教育王國

標題: 2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長 [打印本頁]

作者: glocatcat    時間: 16-6-23 13:35     標題: 2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長

經過今年的叩門 (需然仍在叩門中), 因叩既學校都比較多, 所以想留一些資料給下年度的家長參考, 暫時仍未能UPDATE 太多, 但想提醒下一年的家長, 因現在有很多學校都開始要報簡介會, 所以如果有時間, 請盡量去晒你心儀學校, 或自已所在區域的小學及隔離校網有機會考慮的學校, 因為去叩門時, 好多學校都有問 "你有冇參加過我地學校OPEN DAY?", 咁如果冇的話, 己經好明顯你係真的心儀這間學校, 定係諗住揾水泡
再者, 事前了解多D 唔同學校, 到叩門時亦比較好去安排, 到底要叩邊間? 同埋如果撞時間時, 到底要去邊間?

其次, 差的學校 (寶校類) 亦好建議去參加佢地的開放日或簡介會, 因為了解多D, 你可以幫小朋友在填選校表時, SET 一個好的安全線, 如果不幸派到一間差學校, 亦希望係差之中最好的, 咁會比較穩陣

作者: glocatcat    時間: 16-7-4 13:28

叩門己算是完成了, 這過程後我有一個很強烈的感覺, 人家說的1,1,1 係有D 作用 (同時也看PORTFOLIO 及小朋友本身), 但似乎學校也很留恴在甲1,2, 3 同乙的1, 2, 3, 是否有選過該校, 以下係我今年叩過門既情況, 比下年家長參考下:
以下寫既有簡過, 包括甲及乙的1, 2, 3

1) 有簡過有得IN
- 浸聯 (有交表有得IN)
- 荃基 (簡人IN)
- 石鐘山  (簡人IN)
- 柴小 (交表即俾IN 時間)

2) 冇簡過有得IN
- 海官 (簡人IN)
- 荃官 (有交表有得IN)
- 天佑 (有交表有得IN)
- 荃天 (有交表有得IN)
- 深天 (有交表有得IN) - 不收PORTFOLIO, 聽說有選過的朋友入到2ND IN
- 荔枝角天主教 (40網) (有交表有得IN), 但聽說都係著重1, 1, 1
- ST ROSE (唔記得咩網) (有交表有得IN)
- 石籬主愛 (64網) (有交表有得IN)
- 長亨何澤云 (66 網) (簡人IN)
- 仁紀 (65 網) (簡人IN)
- 青衣主恩 (66 網) 有交表有得IN)

3) 冇簡過又冇得IN
- 馬基 (簡人IN) - 要親到學校取表, 不能網上DOWNLOAD
- 伍小 (簡人IN) - 外面傳要1, 1, 1, 但今年也聽說有非1,1,1 叩到
- 思源 (簡人IN)
- 青衣村何澤云 (簡人IN)- 長沙灣恊和 (簡人IN)

希望幫到大家, 雖然報左好多, 但有D 因為撞時間或其他原因, 所以唔係全部有IN 到

作者: subb    時間: 16-7-4 13:47

去了咁多地方交表, 真係辛苦哂媽媽!
作者: kenwong888    時間: 16-7-4 13:49

音樂椅繼續傳!
作者: glocatcat    時間: 16-7-4 18:52     標題: 回覆:subb 的帖子

冇辦法啦,派得唔好盡量試多D,攞多個機會

作者: cattz288    時間: 16-7-4 19:04     標題: 回覆:2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長

我見伍小同思源果張扣門form真係心寒, 因為真係要填返甲部有無揀佢?! 乙有無揀佢?!

老實,乙唔係填一, 放佢二,三根本side機會! 到底佢比幾多000 既in呢??

作者: 洗米華    時間: 16-7-4 20:10

作者: glocatcat    時間: 16-7-4 21:04     標題: 回覆:cattz288 的帖子

其實好多間都要填,我亦有懷疑唔同宗教都會係其中一個因素,因為伍小同思源完全冇call interview, 但有聽聞2間都有非1,1,1收call

作者: glocatcat    時間: 16-7-4 21:10     標題: 回覆:洗米華 的帖子

结果有2間收左 (都係有簡過的),同一間跨區有waiting.

所以好似叩咁多間,原來都係有簡過的才有用,早知唔洗請咁多假,用晒D年假咁濟

作者: glocatcat    時間: 16-7-4 21:20     標題: 回覆:2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長

所以要提下一年家長,請善用甲乙1,2,3的位置,荃灣是很難填的,如放好學校在乙2同乙3反正都派唔到,但叩門會有D用。

另外,今年好多討論的聖十架,有人放十幾都入到,亦有人放廿幾入唔到,亦有人放得好前。今年好多人叩聖十架要排waiting, 所以如果唔想派外區,填表時要考慮保險既安全線。

作者: 洗米華    時間: 16-7-4 21:26

作者: cattz288    時間: 16-7-4 22:07     標題: 引用:所以要提下一年家長,請善用甲乙1,2,3的位

原帖由 glocatcat 於 16-07-04 發表
所以要提下一年家長,請善用甲乙1,2,3的位置,荃灣是很難填的,如放好學校在乙2同乙3反正都派唔到,但叩門 ...
乙二好重要架, 所以一定要揀二線安全, 如果諗住保扣門, 真係唔知碌左去第幾!

作者: cmcchow    時間: 16-7-4 22:56

cattz288 發表於 16-7-4 19:04
我見伍小同思源果張扣門form真係心寒, 因為真係要填返甲部有無揀佢?! 乙有無揀佢?!

老實,乙唔係填一 ...

上年000, 叩入思源但冇讀
伍小冇得in

作者: cattz288    時間: 16-7-4 23:02     標題: 引用:+本帖最後由+cmcchow+於+16-7-4+22:56+編輯

原帖由 cmcchow 於 16-07-04 發表
咁即係無乜準則!

作者: Zoesk2    時間: 16-7-4 23:17

根本伍小校長講一套做一套,簡介會講沒有111,不會俾表填,咁點解今年有D不是3條1叩入?
作者: cattz288    時間: 16-7-4 23:28     標題: 引用:根本伍小校長講一套做一套,簡介會講沒有11

原帖由 Zoesk2 於 16-07-04 發表
根本伍小校長講一套做一套,簡介會講沒有111,不會俾表填,咁點解今年有D不是3條1叩入? ...
簡介會有講過有1 有分加, 盡量揀1 有prioty,  間間都係咁講架喇

作者: 洗米華    時間: 16-7-5 00:05

作者: glocatcat    時間: 16-7-5 07:25     標題: 引用:根本伍小校長講一套做一套,簡介會講沒有11

原帖由 Zoesk2 於 16-07-04 發表
根本伍小校長講一套做一套,簡介會講沒有111,不會俾表填,咁點解今年有D不是3條1叩入? ...
份form網站有得download,所以係咪都有得填

作者: kenwong888    時間: 16-7-5 07:55

聖十架要排waiting, it is totally unbelievable!
作者: kenwong888    時間: 16-7-5 07:58

Zoesk2 發表於 16-7-4 23:17
Exactly true, she is not principal but vice-principal.  She is responsible for admission every years she conducts good shows to all parents attending those admission briefing events!
作者: subb    時間: 16-7-5 08:59

洗米華 發表於 16-7-4 21:26
伍小同思源今年都吾係收111,睇實力
其實思源從來都是睇實力的 ! 佢考d野都唔淺的

作者: sinityleee    時間: 16-7-5 09:08     標題: 回覆:2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長

111 幫助是有的,但不會好大幫助,最後是願意跑多少間,interview子女的表現,有時一日interview 左三間,我個女在校長面前訓底左... 黑面不回應 OMG

作者: 已刪除用戶    時間: 16-7-5 10:56     標題: 回覆:2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長

伍小我唔係111冇得見,但朋友唔係111有得見。我係學卷幼稚園,朋友係私幼!

作者: tsewong    時間: 16-7-5 10:58

glocatcat 發表於 16-7-4 21:20
所以要提下一年家長,請善用甲乙1,2,3的位置,荃灣是很難填的,如放好學校在乙2同乙3反正都派唔到,但叩門 ...

我來緊16/17年會報... 有間沙田區一線小學自行有25分, 但交通未安排到, 仲猶豫緊自行報唔報好

如放棄沙田報返荃灣區, 我心儀浸聯, 住荃景圍, 所以諗緊自行(20分)+甲1+乙1都放浸聯

乙2諗緊放柴灣角天主教小學, 因近屋企, 加埋係二線小學好似安全啲... 咁放OK嗎? 乙3我都諗唔到放邊間了

我小朋友只係讀樓下屋村幼稚園, 中文OK但因冇請姐姐又冇去補習, 英文好一般, 加埋一到陌生環境佢就唔出聲, 我驚佢叩門唔多得

作者: 水深火熱    時間: 16-7-5 11:49     標題: 引用:Quote:glocatcat+發表於+16-7-4+21:20+所以

原帖由 tsewong 於 16-07-05 發表
我來緊16/17年會報... 有間沙田區一線小學自行有25分, 但交通未安排到, 仲猶豫緊自行報唔報好

如放棄沙田 ...
乙三可以考慮放區外借位果D,有D都ok,如果一定要係荃灣區,只可以填三寶。
另外就係建議今年報D直私,陸續面試,拎下經驗先。

作者: tsewong    時間: 16-7-5 12:02

水深火熱 發表於 16-7-5 11:49
乙三可以考慮放區外借位果D,有D都ok,如果一定要係荃灣區,只可以填三寶。
另外就係建議今年報D直私,陸續 ...

Thanks.  借位即係邊啲? 青衣/葵青嗰啲區?

乙三已經要三寶咁嚴重 天佑 / 石小呢啲有冇機會呢?  填三寶真係中咗都喊三聲

我可能都會報幾間私小, 一來攞經驗, 二來可繼續大抽獎 as backup.  直資就不會了, 最近嗰幾間都要去到美孚/深水涉/九龍塘, 咁我不如自行報返沙田好過, 距離仲近

作者: cattz288    時間: 16-7-5 12:32     標題: 引用:Quote:glocatcat+發表於+16-7-4+21:20+所以

如放棄沙田 ...
乙二柴天都安全, 除非no好後! 乙3, 一係借位, 一係聖十架, 咁應該無可能再後了!

作者: gracelam    時間: 16-7-5 12:52     標題: 引用:Quote:glocatcat+發表於+16-7-4+21:20+所以

如放棄沙田 ...
有得離開荃灣一定要走,而且25分入硬沙田一線,唔好留响中小學都係死亡之網荃灣區。

作者: glocatcat    時間: 16-7-5 13:02

tsewong 發表於 16-7-5 10:58

如放棄沙田 ...
你個情況同我好相似, 但我乙二放柴天入唔到
浸聨20 分要抽, 但我係抽唔到

經過今年, 我個人覺得, 除非真係一心等運到唔博唔安樂, 或者, 已有做好叩門準備, 如果唔係, 乙1 放浸聯係危險架, 抽到就抽到, 抽唔到如去叩門又唔夠人競爭的話, 就會好幣

呢個係我經過今年叩門成個月的感想

作者: glocatcat    時間: 16-7-5 13:07

tsewong 發表於 16-7-5 12:02
Thanks.  借位即係邊啲? 青衣/葵青嗰啲區?

乙三已經要三寶咁嚴重 天佑 / 石小呢啲有冇機會呢?   ...
天佑放乙二有D 危, 因為呢間學位少, 都有好多人放乙1的, 這間是校舍細同舊, 但升中派位不太差的
石小你指石鐘山? 乙1 都有人不入, 乙2 絶對冇基會

作者: hichau86    時間: 16-7-5 13:42

glocatcat 發表於 16-7-5 13:02
相當認同,浸聯111真係好影響,抽唔中之後叩其他學校都無111,而浸聯講真大把人111,佢叩門位又唔多(講真邊個大抽獎中到浸聯又唔去讀,我都好想認識下佢),即係唔111都無乜所謂,除非嗰年麥玲玲話你旺得好緊要,唔係都唔好擺浸聯111。
我都叩左成個月,表遞左15-16間,最後有4間offer(其中一間係寶校)
我可以分享o既,就係家長表現喺面試環節相當重要。
某d學校係家長小朋友一齊見一TAKE過,呢個時候家長要注重一吓自己,其實好有可能喺踏入WAITING ROOM攞左小朋友LABEL已經開始評分,我見過有d家長喺WAITING ROOM玩手機唔理小朋友,小朋友有d就無所事事,有d就同其他小朋友嘈嘈吵吵,其實小朋友等緊嗰陣悶悶哋無嘢做,唔一定要同其他小朋友吹水/玩o既,帶定本故事書/磁石棋,家長同小朋友一齊玩吓棋,讀下故仔書,留個好印象俾d先生咪幾好囉。玩手機幾時都有得玩啦,面試得一次機會都唔做好d。

作者: tsewong    時間: 16-7-5 14:00

glocatcat 發表於 16-7-5 13:02

咁你最後叩唔叩到好啲嘅學校?

我就係驚出現兩頭唔到岸嘅情況, 但我C6覺得浸聯自行有20分, 已比其他15分嘅多一次抽獎嘅機會... 我都唔明佢點解咁樂觀

我明要去沙田讀嘅話又真係好辛苦, 仲要係6年喎... 但沙田間學校係一線, 又有25分(我係校友)。 出年係出生率最高峄嘅入學年, 我之前經歷過爭床位同爭幼稚園學位已經怕怕
所以我真係好好好唔想搏... 出年戰況應該仲慘烈過今年, 一搏唔到真係

作者: tsewong    時間: 16-7-5 14:08

hichau86 發表於 16-7-5 13:42
相當認同,浸聯111真係好影響,抽唔中之後叩其他學校都無111,而浸聯講真大把人111,佢叩門位又唔多(講真邊 ...

呢個就係我最驚嘅情況,浸聯111唔得嘅話,好多例如荃基,官小,思源,伍小等好可能根本就連叩門嘅機會都冇

所以我係傾向去沙田,荃灣大抽獎好難玩。但要說服到我C6先

作者: hichau86    時間: 16-7-5 14:16

tsewong 發表於 16-7-5 14:08
呢個就係我最驚嘅情況,浸聯111唔得嘅話,好多例如荃基,官小,思源,伍小等好可能根本就連叩門嘅機會都冇 ...
有得去沙田梗係去沙田啦,沙田個校網好咁多,不過自行25分唔中,之後統一要借地址至有得玩沙田網噃。仲有你屋企入沙田麻唔麻煩先?講真入荃灣入沙田番學,快則一個鐘,每日一來一回無左兩個鐘,兩個鐘就無左兩項課外活動架啦,間學校真係好到值得每日兩個鐘?不過有能力孟母三遷就唔同......

作者: tsewong    時間: 16-7-5 14:22

hichau86 發表於 16-7-5 14:16
有得去沙田梗係去沙田啦,沙田個校網好咁多,不過自行25分唔中,之後統一要借地址至有得玩沙田網噃。仲有你 ...

我嗰間係沙田圍呂明才小學,係一線小學+有間band 1聯繫中學,所以我係好想入... 係唯一交通問題要諗,每日來回兩個鐘真係大人細路都顛

如果25分都入唔到我就返荃灣抽獎架啦

作者: hichau86    時間: 16-7-5 14:31

tsewong 發表於 16-7-5 14:22
我嗰間係沙田圍呂明才小學,係一線小學+有間band 1聯繫中學,所以我係好想入... 係唯一交通問題要諗,每 ...
呂明才--->值,25分一定搏得過

有無親戚住沙田可接放學?係要搞掂番學放學問題啫,無o既話搬屋算啦。

作者: tsewong    時間: 16-7-5 14:53

hichau86 發表於 16-7-5 14:31
呂明才--->值,25分一定搏得過

有無親戚住沙田可接放學?係要搞掂番學放學問題啫,無o既話搬屋算啦。

我父母住馬鞍山嗰邊, 唔啱方向, 每日接完返我父母處再返荃灣要double時間

我會再同C6商量下, 睇下搬唔搬到

另外要再慢慢研究下荃灣區情況... 就咁睇好似都幾易中寶校... 我FB見今年連聖十架叩門都要後補, 另外幾多人去咗青衣

最慘呢兩年都係出生率高峄期入學, 好大競爭

作者: hichau86    時間: 16-7-5 17:10

tsewong 發表於 16-7-5 14:53
我父母住馬鞍山嗰邊, 唔啱方向, 每日接完返我父母處再返荃灣要double時間

我會再同C6商量下, 睇下搬唔搬 ...
有得自行派到好學校,盡量就啦,唔係到時現大抽獎,好似我個小朋友咁,乜志願都無派去潮州到,喊都無謂
作者: cmcchow    時間: 16-7-5 18:19

cattz288 發表於 16-7-4 23:02
咁即係無乜準則!
老師話111係有分加
作者: AmandaBabybaby    時間: 16-7-6 10:59     標題: 引用:Quote:glocatcat+發表於+16-7-5+13:02+你個

原帖由 hichau86 於 16-07-05 發表
相當認同,浸聯111真係好影響,抽唔中之後叩其他學校都無111,而浸聯講真大把人111,佢叩門位又唔多(講真邊 ...
無錯,你講出我想講的!

作者: subb    時間: 16-7-6 11:08

tsewong 發表於 16-7-5 14:08
呢個就係我最驚嘅情況,浸聯111唔得嘅話,好多例如荃基,官小,思源,伍小等好可能根本就連叩門嘅機會都冇 ...
官小,思源 , 浸聯, 有交表有得IN
全IN的跟本睇實力,無111都有機會, 唔好處是全IN, 多人掙
伍小, 荃基 真係唔知, 學校選人IN

作者: subb    時間: 16-7-6 11:13

浸聯大校大班, 派位只計到30人 (全校30*5=150學位,自行+抽獎)
但大班最多可以加到33 (5*3=15),
另外如果你有留意, 浸聯多數在大抽獎HOLD 2-3個位作留班用, 其他是作叩門用

所以計計手指叩門位都唔少架, 約15-17左右 !

作者: cmcchow    時間: 16-7-6 11:13

subb 發表於 16-7-6 11:08
官小,思源 , 浸聯, 有交表有得IN
全IN的跟本睇實力,無111都有機會, 唔好處是全IN, 多人掙
伍小, 荃基 真係 ...
伍小, 荃基000, 有入form, 但冇得in
作者: subb    時間: 16-7-6 11:15

cmcchow 發表於 16-7-6 11:13
伍小, 荃基000, 有入form, 但冇得in
伍小荃基一向唔係人人見

特別是荃基小班小校, 叩門位可能5隻手指數哂

作者: cmcchow    時間: 16-7-6 11:19

subb 發表於 16-7-6 11:15
伍小荃基一向唔係人人見

特別是荃基小班小校, 叩門位可能5隻手指數哂
當派到寶校, 唔理機會幾細, form照入, 唔入form就冇機會
作者: 洗米華    時間: 16-7-6 11:29

作者: chinglong231    時間: 16-7-6 12:30

回覆 tsewong 的帖子

25分有沙呂小都唔揀好蹤喎!!
沙呂小係當區真係爭崩頭架..  
再者..  浸聯20分既大把人都有..  唔算好著數..

作者: glocatcat    時間: 16-7-6 13:11

我去浸聯叩門交表時, 見到前後左右都係111, 所以超多人, 聽說表格號碼派到5XX
所以如果真係一心簡浸聯, 請同時要做好叩門準備, 起碼進可攻, 退可守, 否則派去跨區或寶後, 你會後梅點解唔簡間相對易入D 的

作者: glocatcat    時間: 16-7-6 13:14

sinityleee 發表於 16-7-5 09:08
111 幫助是有的,但不會好大幫助,最後是願意跑多少間,interview子女的表現,有時一日interview 左三間, ...
都係架, 我小朋友冇就老師問既都答到, 但就全程冇笑容, 問一句搭一句, 如果佢能有平時的表現出來, 結果應該會更好
作者: kenwong888    時間: 16-7-6 13:16

gracelam 發表於 16-7-5 12:52
有得離開荃灣一定要走,而且25分入硬沙田一線,唔好留响中小學都係死亡之網荃灣區。

...
Exactly true!
作者: glocatcat    時間: 16-7-6 13:23

tsewong 發表於 16-7-5 14:00
咁你最後叩唔叩到好啲嘅學校?

我就係驚出現兩頭唔到岸嘅情況, 但我C6覺得浸聯自行有20分, 已比其他15分嘅 ...
叩到2 間不錯的,
但你個情況, 很理智地大家都會叫你唔好慱 (包括我), 因愽唔到既代價太大, 沙田如穩入一定沙田, 升中網又好, 最多到時派彩後再試叩門荃灣的

但我都好明, 住荃灣要走入沙田, 讀6 年, 係好唔方便的, 我之前叩葵青外區我都諗好耐, 係咪真要出去讀, 7點前要上校車, 有時學校有課外活動, 放學時間不同了, 仲有冇校車搭呢? 星期六有課外活動又要特登入沙田

但有時又會諗, 我地大人返工住荃灣返沙田, 相信冇人話遠的, 所以呢個決定好矛盾

所以你自己好好再考慮下

作者: glocatcat    時間: 16-7-6 13:25

tsewong 發表於 16-7-5 14:53

我會再同C6商量下, 睇下搬唔搬 ...
荃灣個CASE 係, 一係第1 志願, 一係就寶校, 能入第2 志願的數字不多的, 要號碼好前才有機會
作者: subb    時間: 16-7-6 13:29

glocatcat 發表於 16-7-6 13:11
我去浸聯叩門交表時, 見到前後左右都係111, 所以超多人, 聽說表格號碼派到5XX
所以如果真係一心簡浸聯, 請 ...
全IN 一定收好多叩門表 ! 全IN的有邊個唔會交呀 !
正如你所講, 預左叩門好難 ! 

作者: subb    時間: 16-7-6 13:32

算好彩 ! 
心儀小學只收111叩門, 自行時已經問過得2XX人申請
扣除全校學位, 感覺叩門重容易過派位,
好彩最後叩門成功 !
作者: tsewong    時間: 16-7-6 15:14

glocatcat 發表於 16-7-6 13:23
叩到2 間不錯的,
但你個情況, 很理智地大家都會叫你唔好慱 (包括我), 因愽唔到既代價太大, 沙田如穩入一定 ...

所以我而家好努力搵緊其他荃灣區入沙田讀嘅媽咪, 睇下有冇啲保姆車可以join, 或夾份搭的士... 等等方法。

最好係自行照填呂小,真係入到後,過一段時間大家都辛苦後再游說我老公搬

再唔係到時都會叩門,如叩到荃灣好學校就唔駛煩

但荃灣競爭真係好大

作者: hitmanlau    時間: 16-7-6 17:58

我今年都要叩門, 覺得1,1,1 作用不是很大 (1,1,1 只適用某幾間學校), 最重要都係 PORTFOLIO (簡人interview時有用)及 面試表現

浸聯 (1st IN: 有交表全部有得in, 2nd IN: 1st IN表現好先有得in, 由於個個有得in, 競爭會好大 )
石鐘山  (1,1,1一定有得IN, 好快知結果, 但唔會收哂; 因為會簡冇1,1,1既去in, 所以最後都係睇PORTFOLIO同面試表現)
海官 (聽講今年收4xx表, 最後簡100人1st IN, 1st IN 要模擬1hr上堂, 跟住再簡人2nd in, 所以PORTFOLIO同面試表現都好重要)
荃官 (1st IN: 唔記得有交表是否一定有得in, 2nd IN: 1st IN表現好先有得in, 由於個個有得in, 競爭會好大)
馬基 (非1,1,1簡人IN, 但人數唔多)
伍小 (非1,1,1簡人IN, 但人數唔多)
思源 (非1,1,1簡人IN, 但人數唔多)

仁立 (65 網) (睇PORTFOLIO簡人IN, 1st round 學生自己in, 2nd round家長一齊見校長)
仁紀 (65 網) (睇PORTFOLIO簡人IN, 1 次過見埋家長, 不過唔係校長見, 但今年9月會換校長, 明年既程序可能會變 )
青衣主恩 (66 網) (有交表全部有得IN, 1 次過in兩個鍾 (好似係做paper),由於個個有得in, 競爭會好大)
作者: Joanlpk    時間: 16-7-6 18:27     標題: 引用:我睇前幾年EK+,+浸聯扣門位有17-18個,wait

原帖由 洗米華 於 16-07-06 發表
我睇前幾年EK , 浸聯扣門位有17-18個,waiting 可以call 到8月1x人。即係都有30人入到 ...
我問咗浸聯,call 人只call到31/7, 之後有人唔讀都唔再call,感覺上想留位收小二插班多d。

圖片附件: myphoto.jpg (16-7-6 18:27, 65.1 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=NzE5MzR8OTZlMmFlZTV8MTcyNzM5MzM2Mnww

作者: Dice_Sep    時間: 16-7-6 18:28

glocatcat 發表於 16-7-6 13:25
荃灣個CASE 係, 一係第1 志願, 一係就寶校, 能入第2 志願的數字不多的, 要號碼好前才有機會 ...

sorry 邊幾間係荃三寶?
另外點先會號碼前? 都係靠lucky??

作者: chinglong231    時間: 16-7-7 12:57

回覆 Dice_Sep 的帖子

圓玄學院石圍角小學, 潮州公學, 聖十架學校

我估係呢3間

作者: kenwong888    時間: 16-7-7 13:08

glocatcat 發表於 16-7-6 13:25
荃灣個CASE 係, 一係第1 志願, 一係就寶校, 能入第2 志願的數字不多的, 要號碼好前才有機會 ...
作者: kenwong888    時間: 16-7-7 13:12

chinglong231 發表於 16-7-7 12:57

作者: calipama    時間: 16-7-7 14:06

石圍角小學, 聖十架早幾年有負面野上報所以變左寶.
潮州係荃灣就好耐歷史,比人感覺好多新香港人仔女讀.
佢地個標籤唔知幾時先洗甩.
作者: Dice_Sep    時間: 16-7-7 14:16

chinglong231 發表於 16-7-7 12:57

IC... 咁聖十架就係3寶中較好? 放乙二做保險線好D?

作者: cattz288    時間: 16-7-7 14:17

Dice_Sep 發表於 16-7-7 14:16
下, 咁又唔駛放咁前!
作者: Dice_Sep    時間: 16-7-7 14:30

cattz288 發表於 16-7-7 14:17
下, 咁又唔駛放咁前!

咁"安全線" 應該放係幾多?
唔好意思.... 完全新手, 唔多識玩抽獎制.....

作者: cattz288    時間: 16-7-7 14:36

Dice_Sep 發表於 16-7-7 14:30
咁"安全線" 應該放係幾多?
唔好意思.... 完全新手, 唔多識玩抽獎制.....
我會放乙三囉, 乙二就放二線, 例如何小, 荃天呢D! 乙三/乙四一係放寶中最好果間, 一係放跨區借位!
作者: Dice_Sep    時間: 16-7-7 14:56

cattz288 發表於 16-7-7 14:36
我會放乙三囉, 乙二就放二線, 例如何小, 荃天呢D! 乙三/乙四一係放寶中最好果間, 一係放跨區借位!  ...

乙二先放二線? 咁甲部全部填自己鐘意果D?
其實....係未抽哂甲都唔中先會抽乙? 定係分開抽唔關事?

作者: cattz288    時間: 16-7-7 15:03

Dice_Sep 發表於 16-7-7 14:56
乙二先放二線? 咁甲部全部填自己鐘意果D?
其實....係未抽哂甲都唔中先會抽乙? 定係分開抽唔關事?
係, 抽晒甲部先到乙部, 但甲部既位得5%啫, 仲要全世界一齊抽, 因為無分區的, 中左就唔駛落乙部!
從扣門申請表黎睇, 放下甲二, 三攞下誠意分囉, 理論上, 一線學校應該甲一都唔夠派, 放甲二, 三係無望的, 但又無理由放二線落去.....因為仲有乙一果45%機會嘛

作者: s'we    時間: 16-7-7 22:00

cattz288 發表於 16-7-7 15:03
係, 抽晒甲部先到乙部, 但甲部既位得5%啫, 仲要全世界一齊抽, 因為無分區的, 中左就唔駛落乙部!
從扣門申 ...
甘想問係咪抽完甲一, 二, 三, 先到乙一, 二, 三......甘落去?  如甲一, 二, 三都分別有5%, 甘點解有人會話唔填甲一, 甲二?  因為大家有無填都要抽晒甲一, 二, 三先到乙.....甘唔填會唔會少左個機會?

另想問有無人自行選A校唔中, 但為左保險甲一就轉填B校?

謝謝

作者: cattz288    時間: 16-7-7 22:05

s'we 發表於 16-7-7 22:00
甘想問係咪抽完甲一, 二, 三, 先到乙一, 二, 三......甘落去?  如甲一, 二, 三都分別有5%, 甘點解有人會話 ...
係呀, 抽晒甲部先到乙部....
唔填係甲2,3啫, 甲1一定要填! 因為甲2,3填得HIT既無意思(除左扣門SHOW下誠意), 揀二線既中左就無得落乙1喇喎

自行, 甲1同乙1都可以揀唔同學校, 因為自行係計分, 甲乙1係by luck!

作者: AmandaBabybaby    時間: 16-7-7 22:27     標題: 引用:Quote:s'we+發表於+16-7-7+22:00+甘想問係

原帖由 cattz288 於 16-07-07 發表
係呀, 抽晒甲部先到乙部....
唔填係甲2,3啫, 甲1一定要填! 因為甲2,3填得HIT既無意思(除左扣門SHOW下誠意), ...
好詳盡的而且確今年好多111浸聯大抽獎唔中真是浪費左!

作者: s'we    時間: 16-7-7 22:28

回覆 cattz288 的帖子

甘又好奇問下, 有無人唔填甲二, 三?

又有無人抽中甲二 或 三 而係填左二線校?

填表有咩要留意? 係咪甲一, 乙一填同一間, 中既機會大好多.  而自行都係個間, 方便111?

有無人會填011 甘架?

謝謝

作者: cattz288    時間: 16-7-7 22:35

s'we 發表於 16-7-7 22:28

甘又好奇問下, 有無人唔填甲二, 三?
我自己無填甲二,三, 準備扣門資料時先知中伏....完全無誠意分可言,.....好彩唔駛扣
甲一, 乙一同一間就係最大機會中獎架喇!

011即係自行揀另一間, 通常係誇區, 計分落空左, 都要歸於現實, 揀返自己區心水大抽獎喇

作者: cattz288    時間: 16-7-7 22:38

AmandaBabybaby 發表於 16-7-7 22:27
好詳盡的而且確今年好多111浸聯大抽獎唔中真是浪費左!
但唔111又點知自己係咪lucky果個呢? 如果因為驚而唔揀心水, 而個lucky no又好前, 中左乙一都唔開心喎
作者: s'we    時間: 16-7-7 22:50

甘係咪點都要填埋甲二, 三好D呢? 哈哈~

即係攪黎攪去都最終都係會填111, 哈哈~

作者: s'we    時間: 16-7-7 22:52

呢個GAME真係好難玩, 運氣好緊要!!
真係一係天, 一係地....

作者: cattz288    時間: 16-7-7 23:10

s'we 發表於 16-7-7 22:52

呢個GAME真係好難玩, 運氣好緊要!!
係呀, 講到天花龍鳳, 點play safe, 但係LUCKY NO係隊尾, 真係揀乜都無喇! 之前有jm話知人淨係填左甲1同乙1, 收工, 又比佢抽中.....真係

作者: cattz288    時間: 16-7-7 23:12

s'we 發表於 16-7-7 22:50

比我再填, 我會填埋一線落甲二三喇...扮下野都好丫
作者: cattz288    時間: 16-7-7 23:19

s'we 發表於 16-7-7 22:50

忽然諗起, 其實唔嫌遠, 揀借位果幾間做乙3,4保險線都唔錯, 扣門時或者會因為見你派到誇區比你in.....(估啫)
作者: hichau86    時間: 16-7-7 23:19

cattz288 發表於 16-7-7 23:12
比我再填, 我會填埋一線落甲二三喇...扮下野都好丫
無錯,甲二三千萬唔好留空,留黎俾叩門作後路,唔係真係吓吓000搵鬼同你in

作者: hichau86    時間: 16-7-7 23:21

Dice_Sep 發表於 16-7-7 14:16
我自己覺得聖十架係三寶入便兩間一定唔會讀o既學校,俾我寧願做紅小兵好過。
作者: jasul    時間: 16-7-7 23:58     標題: 回覆:2016 年 62 區及鄰區叩門心得- 給下年家長

見到呢個post, 我覺得要咁排

乙一放大熱、乙二放柴天/何小/荃天、乙三放青衣借校 (無收雙非嗰d)、乙四放石圍角/聖十架

乙二呢幾間今年有人放乙二收左,如果唔好彩多數會派到乙三青衣借校,到時叩門官校有著數 因為君子協定

作者: ccyin    時間: 16-7-8 00:04     標題: 引用:Quote:s'we+發表於+16-7-7+22:50+回覆+catt

原帖由 cattz288 於 16-07-07 發表
忽然諗起, 其實唔嫌遠, 揀借位果幾間做乙3,4保險線都唔錯, 扣門時或者會因為見你派到誇區比你in.....(估啫) ...
agree, 乙三放借校

作者: 洗米華    時間: 16-7-8 12:39

作者: pinga_pinga    時間: 16-9-29 17:14

tsewong 發表於 16-7-5 14:22
我嗰間係沙田圍呂明才小學,係一線小學+有間band 1聯繫中學,所以我係好想入... 係唯一交通問題要諗,每 ...
沙田圍呂明才真係搬過去都值得讀呀
作者: eeyorepigpig    時間: 16-9-29 22:22     標題: 回覆樓主:

想問下借校網,有邊幾間揀?齋青衣區?

作者: cattz288    時間: 16-9-29 22:58

eeyorepigpig 發表於 16-9-29 22:22
想問下借校網,有邊幾間揀?齋青衣區?

未有借位INFO住
作者: tsewong    時間: 16-9-30 11:27

pinga_pinga 發表於 16-9-29 17:14
沙田圍呂明才真係搬過去都值得讀呀

我報咗啦, 如入到先再諗交通/搬屋問題

另外會喺荃灣叩門, 但應該會好難叩到... 我心儀浸聯, 啱啱今年好似有成400幾人叩門, 得1X個位咋

其他好多要111

作者: subb    時間: 16-9-30 12:02

25分入沙呂好大機會呢 ! 
作者: eeyorepigpig    時間: 16-9-30 12:35

睇完你地分享, 我真係想喊~~~~下年到我個龍仔喇
本來港島區有間有20分一線,想搏吓, 但C6唔想而家最壞打算都係返黎荃灣大抽奬

作者: worry123    時間: 17-2-10 01:23

睇住呢個post 同身邊既朋友今年既分享 ... 真係好頭痕。 出年到我喇,龍B~ 應該好慘烈。 仲有個細既後年跟尾... 真係好驚一屍2命。

我家住荃灣,如果揀荃灣網既伍小 有20分,極近屋企。同時,64網既主愛都有20分。(2間都係父母舊生)

好多朋友都話有得揀,緊係揀主愛,中學校網都靚好多。但咁就要2兄弟搭校車。最大問題係... 我知主愛20分自行都入吾到,其實要靠大抽奬。

揀伍小就相對地20分易入少少... 又好近屋企。但係6年後揀中學又係要再煩過...

有冇人可以比意見? 另外,想問下,家住荃灣,但外家係64網葵涌,請問是否大抽奬都可報64網? 要比咩地址證明 ? 謝謝指教

作者: 晴晴小B    時間: 17-2-10 10:35

worry123 發表於 17-2-10 01:23
睇住呢個post 同身邊既朋友今年既分享 ... 真係好頭痕。 出年到我喇,龍B~ 應該好慘烈。 仲有個細既後年跟 ...

64網小學其實比62網差,兩間主愛可能有三至四成英中,其他得1X~2X%升到英中。

作者: tsewong    時間: 17-2-10 11:22

睇住呢個post 同身邊既朋友今年既分享 ... 真係好頭痕。 出年到我喇,龍B~ 應該好慘烈。 仲有個細既後年跟 ...
同樣都係20分, 我會揀間易入嘅, 攞咗offer先再諗

我係今年呀, 就係自行入咗沙田母校, 雖然仲未攪掂交通問題, 但個心定好多, 會再去荃灣同葵涌心儀學校再叩門睇有冇機會

你外家雖然喺葵涌, 但小朋友唔係同婆婆住就最好唔好報64網, 會俾人查架...除非小朋友真係住婆婆度, 而且你外家屋契/租約/水電媒單有一樣要係你或你老公個名

作者: worry123    時間: 17-2-10 11:28

tsewong 發表於 17-2-10 11:22
同樣都係20分, 我會揀間易入嘅, 攞咗offer先再諗

我係今年呀, 就係自行入咗沙田母校, 雖然仲未攪掂交通問 ...

多謝你意見.. 你入到沙呂小? 好野來架,沙田個中學網又靚!恭喜晒! 交通問題再慢慢度, 或者考慮下搬沙田/大圍一帶。

住址證明要水電煤?咁我而家改番名先... 因而家同6299 同住荃灣,全部都吾係我2公婆名...  葵涌個地址都冇我名,淨有公屋住戶證有我名

作者: tsewong    時間: 17-2-10 11:37

worry123 發表於 17-2-10 11:28
多謝你意見.. 你入到沙呂小? 好野來架,沙田個中學網又靚!恭喜晒! 交通問題再慢慢度, 或者考慮下搬沙 ...
今年兔B同出年龍B係超級大鑊, 要諗清楚, 我覺得最緊要穩陣, 唔好太搏, 除非你有私校backup... 但荃灣區附近係冇乜私校嘅

公屋住戶證唔知得唔得, 但水電媒單就一定可以

作者: 小淘愛    時間: 17-2-18 22:36

想問吓大家,係66網有20宗教分,諗緊主恩,青澤,享澤呢3間。其實最想入主恩 但好驚太多人選擇入唔到,又怕浪費左20分,唔知你地會點選擇呢?

作者: Cmjelly    時間: 17-3-3 10:22

glocatcat 發表於 16-7-4 13:28
叩門己算是完成了, 這過程後我有一個很強烈的感覺, 人家說的1,1,1 係有D 作用 (同時也看PORTFOLIO 及小朋友 ...

65網全完二大家覺得如何?有20分自行試入,家住荃灣。另外62網荃灣乙一放何傳耀會穩陣嗎?呢兩間學校升band one中有幾多%?唔該晒!

作者: yip144    時間: 17-3-3 10:45

Cmjelly 發表於 17-3-3 10:22
65網全完二大家覺得如何?有20分自行試入,家住荃灣。另外62網荃灣乙一放何傳耀會穩陣嗎?呢兩間學校升ban ...
全完我唔知. 乙一何傳耀上年應該穩陣, 不過你應該係龍B下年入小一? 等埋今年兔B 派位結果咪仲清楚
仲有, 何小網站上個升中表個link 死左(可能特登收埋), 不過比我搵番出黎, 估計係前年的成績卦, 你自己參考吓

作者: supar08    時間: 17-3-6 12:12

睇真d或問下,主愛好似升返荃灣中學

作者: 阿里媽媽    時間: 17-3-17 16:08

subb 發表於 16-7-6 13:32
算好彩 ! 
心儀小學只收111叩門, 自行時已經問過得2XX人申請
扣除全校學位, 感覺叩門重容易過派位,

請問你嗰間係咪馬基?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5