教育王國

標題: 葵青B1A男仔-老師建議 [打印本頁]

作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 15:19     標題: 葵青B1A男仔-老師建議

葵青B1A男仔-老師建議如下, 會否太保守? 今年B1學位 627個, B1生有1180 (學校提供數據)
甲一: 安
乙一: 安
乙二:陳/全
乙三:伍/李x堯
乙四:其他B2校
作者: dobbybabie    時間: 16-4-20 15:21     標題: 引用:葵青B1A男仔-老師建議如下,+會否太保守?+今

原帖由 雋雋B 於 16-04-20 發表
葵青B1A男仔-老師建議如下, 會否太保守? 今年B1學位 627個, B1生有1180 (學校提供數據)
乙三選李x堯就太保守啦

作者: dobbybabie    時間: 16-4-20 15:22     標題: 回覆:葵青B1A男仔-老師建議

乙四都係

作者: Tophand8899    時間: 16-4-20 15:28     標題: 回覆:葵青B1A男仔-老師建議

學位數估計係抽獎數

作者: hkpapa852    時間: 16-4-20 15:38

雋雋B 發表於 16-4-20 15:19
NT1一定無1180個B1生..... 但B1學位都無627, 除非佢計埋全完同伍若瑜呢兩間B2既學位

作者: chocolatebean    時間: 16-4-20 15:39

雋雋B 發表於 16-4-20 15:19
乙三全
乙四伍

其實你好彩入安,陳已係保險線,是但啦!都冇咩機會入乙3,老C想提高頭1—3志願%,見怪不怪

作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 15:41

dobbybabie 發表於 16-4-20 15:21
乙三選李x堯就太保守啦
放伍乙三,  乙四放李x堯 ?甘會唔會好D? 定乙三放B1C 學校都會有機?

作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 15:42

chocolatebean 發表於 16-4-20 15:39
乙三全
乙四伍
thx ..
作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 15:43

hkpapa852 發表於 16-4-20 15:38
NT1一定無1180個B1生..... 但B1學位都無627, 除非佢計埋全完同伍若瑜呢兩間B2既學位
...
我都唔清楚佢點計, 家長會時比左呢個數我
作者: gracelam    時間: 16-4-20 16:19     標題: 引用:葵青B1A男仔-老師建議如下,+會否太保守?+今

正路係咁填,如乙二放善德/李兆基已經冇位。  乙二放 陳/全 好安全,唔駛食驚風散。

作者: chan803    時間: 16-4-20 16:58     標題: 引用:葵青B1A男仔-老師建議如下,+會否太保守?+今

乙四就放B2

葵青區咁少B1學位咩?乜唔係B1學位多過B1生咩?

肯定係B1學生的話,點解唔放晒B1學校先填B2校?

作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 17:04

chan803 發表於 16-4-20 16:58
乙四就放B2

葵青區咁少B1學位咩?乜唔係B1學位多過B1生咩?
乙三已要求放B2, B1位唔夠
作者: irenekok    時間: 16-4-20 17:28

你仔仔讀邊間? 我個女個間都係叫佢乙三:choose band 2 ....  
作者: 719117    時間: 16-4-20 18:12     標題: 引用:葵青B1A男仔-老師建議如下,+會否太保守?+今

你仔仔Band 1 a, 乙一安,乙二同三可放間band 1c 校。乙四先放band 2a也可,乙三不用放band 2 住,乙四先放

作者: csy_ma    時間: 16-4-20 18:14

回覆 雋雋B 的帖子

乙三回考慮揀跨區BAND1學校無需咁快放BAND 2

作者: 719117    時間: 16-4-20 19:23     標題: 引用:回覆+雋雋B+的帖子 乙三回考慮揀跨區BAND1

原帖由 csy_ma 於 16-04-20 發表
回覆 雋雋B 的帖子

也是方法之一,總之乙三不用甘快放band 2

作者: Karmen希希    時間: 16-4-20 19:53     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-20+16:58+乙四

乙三已要求放B2, B1位唔夠
今年b1位唔係多過b1人咩?b1生選校應該可以更大膽,第4先排b2都得啦

作者: Karmen希希    時間: 16-4-20 19:54     標題: 引用:你仔仔讀邊間?+我個女個間都係叫佢乙三:cho

原帖由 irenekok 於 16-04-20 發表
你仔仔讀邊間? 我個女個間都係叫佢乙三:choose band 2 ....
您囡囡b1?您點揀?我見啲人好似話女仔多咗揀女校

作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 23:06

719117 發表於 16-4-20 18:12
你仔仔Band 1 a, 乙一安,乙二同三可放間band 1c 校。乙四先放band 2a也可,乙三不用放band 2 住,乙四先放 ...
老師話乙3放B1C 太博,吾安全
作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 23:08

csy_ma 發表於 16-4-20 18:14
回覆 雋雋B 的帖子

跨區學校得果幾個位,機會吾大
作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 23:10

Karmen希希 發表於 16-4-20 19:53
今年b1位唔係多過b1人咩?b1生選校應該可以更大膽,第4先排b2都得啦
開左家長會,老師話呢區b1生比b1位多,基本吾夠,所以有部分b1生會入b2
作者: csy_ma    時間: 16-4-20 23:16     標題: 回覆:雋雋B 的帖子

人人都係咁諗,所以少人揀。Band 1生揀晒先輪到band2,亦即係,一揀band2已止蝕,唔洗退咁快。
我囡果屆,有個荃灣家長第4志願揀跨區受歡迎既沙培都揀到,第三志願,駛乜咁急?

作者: 雋雋B    時間: 16-4-20 23:22

csy_ma 發表於 16-4-20 23:16
人人都係咁諗,所以少人揀。Band 1生揀晒先輪到band2,亦即係,一揀band2已止蝕,唔洗退咁快。
我囡果屆, ...
即系可以乙3改b1c或跨區搏下,乙4先放b2會好D?
作者: chocolatebean    時間: 16-4-20 23:23

雋雋B 發表於 16-4-20 23:10
開左家長會,老師話呢區b1生比b1位多,基本吾夠,所以有部分b1生會入b2
不嬲都話今年KT區位多過人

作者: 719117    時間: 16-4-20 23:24     標題: 引用:Quote:csy_ma+發表於+16-4-20+23:16+人人都

冇错

作者: chocolatebean    時間: 16-4-20 23:25

雋雋B 發表於 16-4-20 23:22
你唔好煩惱點填乙3打後個D啦! 你一係入乙1,唔係乙2已經好保險,入硬1OR2,後面個D唔洗太擔心。

作者: 719117    時間: 16-4-20 23:28     標題: 引用:Quote:雋雋B+發表於+16-4-20+23:22+即系可

原帖由 chocolatebean 於 16-04-20 發表
你唔好煩惱點填乙3打後個D啦! 你一係入乙1,唔係乙2已經好保險,入硬1OR2,後面個D唔洗太擔心。 ...
都吾係架,頭5位排位都係小心d 好

作者: 719117    時間: 16-4-20 23:30     標題: 引用:葵青B1A男仔-老師建議如下,+會否太保守?+今

基本上你乙一吾中。乙二收全完穩入架喇

作者: chocolatebean    時間: 16-4-20 23:35

719117 發表於 16-4-20 23:28
都吾係架,頭5位排位都係小心d 好
係!但我未聽過B1生乙2陳兆民入唔到。全部都止步了。仲要講緊之前最多人既(2000龍年生升中,即2012年)

作者: dobbybabie    時間: 16-4-21 00:01     標題: 引用:Quote:原帖由+雋雋B+於+16-04-20+發表葵青B

原帖由 719117 於 16-04-20 發表
基本上你乙一吾中。乙二收全完穩入架喇
但1A生入全完,好似好哂,千祈唔好信"是金子,去到邊都會發亮啊"

作者: Karmen希希    時間: 16-4-21 00:01     標題: 引用:Quote:雋雋B+發表於+16-4-20+23:10+開左家

原帖由 chocolatebean 於 16-04-20 發表
係囉!我明明見本本天書都話葵青區3個band都係位多人,老師叫您乙三填b2無非係想確保學生能夠頭三個選校入到,做靚條數收小一生啫

作者: 719117    時間: 16-4-21 00:03     標題: 引用:Quote:原帖由+719117+於+16-04-20+發表基本

原帖由 dobbybabie 於 16-04-21 發表
但1A生入全完,好似好哂,千祈唔好信"是金子,去到邊都會發亮啊"
你看樓主甘排法是超穩健派

作者: chan803    時間: 16-4-21 06:24     標題: 引用:Quote:719117+發表於+16-4-20+18:12+你仔仔

老師話乙3放B1C 太博,吾安全
你間小學係咪一路的頭三志願中籤率都好高㗎

作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 09:23

chan803 發表於 16-4-21 06:24
你間小學係咪一路的頭三志願中籤率都好高㗎
係, 每年基本上頭三志願有96-98%
作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 09:27

719117 發表於 16-4-21 00:03
你看樓主甘排法是超穩健派
呢個係班主任建議, 我自己本身乙一安x, 乙二善x,乙三陳x, 乙四先伍x, 但老師話甘太摶, 唔建議,佢話乙二去到善X,一定已經冇位, 叫我改乙二放陳x..........
作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 09:28

Karmen希希 發表於 16-4-21 00:01
係囉!我明明見本本天書都話葵青區3個band都係位多人,老師叫您乙三填b2無非係想確保學生能夠頭三個選校入到 ...
學校提供資料係, B1位唔夠, 但總學位係有多
作者: chan803    時間: 16-4-21 09:42     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+06:24+你間

原帖由 雋雋B 於 16-04-21 發表
係, 每年基本上頭三志願有96-98%
B1生 乙三 放B2 學校,頭三中籤率點會唔高呀

作者: 719117    時間: 16-4-21 09:57     標題: 引用:Quote:原帖由+雋雋B+於+16-04-21+發表係,+

原帖由 chan803 於 16-04-21 發表
B1生 乙三 放B2 學校,頭三中籤率點會唔高呀

作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 10:25

chocolatebean 發表於 16-4-20 23:23

NT1係咪真係B1位多過B1學生呢? 又嚟計下:

統一派位乙部可選既B1中學學額:
中學名稱中學網性別統一派位非保留學額直屬學額聯繫學額
佛教善德英文中學
NT1男女70

中華傳道會安柱中學
NT1男女74

天主教母佑會蕭明中學
NT174

保良局羅傑承(一九八三)中學
NT1男女74

保祿六世書院
NT172

聖公會林護紀念中學
NT1男女55
順德聯誼總會李兆基中學NT1男女74

東華三院陳兆民中學
NT1男女74

可風中學(嗇色園主辦)
NT2男女5

B1女生可選學額(只計乙部非保留位): 572 (男女校:426, 女校:146)        
B1男生可選學額(只計乙部非保留位): 426 (男女校:426, 男校:0)        

A - 2016區內升中人數: 2998         
B - 2016區內沒有呈分小學升中人數: 0         
C - 2016區內有呈分小學升中人數: 2998  <A-B>        

D - 估計自行/直資離場比例: 30%        
E - 假設B1男生比例: 50%        
F - 直屬位離場B1生(假設以直屬位升中既學生B1比例): 70%        

G - 聯繫位離場B1女生(男女校中假設男女各半): 11         
H - 聯繫位離場B1男生(男女校中假設男女各半): 11         
I - 直屬位離場B1女生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0         
J - 直屬位離場B1男生(男女校中假設男女各半,70%B1): 0         
K - 直資/龍校離場B1女生(男女校中假設男女各半): 0         
L - 直資/龍校離場B1男生(男女校中假設男女各半): 0         

M - B1女校統一派位乙部學位: 146         
N - B1男校統一派位乙部學位: 0         
O - B1男女校統一派位乙部學位: 426         

P - 需要參加派位既B1女生: 339  <C/3*(1-D)*(1-E)-G-I-K>        
Q - 需要參加派位既B1男生: 339  <C/3*(1-D)*(E)-H-J-L>        

R - B1女生乙部抽入B1中學機會: 105.90%  <M/P+O/(P+Q)>        
S - B1男生乙部抽入B1中學機會:  62.83%  <N/Q+O/(P+Q)>        

如果:
- 透過自行派位, 統一派位甲部, 以及自己考獲直資中學學位既B1生佔整體B1生既30%, 咁餘下70%B1生中, 女生應該好安全, 男生就.....

夠唔夠位, 要唔要搏, 自己衡量

作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 10:29

hkpapa852 發表於 16-4-21 10:25
NT1係咪真係B1位多過B1學生呢? 又嚟計下:

統一派位乙部可選既B1中學學額:
無論點睇,呢區男生真係冇著數.. 得果 62%抽中B1
作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 10:34

雋雋B 發表於 16-4-21 10:29
無論點睇,呢區男生真係冇著數.. 得果 62%抽中B1
所以到底係老師為咗力保學校首3志願百份比, 定係真心幫你, 自己都要分析

至於甚麼報紙分析, 天書資料.... 有幾時見過佢地用實際數字作詳細統計分析呢?  

作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 10:43

hkpapa852 發表於 16-4-21 10:34
所以到底係老師為咗力保學校首3志願百份比, 定係真心幫你, 自己都要分析

至於甚麼報紙分析, 天書資料....  ...
仲有幾日先交表,再諗下先決定
作者: 蛋豬    時間: 16-4-21 11:00

回覆 hkpapa852 的帖子

你好勁, 可以好清楚計到條數出黎, 我都比學校攪到好煩, 佢又係叫乙3已經填B2學校, 但我自己計過跟本唔使噤穩陣, 可惜阿囡好聽學校話!!!! 我今日會比呢條formula比阿囡睇, 等佢相信我既選擇係博得過既!!!
作者: 妹妹頭    時間: 16-4-21 11:07

hkpapa852 勁, 好清楚, 可唔可以2年後幫我計下荃灣網呀?

作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 11:16

蛋豬 發表於 16-4-21 11:00

你好勁, 可以好清楚計到條數出黎, 我都比學校攪到好煩, 佢又係叫乙3已經填B2學校,  ...
女生呢區真係著數好多, 如果本身小朋友鍾意女校仲好
作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 11:20

蛋豬 發表於 16-4-21 11:00

你好勁, 可以好清楚計到條數出黎, 我都比學校攪到好煩, 佢又係叫乙3已經填B2學校,  ...
算式只係建基於一D假設條件, 尚有多項不能確定因素:

1. B1學生中實際男女比例
2. 有多少NT1學生轉咗去其它網升中? 又有幾多其它網學生轉咗嚟用NT1網升中?
3. 實際到底有幾多B1生係考咗入直資? 又有幾多B1生係自行階段已取得學位?
4. 選校策略既影響

所以實際機會同我既計算一定有出入, 只係想俾個概念大家: 到底係咪真係夠位? 應該用保守定進取既策略

作者: chan803    時間: 16-4-21 11:25     標題: 引用:回覆+hkpapa852+的帖子 你好勁,+可以好清

原帖由 蛋豬 於 16-04-21 發表

除非間 B2 學校在乙部啲位全部畀B1生收晒,否則對B1生嚟講,間 B2 學校就算放到乙10都仲有99.9%的機會入.

作者: 719117    時間: 16-4-21 11:34     標題: 引用:Quote:蛋豬+發表於+16-4-21+11:00+回覆+hkp

原帖由 hkpapa852 於 16-04-21 發表
算式只係建基於一D假設條件, 尚有多項不能確定因素:

1. B1學生中實際男女比例
你好勁計到。吾該你

作者: moonngbaby    時間: 16-4-21 11:40

回覆 雋雋B 的帖子

你小朋友讀邊間...我個日見家長都係叫我乙三唔好太博...因為話B2頭學生乙一會放B1C學校...同埋有B1B學生乙二已經放B1C學校做保險...好似八三同陳放乙三已經冇位...
作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 11:48

moonngbaby 發表於 16-4-21 11:40
回覆 雋雋B 的帖子

你小朋友讀邊間...我個日見家長都係叫我乙三唔好太博...因為話B2頭學生乙一會放B1C學校 ...
我唔方便開校名, 我仔B1A ,老師直頭話唔好放 83 乙二, 因為佢係TY 區熱門學校, 到時TY 區B1生多數會放83乙一, 乙二放佢=浪費
作者: chan803    時間: 16-4-21 11:51     標題: 引用:回覆+雋雋B+的帖子 你小朋友讀邊間...我個

原帖由 moonngbaby 於 16-04-21 發表
回覆 雋雋B 的帖子

你小朋友讀邊間...我個日見家長都係叫我乙三唔好太博...因為話B2頭學生乙一會放B1C學校 ...
B1生填表根本唔使理B2生揀乜學校....

作者: moonngbaby    時間: 16-4-21 11:56

回覆 雋雋B 的帖子

我原本放乙一蕭明乙二保祿...乙三八三...現改了乙三皇仁...

作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 12:00

moonngbaby 發表於 16-4-21 11:56
回覆 雋雋B 的帖子

我原本放乙一蕭明乙二保祿...乙三八三...現改了乙三皇仁...
乙一蕭明 , 入到機會好大 , PP乙二保底, 乙三B2 學校 , 我地班主任都係叫D 女生甘填法
作者: moonngbaby    時間: 16-4-21 12:02

回覆 chan803 的帖子

老師話根據過往經驗乙三仍排BAND1 就一定好大機會冇...可能學校本身派位麻麻...

作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 12:03

chan803 發表於 16-4-21 11:51
B1生填表根本唔使理B2生揀乜學校....
最怕個個B1生都放乙三B2A 校作保險, if no. 差, 就真係唔知派左去邊間
作者: chocolatebean    時間: 16-4-21 12:04

moonngbaby 發表於 16-4-21 11:56
回覆 雋雋B 的帖子

反正你都入乙1 OR 2, 乙3填咩根本冇影響

作者: moonngbaby    時間: 16-4-21 12:04

回覆 雋雋B 的帖子

老師話太進取碌左去邊真係好難講...諗清楚唔好浪費左個排位...
作者: moonngbaby    時間: 16-4-21 12:06

回覆 chocolatebean 的帖子

我其實諗住如果碌左第二度...一定試試叩下門...
作者: chocolatebean    時間: 16-4-21 12:06

雋雋B 發表於 16-4-21 12:03
最怕個個B1生都放乙三B2A 校作保險, if no. 差, 就真係唔知派左去邊間
咁B2既同學咪要多謝你地呢批家長囉! 咁快放B2中學, 佢地就乙1放B1執雞, 否則邊有咁多雞

作者: chocolatebean    時間: 16-4-21 12:08

moonngbaby 發表於 16-4-21 12:06

我其實諗住如果碌左第二度...一定試試叩下門...
99%既煩惱都係自己攞嚟架! 無謂憂D從來都唔會發生既事啦!

作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 12:09

雋雋B 發表於 16-4-21 12:03
如果B1生個個乙3放B2A....

結果大部份入晒乙3間B2A或之後既B2中學, 最後部份B1中學有位剩俾B2學生抽

B1生派B2中學, 其中一個原因係不必要地用過份保守既填表策略

作者: 719117    時間: 16-4-21 12:20     標題: 引用:Quote:雋雋B+發表於+16-4-21+12:03+最怕個

結果大部份入晒乙3間B2A或之後既B2中學, 最後部份B1中學有位剩俾B2學生抽
有道理

作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 12:22

hkpapa852 發表於 16-4-21 12:09

你甘講又的確有道理^^
作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 12:24

moonngbaby 發表於 16-4-21 12:04
回覆 雋雋B 的帖子

老師話太進取碌左去邊真係好難講...諗清楚唔好浪費左個排位... ...
兩間女校少左男生爭, 你放乙一女校, 機會超大
作者: chan803    時間: 16-4-21 12:28     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+11:51+B1生

多咗B1生乙三填B2,咁照填B1學校個機會咪大咗囉...同埋就算呢間B2 真係 full 咗(咁咪應該升 lev做 B1校囉)都仲有第二、三間B2學校㗎....

作者: chan803    時間: 16-4-21 12:32     標題: 引用:回覆+雋雋B+的帖子 老師話太進取碌左去邊

回覆 雋雋B 的帖子

老師話太進取碌左去邊真係好難講...諗清楚唔好浪費左個排位... ...
b1生,最多後面填晒B2校去包底...第一間B2唔得,第二、三間B2都實得啦....

作者: chan803    時間: 16-4-21 12:33     標題: 引用:Quote:moonngbaby+發表於+16-4-21+11:56+回

乙一蕭明 , 入到機會好大 , PP乙二保底, 乙三B2 學校 , 我地班主任都係叫D 女生甘填法 ...
既然乙二已經係補底,咁乙3、4、5..填埋B1學校先又有乜問題呢

作者: chan803    時間: 16-4-21 12:35     標題: 引用:回覆+chan803+的帖子 老師話根據過往經驗

老師話根據過往經驗乙三仍排BAND1 就一定好大機會冇...可能學校本身派位麻麻...
你唔係葵青區?

作者: moonngbaby    時間: 16-4-21 12:38

我係葵青呀...
作者: chocolatebean    時間: 16-4-21 12:43

chan803 發表於 16-4-21 12:28
多咗B1生乙三填B2,咁照填B1學校個機會咪大咗囉...同埋就算呢間B2 真係 full 咗(咁咪應該升 lev做 B1校囉: ...
唔知當個個咁填法,會幾時出現一些B1學校到尾仍然有位呢? 因為當個個都以為冇機又唔敢揀,其實又未 FILL UP 晒D位喎!

作者: smartwong    時間: 16-4-21 12:49

安柱應該係Band 1B喎!
作者: chan803    時間: 16-4-21 13:03     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+12:28+多咗B

原帖由 chocolatebean 於 16-04-21 發表
唔知當個個咁填法,會幾時出現一些B1學校到尾仍然有位呢? 因為當個個都以為冇機又唔敢揀,其實又未 FILL UP  ...
所以B1生應該填晒B1校先填B2校....

作者: hoyeef    時間: 16-4-21 13:33     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-21+11:37+

今次比個叻你

若可以給予女生60%甚至70% band 1的分析就更好.

作者: 晴晴小B    時間: 16-4-21 14:06     標題: 回覆:chan803 的帖子

葵青B1男生,係乙8先開始填B2學校,而女生可以係乙10先填B2學校。

作者: 妹妹頭    時間: 16-4-21 14:09

荃灣網都係? 好難喎, 官中/何中/可風 只可3選1做乙1, 乙2已經要填王, 乙3已經要填B2了
作者: 雋雋B    時間: 16-4-21 14:16

晴晴小B 發表於 16-4-21 14:06
葵青B1男生,係乙8先開始填B2學校,而女生可以係乙10先填B2學校。
熱門果幾間, 放乙二已冇乜位, 放乙三之後, 個人覺得意義不大
作者: 719117    時間: 16-4-21 14:25     標題: 引用:葵青B1男生,係乙8先開始填B2學校,而女生

原帖由 晴晴小B 於 16-04-21 發表
冇可能甘樣填,你甘樣教人分分鐘累死人……甘樣分分锺跌到好後?

作者: moonngbaby    時間: 16-4-21 14:34

回覆 晴晴小B 的帖子

其實...熱門既學校乙三已經好微...排到八九已經浪費左機會...
作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 14:39

其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生, 就一定有人不幸要派去B2.

叫B1生都填晒B1再填B2其實無問題, 因為你夠運就甲1乙1已經收工. 而且如果個個填法一樣, 到最後大家都只係鬥運氣

問題係, 你想靠運氣定係想自己set保險線?
作者: chan803    時間: 16-4-21 15:12     標題: 引用:回覆+chan803+的帖子 荃灣網都係?+好難喎,

原帖由 妹妹頭 於 16-04-21 發表

荃灣網都係? 好難喎, 官中/何中/可風 只可3選1做乙1, 乙2已經要填王, 乙3已經要填B2 ...
未決定...(我明年先要填....)...
但如果肯定係B1生,好大機會填多幾間B1校先放 B2 校.

如果個個都只敢放三大英中在乙一,而其他位都唔敢放三大英中,咁只要當年有一間英中係少過收生人數係放乙一,咁我咪有機會執雞......
就好似小一自行,當某間年年20分都要抽,可能某一年真係少咗人報,15分都有機會抽,咁就算15分報嗰間都有機會中..機會係細,但唔係無

作者: chan803    時間: 16-4-21 15:14     標題: 引用:其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生,+

其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生, 就一定有人不幸要派去B2.

叫B1生都填晒B1再填B2其實無問題, 因 ...
保險線咪又係搵B2學校...咁乙三中B2同 乙10中B2又有乜分別?

作者: chan803    時間: 16-4-21 15:15     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-04-21+發表葵

原帖由 719117 於 16-04-21 發表
冇可能甘樣填,你甘樣教人分分鐘累死人……甘樣分分锺跌到好後?
乙3派到B2學校同乙10派到B2學校又有乜分別呢?

作者: 妹妹頭    時間: 16-4-21 15:16

咁我等你明年填完, 話我知點填呀! 我遲你一件派位, HEHE

作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 15:20

chan803 發表於 16-4-21 15:14
保險線咪又係搵B2學校...咁乙三中B2同 乙10中B2又有乜分別?
分別係總有一堆唔上EK既家長, 或者好信任老師建議既家長, 非常聽話好安全咁由乙3開始排B2.

如果佢地為數多而又有一部份唔好彩一早入咗B2, 咁你到乙10先放人地乙3間B2, 到時可能會無位, 要再退而求其次再去次一級果間B2....

不過係NT1, 如果B1生放晒B1再放全完同伍若瑜, 應該都包得晒底

作者: 妹妹頭    時間: 16-4-21 15:22

荃灣呢?

作者: chan803    時間: 16-4-21 15:25     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+15:14+保險

分別係總有一堆唔上EK既家長, 或者好信任老師建議既家長, 非常聽話好安全咁由乙3開始排B2.

如果佢地為數多 ...
咁嗰間 B2 學校應該升咗 lev 去B1 啦喎...

作者: chan803    時間: 16-4-21 15:25     標題: 引用:回覆+chan803+的帖子 咁我等你明年填完,+

原帖由 妹妹頭 於 16-04-21 發表

咁我等你明年填完, 話我知點填呀! 我遲你一件派位, HEHE
希望到時唔使填啦

作者: chan803    時間: 16-4-21 15:30     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+15:14+保險

如果佢地為數多 ...
如果真係多人咁做,我估乙4、乙5⋯⋯抽到B1的機會大咗...
唔使去到保除線

作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 15:30

chan803 發表於 16-4-21 15:25
咁嗰間 B2 學校應該升咗 lev 去B1 啦喎...
咁睇吓你點定義B1學校, 睇input(有幾多B1生入讀)定output(DSE成績/入U率).

作者: dobbybabie    時間: 16-4-21 15:33     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+15:25+咁嗰

咁睇吓你點定義B1學校, 睇input(有幾多B1生入讀)定output(DSE成績/入U率).
梗睇0ut Put啦,揀小學,都是睇佢升B1中學既數據

作者: cubixluk    時間: 16-4-21 15:35

回覆 moonngbaby 的帖子

乙三>> 皇仁

唔駛啦..... 女生, 唔需要保守到咁架, 千祈唔好咁填TIM

作者: hkpapa852    時間: 16-4-21 15:39

dobbybabie 發表於 16-4-21 15:33
梗睇0ut Put啦,揀小學,都是睇佢升B1中學既數據
不過, 多數老師都係以Input去定義間學校係咪B1.... 所以當老師話A校係B1時, 自己都要做功課查清楚係咪你心目中既B1

作者: 晴晴小B    時間: 16-4-21 15:59     標題: 引用:Quote:原帖由+晴晴小B+於+16-04-21+發表葵

原帖由 719117 於 16-04-21 發表
因為統一派位時,電腦會等所有本區B1生有哂著落先開始派B2生。咁即係無論你乙三開始選B2學校,還是乙十先選,都一定有B2學校派比該B1學生。如果葵青區以往真係有B2學生好彩派入B1中學,咁樣填法確保唔會有漏網之魚

作者: dobbybabie    時間: 16-4-21 16:21     標題: 引用:其實如果校網本身無足夠B1位俾所有B1學生,+

叫B1生都填晒B1再填B2其實無問題, 因 ...
所以之前有個jm分享佢仔當年選校,B1b生,自行陳,乙1陳,乙2全,3唔記得,4皇仁舊生,結果N0唔靚,入咗皇,好明顯是操作失誤,過早投降選皇仁舊生,可能第一,乙1己俾B1c,N0細過佢仔既同學,沒哂位,。乙2又唔夠N0細過佢既set咗保險線在全完的同學搶,乙3唔知邊間,(估是任何-間B1中啦)又滿,所以落咗4皇仁。即是B1位似音樂椅,唔夠位,No又大既好大機會沒凳坐,所以我會寫哂B1執雞先,死都死得心服口服

作者: Tophand8899    時間: 16-4-21 16:25     標題: 回覆:葵青B1A男仔-老師建議

大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1C 學校敎唔好,6年後浪費一班好學生

作者: dobbybabie    時間: 16-4-21 17:16     標題: 引用:大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1

原帖由 Tophand8899 於 16-04-21 發表
大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1C 學校敎唔好,6年後浪費一班好學生

...
係,大有同感

作者: Karmen希希    時間: 16-4-21 18:05     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-4-21+11:37+

神級計算

作者: 719117    時間: 16-4-21 18:08     標題: 引用:大抽獎,令好多B1B學生落入B1C學校手中,B1

原帖由 Tophand8899 於 16-04-21 發表

...
又吾可以甘講既

作者: Karmen希希    時間: 16-4-21 18:20     標題: 引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+15:14+保險

如果佢地為數多 ...
不過有唔少家長都會考慮學校位置,同埋未必鍾意哂全部b1校,其實乙三填嘅就算係b2,家長同學生鍾意咪得囉!

再者,有啲b2a如伍若瑜咁,過往幾年都好進取,入u率亦唔低,b1生入到去可以輕輕鬆鬆做尖子都未嘗係壞事吖!

作者: 719117    時間: 16-4-21 18:23     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-04-21+發表

原帖由 Karmen希希 於 16-04-21 發表
不過有唔少家長都會考慮學校位置,同埋未必鍾意哂全部b1校,其實乙三填嘅就算係b2,家長同學生鍾意咪得囉!

...
Yes

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5