教育王國

標題: 怕上台朗誦,或公開說故事 [打印本頁]

作者: DevilPig    時間: 16-6-16 10:25     標題: 怕上台朗誦,或公開說故事

小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光,要開金口既台上表演,或班裏講故事,都很怕得要命,好緊張到發不了聲。。。其實平時家中練習很好,我帶她在  clubhouse 練習,她亦很放胆,什麼自己比錢買東西,佢亦好樂意。。但一到正式場合,就是好驚,有什麼辦法呢?

老師話要時間成長,我當然很明白,但考小學已經開始了

作者: SoLM    時間: 16-6-16 11:29     標題: 引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

作者: kp_sin2001    時間: 16-6-16 11:46

上台表演唔係嗰個做到, 始終關天生性格問題, 我仔個性大膽, 但上到台朗誦一樣面青, 玩咗四年都未有任何改變緊張情況, 所以真係無得迫, 做唔到都無辨法.
作者: DevilPig    時間: 16-6-16 13:40     標題: 引用:上台表演唔係嗰個做到,+始終關天生性格問題

原帖由 kp_sin2001 於 16-06-16 發表
上台表演唔係嗰個做到, 始終關天生性格問題, 我仔個性大膽, 但上到台朗誦一樣面青, 玩咗四年都未有任何改變 ...
就係,但對要考小學,或升上去後要 做 present 功課,大膽永遠好重要。。。係咪無其他辦法?

作者: ppmmbb    時間: 16-6-16 13:51

DevilPig 發表於 16-6-16 13:40
就係,但對要考小學,或升上去後要 做 present 功課,大膽永遠好重要。。。係咪無其他辦法?

...

玩親子組先。

作者: CALVEN    時間: 16-6-16 14:00

我仔都唔肯,性格天生,好難勉强。
作者: yannie_man    時間: 16-6-16 14:19     標題: 引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

作者: DevilPig    時間: 16-6-16 15:35

yannie_man 發表於 16-6-16 14:19
我覺得係天生!我囡囡好talkative,無時無刻都要同人傾計,學校有講故事演講,佢都唔會怯場!所以好多司儀角 ...
我都好明白係天生, 亦唔係個個要做 TVB, MC 等, 但 LEE 一年代, 有好多野要 presentation, 升到上去, presentation 仲要計分, 我只係想佢少 D 緊張, 放鬆心情, carefree 就得..... 但真係好難....次次見佢表演, 好似去行刑, 口塞, 失聲, 震晒, 我好心痛, 鼓勵完又係咁, 話完又係咁..... 其實一班人果 D 唱歌表演冇問題, 佢係怕成為人中既注視.....係咪由佢, 真係大左會好??

作者: SoLM    時間: 16-6-16 15:44     標題: 引用:Quote:yannie_man+發表於+16-6-16+14:19+我

作者: SoLM    時間: 16-6-16 15:49     標題: 引用:Quote:yannie_man+發表於+16-6-16+14:19+我

作者: yannie_man    時間: 16-6-16 15:50     標題: 引用:Quote:yannie_man+發表於+16-6-16+14:19+我

作者: yannie_man    時間: 16-6-16 15:55     標題: 回覆:DevilPig 的帖子

作者: zanezane    時間: 16-6-16 16:06

我個小朋友會因怕有閃失,會出醜,明明練得幾好會即時好焦慮,和縮沙。
唔一定為扣門而要改,上到小學個個學期有口試,要present, 真係好蝕底。

我會鼓勵佢多嘗試,令佢慢慢覺得就算衰都好平常。
佢一盡力就話欣賞佢邊一個地方。
一成功就同佢講:係你勇於嘗試嘅成果,幸好無選擇放棄。
而家有時都會偶爾發作,但我視次為成長嘅體驗,無可能成世人唔跌過,盡力準備又因情緒問題而功虧一簣真係好唔好受,阿女衰過幾次後,同佢分析返,慢慢會明嘅。

我都試過一次勁瘀,阿女臨陣唔肯出去演說,所有人拍哂手鼓勵佢都唔肯,我唯有講:我地唔出去講。
但我點都要佢留係度睇其他小朋友點做,佢就開始後悔自己無做到。。。。其他人完左望下佢,佢就知唔出去個決定好錯。俾空間佢選擇對後果負責都好重要,係細雞野衰夠,到重要關頭時應因以往經驗做得更好
作者: SoLM    時間: 16-6-16 16:18     標題: 引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

作者: SoLM    時間: 16-6-16 16:21     標題: 回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

作者: ppmmbb    時間: 16-6-16 16:33     標題: 引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

原帖由 DevilPig 於 16-06-16 發表
小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光,要開金口既台上表演,或班裏講故事,都很怕得要命,好緊張到發 ...
唔好放棄,要試但無需急,站台膽量真的要訓綀出來,唔需要No.1但要夠膽行出來完成項目,試下親子朗誦,你(父母一齊都ok)一句佢一句,玩玩下就有改善。

作者: ppmmbb    時間: 16-6-16 16:35     標題: 回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

樓主應該無用物質去解決學習問題,我的understanding,對嗎?

作者: DevilPig    時間: 16-6-16 18:34     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表小

原帖由 ppmmbb 於 16-06-16 發表
唔好放棄,要試但無需急,站台膽量真的要訓綀出來,唔需要No.1但要夠膽行出來完成項目,試下親子朗誦,你( ...
其實親子,合誦都試過喇。。但一返回個人,佢就怕得要命

作者: DevilPig    時間: 16-6-16 18:34     標題: 引用:樓主應該無用物質去解決學習問題,我的unde

樓主應該無用物質去解決學習問題,我的understanding,對嗎?
有。。。玩具,雪糕,去 Disneyland 都出過

作者: ppmmbb    時間: 16-6-16 21:01     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-06-16+發表唔好

其實親子,合誦都試過喇。。但一返回個人,佢就怕得要命
咁又唔太差,合誦OK就代表佢係有能力可以站台,咁你試找些誦材/故事佢佔大部份及solo位多d,慢慢一定得,加油!

作者: ppmmbb    時間: 16-6-16 21:05     標題: 引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-06-16+發表樓主

有。。。玩具,雪糕,去 Disneyland 都出過
係你第一個帖子,以為你話比$佢去幫手買野佢夠膽添 ,原來是比物質意思,sorry,我理解錯左!

作者: SoLM    時間: 16-6-16 21:31     標題: 引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

作者: Yanamami    時間: 16-6-16 21:46

我女係一模一样……

不过我俾个希望你!只不过係需長時间訓練~

佢連in幼稚園都唔出声,平曰三唔識七既人都可以傾偈,好独立,不过唔忍受到spot light, 唔鈡意人focus係佢度。

唯有慢慢俾多d机会佢。五歲开始參加朗誦節(大前題係要佢自願),初時-項,跟住两項,到五、六年班四項,年年參加,我話只求踏上台完整盡力完成,志在練胆,驚無所謂,驚多幾次可能就麻木。

其实佢口齒好伶俐,只係佢自己胆唔夠,好在学校經常俾机会佢,做在大使,有好多机会做司儀、介紹校園、新生面試日服務生……之後更入埋辯論隊……記得第一次上台打比赛,佢話記得自己腳震同牙齒驚到声~到而家畢業佢已攞过三次best de, 仲会做畢業礼司儀。

成个过程要六年。多d鼓勵佢,只要佢肯踏出黎面对众人目光就目標已成。-次两次三次四次……佢会慢慢進步,希望在人间~而家無人信佢考K1时係同你女一模-样禁怕众人目光。
作者: 1998Ruby1998    時間: 16-6-16 21:47

我有啲同學到中六都怕上台,呢啲嘢急唔嚟,唔係個個天生都係演說家,參加過多上台活動可能適得其反,令到小朋友更大壓力。
我以前連同鄰居看更親戚打招呼都怕,阿媽叫極都唔肯,到中學嗰時先改變。其實唔駛咁急
我嘅習慣就係望牆或者禮堂/場地嘅盡頭(人頭後面嘅牆或者望頭頂,俾人感覺好似望緊佢哋,其實你望緊牆),唔一定要望人,同埋催眠自己「我係咁多參賽者裡面最好最叻嗰個!」雖然咁樣諗好自大,但係不失為一個舒緩怯台嘅方法。
作者: ppmmbb    時間: 16-6-16 21:49     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-16+21:47+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-16 發表

我女係一模一样……
你做得好好!

作者: ppmmbb    時間: 16-6-16 22:02     標題: 回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

世界上唔係只有兩極,亦唔需要用「輕生」嚇啲家長。             除了天生天養及日日催谷兩極外,家長可以中間落墨,協助小朋友慢慢提升他們的小宇宙!

作者: Yanamami    時間: 16-6-16 22:08

ppmmbb 發表於 16-6-16 22:02
世界上唔係只有兩極,亦唔需要用「輕生」嚇啲家長。             除了天生天養及日日催谷兩極外,家長可以 ...
对,只求-步-腳印,小小既進步会令佢更自信,感觉更良好~只要体諒佢騖既心情,幫佢慢慢踏出第-步,就会有第二步~
作者: SoLM    時間: 16-6-16 22:20     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表小

作者: SoLM    時間: 16-6-16 22:22     標題: 回覆:DevilPig 的帖子

作者: SoLM    時間: 16-6-16 22:26     標題: 引用:小女今年要考小學喇,但她性格很怕別人目光

作者: IloveJJ    時間: 16-6-17 10:47     標題: 引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-16+發表我不太

作者: IloveJJ    時間: 16-6-17 10:48     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表小

作者: DevilPig    時間: 16-6-17 10:56     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表有

係你第一個帖子,以為你話比$佢去幫手買野佢夠膽添 ,原來是比物質意思,sorry,我理解錯左!

...
唔係,2樣都係,佢自己入 7仔比錢買野夠膽,亦夠膽舉手問侍應拎酱汁

作者: DevilPig    時間: 16-6-17 11:09     標題: 引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-16+發表我

原帖由 yannie_man 於 16-06-16 發表
或者可以試下用朗讀圖書嘅方法,要小朋友每日朗讀一本適合佢程度嘅故事書俾陌生人聽,例如:屋宛看更。用草 ...
其實我以前試自制小記者,比佢訪問陌生人一,兩句,儲貼紙,雖然佢會細声,但仍樂意做,只係,一站上台板,無論朗誦比賽,定班內 present, 佢就怕到失聲,同震。。。我不懂

作者: ppmmbb    時間: 16-6-17 11:12

IloveJJ 發表於 16-6-17 10:48
可惜而家個社會,過份吹噓「表達能力」既重要。

「聽是說的基礎,說是聽的體現。」

如果「聆聽能力不足,表達能力亦不會太高。

追求「表達能力」時,亦要追求聽、說、讀、寫是四種語文能力的平衡發現。
而人與人接觸,最早被對方留意的就是「說」。

另外,只懂「説三道四」的那些人,並不代表他們有好的表達能力,只是「三八」的表現

作者: DevilPig    時間: 16-6-17 11:13     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-6-16+21:48+編

原帖由 Yanamami 於 16-06-16 發表

我女係一模一样……
係,阿女就係咁,怕做 spotlight, 連家長觀課,佢都驚到震。。。。請問,應該比佢去多  present 既小學去訓練,定去傳統小學,可以避免 lee 種痛苦?

作者: yannie_man    時間: 16-6-17 11:20     標題: 回覆:DevilPig 的帖子

作者: neko1234    時間: 16-6-17 11:39

我仔都唔肯上台,但你叫佢舉手答問題,出街賣旗,同陌生人傾計,佢又OK喎,係唯獨唔想,亦好怕上台....

作者: brother4    時間: 16-6-17 12:51     標題: 回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

同學校緣份,不要太強求,贏在起xxx,輸在終xxx

作者: SoLM    時間: 16-6-17 12:53     標題: 引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-16+發表現在會

作者: SoLM    時間: 16-6-17 12:53     標題: 引用:同學校緣份,不要太強求,贏在起xxx,輸在

作者: Barbe    時間: 16-6-19 14:01

kp_sin2001 發表於 16-6-16 11:46
上台表演唔係嗰個做到, 始終關天生性格問題, 我仔個性大膽, 但上到台朗誦一樣面青, 玩咗四年都未有任何改變 ...
的確同性格有關,我女是逢有比賽丶表演都要去,㨂左佢就梗出席啦!無㨂都要爭取。 佢話enjoy wor! 其實上台之前緊張是好有經驗的人都會有的。
我覺得膽量是可以鍛鍊的,可以報小型啲嘅比賽,錄影番台上表演比佢睇,經驗多左會有改善,不過小朋友年紀愈大愈有主見就未必肯去了。

作者: littleape0129    時間: 16-6-20 13:58

回覆 DevilPig 的帖子

My daughter isexactly the same. She doesn’t like to be the center of attention and afraid ofpeople to talk about or laugh at her. She was ok when we asked her to orderfood, but when you need her to go on stage, she just couldn’t do it.

作者: 20000508    時間: 16-6-21 18:48

回覆 Barbe 的帖子

我大女都係,她說好enjoy 自己站在台上的感覺,由細到大無論任何比賽,presentation,公開表演什麼都要參與,但細女就相反,叫她站在一班人面前講故事都唔敢
作者: 20000508    時間: 16-6-21 18:51

回覆 DevilPig 的帖子

你試下同學校老師講下啊,我細女都是這樣,初小的時候完全不願意做任何 presentation,她不喜歡又不敢,但我跟她老師說完之後她在學校有多留意女女,情況漸漸改善
作者: caramelpudding    時間: 16-6-22 00:33     標題: 回覆:怕上台朗誦,或公開說故事

我囡囡都喺咁的,一見陌生人一向唔出聲、一係勁細聲,第一次去朗誦比賽,上台唔記得晒啲動作、又蚊孳聲線,經過學校課程訓練(同學每月要喺班上做show and tell)、加上學校有年度上台表演及跳舞上台表演,第二年再去朗誦比賽已經能正常演出,亦幸運地攞到隻盃仔,我當超額完成。

由此經驗,我更相信內向的小朋友更需要多啲表現及發揮嘅學習環境,小時候唔去嘗試同改變,長大性格定型後更難逆轉...

作者: DevilPig    時間: 16-6-22 08:53     標題: 引用:我囡囡都喺咁的,一見陌生人一向唔出聲、一

原帖由 caramelpudding 於 16-06-22 發表
我囡囡都喺咁的,一見陌生人一向唔出聲、一係勁細聲,第一次去朗誦比賽,上台唔記得晒啲動作、又蚊孳聲線, ...
學校都有 show and tell., storytelling, 叫佢由 k1 唔肯講,到依家 k2 肯講,但極唔願意,又細声,無人聽到,佢成日話驚人笑佢,但從來無人笑佢,老師只話性格,等時間,等成長,先唔理考小一,升到上小學,有 project 要 present, 咪仲難

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5