教育王國

標題: 有無2016-17 小一同學仔呀? 大家打個招呼,揮揮手 [打印本頁]

作者: dereklg    時間: 16-6-8 12:55     標題: 有無2016-17 小一同學仔呀? 大家打個招呼,揮揮手

有無2016-17 小一同學仔呀?  大家打個招呼,揮揮手

小女,剛幸運地獲派,很開心加入呢個大家庭

作者: dereklg    時間: 16-6-8 12:58

尋日去註冊左,仲順手帶左小女去柴灣睇下暫借校舍。

現時正進行番新工程,油緊外牆
作者: e之班    時間: 16-6-9 12:01

報到!!我都同阿囡過左柴灣睇校舍,坐左一陣就有野咬啦,開學記得帶蚊貼呀
作者: dereklg    時間: 16-6-9 13:18

e之班 發表於 16-6-9 12:01
報到!!我都同阿囡過左柴灣睇校舍,坐左一陣就有野咬啦,開學記得帶蚊貼呀 ...
其實果度環境唔錯,上左山夠靜夠開揚,空氣又好,.......親親大自然,少少蚊無可厚非.........仲可以學打蚊訓練反應

作者: pooh仔    時間: 16-6-14 22:12     標題: 引用:報到!!我都同阿囡過左柴灣睇校舍,坐左一

原帖由 e之班 於 16-06-09 發表
報到!!我都同阿囡過左柴灣睇校舍,坐左一陣就有野咬啦,開學記得帶蚊貼呀 ...
跑馬地校舍仲多多咬. 之前我女大半班同學被矇咬. 腫另幾日.

作者: dereklg    時間: 16-6-15 03:44

pooh仔 發表於 16-6-14 22:12
跑馬地校舍仲多多咬. 之前我女大半班同學被矇咬. 腫另幾日.
多謝師姐提點,唔該晒 !

btw, 點解咁少新同學仔上來打招呼架 ?? spp d 同學仔家長唔上網既咩? 定係怕羞??

作者: Little_Yuga    時間: 16-7-6 23:27     標題: 回覆:dereklg 的帖子

Hihi...我囡都係黎緊入讀此校小一呢!

作者: joew_525    時間: 16-7-7 10:24

回覆 Little_Yuga 的帖子

請問你係唔係叩入的?

作者: Little_Yuga    時間: 16-7-7 10:59     標題: 回覆:joew_525 的帖子

作者: minisukiyaki    時間: 16-7-8 08:19     標題: 回覆:有無2016-17 小一同學仔呀? 大家打個招呼,揮揮手

明天注冊見

作者: wankapo    時間: 16-7-8 19:52     標題: 引用:明天注冊見 +

原帖由 minisukiyaki 於 16-07-08 發表
明天注冊見
請問是否叩門成功註冊?

作者: bheadma    時間: 16-7-19 21:50

hi.大家好!請問繼分班試後,是否不需再回學校!直到9月1日啊?

作者: dereklg    時間: 16-7-19 23:17

bheadma 發表於 16-7-19 21:50
hi.大家好!請問繼分班試後,是否不需再回學校!直到9月1日啊?
應該係...........

大家都係等拿校服, 影定學生相等9月1

另外,我覺得當日應該唔係分斑試,我覺得只係初步評核,等 d 老師知下大概個小朋友識 d 咩 ?

anyway, 我係靠估,有錯請指正

作者: bheadma    時間: 16-7-19 23:24

回覆 dereklg 的帖子

謝謝你的回覆!我們仍未訂書和校服,你什麼時候取?要自己影校服相?你們開了whatsapp group未?能否加入?
作者: dereklg    時間: 16-7-19 23:28

回覆 bheadma 的帖子

書已拿了,只欠3本開學後書商會送去學校。

校服都訂好了,夏季8月初便有得拿,冬季可能等11月尾在校內拿吧。

影相方面,好似話9月初在校內有得影,自由參加的。不過我都會預先同佢影定一打旁身,叫起手有得用。

作者: dereklg    時間: 16-7-19 23:31

whatapp group 我地就未有,外面唔知有未 ?,唔知呢間校興唔興呢樣野呢 ?

等多1,2星期,如果再未見到,我們自組也不妨
作者: cmchang0927    時間: 16-7-20 11:57

1. 學生相在校九月有派通告幫你影,約12元一打,訂兩打又平D。我自己就年年選擇在校影,因為就算學校要交相貼相也會等埋影樓出的。2. 那不是分班試,是評估下小ㄧ生的能力。六年才不會分精英班,每年也打散,但五六年級會同一班。
3. 興whatsapp group後,每年開學我女讀的班也有媽咪會發起form group的。
以上是我女過去六年的經驗,hope it helps.

作者: ebujuj    時間: 16-7-20 15:56

回覆 cmchang0927 的帖子

請問學生相底色同size有冇要求?
作者: cmchang0927    時間: 16-7-20 20:53

回覆 ebujuj 的帖子

普通証件相size ok. 學校影的是粉紅色底的,好像貼紙ㄧ樣,一撕下來就可以貼了,十分方便
作者: 1stosp    時間: 16-7-20 23:34     標題: 回覆:有無2016-17 小一同學仔呀

上次開家長會冇提過關於校服儀容等……
有冇師姐可幫忙,thank you!
白色皮鞋及白波鞋有冇咩特別要求?
頭髮一定要扎馬尾?

作者: heiheigirl    時間: 16-7-21 01:06     標題: 回覆:1stosp 的帖子

儀容簡單整潔,校服上網頁睇返有說明,1-2年級波鞋可以魔術貼

作者: heiheigirl    時間: 16-7-21 01:07     標題: 引用:回覆+ebujuj+的帖子 普通証件相size+ok.+

原帖由 cmchang0927 於 16-07-20 發表
回覆 ebujuj 的帖子

普通証件相size ok. 學校影的是粉紅色底的,好像貼紙ㄧ樣,一撕下來就可以貼了,十分 ...
對影得好靚架

作者: joew_525    時間: 16-7-21 12:59

請問你地係幾時考分班試? 7月9日?

我個女終於叩入了!

作者: Wonderlady    時間: 16-7-21 13:03     標題: 引用:回覆+bheadma+的帖子 請問你地係幾時考分

原帖由 joew_525 於 16-07-21 發表

請問你叩入之前,有冇揀過尼間?

作者: joew_525    時間: 16-7-21 13:10

回覆 Wonderlady 的帖子

有, 甲2

莫非你既誇區名校就係呢間? 但st paul cat不是普教中的。

作者: Wonderlady    時間: 16-7-21 13:21     標題: 引用:回覆+Wonderlady+的帖子 有,+甲2莫非你既

回覆 Wonderlady 的帖子

有, 甲2
不是這間,尼個都好心儀架

作者: ebujuj    時間: 16-7-21 14:51

回覆 joew_525 的帖子

7月9日早上已舉行小一新生註冊日及小一家長會: 家長--學校簡介講座,學生--入學前學習評估。
作者: andybebe    時間: 16-7-21 15:19     標題: 引用:回覆+dereklg+的帖子 謝謝你的回覆!我們

原帖由 bheadma 於 16-07-19 發表

謝謝你的回覆!我們仍未訂書和校服,你什麼時候取?要自己影校服相?你們開了whatsap ...
Hihi , 我囡囡嚟緊都讀小一,如果有what's app group, please add me ! Thx 🙏

作者: andybebe    時間: 16-7-21 15:23     標題: 引用:回覆+bheadma+的帖子 請問你地係幾時考分

你幾時收call waiting ?

作者: bheadma    時間: 16-7-21 15:57

華生校服沒貨,但約瑟校服有,未知是否一模一樣?質素如何?有些人知道呢?
作者: ebujuj    時間: 16-7-21 16:41

之前有人話白裙同冬季裙都是若瑟質地較好。運動服華生好D。http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3178877&extra=page%3D1

作者: aminafy    時間: 16-7-21 16:41

約瑟D質地好DD,價錢亦貴DD。不過冬季運動服我吾suggest响約瑟買,因為佢薄D同埋條褲要索繩的 (但吾知會不會因為我個係大女原因),初小無咁方便。
作者: cmchang0927    時間: 16-7-22 00:23

我都聽其他mom説約瑟質地好D,但我自己就在成順發買因為近我屋企,又可以順便去埋華生買運動服。
作者: dereklg    時間: 16-7-22 15:45

joew_525 發表於 16-7-21 12:59

恭喜晒喎 ! 早就話你個氣場ok 架啦 ! 雖然有少少轉折,結果都可以做同學仔啦。

7月9日果日實質上唔係分斑試 (只不過d 家長順口咁叫而已,有家長提過5,6年級前,都係全級打散,不分精英斑的),全部學生入去考,都係答2-3條簡單問題。相信只係一般評核,等 d 老師知下 d 孩子邊方面強 d 弱 d ,及比 d 細路 feel 下個課堂氣氛云云。

你遲左來,可能冇考7月9 ,我估學校會有安排,或者唔洗考都說不定,(因為你女既水平,學校已經心中有數了)

作者: joew_525    時間: 16-7-22 23:40

爭啲氣場勁得濟累事!
最終有幸成為一份子,真係高興。

作者: pooh仔    時間: 16-7-24 01:53     標題: 引用:Quote:joew_525+發表於+16-7-21+12:59+回覆

原帖由 dereklg 於 16-07-22 發表
恭喜晒喎 ! 早就話你個氣場ok 架啦 ! 雖然有少少轉折,結果都可以做同學仔啦。
乜而家要答問題㗎. 以往冇這家嘢喎.
學校由p1-p5(小5.6同班) 都喺random 分班.

作者: pooh仔    時間: 16-7-24 01:55     標題: 引用:我都聽其他mom説約瑟質地好D,但我自己就在

原帖由 cmchang0927 於 16-07-22 發表
我都聽其他mom説約瑟質地好D,但我自己就在成順發買因為近我屋企,又可以順便去埋華生買運動服。 ...
若瑟料厚啲及挺啲.  成順發料好薄好透.
兩間價錢相差都遠 (若3套成順發=2套若瑟)。

作者: bheadma    時間: 16-7-26 22:55

有幾個問題想大家分享一下:
1、你们打算自己帶飯還是跟學校訂?是否帶圍裙和桌墊?
2,下雨天能否穿雨靴? 孩子能處理?
3,小息時是否要帶個小袋仔去操場?
作者: dereklg    時間: 16-7-27 11:00

bheadma 發表於 16-7-26 22:55
有幾個問題想大家分享一下:
1、你们打算自己帶飯還是跟學校訂?是否帶圍裙和桌墊?
2,下雨天能否穿雨靴?  ...

個人打算是咁的 :

1 會跟學校訂飯,因為計過時間,朝早6點幾煮好,到1點鐘佢食果時,有成6個半鐘時差,d 飯可能較易變壞,佢又未叻到會識處理,一係唔識分有冇壞,識分變壞又未識出去買,....而且仲要佢拿多個飯壺,書包已經好重了.....當然,叫工人11點9拿去果 d 係另計。
咁諗諗下不如跟學校訂,我估仲可以等佢合群少少,同某幾位同學仔食用一致咁,又唔洗日日同佢諗餐單,自己都煩少 d。

2 下雨都會準備雨靴比佢既,我估全世界只有極少學校係下大雨都唔比人穿雨靴掛 ?!

3 我係爸爸,男人係唔會明白女性因咩事要拿個小袋子去小息?! 男人角度,覺得佢袋條手巾仔,加多個散紙包袋少少零用錢 (如學校容許),輕身上陣,已經好方便。

p.s. 可能唔夠細心,有錯請指正,謝謝

作者: aminafy    時間: 16-7-27 11:31

零用錢真的不需要,因為學校無小食部。袋仔是要的,放水樽,零食,紙巾等等。
作者: heiheigirl    時間: 16-7-27 14:41     標題: 回覆:bheadma 的帖子

水鞋可以著返學,但返到學校要換返

作者: bheadma    時間: 16-7-28 21:34

謝謝你們的意見!你們都說得好正確,我也很擔心早上5點幾煮完,要1點幾才吃,那些飯一定很難吃。但又擔心要吃那些大陸激素雞、農藥菜,所以便十分猶豫。

至於袋仔,有很多東西要袋,例如水樽,或可以背,但去廁所時便麻煩,所以有袋好一點,還要放紙巾、濕紙巾和小吃。
若沒有小袋仔,會好狼狽。

帶雨靴,也不知小孩如何處理。
作者: Cccmy    時間: 16-7-31 20:54     標題: 回覆:有無2016-17 小一同學仔呀

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: vic79feather    時間: 16-8-22 11:12

作者: dereklg    時間: 16-8-22 11:27

作者: vic79feather    時間: 16-8-22 12:00

作者: dereklg    時間: 16-8-22 13:10

作者: 陳雙兒    時間: 16-9-6 17:24

joew_525 發表於 16-7-21 12:59

Joew_525 你好!想知道扣門時準備了什麼? 是否只見小朋友?
可以告知小朋友邊間幼稚園嗎? 如不方便公開, 請PM我, 感激!

作者: 陳雙兒    時間: 16-9-6 17:26

想要校車路線, 有無家長可以PM我?
作者: Charlotte_mom    時間: 16-9-6 19:58

版主按: 禁止開立/邀請/徵求加入任何通訊群組,請參閱置頂通告
作者: joew_525    時間: 16-9-7 17:04

回覆 陳雙兒 的帖子

first in 見小朋友, 成功後, 會請小朋友及家長一齊second in。

叩門時只填了form, 沒有提交任何cert., 小朋友讀有學券的幼稚園而已。

你住邊區? 我見你問拎校車表, 睇下我幫唔幫到你。

作者: 陳雙兒    時間: 16-9-15 10:41

joew_525 發表於 16-9-7 17:04
回覆 陳雙兒 的帖子

first in 見小朋友, 成功後, 會請小朋友及家長一齊second in。
我住銅鑼灣, 先謝謝資料提供!
作者: joew_525    時間: 16-9-15 10:55

回覆 陳雙兒 的帖子

今年銅鑼灣好似只有禮頓道有站。

作者: BandQ    時間: 16-9-22 23:46     標題: 回覆:joew_525 的帖子

你好。小女2017年入小一,自知冇抽獎命,但好心儀St Paul Cath, 真心請教扣門大概考d咩?等我早d準備. 麻煩哂。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5