教育王國

標題: 語境問題 [打印本頁]

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-14 22:53     標題: 語境問題

...

作者: talknwrite    時間: 16-7-14 23:00

好多亞洲學生的英文都唔多掂, 一樣可以外國讀U, 根本無難度. $問題.

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 07:53

咁要睇清楚間英小係俾到點嘅語境喇!

因為有d英小係用英文教科書,英文教,但日常同學仔唔係用英語溝通,學校NET 堂都係一星期一堂!如果係呢類,我唔認為境景同中小有乜大分別!

另,英小轉中小,我唔覺得有太大分別,因為我仔本來嗰間英小都係本地人講英文,我睇住佢d口語香港化,所以問題唔响讀英小定中小度,而係佢身邊嘅人都係咁講,佢自自然然跟住講

我之後有安排一星期一次嘅英文班佢見NET,起碼多d機會講同聽先

除咗口語發音之外,其他(文法/reading等)無退步情況
作者: ferrymama    時間: 16-7-15 09:05     標題: 引用:若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-14 發表
若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),大家升中數據差不多,小朋友是英幼長大,如果揀咗津小,d語境無 ...
同你有同一諗法

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 09:17     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-7-15+07:55+編輯

原帖由 小曳人 於 16-07-15 發表

咁要睇清楚間英小係俾到點嘅語境喇!
Thanks 小曳人
私校應該NET多過一位,用英文都多嘅,但係同學間是否能全英就唔知,多外籍同學嘅學校才可以真正有全英語境。

如果揀津校,一星期一堂NET夠嗎?得一個鐘左右喎。

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 09:18     標題: 引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+16-07-14+發表

原帖由 ferrymama 於 16-07-15 發表
同你有同一諗法
咁你決定未?

作者: beautyhar    時間: 16-7-15 09:27     標題: 回覆:elvina_lmk 的帖子

一星期一堂绝對吾夠, 好過冇。 英文Oral好睇老師口音, 老師Local Tone小朋友會跟。 我仔學校全英上堂, 小朋友互相都要全英, 口音so far吾太錯, 但我都未滿意, 因為隔離班個老師更native, 我比較貪心

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 09:41

其實全校兩個NET,都係唔夠!

作者: aptcan    時間: 16-7-15 10:08

如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好過﹗
作者: longlokma    時間: 16-7-15 10:16     標題: 回覆:語境問題

我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非係陳守仁或其他有外籍學生的學校,學校語境係睇同輩而不是睇老師。
要改善語境,外籍老師私教+阅讀連聽audio book+上網睇片等全部都有帮助。

作者: camond412    時間: 16-7-15 10:35     標題: 回覆:longlokma 的帖子

我仔就係睇peppa pig睇到講英文有英國口音

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 10:36     標題: 引用:如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好

原帖由 aptcan 於 16-07-15 發表
如真係咁注重英文語境,就不如讀國際學校好過﹗
又唔係要國際學校,只係希望能keep住而家英幼level,上英小英中,條路易行一d囉。

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 10:41     標題: 引用:我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非

原帖由 longlokma 於 16-07-15 發表
我都認為一般本地英小同中小冇乜分別,除非係陳守仁或其他有外籍學生的學校,學校語境係睇同輩而不是睇老師 ...

..

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 10:42     標題: 引用:其實全校兩個NET,都係唔夠!

其實全校兩個NET,都係唔夠!
係呀,真係唔夠呢。

作者: Nath    時間: 16-7-15 10:58     標題: 引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-07-15+發表

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-15 發表
Thanks for yr suggestions, 全都有做緊,阿女自己玩時也是自動全英。因她喜歡的也大部份是英文嘢。但我地 ...
我會覺得英語退步係好可惜,所以自己揀小學時都好重視呢點。但又希望小朋友可以學好中文,所以就放棄讀國際學校既念頭。學校語境,每日都有NET 教主科、配合與同學日常溝通(當然唔係用港式英語),效果會係最好。但現實係唔係有好多學校可以有充足既NET + English Native 既同學仔去營造語境,有既直/私都唔容易考入或學費唔平,官津就更少(有d更比EK 網友喻為寶校)。同埋係EK 提出希望小朋友能講較為英/美口音既英文,就好多時會比人圍攻話溝通到係最重要,好多外國人講野都有重口音⋯⋯⋯

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 11:14

elvina_lmk 發表於 16-7-15 10:41
之前幾年建立的語境,伴讀,也可能一年內退步晒。點解好似無人覺得可惜嘅?.

係可惜,好可惜添!但你講嗰兩個選擇都一樣面對相同問題~
所以我嘅選擇係:津校+外面揾堂NET教嘅英文班
呢個組合,已經好過你間英小2個NET啦!因為我個英文班係1:6,足一個鐘
你兩個NET頂多一個星期兩堂NET時間....

作者: retriever    時間: 16-7-15 12:33     標題: 回覆:小曳人 的帖子

你意思係轉中小後香港化? 定k3 後就論上本地英小都英文香港化?

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)?

效果又多少?

作者: tkinwong    時間: 16-7-15 13:23     標題: 回覆:語境問題

我坐車聽到一段對話,大致說DSE有若干星星,但中文得level 2, 讀大學有問題。

我是HKCEE 年代,唔知中文得level 2係未真係入大學有困難。

作者: bobbob    時間: 16-7-15 13:29

tkinwong 發表於 16-7-15 13:23
我坐車聽到一段對話,大致說DSE有若干星星,但中文得level 2, 讀大學有問題。

我是HKCEE 年代,唔知中文得 ...
中文level 2係直頭未達入大學嘅min requirement
作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 13:41

retriever 發表於 16-7-15 12:33
你意思係轉中小後香港化? 定k3 後就論上本地英小都英文香港化?

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)? ...

就係諗緊中小的話,就會英文退步左,因為幼稚園日日有NET3個鐘,到中小變成全校得一個或2個,一星期得一堂(都唔知有冇)嘅NET teacher。咁係唔係揀私校英小,日日起碼多d聽講,keep返幼稚園時嘅程度一路上,好過斷左。
"K3後就輪上本地英小都英文香港化" <-- 請問係咩意思呢?

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 13:45

tkinwong 發表於 16-7-15 13:23

我是HKCEE 年代,唔知中文得 ...
如果DSE中文得Level 2,我睇過對照表,即係等於我地HKCEE 嘅F。咁你話係唔係讀大學有問題吖?

所以我一直都要求有平衡嘅中英文。
所讀嘅幼稚園中英並重。在家同佢講廣東話,伴讀也是中英都有。
中文死,在香港一定讀唔到U。
而家係可惜緊由細努力嘅英文,上左中小會退步。.... 未有咁快到DSE喎。

作者: niclicma    時間: 16-7-15 14:31     標題: 回覆:語境問題

你揀2線私校英小,係咪肯定唔會同佢外補英文?如果會,再加埋可能要外補中文,咁學費加補費咪仲金?!我識人讀一條龍一缐語境好好的學校,就係一樣會去補英文,仲要怕中文唔得,同樣去補。

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 14:55

retriever 發表於 16-7-15 12:33

另外,你安排一星期一net成本(公價多少)? ...

係上英小已經香港化! 佢明明開學時係自己班唯一一個被邀做學校英語大使架!但去到學期中,我已經開始嘔血....
成本係$200一個鐘,本身係細佬要去上堂,為方便接送,揾d嘢佢上
效果係:佢覺得好好玩,無咁怕作文,亦每個星期真係有機會同NET對話 (我地好好彩,去聽briefing時,本來無哥哥份做評估,但阿老細拉埋阿哥去做,唔知係咪知道阿仔讀邊間小學,安排咗阿仔入佢地最旺場個老師教嘅班,班裡面d學生上平都比較高)

作者: sunnygirl    時間: 16-7-15 15:09     標題: 引用:Quote:tkinwong+發表於+16-7-15+13:23+我坐

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-15 發表
如果DSE中文得Level 2,我睇過對照表,即係等於我地HKCEE 嘅F。咁你話係唔係讀大學有問題吖?
雖然有排都未DSE,但你要知道中、英文都係要浸,我見好多家長都側重英文,搞到小朋友對中文完全無興趣,小學生連好基本嘅名詞、成語都唔識解。唔係話英文唔重要,但我覺得平衡更好。

作者: retriever    時間: 16-7-15 16:16     標題: 引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-7-15+15:00+編輯

$200 個鐘算唔貴, group of how many ppl?

一星期一個鐘只係吊鹽水吧? 神男校應該有net, 英文也不差呀? 佢地學校咁有錢,無請多個net?

聽過某連鎖紅牌幼稚園畢業,入左九龍西某男直資,話k3 之後英文無進步過。。。

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 16:29

retriever 發表於 16-7-15 16:16
聽過某連鎖紅牌幼稚園畢業,入左九龍西某男直資,話k3 之後英文無進步過。。。
我仔轉咗津校之後,英文都唔覺得有明顯進步,學校得一位NET,一星期一堂
津校小3英文,都未教到私小小一教嘅tense同grammar

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 17:34

sunnygirl 發表於 16-7-15 15:09
雖然有排都未DSE,但你要知道中、英文都係要浸,我見好多家長都側重英文,搞到小朋友對中文完全無興趣,小 ...
同意呀,一定要平衡。但好少學校可以做到平衡囉。而津校嘅英文又真係差(唔計神津)。

作者: camond412    時間: 16-7-15 17:41     標題: 回覆:小曳人 的帖子

tense同grammar, 有d英文私小同國際學校係專登等小三先開始教,初小唔教唔理由佢地自由講/寫,目的係要學生慣用英文,唔怕英文

作者: phoebewong123    時間: 16-7-15 17:43     標題: 回覆:語境問題

咁DBS St joe spcc 又有人知道是點嗎?

作者: niclicma    時間: 16-7-15 17:44

回覆 niclicma 的帖子

其實你心中已經有答案喇
作者: elvina_lmk    時間: 16-7-15 17:56

niclicma 發表於 16-7-15 17:44
回覆 niclicma 的帖子

其實你心中已經有答案喇
英文計,應該私小無咁煩。津校只會補補補。
地區一線津校,其他科OK,平衡發展。所以想再了解下外補英文究竟要點先可以好少少。但睇黎一定要放棄英文。

作者: bvbb    時間: 16-7-15 18:41

小曳人 發表於 16-7-15 14:55
係上英小已經香港化! 佢明明開學時係自己班唯一一個被邀做學校英語大使架!但去到學期中,我已經開始嘔血 ...
你好呀 ! 請問這英文班是否oral 班 ? 或是包括grammer, writing 等 ? 可否pm 我details 呢 ? 謝謝幫忙 !

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 18:48     標題: 引用:Quote:小曳人+發表於+16-7-15+14:55+係上英

原帖由 bvbb 於 16-07-15 發表
你好呀 ! 請問這英文班是否oral 班 ? 或是包括grammer, writing 等 ? 可否pm 我details 呢 ? 謝謝幫忙 !
...
no,  it's just a writing class.

作者: mcl203    時間: 16-7-15 18:49     標題: 引用:Quote:retriever+發表於+16-7-15+16:16+聽

我仔轉咗津校之後,英文都唔覺得有明顯進步,學校得一位NET,一星期一堂
津校小3英文,都未教到私小小一教 ...
中小點可以同英小直接比較,SFA要比係同MCS去比

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-07-15+發表我仔

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
中小點可以同英小直接比較,SFA要比係同MCS去比
我只係想話俾樓主知,英小同中小其實分別不大,—様會令佢失望!

作者: mcl203    時間: 16-7-15 19:04     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-15+發表中小

我只係想話俾樓主知,英小同中小其實分別不大,—様會令佢失望!
有無去比較過MCS和MPS兩間英小??? 英津小未必語境差過英私小,只係數量太少家長喜愛既英官津小 ~~~

作者: keep-calm    時間: 16-7-15 19:06     標題: 引用:咁DBS+St+joe+spcc+又有人知道是點嗎? +

原帖由 phoebewong123 於 16-07-15 發表
據我所知讀呢啲學校而英文好好的小朋友 ,很多本身已有家庭語境 eg 父母本身英文好好。另外同學之間會互相影響,例如小朋友的喜好偏向外國英文野多(書、卡通、偶像等)

作者: mcl203    時間: 16-7-15 19:08     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-15+發表中小

有朋友家長係SPCCPS(現已升中),小學位列前幾名,評語係若要比較英津小始終爭DD,因佢地始終係中小,但又咁講,英津小咪又相對弱係中文,根本無可能直接比較~~~

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 19:15     標題: 引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-07-15+發表我只

原帖由 mcl203 於 16-07-15 發表
有無去比較過MCS和MPS兩間英小??? 英津小未必語境差過英私小,只係數量太少家長喜愛既英官津小 ~~~

...
Mcs 平常學生溝通要用英語,朋輩間發音較好

作者: MrBeast    時間: 16-7-15 20:22

小曳人 發表於 16-7-15 19:15
Mcs 平常學生溝通要用英語,朋輩間發音較好

我fd可能只是個別例子,st cat 生,上mcs小一時口音還好,然後間唔中聽到個阿媽叫阿女講好d英文,到到高小,雖然都叫fluent,但越來越hong 音。一校一個net (assume normal 官津standard)可以比到好語境? 算把la.
作者: phoebewong123    時間: 16-7-15 20:58     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-7-15+20:24+編

原帖由 MrBeast 於 16-07-15 發表
咁即是除了國際學校就一定晤會有好語境?
Cky 我自己覺得語境也不是想像中好

作者: phoebewong123    時間: 16-7-15 21:00     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-15+發表中小

乜唔係英小除了中文和普通話科以外就是英文授課嗎?點解分別不大?

作者: MrBeast    時間: 16-7-15 21:08

phoebewong123 發表於 16-7-15 20:58
咁即是除了國際學校就一定晤會有好語境?
Cky 我自己覺得語境也不是想像中好

...
咁都唔一定(希望),不過local school 來說,唔好大安旨意靠哂學校,my 2 cents.
作者: Nath    時間: 16-7-15 22:06     標題: 回覆:語境問題

有d 課外活動其實都可以提供幾好既語境,例如Rugby, Musical, Speech class 但就要視乎小朋友既投入度。

作者: 小曳人    時間: 16-7-15 22:22

phoebewong123 發表於 16-7-15 21:00
乜唔係英小除了中文和普通話科以外就是英文授課嗎?點解分別不大?
問題係,授課係單向嘅,而講嘅人係本地老師...一嚟用唔到,二嚟佢地會學本地老師嘅發音

作者: retriever    時間: 16-7-17 00:10     標題: 引用:咁DBS+St+joe+spcc+又有人知道是點嗎? +

原帖由 phoebewong123 於 16-07-15 發表
dbs,  spb 我記hi睇過資料係一個net

st joe係初小一個,高小一個net.  高小果位係校友損款請返來。

spcc係有8 or.

作者: 咪臣    時間: 16-7-17 21:04     標題: 引用:Quote:phoebewong123+發表於+16-7-15+21:00

問題係,授課係單向嘅,而講嘅人係本地老師...一嚟用唔到,二嚟佢地會學本地老師嘅發音
...
似乎神校學生英文寫得、作得、唔講得,對不?我識兩個學生都要補oral

作者: kaatt    時間: 16-7-17 22:28     標題: 引用:若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-14 發表
若有地區一線津校(中小)和二線私校(英小),大家升中數據差不多,小朋友是英幼長大,如果揀咗津小,d語境無 ...
如果打算去將來外國讀U就英小啦!我同妳情況一樣,都想英小但唔會太高寄望,因為有些讀緊英小朋友講返都係要外出補英文,只係比中小好,朋輩都係常用廣東話。

英小就有要補中文問題,但如果將來去外國其實我覺得中文有小學程度都夠。

作者: ok3    時間: 16-7-17 22:30

咪臣 發表於 16-7-17 21:04
似乎神校學生英文寫得、作得、唔講得,對不?我識兩個學生都要補oral
其實係好多香港學生嘅通病。始終一般學生, 講英文嘅機會唔多。
作者: 咪臣    時間: 16-7-17 22:55     標題: 引用:Quote:咪臣+發表於+16-7-17+21:04+似乎神校

原帖由 ok3 於 16-07-17 發表
其實係好多香港學生嘅通病。始終一般學生, 講英文嘅機會唔多。
對!都係靠自己講多啲英文

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-17 23:11     標題: 引用:Quote:原帖由+elvina_lmk+於+16-07-14+發表

原帖由 kaatt 於 16-07-17 發表
如果打算去將來外國讀U就英小啦!我同妳情況一樣,都想英小但唔會太高寄望,因為有些讀緊英小朋友講返都係 ...
Thanks~
我都傾向英小。幼稚園真係做到響學校朋輩間以英文溝通。而家畢業了,同學間farewell 出去玩,阿女才告訴我,佢無同同學用廣東話溝通,大家一齊講廣東話係從未試過。到小學反而會用廣東話多。。。

作者: maxifoxy    時間: 16-7-17 23:25     標題: 回覆:語境問題

我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音… 口音既野,睇開d 啦…

作者: longlokma    時間: 16-7-18 00:21     標題: 引用:我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…

原帖由 maxifoxy 於 16-07-17 發表
我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…  口音既野,睇開d 啦…

...
係,口音根本唔重要。語言最重要是溝通,無論你操美國口音/英國口音/澳洲口音,你係外國人眼中永遠是外國人,佢地唔会理你係乜口音,最紧要係知你講乜

作者: btrue    時間: 16-7-18 01:09

讀local school, 兩個option其實都要外補英文,要達到樓主的目標,就算一線英小都要補,何況二線!  
間地區津小做得一線, 英文程度真係咁唔得?!
係咪都要外補,我會揀一線學校.
作者: MrBeast    時間: 16-7-18 08:01

maxifoxy 發表於 16-7-17 23:25
我想講人生勝利組港姐既英文都係香港口音…  口音既野,睇開d 啦…

...

又唔係wor,除左係ek某些話自己係old girl外,我身邊dg 女d英文都係lok lok 聲。
作者: longlokma    時間: 16-7-18 08:06     標題: 引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-7-18+08:02+編

原帖由 MrBeast 於 16-07-18 發表
lok lok声都可以係香港口音啊……&#128522;

作者: MrBeast    時間: 16-7-18 08:12

我想問下既然會出國,點解讀英小會好d呢?出到外國不是自然會有語景嗎?
作者: 小曳人    時間: 16-7-18 09:18

咪臣 發表於 16-7-17 21:04
未必,要睇返屋企點教,如果屋企講開英文,oral (唔計發音) 唔會太差

作者: elvina_lmk    時間: 16-7-18 09:35

...
係想有多d 英文語境,唔係要求口音呀。語境,即係語言環境,想多用英文溝通而不是追求要有Native 口音。

作者: samhongkong    時間: 16-7-18 11:18

由NET 教的英幼,升上本地老師為主的英小,口語退步係必然既事,除左口音本地化之外,更重要係 Usage 既問題。呢樣係無辦法既事,因為本地老師都係從本地老師學英文既,只要文法無錯就得,佢地跟本唔會知道外國人係唔會咁樣講英文。不過呢,其實也只有外國人/abc 會覺,一般人係唔覺。
要學真英語/美語,也只能入IS , 或出國,都係有錢人既特權。那些所謂平民國際小學,都係本地老師,而外藉學生是南亞人。不是歧視佢地,只係你要接受子女學南亞英語。

作者: maxifoxy    時間: 16-7-18 11:26     標題: 引用:Quote:maxifoxy+發表於+16-7-17+23:25+我想

原帖由 elvina_lmk 於 16-07-18 發表
係想有多d 英文語境,唔係要求口音呀。語境,即係語言環境,想多用英文溝通而不是追求要有Native 口音。
...
我見唔止一個人留言討論口音,就直接回覆。 我知你講既語境,但就算知道邊間語境好都好似好難考入去/學費貴,我諗我到時都係見步行步

作者: samhongkong    時間: 16-7-18 11:27

所以呢,在子女幼小時,花大量時間和金錢,讓他們講得一口native 英語,根本是浪費。
教好他們中文,會使到他們考小一時更出衆,因為一般津小唔count小朋友英語是否native .
留返D錢,比仔女第時出國吧,咁係窮人唯一出路。

作者: maxifoxy    時間: 16-7-18 11:36     標題: 引用:我想問下既然會出國,點解讀英小會好d呢?

原帖由 MrBeast 於 16-07-18 發表
我想問下既然會出國,點解讀英小會好d呢?出到外國不是自然會有語景嗎?
年紀大先過去差好遠… 我同事係澳洲讀學士、碩士,口語普通,寫野好formal,但錯晒文法,非常滑稽… 根基真係好重要。

作者: MrBeast    時間: 16-7-18 12:02

maxifoxy 發表於 16-7-18 11:36
年紀大先過去差好遠… 我同事係澳洲讀學士、碩士,口語普通,寫野好formal,但錯晒文法,非常滑稽… :heheh ...

我都見過不少同樣例子,第一冇common interest, 好難埋鬼仔堆,身邊朋友大多中國人,oral未必有太大進步。第二口音的確要自小開始講才正,大左就好難改,但之前已提過,local 英小也未必比到。至於文法,一綫學校不是應該較優勝嗎?
作者: longlokma    時間: 16-7-18 12:05     標題: 回覆:語境問題

今时今日,英文要好,普通話都好紧要。要知道俚语、道地惯用語,除非你係該地方住上3、5年,否則好難,咁係咪為左咁要周圍住周圍留学呢?我認為如果孩子目标係專業人士,唔係生意人要係各地同人打交道傾生意,而主要係學術或專業上交流,什麼口音俚語已經次要,何必大費周章去「扮」做外國人?

作者: awesome_family    時間: 16-7-18 13:14

作者: 小謙伯伯    時間: 16-7-18 13:21

曾經認識一個朋友,十分崇洋媚外的,高中/預科期間用盡各種方法親近英文語境,包括常駐尖咀YMCA打躉跟洋人吹水和上英語教堂等。日子有功,也真說得一口流利的美式英語,同人補習英文叫價特高,令我十分羡慕。

幾年後我在一個研討會上與他重遇,聽他以英語分享他的論文,並參與討論。但這時的他說英語的口音和節奏已變得十足是個港人,完全没有一絲過去的美國口音。

會後我就好奇的問他原因何在。他解釋說,從前他的談吐是鸚鵡學舌 (parrot talk),說英語時無論用語、節奏、口音,甚至幽默感和身體語言都是一併「影印」過來的,所以那時的 native accent 幾可亂真。但現在他講英文說的是自己的話,表達的是自己的思想,所以就自然而然地脫不掉母語的影響了。

以我觀察社會上一些名人的英語口音,也的確如此。譬如說,陳太方安生女士的英文 lok lok 聲相信是沒有人有異議的了,但何解她每次一開口說英語,就讓我感到一件二件傢俬從窗口飛出來呢,只要聽一遍她說廣東話,兩相比較,就水落石出了。

作者: edutm    時間: 16-7-18 16:12     標題: 回覆:語境問題

如果學生在課堂外都自動用英語交談,咁我覺得間學校語境算唔錯。唔會只係老師在場先講。

作者: krw    時間: 16-7-18 16:37

samhongkong 發表於 16-7-18 11:18
由NET 教的英幼,升上本地老師為主的英小,口語退步係必然既事,除左口音本地化之外,更重要係 Usage 既問 ...
咁又唔好講到香港嘅老師咁差好學校/私校 俾得到reasonable價錢 都會請到英文好嘅local老師
近幾年喺hku聽到嘅英文 口音都唔差
而家嘅“香港音”唔同我哋讀書嗰陣 老師講嗰啲

不過語境 一係學校一係屋企
嫌學校唔夠咪屋企講多啲囉

作者: maxifoxy    時間: 16-7-18 18:02     標題: 引用:+本帖最後由+小謙伯伯+於+16-7-18+13:26+編

原帖由 小謙伯伯 於 16-07-18 發表
即係佢以前係做戲 問題係我鍾意RP,但好多教材,以至電影同音樂都係美語

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5