教育王國

標題: 95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?! [打印本頁]

作者: ew3388    時間: 16-6-10 13:41     標題: 95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

已抽到將天播道是這兩天才收到offer

播道是開心學習英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水平是怎樣 學生有禮貌嗎? 課程深或淺?學生會否太輕鬆而不太上進?
你們如喜歡播道是因為什麼原因及想小朋友將來怎樣

將天為區內一缐津校,對小朋友將來升一些好的band one中學機會較高一點;但似乎十分谷及較傳統。

小朋友於幼兒園國際班上學,較活動及喜閱讀; 不確定谷不谷得! 如果是你們會選那一間 請給些評語。

亦請播道小學及將天的家長給點用家意見。

謝謝!!

作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 13:50

ew3388 發表於 16-6-10 13:41
已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播道是開心學習,英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水 ...
幾時升小1呀??呢兩間係EK 大把POST,你爬下文就一清楚晒. 邊間適合你個仔就只有你自己知.去聽下簡介,了解多啲.

作者: sinsinlo    時間: 16-6-10 14:06

已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播道是開心學習,英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水 ...

本人唔鍾意將天! 我侄仔讀將天!將天唔只分精英班, 而且分精英同次精英,  仲要精英班(唔係次)裡面尾幾個學生某D講座冇得參加!!
你所講一些好既band one係邊D? 如果Band 1A, 都係得10個左右升到!! 就算讀精英or次精英班都唔等於一定係band one生!

至於播道, 唔清楚!

作者: apple~y    時間: 16-6-10 14:19

我時時覺得d人話選校睇小朋友本身受唔受谷
其實係幼稚園階段好難睇得清,較難捉摸
好似我囡現在學習無問題,喜歡閱讀
有參加興趣班,唔辛苦全部都係呀囡話想上跟她意願報的
無迫她,但我都未知個囡谷唔谷得
真係入左間小學,先知實際情況
樓主情況有無弟妹跟尾,有我就會選將天

作者: Yanking520    時間: 16-6-10 14:21     標題: 回覆:apple~y 的帖子

選播道喇! 小朋友會讀得開心啲😁😁

作者: cherry_chum    時間: 16-6-10 14:36     標題: 回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

我自行抽到將天我give up 左
1. 我睇過觀課,講真我睇完覺得好麻麻,個老師d 英文好廣式英文,小組教學但課堂內容repeat 又repeat! 其實只係講1-12月的月份英文同一年的節日!
2.小組分1、2、3、4 號碼答問題,我再問老師佢地話1號同學最叻,4號同學係最要幫手,所細分小組會1號配4號合作,2同3合作! 如果長期做4, 同學、老師點睇?
3.我有朋友小朋友分別讀唔同班級, 講真係精英班同次精英班, 如果精英班只係頭30(可能更少) 但六年的competition 好大,同同學關係好緊張! 我都有擔心
4. 我小朋友讀英普班但的確我唔再ok 普教中!
5.以上的確好個人意見, 只是個人想法
6. 播道我小朋友無考,所以無意見

作者: hkpapa852    時間: 16-6-10 14:39

學生成績水 ...
如果你真係好concern升B1中學, 應該去區外叩門區外既一線小學

作者: ew3388    時間: 16-6-10 14:46     標題: 引用:+本帖最後由+apple~y+於+16-6-10+14:20+編

原帖由 apple~y 於 16-06-10 發表

我時時覺得d人話選校睇小朋友本身受唔受谷
非常認同K.3 小孩十分難知道受不受谷!我地亦從無谷他來測試!

另外,無细佬、妹跟尾的!

作者: gataloca    時間: 16-6-10 14:48

Yanking520 發表於 16-6-10 14:21
選播道喇! 小朋友會讀得開心啲😁😁
Yanking520 wants you to release 將天, so she would have better chance at 叩門
作者: ew3388    時間: 16-6-10 14:48     標題: 引用:Quote:ew3388+發表於+16-6-10+13:41+已抽到

原帖由 HK-MAN 於 16-06-10 發表
幾時升小1呀??呢兩間係EK 大把POST,你爬下文就一清楚晒. 邊間適合你個仔就只有你自己知.去聽下簡介,了解多 ...
文已爬過!仍是難诀定!

作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 14:54

ew3388 發表於 16-6-10 14:48
文已爬過!仍是難诀定!
你讀得國際幼稚園就應該諗跨區更好既學校,TKO 學校好極亦有限.其實係咪兩間都已經收你呢???

作者: apple~y    時間: 16-6-10 14:54

回覆 ew3388 的帖子

我自己甘諗(個人意見),反正都抽到將天
當初你放呢間乙一,一定有你原因
都叫一線學校都大把人想入,我會照比小朋友讀
如果入左去覺得好辛苦,唔適合,再搵2,3線學校轉校走
向下游,一定比向上游容易,照入左先試下
我聽朋友講播道中學DSE唔太得,
所以你想選播道,一定要留意埋中學情況
再作決定

作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 14:56

gataloca 發表於 16-6-10 14:48
Yanking520 wants you to release 將天, so she would have better chance at 叩門
唔知佢有冇報播道呢
作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 14:58

apple~y 發表於 16-6-10 14:54
回覆 ew3388 的帖子

我自己甘諗(個人意見),反正都抽到將天
情況有如上次馮晴VS播道果個.
作者: apple~y    時間: 16-6-10 15:01

回覆 HK-MAN 的帖子

我記得上次那個post
都係相同道理
抽到馮晴,我都會選入馮晴試下
作者: apple~y    時間: 16-6-10 15:07

回覆 gataloca 的帖子

你真心水清

作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 15:12

apple~y 發表於 16-6-10 15:01
回覆 HK-MAN 的帖子

我記得上次那個post
抽到第1志願(大熱門學校)我都會揀第1志願.若果第一志願係次熱學校如田小,信義會,明道之類我會選播道,

作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 15:13

apple~y 發表於 16-6-10 15:07
回覆 gataloca 的帖子

你真心水清
又唔好咁樣諗人地
作者: ew3388    時間: 16-6-10 15:23     標題: 引用:我自行抽到將天我give+up+左 1.+我睇過觀課

原帖由 cherry_chum 於 16-06-10 發表
我自行抽到將天我give up 左
1. 我睇過觀課,講真我睇完覺得好麻麻,個老師d 英文好廣式英文,小組教學但課 ...
Cherry_Shum, thank you very much ! 非常仔細! 可否分享你們自行放棄將天後,大抽獎乙一選擇了那間?再後到那所小學?。。。謝謝!

作者: T96    時間: 16-6-10 15:53

學生成績水 ...

梗係將天
作者: johnstarks    時間: 16-6-10 16:31

如果黃永樹 vs 播道, 大家又點睇?
作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 16:33

johnstarks 發表於 16-6-10 16:31
乙1 tko 5大熱門vs播道都應該5大熱門先.

作者: T96    時間: 16-6-10 16:49

johnstarks 發表於 16-6-10 16:31

黃永樹
作者: johnstarks    時間: 16-6-10 16:51     標題: 引用:Quote:johnstarks+發表於+16-6-10+16:31+如

原帖由 HK-MAN 於 16-06-10 發表
乙1 tko 5大熱門vs播道都應該5大熱門先.
係主要從由成績角度去睇?

作者: cherry_chum    時間: 16-6-10 16:58     標題: 回覆:ew3388 的帖子

我主要抽甲一,咁當然唔得啦,會出區外私小

作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 16:58

johnstarks 發表於 16-6-10 16:51
係主要從由成績角度去睇?

1. 放得乙1就必定係你心儀及可接受,成績又好過播道,又唔需要比錢..咁仲要諗乜呀??2. 若諗住開心係最重要,根本就唔需要vs..播道必定比5大熱門開心.

作者: cherry_chum    時間: 16-6-10 17:07     標題: 回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

不過講真,除非你仲有其他offer,如果唔係真係要諗清楚同要知道自己小朋友係乜野性格! 因為你由將天跳播道容易但播道跳將天,我估有點難!
我係有一間私小而同我宗教信仰、廣教中、小班教學,我先決定放自行!
我抽甲一都係駁一駁!
不過入左將天的確要跟緊d功課! 我朋友的小朋友都係30名內! 你唔同我孖b,唔想A同B直接比較,我的確多點考慮!

作者: cy210    時間: 16-6-10 18:41     標題: 回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

有1線津校 當然津校啦, 學樓上咁講 將天跳播道易,播道跳出黎比較難。

作者: ok3    時間: 16-6-10 20:16

想小朋友輕鬆d, 唔介意交學費, 滿足於播中的話, 就揀播小吧! 我就會揀將天。
作者: 千語mami    時間: 16-6-10 20:23     標題: 回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天

新手問題: 點解咁多人vs播道, 但唔見有人vs優才同真道?, 係唔係有優才真道就唔會consider tko 5 大熱?

作者: Charlotte_mom    時間: 16-6-10 20:24     標題: 回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中學係唔夠一流名校,咁得返個快樂童年,值唔值呢?真係用家至心裡有數。
雖然過輕鬆,播道比我想像中忙。測考都唔少,功課亦唔淺。 你問我學校教法、同出面點比較,我又答你唔出。不過小朋友返學係有學習動力嘅,唔係hea過

作者: johnstarks    時間: 16-6-10 20:30     標題: 引用:新手問題:+點解咁多人vs播道,+但唔見有人vs

原帖由 千語mami 於 16-06-10 發表
新手問題: 點解咁多人vs播道, 但唔見有人vs優才同真道?, 係唔係有優才真道就唔會consider tko 5 大 ...
應該係大抽獎後播道有 call offer, 所以有得 vs

作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 21:21

千語mami 發表於 16-6-10 20:23
新手問題: 點解咁多人vs播道, 但唔見有人vs優才同真道?, 係唔係有優才真道就唔會consider tko 5 大 ...
可以咁話,特別係優才。
作者: HK-MAN    時間: 16-6-10 21:46

Charlotte_mom 發表於 16-6-10 20:24
真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中 ...
版主終於出黎打救凡人。針真係冇兩頭利,作咗決定就要信自己,唔好諗返轉頭。

作者: zhaifufu    時間: 16-6-11 18:03     標題: 引用:已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播

原帖由 ew3388 於 16-06-10 發表
學生成績水 ...
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔讀英小,同埋鍾意個校園!
一年後的今天,我的感想係,小一課程冇快冇慢跟反教育局。因為我地住九龍,所以我地會呈分,不會選擇播中,而今年的小六學生也都有考到st Paul,德望等等……哩地係學生的資質,我想每個小朋友也不同吧!

作者: kenkinara    時間: 16-6-11 23:54

我自己覺得將天,整體排名高,日后叩門,轉校會技勝一籌!!
播道日日sell校長校舍,gimmic會有用完既一日...
作者: T96    時間: 16-6-13 10:18

zhaifufu 發表於 16-6-11 18:03
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔 ...
點解唔選擇直升播中?文憑試成績關係?

作者: c.car    時間: 16-6-13 17:30

HK-MAN 發表於 16-6-10 15:12
抽到第1志願(大熱門學校)我都會揀第1志願.若果第一志願係次熱學校如田小,信義會,明道之類我會選播道,
咁請問抽到王余又會點揀好呢?thx!
作者: Kathy_bo    時間: 16-6-13 17:59     標題: 回覆:ew3388 的帖子

將天好像也不錯的

作者: Star0410    時間: 16-6-15 14:33

如將循同播道大家又會點揀?
作者: lovebb2    時間: 16-6-15 14:50     標題: 引用:真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-10 發表
真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中 ...
(放軒下去播道)???? 這違反ek法則喎, 版主會ban的

作者: lovebb2    時間: 16-6-15 14:54     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-10+

原帖由 lovebb2 於 16-06-15 發表
(放軒下去播道)???? 這違反ek法則喎, 版主會ban的

作者: Jumama24    時間: 16-6-15 16:05

播道, I like happy school and 直升中學
作者: C9Fa    時間: 16-6-15 22:51

我地學校選將天的家長就係話佢中學派位好, 全區來看, 的確最好, 皇仁, 拔萃, St Paul........
但冇寫人數, 可能每間區外名校得一個, 即係十個左右.  另外, 派唔派到區外名校又要睇家長搏唔搏, 同學生叻否無關.  好叻都可以選區內的迦密, 將官......  見到區內中學名單, d 家長就覺得間小學唔夠叻, 唉!

作者: zhaifufu    時間: 16-6-16 09:25     標題: 引用:Quote:zhaifufu+發表於+16-6-11+18:03+我個

原帖由 T96 於 16-06-13 發表
點解唔選擇直升播中?文憑試成績關係?
我哋住紅磡,中學係九龍城校網,唔想中學再山長水遠讀!

作者: bebebo    時間: 16-6-16 10:24     標題: 引用:Quote:原帖由+ew3388+於+16-06-10+發表已抽

原帖由 zhaifufu 於 16-06-11 發表
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔 ...
播道好似冇呈分

作者: happyt610    時間: 16-6-16 10:53     標題: 引用:Quote:原帖由+zhaifufu+於+16-06-11+發表我

原帖由 bebebo 於 16-06-16 發表
播道好似冇呈分
你可以選呈分,不過要放棄播中學位,校長講嘅。

作者: Yanking520    時間: 16-6-16 11:01

gataloca 發表於 16-6-10 14:48
成百幾人叩門, 你話咁易入咩.....
作者: Hidiwong    時間: 16-6-16 11:01

我兩個小朋友都讀將天, 大部份老師都好有愛心,他們返學好開心, 功課平日4-6樣左右。一至三年級都沒有分精英班,我大的小朋友都不是精英班, 其實將天不是所有都是傳統教學, 他們會有教品行及自理的成長科。及將天的興趣班好多, 小朋友可以試不同的興趣!

我會選將天, 因為播道中學一般, 大家都耍選中學, 我會選津校!
作者: T96    時間: 16-6-16 12:19

zhaifufu 發表於 16-6-16 09:25
我哋住紅磡,中學係九龍城校網,唔想中學再山長水遠讀!

九龍城中學校網唔錯
作者: Kathy_bo    時間: 16-6-16 14:27     標題: 回覆:sinsinlo 的帖子

甘好大壓力喔

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5