教育王國

標題: 資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線? [打印本頁]

作者: 蝦米豬    時間: 16-8-31 15:18     標題: 資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線?

親戚正掙扎中,尋求意見。
家姐醒目,幸運地派入有聯繫中學的名津,讀得不錯。妹妹即將升小,佢媽媽覺得妹妹資質平庸,擔心在名津讀不上,即使包入那名津,現考慮為細女報有聯繫中學的區內二線津小,因某些原因,這二線津小收阿妹機會很大。
如果是你,你會如何選擇?

作者: meowloo    時間: 16-8-31 15:22

我會先跟家姐一間,試了不適合才考慮其他。
小朋友的潛能可以很大的,有機會應該先去試下
作者: retriever    時間: 16-8-31 15:25

蝦米豬 發表於 16-8-31 15:18
家姐醒目,幸運地派入有聯繫中學的名津,讀得不錯。妹妹即將升小,佢媽媽覺得妹 ...

讀左先講, 唔得咪走囉...

唔保證, 讀2線係無事...

津校又唔係俾天才讀, 習慣唔好, 一, 二線都死...

作者: Felix223    時間: 16-8-31 15:31

反正都是必收生, 比個細照讀, 資質平庸唔代表讀唔上.
作者: dereklg    時間: 16-8-31 15:35

蝦米豬 發表於 16-8-31 15:18
家姐醒目,幸運地派入有聯繫中學的名津,讀得不錯。妹妹即將升小,佢媽媽覺得妹 ...
不必自尋煩惱,孩子咁細,你以為佢平庸姐,可能只係慢熱而已。

就算真係平庸,有d 叻同學,就是她的福氣了,大把同學仔會拖著佢走,不知幾著數。

做事叻的人就只會樣樣都要自己做,反而唔叻的人就大把人幫佢做事了。

作者: hha    時間: 16-8-31 15:43     標題: 回覆:資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線?

先跟家姐讀一線,真係唔掂先轉,反正二線嗰間有關係應該遲d插班都收。

作者: Bobo1210    時間: 16-8-31 15:47

一線!俾細囡試下先!
作者: kaatt    時間: 16-8-31 15:48     標題: 回覆:資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線?

跟家姐好D,有咩野唔明都可以問家姐,讀二線不一定輕鬆,反而可能發展其他興趣例如音樂跳舞?!

作者: HK-MAN    時間: 16-8-31 16:28

試下跟家姐一齊讀啦,你起碼唔需要兩間學校滕來滕去...
作者: 小曳人    時間: 16-8-31 16:35

跟!

作者: MrBeast    時間: 16-8-31 17:00

有past paper 都唔讀?
作者: papapapa    時間: 16-8-31 17:01

HK-MAN 發表於 16-8-31 16:28
試下跟家姐一齊讀啦,你起碼唔需要兩間學校滕來滕去...
同一間致少有事都可以找家姐問下, 方便好多
作者: TwinWong    時間: 16-8-31 17:28

當年細囡幼稚園時學習都係平傭, 上到家姐小學見人地個個好勁,
問我掂解比HAPPY K佢讀, 佢样样都唔識, 只係数學好
我話第時有排你讀, 幼稚園係要开心玩, 上堂專心就得,
到佢小四開始都可以後來居上, 所以比佢試先讀咗家姐間先, 唔得先再轉
作者: subb    時間: 16-8-31 17:30

點都是細妹跟家姐做必收生, 有個學位先 !

無埋由必收生唔做, 用10分去跟人爭賓頭, 或又要玩大抽獎 !
作者: vpo0615    時間: 16-8-31 17:36

如果係我, 我會比細妹跟家姐.
作者: 奥脫福    時間: 16-8-31 21:46

自尋煩惱、庸人自擾,又多一個活生生的例子。
作者: boyi    時間: 16-8-31 22:11     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

妹妹名津讀吾掂出去應該容易接貨,頑皮坐不定不等如讀書差,況且分開2間學校,返放時間、考試期、大假全部有出入,完全吾值得

作者: notcool    時間: 16-8-31 22:27

If without sister, which school is better fit for 妹妹?

Following bigger sister has many practical advantages.
作者: MMVV    時間: 16-8-31 22:34     標題: 回覆:資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線?

如果是私校大家咁上吓質素驚比下去都仲可以講吓,嘅然是津校大把中庸質素一起,點會自己走先架。

作者: wonglily    時間: 16-9-1 06:53

資質中庸?得過我小朋友,想當年小一取第一份成績表,班主任點同我两公婆講,我哋所有老師無諗過你小朋友考到全級第一,而且中英數常都是最高分的成績,小朋嘅努力,在小學階段係好重要。
作者: retriever    時間: 16-9-1 08:01     標題: 回覆:奥脫福 的帖子

咁唔客氣?

作者: longlokma    時間: 16-9-1 08:11     標題: 回覆:資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線?

唔好咁快下定論低估孩子!幼稚园时期根本睇唔到孩子能力。所以我從來認為所谓「考入」幼稚园同「考入」小一是多馀兼無意義嘅事!

作者: karen55407    時間: 16-9-1 09:23     標題: 引用:資質中庸?得過我小朋友,想當年小一取第一

原帖由 wonglily 於 16-09-01 發表
資質中庸?得過我小朋友,想當年小一取第一份成績表,班主任點同我两公婆講,我哋所有老師無諗過你小朋友考 ...
我女都係資質平庸,我選擇陪佢一齊努力,將勤補拙,咪一樣順利完成SMC小學六年課程

作者: Naughty917    時間: 16-9-1 11:27     標題: 回覆:資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線?

其實你已經冇得揀,除非已經有私小揸手,否則得個十分,仲要去博?

作者: yourmobile    時間: 16-9-1 13:35

just choose one you think the best fit for your kid. that's your kid future.
作者: heidicyli    時間: 16-9-1 13:52

3分資質7分努力! ! 小朋友還小, 還未能看清潛能, 當然跟家姐好
作者: dereklg    時間: 16-9-1 14:23

longlokma 發表於 16-9-1 08:11
唔好咁快下定論低估孩子!幼稚园时期根本睇唔到孩子能力。所以我從來認為所谓「考入」幼稚园同「考入」小一 ...
呵呵,正正如此 !
嬴在起跑線而輸在中途的,比比皆是,而且不是無緣無故的。

作者: dereklg    時間: 16-9-1 14:35

dereklg 發表於 16-8-31 15:35
不必自尋煩惱,孩子咁細,你以為佢平庸姐,可能只係慢熱而已。

就算真係平庸,有d 叻同學,就是她的福氣了 ...

Andyandmark 抱歉,我無法認同你說法。叻的同學點解要幫差同學?永遠落後他人,心裡好受嗎?人地覺得你咁無用,會嘲笑你  發表於 昨天 19:25

anyway,認同又好,不認同又好,純粹討論而已, :

叻的同學點解要幫差同學?<------因為叻仔如太自私就不是叻仔了

永遠落後他人,心裡好受嗎?<--------睇你點幫助你的孩子啦,如你積極幫助佢,對於你和孩子也是一場很好的提升,而事實上,世上那有永遠落後之人呢 !

人地覺得你咁無用,會嘲笑你 <---------怕唔怕比人笑,也是父母之責,.......怕跌倒成不了大器。自己執生,反正世事多變,睇事情多角度,因事制宜,沒必然的答案。

作者: dereklg    時間: 16-9-2 01:32

謝謝felix網友
作者: Nath    時間: 16-9-2 14:57

dereklg 發表於 16-9-1 14:35
Andyandmark 抱歉,我無法認同你說法。叻的同學點解要幫差同學?永遠落後他人,心裡好受嗎?人地覺得你咁 ...
還記得我家小孩小一開始時, 有同學因為未曾學過普通話而上中文課時顯得有點吃力; 但身邊既同學並冇取笑佢, 返而好積極咁教佢普通話. 老師仲讚我家小孩同另一位同學係主動幫忙並唔係應老師要求. 其實小朋友既世界係好單純, 勾心鬥角/ 踩住人上位係大人身上學返嚟
作者: Felix223    時間: 16-9-2 15:05     標題: 引用:Quote:dereklg+發表於+16-9-1+14:35+Andyan

原帖由 Nath 於 16-09-02 發表
還記得我家小孩小一開始時, 有同學因為未曾學過普通話而上中文課時顯得有點吃力; 但身邊既同學並冇取笑佢,  ...
認同。父母係要身教!知識、學術上父母會儘量倍育小孩,讀書叻唔叻將來都係靠佢自己造化;但待人處事德育我個人更為重視。

作者: dereklg    時間: 16-9-2 15:08

Nath 發表於 16-9-2 14:57
還記得我家小孩小一開始時, 有同學因為未曾學過普通話而上中文課時顯得有點吃力; 但身邊既同學並冇取笑佢,  ...
競爭是有很多方法的,有人自私自利,或者從小不懂愛和被愛。

亦有人,天生或被教育至懂得愛護別人,他明白了亙相扶持比勾心鬥角更快樂,也明白 " 一個人跑跑得快,一群人跑跑得更遠"這個道理。

到最後,有智慧者不會再問 " 為什麼別人會幫助我"。

作者: Andyandmark    時間: 16-9-3 07:48

叻仔和自私不可連埋一齊講,因為他們之間無直接關係。有錢的人或社會有地位人(當呢種是叻仔)一定經常樂意幫助他人?窮人或社會沒有地位人(當呢種不是叻仔),一定不會幫助他人?人是性本善,也是性本惡,道德愛心和才能沒有半點相連。
我之前意思是落後他人,對孩子本身會充滿挫折感,影響其自信心,不利其發展。當然,挫折是成長的一部分,也不可避免的。但我始終認為多點自信,少點挫折會好點。當然自信過度會驕傲,挫折過度會身心受創,有機會自我放棄,兩者不可過分。至於家長幫助就能有所提昇,我認為有自信情況下比落後情況,較容易提昇,但不否定有人落後可以絕地反擊成功。永遠落後真是不出奇,上天賜給每個人不同天賦,有些人在某方面特別出色,你永遠在那方面輸給他好出奇?你以為你很努力去做就得?人地都一樣努力,有些人可以在奧運拿好幾枚金牌,有些人一個奬牌也拿不到?拿不到獎牌的努力一定比拿金牌的努力少??有些境界和高度,單靠努力是永遠去唔到的,如果你天資不行的話。

所有人都怕被人笑,怕被人看 不起,就是因為怕,所以要證明給他們看,只有打敗笑你的人,才能改變他們觀感。我不否定有很多有愛心的同學願意伸出援手,幫助成績差的人,但成績差的人始終有自卑心,成日要人幫,即是自己能力比人低,點會有快樂?有幾多小朋友成績跟不上會開心?就算無人睇佢唔起,無人笑佢情況下。每個小朋友都好想成為家長心中最叻小朋友,無人想差。
      在有比較情況下,我想法是寧做雞頭莫做牛後,做左牛後的未到中學文憑試關鍵時刻,信心早已崩潰了,如何應付高壓力較量?做雞頭的,充滿信心,雖未必一定勝,但對未知結果拼全力。

作者: HaYi    時間: 16-9-3 09:57

別以為津小二線會比一線輕鬆, 一二線的津小絕大部分是抽入, 同小朋友資質無大關係. 二線分分鐘谷好多, 一線可能學校不谷,家長自己來.

因為是津小必入, 我都會讚成跟入先, 有家姐的資料, 家長都易跟,
作者: momama    時間: 16-9-3 10:11     標題: 引用:有past+paper+都唔讀?

原帖由 MrBeast 於 16-08-31 發表
有past paper 都唔讀?
正解

作者: penp0319    時間: 16-9-3 10:37     標題: 回覆:資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線?

每個小朋友都有自己長處和潛質!咁早話中庸!不公平呀!:;pppp:

作者: lovebb2    時間: 16-9-3 13:18     標題: 引用:叻仔和自私不可連埋一齊講,因為他們之間無

原帖由 Andyandmark 於 16-09-03 發表
叻仔和自私不可連埋一齊講,因為他們之間無直接關係。有錢的人或社會有地位人(當呢種是叻仔)一定經常樂意 ...
父母要相信小朋友, 鼓勵小朋友, 没有父母㑹睇唔起自己小朋友

作者: lovelybaby2015    時間: 16-9-4 15:22     標題: 引用:自尋煩惱、庸人自擾,又多一個活生生的例子

原帖由 奥脫福 於 16-08-31 發表
自尋煩惱、庸人自擾,又多一個活生生的例子。
同意!

小朋友4丶5歲便被認定資質平庸,都幾慘

作者: wingszew    時間: 16-9-4 16:17     標題: 引用:資質中庸?得過我小朋友,想當年小一取第一

原帖由 wonglily 於 16-09-01 發表
資質中庸?得過我小朋友,想當年小一取第一份成績表,班主任點同我两公婆講,我哋所有老師無諗過你小朋友考 ...
全級第一是中庸?!?!
我堅唔明?

作者: siden    時間: 16-9-4 20:44     標題: 引用:Quote:原帖由+wonglily+於+16-09-01+發表資

原帖由 wingszew 於 16-09-04 發表
全級第一是中庸?!?!
我堅唔明?
我都唔多明

作者: wonglily    時間: 16-9-4 21:09

wingszew 發表於 16-9-4 16:17
全級第一是中庸?!?!
我堅唔明?

我係話,睇表面很難定,邊個叻唔叻,很難從外表分辨出來,如果中英數常老師在課堂都唔覺佢醒,我諗老師都唔會覺佢特別叻,所以無諗到佢中英數常都最高。不過努力都好重要,我小朋友問曾過我一個問題,XX同學很聰明很叻,為甚麼成績反不如自己呢?懂得多,學得廣,聰明。但未必針對課本知識,係佢未發揮到佢嘅實力。我答佢。
作者: fixedstar99    時間: 16-9-5 00:34

回覆 wonglily 的帖子

的確很多叻人考試成績並不一定最高,就好似聽過不少資優生校內成績反而平平咁

作者: wonglily    時間: 16-9-5 07:44

回覆 fixedstar99 的帖子

資質平平的小朋友,亦都可以是可造之材,在學習上,很多小朋友都有一定盲點,你覺得簡單嘅事,响佢嘅世界可能複雜,混亂,當佢明白到,就能一理通,百理明,我見很多家長小朋學習能力稍為遲緩,就認為佢能力平平,放棄於支持佢嘅動力,想當年我小朋友K3時,連寫自己嘅名,老師都打交乂佢,我同老師講佢有可先天係用左手嘅,用右手可能可對筆順左右有點混亂,响佢嘅世界覺得我很努力寫對那個字的字形,為甚麼會錯呢?如果父母都唔接受,無疑太打激佢嘅自信。我唔係話佢唔按筆順寫信係對,但當時佢係面對緊這種困難,當佢能迎難而上,努力,你應支持佢,諒解佢。
作者: wonglily    時間: 16-9-5 07:56

我亦見很多聰明,資優嘅學生被家長浪費掉,有時都要問問家長你為你嘅小朋友做了甚麼?你要我成績各方面優異,你又有幾多支持呢?我說的支持並不一定是金錢。
作者: 奥脫福    時間: 16-9-5 21:35

retriever 發表於 16-9-1 08:01
咁唔客氣?

唔客氣得過佢媽咪?!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5