教育王國

標題: 叩門筆試考咩? [打印本頁]

作者: IloveJJ    時間: 16-7-13 22:57     標題: 叩門筆試考咩?

作者: chaters01    時間: 16-7-14 10:39     標題: 引用:係咪考中英數常架?仲有其他嗎? +

原帖由 IloveJJ 於 16-07-13 發表
係咪考中英數常架?仲有其他嗎?
應該只有中英數

作者: IloveJJ    時間: 16-7-14 11:18     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-13+發表係

作者: 管家媽媽    時間: 16-7-15 01:41     標題: 回覆:IloveJJ 的帖子

中英數常

作者: shypama    時間: 16-7-15 01:46

每間中學不一樣,有的中英數常,大部份是中英數,亦有只考英數的

作者: IloveJJ    時間: 16-7-15 09:15     標題: 引用:每間中學不一樣,有的中英數常,大部份是中英

作者: IloveJJ    時間: 16-7-15 09:16     標題: 引用:中英數常 +

作者: little_yolky    時間: 16-7-15 17:41

IloveJJ 發表於 16-7-13 22:57
係咪考中英數常架?仲有其他嗎?
駛唔駛咁快問定呢。
作者: IloveJJ    時間: 16-7-15 22:50     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-13+22:57+係咪

作者: aeiou_drm    時間: 16-7-16 00:26     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-15+發

原帖由 IloveJJ 於 16-07-15 發表
當我見到我仔張成績表,音樂、視藝、I.T.、體育,全部都係C既時候,我就諗到呢個方法!絕地反擊! 俾視藝同音 ...
叩門應該重難, 不如趁暑假準備定小六的書同埋媽媽幫so仔仔練定面試技巧。

作者: IloveJJ    時間: 16-7-16 10:27     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-15+發表當

作者: little_yolky    時間: 16-7-16 13:31

IloveJJ 發表於 16-7-15 22:50
當我見到我仔張成績表,音樂、視藝、I.T.、體育,全部都係C既時候,我就諗到呢個方法!絕地反擊! 俾視藝同音 ...
吓? 做乜老師咁重手, 佢有學開二胡音樂都咁差?
作者: fatman69    時間: 16-7-16 16:11     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-15+發

原帖由 IloveJJ 於 16-07-15 發表
一般叩門校方都是收成績最好的,始終係求學校收,位少人多有得揀。
例如:B1c校點會收B2a或B1c叩門生,一定有些B1ab生派得差要叩門,校方最後幾個位一定精挑細選!

作者: IloveJJ    時間: 16-7-16 19:10     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-15+22:50+當我

作者: IloveJJ    時間: 16-7-16 19:13     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-15+發表當

作者: fatman69    時間: 16-7-16 19:55     標題: 引用:Quote:原帖由+fatman69+於+16-07-16+發表一

原帖由 IloveJJ 於 16-07-16 發表
咁如果剩係計中英數常就b1a,計埋音樂視藝就B2,咁會有機會嗎?真係慘,有乜理由讀書得,音樂唔得,都要讀b2 ...
各科佔比吾同,音樂及視藝佔比較少,若真有你講的情況,科目分相差好遠!

作者: babywoman    時間: 16-7-16 21:01

音樂x2,應該影響冇視藝咁深。不如趁暑假引導仔仔去玩下手工班,畫畫班。冇記錯,樓主仔仔九月升小四,仲有時間搞一搞。
作者: IloveJJ    時間: 16-7-16 21:14     標題: 引用:音樂x2,應該影響冇視藝咁深。不如趁暑假引

作者: babywoman    時間: 16-7-16 21:33

回覆 IloveJJ 的帖子

畫畫與音樂真係 好講興趣,如果佢試咗幾堂冇乜興趣,就再試其它畫室。正如我當時 幫仔揾外籍英文班一樣,一開始我是同時揾兩個班的,即一個星期上兩堂,不同的老師,俾仔自己選擇,當時我諗,如果只是揾一個班,佢仍是抗拒,可能以後就不肯返了,兩者選其一,正中我下懷,於是乎,兩個班同時上咗三個月後,就選擇了其中一個,上咗近兩年。
我仔幼稚園時都不喜歡去畫畫 班,但自己會在家畫火柴人,亂七八糟畫一通,升小學後,我不斷遊說佢,升小二才開始學。我揾畫畫班,不求快,一幅畫可能要畫幾堂的,慢功出細火

作者: bbforever    時間: 16-7-16 21:33

我仔都有相同情况,仲要成績只是B1B度,情况唔樂觀呀!
作者: IloveJJ    時間: 16-7-16 22:37     標題: 引用:回覆+IloveJJ+的帖子 畫畫與音樂真係+好講

作者: IloveJJ    時間: 16-7-16 22:39     標題: 引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我仔都有相同情况,

作者: babywoman    時間: 16-7-16 22:51

咁俾啲時間佢,我地作為家長,有啲嘢教唔到,就真係 要外判的了。
我覺得畫畫,都可以訓練到專注力(我仔例子)

作者: bbforever    時間: 16-7-16 23:14

我仔升小4,數常比較好,中英都有待改善,現最難搞音樂,無學樂器 ; 視藝無音樂咁弱,但唔會高分。現在去學樂器會否太遲?而我仔玩專項運動已佔一星期三天,都無乜多餘时間去練樂器。。
作者: IloveJJ    時間: 16-7-16 23:42     標題: 引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我仔升小4,數常比較

作者: bbforever    時間: 16-7-16 23:57

IloveJJ 發表於 16-7-16 23:42
我唔知你仔音樂係點樣差法,所以好難講學樂器有無用。如果好似我仔咁,就無用啦!因為佢學校係唱歌+牧童笛+ ...
我仔音樂科都係考咁上下野,唱歌遺傳咗爸爸D五音不全,無得救。專項運動方面開始進入收成期,有D細比賽既獎仔攞下,但我仔玩開嗰樣運動,唔係間間中學都有,有亦未必會是學校重点項目,所以未必能靠運動來入中學。
作者: IloveJJ    時間: 16-7-17 09:28     標題: 引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-7-16+23:42+我唔

作者: bbforever    時間: 16-7-17 11:55

IloveJJ 發表於 16-7-17 09:28
咁搵返有你仔仔運動既學校,咪唔駛嘥囉!
暫時都有此想法,但最後都要睇自己keep唔keep到B1成績。。
作者: shypama    時間: 16-7-17 12:09

IloveJJ 發表於 16-7-16 23:42
我唔知你仔音樂係點樣差法,所以好難講學樂器有無用。如果好似我仔咁,就無用啦!因為佢學校係唱歌+牧童笛+ ...
學樂器有無用真係要試過先至知道,因為樂器是有分定音(準)和不定音樂器的

作者: little_yolky    時間: 16-7-17 17:00     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-16+發

佢其實係無音樂細胞的,所以我已cut了二胡,但考音樂時,已有用二胡加分,都仲攞C我問了視藝和音 ...
其實你哋幾多分係C,知唔知阿仔係C頭定C尾?

作者: little_yolky    時間: 16-7-17 17:07     標題: 引用:Quote:原帖由+bbforever+於+16-07-16+發表

咁起碼有樂理頂住下,牧童笛大家都咁學,應該唔會差好遠既。樂器可以既話唔停得唔得?都係差唱歌啫,其實阿仔雖然唱歌音準差D,但夠聲都會高分D。阿大考試年年都無突破,咁我叫佢大聲D,好似唱粵曲咁用丹田氣唱,要唱到最後一排同學都聽到,掂咗!

作者: IloveJJ    時間: 16-7-17 17:20     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-16+發表我

作者: bbforever    時間: 16-7-17 17:26

little_yolky 發表於 16-7-17 17:07
咁起碼有樂理頂住下,牧童笛大家都咁學,應該唔會差好遠既。樂器可以既話唔停得唔得?都係差唱歌啫,其實阿 ...
其實上到高年級,音樂差距都好明顯,有學開樂器考咗345級以上個班同學多數都有A,一般玩玩下嗰D攞B,我仔無學加無天資就C…
作者: little_yolky    時間: 16-7-17 20:14     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-07-17+發

原帖由 IloveJJ 於 16-07-17 發表
你好聰明呀!佢低分既其中一個原因就係膽怯呀!咁我試下叫佢大聲啲。

...
在家練習一下。

阿妹又係五音不全,不過佢ok大聲,咁點算點突圍呢⋯⋯呀!佢一年級,仲可以sell可愛,咁就叫佢一邊唱一邊做動作同表情,又掂!

不過呢D旁門左道好易被抄襲,下學期有幾個同學照抄,連動作都抄埋,佢勁唔開心。

作者: little_yolky    時間: 16-7-17 20:16     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-17+17:07+

原帖由 bbforever 於 16-07-17 發表
其實上到高年級,音樂差距都好明顯,有學開樂器考咗345級以上個班同學多數都有A,一般玩玩下嗰D攞B,我仔無 ...
係,我大女長年樂器攞B,所以要響筆試同唱歌搶分。

作者: IloveJJ    時間: 16-7-17 21:07     標題: 引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-17+發表你

作者: little_yolky    時間: 16-7-18 10:31

IloveJJ 發表於 16-7-17 21:07
你咁叻既!咁你都識。點解而家讀書要家長識咁多野架?
無辦法啦, 小朋友唔係十全十美, 做家長就要諗D計仔了。

阿妹個潛在風險好大架, 因為唔通上到小三仲賣萌咩, 五音不全無得救嘛, 佢仲要係學非洲鼓, 無咁多樂理學, 即係份paper都好牙煙.......如果唱歌可以唱一段折子戲交差就好了。其實如果學樂器可以加分, 點解學其他唱歌唔可以加分呢呵。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5