教育王國

標題: st Francis vs 九龍塘宣小 [打印本頁]

作者: ivanjoan    時間: 16-6-17 21:23     標題: st Francis vs 九龍塘宣小

怎樣選,請指教

作者: boyi    時間: 16-6-17 22:28     標題: 引用:怎樣選,請指教 +

原帖由 ivanjoan 於 16-06-17 發表
怎樣選,請指教
SFA Or Sfcs?

作者: raymond338hk    時間: 16-6-18 00:03

SFA must better than 九龍塘宣小!
SFA must better than Sfcs!

作者: retriever    時間: 16-6-18 00:25     標題: 引用:SFA+must+better+than+九龍塘宣小!SFA+must

原帖由 raymond338hk 於 16-06-18 發表
SFA must better than 九龍塘宣小!
SFA must better than Sfcs!
why

作者: Yanamami    時間: 16-6-18 01:43

揾番旧帖睇啦……年年都有人问~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3201611&highlight=SFA

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3177858&highlight=SFA

作者: 小曳人    時間: 16-6-18 08:00     標題: 引用:怎樣選,請指教 +

怎樣選,請指教
唔同嘅學校,適合唔同嘅家庭同孩子。兩間都好,但我知我自己要乜,所以當年有sFAoffer就無去in APS

作者: SarahGil    時間: 16-6-20 15:13

回覆 raymond338hk 的帖子

點解SFA會好過SFCS? SFCS直屬Band 1 中學喔.
作者: raymond338hk    時間: 16-6-22 06:49     標題: 引用:回覆+raymond338hk+的帖子 點解SFA會好過S

原帖由 SarahGil 於 16-06-20 發表

點解SFA會好過SFCS? SFCS有直屬Band 1 中學喔.
論學生成績,一定是SFA好,,因學生要考外面中學,家長和老師都谷,你可以search舊文看看!而且是英文小學!

作者: hkpapa852    時間: 16-6-22 10:07

raymond338hk 發表於 16-6-22 06:49
論學生成績,一定是SFA好,,因學生要考外面中學,家長和老師都谷,你可以search舊文看看!而且是英文小學!

...
唔..... 現實係, APS同另外幾間名小, 在升中時肯定係考入既B1中學(直資)比例遠比SFA高一截

畢業年度

學校名稱

升一線中學比例

升一線官津比例

升一線直資比例

2012-2014

聖芳濟英文小學

84.83%

62.07%

22.76%

九龍塘宣道小學

86.01%

39.86%

46.15%

2013-2015

聖芳濟英文小學

79.84%

63.57%

16.28%

九龍塘宣道小學

89.71%

47.06%

42.65%

作者: mcl203    時間: 16-6-22 10:23     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似乎,講學術成績仍然係SFA好DDD,當然3間都係好好好小學,我估乍

作者: gigiwin888    時間: 16-6-22 10:29     標題: 引用:論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似

原帖由 mcl203 於 16-06-22 發表
論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似乎,講學術成績仍然係SFA好DDD,當然3間都係好好好小學,我估乍: ...
請教,憑甚麼數據SFA學術好過九小同宣小呢?

作者: hkpapa852    時間: 16-6-22 10:29

mcl203 發表於 16-6-22 10:23
論升B1中學成績就係九小和宣小高一線,但似乎,講學術成績仍然係SFA好DDD,當然3間都係好好好小學,我估乍: ...
講學術成績......

可以點評估呢?

B1學生比例係以公開試Pre-S1成績嚟決定, 如果咁比較之下, APS升B1多D, 理論上B1學生比例都多D, 咁係咪APS學生Pre-S1考得好D呢?

作者: mcl203    時間: 16-6-22 10:40

hkpapa852 發表於 16-6-22 10:29
講學術成績......

可以點評估呢?

講下啫....係朋友處聽番黎....用某校分班後估下
講明係估....當然唔準啦

作者: hkpapa852    時間: 16-6-22 10:42

mcl203 發表於 16-6-22 10:40
講下啫....係朋友處聽番黎....用某校分班後估下
講明係估....當然唔準啦
...
你都知我比較著重實際數據分析

作者: mcl203    時間: 16-6-22 10:45

hkpapa852 發表於 16-6-22 10:42
你都知我比較著重實際數據分析
我中意憑風聲....再去估估下

作者: gigiwin888    時間: 16-6-22 10:59     標題: 回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

我見家長會以SFA教深一年就覺得這間學術最好

作者: gracelam    時間: 16-6-22 11:10     標題: 引用:怎樣選,請指教 +

怎樣選,請指教
APS中學網好過SFA

作者: tiertwo    時間: 16-6-22 11:23

點解你們有咁多間offer,仲未決定讀邊間,但hold住太多位未免太自私
作者: mimi222shi    時間: 16-6-22 12:25

當年2間都收, 有問過2間畢業生學校情況(有遠至頭幾屆和近5年的)
基本上, 睇重學業成績一定會揀SFA (升中網可跟住址, 唔一定要跟學校)
好想入"神校"就會揀APS

我個人唔識欣賞音樂, 俾錢學唔係最重要, 要迫就唔想(利申:小朋友有學音樂, 係佢自己想學)
書唔可以唔讀, 但樂器無興趣係可以唔學.

我眼見有家長迫個小朋友狂"操"樂器, 個小朋友好可憐!

作者: bblove100    時間: 16-6-22 12:29

回覆 mimi222shi 的帖子

SFA aps,最後揀sfa?其他?
作者: celiaroyfamily    時間: 16-6-22 12:31

當年gh,陳守仁、九小及sfa收了小女,選了sfa,如吾想六年後煩过可選有中学,但gh較遠最後註冊左都冇去
作者: mimi222shi    時間: 16-6-22 12:32

我小朋友極鍾意英文, 英小為首選
當時放左不少龍校.
作者: mimi222shi    時間: 16-6-22 12:36

我識得一位SFA首屆畢業既Uncle, 佢話當年喇沙中一無位, 佢跳級上中二, 一樣名列前茅(在SFA唔係考最前)
作者: mcl203    時間: 16-6-22 13:01     標題: 引用:我識得一位SFA首屆畢業既Uncle,+佢話當年喇

原帖由 mimi222shi 於 16-06-22 發表
我識得一位SFA首屆畢業既Uncle, 佢話當年喇沙中一無位, 佢跳級上中二, 一樣名列前茅(在SFA唔係考最前) ...
小6升中一會無位

作者: pc629    時間: 16-6-22 13:12     標題: 回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

快放SFA pls

作者: MrBeast    時間: 16-6-22 13:22

現今整個教育生態同以前好唔同,幾十年前的eg參考下就算
作者: Samgorhi    時間: 16-6-22 13:25     標題: 回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

作者: mimi222shi    時間: 16-6-22 14:10

mcl203 發表於 16-6-22 13:01
小6升中一會無位
入學校有好多途徑, 我無質疑佢用咩方法入(無考究幾十年前教育制度)

不過, 佢係首屆畢業生, 喇沙都收,我覺得SFA應該係一開辦課程已經係深.

唔講遠, 講近幾年,靠音樂入男神校既識3個, 成績一般, 香港升唔到大學.

作者: retriever    時間: 16-6-22 14:42

回覆 mimi222shi 的帖子

以地產代理慣用語:
兩間事但一間都無得輸.

學校認真考核過小朋友, 所以唔怕讀唔上..

不過學校無考核過家長...

所以更多人怕孩子谷得家長唔谷得

作者: SarahGil    時間: 16-6-22 14:43

顺便借位問APS, SFA & KTS依三間升中比例 會否好得過St. Francis Canossian 升得翻自己直屬中學?.St. Francis 應有7-8乘翻自己中學.果三間私校升倒的中學7乘好過SFCC?

作者: retriever    時間: 16-6-22 14:51

SarahGil 發表於 16-6-22 14:43

顺便借位問APS, SFA & KTS依三間升中比例 會否好得過St. Francis Canossian 升 ...

你呢個問題好主觀...

邊方面好過SFCC先?

但以統計來看, 呢3 間都係男女校, 入SFCC 或COMPARABLE 既女校一定低過SFCC

作者: SarahGil    時間: 16-6-22 14:57

回覆 retriever 的帖子

若只看女生升中的中學banding來計呢?
作者: Yanamami    時間: 16-6-22 15:04

SarahGil 發表於 16-6-22 14:43

顺便借位問APS, SFA & KTS依三間升中比例 會否好得過St. Francis Canossian 升 ...

[size=34.9597px]http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3256549&extra=page%3D16

[size=49.4338px]http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D21

作者: retriever    時間: 16-6-22 15:14     標題: 引用:回覆+retriever+的帖子 若只看女生升中的

原帖由 SarahGil 於 16-06-22 發表

ek係好多資訊,但如果真係對幾間私校有興趣,強力建議你自己做下統計,唔好盡信他人既banding統計。

自己統計可以看到比banding更多既野。

作者: retriever    時間: 16-6-22 15:17     標題: 引用:回覆+retriever+的帖子 若只看女生升中的

我自己做過既統計,直私無中學既學校中,如果只計女仔又只計昇"關鍵字" 學校,近年最高應係陳守仁!

作者: raymond338hk    時間: 16-6-24 22:03     標題: 引用:回覆+raymond338hk+的帖子 顺便借位問APS,

其實睇你想要什麼,SFA的學生一定最打得,考到好學校的比率也十分之高,但十分谷,家長和學生的壓力極大,這亦不是每個人可以應付!

灣仔St Francis就一定相對讀得舒服,因有Band1中學做back up!當然成績不可與SFA相比!所以看看家長想要什麼!

作者: raymond338hk    時間: 16-6-26 00:48

celiaroyfamily 發表於 16-6-22 12:31
當年gh,陳守仁、九小及sfa收了小女,選了sfa,如吾想六年後煩过可選有中学,但gh較遠最後註冊左都冇去 ...
其實應該是GOOD HOPE最好!不過真的很辛苦!
當年女兒也考到GOOD HOPE,只是在一個不理想的情況下才.....................

作者: Yanamami    時間: 16-6-26 06:09

SarahGil 發表於 16-6-22 14:57

直私校好清楚既~自己入校绸望下升中派位就睇下自己鈡意边间既中学分配咪最好~~
作者: siden    時間: 16-6-26 06:28     標題: 引用:+本帖最後由+mimi222shi+於+16-6-22+12:29+

原帖由 mimi222shi 於 16-06-22 發表

當年2間都收, 有問過2間畢業生學校情況(有遠至頭幾屆和近 ...
最憎被迫學樂器。

作者: mimi222shi    時間: 16-6-26 10:28

我當初分析哂2間學校既特點(例如上邊間中學多/強項), 小朋友自己決定揀邊間, 同埋是否多學一種樂器(名師不一定要在學校找)

其實, 小朋友鍾意間學校, 自然會讀得好.

家長既決定就係目標中學,同埋我主要會睇埋大學(就算有機會學到演奏級, 我也不會想他當音樂家, 身邊有幾位親人/朋友, 學到演奏級就無再摸過樂器!)如果, 無時間/無興趣再學, 樂器我會第一時間停.(小朋友有興趣學, 不過, 我不懂得欣賞音樂)
作者: KikiDaddy    時間: 16-6-26 10:52

Competition in both schools are very keen. Pick the one your kid have a higher chance to do well.

SFA: Solid English foundation. Not just English subject, GS and Science subject at higher forms also demand strong English vocabulary to score higher mark. Discipline in learning. The kid must be willing to do the revision on a regular basis as there 3 tests and 3 examinations a year.

APS: You need to devote your leisure time to music learning. Bear in mind the academic standard is also high. Hence, a good time management to balance both is a must.

作者: mimi222shi    時間: 16-6-26 11:04

對, 部份初小英常的生字, 我當年初中才串.
英文唔好, 極可能題目都睇唔明.

通常英文成績好, 英常都會高分.(頗多轉彎題, 需英文理解力, 同埋, 考試係年年出新題目)

其實, 學校老師都好認真, 就連聆聽都係老師錄音, 無得貼題!(小朋友認得考試聆聽係老師把聲)

Science就唔使講, 幾十年前開始都係咁深.上英中就好著數.

作者: alfredk    時間: 16-6-26 11:31

SFA真係一所超級少林寺,小朋友合作同有能力的話,係SFA可以好輕鬆!功課、測驗攪得掂,考試亦會好輕鬆!超愛!
作者: Yanamami    時間: 16-6-26 11:38

楼主係咪唔係講紧深水埗的SFA?
作者: retriever    時間: 16-6-27 08:36     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

其實好明顯sfa係絕大部份去津校,特別係同宗教既。 係家長偏好定學校偏好定校長有connection不得而知。

但非正式統計,sfa家長唔少係教友,亦唔少係同宗教學校出身,所以習慣左唔奇。

作者: retriever    時間: 16-6-27 08:44     標題: 回覆:Yanamami 的帖子

另一個帖我都有提過,避免受豐收年影響,最好自己統計近幾年既平均率。

仲有係唔好只睇關鍵字學校,睇下中間果批去邊,唔係關鍵字學校又係去邊。

作者: mimi222shi    時間: 16-6-27 09:58

據家長說, 去唔到頂尖中學的學生, 就去到其他中學成績都係非常好(只係小學太多勁人係前面)

我知道好多家長認為中學無必要再交學費(因為中學多數要補習), 所以好多揀津校.

作者: christywwk    時間: 16-6-27 10:07

SFA must better than APS
作者: airyaoi    時間: 16-6-27 10:17

陳守仁最多人升嘅係顏寶齡至真
作者: mimi222shi    時間: 16-6-27 10:18

絕對唔可以話邊間好過邊間, 最重要係入到家長心儀學校.

我認識有家長(不只一位), 佢為了小朋友入"神校", 日操夜操特異功能(因為佢小朋友補哂全科成績都係一般), 家長覺得最重要係入到心目中的神校, 佢都係用心良苦.
作者: yuenkw    時間: 16-6-27 10:45

christywwk 發表於 16-6-27 10:07
SFA must better than APS
自己係用家都講唔出口!😂
作者: retriever    時間: 16-6-27 11:23

airyaoi 發表於 16-6-27 10:17

陳守仁最多人升嘅係顏寶齡至真
佢講只以女生為基數入"關鍵字" 學校, 係比率唔係人數.
仲有係同其他幾間無中學直私比較.

作者: SarahGil    時間: 16-6-27 11:57

回覆 airyaoi 的帖子

如果系, 灣仔St. Francis當然好過顏寶齡(therefore TSL). 另外自己統計大约一半APS女生升得好過灣仔St. Francis中學(以中學banding來計),SFA應該都是差不多這個比例吧. 灣仔St. Francis中學收翻自己小學7-8乘生, 從這個角度來看,應選灣仔St. Francis比較正路吧,何况GH.  但自己住近SFA及APS,GH同灣仔St. Francis比較遠及早打鐘,所以都好煩惱...
作者: momama    時間: 16-6-27 12:33     標題: 回覆:st Francis vs 九龍塘宣小

你想要啲乜?有得揀,我會避開強逼體藝嘅學校。另外,本身冇宗教信仰,但寧取天主教,所以冇報APS.

作者: retriever    時間: 16-6-27 12:55

回覆 momama 的帖子

補充一句, 一般天主教學校在信仰上會開放D..

作者: hkpapa852    時間: 16-6-27 13:57

樓主開完個帖就頭也不回咁戶口都無再登入係度食緊花生.....
作者: mimi222shi    時間: 16-6-27 17:31

傳統小學退出TSA, 學校態度開明.
作者: cwst    時間: 16-6-28 07:24     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

請問這個表在那𥚃可找到?請指教

作者: cwst    時間: 16-6-28 07:26     標題: 引用:Quote:raymond338hk+發表於+16-6-22+06:49+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
唔..... 現實係, APS同另外幾間名小, 在升中時肯定係考入既B1中學(直資)比例遠比SFA高一截

請問這個表在那𥚃找到?請指教

作者: dse2017    時間: 16-6-28 10:39

作者: adriantai    時間: 16-6-28 10:44

retriever 發表於 16-6-27 12:55
補充一句, 一般天主教學校在信仰上會開放D..

願聞其詳

作者: retriever    時間: 16-6-28 11:31

回覆 adriantai 的帖子

好難具體講...
大概係基督教信仰要求更生活化D... 咁教學生對生活上都係嚴謹D...

天主教學校呢個位無咁出, 所以有時你睇某人, 你都唔知佢係教徒. 亦有人因為咁佢對天主教(徒)有意見, 同理亦會眼見好似自由D....

作者: yuenkw    時間: 16-6-28 12:12

是但一間收,keep到中上游升中己有保證。

都唔知有咩好煩。
作者: adriantai    時間: 16-6-28 12:50

retriever 發表於 16-6-28 11:31
回覆 adriantai 的帖子

好難具體講...
多謝回答

作者: raymond338hk    時間: 16-6-28 22:39

SarahGil 發表於 16-6-27 11:57
回覆 airyaoi 的帖子

如果系, 灣仔St. Francis當然好過顏寶齡(therefore TSL). 另外自己做過粗略統計大约 ...
本年度, 有中一家長講灣仔St. Francis中學收翻自己小學接近9成生,但只是本年數字,而且都係家長講,無法証明!都係果句,灣仔三名女校的中學學位都多於直屬小學,所以有能力收回較多的直屬小學學生。

至於文中提及的學校,以學術而言應是GOOD HOPE最好,其次是SFA,之後是APS,而灣仔St. Francis可能係成績相對較差的一間,只因有直屬中學,學生升中壓力相對較輕。至於學術或是保障或是平衡才是好學校,則取決家長想耍什麼!

作者: SarahGil    時間: 16-6-29 16:47

其實自己系old girl, 感受過SFCS課程果種深同谷(typical Canossian系列學校都教快教深ga la), 所以觉得學術不會同SFA or APS 差太遠,GH就不敢講, 但可能英文oral 會不及人地,因始终SFCS中文小學. 升SFCC就不是尾果枕都ok.個人覺得選小學要睇埋升中,  剛研究過SFA的Secondary Placement Allocation, 似乎這校受男生歡迎d, 而男生中學成績按比例上亮過女生, 女生都只有大约40%升好過SFCC中學, 這情況下雖然住得最近SFA都未必考慮lu,因我個系女而且本人不buy iPad教學.

作者: SarahGil    時間: 16-6-29 17:08

回覆 SarahGil 的帖子

雖說深水埗網利女不利男,SFA似乎系exceptional.
作者: SarahGil    時間: 16-6-29 17:25

回覆 SarahGil 的帖子

Oh 計錯數, 原來這間成績同樣麗, 但都系男多女少, 不知道APS會否平衡d? 但好明顯SFA不存在深水埗網不利男的問題.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5