教育王國

標題: 轉唔轉區好................. [打印本頁]

作者: cubixluk    時間: 16-5-13 13:29     標題: 轉唔轉區好.................

雖然而家幫小朋友積極備戰呈分試, 但都仲係心大心細, 十五十六...
我又白痴, 唔識分析升中資料, 變得有點迷網.

小兒校網葵青區, 剛在上年暑假搬咗去黃大仙區,
我想知 - 男仔 , 其實留响 葵青區好定黃大仙區著數呢???

我仔暫時考二次試都係11X/33 , 暫時應該係B1
若果不跌咁計..... 其實邊區會較著數??

請各位賜教.... 真係煩死.....

作者: chocolatebean    時間: 16-5-13 13:35

cubixluk 發表於 16-5-13 13:29
雖然而家幫小朋友積極備戰呈分試, 但都仲係心大心細, 十五十六...
我又白痴, 唔識分析升中資料, 變得有點 ...
是否 33/11X?

邊間小學呀?

唔覺得WTS會萶數左, 不如你諗下兩區有咩中學適合仔仔, 如果中意WTS才考慮啦! 否則, 其實留係KWAI TSING都唔錯架!

作者: cubixluk    時間: 16-5-13 13:46

回覆 chocolatebean 的帖子

YES 33/11X - 讀基X ( 美孚果邊)

我完全唔熟黃大X 果邊既中學,

只係知勁既有協和 , 二間保記, BAND 2 好既- 文理....

而葵青, 以我仔而家既成績, 其實我唔知可以揀乜?????  

不過我係想揀間有樂團的, 等佢可以持續佢既理想.....  

同埋主要校風要好, 因為我仔易受影响等等....

好迷網....................

作者: chocolatebean    時間: 16-5-13 13:49

cubixluk 發表於 16-5-13 13:46

YES 33/11 - 讀基X ( 美孚果邊)
你係咪好肯定 33/11X 呢個成績係B1先, 會唔會有D危, 小學過往派位如何? 如果轉埋網, 我怕佢變B2.

作者: cubixluk    時間: 16-5-13 13:53

暫時應該係...  但當然唔肯定啦...  
我聽過來人講, 正常每間學校有太約1/3 人係BAND 1, 用呢個 % 計, 咪BAND 1 囉..... ( 如果資料無錯)
我都有你担心, 怕佢係邊縁人 .... 轉區怕佢跌去BAND 2 ....  
所以先問, 到底轉唔轉區好囉.......  

作者: chocolatebean    時間: 16-5-13 13:58

cubixluk 發表於 16-5-13 13:53

不可以用1/3標準去計, 如雙仁生就有OVER 4X-5X%係B1, 有D小學又只有1X-2X%B1, 你要CHECK 下學校網站睇下去年有幾多人派B1中學, 大約可以估算仔仔BANDING. 仲有, 呢1-2年出生率低, 所以入B1人數係多左, 出年又高番, 即係又要保守少少.

作者: 妹妹頭    時間: 16-5-13 13:58

回覆 cubixluk 的帖子

以我所知, 你地學校好似派位麻麻, 朋友都係依間, 佢依家小四, 佢同我講都話冇30%B1
作者: chocolatebean    時間: 16-5-13 14:01

cubixluk 發表於 16-5-13 13:53

幫你上你學校WEB SITE 望過, 佢只有派邊間中學, 同埋首3志願%, 睇佢唔公佈數字, 相信派位麻麻, 你最好問學校提供數據, 否則, 3X/11X 可能有機會係B2. 咁你就要比較2區既B2學校

作者: cecichan    時間: 16-5-13 14:30     標題: 回覆:cubixluk 的帖子

小朋友的小學過往不是派得出色,你的小朋友有可能是邊沿人甚至是B2。其實兩區都差不多,我建議找一間近屋企比較方便,如打風落雨的天氣近會好些。

作者: cubixluk    時間: 16-5-13 15:03

係呀, 我只係見派邊間, 無講數字, 所以諗唔掂

如果佢係邊縁 / B2, 我都讚成有JM 講, 近屋企好似好D

但最怕佢B2A, 轉區變成B2B / C 呢...

作者: cubixluk    時間: 16-5-13 15:05

回覆 妹妹頭 的帖子

佢啲數字如何得知呢??

因為我都想知

作者: 妹妹頭    時間: 16-5-13 15:44

朋友都只係問過往畢左業既家長所知, 佢地都派得麻麻
作者: cheungsiu    時間: 16-5-13 15:59

作者: oldgamesman    時間: 16-5-13 18:43

如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個人認為一動不如一靜
作者: chocolatebean    時間: 16-5-13 19:02

cubixluk 發表於 16-5-13 15:05
回覆 妹妹頭 的帖子

佢啲數字如何得知呢??
你要問下學校有幾多B1,否則都要問下提議你仔揀B a n d幾學校
作者: 晴晴小B    時間: 16-5-13 21:39     標題: 引用:回覆+chocolatebean+的帖子 係呀,+我只係

原帖由 cubixluk 於 16-05-13 發表

係呀, 我只係見派邊間, 無講數字, 所以諗唔掂
轉區升或跌 banding,只發生係邊緣人身上。即弱區B1尾轉去強區,可能會變成B2。或者強區B2頭學生,轉去弱區會變成B1生。葵青區同黃大仙都不是強區,轉唔轉應該無變化。

作者: 晴晴小B    時間: 16-5-13 21:41     標題: 引用:如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個

原帖由 oldgamesman 於 16-05-13 發表
如果心頭唔高,葵青b1c放乙1應該幾大機會,個人認為一動不如一靜
如果樓主肯定仔仔係B1,乙一排陳兆民或全完肯定入到。但基真都幾神秘,級三十幾真係唔知係咩banding

作者: MariaTsui    時間: 16-5-13 21:56     標題: 引用:回覆+chocolatebean+的帖子 暫時應該係...

原帖由 cubixluk 於 16-05-13 發表

學校有無公佈過往派那幾間中學,如果無,就保守一點,是否近盈輝台那間基X小學?

作者: oldgamesman    時間: 16-5-13 22:27

樓主問清楚老師先喇,學校應該唔會跣妳嘅
作者: cubixluk    時間: 16-5-13 23:34     標題: 回覆:oldgamesman 的帖子

唉,講跣唔跣就真係睇人,佢吔今年,聽d 家長反映,見佢吔叫學生揀校,睇到我有啲 o 咀
而上年我見學生入 band 1 既學校都佔好多間,但入幾多人就唔知,學校無數字
希望佢班主任唔好跣我
真係好大壓力

作者: cubixluk    時間: 16-5-13 23:35     標題: 回覆:chocolatebean 的帖子

老師都答唔知住

作者: oldgamesman    時間: 16-5-13 23:58

如果當小朋友係b2頭,連陳兆民都唔搏,乙1全完,乙2伍若瑜又得唔得?都應該幾保險
作者: chocolatebean    時間: 16-5-14 08:12

cubixluk 發表於 16-5-13 23:35
老師都答唔知住
可能未考第一次呈分佢唔答你
咁你問過去2年有幾多入B1中學

作者: Ivankwok2009    時間: 16-5-14 15:53     標題: 回覆:chocolatebean 的帖子

冇記錯轉區仲有大把時間。
如果仔仔,或你沒有特別心儀中學,
個人覺得近屋企返學是優勝好多。
唔好睇小可能差半小時返和回程。
另一留意是同學仔同區,
他們互動的機會一定大過不同區。
多口問多句,有冇問下仔仔意見先。

作者: hkpapa852    時間: 16-5-14 18:08

cubixluk 發表於 16-5-13 13:29
我又白痴, 唔識分析升中資料, 變得有點 ...
男仔轉去黃大仙升中,百害無一利
作者: Fayme    時間: 16-5-14 18:26

如男仔B1尾OrB2頭,九龍城轉去沙田升中可否比些意見?

作者: cubixluk    時間: 16-5-14 19:08     標題: 回覆:Ivankwok2009 的帖子

問咗、佢話越近越好
我其實都係咁諗
本區,只諗到文理啱佢入
其餘怕入唔到或程度唔夠等等

我諗住自行想試丘中
另外諗緊銘基 / 陳瑞祺喇沙

作者: cubixluk    時間: 16-5-14 19:09     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

我其實都係咁諗

本來想私信問你寶貴意見,點知你就出現

作者: cubixluk    時間: 16-5-14 19:12     標題: 回覆:oldgamesman 的帖子

全完係我未搬屋企附近,其實麻麻校風,我唔多想
伍~ 我未諗到仔可以點返學,要轉幾倫車,都煩

作者: oldgamesman    時間: 16-5-14 21:03

如果你個仔都想讀間近d,咁咪依佢,因為係佢讀
作者: 晴晴小B    時間: 16-5-14 21:20     標題: 引用:全完係我未搬屋企附近,其實麻麻校風,我唔

原帖由 cubixluk 於 16-05-14 發表
全完係我未搬屋企附近,其實麻麻校風,我唔多想
伍~ 我未諗到仔可以點返學,要轉幾倫車,都煩

...
其實全完同伍若瑜啲校風相約,但成績全完比伍校好。伍校可以係荃灣坐238巴士。

作者: evacalbee    時間: 16-5-14 21:22

cubixluk 發表於 16-5-14 19:08
問咗、佢話越近越好
我其實都係咁諗
本區,只諗到文理啱佢入

作者: chocolatebean    時間: 16-5-14 21:45

cubixluk 發表於 16-5-14 19:08
問咗、佢話越近越好
我其實都係咁諗
本區,只諗到文理啱佢入
仔仔係B1邊緣甚至B2機會好大,呢2間只會浪費機會
既然仔仔想近,就轉W T S 啦!

作者: chocolatebean    時間: 16-5-14 21:49

hkpapa852 發表於 16-5-14 18:08
男仔轉去黃大仙升中,百害無一利
Kwai tsing 邊緣人轉北区有變嗎?
作者: 妹妹頭    時間: 16-5-14 22:14

回覆 晴晴小B 的帖子

伍係荃灣坐235, 至岩
作者: 晴晴小B    時間: 16-5-14 22:32     標題: 引用:回覆+晴晴小B+的帖子 伍係荃灣坐235,+至岩

原帖由 妹妹頭 於 16-05-14 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

伍係荃灣坐235, 至岩
我打錯左個8字

作者: hkpapa852    時間: 16-5-15 08:15

chocolatebean 發表於 16-5-14 21:49
Kwai tsing 邊緣人轉北区有變嗎?
北區B1學位充足率遠低過葵青區,一樣唔值搏
作者: oldgamesman    時間: 16-5-15 09:48

沙田都好似位多過人
作者: hkpapa852    時間: 16-5-15 11:43

Fayme 發表於 16-5-14 18:26
如男仔B1尾OrB2頭,九龍城轉去沙田升中可否比些意見?
九龍城區B1學位充足率及B2學校水平都較沙田好,轉網完全無好處
作者: chocolatebean    時間: 16-5-15 15:22

hkpapa852 發表於 16-5-15 08:15
北區B1學位充足率遠低過葵青區,一樣唔值搏
Thks
作者: hkpapa852    時間: 16-5-16 10:37

chocolatebean 發表於 16-5-15 15:22
Thks
北區最大隱憂係, 唔知有幾多係深圳讀書既港人子女會來港升學(元朗同屯門兩區亦有相同問題):

港人子女學校資料: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/student-parents/newly-arrived-children/scheme-for-hk-students/leaflet_tc.pdf

作者: chocolatebean    時間: 16-5-16 11:35

hkpapa852 發表於 16-5-16 10:37
北區最大隱憂係, 唔知有幾多係深圳讀書既港人子女會來港升學(元朗同屯門兩區亦有相同問題):

港人子女學校 ...

真係估佢唔到!

呢D港人仔女係咪讀深圳既私校? 之前聽講雙非係內地冇戶籍, 都要讀私校

作者: hkpapa852    時間: 16-5-16 11:49

chocolatebean 發表於 16-5-16 11:35
最係估佢唔到!

呢D港人仔女係咪讀深圳既私校? 之前聽講雙非係內地冇戶籍, 都要讀私校
個11間係咪私校我真係唔知.....

作者: gracelam    時間: 16-5-16 12:06     標題: 引用:+本帖最後由+chocolatebean+於+16-5-16+11:

原帖由 chocolatebean 於 16-05-16 發表
今年帶我囡in 自行其中一間中學,等囡期間聽到兩個家長對話,其中一個家長話佢個小朋友係雙非,在深圳讀國際學校,宜家試下考香港中學,考到/派到(香港有樓)就香港讀中學!!

作者: metrochung    時間: 16-5-16 12:19     標題: 引用:問咗、佢話越近越好 我其實都係咁諗 本區,

原帖由 cubixluk 於 16-05-14 發表
問咗、佢話越近越好
我其實都係咁諗
本區,只諗到文理啱佢入
黃大仙區有間B2聖文德中學,有心繼續玩音樂可考慮下

作者: little_yolky    時間: 16-5-16 12:38

hkpapa852 發表於 16-5-16 10:37

港人子女學校 ...
但係呢批港人子女or不在港讀小學既雙非, 佢哋除咗自行或直/私可以考, 咁無banding, 又無小學校網, 佢哋大抽獎會點安排?
作者: hkpapa852    時間: 16-5-16 14:01

little_yolky 發表於 16-5-16 12:38
但係呢批港人子女or不在港讀小學既雙非, 佢哋除咗自行或直/私可以考, 咁無banding, 又無小學校網, 佢哋大抽 ...

如果佢地係教育局份小冊子講個11間深圳小學就讀, 個間學校係同教育局配合咗, 每年都有參加呈分, 所以佢地一樣有Banding, 相關既升中網係分配係北區, 元朗同屯門(睇吓間深圳小學近邊區喎!).... 而且相關運作已有差不多7年(由2009年已開始), 只係我地呢D港燦無知啫!

呢樣嘢我都係早排問教育局先知......

作者: cubixluk    時間: 16-5-16 15:34

即係自行唔可以揀銘基/  丘中??
咁 文理呢???

作者: cubixluk    時間: 16-5-16 15:36

回覆 hkpapa852 的帖子

咁我個仔既CASE, 九龍城可以諗邊間????
請賜教

作者: cubixluk    時間: 16-5-16 15:38

回覆 metrochung 的帖子

我聽講過, 而家查緊佢啲校風, 你知嗎????

作者: cubixluk    時間: 16-5-16 15:40

作者: hkpapa852    時間: 16-5-16 16:08

cubixluk 發表於 16-5-16 15:36

咁我個仔既CASE, 九龍城可以諗邊間????
想近D屋企又叫較有機會, 其實都係果幾間:

KL3: 銀禧, 丘佐榮
KL5: 觀塘官立, 蒙民偉

作者: chocolatebean    時間: 16-5-16 19:02

hkpapa852 發表於 16-5-16 16:08
想近D屋企又叫較有機會, 其實都係果幾間:

KL3: 銀禧, 丘佐榮
楼主個仔好彩就B1邊緣,否則B2,可選K L3個2間?
作者: chocolatebean    時間: 16-5-16 19:05

cubixluk 發表於 16-5-16 15:34
而家言之尚早,可做的是考好呈分試,希望可提升至穩坐B1位,咁就冇問題
起碼都要提升至20內,安全d

唔係就要問老師上年有幾多入B1中學啦!

作者: cubixluk    時間: 16-5-16 21:47     標題: 回覆:chocolatebean 的帖子

我都係咁諗
邊做定功課,睇下咩學校啱佢
又繼續努力幫佢提升自己成績

作者: cubixluk    時間: 16-5-16 21:48     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

想問下
如果响葵青,b1 尾 b2 頭 係咪比較難揀學校 ???

作者: gracelam    時間: 16-5-16 22:12     標題: 引用:想問下 如果响葵青,b1+尾+b2+頭+係咪比較

原帖由 cubixluk 於 16-05-16 發表
想問下
葵青區band 1尾有保祿(女校), 陳兆民,全完係band 1尾至band 2頭,band 2頭有伍若瑜,吳祥川。

作者: oldgamesman    時間: 16-5-16 22:22

葵青先多選擇
作者: hkpapa852    時間: 16-5-16 23:45

cubixluk 發表於 16-5-16 21:48
想問下
我講果幾間,係建議你自行可考慮既近屋企選擇。
除非你個小朋友頭兩次呈分都在20名內,否則真係唔好轉網搏

作者: 晴晴小B    時間: 16-5-17 01:11     標題: 引用:Quote:原帖由+cubixluk+於+16-05-16+發表想

原帖由 gracelam 於 16-05-16 發表
葵青區band 1尾有保祿(女校), 陳兆民,全完係band 1尾至band 2頭,band 2頭有伍若瑜,吳祥川。

...
吳祥川肯定不是B2A學校,B2B-C左右

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 06:34

cubixluk 發表於 16-5-16 21:48
想問下

葵青o K架!

不過你仔仔想近,咁你就要同佢講,好比心機考好個試,當穩坐B1,到時轉唔轉區佢話事啦!

咁又係既,葵青D中學間間都係山上咁濟,你地搬左,搭完MTR都要轉車,都幾煩

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 08:17

oldgamesman 發表於 16-5-16 22:22
葵青先多選擇
如果葵青區同黃大仙區比,當然係葵青區好; 但如果同九龍城比,咁一定係九龍城好
作者: gracelam    時間: 16-5-17 08:17     標題: 引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-05-16+發表葵

原帖由 晴晴小B 於 16-05-17 發表
吳祥川肯定不是B2A學校,B2B-C左右
我搞錯。 多謝更正! 仲有一間band 1尾的83.

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 08:36

gracelam 發表於 16-5-16 22:12

...
係度睇咗幾年,各位葵青區既家長都話保祿係B1尾中學,我真係覺得好奇怪。
保祿過去3年既33222率,都能維持係85%以上,比安柱同善德還要好,佢真係只係B1尾既中學?

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 08:49

hkpapa852 發表於 16-5-17 08:36
係度睇咗幾年,各位葵青區既家長都話保祿係B1尾中學,我真係覺得好奇怪。
保祿過去3年既33222率,都能維持 ...
咁入8大有幾多%?有冇資料?

係呀!咁多年D人都係話B1C,仲要B2生都有機會入,你咁講,即係大家估錯佢BANDING?咁搞笑?

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 10:38

chocolatebean 發表於 16-5-17 08:49
咁入8大有幾多%?有冇資料?

係呀!咁多年D人都係話B1C,仲要B2生都有機會入,你咁講,即係大家估 ...
多數人估錯學校Banding其實唔出奇, Banding呢樣嘢, 一向都只係人云亦云........

PP無公佈入U資料, 但以佢既33222率嚟睇, 入U率應該唔會太差, 估計應該好過陳兆民, 甚至李兆基.

從另一角度睇, 可以年年有85%既33222率, PP既補底保得唔错

所以我先奇怪, 大家又係基於咩因素, 話PP係B1尾中學呢?

好似KL2既德雅中學同香島, 10個人起碼有7個話佢係B2, 另外3個話唔知, 但佢地既入U率, 好過瑪神, 陳兆民, 蒙民偉...... 一大堆B1中學

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 10:46

hkpapa852 發表於 16-5-17 10:38
多數人估錯學校Banding其實唔出奇, Banding呢樣嘢, 一向都只係人云亦云........

PP無公佈入U資料, 但以佢 ...
以你估計! 即係呢間係B2女生可以執到寶既學校, 入到去可以做足升呢及補底, 真係唔錯喎!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 10:58

chocolatebean 發表於 16-5-17 10:46
以你估計! 即係呢間係B2女生可以執到寶既學校, 入到去可以做足升呢及補底, 真係唔錯喎!

...
咁其實係咪, 大家都係沒有任何原因之下, 聽人講PP係B1尾, 所以就當佢B1尾囉!

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 11:34

係喎, D 女, 如果係BAND 1 A OR B, 好多都唔揀佢, 揀 SM 架喎....
所以人雲亦雲下, PP 都係比人打咗入BC 既好校

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 11:35

咁如果佢好彩入到葵盛圍果幾間, 我搭小巴出返黃大仙後, 有架巴士可以直達...
不過佢 / 我其實真係唔太想咁長途返學啫....

mouth:" />

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 11:37

咁深水埗區又有咩學校可以自行考慮下呢???  
而九龍城區既BAND 2 , 我都會諗

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 11:41

cubixluk 發表於 16-5-17 11:37

深水埗..... 長天, 香島(派位直資), 聖瑪加利(直資)

九龍城其實除咗女間女子B2中學係有B2A水平, 其餘只有B2B (何官, 陳瑞祺....), 真係咁快諗?

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 11:57

hkpapa852 發表於 16-5-17 10:58
咁其實係咪, 大家都係沒有任何原因之下, 聽人講PP係B1尾, 所以就當佢B1尾囉!
...
會唔會咁諗, 呢間學校收既都係B1C OR B2, 所以被評為B1C 呀! 因為中學係冇分BANDING, 而係按入讀學生既 BANDING 而區別

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 12:00

cubixluk 發表於 16-5-17 11:35

咁如果佢好彩入到葵盛圍果幾間, 我搭小巴出返黃大仙後, 有架巴士可以直達...
咁要好努力下喎!

LW 就唔好諗啦! 另外, 只得善德叫做方便D, 但一定要係B1中至好考慮, 你仔仔如果升到B1中, 咁佢入WTS協和好過啦!

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 12:01

cubixluk 發表於 16-5-17 11:37

SSP, TRY 長天啦!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 12:02

chocolatebean 發表於 16-5-17 11:57
會唔會咁諗, 呢間學校收既都係B1C OR B2, 所以被評為B1C 呀! 因為中學係冇分BANDING, 而係按入讀學生既 BAN ...
可能係啩..... 只個係咁, 其它葵青區大多數既B1中學真係要檢討吓, Input好過人, 但Output郤唔見得好過人

作者: little_yolky    時間: 16-5-17 12:57

hkpapa852 發表於 16-5-17 10:38

PP無公佈入U資料, 但以佢 ...
多B1尾B2頭入頭咪B1尾學校囉。俾你咁宣傳法, B2生想執雞都幾難了。
作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 13:00

little_yolky 發表於 16-5-17 12:57
多B1尾B2頭入頭咪B1尾學校囉。俾你咁宣傳法, B2生想執雞都幾難了。
唔好睇到EK影響力咁大
而且都交晒表啦,想轉都無辦法。至於曰後既家長,到佢地選校時仲記得先算啦!

作者: little_yolky    時間: 16-5-17 13:03

hkpapa852 發表於 16-5-17 13:00
唔好睇到EK影響力咁大
而且都交晒表啦,想轉都無辦法。至於曰後既家長,到佢地選校時仲記得先算啦! ...
我好自私架, 人哋問親XX vs PC, 我一定第一時間叫人揀XX架。
作者: cubixluk    時間: 16-5-17 13:05

九龍城- 我有諗陳瑞祺喇沙, 但怕陳小上去人多, 競爭大...

拎定資料, 得閒上呢啲學校網睇下資料嗎??? 慢慢做研究, 仲有半年多啲, 自行 入表架啦...

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 13:07

LW 我吔無資格+ 本事讀...
ST - 我個人唔鐘意 ( 我吔有基督教背景)
LSK - 我個仔未必入到.....

其餘只能向山上發展... CSM  , 但間學校又咁鬼谷....  ( 阿仔性格好滋油, 未必啱佢)
煩爆

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 13:08

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 13:21

cubixluk 發表於 16-5-17 13:07

CSM 唔谷個喎! 個個都話佢夠 HEA!

不過, CSM 都唔方便, 出MTR 仲要行上山. 你個仔又想近, 去WTS 吧!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 13:28

自行就梗係搏高一線, 起碼搏B1尾中學吧! 唔駛咁快諗B2

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 13:44

如果真係揀佢, 咪搭38 囉... 係要搭小巴出黃大屯再轉

CHAN SIU MAN 唔谷咩????

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 13:45

我其實都係咁諗 ..........................

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 13:47

cubixluk 發表於 16-5-17 13:45

我其實都係咁諗 ..........................
其實有冇諗直資?

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 13:54

有.....
例如顏寶玲/ 李國寶等等.

不過我近日見你吔講果間香島都好似唔錯????

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 13:55

cubixluk 發表於 16-5-17 13:54

有.....
香島, 建議自己去研究吓先

觀塘福建, 匯基東九都可以試吓

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 13:56

好.... 等我去研究下香校......

作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 14:59

cubixluk 發表於 16-5-17 13:44

如果真係揀佢, 咪搭38 囉... 係要搭小巴出黃大屯再轉
唔谷
d人話呢區谷既只得一間,就係LW,但我可以好肯定話你知,呢個都唔係事實

咁呢區即係間間都唔谷

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-17 16:05

cubixluk 發表於 16-5-17 13:05

九龍城- 我有諗陳瑞祺喇沙, 但怕陳小上去人多, 競爭大...
陳瑞祺喇沙既非保留位都好多下喎,如果真係鍾意,值得試。

作者: oldgamesman    時間: 16-5-17 17:41

考唔考慮陳兆民同83?

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 18:42     標題: 回覆:王家爸爸 的帖子

呢間有無多啲資料,我其實有考慮,但唔熟!

作者: cubixluk    時間: 16-5-17 18:42     標題: 回覆:oldgamesman 的帖子

陳或許會
83 就未必,始終太遠

作者: Ivankwok2009    時間: 16-5-17 20:36

chocolatebean 發表於 16-5-17 14:59
唔谷
d人話呢區谷既只得一間,就係LW,但我可以好肯定話你知,呢個都唔係事實

真的講都冇人信。的而且確LW是愉快學習的學校。CSM也是。

作者: ichome2002    時間: 16-5-17 20:41

hkpapa852 發表於 16-5-17 08:36
保祿過去3年既33222率,都能維持 ...
保祿在升中簡介中有公布學生在DSE的成績, 有60%以上學生升讀學位課程, 在升中學校簡介單張中都有列印出成績, 可能是學校比較低調,
以我個人從各校網上搜集到的資料作比較, 其實保祿的DSE成績比李兆基還要好.

作者: hkpapa852    時間: 16-5-17 20:45

ichome2002 發表於 16-5-17 20:41
保祿在升中簡介中有公布學生在DSE的成績, 有60%以上學生升讀學位課程, 在升中學校簡介單張中都有列印出成績 ...
可否分享人保祿既入U資料?
作者: chocolatebean    時間: 16-5-17 20:56

ichome2002 發表於 16-5-17 20:41
保祿在升中簡介中有公布學生在DSE的成績, 有60%以上學生升讀學位課程, 在升中學校簡介單張中都有列印出成績 ...

各B1中學入U%

蕭明 76% 
林護 73% (只限八大)
善德 70%
安柱 69%
保祿 67 %
李兆基5X%
陳兆民33%
83 24% (只限八大)
全完 24%

作者: 晴晴小B    時間: 16-5-17 21:11     標題: 引用:+本帖最後由+chocolatebean+於+16-5-17+20:

原帖由 chocolatebean 於 16-05-17 發表
除非寫明三大或八大學士課程比率,如果唔係得個本地大學率其實無咩意思,SM入U率計埋珠海樹仁呢啲

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5