教育王國

標題: 拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用 [打印本頁]

作者: elbar    時間: 16-5-14 09:16     標題: 拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

於 1860 年創校的拔萃女書院,迄今超過一個世紀,成就代代才女,在不同界別獨當一面。論學術成績,學界獎項,女拔成就毋庸置疑。拔萃女小學校長戴何天美,見證着不同的小女生成長,由揀學生,栽培成全人小才女,對她來說,怎樣也不及品德重要。

揀學生:重禮貌夠專注

多年來在不同活動遇上女拔學生,總予人自信、大方得體的印象。校長戴何天美近年已不接受傳媒專訪,難得她肯接受訪問分享教育理念,必然請教她選學生心得:她強調是專注,特別是第二次面試,由她親自面見,從閒談中自會了解眼前小女孩是否有禮貌,夠專注,適合就讀女拔萃。

她笑言不是太看重升小一入來的女生學過甚麼:

像體育,二年級開始便有不同球類學會,有興趣便參加;一年級學生,我們有高年級姐姐的樂器示範,當中有冷門樂器,而樂團也需要有冷門樂器,我們會提供機會讓學生在學校學習,從不強迫她們揀樂器。
初學樂器的體驗班會借樂器給學生,若她們10堂後真正喜歡,便繼續學!

學校每年均會舉行 4 次「全校清潔日」,由學生清潔自己的班房。

讀經典 頒美德

戴何天美是女拔舊生,肯定的說學校辦學宗旨重視「全人教育」,提供不同的體藝活動,至今仍維持這種傳統。

時代一直變遷,很多家長覺得要贏在起跑綫,我常常說:贏在終點才有用吧……我覺得新一代軟技能(Soft Skills)更重要,包括與人合作、溝通,有共同解決問題的能力,並且有毅力,一種不屈不撓精神,新一代像欠缺這種能力。

學校近年透過誦讀經典,讓學生明白中國傳統美德。

近年她提倡學生在早會、中文、普通話及中國文化堂誦讀經典如《弟子規》、《三字經》等。

不是死讀,而是用講故事、小話劇形式帶出教訓,令她們明白中國傳統美德:孝悌忠信、禮義廉恥……我們是英文小學,卻不是國際學校,學生有國際視野,同時兼具中國人傳統美德。

校舍 設施完善

女拔萃現時佐敦的校舍,擁有近 1,500 個座位的大演奏廳、全天候訓練泳池、田徑訓練場、投球場、網球場、有 300 個座位的小教堂,而升降機亦可容納整整一班小學生!如此硬件,再加上教練、家長的栽培,小女拔學生一直在不同類型的學界比賽中奪獎無數。

校內的圖書館滿室自然光,更有大型投影機設備,軟硬件兼備。

戴何天美笑言小女拔的體藝活動,不少也純粹興趣出發,非以比賽為本,像園藝小組,小四、小五的英語話劇,學期結束前在校公開表演,或焗蛋糕、做小手工等,這都是學校重視的多元化活動,讓學生好好享受過程。

學生有參加不同校際比賽,我覺得贏又好、輸又好,都沒甚麼吧!最重要是她們有盡過力。

有品社會菁英

戴何天美曾以《周易.大象》「天行健,君子以自強不息」「地勢坤,君子以厚德載物」在畢業刊物勉勵學生:

第一句,女拔學生應該做到,有自信,不斷追求卓越,有奮鬥精神。不過,第二句,是否可做到包容、寬厚,有做人的量度,合作團結?

學生代代不乏社會領袖人物,屬菁英份子,相信她自覺有責任,培育小女生有良好品德。

我常常跟學生風紀說,你是領袖,誠實正直很重要,將來你做了領袖,去到終點衰咗,就是你沒有誠實。她們很聰明、優秀,有善良的心更重要,社會才得益;叻,只會想自己利益,甚至害到人,我覺得愈叻,只會害的人愈多……

這位資深校長,在訪問內談得最多的,是培養品德,而不是學生「威水史」。

作者: talknwrite    時間: 16-5-14 09:44

教育! 為啥要把輸贏掛在嘴邊?
作者: MrBeast    時間: 16-5-14 10:02

唔通佢又有意選特手?
作者: MNIF    時間: 16-5-14 11:58

作者: shadeslayer    時間: 16-5-14 14:09     標題: 引用:小朋友自小多誦讀中國經典,佢嘅人生就不一

原帖由 MNIF 於 16-05-14 發表
小朋友自小多誦讀中國經典,佢嘅人生就不一樣.
不少父母用盡千方百計都想女兒能考入女小拔.真係花盡心思.
我 ...
小朋友自小多誦讀莎士比亞,佢嘅人生就不一樣.

作者: MNIF    時間: 16-5-14 16:00

作者: SorTo    時間: 16-5-14 17:50

小朋友自小多接觸大自然,多動手做實驗,少沉迷書本,佢嘅人生就更不一樣。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-15 08:33

talknwrite 發表於 16-5-14 09:44
唉!只著眼輸嬴,注定唔會嬴

作者: Yanamami    時間: 16-5-15 08:54

hkpapa852 發表於 16-5-15 08:33
唉!只著眼輸嬴,注定唔會嬴

順應市民囗味講啫,無乜特別。佢講幾十分鈡野个記者係要挑呢句做重点,只係个記者認為佢講呢句先係最重要。女拔口號係Strive for Excellence, 唔係Strive for Winning吖~
作者: MrBeast    時間: 16-5-15 09:35

to win or not to win, thats the question
作者: Doray    時間: 16-5-15 09:37

Yanamami 發表於 16-5-15 08:54
順應市民囗味講啫,無乜特別。佢講幾十分鈡野个記者係要挑呢句做重点,只係个記者認為佢講呢句先係最重要 ...
所以佢地有"鬥心"的Style,是咁樣練成嘅。
作者: Yanamami    時間: 16-5-15 09:51

Doray 發表於 16-5-15 09:37
所以佢地有"鬥心"的Style,是咁樣練成嘅。
雞蛋与雞既问題……我比較相信学校、家庭、学生三方面係相負相承,缺少—方不成事~学校固然係追求卓越,但亦要有同样信念既家長(正所謂buy 佢果套)同有禁既能力既学生(校長選吧),先可以做到。单靠学校难成,家長發功亦好重要。HYS唔係—样要有鬥心嗎?所以鬥心唔係单单淨係靠校方就可以鍊成~
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-15 10:27

上善若水 ※厚德載物※ 天道酬勤

“上善若水”這四個字,出自於老子的《道德經》“上善若水,水善利萬物又不爭。處衆人之所惡,故幾於道”。它的字面含義是:最善者的品行,如同水一樣,可以滋養與造福萬物,卻不與萬物爭任何東西……。
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-15 10:31

大象無形,大音聲希

…論而行之,出乎其類?
作者: Yanamami    時間: 16-5-15 10:56

talknwrite 發表於 16-5-14 09:44
報導最後两句:
“這位資深校長,在訪問內談得最多的,是培養品德,而不是學生「威水史」。”

作者: nintendo    時間: 16-5-15 11:14

學費加雜費非一般人可以負擔,D 小朋友本身已經贏在起跑線。

有咁好先天條件,都並非個個認真讀,並非個個讀得成。

其實真係咁成功?

利申:alumni,直缐串咀。

作者: MrBeast    時間: 16-5-15 11:43

Yanamami 發表於 16-5-15 10:56
報導最後两句:
“這位資深校長,在訪問內談得最多的,是培養品德,而不是學生「威水史」。”
...
通常真是好有$的人,唔會睇到佢地著乜名牌,反而那些以為自己有$的中產,就必定睇到身上大大隻馬
作者: MNIF    時間: 16-5-15 11:49

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-15 12:35

“去到終點衰左,就係你沒有誠實”

參照上文,我睇到一頭霧水?
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-15 12:42

文字好好玩,培育,係將原本有嘅,由幼小長成茁壯。

睇記者嘅著筆,容易令人誤會原本無,去到先有
作者: nintendo    時間: 16-5-15 12:44

MNIF 發表於 16-5-15 11:49
校長重話,越叻嘅人,若然無良好品德,害人越多。

唉,講到咁巴閉,其實佢出少句聲當幫忙。

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-15 12:52

於 1860 年創校的拔萃女書院,迄今超過一個世紀,成就代代才女,在不同界別獨當一面。論學術成績,學界獎項,女拔成就毋庸置疑。

>>>>>

學生代代不乏社會領袖人物,屬菁英份子,相信她自覺有責任,培育小女生有良好品德
   >>>>>>

這位資深校長,在訪問內談得最多的,是培養品德,而不是學生「威水史」。
記者都幾曲線下但首尾遙相呼應
作者: Yanamami    時間: 16-5-15 13:03

nintendo 發表於 16-5-15 11:14
學費加雜費非一般人可以負擔,D 小朋友本身已經贏在起跑線。

有咁好先天條件,都並非個個認真讀,並非個 ...
無計……supply & demand. 如果好多帖問:要乜條件先入到GH, 或要点先可以入聖心,真光校長想要乜女仔……或者会分散下記者既注意·~
作者: 20120808    時間: 16-5-15 13:42

//像體育,二年級開始便有不同球類學會,有興趣便參加;一年級學生,我們有高年級姐姐的樂器示範,當中有冷門樂器,而樂團也需要有冷門樂器,我們會提供機會讓學生在學校學習,從不強迫她們揀樂器。初學樂器的體驗班會借樂器給學生,若她們10堂後真正喜歡,便繼續學!//

閱讀理解題:

請問校長是否著重冷門樂器呢? 為什麼?

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-15 13:56

20120808 發表於 16-5-15 13:42
//像體育,二年級開始便有不同球類學會,有興趣便參加;一年級學生,我們有高年級姐姐的樂器示範,當中有冷 ...
小學校網招聘緊二胡導師,剛剛去睇左。
作者: nintendo    時間: 16-5-15 14:07

Yanamami 發表於 16-5-15 13:03
無計……supply & demand. 如果好多帖問:要乜條件先入到GH, 或要点先可以入聖心,真光校長想要乜女仔…… ...

其實,名校係點,大家心中有個譜。
名校點都中槍,何必再伸個頭出嚟?
真心想佢出少句聲。
話時話,其他好多名校都 subtle。
隔離區都有討論過,有某校安排 IB 狀元高調上報,言論又出位,
學校打錯算盤,反而比人印象唔好。

作者: 20120808    時間: 16-5-15 18:14

//「天行健,君子以自強不息」「地勢坤,君子以厚德載物」//

易經中,無強調贏,無強調輸,因為萬物皆平等,各物各德,各自發揮.

何解要強調[贏在終點綫才有用]?
有贏便有輸,若輸在終點線又如何? 那條才是終點線? 中學畢業? 大學畢業? 人生畢業?

作者: Jane1983    時間: 16-5-15 18:29

追求卓越的心,一定好過講輸贏。
作者: 卓遙    時間: 16-5-15 20:42

作者: shadeslayer    時間: 16-5-16 01:30     標題: 回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

非也,係校長降低自己,用市井的詞彙,本著容易溝通之心,惜有反效果。

作者: matsushima    時間: 16-5-16 02:22

MNIF 發表於 16-5-14 16:00
我教我小朋友英文都叫佢多誦莎士比亞嘅十四行詩.亦不忘誦讀易經,佛經.集中西文化於一身. ...
利害
作者: ACE2126    時間: 16-5-16 12:42

作者: Bettyblue    時間: 16-5-16 13:12

我以为佢諷刺緊CY🤔
作者: goodmama2003    時間: 16-5-16 13:31

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-16 14:03

媒體係一條船,載去邊?船頭向東,你以為去東,指向西,咪直覺以為向西;學校做返自應做就夠。
作者: serinac    時間: 16-5-16 15:47     標題: 引用:小朋友自小多誦讀中國經典,佢嘅人生就不一

原帖由 MNIF 於 16-05-14 發表
小朋友自小多誦讀中國經典,佢嘅人生就不一樣.
不少父母用盡千方百計都想女兒能考入女小拔.真係花盡心思.
我 ...
女小拔重英少少輕中,信不信由你

作者: 20120808    時間: 16-5-16 16:06

情繫六合説多寶
心繫榮辱說輸贏

作者: KK20010609    時間: 16-5-16 17:24

作者: MNIF    時間: 16-5-16 18:09

作者: rose-mag    時間: 16-5-17 02:29

事事以輸贏論,做人意義只有如此?何時為終點是我等凡人能預知?
作者: goodmama2003    時間: 16-5-17 08:49

作者: goodmama2003    時間: 16-5-17 08:51

作者: 20120808    時間: 16-5-17 10:13

與身份無關,赢在起跑缐與赢在终點缐,都是側重事情結果,是一百步笑五十步而已。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 14:23

goodmama2003 發表於 16-5-17 08:49
名校校長最好用針縫住把口,講句輸贏都唔得?連踢波都有分輸贏,輸贏每日存在於生活裏,最平凡不過! ...
作為基督教學校既高層, 不去以基督既格言教養小朋友, 郤教人將輸嬴標準修訂, 令人失望.

如何教育小朋友? 聖經已有一句重點:

箴言22:6
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

灌輸小朋友正確既價值觀, 指導他們走正確的路, 日後他們自會掌握自己的人生.

作者: judy    時間: 16-5-17 14:35

依家,香港點解多咗咁多道德佬。

成篇,我真係睇唔到有咩冒犯到人嘅地方。
作者: 20120808    時間: 16-5-17 14:48

宗教教義是另一件事,沒有人在這裡扯上道德,不是有人被冒犯後才可發言吧....

作者: sheffield    時間: 16-5-17 15:39

回覆 20120808 的帖子

對,跟道德無關,只是辦教育的不應將教育跟輸嬴扯上關係…說實話,即使心裡會有…但都不應輕易說出口…又或者校長本意不是大家理解的,但由第三者抽出精粹轉述,咁就出左事了…
也好,都是給家長一個提醒…提下自己每個孩子都有自己的路要行/要跑,唔好掛住孩子輸定嬴…

作者: LSKLTK    時間: 16-5-17 15:54     標題: 回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

一篇報導令到好多人忽然好了解學校同校長,仿如親身訪問一樣。無限上綱之風吹拂著香港大地。

作者: 20120808    時間: 16-5-17 16:14

//時代一直變遷,很多家長覺得要贏在起跑綫,我常常說:贏在終點才有用吧//

我倒認為,在傳媒的吹捧下,校長的話成了金句,不能質疑,亦不需質疑。

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-17 17:20

道德難評勝負※易理妙論亁坤
  慣見媒體甲乙※懶聽路人丙丁
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-17 18:06

焦點放返媒體篇文章就會無咁尖銳,焦點放在記者採訪加上表達手法,可能會少啲火花
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-17 18:20

剛剛睇完“Money Monster",媒體嘅影響力…總算從Jodie Foster角度演繹出某一個層次。
作者: KK20010609    時間: 16-5-17 19:06

作者: Yanamami    時間: 16-5-17 19:50

ABC-DAD 發表於 16-5-17 18:06
焦點放返媒體篇文章就會無咁尖銳,焦點放在記者採訪加上表達手法,可能會少啲火花 ...
或許是“言者無心,听者有意”之最佳演繹。
作者: 20120808    時間: 16-5-17 21:49

何不釐清一些概念?什麽是终点線?人生中有多少條终点缐?终點缐又是否同時是另一个階段的起跑缐?

什么是贏?什么是輸?
贏,只是贏别人吗?
輸,是否輸给别人時,又輸掉自己?

只说贏,不論輸?還是強者從不言敗?

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-18 06:37

從另一角度去睇,提升中文能力,由小學入手,算行啱方向,中槍都無所謂啦。
作者: Cara2006    時間: 16-5-18 10:18

KK20010609 發表於 16-5-17 19:06
回覆 20120808 的帖子

贏在終點 ? 幾時才叫終點 ?

同埋,點先係贏?
做狀元?讀劍橋?做港姐?識個老作但有米男友?
噢,果D比學校收兵入去 "運動班",常常去練習唔上堂,又算唔算羸?
一將功成萬骨骷。
輸果D呢?

作者: 20120808    時間: 16-5-18 11:46

認同自强不息,但自強不息不應以贏為目的,否則孔子説的知其不可為而為之,便是沒有意義的空話,孔子明知不成功都去做,為什麽?因他認為過程是有影响力的,意義在過程,不在結果。

強調中国文化,不能缺少孔子著重過程的思想吧。

若心繫輸贏,即著重结果,又如何量度過程中所附出的努力? 贏當卓越?輸便不卓越了嗎?  

自強不息四字,不只為贏而設的,也為失敗而設的。

作者: shadeslayer    時間: 16-5-18 14:27     標題: 回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

明顯,一般的人生是過程和結果也要重視。屢敗屢戰,除了是「贏」了份堅持,也該考慮正在做的事,是否他/她個人該做的事。

作者: ACE2126    時間: 16-5-18 16:13

作者: skkeung    時間: 16-5-18 18:13     標題: 回覆:MrBeast 的帖子

一個校長,人生不是赢就是輸,咁既觀念同價值觀,不知所謂!

作者: SorTo    時間: 16-5-18 19:22

該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑綫”才說“贏在終點才有用吧”,通篇報道除此句外再無一字講輸贏,倒是處處强調道德教育;再者,“贏在終點才有用”似乎與諸位屈該校長提倡人生只講輸赢似乎相去甚遠。諸位可能將對女拔學生的印象與報道中說小學校長講嘅抄埋一碟。

作者: LSKLTK    時間: 16-5-18 19:59     標題: 引用:該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑

原帖由 SorTo 於 16-05-18 發表
該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑綫”才說“贏在終點才有用吧”,通篇報道除此句外再無一字講輸 ...
都話好多人好似親身訪問校長一樣,為閙而鬧,為討論而討論,為針對而針對,為拗而拗......斷章取義。彷彿提吓贏,就係有問題,咬牙切齒,非常激動。不過校長應該都唔係一般見識之人,笑看路人甲乙丙丁指指點點。讓無限上綱之風繼續吹,吹呀吹......

作者: Yanamami    時間: 16-5-18 20:05

LSKLTK 發表於 16-5-18 19:59
都話好多人好似親身訪問校長一樣,為閙而鬧,為討論而討論,為針對而針對,為拗而拗......斷章取義。彷彿提 ...
係吖~~黎明都講个“贏”字:要贏人先要贏自己~
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-18 20:20

上善若水 ※厚德載物※ 天道酬勤

“上善若水”這四個字,出自於老子的《道德經》“上善若水,水善利萬物又不爭。處衆人之所惡,故幾於道”。它的字面含義是:最善者的品行,如同水一樣,可以滋養與造福萬物,卻不與萬物爭任何東西……。
私人傳訊回覆 引用 編輯返回頂部
ABC-DAD

子爵府

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
大象無形,大音聲希

…論而行之,出乎其類?
ABC-DAD

子爵府

“去到終點衰左,就係你沒有誠實”

參照上文,我睇到一頭霧水?
ABC-DAD

子爵府

文字好好玩,培育,係將原本有嘅,由幼小長成茁壯。

睇記者嘅著筆,容易令人誤會原本無,去到先有
ABC-DAD

子爵府

於 1860 年創校的拔萃女書院,迄今超過一個世紀,成就代代才女,在不同界別獨當一面。論學術成績,學界獎項,女拔成就毋庸置疑。

>>>>>

學生代代不乏社會領袖人物,屬菁英份子,相信她自覺有責任,培育小女生有良好品德
   >>>>>>

記者都幾曲線下但首尾遙相呼應
ABC-DAD

子爵府

20120808 發表於 16-5-15 13:42
//像體育,二年級開始便有不同球類學會,有興趣便參加;一年級學生,我們有高年級姐姐的樂器示範,當中有冷 ...
小學校網招聘緊二胡導師,剛剛去睇左。
ABC-DAD

子爵府

發表於 前天 14:03 |顯示全部帖子
媒體係一條船,載去邊?船頭向東,你以為去東,指向西,咪直覺以為向西;學校做返自應做就夠。
ABC-DAD

子爵府

發表於 昨天 17:20 |顯示全部帖子

道德難評勝負※易理妙論亁坤
  慣見媒體甲乙※懶聽路人丙丁

ACE2126  妙對  發表於 7 小時前

sheffield    發表於 昨天 17:23
ABC-DAD

子爵府

發表於 昨天 18:06 |顯示全部帖子
焦點放返媒體篇文章就會無咁尖銳,焦點放在記者採訪加上表達手法,可能會少啲火花
ABC-DAD

子爵府

發表於 昨天 18:20 |顯示全部帖子
剛剛睇完“Money Monster",媒體嘅影響力…總算從Jodie Foster角度演繹出某一個層次。
ABC-DAD

子爵府

發表於 13 小時前 |顯示全部帖子
從另一角度去睇,提升中文能力,由小學入手,算行啱方向,中槍都無所謂啦。

咁睇,我係講左呢啲,要對號入座都要攪清楚
作者: 20120808    時間: 16-5-18 21:32

[贏在起跑缐]是一種價值觀。
[贏在终点線]也是一種價值觀。

[贏][輸]字数多寡都只帶出一个價值觀。

作者: 20120808    時間: 16-5-18 21:44

原來説多兩句,便會成為有心人。
或怪傳媒断章取義?又或只怪有心人上鋼上缐?在神校的莊嚴下,那有思索空间?

可是我不会懷疑校長的表達能力,也有義務相信傳媒專業地如實報導。

作者: eviepa    時間: 16-5-18 23:00

訪問校長呢篇嘢理念咁好都畀咁多人攻擊,呢個題目真係將「雞蛋挑骨頭」嘅精髓表現得淋漓盡致咯。
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-18 23:09

昇華到攻擊咁嚴重?
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-18 23:11

花生…花生呢?
作者: 20120808    時間: 16-5-18 23:16

[终点缐]概念不清,所以想釐清一下。。。。。

恕我質疑這概念含糊的教育理念。。。。

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-18 23:18

推…波…助…瀾………用口語去講大概即係抽水嗎?
作者: SorTo    時間: 16-5-18 23:27

大師有云:
[贏在起跑缐]是一種價值觀。
[贏在终点線]也是一種價值觀。

[贏][輸]字数多寡都只帶出一个價值觀。

大師又云:
[食完麵先食雲吞]是一種價值觀。
[食完雲吞先食麵]也是一種價值觀。

[雲吞][麵]字数多寡都只帶出一个價值觀。
############################

真心問:你喺度噏乜?

作者: shadeslayer    時間: 16-5-19 00:23     標題: 引用:訪問校長呢篇嘢理念咁好都畀咁多人攻擊,呢

原帖由 eviepa 於 16-05-18 發表
訪問校長呢篇嘢理念咁好都畀咁多人攻擊,呢個題目真係將「雞蛋挑骨頭」嘅精髓表現得淋漓盡致咯。 ...
有同感。

利申,沒有親戚子女讀女拔。

作者: 20120808    時間: 16-5-19 00:33

也認同厚德載物。易经中形容人生的狀態,慨括為四種情况,分别是[得],[失],[悔],[咎]。贏是[得],輸是[失],[悔] 和 [咎] 是得失之間的不隐定和另人憂慮不安的狀況。

若清楚易经的中心思想教誨,不會輕言贏輸,易经中没有绝對的贏和輸,它強調時和変,有所謂潛龍勿用,是時不與我。厚德載物的其一深層意義是不抱怨這些不利自己的客觀環境因素,反而要自强不息,待時與我時,便能有所發揮。   

以易经角度,人生的蠃面,即[得],大概最多是四份一。那麼如何面对其餘的四份三?

易经也没有[终点缐]這概念,因人生过程是起起跌跌地循环不定,昨天的终点缐原是今天的起点缐了,若校長的理念,我要贏還是不贏?

我認為校長的某些價值觀,與易经宗旨未能互相呼應,是我淺薄了,不能領畧。

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-19 06:47

厚德載物…
論事,可以有自己立場,同埋態度;每個人睇事物有不同焦點好合理;唔提自己立場論點,只有指責,同伏擊無咩分別,都無討論空間…歪風從那方吹起呢?
作者: ABC-DAD    時間: 16-5-19 07:10

我試擧一兩個文章以外值得欣賞嘅地方,試試看圖片裏面*由一班同學嘅笑容去感受一下*寫毛筆字時的專注…應該還有東西未被發現…

作者: eviepa    時間: 16-5-19 07:12

回覆 SorTo 的帖子

//真心問:你喺度噏乜?//

早幾日你話我對佢嘅評價係,讀古聖哲嘅經典讀到離晒地。你睇得佢D文少。我睇咗佢幾年,都係類似呢D咁,大量引用四書五經嚟支持佢莫名其妙嘅觀點。

作者: skmibb    時間: 16-5-19 08:19     標題: 引用:Quote:goodmama2003+發表於+16-5-17+08:49+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
作為基督教學校既高層, 不去以基督既格言教養小朋友, 郤教人將輸嬴標準修訂, 令人失望.

如何教育小朋友?  ...
在這類學校眼中,已沒有“有教無類”了。

作者: skmibb    時間: 16-5-19 08:26     標題: 回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

佢都揀過晒啲學生先收,已是“贏在起跑線上”。咁試下轉返做津校,冇得揀學生,收埋5音不全學生,試下能否仍能培養出成績卓越的學生,能否在音樂節屢獲殊榮。

作者: skkeung    時間: 16-5-19 08:28     標題: 引用:該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑

原帖由 SorTo 於 16-05-18 發表
該校長只不過針對“很多家長覺得要贏在起跑綫”才說“贏在終點才有用吧”,通篇報道除此句外再無一字講輸 ...
開學到現在,十多個大學生自殺,就係人生只有輸和赢,讀到就贏,讀不到就輸!身為校長,學生受他影響最大!學生的價值觀從何而來,校長自己去找答案!

作者: ANChan59    時間: 16-5-19 08:29     標題: 引用:佢都揀過晒啲學生先收,已是“贏在起跑線上

原帖由 skmibb 於 16-05-19 發表
佢都揀過晒啲學生先收,已是“贏在起跑線上”。咁試下轉返做津校,冇得揀學生,收埋5音不全學生,試下能否仍能 ...
點解學生及家長願意俾佢㨂?

作者: SorTo    時間: 16-5-19 08:30

Eviepa:
現在細心睇後,只覺其思路混亂,文字胡亂堆砌,對古書的賣弄錯誤百出,屬於唔識就嚇死,識就笑死一類。

作者: eviepa    時間: 16-5-19 08:32

skmibb 發表於 16-5-19 08:19
在這類學校眼中,已沒有“有教無類”了。

思想唔好咁單純啦,名校同有教無類根本係冰炭不相容嘅兩樣嘢,如果一間名校由今日起收生採取有教無類既原則,十年後呢間學校就唔會再係名校。拔萃係名校,根本我哋唔應該期望佢有教無類。
作者: SorTo    時間: 16-5-19 08:51

skkeung 發表於 16-5-19 08:28
開學到現在,十多個大學生自殺,就係人生只有輸和赢,讀到就贏,讀不到就輸!身為校長,學生受他影響最大! ...

很多人將人生比喻作長跑,不少家長着眼於起跑線,而該校長就針對而言,贏在终點才有用,意即於其睇起跑,不如睇衝線,呢嗰同你講嘅人生只有輸贏好大分別喎,你係咪犯咗危險斜坡謬誤呢?
作者: skkeung    時間: 16-5-19 09:16     標題: 引用:+本帖最後由+SorTo+於+16-5-19+08:54+編輯+

原帖由 SorTo 於 16-05-19 發表
首先何為赢,攪清楚先!第二,校長點出赢要在終點,即比別人叻!看結果!

作者: ANChan59    時間: 16-5-19 09:26     標題: 回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

孔子年代的「有教無類」,又如何「化三千,七十士」?

為何以「前者」作幌子,又會有後者作「總結」?!

作者: sheffield    時間: 16-5-19 09:41

點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長,沒跟她談過教育理念,大家都只是看到文章而說出自己的意見…不論受訪文章的中心主題是什麼,但確實出現左一句"嬴在終點線才有用",這句確是頗惹火…
或許校長同大家對"終點"及"嬴"字可有不同含意和理解,但大家按自己的理解去發表意見都好平常啫…
作者: LSKLTK    時間: 16-5-19 10:24     標題: 引用:點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長

原帖由 sheffield 於 16-05-19 發表
點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長,沒跟她談過教育理念,大家都只是看到文章而說出自己的意見…不 ...
討論同發表意見冇問題,但抽出某一詞語或某一句,不理前文後理,定性批判式「討論」冇咩建設性。今日香港已充滿類似文化,在此又何必呢?

作者: judy    時間: 16-5-19 10:33

時代一直變遷,很多家長覺得要贏在起跑綫,我常常說:贏在終點才有用吧……我覺得新一代軟技能(Soft Skills)更重要,包括與人合作、溝通,有共同解決問題的能力,並且有毅力,一種不屈不撓精神,新一代像欠缺這種能力。

"贏"嘅定義定成咁,仲唔够政治正确?難道"贏"是禁字?

再講,如果有一所學校,學生讀完六年後,成績標青,或有所進步,這不是值得恭賀麼?(以前教局公佈增值指標,DGS都得高增值)。

作者: goodmama2003    時間: 16-5-19 10:34

作者: skmibb    時間: 16-5-19 10:42     標題: 引用:+本帖最後由+SorTo+於+16-5-19+08:54+編輯+

原帖由 SorTo 於 16-05-19 發表
所以我唔會俾佢地揀

作者: sheffield    時間: 16-5-19 11:01

回覆 LSKLTK 的帖子

贊同你所說的,我也討厭那氣氛…
但那一句在現今的社會確實較為敏感,也eye catching,很容易令焦點也落在那個位了…老實話,我個人覺得校長所說的的"嬴"不一定是跟別人比較下的"叻d"或"卓越d"或成為一個有什麼地位的人,但因文章內容並沒說明她的意思,但就確實有句這樣的東西,做了一個讓別人議論的話題…除非她真的沒說過又或者有解釋而筆者只抽了這句讓人誤會,否則我個人認為這句是引起誤會的失言。
不好意思,我不想生事,只是說了我心想的。不喜勿插。

作者: 20120808    時間: 16-5-19 11:48

教育理念是一種大義,是用價值觀貫穿的。孔子的知其不可為而為,即是超越成敗赢輸的想法,為應該做而做,是高一層次。

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-19 11:50

壓力困難總會遇到,能夠激勵學生跑到終點,再計算得失,是常理吧,終點之後總有另一個新起點,…
作者: MrBeast    時間: 16-5-19 12:10

sheffield 發表於 16-5-19 09:41
點解大家反應咁大呀?assume大家都唔識校長,沒跟她談過教育理念,大家都只是看到文章而說出自己的意見…不 ...
agree 110%, 大師講嘅野通常都好高智慧,唔會好白,就好似kung fu panda 入面句:im going to change u into u 咁,況且出街就點都要化下妝。
作者: shadeslayer    時間: 16-5-19 14:01     標題: 回覆:拔萃女小學校長:贏在終點綫才有用

我看,校長講的是近乎感情舒發的意念,有人當邏輯思考辯論般討論,是誤會來的。

作者: ACE2126    時間: 16-5-19 18:44

作者: ABC-DAD    時間: 16-5-19 19:52

揾合適對象釋放一下,係好事,討論又好、呻又好、閒聊、吵鬧以至無理取鬧,能夠從新取得平衡,調節調節、舒緩舒緩,未見得係大禁忌,能接受自己情緒以至表現有差異,或多或少可以體諒他人亦有難處
作者: skmibb    時間: 16-5-19 22:14     標題: 引用:+本帖最後由+eviepa+於+16-5-19+08:33+編輯

原帖由 eviepa 於 16-05-19 發表
不是天真,而是這翻說話由直資名校校長講出,根本是講左等於冇講,甚麼叫做不贏在起跑線上???佢有條件地收最好嘅學生,已比沒選擇的津校贏了成幾條街啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5