教育王國

標題: 升學顧問 [打印本頁]

作者: wesleypiano    時間: 16-4-1 17:15     標題: 升學顧問

阿仔2017係英國升大學,用升學顧問有冇用呢?因實在太多嘢搞,如果有個顧問提供下意見,提供適合嘅大學比阿仔,會唔會更適合更凖確選擇一間好嘅大學或好嘅科合比佢呢? IDx 好唔好?tks!

作者: slamai    時間: 16-4-1 17:44

wesleypiano 發表於 16-4-1 17:15
阿仔2017係英國升大學,用升學顧問有冇用呢?因實在太多嘢搞,如果有個顧問提供下意見,提供適合嘅大學比阿 ...
你阿仔學校有冇升學顧問?

作者: HHHR    時間: 16-4-2 02:27

回覆 wesleypiano 的帖子

個人認為需唔需要升學顧問要睇兩樣東西:
1. 仔仔學校的sixth-form coordinator / careers master (mistress) 做得好唔好,幫唔幫到手;

2. 目標是否top universities,特別是否想報考Oxbridge,以及想報考的是否highly competitive subjects如medic、law。如果係,升學顧問會幫到你,特別係寫personal statement、訓練interview skills及準備個別科目的特別考試,例如law考LNAT、medic考BMAT或UKCAT,但所費不菲。

作者: wesleypiano    時間: 16-4-2 07:40     標題: 回覆:升學顧問

阿仔話學校唔係咁幫到手,我想有人比下意見佢,等佢同我地個心定D

作者: Rowena    時間: 16-4-2 15:45     標題: 引用:阿仔話學校唔係咁幫到手,我想有人比下意見

原帖由 wesleypiano 於 16-04-02 發表
阿仔話學校唔係咁幫到手,我想有人比下意見佢,等佢同我地個心定D
你們暑假一齊找,可以嗎?
英國報大學實在不需要請顧問,因為是上網做,所有大學課程的資料都上網。

作者: wesleypiano    時間: 16-4-5 07:11     標題: 回覆:升學顧問

我聽人講有D又收30萬,有D係唔會收學生錢,究竟係點架?

作者: passers    時間: 16-4-5 08:54     標題: 回覆:wesleypiano 的帖子

學校會分傭金

作者: Rowena    時間: 16-4-5 11:27     標題: 引用:學校會分傭金 +

原帖由 passers 於 16-04-05 發表
學校會分傭金
英國大學?請問資料從何而來?

作者: passers    時間: 16-4-5 13:50     標題: 回覆:Rowena 的帖子

從“世上無免費午餐“得來的

作者: Rowena    時間: 16-4-5 14:16     標題: 引用:從“世上無免費午餐“得來的 +

原帖由 passers 於 16-04-05 發表
從“世上無免費午餐“得來的
Haha! 樓主請留意報英國大學thru UCAS 只需幾百元。(forgot exact amount)

作者: ennaenna    時間: 16-4-5 14:35

始終d顧問對學校了解過我地 雖然依家有google咩都搵到曬但係有人幫你度身訂造針對想讀ge野plan好過自己盲中中報啦 當年我幫仔仔搞都係搵agent (不過係過去讀中學...仲多野煩過報大學...)因為太多野搞自己又忙有個人提下自己起碼煩少好多同埋唔洗擔心漏野...
同埋以我所知agent應該唔收錢架wor...最多收搞visa錢...

作者: wesleypiano    時間: 16-4-7 12:25     標題: 引用:回覆+wesleypiano+的帖子 始終d顧問對學校

原帖由 ennaenna 於 16-04-05 發表

始終d顧問對學校了解過我地 雖然依家有google咩都搵到曬但係有人幫你度身訂造針 ...
Tks! 但你有冇好agent 介紹?

作者: ennaenna    時間: 16-4-8 10:29

wesleypiano 發表於 16-4-7 12:25
Tks! 但你有冇好agent 介紹?
我PM你啦~
作者: NanaLi1127    時間: 16-4-8 11:20

我認為報大學不需要"升學顧問".一來可以比小朋友學習的機會.二來也可以省點錢.不過一定要留意牛津和劍橋的報名截止時間,他們比其他的早些.
作者: lorraine_lam    時間: 16-4-8 11:59

上網比較出名咪C字頭個間
但係年中都有唔少講座同埋資料release 出來
求其search 下咩國講座就一大堆 不如勤力少少跑多幾轉搵料好過
節省番錢用來做生活費咪仲好
作者: wesleypiano    時間: 16-4-9 07:15     標題: 回覆:升學顧問

但有D好似話唔收學生錢架喎!

作者: manning2014    時間: 16-4-9 10:51

簡單來講,如果成績中上,對入大學有要求、有目標,咁就自己搞。報 UCAS 好簡單。升學顧問幫不了你好多。但係如果小朋友成績中下,擔心入唔到大學,咁就要搵顧問。佢地可以幫你介紹啲二三線嘅大學學位,甚至係 foundation.
作者: familyking    時間: 16-4-10 13:13     標題: 回覆:升學顧問

好看細佬性格,而我又覺好煩,我自己有找,因實在太多學校,無所識從,價錢比想像中少。可能我找high school 又平d.但我知那間有做大學。

作者: wesleypiano    時間: 16-4-23 03:45     標題: 回覆:升學顧問

UKEA好唔好,跟得足嗎?

作者: wesleypiano    時間: 16-4-23 03:49     標題: 回覆:升學顧問

好似有個顧問提醒吓好似好D,因咁多大學入學要求唔好,可能收生有D 橋妙,寫personal statement 又話要有D key word 人地先㑹留意你封信!

作者: jennybbb    時間: 16-4-23 06:47     標題: 引用:阿仔話學校唔係咁幫到手,我想有人比下意見

原帖由 wesleypiano 於 16-04-02 發表
Law 係英國同香港一樣,都係競爭大的學科!Top universities do not admit agency referral.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5