教育王國

標題: 自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山? [打印本頁]

作者: busyling    時間: 16-7-18 19:24     標題: 自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山?

想請教大家。。。自行會跨區嗎?
爸爸有舊生分,佢好想小朋友入,因為覺得40網好d, 但愛德無校車,要老人家接放學。所以我有猶豫。
但如果留15分。。62網。。自行入一線等同大海撈針。。下兩個月就要做決定。。好迷茫。請大家幫手分析下,謝謝。

作者: tkinwong    時間: 16-7-18 20:04     標題: 回覆:自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山?

無校車其實無得諗,四年接送唔容易(假定五年級開始自己返學放學)。

作者: busyling    時間: 16-7-19 09:04     標題: 回覆:tkinwong 的帖子

我覺得無校車真係最煩。不過c6,甚至公公婆婆都覺得如果係好d的學校,第日有機會上好中學。佢地覺得值。c6仲話叫埋99一星期幫手接2/3日,分擔下就輕鬆d

又有個諗法係請個姐姐接放學就唔使老人家辛苦。。。但係大前提係無咩姐姐肯做6人家庭。。。

我真係唔識點好。。。好似屋企人以小朋友前途為先。。。而我只為接送係度煩

作者: 臻臻爸及媽    時間: 16-7-19 10:14     標題: 回覆:busyling 的帖子

我都覺冇校車好煩,尤其愛德個位唔就腳。不過40網要睇仔定女,女升中選擇比較多,仔相對少,主要入長天

作者: alyk    時間: 16-7-19 10:18

保母車
作者: ivypooh    時間: 16-7-19 11:43     標題: 引用:我都覺冇校車好煩,尤其愛德個位唔就腳。不

原帖由 臻臻爸及媽 於 16-07-19 發表
我都覺冇校車好煩,尤其愛德個位唔就腳。不過40網要睇仔定女,女升中選擇比較多,仔相對少,主要入長天

...
愛德係港鐵站門口都唔就腳

作者: kaatt    時間: 16-7-19 12:45     標題: 回覆:自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山?

62校網住邊區?我住深井都有保母車去40校區,或者搬屋會比較好。

作者: glocatcat    時間: 16-7-19 13:07

20 分愛德按過去數年係全入嗎?

石鐘山15 分每年都會聽到好少數話入到, 但數字應很少

如20 分愛德穩入, 不如試左先, 同時一路繼續詳細考慮, 抽得中你都可以唔去註冊玩返大抽奬

如果抽唔中就疊埋心水抽本區LAW
作者: subb    時間: 16-7-19 13:32

kaatt 發表於 16-7-19 12:45
62校網住邊區?我住深井都有保母車去40校區,或者搬屋會比較好。
深井是62網荃灣區喎 !

作者: subb    時間: 16-7-19 13:35

glocatcat 發表於 16-7-19 13:07
20 分愛德按過去數年係全入嗎?

石鐘山15 分每年都會聽到好少數話入到, 但數字應很少

但如果自行唔中40網, 自行又無入表石山, 叩門機會都無喎 !

樓主是否真係深儀石山先, 定因為15分有機會中而選??????

作者: busyling    時間: 16-7-19 13:53     標題: 回覆:臻臻爸及媽 的帖子

我一仔一女丫。。。btw..我細b都叫臻臻。

作者: Twongcw    時間: 16-7-19 13:54

臻臻爸及媽 發表於 16-7-19 10:14

...
愛德就起正石硤尾站出口位,如果你家在地鐵線,父母番工又OK順路,真係好少學校可以就腳到呢個程度。

當然,你家唔近地鐵就無法,亦無得同校車比,仔女升學校網都係要考慮。

作者: busyling    時間: 16-7-19 13:54     標題: 回覆:kaatt 的帖子

我海濱花園個頭丫,想請問你可以畀你用緊個間車的電話我嗎?等我多一個機會。thank you

作者: busyling    時間: 16-7-19 13:57     標題: 回覆:subb 的帖子

石小唔係我最心儀。。。不過。。最近屋企,而從學校度知道k3今年15分自行石小有2個,所以先打算試下

作者: ericby    時間: 16-7-19 14:04

石鐘山
作者: subb    時間: 16-7-19 14:22

busyling 發表於 16-7-19 13:54
我海濱花園個頭丫,想請問你可以畀你用緊個間車的電話我嗎?等我多一個機會。thank you

...
你又係搬了去a1跑道屋苑 ????

作者: kaatt    時間: 16-7-19 14:28     標題: 引用:Quote:kaatt+發表於+16-7-19+12:45+62校網

原帖由 subb 於 16-07-19 發表
深井是62網荃灣區喎 !
深井係62,但有私人保母車去其他區

作者: busyling    時間: 16-7-19 14:29     標題: 回覆:subb 的帖子

Bingo

作者: kaatt    時間: 16-7-19 14:37     標題: 引用:Bingo +

原帖由 busyling 於 16-07-19 發表
Bingo
愛德啦!因為62區中學難選擇,到時又要煩中學問題,石小在荃灣區又不及浸聯同馬基,起碼愛德派中學好麻。

作者: subb    時間: 16-7-19 15:19

kaatt 發表於 16-7-19 14:28
深井係62,但有私人保母車去其他區
深井過海好快呀 !

作者: subb    時間: 16-7-19 16:42

busyling 發表於 16-7-19 14:29
Bingo

唔難估, 搬入62網......
近年得一個A1屋苑入伙, 重係選石山!

石山一下子好紅.... !  

作者: 洗米華    時間: 16-7-19 17:23

作者: tsewong    時間: 16-7-19 17:31

busyling 發表於 16-7-19 09:04
我覺得無校車真係最煩。不過c6,甚至公公婆婆都覺得如果係好d的學校,第日有機會上好中學。佢地覺得值。c6 ...

我調轉, 住荃灣但有間沙田一線有25分, 我好想入但C6同6299覺得太遠, 又係冇校車唔贊成去咁遠讀

但我個人意向係傾向以小朋友福祉為依歸(衡量前途同返學時間)

既然你有屋企人support肯接送已經冇問題, 我會20分試下得唔得先, 唔得之後再大抽獎/叩門

一鳥在手好過百鳥在林

作者: eeyorepigpig    時間: 16-7-19 17:43

busyling 發表於 16-7-19 13:57
石小唔係我最心儀。。。不過。。最近屋企,而從學校度知道k3今年15分自行石小有2個,所以先打算試下

...
竟然15分都入到?!我同你住同一楝大廈, 但我TARGET馬基, 如真係抽62網既話~~~~

作者: busyling    時間: 16-7-19 17:48     標題: 回覆:eeyorepigpig 的帖子

馬基同埋62學校好多話叩門要111,如果自行揀左第二度。。。我又怕到時叩門都無機。

作者: busyling    時間: 16-7-19 17:52     標題: 回覆:eeyorepigpig 的帖子

馬基20分都收唔晒。。我15分無可能入。另外荃浸校長講到明15分幾年黎都無人入到。。。所以。。62。。揸15分。。好似無機會入一線

作者: 洗米華    時間: 16-7-19 18:19

作者: eeyorepigpig    時間: 16-7-19 18:20     標題: 回覆:busyling 的帖子

冇架……靠運仔架咋,搏唔搏吖?!我地呢啲百無嘅……

作者: busyling    時間: 16-7-19 19:09     標題: 引用:冇架……靠運仔架咋,搏唔搏吖?!我地呢啲

原帖由 eeyorepigpig 於 16-07-19 發表
冇架……靠運仔架咋,搏唔搏吖?!我地呢啲百無嘅……
博到就梗係好啦,博唔到真係可能派好差架。。。爬文話62係死亡之組又講到一面天堂,一面地獄。乙二進取d都入寶校。
而寶校之中我接受的聖十架又好似積極洗底,又多左㨂。。好似連水泡都無埋

作者: eeyorepigpig    時間: 16-7-19 19:20     標題: 引用:Quote:原帖由+eeyorepigpig+於+16-07-19+發

博到就梗係好啦,博唔到真係可能派好差架。。。爬文話62係死亡之組又講到一面天堂,一面地獄。乙二進取d都 ...
所以考埋直私做backup 吧!

作者: glocatcat    時間: 16-7-19 19:34     標題: 引用:+本帖最後由+subb+於+16-7-19+13:36+編輯+\

原帖由 subb 於 16-07-19 發表
石小有位比非1,1,1的,主要睇面試表现,只係1,1,1就放榜當天即叩門,咁如果面試表現好,又1,1,1咁就更大機會啦。但係15分入到石小真係佔好小數。所以我上面話如果另一間20分穩入既情況下。

因為荃灣區唔中第一就好易落左不太受歡迎學校,所以大抽獎可免則免。除非巳做足叩門準備。

作者: busyling    時間: 16-7-19 19:38     標題: 引用:Quote:原帖由+busyling+於+16-07-19+發表博

原帖由 eeyorepigpig 於 16-07-19 發表
所以考埋直私做backup 吧!
私校計唔掂數丫,因為仲有細的跟尾。。。
想津校only...
如果甲一乙一填馬基,乙二填石鐘山,乙三填何小,甘算唔算博?

作者: glocatcat    時間: 16-7-19 19:40     標題: 引用:Quote:原帖由+eeyorepigpig+於+16-07-19+發

想津校only...
如果甲一乙一填馬基,乙二填石鐘山,乙三填何小, ...
乙二同乙三你預左一定派唔中,但叩門顯誠意

作者: glocatcat    時間: 16-7-19 19:42     標題: 引用:Quote:原帖由+eeyorepigpig+於+16-07-19+發

想津校only...
如你心儀馬基咁要放佢1,1,1。因佢簡人見的

作者: busyling    時間: 16-7-19 20:16     標題: 引用:Quote:原帖由+busyling+於+16-07-19+發表私

原帖由 glocatcat 於 16-07-19 發表
如你心儀馬基咁要放佢1,1,1。因佢簡人見的
請問知唔知馬基011有無機?因為睇完大家分析,自行應該會博40愛德,如果衰左就留62大抽獎放甲1乙1馬基/浸聯。
由於浸聯是但一個1都當有誠意分,所以如果馬基都係甘,就可以放心去馬自行愛德。如果衰左叩門都有得in 嘛。謝謝

作者: glocatcat    時間: 16-7-19 21:38     標題: 引用:Quote:原帖由+glocatcat+於+16-07-19+發表

請問知唔知馬基011有無機?因為睇完大家分析,自行應該會博40愛德,如果衰左就留62大抽獎放甲1乙1馬基/浸聯 ...
馬基0,1,1咁我就唔知了,希望有人答到你,我今年係0,0,0,完全冇得in

作者: kaatt    時間: 16-7-19 22:15     標題: 引用:Quote:原帖由+glocatcat+於+16-07-19+發表

請問知唔知馬基011有無機?因為睇完大家分析,自行應該會博40愛德,如果衰左就留62大抽獎放甲1乙1馬基/浸聯 ...
馬基要111先有得in, 浸聯不用。如果妳自行選愛德咁應該110選愛德叩門也先叩佢,大抽獎首選馬基之後要二至三線小學,唔得就要叩不用111的小學。

如果我係妳,我會首選愛德先,如果接送係大問題先讀一年,P2再插班馬基或石小。

作者: eeyorepigpig    時間: 16-7-19 23:04     標題: 引用:Quote:原帖由+glocatcat+於+16-07-19+發表

我都係好似你咁諗,自行揀返自己母校先;之後再放馬基

作者: subb    時間: 16-7-20 09:28

busyling 發表於 16-7-19 19:38
想津校only...
如果要隱陣, 乙二已經要選柴天/荃天 !

作者: subb    時間: 16-7-20 09:34

馬基15分一定是自在參與, 如果是本區地址一定要111 才有得in
我見有人講, 如果是它區110 也有機會in

我自己覺得叩門只IN 111 有好處的
馬基每年自行約200左右入表,
扣除200-150(大抽獎個學位)
再+ 3*5=15  (大班小學是可以每班收33人)
其實50+15=65人, 一起IN叩門位
叩門位估計大約有15+3=18 左右

比起全IN下下200-300人左右去爭叩門位, 機會大好多的 ! 

作者: cattz288    時間: 16-7-20 09:42

busyling 發表於 16-7-19 19:38
想津校only...
乙二填石, SIDE埋乙二,三囉, 小心~
作者: subb    時間: 16-7-20 09:58

glocatcat 發表於 16-7-19 19:34
石小有位比非1,1,1的,主要睇面試表现,只係1,1,1就放榜當天即叩門,咁如果面試表現好,又1,1,1咁就更大機 ...
佢個D比非111的位, 有人放才有, 可以5隻手指數哂 !

作者: kaatt    時間: 16-7-20 10:08     標題: 回覆:subb 的帖子

聽聞讀緊馬基家長講大約500人扣門有得in. 入表大约2000人。

作者: busyling    時間: 16-7-20 10:13     標題: 引用:聽聞讀緊馬基家長講大約500人扣門有得in.+

原帖由 kaatt 於 16-07-20 發表
聽聞讀緊馬基家長講大約500人扣門有得in. 入表大约2000人。
如果馬基淨揀111 in, 我一定要放棄自行愛德先有機啦

作者: kaatt    時間: 16-7-20 10:34     標題: 引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-20+發表聽聞

原帖由 busyling 於 16-07-20 發表
如果馬基淨揀111 in, 我一定要放棄自行愛德先有機啦
係啊!所以妳要考慮20係咪自行入到愛德機會高唔高,15一定入晤到馬基,乙2第一寫馬基完全講運氣,兩個都落空叩門最有機會係荃天,聖十這些囉。但111馬基叩門又唔可以話無機會,妳自己要比較得失。

作者: hitmanlau    時間: 16-7-20 10:47

kaatt 發表於 16-7-20 10:08
扣門入表有2,000人就有D誇張, 通常一線學校會收到600-800扣門表

作者: Dylanlee    時間: 16-7-20 10:58

作者: eeyorepigpig    時間: 16-7-20 11:06

subb 發表於 16-7-20 09:34
馬基15分一定是自在參與, 如果是本區地址一定要111 才有得in
我見有人講, 如果是它區110 也有機會in
其實咩叫110?如我自行唔揀馬基, 大抽奬先放佢頭位, 唔係應該叫011?

作者: kaatt    時間: 16-7-20 11:08     標題: 回覆:自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山?

我朋友仔仔本身讀馬基,佢幫想考朋友問比較熱那位老師,佢又順便同我講囉。

作者: hitmanlau    時間: 16-7-20 11:56

eeyorepigpig 發表於 16-7-20 11:06
其實咩叫110?如我自行唔揀馬基, 大抽奬先放佢頭位, 唔係應該叫011?
110代表 自行唔揀馬基 + 大抽獎甲部第一馬基 + 大抽獎乙部第一唔係馬基
如自行唔揀馬基, 大抽奬甲乙部放佢頭位係011

作者: hitmanlau    時間: 16-7-20 12:04

kaatt 發表於 16-7-20 11:08
我朋友仔仔本身讀馬基,佢幫想考朋友問比較熱那位老師,佢又順便同我講囉。

...

佢老師講既應該唔係收叩門表格既數字, 據我所知今年浸聯, 海官, 荃官, 仁立, 仁紀都係收around 550-650 份表, 就算馬基有機會收多過650份都冇可能會收多3倍
作者: subb    時間: 16-7-20 12:12

eeyorepigpig 發表於 16-7-20 11:06

sorry,  我打錯, 應該是101, 自行一 , 甲一, 乙0

因為乙部一定只可以選本區 !  

作者: subb    時間: 16-7-20 12:14

邊有咁跨, 200人入表差不多, 但真係111/ 110 先有得IN

好多家長明知馬基, 如果本區是要111, 都費事交表 ! 

其實在自行階段你打去校務處問有多少人交表, 都太約估到會有多少人叩門

作者: hitmanlau    時間: 16-7-20 12:21

subb 發表於 16-7-20 12:12
sorry,  我打錯, 應該是101, 自行一 , 甲一, 乙0

因為乙部一定只可以選本區 !  
如果係咁應該係110
作者: cattz288    時間: 16-7-20 12:44

佢張表仲要入去拎先報到, 唔信有2000人入
作者: glocatcat    時間: 16-7-20 13:15

cattz288 發表於 16-7-20 12:44

我係其中一個0,0,0 都仲入去攞表填既人, 真係冇機會見的, 又或者我個PORTFOLIO 未夠超班吧

作者: subb    時間: 16-7-20 13:17

glocatcat 發表於 16-7-20 13:15
我係其中一個0,0,0 都仲入去攞表填既人, 真係冇機會見的, 又或者我個PORTFOLIO 未夠超班吧
...
不關Portfolio事, 跟本唔需要交Portfolio也可以,
是111問題 !  

作者: subb    時間: 16-7-20 13:19

[quote]kaatt 發表於 16-7-20 10:08

cattz288 發表於 16-7-20 12:44

係, 應該係各少一個0, 50同200差不多 ! 

作者: glocatcat    時間: 16-7-20 13:25

順便都提一下, 其實62 派位, 我覺得除非一開始簡2-3 線學校 (或者穩入的學校), 否則一定要做好叩門的準備

始終係運氣的安排, 如果抽得好就好, 抽得唔好就要叩門

呢1-2年都聽到好多人話, 邊間邊間學校好衰, 111 都冇得IN 或者IN 完唔收, 後悔放個間學校在1,1,1...等, 我唔係想講風涼話, 但事實係, 每間學校在叩門階段都想簡叻學生或者對學校有利既學生, 1,1,1 只係其中一個條件, 例如, 好似上面講, 馬基約數十人爭個十零個位, 個個都1,1,1,, 同宗教都係因素, 但主要都會簡比較叻個D,

所以認清自己的情況也是很重要, 如果想博, 就要在呢一年裝備好, 雖然好市儈或者聽落好怪獸, 但呢個確係係事實

作者: subb    時間: 16-7-20 13:32

我又覺得要睇誠意!

全IN真係要選一D學術好的,
思源係一個例子, 問D字深到
馬基睇誠意,只有111/110 才有得IN, 叩門考學術野唔多唔深
浸聯,荃官要過五關斬六將(in 2次) ! 講真, 真係in到身心疲累
石山快刀手, 放磅日下午即in , 快肯準
荃基位少, 選個夠既

作者: eeyorepigpig    時間: 16-7-20 13:39

回覆 subb 的帖子

你好有經驗咁喎, 小朋友入咗邊間?

作者: cattz288    時間: 16-7-20 13:50     標題: 引用:+本帖最後由+subb+於+16-7-20+13:45+編輯+\

原帖由 subb 於 16-07-20 發表

我又覺得要睇誠意!
如果咁睇, 馬基呢個111 or 110 都值喎!

作者: hitmanlau    時間: 16-7-20 14:10

subb 發表於 16-7-20 13:19
係, 應該係各少一個0, 50同200差不多 ! 
呢個數字合理好多
作者: hitmanlau    時間: 16-7-20 14:24

cattz288 發表於 16-7-20 13:50
如果咁睇, 馬基呢個111 or 110 都值喎!

我今年都玩完扣門呢個遊戲, 講真111係9成9既學校都冇用, 最後都係靠Portfolio同面試表現
好多都話111會優先考慮, 最後你個小朋友叻咪又係000都會收

作者: cattz288    時間: 16-7-20 14:37     標題: 引用:+本帖最後由+hitmanlau+於+16-7-20+14:24+

原帖由 hitmanlau 於 16-07-20 發表
我明呀, 但有d連111 都無得見, 太hurt喇! 完全side料

作者: subb    時間: 16-7-20 15:09

hitmanlau 發表於 16-7-20 14:24
我今年都玩完扣門呢個遊戲, 講真111係9成9既學校都冇用, 最後都係靠Portfolio同面試表現
好多都話111會優 ...
講真111係9成9既學校都冇用~~~~~
~~~ 里句用在,有交表有得IN的學校,啱D, 學校全IN我覺得學校真係要選個夠的!

Portfolio~~感覺是官津小作用不大,學校只睇叩門表現 

但倒番轉頭睇,全IN的好處,是比多d人有機會轉會叩中 !

作者: hitmanlau    時間: 16-7-20 17:56

subb 發表於 16-7-20 15:09
講真111係9成9既學校都冇用~~~~~
~~~ 里句用在,有交表有得IN的學校,啱D, 學校全IN我覺得學校 ...
Portfolio作用好大, 因為大部分學校都唔會call哂d人去1st in, 他們會睇Portfolio做決定, 有得去in先睇面試表現

作者: kaatt    時間: 16-7-20 21:09     標題: 回覆:subb 的帖子

如果只見50人咁都好值得一博喎!

作者: Yauyaupig0210    時間: 16-7-20 21:37     標題: 回覆:busyling 的帖子

我同你差不多,老公又係愛德舊生20分,但我地身在74區比你便差,所以會博愛德,同埋會試考直/私資學校

作者: busyling    時間: 16-7-20 22:22     標題: 引用:如果只見50人咁都好值得一博喎! +

如果只見50人咁都好值得一博喎!
如果只係in 111, 又真係博得過既。。。好頭痛。。。岩岩打算自行愛德。。又可能要因為馬基要博。。又改

作者: kaatt    時間: 16-7-20 22:38     標題: 引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-20+發表如果

如果只係in 111, 又真係博得過既。。。好頭痛。。。岩岩打算自行愛德。。又可能要因為馬基要博。。又改:sic ...
仲有時間慢慢諗,馬基有觀校同open day就去睇,問下校長老師叩門情況係點,自己幼稚園校長都問下意見。

作者: eeyorepigpig    時間: 16-7-21 00:39     標題: 引用:Quote:原帖由+busyling+於+16-07-20+發表如

仲有時間慢慢諗,馬基有觀校同open day就去睇,問下校長老師叩門情況係點,自己幼稚園校長都問下意見。

...
今年個開放日過左喇

作者: subb    時間: 16-7-21 09:24

kaatt 發表於 16-7-20 22:38

...

馬基每年開放日在7月頭, 已經過了 !

不過也有幼稚園約到校參觀的 (大約是5-6月左右到校參觀)

作者: kaatt    時間: 16-7-21 11:41     標題: 回覆:自行20分40校網愛德,定係跟居住個區62 網15分博入石鐘山?

荃灣區家長教師會8月尾有觀校活動,馬基同石小都有得參觀,係比荃灣區幼稚園,唔知係咪所以升K3都有這通告?

作者: kaatt    時間: 16-7-21 11:47     標題: 引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-20+發表如果

如果只係in 111, 又真係博得過既。。。好頭痛。。。岩岩打算自行愛德。。又可能要因為馬基要博。。又改:sic ...
如果參加咗教師會觀校活動,到時妳問清楚學校叩門,再決定啦!

作者: busyling    時間: 16-7-21 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+busyling+於+16-07-20+發表如

原帖由 kaatt 於 16-07-21 發表
如果參加咗教師會觀校活動,到時妳問清楚學校叩門,再決定啦!
Thank you, 我真係唔可以再miss d 開放日。其實62網唔太谷的小學仲有無咩揀?
之前去思源聽過講座。。。好明顯我小朋友唔係學校想要的學生。

作者: kaatt    時間: 16-7-21 20:16     標題: 引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-21+發表如果

原帖由 busyling 於 16-07-21 發表
Thank you, 我真係唔可以再miss d 開放日。其實62網唔太谷的小學仲有無咩揀?
之前去思源聽過講座。。。好 ...
我自己覺得荃灣區小學間間都好平衡差不多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5