教育王國

標題: good hope vs St. Paul's convent [打印本頁]

作者: luilui2010    時間: 16-3-15 20:54     標題: good hope vs St. Paul's convent

兩間會點揀?

作者: tung_yan0623    時間: 16-3-15 21:46

兩間都好,比亞女揀啦
作者: gemmah    時間: 16-3-15 22:22     標題: 回覆:luilui2010 的帖子

呢兩間我由幼稚園時已開始考慮及比較,如果你囡囡玩得多課外活動eg田俓,音樂,就揀GH,如果只想佢專心讀書,就揀SPC,又如果考慮將來去英國讀書,SPC 仲有IGCSE可以考

作者: little-melon    時間: 16-3-15 23:30

1.看看自己住邊,哪一間的住返時間短d ,以免舟車勞頓
2.校服spc靚d
3.阿女喜歡哪間
4.ghs女孩好動的
個人較喜歡spc,因港島人
作者: crystalwsm    時間: 16-3-16 18:38

如果剩以學術成績比較,邊間好D呢?
作者: Baggio10    時間: 16-3-16 19:00

回覆 crystalwsm 的帖子

2014 HKDSE Results

2015 HKDSE Results

作者: mymflove    時間: 16-3-16 19:56     標題: 引用:1.看看自己住邊,哪一間的住返時間短d+,以

原帖由 little-melon 於 16-03-15 發表
1.看看自己住邊,哪一間的住返時間短d ,以免舟車勞頓
2.校服spc靚d
3.阿女喜歡哪間

作者: crystalwsm    時間: 16-3-17 01:32

Baggio10 發表於 16-3-16 19:00
回覆 crystalwsm 的帖子

2014 HKDSE Results
謝謝你的資料
作者: wlam326    時間: 16-3-17 14:54

之前在英文辯論比賽見過GH學生,發現她們英文程度十分好,表現自信,有禮。我鐘意GH

作者: tung_yan0623    時間: 16-3-17 16:16

回覆 wlam326 的帖子

我女都like ghs
作者: marble2004    時間: 16-3-17 21:03

回覆 tung_yan0623 的帖子

My gal also likes GHS,  當 初 猶 疑 過 試 保 一, finally, my gal said to me she would take the offer from GHS

作者: jtzg125    時間: 16-3-17 21:04     標題: 回覆:good hope vs St. Paul's convent

我女都收到同時两個offer.

作者: Homesze    時間: 16-3-17 21:05     標題: 回覆:tung_yan0623 的帖子

Gh 學費3500 vs sp 2800有冇參考性!

作者: Toffy369    時間: 16-3-17 21:10

St Paul's Convent 學費應該係$2500
作者: Homesze    時間: 16-3-17 21:15     標題: 回覆:Homesze 的帖子

其實。大家都明,香港系一個好成熟的商業社會,一分價錢一分貨spcc 學費5萬幾一年最貴、dgs就38000,gh就35000,hy就32000,spcs就28000。相信這個都可以幫到大家判斷每間直資中學的價值

作者: Yanamami    時間: 16-3-17 21:26

Homesze 發表於 16-3-17 21:15
其實。大家都明,香港系一個好成熟的商業社會,一分價錢一分貨spcc 學費5萬幾一年最貴、dgs就38000,gh就3500 ...
禁SPCS更係物超所值呀~~~~
作者: Rattie    時間: 16-3-17 22:51     標題: 引用:Quote:Homesze+發表於+16-3-17+21:15+其實

原帖由 Yanamami 於 16-03-17 發表
禁SPCS更係物超所值呀~~~~
No lah,28000 比多咗佢,實則係值 25000 咋。仲要 F5/6 兩年唔少女女攞 ship 唔使比學費,擺明 spcs 係最 cheap 嗰間囉

作者: Yanamami    時間: 16-3-18 00:11

Rattie 發表於 16-3-17 22:51
No lah,28000 比多咗佢,實則係值 25000 咋。仲要 F5/6 兩年唔少女女攞 ship 唔使比學費,擺明 spcs 係最  ...

好喜欢SPCS借出地方俾砌小型飛機啊~
作者: Homesze    時間: 16-3-18 00:32     標題: 引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-18+00:12+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-18 發表
砌飛機!同果學校好與吾好,好似一D都關事.吾通交學費入去就為左睇砌飛機!

作者: Yanamami    時間: 16-3-18 07:10

Homesze 發表於 16-3-18 00:32
砌飛機!同果學校好與吾好,好似一D都關事.吾通交學費入去就為左睇砌飛機!

...

只反影校長思想开通啫~砌飛机会俾有兴趣既学生接触同学習,边度都揾唔既“課外活动”同経驗,證明SPCS应幾重視数理科、电子电腦方面~~(交禁平学費有禁特别既OLE經驗,真係超值~)
我只係話我本人好欣賞此举,無提及這代表学校好与不好,是嗎?

作者: Yanamami    時間: 16-3-18 07:25

crystalwsm 發表於 16-3-16 18:38
如果剩以學術成績比較,邊間好D呢?

SPCS比較好:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D6

作者: tung_yan0623    時間: 16-3-18 09:43

回覆 Yanamami 的帖子

大家唔好拗啦,兩間都係好学校,揀合適自己囡性格的就係最好的学校……有人覺得dgs, spcc而d係dream school, 亦有人連望都冇興趣望所謂的神校,每人的要求,心目中把尺都唔同,又何必拗呢!名校都有出垃圾,街坊学校都有出狀元,因應自己的需要去揀吧……
作者: wlam326    時間: 16-3-18 10:34

在英辯比賽當天,GH派出3個相信是老師的再跟同學在出場前最後練習,好認真。反觀有D學校只派一位老師臨比賽前到塲觀賽,並無再練習。那個比賽不是很大形,這亦反映GH投放给學生多少資源
作者: tung_yan0623    時間: 16-3-18 10:52

作者: QQma^^    時間: 16-3-18 11:13

我都曾經在English Radio Drama Competition觀看過GHS同學現場演出, 她們的表演十分精彩, 觀眾拍案叫絕, 令人印象 深刻, 而且故事內容很有創意, 可以看得出同學們和老師都花了很多時間去準備和練習, 值得一讚!

作者: SIS123456    時間: 16-3-18 11:29

作者: Yanamami    時間: 16-3-18 12:43

tung_yan0623 發表於 16-3-18 09:43

大家唔好拗啦,兩間都係好学校,揀合適自己囡性格的就係最好的学校……有人覺得dgs, ...
其实我只係答訕~
作者: tc78    時間: 16-3-18 14:23

tung_yan0623 發表於 16-3-18 09:43

大家唔好拗啦,兩間都係好学校,揀合適自己囡性格的就係最好的学校……有人覺得dgs, ...
十分同意, 講得好!

作者: Kafather    時間: 16-3-18 14:34     標題: 回覆:good hope vs St. Paul's convent

但ghs 讀書/運動/音樂好會有ship
真的好難揀

作者: toucan_bird    時間: 16-3-19 02:20

回覆 luilui2010 的帖子

I will choose SPCS.
作者: Rattie    時間: 16-3-19 14:31     標題: 引用:在英辯比賽當天,GH派出3個相信是老師的再

原帖由 wlam326 於 16-03-18 發表
在英辯比賽當天,GH派出3個相信是老師的再跟同學在出場前最後練習,好認真。反觀有D學校只派一位老師臨比賽 ...
阿女在校唔係精英,出賽機會亦唔多,所以只講個別經歷。佢哋曾試過比老師揀咗去參賽之後,由準備功夫,做建議書,參選,入圍,去 present,都係一手包攬,完全冇經老師。女話老師有問過須要幫手睇吓份建議書否,佢哋都話唔使喇,已經攪掂 submit 咗。入圍去 present 時,佢哋就係嗰幾個同學,其他學校都有老師在場,浩浩蕩蕩,十分大陣仗。
其實有時會係學生自己想獨立d,自己去嘗試、去思考而已。出去賽當然係想嬴,但個過程和得著更加重要。

作者: Fuguizhu    時間: 16-3-19 17:02     標題: 引用:Quote:原帖由+wlam326+於+16-03-18+發表在

原帖由 Rattie 於 16-03-19 發表
阿女在校唔係精英,出賽機會亦唔多,所以只講個別經歷。佢哋曾試過比老師揀咗去參賽之後,由準備功夫,做建 ...
講得好!👍

作者: htthpk    時間: 16-3-19 17:07

回覆 Rattie 的帖子

Rattie, support
作者: crystalwsm    時間: 16-3-20 10:56

Yanamami 發表於 16-3-18 07:25
SPCS比較好:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D6
多謝Yanamami資料,如果小女有其中一間offer,已如願足矣!
作者: mandycml    時間: 16-3-22 09:14

兩間都考到~~好叻女﹗
作者: Happy2049    時間: 16-3-22 11:54

回覆 Rattie 的帖子

toally agree.
prize is not the only one.
Process and learning are much important to build up & equip themselves during secondary stage.

作者: MLKC    時間: 16-3-22 14:05     標題: 回覆:luilui2010 的帖子

請問囡囡除成績頂級外,校內服務&課外活動是否也很優秀?

作者: Chole    時間: 16-3-22 15:29     標題: 回覆:good hope vs St. Paul's convent

Convent 有A Level 揀,如果準備去英國讀書我會考慮 Convent.

聽聞啲女為咗入 A Level stream, 個個爭住認中文差。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5