教育王國

標題: 91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣? [打印本頁]

作者: tsewong    時間: 16-6-13 16:07     標題: 91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?

本身住荃灣,有冇校車/保姆車往返或經過荃灣區?
作者: tsewong    時間: 16-6-25 23:29

up

有冇人讀緊沙呂小但住荃灣? 來緊會報但如學校冇校車/保母車, 真係好難安排

作者: Sask999    時間: 16-6-27 15:22     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?

點解要由荃灣去沙田讀書,就算有校車小朋友都好辛苦!

作者: siumak    時間: 16-6-28 09:19

tsewong 發表於 16-6-25 23:29
up
係番自己區讀咪唔頭痕囉。
作者: tsewong    時間: 16-6-28 16:55

Sask999 發表於 16-6-27 15:22
點解要由荃灣去沙田讀書,就算有校車小朋友都好辛苦!

因為我有25分比較穩陣, 又係一線小學, 有間band 1聯繫中學...

如喺荃灣要抽獎, 好睇運氣.  加埋荃灣校網較差

我都唔想咁辛苦, 但我小朋友出生嗰年係高峰期(2011), 我當年差啲連私床位都book唔到

跟住報幼稚園, 連攞form都要排通宵! 另一間好啲嘅幼稚園我個小朋友排後補183

所以真係好驚呀...

至於私校/直資...最近嗰間都要去到深水涉, 同沙田唔差得幾遠

作者: tsewong    時間: 16-6-28 16:58

siumak 發表於 16-6-28 09:19
係番自己區讀咪唔頭痕囉。

因為沙田間小學我有25分比較穩陣入到
作者: 貪靚媽    時間: 16-6-28 17:12     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?

搬屋

作者: tsewong    時間: 16-6-28 17:19

貪靚媽 發表於 16-6-28 17:12
搬屋

如最後搵唔到校車, 可能真係要搬... 但沙田樓買/租都好貴...而且我個小朋友係6299湊, 要兩家一齊搬, 唔係放學至我放工嗰段時間冇人湊小朋友

又或者真係度唔掂, 唯有放棄沙呂抽返荃灣, 等運到

作者: kititiiwhite    時間: 16-6-28 17:20     標題: 引用:Quote:貪靚媽+發表於+16-6-28+17:12+搬屋如

原帖由 tsewong 於 16-06-28 發表
如最後搵唔到校車, 可能真係要搬... 但沙田樓買/租都好貴...而且我個小朋友係6299湊, 要兩家一齊搬, 唔係 ...
路過,無理由放棄沙呂掛

一定有解法方法

作者: helenmail421    時間: 16-6-28 17:30     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣

就算比你揾到有校車,每天往返沙田荃灣,小朋友會太累,仲要時間温書做功課,如果要讀沙呂,兩家一起搬屋啦,否則唔好諗長途校車了。

作者: py84ko    時間: 16-6-28 17:31     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣

現在樓價跌,可以考慮搬屋去沙田。

作者: Sask999    時間: 16-6-28 17:48     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?

搬屋+請工人吧!

作者: csccwong    時間: 16-6-28 18:44     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣

佢校網有校車資料

作者: sissysze    時間: 16-6-28 18:59     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣

真係唔想搬可以唸渣住沙呂再返荃灣叩門。

作者: ckkdaniel    時間: 16-6-28 20:27

其實我個case 同你一様,我又係住荃灣,但就係一呂有分可以穏陣入,都係搵唔到保姆車同校車,最後放棄咗,決定大抽獎,我仲要係今年大抽獎嘅,最後............抽到寶校...喊咗好多次,如果我係你,我覺得搬屋會好d
作者: ckkdaniel    時間: 16-6-28 20:28

11 年出生小朋友仲多過10 年呀
作者: tsewong    時間: 16-6-28 20:50     標題: 引用:其實我個case+同你一様,我又係住荃灣,但

原帖由 ckkdaniel 於 16-06-28 發表
其實我個case 同你一様,我又係住荃灣,但就係一呂有分可以穏陣入,都係搵唔到保姆車同校車,最後放棄咗, ...
咁你最後有冇叩門?

我真係好驚大抽獎唔得到時喊

之前考幼稚園嘅經驗已經好恐怖 我只係考荃灣幼稚園咋,竟然都係上午校後備18x,  可想而知我嗰年多人得幾緊要

作者: pekovian    時間: 16-6-28 20:54     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?

有25分無理由唔報自行,其實荃灣入沙田好快,考慮入沙田轉校車,長遠當然最好搬,上埋中學一讀12年。

作者: pekovian    時間: 16-6-28 20:57     標題: 引用:Quote:貪靚媽+發表於+16-6-28+17:12+搬屋如

如最後搵唔到校車, 可能真係要搬... 但沙田樓買/租都好貴...而且我個小朋友係6299湊, 要兩家一齊搬, 唔係 ...
放棄沙呂抽返荃灣-> 太唔明智,中左寶喊都無人可憐

作者: tsewong    時間: 16-6-28 21:03     標題: 引用:佢校網有校車資料 +

原帖由 csccwong 於 16-06-28 發表
佢校網有校車資料
就係check咗學校網頁,校巴只涵蓋沙田馬鞍山及大圍

其實計路程荃灣同沙田距離並唔遠,都係半個鐘左右,隨時同去馬鞍山差唔多

但日日接送好有難度。。。其實我諗過好多方案,但諗來諗去都係搬屋先可行

仲有兩個月時間,唉,好煩

作者: tsewong    時間: 16-6-28 21:09     標題: 引用:真係唔想搬可以唸渣住沙呂再返荃灣叩門。 +

原帖由 sissysze 於 16-06-28 發表
真係唔想搬可以唸渣住沙呂再返荃灣叩門。
呢個都有考慮

作者: twcheung    時間: 16-6-30 08:47     標題: 引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-28+發表真

呢個都有考慮
梗係吾放棄沙呂,行城隧吾會太耐,努力搵保母車!

作者: COE1205    時間: 16-6-30 10:28

一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功課溫習+托管,你放工去接返屋企,得唔得?
作者: tsewong    時間: 16-6-30 11:41     標題: 引用:一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功

原帖由 COE1205 於 16-06-30 發表
一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功課溫習+托管,你放工去接返屋企,得唔得? ...
今晚沙呂有open day for幼稚園,已報名。會再問學校知唔知有冇荃灣區家長自組保姆車

作者: ckkdaniel    時間: 16-6-30 14:55

回覆 tsewong 的帖子

有叩門,但因為有d 學校唔係111 又無得見,所以我個人覺得唔好咁博。
作者: janisjanis    時間: 16-6-30 19:21     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣

其實49x直到河畔,照早車好密,我沙田去荃灣如果上午真係7個字到架啦

作者: juliso    時間: 16-6-30 19:49     標題: 回覆:91網沙呂有冇校車/保姆車去荃灣?

沙呂只有沙田區校車

作者: babyangellam    時間: 16-6-30 21:18

作者: siumak    時間: 16-7-5 12:05

COE1205 發表於 16-6-30 10:28
一係搵學校附近有無補習社,可以接放學+做功課溫習+托管,你放工去接返屋企,得唔得? ...
沙呂附近無哩D補習社的。

作者: siumak    時間: 16-7-5 12:06

janisjanis 發表於 16-6-30 19:21
其實49x直到河畔,照早車好密,我沙田去荃灣如果上午真係7個字到架啦
但如果家長要番工﹐日日咁樣送來接去﹐
其實好攞命。

樓主認真考慮搬實際D。

作者: 小曳人    時間: 16-7-5 12:08

siumak 發表於 16-7-5 12:05
沙呂附近無哩D補習社的。
我聽過田心村巴士站旁嘅補習社可以去巴士站接小朋友,托管,校車如果肯停嗰個位就OK喇
作者: tsewong    時間: 16-7-5 12:18

siumak 發表於 16-7-5 12:06
但如果家長要番工﹐日日咁樣送來接去﹐
其實好攞命。

就算送我都係可以送返學only, 放學未諗得掂... 我父母住馬鞍山嗰邊, 就算佢地可以幫手接放學, 我放工過去再接送返荃灣都好遠, 又唔順路... 但要6299日日去接放學, 又對老人家好殘忍

但我C6極度唔想搬屋, 佢想荃灣抽獎就算, 搏一搏喎

我就真係好唔想搏, 尤其沙呂本身係間好學校... 如果到時一唔好彩抽到間寶校我會勁後悔

作者: lingan    時間: 16-7-5 12:23     標題: 引用:Quote:siumak+發表於+16-7-5+12:06+但如果

原帖由 tsewong 於 16-07-05 發表
就算送我都係可以送返學only, 放學未諗得掂... 我父母住馬鞍山嗰邊, 就算佢地可以幫手接放學, 我放工過去 ...
荃灣真係搏唔過!

作者: siumak    時間: 16-7-6 12:01

tsewong 發表於 16-7-5 12:18
就算送我都係可以送返學only, 放學未諗得掂... 我父母住馬鞍山嗰邊, 就算佢地可以幫手接放學, 我放工過去 ...
你老公係費是搬定有其他原因?
作者: subb    時間: 16-7-6 12:04

tsewong 發表於 16-7-5 12:18
放學坐校車去6299家, 你放工去6299家食飯及接他, 可以嗎??

作者: 小曳人    時間: 16-7-6 12:21

俾我,會自行照去馬,但叩返西九至荃灣一帶嘅學校,就算次一級都好過無 (如果堅持唔搬的話)
真係無其他選擇,就去沙田區租樓住,沙呂校車cover全個沙田區,唔駛一定住學校附近,點講,大人辛苦少少,唔會要個細路咁轉接返學
作者: helenmail421    時間: 16-7-6 13:02     標題: 引用:俾我,會自行照去馬,但叩返西九至荃灣一帶

原帖由 小曳人 於 16-07-06 發表
俾我,會自行照去馬,但叩返西九至荃灣一帶嘅學校,就算次一級都好過無 (如果堅持唔搬的話)
真係無其他選擇 ...
尼兩個都係辦法,但要老公支持先得

作者: grassmama    時間: 16-7-6 13:29

得罪講句, 很多男士都未必能真正理解媽媽是如何辛苦地幫小朋友安排學校.  樓主既然相信沙呂是好學校(包我在內), 就要堅持.
據報導,沙呂是全香港最難入的學校(以基率計), 而棲主又有令人羨慕的25分, 可謂十拿九穩.
真想不到要放棄沙呂的理由, 除非原區校網很好(但又不見得 !)
而且要考慮的不只是6年小學, 還直接影響往後6年中學.
樓主三思呀 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: tsewong    時間: 16-7-6 14:52

grassmama 發表於 16-7-6 13:29
得罪講句, 很多男士都未必能真正理解媽媽是如何辛苦地幫小朋友安排學校.  樓主既然相信沙呂是好學校(包我在 ...

我老公就係覺得我堅持去沙田返學係「怪獸家長」,唔體諒老人家(要老人家接),又要個小朋友日日走來走去咁辛苦!

佢成日覺得咪喺荃灣抽,我地都心儀有間浸信會聯會小學。佢好樂觀,覺得浸信會聯會(荃灣差唔多最受歡迎嗰間)我地都有20分,自行已比其他15分多一次抽嘅機會,佢覺得好大機會。所以佢極度唔贊成去沙田,亦堅持唔搬

佢又唔做research,呢度啲媽咪應該好明白,自行20分抽熱門學校唔係好高機會架咋,大把學校有校友同教友,隨時得一兩成機會!大抽獎時個隨機號碼差,就真係會唔知派咗去邊!又唔諗下小朋友出生嗰年(2011)出生率係歷史新高

到時搏唔到,派咗間寶校咪又係我做阿媽發咗顛咁周圍同個小朋友叩門

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5