教育王國

標題: 德望小學的吸引之處 [打印本頁]

作者: Rain+Bow    時間: 16-7-5 17:17     標題: 德望小學的吸引之處

睇過之前D 討論, 見好多女生既家長都好鍾情德望小學.
甚至有時見到 XXX小學 VS 德望小學時, 都會一面倒揀德望.
真心想知德望有咩吸引之處呢?

作者: LovelyBB06    時間: 16-7-5 17:48

有直屬B1A中學, 校舍新
作者: adriantai    時間: 16-7-5 17:52

風涼水冷 山明水秀
作者: caramelpudding    時間: 16-7-5 18:13     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

傳統名校、有邊個家長唔鍾意?淨係撻嗰朵出嚟都夠威威

作者: Rain+Bow    時間: 16-7-5 18:33

LovelyBB06 發表於 16-7-5 17:48
有直屬B1A中學, 校舍新
佢中學係吸引,但都吾係全部上得番。今年好似收得50%德小小六生。

咁剩低果50%既學生咪要喺黃大仙區校網揾中學囉?

作者: Jane1983    時間: 16-7-5 18:42

有band1中學(雖然吾係收晒),校舍新,係主要優點。考過小一,吾係個個仲想再戰中一。

不過,女校、大班、較傳統/谷,亦吾係人人鍾意。始終社會吾同左,近年係多左家長鍾意愉快學習...
作者: mcl203    時間: 16-7-5 18:48     標題: 引用:Quote:LovelyBB06+發表於+16-7-5+17:48+有

原帖由 Rain+Bow 於 16-07-05 發表
佢中學係吸引,但都吾係全部上得番。今年好似收得50%德小小六生。

咁剩低果50%既學生咪要喺黃大仙區校網揾 ...
現實如此,要保持成績,讀得好既唔想留低,讀得唔好既唔俾你留低,各取所需 ~~~

作者: suito    時間: 16-7-5 19:23     標題: 引用:傳統名校、有邊個家長唔鍾意?淨係撻嗰朵出

原帖由 caramelpudding 於 16-07-05 發表
傳統名校、有邊個家長唔鍾意?淨係撻嗰朵出嚟都夠威威
我唔鍾意,間學校無人情味,學校只著重學術,一啲都唔著重品德培育,啲學生自我感太良好,不懂禮貌,最叻競爭,學校好成功咁培育左一班好叻競爭追逐既人

作者: siden    時間: 16-7-5 19:49     標題: 引用:Quote:原帖由+caramelpudding+於+16-07-05+

原帖由 suito 於 16-07-05 發表
我唔鍾意,間學校無人情味,學校只著重學術,一啲都唔著重品德培育,啲學生自我感太良好,不懂禮貌,最叻競 ...

點解你覺得自己好清楚呢間學校?

作者: 964000    時間: 16-7-5 20:13     標題: 引用:Quote:原帖由+caramelpudding+於+16-07-05+

我唔鍾意,間學校無人情味,學校只著重學術,一啲都唔著重品德培育,啲學生自我感太良好,不懂禮貌,最叻競 ...
同DGS是否類似?

作者: ameyun    時間: 16-7-5 20:18

回覆 suito 的帖子

I don't agree... I think GH girls are very well-mannered, humble and down to earth!
作者: Rain+Bow    時間: 16-7-5 20:28

suito 發表於 16-7-5 19:23
好少聽到咁既評價,你有小朋友 / 朋友女兒讀緊?
作者: Vlone778    時間: 16-7-5 20:28     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

每朝見幾個GH幼稚園生等校車 禮貌認真麻麻 細細個串過碼頭姑尼

作者: suito    時間: 16-7-5 21:10     標題: 引用:Quote:suito+發表於+16-7-5+19:23+我唔鍾意

好少聽到咁既評價,你有小朋友 / 朋友女兒讀緊?
身邊有親戚,朋友,同事子女分別為德望畢業生和現在學生,她們的行為舉止極為相似,都係見高拜見低踩嗰種。而有朋友更加講明就算收佢個女,都唔會升上中學!

作者: Jane1983    時間: 16-7-5 21:14

都係一群群學生啦,無禮貌呢d比較難講,吾係講粗口、偷竊或破壞公物呢d可以明顯界定的壞行為。

事實上,邊有一間學校做到所有學生都好有禮貌親、愛心,就算係學校係,出左校門變臉都吾奇。
作者: Soundervolt    時間: 16-7-5 23:55     標題: 引用:都係一群群學生啦,無禮貌呢d比較難講,吾

原帖由 Jane1983 於 16-07-05 發表
都係一群群學生啦,無禮貌呢d比較難講,吾係講粗口、偷竊或破壞公物呢d可以明顯界定的壞行為。

事實上,邊 ...
冇呢類負面指控,又點可以稱得上傳統名校呢?幾時有聽過基層學校會有呢類評語?

作者: Jane1983    時間: 16-7-5 23:57

回覆 Soundervolt 的帖子

咁又係wor
作者: melomame10    時間: 16-7-6 00:00     標題: 引用:Quote:原帖由+Rain+Bow+於+16-07-05+發表好

身邊有親戚,朋友,同事子女分別為德望畢業生和現在學生,她們的行為舉止極為相似,都係見高拜見低踩嗰種。 ...
有個朋友
正是這種人

睇fb先知她正是德望校友
唔怪得她唔識手段、利用我

作者: melomame10    時間: 16-7-6 00:00     標題: 引用:Quote:原帖由+suito+於+16-07-05+發表身邊

原帖由 melomame10 於 16-07-06 發表
有個朋友
正是這種人
* 咁識

作者: Amymichelle    時間: 16-7-6 00:27

其實間間學校總會有d唔係咁乖嘅學生!
作者: ivycowcow    時間: 16-7-6 00:43

melomame10 發表於 16-7-6 00:00
有個朋友
正是這種人

可能女校出生的人係咁

女人圈子特別煩

作者: melomame10    時間: 16-7-6 07:48     標題: 引用:+本帖最後由+ivycowcow+於+16-7-6+00:44+編

原帖由 ivycowcow 於 16-07-06 發表
我小中學也是女校
身邊的同學也不是這樣

作者: mapp2009    時間: 16-7-6 09:54

咪講到學校好似"專出"不禮貌學生, 我深信家庭教育才是主因, be fair
作者: kenwong888    時間: 16-7-6 10:08

ivycowcow 發表於 16-7-6 00:43
可能女校出生的人係咁

女人圈子特別煩
係唔係表面好nice, 暗藏殺機
作者: Gary_family    時間: 16-7-6 10:11     標題: 引用:睇過之前D+討論,+見好多女生既家長都好鍾情

作者: hknote    時間: 16-7-6 10:19     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

其實這間學校成續好,又唔覺係。好多學校成績亮麗過佢,
校舍大,WKF,真道,都好大,但你用唔盡佢資源,我所知好似泳池都要校隊先用到。佢只係我地媽咪果代既名校。
收生完全唔考學術,我記得坐係到十幾廿人鬥快舉手答問題咋。睇父母職業+宗教好有關係。

作者: edith208    時間: 16-7-6 10:26

mapp2009 發表於 16-7-6 09:54
咪講到學校好似"專出"不禮貌學生, 我深信家庭教育才是主因, be fair
我都覺, 我女同GHPS學生一起等校車, 個個安靜守規矩, 可能我個屋苑的家長家教好, 同佢地的老師教得好
係church的德小學生都係乖乖的

作者: ok3    時間: 16-7-6 10:29

suito 發表於 16-7-5 19:23
每間學校都有D咁嘅人. 可能學校環境比較competitive, 更容易誘發呢D負面嘅行為出嚟. 不過我相信邊間學校都好, 呢D學生都只會係佔少數. 唔好以偏概全, 將你見到個幾個小朋友D唔好嘢, apply晒喺全校學生身上.

作者: five555    時間: 16-7-6 10:33

回覆 hknote 的帖子

上年考要排單雙/順倒數目,讀英文謎語及猜答案,寫英文字母,已可以考到小朋友數學/英文/理解/反應等能力。

我們無宗教無背景。

作者: zola    時間: 16-7-6 10:37

依個年代我就唔清楚了,
只記得以前校際音樂節,我玩choir的,
有一年德望响隔離,就完全領教到佢地既態度。

作者: hknote    時間: 16-7-6 10:39     標題: 引用:+本帖最後由+five555+於+16-7-6+10:34+編輯

原帖由 five555 於 16-07-06 發表

上年幾好喎

作者: punlik    時間: 16-7-6 10:48

作者: Soundervolt    時間: 16-7-6 10:49     標題: 引用:其實這間學校成續好,又唔覺係。好多學校成

原帖由 hknote 於 16-07-06 發表
其實這間學校成續好,又唔覺係。好多學校成績亮麗過佢,
校舍大,WKF,真道,都好大,但你用唔盡佢資源,我 ...
GH學生近年入讀本地學士課程都維持喺6X%,雖然未至於最Top,但已經係B1A學校成績之列。

作者: mimi1102    時間: 16-7-6 12:00

其實間間學校都會有超級乖同超級曳的學生, 睇吓遇唔遇到啫.
我有朋友的小朋友讀德望, 好乖, 好斯文, 有禮貌, 唔係戰鬥格.
作者: beagoodman    時間: 16-7-6 12:16     標題: 回覆:mimi1102 的帖子

德望係最top的女名校之一,當然好多人想入啦。正如亦有不少人批評女拔生,樹大招風,無辦法。相信牛津丶劍橋都無法保證學生百分百完美,沒有負評。

作者: B.B.BaBa    時間: 16-7-6 12:25     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

樹大招風;樹大有枯枝

作者: beagoodman    時間: 16-7-6 12:30     標題: 引用:樹大招風;樹大有枯枝 +

原帖由 B.B.BaBa 於 16-07-06 發表
樹大招風;樹大有枯枝
完全係,全世界都係。教好自己嗰個先啦,待己以嚴,待人以寛。

作者: hippoo    時間: 16-7-6 12:31

five555 發表於 16-7-6 10:33

上年考要排單雙/順倒數目,讀英文謎語及猜答案,寫英文字母,已可以考到小朋友數學/ ...
其實考的內容都幾深, 仲要英文謎語

作者: mcl203    時間: 16-7-6 12:34

zola 發表於 16-7-6 10:37
依個年代我就唔清楚了,
只記得以前校際音樂節,我玩choir的,
有一年德望响隔離,就完全領教到佢地既態度 ...
咁都計....係果D場合出現你所指既態度...好多中小學都出現過

作者: mrschiang    時間: 16-7-6 12:36     標題: 回覆:punlik 的帖子

面試日德望學生既表現的確好impressed! 自信獨立有禮,個個好清晰自己要做d咩,不過可能亦有人會話果班幫手既小朋友係揀過哂先出黎有咁醒目

作者: beagoodman    時間: 16-7-6 12:42     標題: 引用:Quote:zola+發表於+16-7-6+10:37+依個年代

原帖由 mcl203 於 16-07-06 發表
咁都計....係果D場合出現你所指既態度...好多中小學都出現過
可能同一其實沒什麼大不了的行為/態度,但不同學校,可能得到截然不同的評語:

1:鮮XX - 經過悉心培育,表現自信,繼續努力!

2.X拔/X望 - 不可一世,自以為是。

作者: Rain+Bow    時間: 16-7-6 12:42

每間學校都有乖學生,同壞學生,睇多與少啫。
講真,家庭教育都好緊要,學生品德好壞,又吾可以完全怪晒學校。
作者: Soundervolt    時間: 16-7-6 12:45     標題: 引用:德望係最top的女名校之一,當然好多人想入

原帖由 beagoodman 於 16-07-06 發表
德望係最top的女名校之一,當然好多人想入啦。正如亦有不少人批評女拔生,樹大招風,無辦法。相信牛津丶劍 ...
當唔可以用客觀事實及成績去挑剔一間學校,唯有可以用嘅只剩得一尐虛無飄渺嘅批評。身為傳統名校,呢尐可能係一種曲綫讚許。

作者: zola    時間: 16-7-6 12:59

mcl203 發表於 16-7-6 12:34
er...我都無講係咩事,如果純粹係miu吓人果d,我就唔會咁講啦,我反而想知,我所指既態度係乜
我說了什麼?點解你會知既?

作者: raymond338hk    時間: 16-7-6 13:01     標題: 引用:睇過之前D+討論,+見好多女生既家長都好鍾情

睇過之前D 討論, 見好多女生既家長都好鍾情德望小學.
甚至有時見到 XXX小學 VS 德望小學時, 都會一面倒揀德 ...
其實德望的好處,文中提到了不少,英小,有中學收回7成小學生。

另外,校長Sister Pauline是一位很有心的教育者,帶領德望在教育上不斷向上,說實在,德望在課程上花了不少功夫,引領學生學習,而不是硬化地要學生死讀!這不是每間學校有能力和資源去做!

至於有人不喜歡德望也不要緊,人人有不同需要和喜好!找一間合適小朋友便可!

作者: zola    時間: 16-7-6 13:01

咁無可否認,德望d女係叻的,但依個年代既佢地係點,我確實唔清楚,依點亦一早講明。
亦無需中傷她們,因我都無女
作者: mcl203    時間: 16-7-6 13:35

zola 發表於 16-7-6 12:59
er...我都無講係咩事,如果純粹係miu吓人果d,我就唔會咁講啦,我反而想知,我所指既態度係乜:joyou ...
可能....我見德望D中小學生都幾多次數既....可能我估輕左D態度啦
會唔會惡劣到出手傷人....定抑或出口商人??

好少做利申...呢次要利申:以前或可見既將來...睇唔到會同德望有直接或間接關係

作者: zola    時間: 16-7-6 15:04

mcl203 發表於 16-7-6 13:35
可能....我見德望D中小學生都幾多次數既....可能我估輕左D態度啦
會唔會惡劣到出手傷人....定抑或出口商人? ...
或者我都要對你講聲sorry,我講野態度唔好。

其實係有d碰撞(但對方無心的),不過唔道歉,幾個同學咬耳仔然後望住我地笑。

其實我以前讀既小學都有d名氣的,自己心裏都會有少少優越感,但出去都唔會咁對人。

作者: kbi    時間: 16-7-7 00:05     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分想小朋友能升上德小。成績、英小及升中,都只是其中一環。當中我們喜愛的是學校對小朋友性格、禮儀及態度的培育。學校重視小朋友獨立自主、動靜佳宜、溫文有禮,以培育小朋友成為women leader為目標,與其他學校截然不同,自然吸引不少家長。學校資源豐富、每個活動都認真高質素,小朋友自小浸淫在這樣的環境中,態度亦為之改變。當然,學校也有未必家長認同的地方,例如大班、傳統、多功課、嚴格等,但沒有付出怎可能有收穫呢?要成績好、要名氣、要升大學,卻期望輕鬆愉快,不合邏輯,亦會為小朋友種下不勞而獲的心態。各花各入眼,最適合你的小朋友的,便是最好。至於禮貌問題,自覺學校非常注重,亦教導不少,但表現則在乎個別學生。我的愚見是,大部分學生來自中產家庭,每個家庭的教育也不一樣。至於入學試,有jm講得對,學術不是主流,小朋友個人素質比學術更重要。至於地址,暫時未看出端倪。家長職業方面,爸爸無研究,但很多媽咪是woman leader,多是中高層或專業人士,但這只概括自我認識的媽媽,如大家有其他資料,歡迎更正。

作者: JoyceNgYY    時間: 16-7-7 03:01     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

以前在學校裡,每天上既堂係中英數,社會,健教,自然科學,體育,音樂同埋聖經,隔週六就係課外活動,沒有其他了。

其實除咗聖經堂可能會有些微touch到德育外,其他都係純學術,咁試問除非個別學生曳到要見主任甚至社工外,學校跟本唔會教你點做人處世。在學校,您只需要乖乖聽話守校規,準時交功課,成績唔好太差便行。。。呢方面,我相信唔只德望,好多間學校都應該係咁。

你問我,我自己性格,邊個影響最大?我肯定答你,係我屋企,到大咗,朋友影響都有。

學校比我既,係知識學術,同埋幾個由細玩到大既好朋友而已。

事實上,我既同學,真係咩類型都有。住彩雲村枰石村既有,住九龍塘幾千呎都有。

利申: 我小一到中學畢業都係德望。

作者: bube6218    時間: 16-7-7 04:25     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

佢地教英文真係有一手,d 教材好有啓發性,好似會叫你畫四格漫畫,當佢閱讀報告,其實就係培養緊小朋友點去佢總結,或者佢會比個故事開端你,任你自由發揮下半截,呢d都睇得出佢地教學方面既心思。

品行方面,我接觸過既德小/德中既女仔都好識照顧人,唔算話好斯文,但好有禮貌,我覺得家教既影響力當然比學校教強,始終全校咁多人,而且好多人都係響學一個樣,響屋企另一個樣,不能完全依賴學校去教德育

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 08:22     標題: 引用:以前在學校裡,每天上既堂係中英數,社會,

原帖由 JoyceNgYY 於 16-07-07 發表
以前在學校裡,每天上既堂係中英數,社會,健教,自然科學,體育,音樂同埋聖經,隔週六就係課外活動,沒有 ...
同意。

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 08:41     標題: 引用:Quote:原帖由+JoyceNgYY+於+16-07-07+發表

原帖由 mcdonn 於 16-07-07 發表
同意。
我相信德望係一所好學校。但....如果佢對自己的教育有信心,為何不把收番自己小六學生升中的百份提高些!?第一輪收生收得六成左右,代表有四成學生不合乎學校的要求!?學校有冇考慮過學生的感受?有冇看到學生四出扣門之徬徨?作為家長,會想到耶穌所宣揚的仁慈、大愛,只會在聖經中出現....

作者: punlik    時間: 16-7-7 10:18

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 10:31     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-7-7+10:18+編輯+

原帖由 punlik 於 16-07-07 發表
謝謝分享,第一輪只係收得6成,偏少了点吧....

作者: siden    時間: 16-7-7 11:24     標題: 引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-07-07+發表本帖

謝謝分享,第一輪只係收得6成,偏少了点吧....
第一輪邊有六成?

升中版果邊一早有JM報料只有五成

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 11:35     標題: 引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-07+發表謝謝

原帖由 siden 於 16-07-07 發表
第一輪邊有六成?

升中版果邊一早有JM報料只有五成
五成幾,四捨五入後咪六成囉

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 11:52     標題: 引用:Quote:原帖由+siden+於+16-07-07+發表第一

五成幾,四捨五入後咪六成囉
講多一句唔講了,小學學生(及幼稚園生)全部自己選, 並不是被派的。全部都是自已train,train足六年,最後有成四成學生不達自己中學升中要求!?有点兒説不通吧!

作者: Bunnygirl    時間: 16-7-7 12:05

回覆 Jane1983 的帖子

校長亦在簡介會時講: 愉快學習? 我信一半啦.

相信這間學校是傳統大班的典型. 好唔好只在乎家長希望女兒在傳統或活動教學中學習.

作者: punlik    時間: 16-7-7 12:19

作者: Happy_J    時間: 16-7-7 12:27     標題: 引用:+本帖最後由+punlik+於+16-7-7+12:19+編輯+

關鍵在於同邊個比.
5成Bamd 1點會好過SFA / APS,呢兩間都唔知

作者: hknote    時間: 16-7-7 12:29     標題: 引用:Quote:原帖由+mcdonn+於+16-07-07+發表五成

講多一句唔講了,小學學生(及幼稚園生)全部自己選, 並不是被派的。全部都是自已train,train足六年,最後有 ...
所以其實吸引既係德望中學。德小吸引之處只有一個,就是有龍校。收唔返那5成,真係要黃大仙區

宜家好多有龍既學校,收返好少自己學生。因出面叻既學生真係好多

作者: Carrie326    時間: 16-7-7 12:33     標題: 引用:小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分

原帖由 kbi 於 16-07-07 發表
小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分想小朋友能升上德小。成績、英小及升中,都只是其中一環。當中我 ...
:lover

作者: whitepurin    時間: 16-7-7 12:37     標題: 回覆:Happy_J 的帖子

德望算是band 1a, 要比就要比aps, sfa有無50%上band 1a, 不是只計band 1

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 12:41     標題: 引用:小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分

原帖由 kbi 於 16-07-07 發表
小囡是德幼生,我們一班家長都十分十分十分想小朋友能升上德小。成績、英小及升中,都只是其中一環。當中我 ...
請問你小朋友係K幾?我認識的德幼家長,都擔心自己女兒能否升上德小,因跟本不知學校收生上小學的準則...無意務犯,只係寫出我所接觸到的...

作者: B.B.BaBa    時間: 16-7-7 12:44     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

有中學部的小學生會唔會因太放心而略為鬆懈?無中學部的小學生會唔會因太擔心而不斷裝備?此消彼長之下,形成部分本校生及不上外校生。另外,其實如果唔係一條龍或直屬關係,那些名津其實又會收多少本校生呢?

作者: B.B.BaBa    時間: 16-7-7 12:47     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

利申,我家小朋友已是小學生,但不是德小生,亦沒打算報讀德中。

作者: punlik    時間: 16-7-7 12:51

作者: hknote    時間: 16-7-7 12:52     標題: 回覆:B.B.BaBa 的帖子

好似聖心,灣仔津校既SFA,都收少左好多自己學生,但佢地地區搭夠,好過德望少少

作者: Rain+Bow    時間: 16-7-7 12:56

hknote 發表於 16-7-7 12:29
所以其實吸引既係德望中學。德小吸引之處只有一個,就是有龍校。收唔返那5成,真係要黃大仙區

宜家好多有 ...
呢個就係我吾明既地方。名校都要睇地區。
當然入得德小都想小朋友繼續升上德中。但而家機會率少過6成,萬一入吾番,要喺黃大仙區校網揾中學,咪仲差過喺九龍城區讀二線小學?
所以吾明點解咁多家長鍾情?

作者: Soundervolt    時間: 16-7-7 13:01     標題: 引用:Quote:hknote+發表於+16-7-7+12:29+所以其

原帖由 Rain+Bow 於 16-07-07 發表
呢個就係我吾明既地方。名校都要睇地區。
當然入得德小都想小朋友繼續升上德中。但而家機會率少過6成,萬一 ...
因為未讀之前,冇乜人會認為自己個女會係低下嗰四成嘅學生。

作者: punlik    時間: 16-7-7 13:08

作者: siden    時間: 16-7-7 13:09     標題: 引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-07-07+發表本帖

原帖由 Happy_J 於 16-07-07 發表
5成Bamd 1點會好過SFA / APS,呢兩間都唔知
APS/SFA 有冇五成band1A?

我覺得冇

80% band1 唔代表50% band 1A

作者: hknote    時間: 16-7-7 13:09     標題: 引用:Quote:mcdonn+發表於+16-7-7+12:41+請問你

除神校外, 邊間直資私立會令你放棄德小OFFER.大坑真光 / 宣小 / 九小 / SFA ?後三者反而想插入德小.
德小可 ...
SFA,APS.年年bk都有貼佢地升中成績,9x%派B1A,如沒記錯。

作者: siden    時間: 16-7-7 13:10     標題: 引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-07-07+發表除神

原帖由 hknote 於 16-07-07 發表
SFA,APS.年年bk都有貼佢地升中成績,9x%派B1A,如沒記錯。
一定錯

一睇就知冇可能

作者: siden    時間: 16-7-7 13:12     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

由收八成到七成到六成到五成。

睇見有朋友失哂預算非常㥬惶。

唉。

作者: siden    時間: 16-7-7 13:13     標題: 引用:Quote:原帖由+Rain+Bow+於+16-07-07+發表呢

原帖由 Soundervolt 於 16-07-07 發表
Yes

作者: siden    時間: 16-7-7 13:14     標題: 引用:德望算是band+1a,+要比就要比aps,+sfa有無5

原帖由 whitepurin 於 16-07-07 發表
德望算是band 1a, 要比就要比aps, sfa有無50%上band 1a, 不是只計band 1
You're right

作者: lovelyaudrey    時間: 16-7-7 13:15

whitepurin 發表於 16-7-7 12:37
aps的數據沒有例明男女生升中結果, 但看看sfa的女生升中結果, 又有很大比例的 band1 校, 而且像是坊間所指的band 1a 的比例都超過50%....
請教一下你所指的 band 1a 是什麼準則, 是3大入學率還是其他什麼的?  

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 13:23     標題: 引用:Quote:原帖由+Rain+Bow+於+16-07-07+發表呢

原帖由 Soundervolt 於 16-07-07 發表
你做乜咁坦白!?

作者: siden    時間: 16-7-7 13:26     標題: 引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-07-07+發

你做乜咁坦白!?
坦白好過自欺欺人

作者: suzuki12    時間: 16-7-7 13:48     標題: 回覆:siden 的帖子

中小學要俾錢(12年),升中無得走位(當然考前列嘅例外,但考中下游嘅學生,可選擇嘅學校應該不是家長心儀果d)。抑或係收外校生後有位剩才考慮自己學校後備學生,都幾灰。反而一開始就讀APS/ SFA ..., 8-90%band 1 率,過海仲大,無謂限死自己。又或者一開始入德望就要衝turbo, 博插神校、名女津。

作者: siden    時間: 16-7-7 13:49     標題: 引用:Quote:whitepurin+發表於+16-7-7+12:37+德

原帖由 lovelyaudrey 於 16-07-07 發表
aps的數據沒有例明男女生升中結果, 但看看sfa的女生升中結果, 又有很大比例的 band1 校, 而且像是坊間所指 ...

你搵下hkpapa852舊post

佢寫得幾清楚

可作參考

作者: mcdonn    時間: 16-7-7 14:12     標題: 引用:中小學要俾錢(12年),升中無得走位(當然

原帖由 suzuki12 於 16-07-07 發表
中小學要俾錢(12年),升中無得走位(當然考前列嘅例外,但考中下游嘅學生,可選擇嘅學校應該不是家長心儀 ...
無錯,讀德小插名津係公開的秘密....

作者: whitepurin    時間: 16-7-7 14:23     標題: 回覆:lovelyaudrey 的帖子

其實我也不清楚是否太於50%,之前hkpapa有做分析,但可能沒細分band 1abc, 我只是提出不可直接比較band 1全部與band 1a, 並非要指sfa/aps 好定差於德望

作者: whitepurin    時間: 16-7-7 14:39     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」,連SFA, aps也不如,但我個人認為,上到德小的,能力也不會差,有一部份是小一街外入,也會有中途插入,我個人較傾向相信,這可能代表了中學取態進取了,想做top中之top。

作者: siden    時間: 16-7-7 14:49     標題: 引用:今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」

原帖由 whitepurin 於 16-07-07 發表
今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」,連SFA, aps也不如,但我個人認為,上到德小的,能力也不會差, ...
其實有些德小唔收的,中學也派了所住地區的band1中學

我好奇想知

德小其實究竟有幾成band 1

作者: MSJBABY    時間: 16-7-7 14:55     標題: 回覆:siden 的帖子

我都未留意到德小升德中今年派位如何
利申:德小家長

作者: punlik    時間: 16-7-7 15:03

作者: whitepurin    時間: 16-7-7 15:11     標題: 回覆:punlik 的帖子

可能在"粥多僧少"情況下,多咗人去Dgs同spcc

作者: whitepurin    時間: 16-7-7 15:15     標題: 回覆:德望小學的吸引之處

另一點我覺得,好多人說aps, sfa八九成入band 1, 但呢個好可能只係呢兩年少人先咁好成績,六年後個ratio仲有無咁高,個人覺得未必

作者: punlik    時間: 16-7-7 15:27

作者: SarahGil    時間: 16-7-7 15:31

回覆 siden 的帖子

我自己計過APS/KTS/SFA依三間大約有5-6成升Band1B或以上中學,唔知啱. 5成Band 1A應該喇.
作者: punlik    時間: 16-7-7 15:35

作者: punlik    時間: 16-7-7 15:42

作者: lovelyaudrey    時間: 16-7-7 16:00

SarahGil 發表於 16-7-7 15:31
回覆 siden 的帖子

我自己計過APS/KTS/SFA依三間大約有5-6成升Band1B或以上中學,唔知計得啱唔啱. 5成Band  ...
呢度講緊德望, 而只得SFA有女生統計數字, 如果睇埋SFA分拆男女生個細數, 計到女生的Band 1A係咁多年都超過6成, 加埋男生就未必有5成Band 1A。

可能就是因為40網有利女生的關係, 如果德中未收而要留在黃大仙派位確實幾頭痕。

作者: whitepurin    時間: 16-7-7 16:29     標題: 回覆:punlik 的帖子

所以在有band 1a "backup" 下,個人覺得德望佔優,而且以往上中學比倒較高,去到差不多七成非常吸引,但近兩年升中比例有變,確實係令吸引力有所影響。

作者: CHP    時間: 16-7-9 09:54     標題: 引用:Quote:原帖由+whitepurin+於+16-07-07+發表

原帖由 siden 於 16-07-07 發表
其實有些德小唔收的,中學也派了所住地區的band1中學

我好奇想知

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3291336&extra=page%3D1&page=3

作者: bobo129    時間: 16-7-9 12:22

好老實講, 我吾鐘意德望, 不是什麼樹大招風原因, 現在好多爸爸媽媽見到德望, 都有想法,如果我小朋友讀到,實威到盡. 又系B1, 樹舍又大, 爸爸媽媽系公司, 朋友,親戚的地位也提高不少. 但作為父母, 是否有理解你的小寶寶,在這學校裡,學到是什麼, 是否學到包容, 關懷, 守望相助, 互厲互勉.我知道大家都很注重成績表現.但我注重品德. 我不能講德望是沒有品德.但我作為一個普通媽媽, 注重品德多於虛望。
作者: Pinky88    時間: 16-7-9 12:40

whitepurin 發表於 16-7-7 14:39
今年少了德小上德中,有人説是德小「差了」,連SFA, aps也不如,但我個人認為,上到德小的,能力也不會差, ...
德中收生肯定唔係 top 中之 top, 我朋友的女兒今年升中,間間名直資私校不收,只有德中收,他們才入德中!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5