教育王國

標題: 代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo [打印本頁]

作者: happymama2009    時間: 16-6-23 12:12     標題: 代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

男仔,無弟妹,住九龍

作者: 小曳人    時間: 16-6-23 12:14

唔搬的話,交通安排好未?
我個人傾向就近入學,&男女校
作者: mcl203    時間: 16-6-23 12:18

唔太遠既話....當然係St Joe啦
成績...英小...直中....銜接中學...升中壓力~~~
作者: happymama2009    時間: 16-6-23 12:19     標題: 引用:唔搬的話,交通安排好未?我個人傾向就近入

原帖由 小曳人 於 16-06-23 發表
唔搬的話,交通安排好未?
我個人傾向就近入學,&男女校
朋友話巳check 有保母車過海

作者: mcl203    時間: 16-6-23 12:23

mcl203 發表於 16-6-23 12:18
唔太遠既話....當然係St Joe啦
成績...英小...直中....銜接中學...升中壓力~~~

仲有...........係免費

作者: hkpapa852    時間: 16-6-23 12:24

如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有理由相信佢佢根本唔心儀聖若瑟,咁就早D放咗個位佢啦!
作者: gk678    時間: 16-6-23 12:27     標題: 引用:如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有

原帖由 hkpapa852 於 16-06-23 發表
如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有理由相信佢佢根本唔心儀聖若瑟,咁就早D放咗個位佢啦! ...
無錯,揀宣小啦

作者: KikiDaddy    時間: 16-6-23 12:29

Like DBS - APS
Like SJC - SJPS

作者: beagoodman    時間: 16-6-23 12:32     標題: 回覆:happymama2009 的帖子

有得比?在宣小砌足6年大多數男仔都去唔到St Jo级數。

小心有人話你show off.

作者: Jane1983    時間: 16-6-23 12:34

hkpapa852 發表於 16-6-23 12:24
如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有理由相信佢佢根本唔心儀聖若瑟,咁就早D放咗個位佢啦! ...
同感,應該放st joe,無謂勉强。
作者: beagoodman    時間: 16-6-23 12:34     標題: 引用:有得比?在宣小砌足6年大多數男仔都去唔到S

原帖由 beagoodman 於 16-06-23 發表
有得比?在宣小砌足6年大多數男仔都去唔到St Jo级數。

小心有人話你show off.
Sorry, 你是代問而已

作者: iedummy    時間: 16-6-23 12:54

當然宣小, 好多去DBS.....唔好勉强SJPS. 位置差, 校舍好舊
作者: sbux    時間: 16-6-23 13:21     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

女嘅唯有宣小

作者: littlefaith    時間: 16-6-23 13:27

happymama2009 發表於 16-6-23 12:12
男仔,無弟妹,住九龍
完全唔諗一定揀St Jo啦
作者: marcuscyrus    時間: 16-6-23 13:30     標題: 引用:男仔,無弟妹,住九龍 +

原帖由 happymama2009 於 16-06-23 發表
男仔,無弟妹,住九龍
咁都要諗?

作者: hha    時間: 16-6-23 13:41     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

我一向揀就近入學,12年過海番學真心覺得慘,兩間都咁鍾意就一定揀近嗰間,況且宣小男生真係入好多DBS, 宣小啦!

作者: beagoodman    時間: 16-6-23 14:02     標題: 回覆:hha 的帖子

St Jo 中學DSE成績仲好過DBS,宣小係小學中比較多男仔去DBS,可參考下佢個表,但可形容好多嗎?如果男仔讀宣小就係博DBS,可以話大部分失望而回。

這裡至少有一個吼緊St Jo,而叫人揀宣小的,哈哈!

作者: siden    時間: 16-6-23 14:15

唔係咁都要問下話?

要問,去宣小la
作者: boyi    時間: 16-6-23 14:17     標題: 引用:如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有

想講嗰啲都俾你講咗先

作者: kkhon    時間: 16-6-23 14:24

你朋友揀得呢2間,應該都好熟行情,吾使問啦!
作者: happybabyabc    時間: 16-6-23 14:27     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

住九龍都入到st jo,  真好運。

作者: karen55407    時間: 16-6-23 14:28     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

唔想回應

作者: boyi    時間: 16-6-23 14:41     標題: 引用:唔想回應 +

原帖由 karen55407 於 16-06-23 發表
唔想回應
2012 開始問 St jo ,比你問足4年,這麼困難選擇,講真此校不是你和你朋友杯茶

作者: boyi    時間: 16-6-23 14:42     標題: 回覆:boyi 的帖子

其實引用樓主的

作者: Mnmmom    時間: 16-6-23 14:47     標題: 回覆:iedummy 的帖子

作者: enycheung    時間: 16-6-23 14:57

宣小la
作者: Rchanchan    時間: 16-6-23 15:06     標題: 引用:St+Jo+中學DSE成績仲好過DBS,宣小係小學中

St Jo 中學DSE成績仲好過DBS,宣小係小學中比較多男仔去DBS,可參考下佢個表,但可形容好多嗎?如果男仔讀宣 ...
我都覺得好奇怪,你都幾心水清

作者: Mnmmom    時間: 16-6-23 15:23     標題: 引用:St+Jo+中學DSE成績仲好過DBS,宣小係小學中

St Jo 中學DSE成績仲好過DBS,宣小係小學中比較多男仔去DBS,可參考下佢個表,但可形容好多嗎?如果男仔讀宣 ...
其實我都留意到

作者: Lindytiger    時間: 16-6-23 15:32     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

唔使諗,一定揀宣小!努力讀上去然後入DBS, SPCC.

作者: Soundervolt    時間: 16-6-23 15:41

"代友問.." 驚俾人炳?
作者: retriever    時間: 16-6-23 16:21

宣小其實都係好好好既學校.
作者: Soundervolt    時間: 16-6-23 16:34

retriever 發表於 16-6-23 16:21
宣小其實都係好好好既學校.
黃埔宣道小學、大坑東宣道小學 or 上水宣道小學?
作者: 小曳人    時間: 16-6-23 16:52

其實,如果擔心小朋友過海辛苦,就唔好報啦 ~ 當然,我明白無其他選擇之下,報下無問題
但既然已經有九龍區一間好學校收,點解仲要對當初辛苦嘅唯一選擇唔願放手?!

我自己住新界,唯一考慮過報嘅港島區學校係老公母校,我check過哂有無車到,但最終都係無報到... 當然,老公母校亦無你嗰間咁吸引

每個人嘅價值觀唔同,如果你真心覺得讀St jo 可貴,就搬!
搬唔郁嘅,而錢唔係太大問題,我就會揀APS我唔會賠上孩子嘅休息時間响d無謂嘅地方上!

作者: sissysze    時間: 16-6-23 16:56     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

aps

作者: adriantai    時間: 16-6-23 16:59

其實唔係住宣小附近,兩間車程未必差好遠
作者: missparent    時間: 16-6-23 17:10

iedummy 發表於 16-6-23 12:54
當然宣小, 好多去DBS.....唔好勉强SJPS. 位置差, 校舍好舊
SJPS 位置差同校舍舊,点解你又去叩門?
作者: missparent    時間: 16-6-23 17:16

happymama2009 發表於 16-6-23 12:12
男仔,無弟妹,住九龍
暫時SJC仲係比99個直屬位SJPS,所以band 2 都有机会直升,吾知宣小去dbs有几多個?

作者: Jane1983    時間: 16-6-23 17:35

St joe校舍舊,都有球場仔比小朋友踢吓波。宣小好似要行一段路,出去上體育堂wor。
作者: JC_mami    時間: 16-6-23 17:45

回覆 missparent 的帖子

上年宣小去dbs有22個,但是給我選擇,我也會選St Jo,免費加有中學,宣小學費加學樂器和雜費,起碼過萬。

作者: 小Monkey    時間: 16-6-23 17:51

回覆 JC_mami 的帖子

宣小每月起碼過萬? 太誇張了!

作者: adriantai    時間: 16-6-23 17:57

學費雜費校車費學野補習,一萬係基本
作者: mcl203    時間: 16-6-23 17:59

JC_mami 發表於 16-6-23 17:45

上年宣小去dbs有22個,但是給我選擇,我也會選St Jo,免費加有中學,宣小學費加學 ...
SJ 都未必唔過皮....米睇小津校....一樣砌到盡

作者: Jane1983    時間: 16-6-23 18:07

過唔過一萬,呢d好難講,事實上讀咩校,都有家長係甘補小朋友。

如果體艺、英普數,樣樣一對一名師精補,係好貴。識人個仔,剩係打波,都操過萬一個月。
作者: marcuscyrus    時間: 16-6-23 18:59     標題: 引用:回覆+missparent+的帖子 上年宣小去dbs有2

原帖由 JC_mami 於 16-06-23 發表

上年宣小去dbs有22個,但是給我選擇,我也會選St Jo,免費加有中學,宣小學費加學 ...
我2個加埋就過,都係風儉由人

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-23 19:00     標題: 引用:學費雜費校車費學野補習,一萬係基本

原帖由 adriantai 於 16-06-23 發表
學費雜費校車費學野補習,一萬係基本
我2個,學費,樂器,搭巴士返,冇補習,2個加埋就過,一個唔過

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-23 19:01     標題: 引用:St+joe校舍舊,都有球場仔比小朋友踢吓波。

原帖由 Jane1983 於 16-06-23 發表
St joe校舍舊,都有球場仔比小朋友踢吓波。宣小好似要行一段路,出去上體育堂wor。 ...
其實多數在校內體育館上體育堂,間中才去牛津道

作者: 奥脫福    時間: 16-6-23 19:16

樓主咁得閑開Post,不如抓緊時間,買個Stop Watch,
計準時間開工做人啦,必收生喎!正如大台C9話齋,「嬴在射精前
」呀!
作者: littlefaith    時間: 16-6-23 19:52

奥脫福 發表於 16-6-23 19:16
樓主咁得閑開Post,不如抓緊時間,買個Stop Watch,
計準時間開工做人啦,必收生喎!正如大台 ...
係喎,睇真啲個名咁熟嘅… 第二代、第三代…
作者: LL222    時間: 16-6-23 20:00     標題: 引用:男仔,無弟妹,住九龍 +

原帖由 happymama2009 於 16-06-23 發表
男仔,無弟妹,住九龍
抽到SJ係運,考到Aps係實力。所以㨂SJ係理所當然,唔為個仔都諗下個男孫?

作者: BABA124    時間: 16-6-23 21:41     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

一定st.jo la, 學校歷史校友network 仲要諗? 宣小相比下真係唔識佢囉~

作者: 小Monkey    時間: 16-6-23 22:28

School fee HKD4,200
School Bus fee HKD1,600
Lunch fee HKD400
Total: 6,200
Optional Musical instrument fee HKD600(Group learning from school)

Total: HKD6,800
作者: mcl203    時間: 16-6-23 23:00

小Monkey 發表於 16-6-23 22:28
呢個收費夠唔夠考DBS/DGS先 ~~~

作者: Soundervolt    時間: 16-6-23 23:54     標題: 引用:過唔過一萬,呢d好難講,事實上讀咩校,都

原帖由 Jane1983 於 16-06-23 發表
過唔過一萬,呢d好難講,事實上讀咩校,都有家長係甘補小朋友。

如果體艺、英普數,樣樣一對一名師精補, ...
操波過萬一個月唔出奇,有水準嘅Coach(Tennis)一小時one on one收$800-1000,一次練1-2小時,一個星期練4日,一個月已萬幾蚊,仲未計答車、器材等等,如果打得好仲要使錢出外比賽。條數都好襟計。

作者: Babyarsene    時間: 16-6-23 23:56     標題: 引用:如果咁既背景抽到/叩到聖若瑟都要諗,我有

住九龍抽到st joe 😏😏😏

作者: Jane1983    時間: 16-6-24 00:02

回覆 Soundervolt 的帖子

係呀,仲要係好多年的投入。

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-24 09:52     標題: 引用:Quote:小Monkey+發表於+16-6-23+22:28+Scho

原帖由 mcl203 於 16-06-23 發表
呢個收費夠唔夠考DBS/DGS先 ~~~
答你果位已在星展

作者: mcl203    時間: 16-6-24 09:53

marcuscyrus 發表於 16-6-24 09:52
答你果位已在星展
咁又要問埋乎 ???

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-24 10:05     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+16-6-24+09:52+

原帖由 mcl203 於 16-06-24 發表
咁又要問埋乎 ???
平心而論,又唔係只有讀宣小的家長才會補習,搭校車,食學校飯,讀其他學校都要啦,咁唯一多出來的係樂器啦(其實可以入星樂組去唱歌),咁有錢嘅家長咪付出多啲,無錢如我,咪唯有每堂時間上少啲,自己努力啲練,慳返補習同操運動的錢黎學樂器,無他,我啲仔都鍾意玩音樂,佢地讀書同音樂,不過不失的,唔會因為無補習或上堂少而差人一大截(傳聞講到唔補習就畢唔到業嘛,我大的升小五啦,我試下攻破呢個傳聞啦,我地冇補習冇進補架,總之謝絕一切學術課程),至於升中,入唔到星展咪入其他中學,都仲有好多好中學掛?
以上只回應有關駛費,星展之事,如果宣小同St jo 揀,我都係st jo

作者: adriantai    時間: 16-6-24 10:05

小Monkey 發表於 16-6-23 22:28

今日呢個價, 幾年後預加多四分一, 甚至三分一.
當然, 錢唔係問題就OK

作者: adriantai    時間: 16-6-24 10:10

marcuscyrus 發表於 16-6-24 10:05
平心而論,又唔係只有讀宣小的家長才會補習,搭校車,食學校飯,讀其他學校都要啦,咁唯一多出來的係樂器啦 ...

邊間都可以補/唔補, 錢最大分別就係學費度.
相信如果宣小唔洗學費, 大家選擇就唔會太一面倒

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-24 10:14     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+16-6-24+10:05+

原帖由 adriantai 於 16-06-24 發表
邊間都可以補/唔補, 錢最大分別就係學費度.
相信如果宣小唔洗學費, 大家選擇就唔會太一面倒
...
所以如果呢2間我都係揀st jo, 只係我當年根本冇任何渠道去入呢啲高質素津貼學校,唯有乖乖交學費

作者: adriantai    時間: 16-6-24 10:17

如果小朋友肯讀既, 多多都俾啦. 何況宣小咁好
作者: adriantai    時間: 16-6-24 10:18

marcuscyrus 發表於 16-6-24 10:14
所以如果呢2間我都係揀st jo, 只係我當年根本冇任何渠道去入呢啲高質素津貼學校,唯有乖乖交學費

...

有宣小OFEER, 當年可抽獎囉

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-24 10:23     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+16-6-24+10:14+

有宣小OFEER, 當年可抽獎囉
我有抽喇沙,咁易中咩,我抽甲部Ja

作者: mcl203    時間: 16-6-24 10:48

marcuscyrus 發表於 16-6-24 10:05
平心而論,又唔係只有讀宣小的家長才會補習,搭校車,食學校飯,讀其他學校都要啦,咁唯一多出來的係樂器啦 ...
我吹下水啫....勿太認真

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-24 10:51     標題: 引用:Quote:marcuscyrus+發表於+16-6-24+10:05+

原帖由 mcl203 於 16-06-24 發表
我吹下水啫....勿太認真

作者: mcl203    時間: 16-6-24 10:55

marcuscyrus 發表於 16-6-24 10:51
我都攻破左例補傳說架...但我地只係讀平平津校

作者: adriantai    時間: 16-6-24 11:00

其實係有全職家長跟,我覺得唔洗補......
不過而家D家長講到自己連幼稚園數學都唔識教
作者: marcuscyrus    時間: 16-6-24 11:03     標題: 引用:其實係有全職家長跟,我覺得唔洗補......不

不過而家D家長講到自己連幼稚園數學都唔識教 ...
咁係深左嘅,但又未至於會唔識掛?
我有工作架,所以我都跟唔貼,只能叫啲仔有唔識時問,而且2個讀,只能棄車保帥

作者: Soundervolt    時間: 16-6-24 11:13     標題: 引用:其實係有全職家長跟,我覺得唔洗補......不

我從來唔認同學生需要全職家長長時間跟功課,補習亦只係針對某尐弱項而作出支援,而唔係必需。

作者: adriantai    時間: 16-6-24 11:15

而家幼稚園學生已經係出面補齊中英數的,多的是
作者: Soundervolt    時間: 16-6-24 11:27     標題: 引用:而家幼稚園學生已經係出面補齊中英數的,多

咁就搞錯哂...咁様會令小朋友從小型成錯誤學習模式。等如一定要食維他命先至食得落飯。

作者: adriantai    時間: 16-6-24 11:34

都明既,大部分小朋友唔係自動自覺型
作者: Soundervolt    時間: 16-6-24 11:59     標題: 引用:都明既,大部分小朋友唔係自動自覺型

都明既,大部分小朋友唔係自動自覺型
所以老生常談,幼小時學習好自理對往後無論學業及自身比學習任何硬知識更為重要。我眼見周圍好成績嘅學生都有呢種自理能力極高嘅特質,尤其高小或到中學都有十分明顯嘅成效。少少離題....Sorry!

作者: 小Monkey    時間: 16-6-24 12:20

回覆 Soundervolt 的帖子

絕對同意!
作者: retriever    時間: 16-6-24 12:50

adriantai 發表於 16-6-24 11:15

而家增補係維他命化, 同護膚品化左...

作者: retriever    時間: 16-6-24 13:10

Soundervolt 發表於 16-6-24 11:59
所以老生常談,幼小時學習好自理對往後無論學業及自身比學習任何硬知識更為重要。我眼見周圍好成績嘅學生都 ...

純睇$$$, 昇中上"關鍵字" 學校率, 好易揀.

但係不少宣小家長的經驗分享, 認為在宣小成長過程學中到的, 讓孩子能走得更遠, 而不只是昇中數字...

自立自理, 自我負責是其一...

灣仔男校, 家長分享更多係傾向昇中率同名氣 ...

作者: Jumama2000    時間: 16-6-24 13:23     標題: 引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-06-24+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-06-24 發表
所以老生常談,幼小時學習好自理對往後無論學業及自身比學習任何硬知識更為重要。我眼見周圍好成績嘅學生都 ...

作者: ysnmama    時間: 16-6-24 13:57

adriantai 發表於 16-6-24 11:00
家長識....但跟識教或教得明或教得好. 不可相提並論. 有些時候, 老師也教得不明白. 而且要懂技巧和方法. 亦要看什麼年級. 年級愈高愈難自己教得好.  學術, 音樂或運動也是. 自己識不等於教得好. 所以先需要外援.

作者: mcl203    時間: 16-6-24 14:00

retriever 發表於 16-6-24 13:10
純睇$$$, 昇中上"關鍵字" 學校率, 好易揀.

但係不少宣小家長的經驗分享, 認為在宣小成長過程學中到的, 讓 ...
St Joe 仔唔係睇可以走得更遠....唔係化??

作者: retriever    時間: 16-6-24 14:11

回覆 mcl203 的帖子

係指做人做事, 唔係單指昇學.
作者: mcl203    時間: 16-6-24 14:19

做人做事....St Joe 仔唔掂...??....咁似乎違晒一般人睇法

作者: retriever    時間: 16-6-24 14:36

mcl203 發表於 16-6-24 14:19
做人做事....St Joe 仔唔掂...??....咁似乎違晒一般人睇法

你睇野太過簡單化, 有D 野唔係非黑即白. 唔係昇中, 入U 率... 唔係數字化.

譬如: COED 仔同 喇叭仔.

好明顯普遍CHARACTER 唔同...

你話佢地做人掂定唔掂?!

唔通只睇業績, 定幾多個5**, 所以打成平手?

作者: mcl203    時間: 16-6-24 14:40

retriever 發表於 16-6-24 14:36
你睇野太過簡單化, 有D 野唔係非黑即白. 唔係昇中, 入U 率... 唔你數字化.

譬如: COED 仔同 喇叭仔.
又番去講成績

小學 > 做野 > 中學......跳跳跳

作者: KikiDaddy    時間: 16-6-24 15:20

回覆 retriever 的帖子

My son transferred from SFA to SJPS two years ago. The main reason for the transfer is to reduce the secondary school place allocation pressure, so that he can enjoy his primary school life better. Since then, my son has spent more time to participate in differenct extra-curricular activities and in reading but less in exam revision.

In fact, my son might have a good chance to enter a secondary school better than SJC if he stayed with SFA. However, he would need to do many supplementary exercises to keep his ranking but this is not good for his personal development.

作者: hkpapa852    時間: 16-6-24 15:22

mcl203 發表於 16-6-24 14:19
我相信:

如果父母做得不好, 小朋友無論去邊一間學校, 都唔會走得遠.

作者: beagoodman    時間: 16-6-24 15:28     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+16-6-24+13:10+

原帖由 retriever 於 16-06-24 發表
有d反轉左對宣小的睇法喎,入宣小唔係主要睇升中去一缐比率嗎?學費十樂器唔平,校園又細,最最最值錢就係佢份升中成績表喎,如果佢升中比率同黃埔宣道一様,其他不變,我真係想知人地點揀?

作者: retriever    時間: 16-6-24 15:29

KikiDaddy 發表於 16-6-24 15:20
回覆 retriever 的帖子

My son transferred from SFA to SJPS two years ago. The main reason for the tr ...

good to hear your son transferred to sjc. from the sspa stats there are not many schools that sfa boy graduates could go better than sjc.

i would consider sfa and sjps are in the same dept, very academically competitive catholic schools.

aps is of diff flavor.

作者: mcl203    時間: 16-6-24 15:33     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-06-24+發表

原帖由 beagoodman 於 16-06-24 發表
有d反轉左對宣小的睇法喎,入宣小唔係主要睇升中去一缐比率嗎?學費十樂器唔平,校園又細,最最最值錢就係 ...
所以我都有D奇怪 ~~~

作者: retriever    時間: 16-6-24 15:33

回覆 beagoodman 的帖子

可能我地呢D外圍家長係咁睇..
但係圈內人未必人咁...

你可以問下D 宣小FANS, 好似MONKEY 媽媽, 金毛媽媽...

仲有FB 原來都有好多宣小畢業生掛著學校, 出POST 提起學校... 有興趣可以8 下...

佢地主要講唔係昇中成績...

你可以PM 佢地, 佢地好好人, 好樂意答人.

作者: retriever    時間: 16-6-24 15:35

hkpapa852 發表於 16-6-24 15:22
我相信:

如果父母做得不好, 小朋友無論去邊一間學校, 都唔會走得遠.

同意.

但你所講既係反向邏輯.

有D 學校確係比較重孩子既人格發展, 有D 會少D...

作者: mcl203    時間: 16-6-24 15:40     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-24+15:22+我

同意.

但佢所講既係反向邏輯.
我又幾時講過D乜邏輯呢?? 我係用晒??

我都未捕捉到你想講邊方面走得幾遠??

作者: mcl203    時間: 16-6-24 15:51     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+16-6-24+15:38+

你係边到見到SJ小學D家長講 好睇重成績?? 好緊張升中?? 又只顧住D成績?? 我就估揀SJ既家長係欣賞SJ有穩定成績表現,可以係12年內發展多D個人興趣,少D升中煩惱

作者: kidder    時間: 16-6-24 17:27     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

My son is in SJPS P6.  The pressure and competition are not much when compared with other subsided schools that don't have connected secondary schools.  As long as the boy has an average academic performance (or say within 99 out of about 150 rank), you almost secure a place in SJC.  Free education for 12 years!
If you want to secure a good subsided secondary school with relatively less pressure, SJPS is good choice. There are mid-joiners in P5 from Ramondi and St Paul Boys in my son's year mainly for this reason.
If I were you, I will pick SJPS instead of APS for sure. Not mention the school fee, i do think there is less pressure in SJPS than APS.

作者: retriever    時間: 16-6-24 18:23

kidder 發表於 16-6-24 17:27
My son is in SJPS P6.  The pressure and competition are not much when compared with other subsided s ...

what i was told is the competition to secure a place in sjc is very keen and stressful, for ppl want to be 100% sure their boy could secure a place, they have to be band one, that is to perform 60th or better out of 150 nos of boys. for the remaining 40 nos of places would be allocated to band two kids by luck, that is not the parents want to risk.

i have read  a nos of posts in forums and fb, and there are very rare no of -ve comment on aps. it sounds to me a warm and caring school that aims at nurturing kids by hearts and loves....and at lower grades the school try to get the kids right attitudes towards responsibilities and other ppl...  that s diff from the graduates simply being proud of their school, but show kind of affection to their school, that was shown in the fb posting by aps graduates.

sj appeals to me for boy only education and much less financial burden.

作者: beagoodman    時間: 16-6-24 18:58     標題: 引用:+本帖最後由+retriever+於+16-6-24+15:58+

宣小是一間出色的小學,但難同St Jo比,就算佢唔洗錢,都係揀St Jo.

作者: Yanamami    時間: 16-6-24 19:03

retriever 發表於 16-6-24 18:23
what i was told is the competition to secure a place in sjc is very keen and stressful, for ppl wan ...
禁其实LS GH Maryknoll HY.....要穩陣上中学部都-样係有压力~唔係新奇事~
作者: mcl203    時間: 16-6-24 19:11

retriever 發表於 16-6-24 18:23
what i was told is the competition to secure a place in sjc is very keen and stressful, for ppl wan ...
你似乎將APS有既優點....去否定那些優點並不存在於St Joe

作者: qooqoobaby2010    時間: 16-6-24 19:46     標題: 回覆:代友問:宣小 vs 灣仔 St Jo

同st jo入面既人鬥好過同全香港既小6生鬥

作者: marcuscyrus    時間: 16-6-24 20:09     標題: 引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-06-24+發表

原帖由 beagoodman 於 16-06-24 發表
宣小是一間出色的小學,但難同St Jo比,就算佢唔洗錢,都係揀St Jo.
我同意

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5