教育王國

標題: 紀律團體-醫療輔助隊 [打印本頁]

作者: 東寶    時間: 16-4-12 19:58     標題: 紀律團體-醫療輔助隊

有沒有小朋友參加醫療輔助隊可以分享?

作者: mermaid2002    時間: 16-4-13 00:11     標題: 回覆:紀律團體-醫療輔助隊

我都想知。同埋最細幾歳可以入隊?因阿仔無乜紀律,想搵D紀律團體俾佢參加

作者: 東寶    時間: 16-4-13 08:24     標題: 回覆:mermaid2002 的帖子

應該12歳

作者: 20000508    時間: 16-5-7 12:20

回覆 東寶 的帖子

我大女剛入醫療輔助隊,她今年中三,但好像是12歲的都可以報,她說很好玩,很有用,遲d二女都會join。
作者: Acatmom    時間: 16-5-7 15:01     標題: 引用:回覆+東寶+的帖子 我大女剛入醫療輔助隊,

原帖由 20000508 於 16-05-07 發表
回覆 東寶 的帖子

我大女剛入醫療輔助隊,她今年中三,但好像是12歲的都可以報,她說很好玩,很有用,遲d ...
可否俾多D資料?在校內or校外参加?

作者: 東寶    時間: 16-5-7 16:45     標題: 回覆:Acatmom 的帖子

http://cadets.ams.org.hk/public/index.aspx

作者: 20000508    時間: 16-5-7 20:42

回覆 Acatmom 的帖子

校外的,自己到醫療輔助隊的網站報名,好像大概三到四個月就會有新的訓練課程。所有新成員都要上一個啟導課程,連續四個星期日。畢業後就會到不同的分區,通常是因你住的地方而定,好像香港的有柴灣和西營盤,那就會是常規訓練,每個星期六三點到五點。通常他們都會學步操和醫療知識,有時候也會學繩結那些,很有用的。還有他們要去參加一些活動例如賣旗,宣傳等,我女還有去這年的渣打馬拉松,如果夠學分就可以升柴(好像做領袖那些)。費用全免,制服裝備都是政府給的,有時候去活動照過八小時會有糧口津貼,四小時的就一半。
作者: kin818kin    時間: 16-5-9 11:56

20000508 發表於 16-5-7 20:42

校外的,自己到醫療輔助隊的網站報名,好像大概三到四個月就會有新的訓練課程。所有 ...
內容咁似民安隊少年團?唔通一齊訓練?

作者: 20000508    時間: 16-5-9 15:14

回覆 kin818kin 的帖子

不是的,民安隊是在他們的總部上啟導課程,而醫療輔助隊就是在其他學校租場地,還有醫療輔助隊是專注於急救那些,所有成員都一定要考CPR。但由於他們都是政府制服團體,所以運作上很相似
作者: kin818kin    時間: 16-5-9 17:32

20000508 發表於 16-5-9 15:14
回覆 kin818kin 的帖子

不是的,民安隊是在他們的總部上啟導課程,而醫療輔助隊就是在其他學校租場地,還 ...
明白。謝謝﹗

作者: Acatmom    時間: 16-5-11 07:55     標題: 引用:回覆+Acatmom+的帖子 校外的,自己到醫療

原帖由 20000508 於 16-05-07 發表

校外的,自己到醫療輔助隊的網站報名,好像大概三到四個月就會有新的訓練課程。所有 ...
謝謝您!很詳細

作者: worldpeace    時間: 16-5-21 12:45

20000508 發表於 16-5-7 20:42

每星期六都要集會,步操?辛苦嗎?
作者: 20000508    時間: 16-5-21 14:01

回覆 worldpeace 的帖子

辛苦的,他們如果制服不整齊,表現不好會被罰做掌上壓,但我覺得這樣還不錯啊,至少她現在更主動自律,我認為這些訓練對她來說是好的
作者: worldpeace    時間: 16-5-21 19:56

20000508 發表於 16-5-21 14:01
回覆 worldpeace 的帖子

辛苦的,他們如果制服不整齊,表現不好會被罰做掌上壓,但我覺得這樣還不錯啊,至 ...
今日阿囡面試完,等體檢
作者: luiling    時間: 16-5-25 17:34     標題: 回覆:20000508 的帖子

請問什麼是糧口津貼?

作者: gggw    時間: 16-5-30 23:19     標題: 引用:請問什麼是糧口津貼? +

原帖由 luiling 於 16-05-25 發表
請問什麼是糧口津貼?
口糧津貼是政府輔助性隊伍給隊員的膳食津貼,cadet 通常以四小時為一小計,即是返區/返隊每四小時就比$44隊員。如果一個full day(8 小時)就有$88

作者: luiling    時間: 16-5-31 09:12     標題: 回覆:gggw 的帖子

請問多户外活動嗎?

作者: worldpeace    時間: 16-6-26 11:38

回覆 20000508 的帖子

請問面試完要等幾耐通知? 寄信/email?
作者: Benbenmum    時間: 16-6-26 11:52     標題: 引用:回覆+20000508+的帖子 請問面試完要等幾耐

原帖由 worldpeace 於 16-06-26 發表

請問面試完要等幾耐通知? 寄信/email?
面試完要去驗身,會有信通知取錄。

我仔三月尾驗身,今日第一日報到

作者: worldpeace    時間: 16-6-26 14:24

回覆 Benbenmum 的帖子

咁……如果5月驗身,未要9月,我仲想係暑假開始添
作者: 20000508    時間: 16-6-26 21:49

回覆 Benbenmum 的帖子

咁咪即係CIT 16?有冇想將來去邊區啊?
作者: ahchufong    時間: 16-7-19 20:52

請問時間一定係星期六3-5點嗎?有冇得揀時間?
作者: 20000508    時間: 16-7-19 21:49

回覆 ahchufong 的帖子

冇架,大部分區都係3-5pm,好似有一至兩個係3:30-5:30pm。同埋係會計出席率架,如果出席率唔夠就可能升唔到柴
作者: ahchufong    時間: 16-7-19 23:42

撞咗上英文時間,唯有出年先報,唔該曬你!

作者: 20000508    時間: 16-7-20 20:16

唔洗,但記住要16歲前報,其實越早越好,因為18歲就要退休,如果早d入就可以有多d時間玩多d唔同既活動。同埋佢地每年有好多次招募架
作者: ahchufong    時間: 16-7-30 16:53

咁請問如果想出年7月開始参加嘅話,要提早幾耐報名?
作者: 20000508    時間: 16-7-30 19:49

真係唔知喎,因為要等佢招募架,我想你應該要由大概五月開始留意佢地既網站就可以
作者: liuliu    時間: 16-9-10 15:07     標題: 引用:回覆+20000508+的帖子 咁請問如果想出年7

原帖由 ahchufong 於 16-07-30 發表

咁請問如果想出年7月開始参加嘅話,要提早幾耐報名?
8月剛出席完家長簡報會及同日囝囝面試,之前見到妳的問題,所以問了負責人,他説由於今年入隊會容易些,一來名額增加,二來2003-4年度出生率底,暫時會長期招募,直至達到會員人數$5000人。

上次我係8月份面試+家長簡介會,
見單張9月17日又有新一批面/簡,
所以收生都幾密。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5