次數 26
/forum.php?mod=attachment&aid=Nzk5ODl8NDZjNThlZTB8MTcyNzEwMjc2OXww

作者: cecilau    時間: 16-9-20 12:01

hongmi 發表於 16-9-19 16:48
剛升小一,26個英文字母都未能認讀,可以默寫自己名字,但不是記得讀音,係靠英文字母記形狀,就黎英文默書 ...
試下學phonics, 呢間東華三院的center 專做讀寫障礙的, 可以試下呀 :-呢度有課程info:-
https://gallery.mailchimp.com/25c9749d3ed01c00d5f08f675/files/%E4%B8%AD%E5%BF%83%E6%B4%BB%E5%8B%95%E9%80%9A%E8%A8%8A_2016%E5%B9%B410%E6%9C%88%E8%87%B312%E6%9C%88.pdf

就係呢間, 但唔知點解見唔到課程info:-
http://www.tungwahepsc.org/

作者: 大b豬    時間: 16-9-20 13:53

我小朋友K3 , 出年升小一都有同樣問題. 有興趣給你交流一下.

作者: hongmi    時間: 16-9-20 14:05

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 大b豬    時間: 16-9-20 14:53

作者: tinaleung    時間: 16-9-21 16:52

回覆 hongmi 的帖子

age 7 先可做讀寫同iq test,

幼稚園做那個係咩評估?

明白你的難處, 但要記住父母係佢最後的支持,加油

作者: hongmi    時間: 16-9-21 19:07

tinaleung 發表於 16-9-21 16:52
回覆 hongmi 的帖子

要age 7 先可做讀寫同iq test的,幼稚園做那個係咩評估?

我仔k3轉介左去健康院check,我呢兩日都好失落,好怕佢在學階段自我形象低落,無自信, 慣性比老師同學睇小

作者: tinaleung    時間: 16-9-22 11:22     標題: 引用:Quote:tinaleung+發表於+16-9-21+16:52+ 回

原帖由 hongmi 於 16-09-21 發表
我仔k3轉介左去健康院check,我呢兩日都好失落,好怕佢在學階段自我形象低落,無自信, 慣性比老師同學睇小 ...
做下小義工
人總有優點的

作者: tinaleung    時間: 16-9-22 11:22     標題: 引用:Quote:tinaleung+發表於+16-9-21+16:52+ 回

原帖由 hongmi 於 16-09-21 發表
我仔k3轉介左去健康院check,我呢兩日都好失落,好怕佢在學階段自我形象低落,無自信, 慣性比老師同學睇小 ...
但健康院check 左咩?

作者: SnakeB    時間: 16-9-22 11:50

作者: 樂鵝    時間: 17-6-15 02:26

焯男bb 發表於 16-9-20 00:01
好明白,大家係同路人,你仔小學有無支援?如果出面有協康同博思會都有幫有學習障礙的小朋友, ...

請問你住邊區學校於那? 我打算幫孩子找有支援的小學, 但沒有頭緒, 上綱又找唔到有 d d 學校既資料。

作者: chowqv    時間: 17-6-19 23:32     標題: 回覆樓主:

呢樣野,要搵職業治療師教…
阿仔上咗2年"寫字班",不過係政府精神科醫生轉介,去返果到上堂。

作者: irenelwl    時間: 17-6-20 08:34

SENS政府學校資源有限, 做得幾多, 真係靠父母。
負擔到, 搵職業治療師評估下小朋友基本能力, TRAIN UP左先, 有無專注問題, 身體不協調, 視覺追踨DD......跟住一定要配合OT訓練, 唔好諗住做左成績會突飛猛進, 只係為未來更長遠的路做定準備。負擔到當然想搵D專門機構上堂, 如傅思會..
如果家長未太認識讀寫障礙, 可以試下參加小童群益會有個計劃, 係比學習困難的兒童, 有中文, 英文同家長組, 因個計劃有機構津貼, 費用唔貴, 不過個目標唔係谷成績, 而係教學生點樣用吾同方法學習, 要試, 而且家長組, 個社工都會同家長講解, 唔同的小朋友用的方法未必一樣, 要試, 佢地會教你去觸摸同減壓。
我女都係讀寫障礙, 小三自費評估先知, 學校好唔公平GA, 同一成績, 人地有得評估, 你無, 好睇你還到咩老師咩人, 家長真係要自己努力, 加油!
作者: FAMILYOFLOVE    時間: 17-6-26 12:10

irenelwl 發表於 17-6-20 08:34
SENS政府學校資源有限, 做得幾多, 真係靠父母。
負擔到, 搵職業治療師評估下小朋友基本能力, TRAIN UP左先, ...

請問你是自己發覺定老師?我懷疑我小朋友都有

作者: irenelwl    時間: 17-6-26 17:04

回覆 FAMILYOFLOVE 的帖子

男家親戚2個仔都係,我女一直成績差,我唔知咩係讀寫障礙,學校無聯絡過我,我一知男家d人有d樣野就番學校搵班主任傾,跟著佢叫我出去搵人評估,快d搞唔好等。
作者: FAMILYOFLOVE    時間: 17-6-26 18:16

irenelwl 發表於 17-6-26 17:04

男家親戚2個仔都係,我女一直成績差,我唔知咩係讀寫障礙,學校無聯絡過我,我 ...

最終係唔係?

作者: irenelwl    時間: 17-6-27 11:12

係丫,跟住週圍搵方法幫佢
作者: FAMILYOFLOVE    時間: 17-6-29 08:18

irenelwl 發表於 17-6-27 11:12

請問有什麼方法?我問過出面d課程,要確診左先有堂上,學校有調適嗎?

作者: FAMILYOFLOVE    時間: 17-6-29 08:23

irenelwl 發表於 17-6-27 11:12

請問你小朋友有什麼特徵?

作者: irenelwl    時間: 17-6-29 10:59

我搵個D唔洗, 特徵我如果一早識分個女就吾會咁遲知, 你小朋友多大?
作者: catfeng    時間: 17-12-1 10:49

我小朋友都係岩做左評估,嚴重讀寫障礙。我都發覺學校俾噶支援真係好唔夠,教育專家講完個評估報告,俾噶意見同方法都係好官方噶。小朋友宜家小二,我都想幫區轉校啦。
作者: mcrabbit    時間: 17-12-1 20:50     標題: 回覆樓主:

可問博思會 Pathways,  有專門教讀障的課程

作者: miss_u    時間: 18-3-28 01:59     標題: 回覆樓主

我仔黎緊都升小一 情況同你差不多 但我仔係記到 反而寫好差 26個英文字母可能寫到既都只係4、5個度 我都好煩

作者: tinaleung    時間: 18-3-28 14:22

有好多,你上網搵博思會,油麻地信義會,明愛。社區中心有時有開支援讀寫的課程,有遊樂場協會,救世軍青少年中心

作者: seven324    時間: 18-5-8 23:49

焯男bb 發表於 16-9-19 21:00
我都係教到好勞氣,我仔而家都係連26個字母都記唔晒,有讀障會令到佢無左學習興趣,一見到字就唔想睇,小 ...

我女而家小一,評估左係讀寫,已經係博思會上緊課程,因為上左冇耐,未知成效係點。阿女都係讀緊一線小學,我都見佢讀得好辛苦,雖然學校都有駐校社工,心理學家,言語治療師,不過功課同考試方面調適仍然未夠,都係想同佢轉校,唔想佢太辛苦,壓力又大。但又唔知邊間學校對sen學生有多啲幫助

作者: tinaleung    時間: 18-6-6 11:33

seven324 發表於 18-5-8 23:49
我女而家小一,評估左係讀寫,已經係博思會上緊課程,因為上左冇耐,未知成效係點。阿女都係讀緊一線小學 ...

打去彩虹的特殊學習協會,向義工了解下你不同學校的調適

作者: jumpjl    時間: 18-6-14 17:31     標題: 回覆樓主

我剛剛收到報告,專家建議加時及讀卷等等。我想了解下,通常local School 會唔會依報告做架?

作者: susannakwong    時間: 18-8-9 18:17     標題: 回覆樓主

我個女現在升小二,同你個仔剛好相反,佢中文完全記唔到,連認字都有困難,因為除了英文和普通話拼音,科科都係中文,所以成績好差,英文和普通話拼音反而冇問,很多人叫我俾佢讀國際學校,但學費太貴,所以只好留在本地主流學校,請問那裡可以做評估?我想知我的女是否也有學習障礙,謝謝(emoji)

作者: Pakpak_mama    時間: 18-8-12 18:23

jumpjl 發表於 18-6-14 17:31
我剛剛收到報告,專家建議加時及讀卷等等。我想了解下,通常local School 會唔會依報告做架?
...

我仔發展遲緩,讀緊資助學校,有D同學評左讀障的有得讀卷同埋延長考試時間,我個仔就無,其實佢成績都幾差,一般功課跟住做的無問題,但考試就唔合格。而家佢喺一間專補sen的補習社上功課輔導和中文讀寫班,我見佢有明顯進步,嗰個班有D同學都係讀障的,我好想知其實我個仔除左遲緩,係咪都有讀障,請問可以在哪裡找評估?私人的費用大約多少錢?

作者: Angel8    時間: 18-8-23 00:27

Pakpak_mama 發表於 18-8-12 18:23
我仔發展遲緩,讀緊資助學校,有D同學評左讀障的有得讀卷同埋延長考試時間,我個仔就無,其實佢成績都幾差 ...

試下要求學校同你評,不過有排等。出面私家都要等半年左右,協康果啲好似7-8千

想問下你個sen補習係邊區?

作者: Pakpak_mama    時間: 18-8-27 14:55

Angel8 發表於 18-8-23 00:27
試下要求學校同你評,不過有排等。出面私家都要等半年左右,協康果啲好似7-8千

想問下你個sen補習係邊區 ...

在將軍澳

作者: chingman6    時間: 18-9-10 19:02

Pakpak_mama 發表於 18-8-27 14:55
在將軍澳

可否pm, 我都住將軍澳,小朋友都係讀寫問題,好想知有咩補習班係專for sen

作者: kmbe    時間: 18-9-28 08:26

我懷疑我小朋友係學障(4歲幾),學野比較慢,記憶及專注力都得很弱,攞緝很差,會倒轉b,d,p,q, 3,9,S這些字左右倒轉寫,紏正後寫返啱,但下次又錯,同佢睇書會扒抵或托頭,學野自理都比同齡小朋友慢,介片都比較慢(唔知關唔關事)。曾向老師查詢,話未正式學習未見到,有啲話發展有快有慢,我自己好擔心,我怕擔誤左治療黃金期,而且要揀小學,好想知小朋友係咪學習較慢,因為選校方向都唔同,我問過健康院,而家排等見健康院醫生,如果醫生應為懷疑,先再有得排評估。我想問:1。如果輕微學障,有什麼特徵?
2。除左排政府,可以去邊做評估? 邊間?

作者: beebee0723    時間: 18-12-2 06:51

回覆 Pakpak_mama 的帖子

我都住tko,都想知補習社的資料!謝謝你

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5