教育王國

標題: 無加操有成功一線直私/叩門嗎? [打印本頁]

作者: OP妮歌    時間: 16-7-13 22:18     標題: 無加操有成功一線直私/叩門嗎?

而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文拼音,每天伴讀。有考普通話朗誦而已。平日讓只是一家人去戶外活動、行山露營、煮食、去科學館、等各種體驗。也注重孩子情緒和品格的教導。
而家見考到多offer/神校的,都是超多學術外補及比賽獎狀的,而那幾位學生卻是情緒易波動、無禮的一群⋯⋯越來越不相信簡介會所言挑選「主動有禮、樂觀積極」的學生。

反正,最後都是學術優先

唉,好灰

作者: hamsubbb    時間: 16-7-13 22:51     標題: 回覆:OP妮歌 的帖子

平常心啦

作者: OP妮歌    時間: 16-7-13 22:57     標題: 引用:平常心啦 +

原帖由 hamsubbb 於 16-07-13 發表
平常心啦
來緊k3,又睇到今年k3的結果,真係灰灰地,我都想平常心,但做得到

作者: Hayden0805    時間: 16-7-13 23:03     標題: 回覆:OP妮歌 的帖子

我個女冇加操喎,唔洗灰喎,我親戚個仔又係屋村幼稚園,冇加操都入到英華喎,不過,個d父母通常好低調,唔多蒲EK啦!

作者: 丘師奶    時間: 16-7-13 23:04     標題: 引用:而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只

原帖由 OP妮歌 於 16-07-13 發表
而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文 ...
我覺得唔洗咁灰,你已做得好好。其實情況都唔一定係你所諗嘅咁,加油!

作者: jason1978    時間: 16-7-13 23:05     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

平常心啦。找到適合孩子的學校便足夠,何須要多呢。
你比我兒學得更多,他也能得到眾人心儀的私小。加油吧!

作者: michelle1222    時間: 16-7-13 23:33     標題: 回覆:OP妮歌 的帖子

我都無加操,叩門一線成功

作者: mannitol    時間: 16-7-13 23:41     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是train佢怕羞嘅弱點和著重伴讀,而我又冇交個人檔案,都有名校收。經歷呢一戰,只能話,你心儀嘅,未必收。學校覺得你適合嘅,就會收,但未必係你心儀的。

作者: cattz288    時間: 16-7-14 08:02     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

唔駛加操, 面試表現最重要!

作者: day_bo    時間: 16-7-14 08:07     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

我覺得面試應對重要過答到學術題,我仔沒有加操,但讀私幼程度高,D問題有能力答到,但性格慢熱、內向,冇學校收。

作者: bobo101^*^    時間: 16-7-14 08:22     標題: 引用:我都無加操,叩門一線成功 +

原帖由 michelle1222 於 16-07-13 發表
我都無加操,叩門一線成功
我同你一樣!

作者: Latmama    時間: 16-7-14 09:32     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育局指引的學校,就會 in 群體合作、溝通和小朋友夠唔夠自信地表達

作者: rafaelbaba    時間: 16-7-14 09:48     標題: 引用:Quote:原帖由+michelle1222+於+16-07-13+發

原帖由 bobo101^*^ 於 16-07-14 發表
我同你一樣!
冇加操的,是否天資聰穎~

作者: Twongcw    時間: 16-7-14 09:50

OP妮歌 發表於 16-7-13 22:18
而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只學跳舞、游泳等興趣班;無加操學術,只是自己在家教普通話、英文 ...
其實你操練已不少,別做最狼的那批,孩子要應付私幼功課測考之餘,仲要操普通話朗誦、phonics、游水跳舞,夠忙喇。樓上講得好,面試表現最重要,你安排的一連串生活體驗又露營又行山又德育又剩,都會有助於面試。好多一線小學基本學術+良好反應態度都夠,好多人過唔到關衰後者。不過如果你係要target超講求學術的小學,你可以忘記初衷,但不同玩法...
作者: baby7    時間: 16-7-14 09:58     標題: 引用:我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是t

原帖由 mannitol 於 16-07-13 發表
我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是train佢怕羞嘅弱點和著重伴讀,而我又冇交個人檔案,都有名校收。 ...
請問點train唔怕羞性格呢?我女由細到大又係咁,哄又哄過,鬧又鬧過,講道理已講到我都厭..真是咩方法都試過,都未做到自己主動同人say hello etc...

作者: mimi222shi    時間: 16-7-14 10:05

性格係天生
名校喜愛自信型學生
作者: rafaelbaba    時間: 16-7-14 10:10     標題: 回覆:baby7 的帖子

我都試過,同我個囝講道理浪費口水後來發覺他有點好勝心,
與他比賽鬥快叫人,如果他輸了給我,
會有點不開心,下一次準備好,一心
想快過我。玩了幾次,已經不自覺地
叫人。

作者: 兔兔BiBe    時間: 16-7-14 11:09

作者: dereklg    時間: 16-7-14 11:25

回覆 OP妮歌 的帖子

樓主,你已經做得好好啦,孩子有跳舞游泳,平時又有一家人行下山,去科學館,開開心心咁。

緊記大人和孩子也要快樂啊 !

人沒有完美的,完美亦是不必的。

你見別人有什麼什麼學術證書,別人也會羨慕你一家愉快。

升小面試時從沒有老師會要小孩朗誦唐詩,也很少要他做算術,多數連英文串字也不用。事實上5歲小孩又能有什麼學術 ?
面試反而會問更多關於孩子日常生活的事。如果孩子足夠快樂,能給老師很有神采的感覺,便已經很好了。

所以,別灰心,做自己,不強求卻保持努力,心態穩定自然,就會有好結果了。

作者: mannitol    時間: 16-7-14 14:33     標題: 引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 baby7 於 16-07-14 發表
請問點train唔怕羞性格呢?我女由細到大又係咁,哄又哄過,鬧又鬧過,講道理已講到我都厭..真是咩方法都試 ...
因為我囡係見到人做過,或者自己試過,發現冇咩嘢吖,先會放擔去做。所以我會帶佢去賣旗,做義工。好彩佢又有個好朋友比較主動,佢哋成日一齊上堂,佢見到朋友仔都做到,自己又會去嘗試。另外,有俾佢去上畫劇班,等佢有多啲面對群眾講嘢嘅機會。我都有帶佢去考啲一對一面見考官嘅證書,不過我就唔係為證書,而係俾佢知道有時面試都會係咁樣,根本冇嘢要怕。佢初頭都喊晒先完成到,考多一兩次,已經能夠從容面對了。

作者: mannitol    時間: 16-7-14 14:53     標題: 引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

請問點train唔怕羞性格呢?我女由細到大又係咁,哄又哄過,鬧又鬧過,講道理已講到我都厭..真是咩方法都試 ...
不過,都要睇吓小朋友性格。我囡係理性人,所以實際經驗對佢嚟講會好有效,講道理佢會明。對於感性嘅小朋友,就要先明白佢嘅感受,接納佢就係咁,鬧佢迫佢反而令佢更收埋自己,更唔想講嘢。讓佢知道你明白佢,讓佢講出自己怕什麼,接納佢,反而佢會放心講得更多。努力!

作者: gk678    時間: 16-7-14 14:58     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

如果根據ek banding,over50% 派band1中學嘅小學算一線嘅話;咁我個仔都係無加操,應該話連操都無操就叩入。
老老實實,面試果少少時間點睇得清楚小朋友,最重要都係運氣。

作者: Yeahly_ly    時間: 16-7-14 15:02     標題: 引用:我都試過,同我個囝講道理浪費口水後來發覺

原帖由 rafaelbaba 於 16-07-14 發表
我都試過,同我個囝講道理浪費口水後來發覺他有點好勝心,
與他比賽鬥快叫人,如果他輸了給我,
會 ...
好方法

作者: mcl203    時間: 16-7-14 15:05     標題: 引用:神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育

原帖由 Latmama 於 16-07-14 發表
神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育局指引的學校,就會 in 群體合作、溝通和小朋友夠唔夠自信地表達 ...
边D係大部份既神校?? 會考筆試~~~

作者: meowloo    時間: 16-7-14 15:08

加油啦,件事無你諗得咁灰,我認為你已做得好好,平常心就好。
作者: OP妮歌    時間: 16-7-14 15:42     標題: 引用:Quote:OP妮歌+發表於+16-7-13+22:18+而家越

原帖由 Twongcw 於 16-07-14 發表
其實你操練已不少,別做最狼的那批,孩子要應付私幼功課測考之餘,仲要操普通話朗誦、phonics、游水跳舞, ...
普通話同phonics都只係自己教⋯⋯比佢學下拼讀咋⋯⋯

學術方面,真係無乜信心 個個都出面學嘢,公文數,Monkey tree,cambridge⋯⋯我覺得已好努力堅持唔比佢咁細學學術了,但又好擔心,唉!

我無教快佢,真係擔心唔夠競爭力

作者: OP妮歌    時間: 16-7-14 15:46     標題: 引用:神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育

原帖由 Latmama 於 16-07-14 發表
神校大部分學校都係考筆試行先,其他跟教育局指引的學校,就會 in 群體合作、溝通和小朋友夠唔夠自信地表達 ...
好似數學咁,學校教左個位單雙數,但面試考你雙位單雙數,要聽故事,選答案;有啲讀文字,搵答案⋯⋯

作者: gccky    時間: 16-7-14 16:01     標題: 引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

same here  😭😭😭

作者: 1617p1    時間: 16-7-14 17:28

我小孩完全無操練,平日愛閱讀,喜歡畫畫和音樂,但沒有考cert,無上個interview 班,最後他選了英華,英華second in 交的profo 一張Cert都無交,所以我們認為小孩interview 表現真的是最重要。
利申:小孩有音小,YW, TSL 同CKY final in (不過無去)

作者: whitepurin    時間: 16-7-14 18:12     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

坦白說,如果你努力堅持唔比佢咁細學學術了,即表明你不太buy 贏在起跑線呢d說話,咁又何必在意是否考到一線直私呢?

作者: 哈呣    時間: 16-7-14 18:26     標題: 回覆:mannitol 的帖子

Very good sharing!

作者: mimi222shi    時間: 16-7-14 18:35

平時係屋企伴讀圖書, 無出去學任何學術, 數學只靠幼稚園, 都應付到絕大部份面試.
唔好淨係比人地, 家教唔會俾補習差, 尤其是幼兒.
作者: OP妮歌    時間: 16-7-14 18:44     標題: 引用:Quote:原帖由+baby7+於+16-07-14+發表請問

原帖由 mannitol 於 16-07-14 發表
不過,都要睇吓小朋友性格。我囡係理性人,所以實際經驗對佢嚟講會好有效,講道理佢會明。對於感性嘅小朋友 ...
我小朋友都是極感性的,讓佢覺得安全和愉快心情,就可以自然同人講嘢;但問題是小動作太多⋯⋯用了一年讓佢坐定,而家就教佢手仔放好(無嘢做時,隻手會捲紙玩筆扭來扭去

作者: OP妮歌    時間: 16-7-14 18:52     標題: 引用:平時係屋企伴讀圖書,+無出去學任何學術,+數

原帖由 mimi222shi 於 16-07-14 發表
平時係屋企伴讀圖書, 無出去學任何學術, 數學只靠幼稚園, 都應付到絕大部份面試.
唔好淨係比人地, 家教唔會 ...
家教部分,自問盡力了

但孩子性格活潑愛動,仲努力教緊。

老師話佢係fast learner, 上堂識左後就會同人傾偈、玩手指、食手指手、坐到郁來郁去,呢啲教左好耐都係咁,又有主見,我都唔係咁識教了⋯⋯

聽過好多堂,遊戲治療、正向教育⋯⋯可用的方法都用過,呢方面真係無符

而家日日同佢睇三字經、弟子規,希望佢從中吸收一啲啦

作者: OP妮歌    時間: 16-7-14 18:53     標題: 引用:如果根據ek+banding,over50%+派band1中學

原帖由 gk678 於 16-07-14 發表
如果根據ek banding,over50% 派band1中學嘅小學算一線嘅話;咁我個仔都係無加操,應該話連操都無操就叩入 ...
你小朋友好叻!

作者: OP妮歌    時間: 16-7-14 18:54     標題: 引用:加油啦,件事無你諗得咁灰,我認為你已做得

原帖由 meowloo 於 16-07-14 發表
加油啦,件事無你諗得咁灰,我認為你已做得好好,平常心就好。
多謝你

希望明年今日可以同大家分享,無進補仍能入心儀學校啦

作者: teambuilder    時間: 16-7-14 18:59

其實努力讀書唔係咩懷事,冇人可以食老本食過世,如果天生聰穎過人當然著數,如果唔係更加要將勤補拙,我諗就算你唔加操,至少小朋友底子要有番咁上下掛?否則乜都唔準備就去面試同守株待兔有乜分別?

作者: mimi222shi    時間: 16-7-14 19:29

我小朋友係非常活潑好動,我都花唔少心機教佢

我地揀啲校風嚴既學校俾佢(好多家長會就小朋友性格選校,我就一定唔會), 幼稚同小學都係, 等佢知道幾時要守規矩, 幾時可以自由活動.

呢方面, 幼稚園都有好大功勞.
作者: talknwrite    時間: 16-7-14 23:06

邊處會有人認自己加操啫! 一出世就係咁樣"學"之麻. 從來都唔"操".

作者: buzz1234    時間: 16-7-14 23:29     標題: 引用:我小孩完全無操練,平日愛閱讀,喜歡畫畫和

原帖由 1617p1 於 16-07-14 發表
我小孩完全無操練,平日愛閱讀,喜歡畫畫和音樂,但沒有考cert,無上個interview 班,最後他選了英華,英華 ...
請問Tsl 同cky 考得有幾深?以ORT 來說,要讀到level 幾?

作者: retriever    時間: 16-7-14 23:40     標題: 引用:而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只

咁細個有咩學術?

你講緊既係認知姐。

多出去活動係好,都要多d跟小朋友介紹下周圍既野,閱讀習慣亦係好重要。

小朋友如果個內向會吃虧,要帶佢多接觸陌生人,特別係大人。

增補係虛火。

作者: mimi222shi    時間: 16-7-15 10:09

buzz1234 發表於 16-7-14 23:29
請問Tsl 同cky 考得有幾深?以ORT 來說,要讀到level 幾?

如果, 要針對英文較強的學校來說, 恐怕唔係ORT, 而係正常chapter books.(身邊朋友是)

閱讀要靠家長培養子女興趣, 呢樣係我當係親子活動, 唔使操, 而且比起補習更有效百倍(針對幼稚園學生).

作者: nardo    時間: 16-7-15 11:59

冇加操, 一星期只有一個鐘中文班, 得一張跳舞cert, 唔識普通話, 叩五間, 中三間一線學校.....最緊要有禮貌,有自信.

我反而覺得有D學校會唔收果D太谷嘅學生, 怕D家長太demanding
作者: HappiMom    時間: 16-7-15 15:39     標題: 回覆:mimi222shi 的帖子

Can't agree more !

作者: 1617p1    時間: 16-7-15 21:22

回覆 buzz1234 的帖子

不好意思,因為小兒從沒上過以上training, 所以真的唔清楚是那個level, 不過我小孩喜愛閱讀,簡單的Chapter Book可以自己閱讀。
作者: happybbpig    時間: 16-7-17 00:58

回覆 baby7 的帖子

我女兩歲半前都少講野,慢熱,面試唔講,最多答一兩句,返學後多野講左,之後k1識多左野講野仲多,又老積,出街不停問我野,在街見小朋友會想同佢講野,有時沒小朋友,會發皮氣無人同佢傾計,我諗性格啦,細個慢熱d, 返左學可能知多人玩好開心啦
作者: happybbpig    時間: 16-7-17 01:05

回覆 1617p1 的帖子

學券學校? 咁多offer好叻喎
作者: meowloo    時間: 16-7-17 11:42

mimi222shi 發表於 16-7-15 10:09
如果, 要針對英文較強的學校來說, 恐怕唔係ORT, 而係正常chapter books.(身邊朋友是)

閱讀要靠家長培養子 ...

不是針對你言論的,只想補充不是英普幼稚園,未開始看chapter books,沒上面試班,也考到所述的兩間學校的大有人在,我和身邊幾位朋友也一樣。

所以一些甚麼k3要看chapter book,要識四式運算,要識時事或考到3-5級樂器等等,相信真的不是必需品。當然,考到一線英小的,當中也有小朋友能看chapter books、或懂得四式運算的。

但很認同小朋友宜喜愛閱讀,中英亦然。優質的親子時間比巿面上大部分雞精班更有效益,因為父母一定是最了解孩子的人。

童年很短暫,家長要好好珍惜親子時間,讓小朋友有全面的身心發展和正確的人生態度。

作者: mimi222shi    時間: 16-7-17 22:55

meowloo 發表於 16-7-17 11:42
不是針對你言論的,只想補充不是英普幼稚園,未開始看chapter books,沒上面試班,也考到所述的兩間學校的 ...

可能我識人少, 我地只讀中文幼稚園, 沒有上面試班

只係家長肯伴讀, 小朋友愛閱讀, 也不用"谷"看書, 反而只擔心睇書多近視加深.

最後, 我地都無人真係讀所提的2所學校.

不過, 面試睇好多野, 英文只係其中一項.語文好係一種優勢.

作者: K6dd    時間: 16-7-17 23:33     標題: 引用:我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是t

我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是train佢怕羞嘅弱點和著重伴讀,而我又冇交個人檔案,都有名校收。 ...
我囡又係好怕羞,請教你有咩方法可以train佢無咁怕羞呀?thanks!

作者: K6dd    時間: 16-7-17 23:48     標題: 回覆:mannitol 的帖子

已看到你的分享,謝謝!

作者: Roby0915    時間: 16-7-18 08:08     標題: 回覆:dereklg 的帖子

well said !!!

作者: sunnymama2    時間: 16-7-18 08:10

mimi222shi 發表於 16-7-17 22:55
可能我識人少, 我地只讀中文幼稚園, 沒有上面試班

只係家長肯伴讀, 小朋友愛閱讀, 也不用"谷"看書, 反而 ...

求教,請問有冇教小朋友中英認字?
作者: mimi222shi    時間: 16-7-18 09:51

我伴讀就教埋認字了, 當識字量夠, 佢自己就會拎住本書睇, 唔使再伴讀(因為自己睇快好多, 又唔使我陪)

佢極少會問我個字點解(多數問中文字點讀), 自己用上文下理估出意思.
作者: OP妮歌    時間: 16-7-18 10:05     標題: 引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-7-17+23:26+

原帖由 mimi222shi 於 16-07-17 發表
我覺得睇小朋友性格,我已每週五至六天伴讀,但小朋友愛看圖不愛讀字,都好苦惱

作者: mimi222shi    時間: 16-7-18 10:15

也可以說睇小朋友性格

有些小孩對字敏感(身邊有唔少朋友係), 好快就自己跳到去全文字(到全文字階段我已經唔使伴讀)多數呢類小朋友係書不離手.(佢從來唔睇漫畫書, 覺得太花.)
作者: sunnymama2    時間: 16-7-18 10:24

mimi222shi 發表於 16-7-18 09:51
我伴讀就教埋認字了, 當識字量夠, 佢自己就會拎住本書睇, 唔使再伴讀(因為自己睇快好多, 又唔使我陪)

佢極 ...
明白,謝謝
你小朋友幾大可以自己睇書呢?

作者: mimi222shi    時間: 16-7-18 10:31

K2頭, 英文

K3頭,中文(因為佢之前唔鍾意中文)
作者: phoebewong123    時間: 16-7-18 17:47     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

借問,真的有人一個獎一張cert 都冇,朗誦比賽也沒有參加過,也有直私什至一缐,或神校offer 嗎?想問真實的例子。

眼見差不多個個也有至少一個半個朗誦獎,但本人對郎誦有點抗拒

作者: yannie_man    時間: 16-7-18 18:06     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

作者: jason1978    時間: 16-7-18 18:29     標題: 引用:借問,真的有人一個獎一張cert+都冇,朗誦

原帖由 phoebewong123 於 16-07-18 發表
借問,真的有人一個獎一張cert 都冇,朗誦比賽也沒有參加過,也有直私什至一缐,或神校offer 嗎?想問真實 ...
報到。
百無
連報名參加比賽都無。
有大家心儀神校second in,但不獲取錄
有大家都說是一線的私小正取
唔開學校名,有心人再私聯

作者: jason1978    時間: 16-7-18 18:34     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大家高枱貴手,還孩子一個童年。
考小學有眾多因素,亦是一個配對遊戲。
沒有最好的學校,只有合適自己孩子的學校。

作者: phoebewong123    時間: 16-7-18 18:38     標題: 引用:我冇朗誦節項,但囡囡有校際音樂節鋼琴二級

原帖由 yannie_man 於 16-07-18 發表
我冇朗誦節項,但囡囡有校際音樂節鋼琴二級冠軍,今年升K3開始考直資小學,唔知有冇用!遲啲話你知

...
但你女女也上好多學術加非學術的班呀

作者: yannie_man    時間: 16-7-18 18:41     標題: 回覆:jason1978 的帖子

作者: 天山雪蓮    時間: 16-7-18 19:12     標題: 引用:而家越諗越灰,小朋友私幼但程度不算深;只

識一個,不過真係萬中無一囉

作者: luv2015    時間: 16-7-18 19:21     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

如果學校無教點樣小一面試,咁上面試班認識下個面試模式會唔會有幫助呢?

作者: meowloo    時間: 16-7-18 19:39     標題: 引用:借問,真的有人一個獎一張cert+都冇,朗誦

原帖由 phoebewong123 於 16-07-18 發表
借問,真的有人一個獎一張cert 都冇,朗誦比賽也沒有參加過,也有直私什至一缐,或神校offer 嗎?想問真實 ...

有的,聽說過不少,但我真正認識的不多

不過我認識那小朋友本身都屬很高水平、個性及其他方面亦很理想,屬學校都會願意收果類,估計就算要考証書亦不會有任何困難的

作者: meowloo    時間: 16-7-18 19:40     標題: 引用:在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大

原帖由 jason1978 於 16-07-18 發表
在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大家高枱貴手,還孩子一個童年。
考小學有眾多因素,亦是一個配對 ...
說得對呀

作者: at2015    時間: 16-7-18 20:19     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

當然有。過來人真心覺得cert 丶獎冇大幫助。主要係面試好+名幼。當然舊生丶兄姊丶識人更好,但唔係必需。

作者: momama    時間: 16-7-18 20:36     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

其實樓主自己喺屋企有加操

作者: phoebewong123    時間: 16-7-18 20:46     標題: 引用:+本帖最後由+meowloo+於+16-7-18+19:42+編

原帖由 meowloo 於 16-07-18 發表
對,聽就有,識就無。個個都有上不同的興趣班,參加很多比賽。反而冇cert 冇奬好似個portfolio 冇嘢好寫。

作者: OP妮歌    時間: 16-7-18 22:54     標題: 引用:其實樓主自己喺屋企有加操 +

原帖由 momama 於 16-07-18 發表
其實樓主自己喺屋企有加操
我自己教普通話,教埋小朋友都好自然掛
phonics 伴讀時共學咁,我女不是天生專注聽話愛睇書又外向嗰啲⋯⋯

作者: OP妮歌    時間: 16-7-18 22:57     標題: 引用:+本帖最後由+meowloo+於+16-7-18+19:42+編

原帖由 meowloo 於 16-07-18 發表
總結就係:
1. 唔加操,但要小朋友醒目聽話開心唔怕羞肯學同埋愛閱讀

2. 名幼+唔怕羞愛閱讀

3. ⋯⋯⋯⋯

作者: phoebewong123    時間: 16-7-19 07:51     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

又想問,身邊非常多小朋友獲得大大小小學校的品行,學業獎,但我小朋友學校冇任何奬項的,那又會否影響?

作者: mimi222shi    時間: 16-7-19 09:40

學校的獎項都好睇係邊間幼稚園.
我知有些學校連品學兼優的學生也不是全科滿分, 有點名不符實
以前間幼稚園唔一定每班有品學兼優生, 如符合要求試過有2位學生, 有見過校長寫推薦信俾表現突出的學生, 多數佢地入哂女神校/男女神校.

獎項係錦上添花, 反而名幼校長推薦信更加有力.
作者: phoebewong123    時間: 16-7-19 09:57     標題: 引用:學校的獎項都好睇係邊間幼稚園.我知有些學

原帖由 mimi222shi 於 16-07-19 發表
學校的獎項都好睇係邊間幼稚園.
我知有些學校連品學兼優的學生也不是全科滿分, 有點名不符實
以前間幼稚園 ...
你個間校長寫得梗係入神校
但我地學校什麼都沒有

作者: mimi222shi    時間: 16-7-19 10:01

其實, 全校唔係好多人有, 班上也有人無推薦信而入到呢2間神校,
所以我地都係自己努力!

作者: Jayann    時間: 16-7-19 12:04

我小朋友都係Cert. 嗰part非常清澈,我主力花時間同佢周圍去同小朋友玩,同大人傾計,自己講故事,訓練佢表達能力同自身經驗居多~ 最後報五間,有兩間(其中一間傳統齌校)私小收左,call waiting 有一間直資收,戰後感係:睇你想考咩私小/ 直資,救恩,Paul Boy, DBS/DGS 呢類你預左小朋友要操好languages為首要,咁當然父母係舊生又贏一個馬位啦~ 又要預留D位比D「皇親國戚」,位咁少,所以唔收妳小朋友,未必係小朋友輸能力,有好多因素嘅~
作者: phoebewong123    時間: 16-7-19 12:22     標題: 回覆:無加操有成功一線直私/叩門嗎?

Language 好,是主要反映在interview 時老師問學術題目嗎?還是普通對答?不一定每一間也叫小朋友閲讀圖書或文章,那是不是靠老師經驗區分?

因為,Ek大部分家長的分享,也是多閱讀,但為什麼仍然有大量大量人去參加好多朗誦繪畫音樂比賽去砌portfolio ?

作者: keep-calm    時間: 16-7-19 12:23     標題: 引用:在此分享,唔係清高,只為以正視聽。希望大

原帖由 jason1978 於 16-07-18 發表
考小學有眾多因素,亦是一個配對 ...
多謝分享!個人原因,對幼稚園朗誦比賽/體藝比賽抗拒。但大趨勢又好似點都迫你要參加D

作者: at2015    時間: 16-7-19 12:53     標題: 回覆:phoebewong123 的帖子

因為比賽好實在丶有結果收,有class上。個人閲讀修養不易measure ,難train,家庭support要求高。

作者: phoebewong123    時間: 16-7-19 13:39     標題: 引用:Quote:原帖由+jason1978+於+16-07-18+發表

原帖由 keep-calm 於 16-07-19 發表
多謝分享!個人原因,對幼稚園朗誦比賽/體藝比賽抗拒。但大趨勢又好似點都迫你要參加D

...
Exactly
我真的好唔喜歡,但坊間超多比賽又超多人參加

作者: Gary_family    時間: 16-7-19 13:46     標題: 引用:其實樓主自己喺屋企有加操 +

作者: s.andp    時間: 16-7-19 14:04     標題: 引用:Quote:原帖由+jason1978+於+16-07-18+發表

作者: OP妮歌    時間: 16-7-19 14:06     標題: 引用:Quote:原帖由+momama+於+16-07-18+發表其實

原帖由 Gary_family 於 16-07-19 發表
同意!突然迷思,想問加操又是什麼定義呢?
我自己認為係出面學學術班囉。

作者: OP妮歌    時間: 16-7-19 14:07     標題: 引用:Quote:原帖由+mimi222shi+於+16-07-19+發表

原帖由 phoebewong123 於 16-07-19 發表
你個間校長寫得梗係入神校
但我地學校什麼都沒有
所以,結論名幼係好重要

作者: phoebewong123    時間: 16-7-19 14:37     標題: 引用:Quote:原帖由+Gary_family+於+16-07-19+發

原帖由 OP妮歌 於 16-07-19 發表
我自己認為係出面學學術班囉。
咁我絕對唔認為外補好過自己阿媽教,外補只是一星期一小時,阿媽教是可以每日半小時,效果比外補更好更貼身,所以大家也認為你也做了很多。再外補,真的視乎自己要求

作者: cc201203bb    時間: 16-7-19 14:57     標題: 引用:我都冇操我囡,冇張有用嘅證書/獎狀,只是t

我囡都怕羞,怕羞性格in學校好蝕底。可以分享下點調教囡囡嗎?

作者: hohoho~    時間: 16-7-19 15:05

真心覺得cert 丶獎對面試冇大幫助。
但比賽之前既練習就對小朋友個人發展有很大幫助,
基本上無一樣學術, 興趣, 係不需要訓練或者練習...
就算天才游泳員足球員, 每星期都要練6-7日水或波

世界上最可悲的是比你有背景有錢有天分有能力的人比你還努力
作者: hohoho~    時間: 16-7-19 15:17

其實每一次面試,默書,考試都係一個機會比家長檢視一下小朋友有咩野不足,
透過努力去提升或者進步. 而唔係將小朋友分等級分名次分高下

如果要教導小朋友求學不是求分數, 更加需要以身作則
作者: OP妮歌    時間: 16-7-19 15:41     標題: 引用:其實每一次面試,默書,考試都係一個機會比家

原帖由 hohoho~ 於 16-07-19 發表
其實每一次面試,默書,考試都係一個機會比家長檢視一下小朋友有咩野不足,
透過努力去提升或者進步. 而唔係 ...
唉..小朋友性格活潑好動,有主見,但並不是香港本地教育制度下的乖乖聽話類型

佢話我知,佢企喺度做功課睇書會好啲;佢問我,點解要做咁多抄寫;佢看故事書,往往沉醉在故事中的圖畫,甚至自我的幻想情節之中,但,要佢認字讀句,就好似斬斷了佢的思維咁⋯⋯

真心希望小孩能繼續有自信地成長,但面對升小遊戲,本地傳統教育,真係無信心。

作者: hohoho~    時間: 16-7-19 15:54

回覆 OP妮歌 的帖子

呢個更加係一個機會教導佢適者生存, 從來都應該係調節自己去配合環境, 而唔係調轉

其實小朋友想像力豐富天馬都可以行空, 你試下問佢有乜野辦法可以達至雙贏
可能佢可以比到一個你意想不到既方法你...

只有成人先會諗魚與熊掌不能兼得, 小朋友一定要做既野佢地可以有一百萬種方法

作者: hohoho~    時間: 16-7-19 15:57

抄寫係訓練手眼腦協調, 就算畫圓圈都唔係每個一模一樣
如果要解釋真係乜野都可以解釋, 好過睇一百個為什麼
作者: jason1978    時間: 16-7-19 15:59     標題: 引用:Language+好,是主要反映在interview+時老

原帖由 phoebewong123 於 16-07-19 發表
Language 好,是主要反映在interview 時老師問學術題目嗎?還是普通對答?不一定每一間也叫小朋友閲讀圖書 ...
在等候期間,老師會派書給考生,從旁觀察是否有閱讀習慣。有些學校會叫小朋友帶書唸。

作者: cc201203bb    時間: 16-7-19 16:47     標題: 引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 cc201203bb 於 16-07-19 發表
我囡都怕羞,怕羞性格in學校好蝕底。可以分享下點調教囡囡嗎?
Thx,見到之前回覆

作者: meowloo    時間: 16-7-19 16:53

回覆 OP妮歌 的帖子

不清楚讀名幼是否有很大影响,事實是神校亦有取錄村校生,及這裏也有不少過來人分享讀學券幼稚園考入一線直私、龍校神校的經驗。

但相信面試時整體表現、能力和運氣較重要。唔好想太多嚇怕自己了,樂觀面對吧。

作者: phoebewong123    時間: 16-7-19 17:02     標題: 引用:Quote:原帖由+hohoho~+於+16-07-19+發表其

原帖由 OP妮歌 於 16-07-19 發表
唉..小朋友性格活潑好動,有主見,但並不是香港本地教育制度下的乖乖聽話類型

佢話我知,佢企 ...
有冇考慮int'l Sch 同冇咁谷的直私小學,相對易入個d,例如啓基,音小

作者: mannitol    時間: 16-7-19 17:20     標題: 引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 cc201203bb 於 16-07-19 發表
我已在#20回覆了。請你找找看。

作者: mannitol    時間: 16-7-19 17:20     標題: 引用:Quote:原帖由+mannitol+於+16-07-13+發表我

原帖由 K6dd 於 16-07-17 發表
我囡又係好怕羞,請教你有咩方法可以train佢無咁怕羞呀?thanks!
我已在#20回覆了。請你找找看。

作者: Gary_family    時間: 16-7-19 22:25     標題: 引用:Quote:原帖由+OP妮歌+於+16-07-19+發表我自

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5