教育王國

標題: 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友 [打印本頁]

作者: rabbitmonkey    時間: 16-4-26 22:02     標題: 唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔好喊! 揀校好多時係父母作主, 有問題可直接同我傾, 唔聯絡家長, 只係凶小朋友, 甚麼意思呢?

作者: oldgamesman    時間: 16-4-26 22:06

唔駛勞氣,都係想小朋友好0者,同老師傾下
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-4-26 22:18     標題: 引用:好嬲呀!band+1小朋友,+老師建議第四志願開

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-26 發表
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...
老師咁對小朋友好衰下喎
不過樓主會唔會填表太進取填晒太熱嘅學校 ? 或者同老師溝通下先。

作者: siden    時間: 16-4-26 22:18     標題: 回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

如果你區band1 位唔夠,咁我好理解點解老師咁滾。

不過,應該搵家長。

作者: Band5    時間: 16-4-27 00:10

放榜日如果派一至三志願,皆大歡喜,你就同老師講當時做乜咁勞氣。

如果唔好彩派到第四志願之後嘅B1,你就同老師講好彩冇聽佢話!

最差都係去到B2,真係咁唔好彩嘅,都算教精老師喇!

無論如何,你都應該慶幸你作咗英明嘅選擇。可憐肯定有好多家長聽咗佢教!
作者: oldgamesman    時間: 16-4-27 00:15

可能老師想安全第一
作者: tsuilan    時間: 16-4-27 00:54

rabbitmonkey 表於 16-4-26 2:02
好嬲呀!band 1小朋友, 老師建議第四志願開始放 band 2, 我唔想跟, 今日竟然捉住我仔勁鬧, 仲話放榜日千祈唔 ...
我地學校又係d band 1 生,老師叫甲三乙三開始放b2頭,迫家長改左成6份影印本,好煩,好多家長都改左。
作者: jason1977    時間: 16-4-27 01:09

老師可能有任務,
有D就幾廿年前思維,
派位係自己,唔洗理老師.........
作者: cyberyeah2    時間: 16-4-27 01:10

咩區咩學校咁保守?
作者: chan803    時間: 16-4-27 06:26     標題: 引用:Quote:rabbitmonkey+表於+16-4-26+2:02+好

原帖由 tsuilan 於 16-04-27 發表
我地學校又係d band 1 生,老師叫甲三乙三開始放b2頭,迫家長改左成6份影印本,好煩,好多家長都改左。 ...
甲三放B2?
有無寫錯呀?想害啲B1生咩

作者: whywhywhywhy    時間: 16-4-27 07:36     標題: 引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

原帖由 chan803 於 16-04-27 發表
甲三放B2?
朋友小朋友考十几名,肯定band1a,老師上年都叫佢第三志願放band2

作者: Abby媽    時間: 16-4-27 07:53     標題: 回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

老師可能肉緊小朋友啫,向好處想

作者: rabbitmonkey    時間: 16-4-27 07:54     標題: 引用:Quote:rabbitmonkey+表於+16-4-26+2:02+好

我地學校又係d band 1 生,老師叫甲三乙三開始放b2頭,迫家長改左成6份影印本,好煩,好多家長都改左。 ...
觀塘區, 我都改咗四份!其實我都唔算十分博, 第三志願係band 1尾, 第八之後已經係band 2, 但佢地一定要我將band 2放前面, 而且如果有問題我覺得應該同家長傾, 但佢冇揾我只係鬧小朋友, 會嚇親佢地。如果跟佢嘅排法, 第四志願入band 2, 我又何嘗唔喊呢?試都冇試就碌入去!

作者: chan803    時間: 16-4-27 08:33     標題: 引用:Quote:原帖由+chan803+於+16-04-27+發表甲

原帖由 whywhywhywhy 於 16-04-27 發表
朋友小朋友考十几名,肯定band1a,老師上年都叫佢第三志願放band2
嗰位會員話係甲讒第三志願呀....

點都無可能要B1生在甲部填B2學校呀

作者: chan803    時間: 16-4-27 08:33     標題: 引用:老師可能肉緊小朋友啫,向好處想 +

原帖由 Abby媽 於 16-04-27 發表
老師可能肉緊小朋友啫,向好處想
你真係好善良

作者: chan803    時間: 16-4-27 08:35     標題: 引用:Quote:原帖由+chan803+於+16-04-27+發表甲

原帖由 whywhywhywhy 於 16-04-27 發表
嗰間小學的頭三中籤率一定係十分之高

作者: metrochung    時間: 16-4-27 08:35     標題: 引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-27 發表
觀塘區, 我都改咗四份!其實我都唔算十分博, 第三志願係band 1尾, 第八之後已經係band 2, 但佢地一定要我將b ...
原來係觀塘區,老師太肉緊,唔好嬲,我哋老師話觀塘區都係小B1位嘅區,仲叫我哋如未必要唔好轉去觀塘。 我估老師太緊張,佢做法有D唔啱,但大家都係為小朋友好,主動傾傾吧,祝你小朋友入到心儀學校

作者: kikocheung    時間: 16-4-27 08:37     標題: 引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

甲三放B2?
我女b2生,甲一二放b2校,甲三我番空,唔想填d比較差嘅學校落去,學校都教甲最好填同一banding嘅,入左都唔後悔,b1生無理由咁保守麻

作者: 妹妹頭    時間: 16-4-27 08:47

回覆 whywhywhywhy 的帖子

咁...都要睇下係咩地區, 會唔會係一D地區BAND 1位少過BAND 1生? 咁乙三止蝕都好正常, 例如荃灣區, 一般學校都會叫乙三填BAND 2 止蝕
作者: chan803    時間: 16-4-27 09:02     標題: 引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 咁...都要睇下

原帖由 妹妹頭 於 16-04-27 發表

咁...都要睇下係咩地區, 會唔會係一D地區BAND 1位少過BAND 1生? 咁乙三止蝕都好 ...
荃灣舊年有人乙4入到王少清.....

除非該區比較好的B2學校得一間,而B1生同B1學位的差別係多過一間B2所能提供的的學位,否則根本無需要咁保守..

作者: chan803    時間: 16-4-27 09:03     標題: 引用:好嬲呀!band+1小朋友,+老師建議第四志願開

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-26 發表
我估我會向校長投訴....亦會同老師對質

作者: orangetea    時間: 16-4-27 09:16

rabbitmonkey 發表於 16-4-26 22:02
我都想借你個位呻下。。。
好明白你感受,我仔係B2 頭,我頭一,二志願係揀B2頭,第三,四志願揀B2 中,同B2尾中學,但係老師閙我仔,全班填得最亂係你,佢都要我來回填4次,都未收貨,佢要我第三志願B3頭,第4志願B3尾。
到琴日家長日,我同老師講,其實派位都係講彩數,點解我唔去博下呢,一黎就揀B3,好似自殺式咁,我諗住派唔到頭三志願,我會去直資叩門,而且lee  一屆小六出生率低,即係學位多左,B1 同B2學生都多左好多機會博到,。。。老師答返我,咁樣揀,你先係自殺式,我地要有止蝕位(我心諗又唔係買股票),如果派唔到你想入嘅B3,又叩唔到門呢。。。。

其實,我自己諗,學校會唔會係要保住每年要公報出黎,我地學校95%都係到頭3志願,所以要我地咁樣揀學校呢???

我真係無話可說,講真,除左我嘅心水,我都要顧呀仔感受,最重要係佢讀得開心,雖然成日我都呀仔講,派唔到理想學校唔洗唔開心,無人話讀B3無出頭,只要我地試左就ok, 只係個派位號碼唔夠好,B1生都會出現相同情況。

想問下大家,我有無錯呢?我自己都覺得好煩,聽日要交正式表。

作者: 妹妹頭    時間: 16-4-27 09:30

回覆 chan803 的帖子

乙四入到王, 即係佢盡填本區4間BAND 1? 勁
作者: chan803    時間: 16-4-27 09:32     標題: 引用:Quote:rabbitmonkey+發表於+16-4-26+22:02+

原帖由 orangetea 於 16-04-27 發表
我都想借你個位呻下。。。
好明白你感受,我仔係B2 頭,我頭一,二志願係揀B2頭,第三,四志願揀B2 中,同B ...
你又何錯之有...
只要你明白個機制係點就okay...
我會跟返自己的選擇...

作者: chan803    時間: 16-4-27 09:36     標題: 引用:回覆+chan803+的帖子 乙四入到王,+即係佢

乙四入到王, 即係佢盡填本區4間BAND 1? 勁
唔知..可能有填他區的B1校呢....

作者: ANChan59    時間: 16-4-27 09:38     標題: 回覆:orangetea 的帖子

其實,我自己諗,學校會唞5
作者: YmOra    時間: 16-4-27 09:40

chan803 發表於 16-4-27 08:35

更可能的是,學校已經訂造了一條十米長嘅橫額,大大隻字寫住"本校頭三志願命中率高達有100%",橫額以整無得返轉頭.

作者: orangetea    時間: 16-4-27 09:43

YmOra 發表於 16-4-27 09:40
更可能的是,學校已經訂造了一條十米長嘅橫額,大大隻字寫住"本校頭三志願命中率高達有100%",橫額以整無得返 ...
我都覺得係咁

作者: chan803    時間: 16-4-27 09:49     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-27+08:35+嗰間

原帖由 YmOra 於 16-04-27 發表
更可能的是,學校已經訂造了一條十米長嘅橫額,大大隻字寫住"本校頭三志願命中率高達有100%",橫額以整無得返 ...
U win

作者: YmOra    時間: 16-4-27 09:51

rabbitmonkey 發表於 16-4-26 22:02

我校老師都係過份參與,好似係佢選校咁?!但又唔係當學生係佢個仔女咁選校播?!我哋一班企得好硬嘅家長就唔敢過來野我哋!但另一班就慘,日日疲勞轟炸,又利用不懂事的孩子做說客,母子/女間感情影響不少呀!!!最後往往底受唔住便就範,仲要阿Q精神安慰自己,老師都係為學生好嘅!!!

作者: YmOra    時間: 16-4-27 09:57

妹妹頭  所以個個都要乙三已要填止蝕位
@ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @ @

真心幫你的老師就係止蝕位.

若然唔係,這個只是一個"自製光榮位".
作者: 5kin    時間: 16-4-27 10:02

我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多worst case,
而小朋友又解釋唔到點解咁填,
返到屋企未必同父母講得返成件事;
返放學d同學仔又會「加鹽加醋」、「繪形繪色」咁講返件事,
更加影響咗小朋友講返個事實嘅內容,
又會令家長先入為主咗

樓主果區仲要係band1位相對無咁充裕,
如果考全級唔係頭幾名,
實在無乜本錢統一派位搏命完結果唔理想去叩門

我填乙一都同校方理想好大落差,
仔仔全級一、二名我都無揀區內1A校而填區內1C乙一,
但係仔仔明白點解揀1C校,
老師問完佢答到,
之後都無再問其他填表上嘅問題
作者: chan803    時間: 16-4-27 10:42     標題: 引用:我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多wo

原帖由 5kin 於 16-04-27 發表
我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多worst case,
返到屋企未必同父母講 ...
老師有同小朋友「解釋」就可以鬧個學生?
....小朋友解釋唔到就可以鬧?
...小朋友/家長唔跟老師的建議填表就可以鬧?

又或者你真係覺得老師唔會鬧,係個學生小題大做?

作者: 5kin    時間: 16-4-27 10:59

閣下focus咗個「鬧」字,認定係校方問題,
我亦無話可說,
而且全部都係樓主一面之詞,
無足夠同全面資訊下,
我只係提出家長會否over react咗,
其實呢半個月d小學班主任同級主任都做到嘔血,

有好多家長仲係依照一d傳聞方法嚟填表,
個方法fit唔fit,
要點改完全唔理,
老師問又唔比原因,
又無logical explanation ,
老師唔激氣都好難,
仲要預計到最後派得唔好呢班家長實週圍唱

作者: rabbitmonkey    時間: 16-4-27 11:02     標題: 引用:我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多wo

你都已經咁保守, 實幫到學校首三志願百分比佢地實ok la! 兩個小朋友ㄧ齊聽同平日佢地講嘢會唔會誇張, 我一定知囉!而且佢班主任係咪愛心老師, 做咗兩年班主任, 一早已知

作者: chesswin    時間: 16-4-27 11:22

每間學校校長, 老師, 家長, 小朋友立場都不同, 要協調, 若老師過火, 我會同佢理論, 上星期校長講左句好攪笑的話: 『你地可以唔聽老師意見的!』重覆左2次,
但當然呢個係官腔。校長要向校董,未來家長交待, 老師又要向校長交待,所以我都理解, 盡量搵一個雙方可接受的位
作者: metrochung    時間: 16-4-27 11:23     標題: 引用:我會覺得老師的確有同樓主小朋友講多好多wo

有咁可能性,我仔都係有少少似哩個情況,第一次初稿,仔回來話老師叫選某校,我唔想,等二.三天我沒有改回,老師就致電给我,大家了解了,原來中間有誤會,老師有講叫選某校,但我個case比較特別,所以不是同我仔講,之後原用了我選的頭三,不過我的確有點保守,因為仔喜歡那間B2校。。。。。。。。

作者: sammag    時間: 16-4-27 11:31

metrochung 發表於 16-4-27 11:23
有咁可能性,我仔都係有少少似哩個情況,第一次初稿,仔回來話老師叫選某校,我唔想,等二.三天我沒有改回 ...

長天是B2 嗎?

作者: rabbitmonkey    時間: 16-4-27 11:33     標題: 引用:Quote:原帖由+5kin+於+16-04-27+發表我會覺

原帖由 metrochung 於 16-04-27 發表
有咁可能性,我仔都係有少少似哩個情況,第一次初稿,仔回來話老師叫選某校,我唔想,等二.三天我沒有改回 ...
而家個問題係冇同我溝通囉!你老師個做法好正路, 大家傾攞共識, 求同存異, 所以今日張試填表我加咗句請佢聯絡我!

作者: whywhywhywhy    時間: 16-4-27 11:41     標題: 引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+16-04-27+發

仲要個區band1一定夠位,所以我先奇怪,不過好多學校嘜都唔公布,家長一啲資料都無,只好跟老師咁填,

作者: metrochung    時間: 16-4-27 11:51     標題: 引用:Quote:metrochung+發表於+16-4-27+11:23+有

原帖由 sammag 於 16-04-27 發表
長天是B2 嗎?
B1,我指係自己區的學校

作者: metrochung    時間: 16-4-27 11:59     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+16-04-27+發表

原帖由 rabbitmonkey 於 16-04-27 發表
而家個問題係冇同我溝通囉!你老師個做法好正路, 大家傾攞共識, 求同存異, 所以今日張試填表我加咗句請佢聯 ...
唔好咁嬲,甲部真係唔好聽老師講填B2,入咗B2就冇得去乙部再抽,我相信真係有D老師會為咗保住個D數據而叫學生非常保守。或許問其他高級過班主任嘅意見。

作者: 5kin    時間: 16-4-27 12:00

回覆 rabbitmonkey 的帖子

你錯啦,我個case學校應該好唔開心,
聞說區內1A校無人敢揀,
我哋學校不嬲只講派邊間

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 12:20

其實, 你估學校show 100%頭三志願榮D, 定係show 50%入B1校榮D? 就算係第30志願入B1, 我諗都係show多人入B1會好D。但係, 老師都知道banding其實靠估, 仲要涉及前兩屆pre-s1成績, 所以除非小朋友係top 15, 否則真係好難確實知道, 今年仲好D, 因為同舊年用同一個pre-s1數據, 參考數據可靠啲, 但有D小朋友, 係B2入B1校, 或自行時呈一呈二成績好, 自行入咗B1校, 但最後banding 係B2, 又或入直資, 都唔知係咪真B1, 如此情況下, 老師可能相對保守, 希望小朋友可以儘量入到較理想的學校而已。

不過無論如何, 填表係父母, 唔應該問小孩子, 應該直接同父母溝通先係王道。

作者: hkpapa852    時間: 16-4-27 12:30

little_yolky 發表於 16-4-27 12:20
其實, 你估學校show 100%頭三志願榮D, 定係show 50%入B1校榮D? 就算係第30志願入B1, 我諗都係show多人入B1 ...
首三志願100%? 太差了!

睇吓人地:
http://www.swcss.edu.hk/content/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D

首志願100%呀!

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 12:33

hkpapa852 發表於 16-4-27 12:30

睇吓人地:

其實第幾志願入呢個數據真係有屁用咩, 我真係唔知show出嚟把鬼, 係咪教署規定要show的? 30志願入B1(雖然無網有30間B1咁多), 好過第1志願入B3啦。
作者: 妹妹頭    時間: 16-4-27 13:02

回覆 little_yolky 的帖子

我偏向鍾意睇每間BAND 1 中學有幾多名學生考入(獲派), 好彩我女果間小學好透明, 有寫明確實幾多人考入(獲派)邊間中學, 仲會更新(因有些叩門後會有唔同人數), 加埋人數就係當年整級人數, 就算派BAND 3, 都會照講
作者: maggie789    時間: 16-4-27 13:10     標題: 回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

我老師意見第六志願先填b2

作者: 王家爸爸    時間: 16-4-27 13:15

B1小朋友,第四志願開始放B2未必唔合理,好睇係邊區。但係凶小朋友就有違教育既原則啦。
作者: 王家爸爸    時間: 16-4-27 13:18

hkpapa852 發表於 16-4-27 12:30

睇吓人地:
其實老師知唔知道有啲指標唔係乙高越好。
作者: chan803    時間: 16-4-27 13:27     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-27+12:30+首

原帖由 王家爸爸 於 16-04-27 發表
其實老師知唔知道有啲指標唔係乙高越好。
老師知唔知唔緊要,最緊要係畀啲揀小學的家長睇呀 ma

作者: metrochung    時間: 16-4-27 13:48     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

大開眼界,咁嘅學校都有。 100%冇嘢好講

作者: Charlotte_mom    時間: 16-4-27 13:49     標題: 回覆:唔跟老師意見, 竟然鬧小朋友

我好記得我小六時,30間填左23間(後面果d都唔想填。
班主任同我講:鬼唔望你派24志願後面,派埋d垃圾學校俾你

算我記仇啦!都幾十年了

作者: 5kin    時間: 16-4-27 13:53

原來真係有100%第一志願!
仲諗住求其吹個極端case出嚟,
點知中咗⋯⋯

入到自行就唔使理呢份表⋯⋯

講多幾次望佢中
作者: little_yolky    時間: 16-4-27 14:36

Charlotte_mom 發表於 16-4-27 13:49
班主任同我講:鬼唔望你派24志願後面,派埋d垃圾學校 ...

你班主任都幾衰, 把口咁毒。我就填表策略失利, 係B1A派去第一間B2既最佳例子, 班主任派表俾我時, 仲安慰我:派呢間係咪好唔開心呀? 我忍住無喊咋, 真係好唔開心架。當年真係乜都唔識, 無得上網, 學校又無選校升中家長日, 咁張表係我自己填, 全部最受歡迎既B1填晒落去, 唔記得填聖家, 所以入咗B2中中, 級1果位記得填聖家, 所以入咗聖家。當年我哋兩個真係黑到無朋友。男仔就鬼咁開心, 派去LS同其他好男校既好多。返到屋企, 爸爸都有安慰我, 話間學校都好好架。開學時勁無心機, 套校服又肉酸。
作者: bobo98    時間: 16-4-27 14:42

little_yolky 發表於 16-4-27 14:36
你班主任都幾衰, 把口咁毒。我就填表策略失利, 係B1A派去第一間B2既最佳例子, 班主任派表俾我時, 仲安慰我 ...
咁當年你有冇去叩門?
作者: chan803    時間: 16-4-27 14:42     標題: 引用:我好記得我小六時,30間填左23間(後面果d

原帖由 Charlotte_mom 於 16-04-27 發表
班主任同我講:鬼唔望你派24志願後面,派埋d垃圾學校 ...

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 14:47

bobo98 發表於 16-4-27 14:42
咁當年你有冇去叩門?

當年無聽過有叩門呢樣嘢的, 不過級1果位就中二插咗入伊中, 仲打電話俾我問駛唔駛幫我攞插班表, 等我cup咗佢線。
作者: 王家爸爸    時間: 16-4-27 14:48

Charlotte_mom 發表於 16-4-27 13:49
當年我只填到10間,係老師遊說下,最後填咗15間。
作者: 王家爸爸    時間: 16-4-27 14:50

little_yolky 發表於 16-4-27 14:36
你班主任都幾衰, 把口咁毒。我就填表策略失利, 係B1A派去第一間B2既最佳例子, 班主任派表俾我時, 仲安慰我 ...
唔係個個人都有好修養。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-4-27 16:13     標題: 引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-04-27+

我當年讀間地區學校,有聯繫中學。小女子小學咁多年從未考過5名以外(阿媽嚴)。家貧,咩名校誇區全部無考慮,一心上聯繫,根本係200%一定成事。
果時d老師係咁上下,覺得讀多兩年書大晒咁,真係受氣唔少。

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 16:22

TwinWong  乙三填聖家唔中  發表於 13 秒前

依家乙五都中啊!我就係乙1-5填B1, 乙6填培道啊!其實我係咪識你架? 我會唔會係你阿女表姐呀?
作者: 5kin    時間: 16-4-27 16:24

呢個post開始變成批鬥家長們自己嘅小學老師
作者: little_yolky    時間: 16-4-27 16:27

5kin 發表於 16-4-27 16:24
但因為填選校表鬧小朋友係老師唔啱, 明顯地填表係家長, 問小朋友做乜啫。你睇老師敢唔敢鬧家長?
作者: little_yolky    時間: 16-4-27 16:47

TwinWong  唔會啦, 我女表姐泥紧去外海讀MBA  發表於 4 分鐘前

表姐同我差唔多年紀喎。
作者: 5kin    時間: 16-4-27 16:53

老師可能真係語氣重咗,
小朋友一聽到咁重語氣就只係識得用鬧呢個字眼,
現今家長又好着重權益(我覺得開始接近濫用個範疇,尤其係出名小學家長同band1笡木生家長),
响選中學(由自行到填統一)呢件事上面,
家長唔打算依從校方建議,
本身就應該預咗要同校方有好幾回合嘅接觸,
家長企硬學校一定無你辦法,
但後果自負;
學校敢同家長硬碰硬,
即係肯同你一齊負責,
家長會回心轉意聽學校講,
即係原本佢都係响唔知邊度聽唔知邊個d「建議」,
唔消化完先用,
呢d先係唔知自己做乜又最亂嚟
作者: oldgamesman    時間: 16-4-27 16:58

回覆 orangetea 的帖子

呢個係事實
作者: little_yolky    時間: 16-4-27 17:10

5kin 發表於 16-4-27 16:53
老師可能真係語氣重咗,
小朋友一聽到咁重語氣就只係識得用鬧呢個字眼,
現今家長又好着重權益(我覺得開始 ...
其實我覺得呈分排名頭15%至可以比較穩陣(以平時約1/3 B1結果計), 用全B1後B2方法排, 其他的有可能估錯band風險, 都係要慎重D好。不過, 叫人哋B2頭小朋友乙三四就填B3, 好似真係太過份了。
作者: tsuilan    時間: 16-4-27 17:15

妹妹頭 發表於 16-4-27 08:47
回覆 whywhywhywhy的帖子

咁...都要睇下係咩地區, 會唔會係一D地區BAND 1位少過BAND 1生? 咁乙三止蝕都好 ...
我沙田區,老師叫全級第四名之後的家長甲三乙三開始填B2,跟本自己學校原來每年得幾位B1生,舊年有10位,今年應得10位以下單位數,跟本自己學校無power取B1位,就叫d B1生填B2校,真痴線。
作者: chan803    時間: 16-4-27 17:21     標題: 引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-4-27+08:47+回覆+w

我沙田區,老師叫全級第四名之後的家長甲三乙三開始填B2,跟本自己學校原來每年得幾位B1生,舊年有10位,今 ...
你肯定你小朋友係B1 咪唔好理老師,但係你真係肯定?......如果結果係B2而你又當B1咁填,真係有機會派得好差....如果係咁,你接受到嗎?.....學生banding係靠前人努力,咁你間學校好似又真係唔多B1生,老師叫你早啲填B2都錯唔晒。

作者: chan803    時間: 16-4-27 17:23     標題: 引用:Quote:妹妹頭+發表於+16-4-27+08:47+回覆+w

我沙田區,老師叫全級第四名之後的家長甲三乙三開始填B2,跟本自己學校原來每年得幾位B1生,舊年有10位,今 ...
你老師真係叫B1生在 甲部第三志願 填B2學校????
乙三都仲可以解釋,甲三就只好話佢唔係好識派位機制

作者: 5kin    時間: 16-4-27 17:24

就係因為派位無分ABC,
學校建議乙三、四要填band3校响某d缺band1位嘅區,
可能係平衡咗風險同機會嘅最佳擺法,
2A生家可能會心有不甘,
但填曬band2先填band3,
分分鐘連3A校都抽唔到,
仲要2A生其實都未必有本錢去叩門
作者: tsuilan    時間: 16-4-27 17:34

little_yolky 發表於 16-4-27 12:33
其實第幾志願入呢個數據真係有屁用咩, 我真係唔知show出嚟把鬼, 係咪教署規定要show的? 30志願 ...
好似話如首3志願率高,直接影響小一收生。
作者: Yanamami    時間: 16-4-27 17:38

tsuilan 發表於 16-4-27 17:34
好似話如首3志願率高,直接影響小一收生。

学校當家長係Lu Lu嗎?梗係直接睇幾多人升边d中学好过睇首三志願%啦~
作者: tsuilan    時間: 16-4-27 17:57

chan803 發表於 16-4-27 17:21
你肯定你小朋友係B1 咪唔好理老師,但係你真係肯定?......如果結果係B2而你又當B1咁填,真係有機會派得好 ...
我校全級第四名以後的學生,叫填甲三乙三band 2,大量家長好失望話揀錯學校害左仔女好內疚,都唔知点好,全級頭10內都叫B2生。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-4-27 18:13     標題: 引用:Quote:5kin+發表於+16-4-27+16:24+呢個post

原帖由 little_yolky 於 16-04-27 發表
但因為填選校表鬧小朋友係老師唔啱, 明顯地填表係家長, 問小朋友做乜啫。你睇老師敢唔敢鬧家長? ...
正是

作者: Band5    時間: 16-4-27 18:18     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-27+17:21+你肯

我校全級第四名以後的學生,叫填甲三乙三band 2,大量家長好失望話揀錯學校害左仔女好內疚,都唔知点好,全 ...
填甲三band 2,真唔知佢係無知定無良?如果係B1,甲三入B2機會大過9成,唔使乙部抽。如果佢係B2,甲部等於無填,點都冇著數。

作者: tsuilan    時間: 16-4-27 18:26

chan803 發於 16-4-27 17:23
乙三都仲可以解釋,甲三就只好話佢唔係好識派位機制:ig ...
真的,我先氣憤,是否力保首3志願重要成甘,令好多家長哭出來。
作者: tsuilan    時間: 16-4-27 18:28

5kin 發表於 16-4-27 16:24
我校有3班,共60人。
作者: pooh88    時間: 16-4-27 18:58     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-27+17:21+你肯

我校全級第四名以後的學生,叫填甲三乙三band 2,大量家長好失望話揀錯學校害左仔女好內疚,都唔知点好,全 ...
你有冇參考一下上年自己學校派位數據呀!然後自己推算下好D喎

作者: chan803    時間: 16-4-27 19:01     標題: 引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

原帖由 pooh88 於 16-04-27 發表

...
如果舊年啲家長係跟老師所講去填(B1生甲3填B2校),啲數據無乜用

作者: chan803    時間: 16-4-27 19:05     標題: 引用:Quote:chan803+發於+16-4-27+17:23+你老師

真的,我先氣憤,是否力保首3志願重要成甘,令好多家長哭出來。
唔好理老師的建議。...甲部只填 B1校...至於乙部填幾多間B1校就睇你自己信心有幾大,同埋當區B2學校多唔多....不過你好似係沙田區,聽聞係B1學位多過B1學生....

作者: pooh88    時間: 16-4-27 19:07     標題: 引用:Quote:原帖由+pooh88+於+16-04-27+發表你有

如果舊年啲家長係跟老師所講去填(B1生甲3填B2校),啲數據無乜用

...
一半一半啦!我估上年D家長唔會傻既唔會全部都跟足學校既!最好睇下學校有冇show到派去邊幾間band 1學校,有數據自己計下

作者: tsuilan    時間: 16-4-27 19:54

pooh88 發表於 16-4-27 18:58

...
學校年年都無數據睇唔到,有無辦法找到,請幫幫忙,thx.我校係沙田信X小學。
作者: tsuilan    時間: 16-4-27 20:00

pooh88 發表於 16-4-27 18:58

...
我見到舊年畢業生話2015年派左10位band 1校,但舊年有70人,但今年60年,是否10人以下。
作者: tsuilan    時間: 16-4-27 20:04

tsuilan 發表於 16-4-27 20:00
我見到舊年畢業生話2015年派左10位band 1校,但舊年有70人,但今年60年,是否10人以下。 ...
更正,今年60人。
作者: mcl203    時間: 16-4-27 20:23     標題: 引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 咁...都要睇下

區區都係想乙3止蝕,係為學校頭3志願止蝕

作者: mcl203    時間: 16-4-27 20:40     標題: 引用:Quote:pooh88+發表於+16-4-27+18:58+你有冇

我見到舊年畢業生話2015年派左10位band 1校,但舊年有70人,但今年60年,是否10人以下。 ...
雖然遲左無得番轉頭,去考吓直資係測試學校地位同自己係巿場既排位,會有DD啟示~~~

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 21:21     標題: 引用:Quote:pooh88+發表於+16-4-27+18:58+你有冇

學校年年都無數據睇唔到,有無辦法找到,請幫幫忙,thx.我校係沙田信X小學。 ...
沙田信X係寶校喔,本來成績就唔多好啦。全區B1 1/3人,咁你諗下兩呂兩胡都差唔多一半人入B1,咁緊有學校B1少於1/3啊。60人既1/3係20人,但我唔覺得你地有1/3係B1囉。如果考級10,甲部不要填B1,但考5名外的乙部都要謹慎一點啊。

作者: little_yolky    時間: 16-4-27 21:25     標題: 引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

乙三都仲可以解釋,甲三就只好話佢唔係好識派位機制:ig ...
我估計係該校老師都唔咁肯定自己有幾多B1生。

作者: pooh88    時間: 16-4-27 21:58     標題: 引用:Quote:pooh88+發表於+16-4-27+18:58+你有冇

按返上年數據比例計即14%入Band1,換言之今年即係得8個band 1左右 仲要包埋自行考入

作者: pooh88    時間: 16-4-27 22:00     標題: 引用:Quote:tsuilan+發表於+16-4-27+20:00+我見

更正,今年60人。
按返上年數據比例計即14%入Band1,換言之今年即係得8個band 1左右 仲要包埋自行考入

作者: whywhywhywhy    時間: 16-4-27 22:20     標題: 引用:回覆+whywhywhywhy+的帖子 咁...都要睇下

佢係上年東區女生,又係band1頭,咁都要第三放band2,係咪保險得滯

作者: pooh88    時間: 16-4-27 22:54     標題: 引用:Quote:pooh88+發表於+16-4-27+18:58+你有冇

作者: chan803    時間: 16-4-27 23:30     標題: 引用:Quote:原帖由+chan803+於+16-04-27+發表你

原帖由 little_yolky 於 16-04-27 發表
我估計係該校老師都唔咁肯定自己有幾多B1生。
就算係邊緣人都唔會要求在甲三揀B2校...

作者: chan803    時間: 16-4-27 23:33     標題: 引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表我

原帖由 pooh88 於 16-04-27 發表

...
但係如果佢間學校年年都叫級十之內的人甲三填B2學校,都唔知有幾多B1生係因為咁而入咗B2校

作者: tsuilan    時間: 16-4-28 00:29

chan803 發表於 16-4-27 23:33
但係如果佢間學校年年都叫級十之內的人甲三填B2學校,都唔知有幾多B1生係因為咁而入咗B2校

...
我都覺係,但學校怕派得好後,迫家長改左6次洗腦,一半家長細膽改左。
作者: 小倩    時間: 16-4-28 00:39

間間學校都係咁...
學校想派頭3嘅%高
但家長就想入B1
所以係真B1生就會盡填B1校
作者: ANChan59    時間: 16-4-28 05:12     標題: 引用:Quote:原帖由+tsuilan+於+16-04-27+發表學

沙田信X係寶校喔,本來成績就唔多好啦。全區B1 1/3人,咁你諗下兩呂兩胡都差唔多一半人入B1,咁緊有學校B1 ...
同意!

除了校內排名,我估 Pre-S1 的結果都遠低於全港平均,學校會掌握多些資料!

作者: chan803    時間: 16-4-28 06:25     標題: 引用:間間學校都係咁...+學校想派頭3嘅%高但家長

原帖由 小倩 於 16-04-28 發表
間間學校都係咁...
學校想派頭3嘅%高
但家長就想入B1
都唔可能因為咁而叫邊緣人在甲三填B2學校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5