教育王國

標題: 細B大B [打印本頁]

作者: sky_erica    時間: 16-9-5 23:18     標題: 細B大B

大仔2011年12月出世, 宜家讀K3做細B。發覺去in 直資或叩門都冇乜競爭力。再加上見2011年(兔,95451人)出生率比2012年(龍,91558人)還高。
各位媽媽,若你是我,你會讓你的小朋友多讀一年K3,下年做大B先報小一嗎?另外,純屬用出生率,能否推斷出小一適齡兒童人數嗎? 請指教。

作者: Lu324    時間: 16-9-5 23:28     標題: 回覆:sky_erica 的帖子

我個仔一樣12月。
最近同同學一齊去玩,同學問佢媽咪「點解我大過呢個同學一年」
相信小朋友會介意年紀。既然可以跟得上,我唔會repeat

作者: cattz288    時間: 16-9-5 23:52

sky_erica 發表於 16-9-5 23:18
大仔2011年12月出世, 宜家讀K3做細B。發覺去in 直資或叩門都冇乜競爭力。再加上見2011年(兔,95451人)出 ...
唔會喇, 參加兩次畢業禮?! 不如大抽獎上左小一, 叻既咪考插班, 唔得先REPEAT P1

作者: teambuilder    時間: 16-9-6 05:19

如果考到心儀學校就唔repeat,如果乜都考唔到,勉強升小一都只會墊底。如拿住包尾成績去再考小一,也未必考到心儀學校。如在非心儀學校repeat亦非你所願。當然亦有小部份人雖然乜都考唔到但其實學術唔差會讀得好,要睇下小朋友係邊種。
作者: Bobo1210    時間: 16-9-6 08:37

大仔2011年12月出世, 宜家讀K3做細B。發覺去in 直資或叩門都冇乜競爭力。再加上見2011年(兔,95451人)出 ...
除非小朋友好跟唔到,唔係唔好repeat,見到人人升小一,佢自已仲k3,會唔開心。
作者: appletim    時間: 16-9-6 08:59     標題: 回覆:Bobo1210 的帖子

我亦有同樣的問題,老師同我講過不是學術問題,而係情緒上仍然未及其他同學穩定,我都要睇下K3有冇改善或有冇心儀學校取錄。時常煩惱中!!

作者: Chirley    時間: 16-9-6 10:27

我大仔都係2011年11月底出世而家讀緊k3,
不過如無特別既問題, 我都唔建議幫小朋友重讀k3,
樓主你無講你小朋友係咪有咩學習或其他問題,
如只係純以大、細b問題去講, 其實除左肌肉發展果d問題之外,
學習問題真係唔差太多, 咁當然同d大b女既會有點分別, 始終女仔真係成熟d,
你都知道2011同2012既出生率都係高, 點都係爭餐死,
如無特別問題, 我寧願將重讀呢個最壞打算係小學或中學...
我身邊有d同期既小朋友已重讀左k2、或黎緊會重讀k3,
不過佢地都係因為有個別問題...
作者: Chirley    時間: 16-9-6 10:29

appletim 發表於 16-9-6 08:59
我亦有同樣的問題,老師同我講過不是學術問題,而係情緒上仍然未及其他同學穩定,我都要睇下K3有冇改善或有 ...
其實唔建議repeat,唔清楚你小朋友係情緒上點唔夠其他同學穩定,
不過睇清楚問題, 都總有改善方法...

作者: sky_erica    時間: 16-9-6 10:38

亜仔專注力不足,但學業上跟得ok。怕佢上了小學後先重讀,佢會仲唔開心,話哂再大多—年,而且以前同班同學仲曰見夜見,幼稚園重讀就見唔到以前啲同學。
作者: appletim    時間: 16-9-6 12:53     標題: 回覆:Chirley 的帖子

我個仔有D睇心情,有時明知答案又吾願答。成日都睇吓同學點做先去跟住做。個人有D"盟失"咁!

作者: Bobo1210    時間: 16-9-6 17:25

appletim 發表於 16-9-6 08:59
我亦有同樣的問題,老師同我講過不是學術問題,而係情緒上仍然未及其他同學穩定,我都要睇下K3有冇改善或有 ...
學術跟到,無問題架!情緒問題唔係讀多年就可以解決wor,要同k3老師or校長傾下計,看看點幫到小朋友改善情緒問題。同埋細b大d(我囡12月超細b),同大仔無分別,除非細仔特別慢、跟唔到,唔係唔好 repeat 。

作者: HK-MAN    時間: 16-9-6 17:31

其實REPEAT K2 好過REPEAT K3....我女都有同學REPEAT K3, 好多人都覺得怪,明明上年佢有份行畢業禮...
作者: mayyylai    時間: 16-9-6 17:39

回覆 sky_erica 的帖子

如果真係要重讀 K3,好似一早要同學校溝通,因為每個小朋友只可參加一次大抽奬。
但係,真的需要嗎? 你都要考慮小朋友嘅感覺,如果個個小朋友一齊畢業,但來年竟然得佢一個留係原校讀多次 K3,佢會點諗呢?其實如果小朋友唔係真係太差,我個人覺得唔應該重讀,小朋友上到小學,未必一定差過其他小朋友。
純粹個人意見,不喜勿插!

作者: mayyylai    時間: 16-9-6 17:44

回覆 sky_erica 的帖子

咁不如嘗試考一間啱佢嘅小學。
作者: karen55407    時間: 16-9-6 17:50     標題: 引用:大仔2011年12月出世,+宜家讀K3做細B。發覺

原帖由 sky_erica 於 16-09-05 發表
不會在K3重讀

作者: yuchin    時間: 16-9-6 18:50

作者: sky_erica    時間: 16-9-6 22:38

老師都建議重讀,但k2重讀會好啲。我遲咗了。
Anyway, 謝謝各位寶貴意見。
作者: sky_erica    時間: 16-9-6 22:39

回覆 mayyylai 的帖子

會試吓,但勝算低。
作者: pcdogjoe    時間: 16-9-19 14:06

Repeat P1好過K3啦
作者: strawberrychic    時間: 16-9-19 14:36

幼稚園如果repeat多數N1/K1喎, K3咁大個, 見到同學升小學自己無得升, 心理會受影響. 另外, 如果你小朋友唔係真係跟唔上, 其實唔駛 repeat 幼稚園.

我地都係2011年12月, 老師話學習上唔覺佢係細B
作者: DD仔    時間: 16-9-19 14:49

选择做大B或细B,应该在入读K1时已经作出决定,K3时则顺其自然啦。
现在阿仔在P1,也见到同学岁数相距1整年的例子,大仔那些的确定当些,体能身型也着数,要选入校队或参加运动会也会优胜些。
作者: joysic    時間: 16-9-19 15:35

因為每個小朋友只可參加一次大抽奬x2

我個女都係11月 無太大問題、 除入K1時有小小、
随着年紀大会慢慢縮小距離的 放心oh。

作者: MrBeast    時間: 16-9-19 15:46

當然愈早決定愈好,在k3時決定轉也不是問題。p1若更上一層樓是ok,otherwise no no
作者: liple0405    時間: 16-9-22 11:36

如果想重讀K3, 會唔會係轉校讀? 咁人地只係當你插班
可能係唔容易搵, 不過可以試吓

作者: sky_erica    時間: 16-9-24 23:14

我已決定照升p1, 因為肯收k3重讀生的學校好少,又好遲先知收唔收你。因為我本希望在別的學校重讀k3, 如果到時冇好的學校收,我真係大件事。搏唔過

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5