教育王國

標題: 學之園vs聖公會? [打印本頁]

作者: shukhani    時間: 16-6-26 23:10     標題: 學之園vs聖公會?

求用家資訊. Thanks
作者: sailormercury    時間: 16-6-26 23:55     標題: 回覆:學之園vs聖公會

一間在九龍/新界,一間在港島,哪間近家?兩間都唔錯,學之園學術會深過聖公會。

作者: shukhani    時間: 16-6-27 00:20

其實我可選擇在九龍/香港區居住,兩間都不太遠。
因為我target直資&私學,所以唔太知道聖公會課程,都有聽聞較淺!
但見學校網頁考小情況又好好。我係怕小朋友需要外補好多先可考到直資&私小!Thanks
作者: Hellokitty610    時間: 16-6-27 00:36     標題: 回覆:shukhani 的帖子

個分別係如果你target聖公會旗下小學
應該選聖公會幼稚園

作者: shukhani    時間: 16-6-27 01:03

而家未諗到咁遠!因為小朋友咁細,暫時未知佢適合邊種教學方法,但暫時我和爸爸偏向鐘意港同、優才、真道lee類有英文語境、又較開心既學校,唔想太過摧谷.Thanksss
作者: ensy    時間: 16-6-27 10:05     標題: 回覆:shukhani 的帖子

其實間間都有人外補,聖公會都唔例外,佢地課程無教深!

見你之前post係海逸分校,過兩年搬校舍(未知去邊)會唔會係一個考慮因素?

作者: shukhani    時間: 16-6-27 10:20

我想問聖公會每日得20分鐘英文,會唔會太少,我係怕英文語境唔夠。我見到有好多家長義工放學時幫手,同老師關係好好,但我不是全職媽媽,所以先諗是否適合入讀。
都有諗過LH要搬lee個問題,但學校話會完成K2先搬…盡力係區内揾適合地方。
作者: ensy    時間: 16-6-27 11:47     標題: 引用:我想問聖公會每日得20分鐘英文,會唔會太少

原帖由 shukhani 於 16-06-27 發表
我想問聖公會每日得20分鐘英文,會唔會太少,我係怕英文語境唔夠。我見到有好多家長義工放學時幫手,同老師 ...
我兩個近親小朋友剛讀完SKH,坦白講有補英文同其他。考小學就真係睇小朋友自己,係得嘅,LH/SKH都可以。

語境/升小支援一定係LH好,不過K3唔知去邊我覺得都幾麻煩

作者: shukhani    時間: 16-6-27 12:01

Hi ensy,因為SKH資訊真係唔多,謝謝分享…咁你近親小朋友需要外補幾多樣呀?讀緊SKH既小朋友其實多唔多offer? 雖然都有少少驚唔知搬去邊!但都相信學校應該唔會搬到太遠!Thanks
作者: ensy    時間: 16-6-27 13:48     標題: 引用:Hi+ensy,因為SKH資訊真係唔多,謝謝分享…

Hi ensy,因為SKH資訊真係唔多,謝謝分享…咁你近親小朋友需要外補幾多樣呀?讀緊SKH既小朋友其實多唔多offe ...
叻嗰個聰明受谷,有學中英數/游水/畫畫/朗誦/鋼琴/溜冰,考咗入咗St Paul Co-ed!唔受谷嗰個都有學中英/游水/鋼琴,考十幾間只有一個二三線直資offer!所以都係小朋友資質緊要... 幼稚園最緊要讀得開心,學術就因材施教啦,大個咗又唔一定係co-ed嗰個有成就d!

作者: cathyangel    時間: 16-6-27 13:57

回覆 ensy 的帖子

咁讀skh係唔係對考st Paul co-edu有dd幫助呢?
作者: monodad    時間: 16-6-27 14:10     標題: 回覆:學之園vs聖公會?

LH

作者: ensy    時間: 16-6-27 14:23     標題: 引用:回覆+ensy+的帖子 咁讀skh係唔係對考st+Pa

原帖由 cathyangel 於 16-06-27 發表
回覆 ensy 的帖子

咁讀skh係唔係對考st Paul co-edu有dd幫助呢?
我覺得睇小朋友本身多d(有兄姊都唔一定有second in),不過同教會有少少分加唔出奇,但講到尾都要靠實力,否則入到去點跟...

作者: shukhani    時間: 16-6-27 14:53

明白,謝謝分享:) 我本身無信仰,又唔一定要入co-edu,咁可能LH課程較有實力&適合我小朋友。唔選SKH可能最大既壞處就係扣聖公會系列既學校無左優勢!Thanks
作者: teambuilder    時間: 16-6-27 19:26

回覆 shukhani 的帖子

你target的三間小學分別位於香港九龍和新界,而且語境只係一般般(可能優才好少少)。如搬去港島選聖公會仲可以抽獎。如果係女,可在港島抽女校。
作者: shukhani    時間: 16-6-27 19:38

係呀..女抽獎多選擇好多,但我個係仔!
我又唔太想入谷既津校,所以偏向較開心既直資。
作者: shukhani    時間: 16-6-27 19:41

不過如果乜都考唔到,都會係港島區抽獎。感覺比九龍競爭細少少。
作者: dreamdream081    時間: 16-6-27 21:26     標題: 引用:明白,謝謝分享:)+我本身無信仰,又唔一定

明白,謝謝分享:) 我本身無信仰,又唔一定要入co-edu,咁可能LH課程較有實力&適合我小朋友。唔選SKH可能最大 ...
扣門的學额可以不理,位少多人爭

作者: shukhani    時間: 16-6-27 22:33

回覆 dreamdream081 的帖子

即係港島區都好難扣?!Thx
作者: M_Tam_8080    時間: 16-6-27 23:12     標題: 回覆:shukhani 的帖子

Recommend you goto check their websites for P1 placement as there are only very very few REAL SKH users in ek, whereas hundreds LH users here, so if you really seek for advice, not true picture to be given here.

作者: shukhani    時間: 16-6-28 01:52

Thanks for your opinion : ). I know that there are few SKH users here but I want to listen to their suggestions and opinions.
作者: twotwoshing    時間: 16-6-28 10:29

學術LH會深啲,skh要外補,但佢會着重小朋友的自信及presentation,正所謂唔打得都睇得
LH考直私都好好,skh考得好多數有外補,有人10個8個offer,亦有人冇offer,但叩門skh易啲
作者: at2015    時間: 16-6-28 12:32     標題: 回覆:shukhani 的帖子

If you are sure you don't like the skh schools (spcc db dg spb ssc or even St. Peter etc) lh would be fine and it's a very good school esp for new style schools like cky etc in Kowloon. But if you care about the more traditional schools, it's a no brainer in my opinion.

作者: RockMusicLover    時間: 16-6-28 12:53     標題: 回覆:學之園vs聖公會?

兩間都係好學校,但見你話會搬,咁要考慮埋如果搬去港島讀SKH, 你會搬邊區,你target是直私定官津,會搬果區既官津有邊間係你心儀,你有幾多分。唔搬既話現區亦要問返同一個問題,咁自然有答案。

兩間學校都有人外補,兩間都係好學校,學生presentation能力都強,英語亦要靠在家伴讀同幫佢先得,所以最後揀既都你睇你想住邊區,如果唔搬既,就一定揀返LH, 因為九龍過去SHK的校車好欠缺,新入學的家長都頭痕緊。

作者: shukhani    時間: 16-6-28 17:06

其實住邊無乜所謂,只是想讀邊間幼稚園/小學就住係邊區,因為港島東都可即時入住,係呀…SKH九龍無保母車到,如果要係九龍過去讀書都不太建議…太遠喇!我Target直資,不太想讀津校,所以想揾間較大機會考到直資既幼稚園。Thanks
作者: adriantai    時間: 16-6-28 18:05

你想讀直資小學,不如諗下兩間幼稚園邊間較似你心目中既直資教法。
兩間都無龍, 都要考一大餐. 選間真正認同的緊要D.

作者: Yeahly_ly    時間: 16-6-28 19:52     標題: 回覆:學之園vs聖公會

住九龍又target新派直私...LH都夠; target聖公會系列....就聖公會!

作者: shukhani    時間: 16-6-29 00:10

謝謝大家意見 : )  ; )
作者: RockMusicLover    時間: 16-6-30 01:26     標題: 引用:其實住邊無乜所謂,只是想讀邊間幼稚園/小學

原帖由 shukhani 於 16-06-28 發表
其實住邊無乜所謂,只是想讀邊間幼稚園/小學就住係邊區,因為港島東都可即時入住,係呀…SKH九龍無保母車到, ...
點解我會建議你考慮埋報津校校網的選擇呢,因為我當時也有類似疑問,不過並非LH, 我也是搬邊區都可以,但同時也是非名校舊生,某d區既學校沒有25分基本上自行唔洗諗,例,12區是天堂與地獄之分,東區較平均,所以一直打算考直資,再睇邊間幼稚園對考資較有利,但最近呢一次小一,我見到好多親友既仔女都係本身唔錯的,父母亦好認真去做足功課,但偏偏真係考直資是表現未如他們所願,因為競爭好大,好多家長都負擔到直私既費用,你叻人地都叻,所以真係不能不考慮埋津小的選擇,因為真係好多人一係手執N個offer,一係全軍覆沒。

作者: teambuilder    時間: 16-6-30 09:47

聖公會既畢業生的確比較少target 優才真道,我諗未必係佢地能力考唔到,只係個人選擇問題。港島區活動教學除港同外仲有救恩,都係不錯既選擇。
作者: mcl203    時間: 16-6-30 17:25

聖公會 多學生考入SPCC / DBS...家庭背景優勢大於KG本身
但佢地考到直私小學既比例係相當高....叩門能力亦係好強
且...港島競爭相對九龍係較細 ~~~
作者: adriantai    時間: 16-6-30 18:04

mcl203 發表於 16-6-30 17:25
聖公會 多學生考入SPCC / DBS...家庭背景優勢大於KG本身
但佢地考到直私小學既比例係相當高....叩門能力亦 ...

家庭背景優勢大於KG本身<----同意,要衡量自己背景。呢D自己最清楚。

作者: lukeskywalker    時間: 16-6-30 18:36     標題: 引用:聖公會既畢業生的確比較少target+優才真道

原帖由 teambuilder 於 16-06-30 發表
聖公會既畢業生的確比較少target 優才真道,我諗未必係佢地能力考唔到,只係個人選擇問題。港島區活動教學 ...
我囡是Skh 畢業生,我見其他同學仔如果有得選擇,大多數都會選擇傳統較谷既學校,eg. 港同vs 坑真,會揀坑真,陳守仁vs聖心揀聖心,好像救恩這類的學校,Skh 家長大多會覺得太hea。學生家庭環境好好,大多中產,有車接送或有司機為數也不少。Skh 畢業生中文底子很好,英文的確比較淺。
我囡同學中最多入spcc, dbs, spb, St Stephen , yw。當中st Stephen Spcc 佔最多。

作者: mskw    時間: 16-7-2 23:25     標題: 回覆:lukeskywalker 的帖子

咁你囡宜家讀邊間呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5