教育王國

標題: 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心 [打印本頁]

作者: YWWong    時間: 16-7-6 02:08     標題: 沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心

兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第九志願中文大學校友會陳震夏,阿仔喊之餘
今日全日撲學校叩門,明知首一,二志願的唔收叩門,但都試,最後被拒絕,即時忍不任喊了出來,現只得德信收了阿仔。

依家只能入德信但要付學費或返向陳震夏,但兩間都非我所想,好傷心,唔知點做。

作者: dse2017    時間: 16-7-6 02:29

作者: 叉雞飯    時間: 16-7-6 03:22     標題: 引用:兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第

原帖由 YWWong 於 16-07-06 發表
兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第九志願中文大學校友會陳震夏,阿仔喊之餘連班主任都眼濕濕同我講 ...
其實沙田一直有君子協定不能叩門。為何不先試培_基,體芸。
面對現實出九龍或向北走。大部分都即天.收表,考試埋。有D仲截11:00。死守沙田曬時間啦。
培基6/7才cut,try la

你之前找定叩門,填妥表,應該快好多

作者: Joycemom    時間: 16-7-6 04:00     標題: 回覆:沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心

培僑也有少量學位作最後階段申請。

作者: jollyma    時間: 16-7-6 04:00     標題: 回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

先唔好自亂陣腳,讀書啫,唔好搞到好似世界沒日咁,小朋友需要你支持
可試九龍城區,該區band 1位多,少有錯配,學校應該有位,可況你係band 1唔係banx 3喎,band 3就話難叩啫

作者: soph222    時間: 16-7-6 04:13     標題: 引用:兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第

兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第九志願中文大學校友會陳震夏,阿仔喊之餘連班主任都眼濕濕同我講 ...
想問頭八個志願係咪全屬band 1中學?你點排?睇下係選校排錯抑或已跌落band2?

作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:11

回覆 叉雞飯 的帖子

已試培基, 但唔得, 體藝已交表, 等通知.

作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:14

soph222 發表於 16-7-6 04:13
想問頭八個志願係咪全屬band 1中學?你點排?睇下係選校排錯抑或已跌落band2?

...
1) 沙循 2) 郭得勝3)聖心 4)鄭榮之 5) 林漢光 6)胡中 7) 基督 8) 馬祟 9) 陳震夏

作者: e12340    時間: 16-7-6 07:15     標題: 引用:兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第

是那所小學?沙田係有多b1位喎!如肯定b1生一定派到英中!我朋友個女全級34/145人倒入第一志願蘇淅!其實排位都不是大問題因今年位多而b1學生少咗仲有位剩?連郭得勝、聖心、鄭榮芝、林漢光都入唔倒?而LHk上年F.1每班只得28人都唔夠32人一班!而上年有b2生入林!會不會是學校估錯banding?如出九龍可試銘基or聖方濟!努力!

作者: metrochung    時間: 16-7-6 07:22     標題: 引用:Quote:soph222+發表於+16-7-6+04:13+想問頭

1) 沙循 2) 郭得勝3)聖心 4)鄭榮之 5) 林漢光 6)胡中 7) 基督 8) 馬祟 9) 陳震夏
如果B1生咁排係超保守了。我覺得可能本身係邊緣人落咗B2,只有B2生用了B1策略先搞成咁。不過不要放棄,繼續努力,去他區叩機會比較大

作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:24

metrochung 發表於 16-7-6 07:22
如果B1生咁排係超保守了。我覺得可能本身係邊緣人落咗B2,只有B2生用了B1策略先搞成咁。不過不要放棄,繼續 ...

作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:26

請問他區叩還有哪幾間? 我地昨天已經由一早攪到4點幾, 好辛苦
作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:33

e12340 發表於 16-7-6 07:15
是那所小學?沙田係有多b1位喎!如肯定b1生一定派到英中!我朋友個女全級34/145人倒入第一志願蘇淅!其實排位 ...
靈糧, 佢有同學仔考全級6十幾都派了郭得勝...

作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:36

e12340 發表於 16-7-6 07:15
是那所小學?沙田係有多b1位喎!如肯定b1生一定派到英中!我朋友個女全級34/145人倒入第一志願蘇淅!其實排位 ...
請問銘基是band 幾?

作者: Crabtree    時間: 16-7-6 07:37

回覆 YWWong 的帖子

轉出去他區叩門,唔好再係沙田區啦!銘基,循中,聖芳濟
作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:40

回覆 Crabtree 的帖子

請問循中是哪一間?

作者: sunshine0613    時間: 16-7-6 07:43     標題: 引用:兒子是band1成績,全級考三十一,但派了第

沙田區Band 1 生第9志願填 B3 校,這策略聽起來怪怪地,你介意分享排序嗎?
(後注: 誤會了陳是B3)

作者: Yanamami    時間: 16-7-6 07:47

出九龍城区啊~
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-7-6 07:49     標題: 引用:Quote:soph222+發表於+16-7-6+04:13+想問頭

你個排位 B1生冇乜可能連基督都唔中,或者區排名其實根本就係B2生。
Anyway 唔好灰心,陳震夏同德信都係好學校,再試下叩其他先,否則讀一年再插班上番B1。加油

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-7-6 07:49     標題: 引用:Quote:原帖由+YWWong+於+16-07-06+發表兒子

原帖由 sunshine0613 於 16-07-06 發表
沙田區Band 1 生第9志願填 B3 校,這策略聽起來怪怪地,你介意分享排序嗎?

...
陳震夏係B2非B3

作者: e12340    時間: 16-7-6 07:50     標題: 引用:Quote:e12340+發表於+16-7-6+07:15+是那所

是b1我兩個女都係靈糧?去了穌淅那個女生也是同學習!

作者: austism    時間: 16-7-6 07:51     標題: 引用:Quote:e12340+發表於+16-7-6+07:15+是那所

銘基係band1C, 聖芳濟係band1B, 今日快d去叩聖芳濟(係好好的學校,我家族有人讀)

作者: YWWong    時間: 16-7-6 07:54

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 07:49
你個排位 B1生冇乜可能連基督都唔中,或者區排名其實根本就係B2生。
Anyway 唔好灰心,陳震夏同德信都係好 ...
thanks! 無辦法之下只好陳震夏同德信二選一. 正在考慮中, 始終經濟有壓力, 但陳非我所願....

作者: christy_siu    時間: 16-7-6 08:16

YWWong 發表於 16-7-6 07:54
thanks! 無辦法之下只好陳震夏同德信二選一. 正在考慮中, 始終經濟有壓力, 但陳非我所願....
...
其實陳震夏都唔錯,內有英文精英班 ! 不如試讀一年,下年插校。唔好灰心!
作者: Namson    時間: 16-7-6 08:41     標題: 回覆:christy_siu 的帖子

我也不咁想像妳这样排都跌咗去B2,不過陳震夏屬B2好學校,我校也很多人入了,當中有英文班,下星期比D心機考,讀一年再轉这出嚟!最慘係沙田區協議不設扣門,所以都冇辦法。

作者: flmama    時間: 16-7-6 09:20

建議向學校問比你成積差, 是否可以派到band 1 學校?如果都沒有, 應是你學校band 1 百分比下降, 老師用過去的數據估計, 而計錯

作者: YWWong    時間: 16-7-6 09:25

flmama 發表於 16-7-6 09:20

建議向學校問比你成積差, 是否可以派到band 1 學校?如果都沒有, 應是你學校band 1 百 ...
有名次較低的同學都入了band 1
作者: placebo50    時間: 16-7-6 09:26

九龍塘黃笏南今早11:00截表, 下午筆試, 會唔會試下?
作者: MASAYA    時間: 16-7-6 09:31

band2生乙九有機會入陳震夏?自行同甲部點填?不過乙部填陳震夏前有填其他band2又應該唔會填陳震夏去甲部...
作者: 洗米華    時間: 16-7-6 09:36

作者: 小時了了    時間: 16-7-6 09:42

YWWong 發表於 16-7-6 02:08
試下去 香島正校 (九龍塘) http://www.heungto.edu.hk/ , EK 口碑極佳 B1 叩門中學啊

未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校]
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3240974&extra=page%3D4&page=3

作者: nc2000    時間: 16-7-6 09:49     標題: 引用:Quote:metrochung+發表於+16-7-6+07:22+如

班主任話睇左阿仔你考試局個成績, 肯定是band 1, 佢講完都喊...
真係不可能的結果!anyway 不論是否有經濟上壓力,我都會選陳震夏,他是一所不錯的b2校,有英文精英班,現階段抱着平常心去叩門。祝福你!

作者: chesswin    時間: 16-7-6 09:52

香島都ok的,英文班多,加油!我阿女情況同你都好似
作者: missparent    時間: 16-7-6 09:54

YWWong 發表於 16-7-6 07:26
請問他區叩還有哪幾間? 我地昨天已經由一早攪到4點幾, 好辛苦

中西區st. joseph's college 有叩門,今朝11.30截。收人睇筆試成績,band 1 生可以一試!

http://sjc.edu.hk/academic.php?content=admission

作者: flmama    時間: 16-7-6 09:55

最好問下排名比你仔低是入哪間band 1 中學。以郭得勝為例, 因沙田區學位過剩, 相信不能全收band 1 生, 即統一派位會收到band 2生。
比你仔排名低的同學,可能隨機編號較好, 或第一志願已選郭, 所以能入郭(假設學校估錯banding, 你仔也是band 2)

作者: *leshita*    時間: 16-7-6 10:09

可能真係學校估錯了....
作者: e12340    時間: 16-7-6 10:19     標題: 引用:+本帖最後由+flmama+於+16-7-6+10:01+編輯+

原帖由 flmama 於 16-07-06 發表

比佢名次個女生考34全級同校派位去了沙蘇!都是靈糧小學!

作者: mch411    時間: 16-7-6 10:24

如果教育局編錯左BAND, 有冇得上訴覆核??
作者: mcl203    時間: 16-7-6 10:30

我都認為係估錯Banding.......
作者: irenenursing    時間: 16-7-6 10:48     標題: 回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

校內名次不能作準的,band 1生無理由派成咁,因為我個仔間學校有部份band 2都入到band 1,咁即係有位剩,所以我覺得學校估錯banding

作者: flmama    時間: 16-7-6 10:53

回覆 mch411 的帖子

https://www.e123.hk/ElderlyPro/details/95156/71

作者: chocolatebean    時間: 16-7-6 10:54

你呢個CASE好奇怪,除左要快去叩門外,有時間真係要去找去真相,冇奶油B1係沙田入唔到B1學校的,一定估錯BAND,又或者係學校B1位少左,老師都唔知
作者: kenwong888    時間: 16-7-6 10:59

irenenursing 發表於 16-7-6 10:48
校內名次不能作準的,band 1生無理由派成咁,因為我個仔間學校有部份band 2都入到band 1,咁即係有位剩,所 ...
所以老師內疚到喊!
作者: metrochung    時間: 16-7-6 11:01     標題: 引用:回覆+mch411+的帖子 https://www.e123.hk/

原帖由 flmama 於 16-07-06 發表
回覆 mch411 的帖子

https://www.e123.hk/ElderlyPro/details/95156/71
咁誇張,最後入了邊間呢?

作者: bb560    時間: 16-7-6 11:14     標題: 回覆:洗米華 的帖子

依家睇睇下,你依個可能性都高

作者: bb560    時間: 16-7-6 11:15     標題: 引用:會吾會人地視藝同音樂好

原帖由 洗米華 於 16-07-06 發表
會吾會人地視藝同音樂好
我講你依個回覆

作者: judy898    時間: 16-7-6 11:20     標題: 回覆:YWWong 的帖子

試一試深水埗基督教崇真中學,還有位!

作者: 積奇百事    時間: 16-7-6 11:32

YWWong 發表於 16-7-6 07:33
靈糧, 佢有同學仔考全級6十幾都派了郭得勝...
馬鞍山靈糧?
胡中, 馬崇係 BAND2 校, BAND 1 生無乜可能唔入喎?

作者: mch411    時間: 16-7-6 11:38

metrochung 發表於 16-7-6 11:01
咁誇張,最後入了邊間呢?
冇記錯係比左D英中佢IN 但FAIL左
作者: ivory0915    時間: 16-7-6 11:41

irenenursing 發表於 16-7-6 10:48
校內名次不能作準的,band 1生無理由派成咁,因為我個仔間學校有部份band 2都入到band 1,咁即係有位剩,所 ...
有啲學校會同學生講佢係 b2,但學生其實是 b1 尾,咁入到 b1 學校一啲都唔出奇。

作者: mcl203    時間: 16-7-6 11:44

積奇百事 發表於 16-7-6 11:32
馬鞍山靈糧?
胡中, 馬崇係 BAND2 校, BAND 1 生無乜可能唔入喎?
大機會估錯....31-6X都係B2 ~~~

作者: IloveJJ    時間: 16-7-6 11:51     標題: 引用:Quote:e12340+發表於+16-7-6+07:15+是那所

作者: ccn008    時間: 16-7-6 11:54

大埔有5間英中, 不防試試, 祝好運.

作者: 積奇百事    時間: 16-7-6 12:16

mcl203 發表於 16-7-6 11:44

我都覺得係

作者: pineapple0983    時間: 16-7-6 12:21

如果是我,我寧願讀住陳震夏先,唔好以為逢英中就是好。
不過有個選擇就是在S2轉去band1英中;如果打算咁做,德信就比較好,我見過有成功例子。雖然S1有協定,但S2就鬆啲,而且小人爭。
出他區扣要快手,扣左先,得先返來慢慢稔!
樓主咁情況應是學校錯估band,只有是咁才會出現這種情況,因為今年真係唔難派。電腦出錯有可能,但冇得查,就算查到有錯,教處唔認你都冇佢符,佢會賴晒落電腦度。而且查要一段時間,等有結果都錯過其它機會
樓主扣要分 priority,當相同時間筆試時要選機會大的才去,放棄一啲機會細的,交表要多人合作,有些是不必親身交的,就其它人交,總之善用時時,現時樓主缺的就是時間!
與其浪費時間在過去,不如搵辦法改變將來仲實際。
好多時起點和過程不重要,結果才重要。既然遇到,只有面對,加油!

作者: estherxx    時間: 16-7-6 12:24

作者: susi1024169    時間: 16-7-6 12:26     標題: 回覆:沙田區,兒子成為了8%的人,好傷心

好大機會係學校估錯banding,學校根本只可以幫學生估banding,唔會知真實係band乜(我仔學校校長琴日先講完,到派位呢刻都唔知,要中學果面先知)所以極大可能band2用左band1策略,先跌到咁後

作者: chocolatebean    時間: 16-7-6 12:36

如果真係估錯BAND, 即小朋友係B2, 咁讀'陳'又如何? 最重要都係合程度, 不如孑蝶埋心水去註冊算
作者: tsuilan    時間: 16-7-6 12:36

YWWong 發表於 16-7-6 02:08

pmpm.
作者: October.    時間: 16-7-6 12:40

係沙田區S2要插班無咁容易, 好多津校英中唔止中一無得敲門, 根本任何年級都唔收插班生,識人B1B考級10, 打算S2插班B1A學校, 打電話去2間龍頭 B1A學校,人地問都唔問成績,就話唔收插班生.
作者: pineapple0983    時間: 16-7-6 12:45

樓主話學校感內疚,咁校長有什麼挽救對策?
作者: KenixSoSum    時間: 16-7-6 12:46

這個排位不太可能吧! 沙田BADN 1 位超多, 根本應該填盡所有13間BAND 1 學校, 冇必要咁早填BAND 2的。老師沒有意見??

作者: irenenursing    時間: 16-7-6 12:49     標題: 引用:Quote:YWWong+發表於+16-7-6+02:08+兒子是b

原帖由 tsuilan 於 16-07-06 發表
我同你相同,我兒子band 1成績,全班第一,全級第八,但派左沙田馮黃鳳亭,反而有一位同學2尾成績,派左郭 ...
可唔可以分享吓你嘅排位呀?

作者: soph222    時間: 16-7-6 12:49     標題: 引用:Quote:YWWong+發表於+16-7-6+02:08+兒子是b

我同你相同,我兒子band 1成績,全班第一,全級第八,但派左沙田馮黃鳳亭,反而有一位同學2尾成績,派左郭 ...
你選校排位如何?無理由派到band2!

作者: little_yolky    時間: 16-7-6 12:53

YWWong 發表於 16-7-6 07:24
班主任話睇左阿仔你考試局個成績, 肯定是band 1, 佢講完都喊...
banding邊有得話肯定, 如果係B1無理由連馬崇都唔入。不過唔好理咁多, 跨區叩!但陳震夏都唔係咁差, 係個心唔舒服就真。
作者: tsuilan    時間: 16-7-6 12:54

irenenurs之,ng 發表於 16-7-6 12:49

pmpm.
作者: tsuilan    時間: 16-7-6 13:02

little_yolky 發表於 16-7-6 12:53

pmpm.
作者: KenixSoSum    時間: 16-7-6 13:05

回覆 tsuilan 的帖子

老師亂嚟

作者: little_yolky    時間: 16-7-6 13:09

tsuilan 發表於 16-7-6 12:54
蘇浙,林漢光,鄭榮之,郭得勝,馮黃鳳亭。我個仔年年考全班第一派band 2,但同学仔全班考第6派band 1,老 ...
咁你仲慘過樓主喎。但全班第6都係B2尾, 好明顯你學校係弱校, 你小朋友全區實際係B2都有可能。有無去大埔叩, 近D, 又近火車站, 返學無咁辛苦喎。
作者: e12340    時間: 16-7-6 13:11     標題: 引用:Quote:積奇百事+發表於+16-7-6+11:32+馬鞍

原帖由 mcl203 於 16-07-06 發表
咁同校另一位全級考34名派入了沙蘇又如何解釋?

作者: mcl203    時間: 16-7-6 13:15

e12340 發表於 16-7-6 13:11
可能...可能....沙田區係B1位多過B1生瓜....我早已講左"大機會估錯"

我小朋友果區....佢間小學考尾10%內...派B1B英中...我就睇唔到佢係B1生了

作者: fukee    時間: 16-7-6 13:26

蘇浙,林漢光,鄭榮之,郭得勝,馮黃鳳亭。我個仔年年考全班第一派band 2,但同学仔全班考第6派band 1,老 ...
唔好意思,你口中「老師評同學仔2尾的」,「2尾」是班名次還是band 2尾?
作者: chocolatebean    時間: 16-7-6 13:32

有可能, 你已經解釋左了

全班第1, 第6 唔差好遠, 第6係B2尾, 咁第1可能係B2頭, 中, 而同學NO靚,仲可以執到B1位, 而你地NO唔靚加上估錯BAND, 派左B2學校其實都好合理

似乎你地係弱校, 老師又估錯BAND

作者: chocolatebean    時間: 16-7-6 13:33

e12340 發表於 16-7-6 13:11
NO 靚與唔靚既分別囉!

作者: la5711    時間: 16-7-6 13:37

樓主選擇已很保守,莫說B 1生,B 2都無理由連馬崇、基督書院都唔入。樓主一定要查到底,咩都有可能,分分鐘報分上教局時已出錯!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-7-6 13:39     標題: 引用:Quote:irenenurs之,ng+發表於+16-7-6+12:4

如果乙1排蘇浙唔入,幾乎可以肯定區排名並非B1生,因今年B1生將蘇排乙3都入倒。
講番轉頭,學校估錯 banding 機會高,要留意級排名未必一定等同呈分排名,而且並非睇今次考第幾,而係要睇3次,如果排名接近1尾,而小學成績又較弱(非1/2線學校),區排完好大機會已跌落B2,但如果同學級名後但呈分名次較前,隨機號碼又前,B2生就一樣有機會派入B1。

作者: chocolatebean    時間: 16-7-6 13:39

首先, 有機會估錯BANDING, 填錯學校NO. 教局入錯機...
作者: la5711    時間: 16-7-6 13:40

陳震夏和德信水平差不多,不值得花錢讀。要花錢,不如去基督崇基,很多九龍塘私小邊緣人去讀,同學質素較高,今天仍可扣門。
作者: placebo50    時間: 16-7-6 13:44

樓主已有幾個鐘頭冇上黎, 相信佢忙於叩門, 希望佢同小朋友叩門成功啦, good luck!
作者: ipanna    時間: 16-7-6 13:47     標題: 回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

去試吓福建中學,直資中的學費算平

作者: Crabtree    時間: 16-7-6 13:48

循道中學
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-7-6 13:49     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表大機

原帖由 e12340 於 16-07-06 發表

級排名未必等同呈分排名,而且好多人集中左睇呈3成績/排名,但別忘記係計3次呈分試,如果同學呈一/呈二較好只係呈3差左,排名就會高。

作者: soph222    時間: 16-7-6 13:49

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:39
如果乙1排蘇浙唔入,幾乎可以肯定區排名並非B1生,因今年B1生將蘇排乙3都入倒。
講番轉頭,學校估錯 bandin ...
全班第一應該BAND1. 除非弱校, 因為升中係跟全級排名睇以往兩次Pre-S1成績.請問讀邊間小學呢?

作者: siparents    時間: 16-7-6 13:50     標題: 回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

太不合理了!應該揾教育署查一下,攪清楚,試試揾下小學校長幫忙。現今特區官員凡事都求求其其,信唔過!

作者: chesswin    時間: 16-7-6 13:52

睇返我個女CASE,你個小朋友應該都係估錯band, 今年可能多左水泉澳呢個大邨, 多左不少學生入黎抽, 導致學校的估計banding要再降, 我阿女係學校計算應該係b1c最尾哥1-2個, 都卑人推後到b2
作者: whywhywhywhy    時間: 16-7-6 13:53     標題: 引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-7-6+13:39+如

原帖由 soph222 於 16-07-06 發表
全班第一應該BAND1. 除非弱校, 因為升中係跟全級排名睇以往兩次Pre-S1成績.請問讀邊間小學呢?
...
唔可以睇全班名次,要睇全級,試過有朋友全班第三,但全級考七十都會,除非有係精英班就唔同

作者: 朱古力    時間: 16-7-6 13:55

我同你case一樣, 雖然已經過咗3年, 我琴日聽到朋友派到第一志願, 我都喊咗出黎, 當年四圍搵學校, 我真係畢生難忘.
作者: whywhywhywhy    時間: 16-7-6 13:57     標題: 引用:Quote:irenenurs之,ng+發表於+16-7-6+12:4

咁情況應該大家都係band2,但同學仔no.靚,所以派到band1

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-7-6 13:58     標題: 引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-7-6+13:39+如

原帖由 soph222 於 16-07-06 發表
...
全班第一未能作準,級排名亦未必等同呈分排名。
如果同學仔班排名後,但主科成績高分其他科先弱,呈分乘比重後唔排除呈分名次就會高過其他同學而級名次就差過人地。

作者: whywhywhywhy    時間: 16-7-6 14:00     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表大機

大家係band2,沙田band1位多,所以band2生都有機會抽到,只係有人比較幸運罷了

作者: mcl203    時間: 16-7-6 14:01

soph222 發表於 16-7-6 13:49
...
全班 =/= 全級 ~~~

作者: 花生友    時間: 16-7-6 14:03     標題: 引用:Quote:原帖由+soph222+於+16-07-06+發表全

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-07-06 發表
全班第一未能作準,級排名亦未必等同呈分排名。
如果同學仔班排名後,但主科成績高分其他科先弱,呈分乘比 ...
學校不是安成績排名次? 還是教育局還有其他計法排名次?

作者: loklokma    時間: 16-7-6 14:05     標題: 回覆:沙田區,兒子成為了8�,好傷心

去九龍城區啦,試丘佐榮

作者: whywhywhywhy    時間: 16-7-6 14:05     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-7-6+12:53+b

唔只心唔舒服,浪費左母親和兒子6年的努力,努力付出而沒有收獲和好結果,我身同感受好明白,我昨天在沙田 ...
升到中學又是另一個世界,你同孩子努力左日後一定有回報,唔一定band1先讀到書,我眼見朋友仔女升上band1學校,結果係讀得不理想,而且仲要担心考得太差影響選科機會,所以唔好灰心

作者: little_yolky    時間: 16-7-6 14:15

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:39
講番轉頭,學校估錯 bandin ...
因該係樓主排得後既同學仔同樓主一樣係B2, 但人哋郭填乙一, 所以入到, 佢乙二就無得入。不過, 佢班主任又實牙實齒話睇完呈分名次佢小朋友係B1所以有時真係唔知信唔信老師好。

作者: little_yolky    時間: 16-7-6 14:17

whywhywhywhy 發表於 16-7-6 14:05
升到中學又是另一個世界,你同孩子努力左日後一定有回報,唔一定band1先讀到書,我眼見朋友仔女升上band1學 ...
好似今日睇新聞, 有個B3同學仔抽到乙一唐乃勤, 小朋友開心到喊, 但阿爸唔開心, 要去叩B1.....有陣時, D家長真係要睇嘢清楚D。
作者: little_yolky    時間: 16-7-6 14:21

洋蔥頭媽咪 發表於 16-7-6 13:49
級排名未必等同呈分排名,而且好多人集中左响呈成績/排名,但別忘記係計3次呈分試,如果同學呈一/呈二較好 ...
所以我哋學校呢樣好, 小五下學期級名次係呈一排名, 小六上學期係呈一+呈二排名, 學期中係三次呈分排名加埋個次弟, 清楚好多。
作者: heiheiada    時間: 16-7-6 14:24

我上年都同樓主一樣有類似經歷,而且我更加係毫無準備,好明白樓主嘅心情。 幸好老師已經為小朋友準備左校長推薦信, 加上課外活動,佢最後考上一間很好的直資中學。所以樓主不要灰心,加油!
作者: sunshine0613    時間: 16-7-6 14:37     標題: 引用:Quote:irenenurs之,ng+發表於+16-7-6+12:4

我相信你子學校的 校內名次排名 各科Weighting 不是跟教育局次第的 9 9 9 6 3 2 1

作者: sunshine0613    時間: 16-7-6 14:39     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-07-06+發表大機

會否自行孝入?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5