教育王國

標題: 教育處次第 [打印本頁]

作者: chuyuencheung    時間: 16-3-14 16:45     標題: 教育處次第

請問一下,有無人知道教育處次第發放咗比學校未?  如發放咗,係邊日發放呢?  謝謝!
作者: tiffanylulu    時間: 16-3-14 16:53

4/3/2016
作者: ctslhkc    時間: 16-3-14 16:55

tiffanylulu 發表於 16-3-14 16:53
4/3/2016
是否只計兩次呈分???咁第三次幾時??作用如何??

作者: tiffanylulu    時間: 16-3-14 16:59

是, 只計頭2次, 第3次是for大抽獎用
作者: urbanarea    時間: 16-3-14 17:14

作者: gracelam    時間: 16-3-14 17:17     標題: 引用:Quote:tiffanylulu+發表於+16-3-14+16:53+4

原帖由 urbanarea 於 16-03-14 發表
英式定美式日子?
三月四日,因為大多數中學interview在三月中。

作者: ctslhkc    時間: 16-3-14 17:32

tiffanylulu 發表於 16-3-14 16:59
是, 只計頭2次, 第3次是for大抽獎用

其實BANDING頭兩次都已定了?除非第三次好差先會跌BAND?如果正正常常是否作用不大了??因為抽獎已不會看BAND頭定BAND尾了??

作者: ppsfung    時間: 16-3-14 17:38

ctslhkc 發表於 16-3-14 17:32
其實BANDING頭兩次都已定了?除非第三次好差先會跌BAND?如果正正常常是否作用不大了??因為抽獎已不會看BAND ...
若果頭band 1頭或band 3尾頭就係。
對邊沿人來講, 3rd 成績好重要。

作者: urbanarea    時間: 16-3-14 17:41

作者: 5kin    時間: 16-3-14 17:43

ctslhkc 發表於 16-3-14 17:32
其實BANDING頭兩次都已定了?除非第三次好差先會跌BAND?如果正正常常是否作用不大了??因為抽獎已不會看BAND ...
邊緣人同打算扣門咪重要囉

其實考試係對小朋友能力嘅測量方法,
無邊次唔重要,
亦無邊次特別重要

作者: urbanarea    時間: 16-3-14 18:02

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-14 22:34     標題: 回覆:教育處次第

三次呈分試中頭兩次比較重要,因自行時次第只計頭兩次,而考完頭兩次呈分試後,如非屬邊緣人呈3只要考得不太差,基本上banding都不會改變,大抽獎亦只憑運氣,所以呈3只對邊緣同學影響最大,其他基本上都不用太擔心。

作者: mymflove    時間: 16-3-15 00:50     標題: 回覆:教育處次第

即是學校不會等學校報埋呈三先落實收那些學生?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-15 07:20     標題: 引用:即是學校不會等學校報埋呈三先落實收那些學

原帖由 mymflove 於 16-03-15 發表
即是學校不會等學校報埋呈三先落實收那些學生?
自行係,排次第 (頭兩次呈分)加面試已足夠。呈 3 只用作大抽獎排 banding 或叩門

作者: YmOra    時間: 16-3-15 09:48

chuyuencheung 發表於 16-3-14 16:45
請問一下,有無人知道教育處次第發放咗比學校未?  如發放咗,係邊日發放呢?  謝謝! ...

好奇一問,為何要知邊日?

作者: 憫父    時間: 16-3-16 11:44

urbanarea 發表於 16-3-14 17:41
Thanks. 在那可得知是三月四日?
可以參考聖公會曾肇添中學的資料,
該校在自行報名表內第三頁,
申請辦法第三項列出了中學收到成績次第的日期。

內容如下:
本校將按教育局暫定在2016年3月4日提供的「學生成績次第名單」選取約250人參加面試。
資料來源

作者: JJDBB    時間: 16-3-16 12:46     標題: 引用:Quote:urbanarea+發表於+16-3-14+17:41+Tha

原帖由 憫父 於 16-03-16 發表
可以參考聖公會曾肇添中學的資料,
該校在自行報名表內第三頁,
申請辦法第三項列出了中學收到成績次第的日 ...
好多學校都講明睇次第。

作者: bobo98    時間: 16-3-16 18:16

其實面試時個個表現差不多,同咁短時間都睇唔到咩,所以大部分學校都睇次第收生,除非面試表現好出色。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-16 21:27     標題: 引用:其實面試時個個表現差不多,同咁短時間都睇

原帖由 bobo98 於 16-03-16 發表
其實面試時個個表現差不多,同咁短時間都睇唔到咩,所以大部分學校都睇次第收生,除非面試表現好出色。 ...
我都同意,由其全in中學,除非好突出,否則次第/來自那所學校,中學都已經揀定曬。

作者: gracelam    時間: 16-3-16 21:40     標題: 引用:Quote:原帖由+bobo98+於+16-03-16+發表其實

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-16 發表
我都同意,由其全in中學,除非好突出,否則次第/來自那所學校,中學都已經揀定曬。

...
咁全in 只不過係一場show.

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-16 22:02     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-16+發表

原帖由 gracelam 於 16-03-16 發表
都可以理解嘅,幾百人只揀數十個,學校當然希望盡收精英啦,次第/操行/能力一定行先。

作者: MLKC    時間: 16-3-17 01:36     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分的學生就有排名?是男女分開排嗎?假設全年有4萬個小六學生,男女的排名如各一半,是否no.1-20000 名?另外,自己間小學會否知道佢地嘅學生排名名次?會否暗示一下家長?謝謝解答疑團

作者: MariaTsui    時間: 16-3-17 09:54

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-16 21:27

...

基本上中學已經有收生名單,只是循例見下,要收的同學是否有大問題,或者有無其他突出的同學,否則,都是學業,操行,有特異功能者行先.
作者: 978212    時間: 16-3-17 11:22

咁面試佔30%丶40%,點計?我信中學根據次第打分+面試打分,然後再根據分數揀前幾十嘅學生。
作者: urbanarea    時間: 16-3-17 11:31

作者: DolPurple    時間: 16-3-17 13:39

同意,好似觀瑪in 10分鐘,亞仔話好簡單,應該係一早睇次第只不過做show比人睇

作者: aeiou_drm    時間: 16-3-17 14:04     標題: 回覆:教育處次第

如果真係一早有晒人選,咁真係玩死的家長同小六學生。我自行兩間都係全 In, 面試仲佔 50%。 呀囝又冇特異功能,只係成績操行符合,仲要等到七月放榜,真係擔心

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-17 22:50     標題: 引用:如果真係一早有晒人選,咁真係玩死的家長同

原帖由 aeiou_drm 於 16-03-17 發表
如果真係一早有晒人選,咁真係玩死的家長同小六學生。我自行兩間都係全 In, 面試仲佔 50%。 呀囝又冇特異功 ...
我覺得全in就係唔想打擊啲家長同學生,叫做比個機會學生睇睇有冇特異功能或睇睇有冇漏眼啫。講真好多家長都會越級挑戰 e.g.. B1C生自行會申請 1A-1B中學,如果中學收到申請學生為 1A/1B生多,講白啲1C生當然係陪跑多,入選機會極微。我相信中學基本上已排好曬收生次序,面試象徵試居多。

作者: MLKC    時間: 16-3-18 00:09     標題: 回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

呢個講法有點殘酷但現實,正如我地工作上揀人來面試嘅心態一樣,望望CV大概會知那些人近磅,再面試見見求職者來ascertain而已

作者: 馬騮仔    時間: 16-3-18 00:36     標題: 回覆:教育處次第

好奇一問,如果真係做show,差又點解要全in呢?in一半或2/3人味仲慳時間?不過我信好多中學都以第次為標準,interview 只係佔好少

作者: Homesze    時間: 16-3-18 00:50     標題: 引用:請問一下,有無人知道教育處次第發放咗比學

原帖由 chuyuencheung 於 16-03-14 發表
請問一下,有無人知道教育處次第發放咗比學校未?  如發放咗,係邊日發放呢?  謝謝! ...
我仲有d疑問。次弟排名系以呈分試計,甘參加全港性比賽得獎有冇影響嫁。........請高手解答吾該

作者: 憫父    時間: 16-3-18 07:29

MLKC 發表於 16-3-17 01:36
愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分的學生就有排名?是男女分開排嗎?假設全年有4萬個小六學生,男 ...

成績次第是這樣計算的:
- A 學校向教育局呈報有那些學生申請該校的自行分配學位 (假設有 80 位申請者)
- 教育局按所有小六學生的第一次及第二次呈分成績,經調整後計算出每位學生的分數
- 教育局按 A 學校申請者按調整後的呈分成績排龍,然後以 1 至 80 名顯示成績次第

因此:
若 A 學校收到的申請者數目是 80,教育局只會將該 80 位申請者按 1 - 80 名排列,然後交給 A 學校,故此,成績次第並不是全港性排名,只是 80 位申請者的相對排名。

-----------------------

現在是男女混合在一起計算排名的。

小學是不會知道自己學生的任何排名,包括
- 全港排名
- 校網內排名
- 成績次第
- 經調整後的呈分成績

所以小學是無法向家長暗示任何資料的。

作者: DolPurple    時間: 16-3-18 08:42

所講全對,所以大家請用平常心面對,就算不是全見,冇超突出表現又係內定,祝各位都考到心儀中學

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-18 09:35     標題: 引用:咁面試佔30%丶40%,點計?我信中學根據次第

原帖由 978212 於 16-03-17 發表
咁面試佔30%丶40%,點計?我信中學根據次第打分+面試打分,然後再根據分數揀前幾十嘅學生。 ...
除了計分,中學校長其實好清楚周邊小學學生實力,所以有時會頃向選某啲小學學生,可能會揀一線小學後幾名學生而放棄揀2/3線小學前幾名嘅學生。

作者: MLKC    時間: 16-3-18 10:15     標題: 引用:+本帖最後由+憫父+於+16-3-18+07:31+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-03-18 發表
憫父,真非常感謝你詳細解說,令我們又明白多一點呢個遊戲嘅玩法。我覺得自行揀人criteria priority : 邊間學校--》成績(參考全港次第)--》操行 --》課外活動 --》面試表現。總之,都是成績行先,唔知係唔係呢?

作者: Himma0904    時間: 16-3-18 10:30     標題: 引用:所講全對,所以大家請用平常心面對,就算不

原帖由 DolPurple 於 16-03-18 發表
所講全對,所以大家請用平常心面對,就算不是全見,冇超突出表現又係內定,祝各位都考到心儀中學
...

作者: ANChan59    時間: 16-3-18 10:39     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-16+發表

原帖由 gracelam 於 16-03-16 發表
你看看面試比重就會知道,如果次第佔50%,靣試只佔20%,未見已經拉開咗。

如果面試佔30-50%,就十分重要!

作者: JJDBB    時間: 16-3-18 11:19     標題: 引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-03-16+發表咁

原帖由 ANChan59 於 16-03-18 發表
你看看面試比重就會知道,如果次第佔50%,靣試只佔20%,未見已經拉開咗。

如果面試佔30-50%,就十分重要 ...
我in個間成績40%,面試40% ,20% 操行。面試就好重要了。

作者: ANChan59    時間: 16-3-18 11:20     標題: 引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-03-18+發表你

原帖由 JJDBB 於 16-03-18 發表
我in個間成績40%,面試40% ,20% 操行。面試就好重要了。
Yes.

作者: lovingparent    時間: 16-3-18 12:46

唔明白教育局憑甚麼得出學生的全港性排名,佢地又唔係考同一份試卷,學校教學語言及程度都唔一樣,點比呀!? 只憑程分,咁有些學校可以出容易的試卷給學生取得好成績啦! 如果純睇學術,似乎學能測驗較為公平!
作者: hellojoyce    時間: 16-3-18 12:50

請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次updated既次第(已包呈3成績)比學校呢?
作者: gracelam    時間: 16-3-18 13:13     標題: 引用:請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次

原帖由 hellojoyce 於 16-03-18 發表
請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次updated既次第(已包呈3成績)比學校呢? ...
有D中學叩門考筆試,一考便知,不用再排次第。

作者: 憫父    時間: 16-3-18 14:54

hellojoyce 發表於 16-3-18 12:50
請問到左叩門階段,教育局仲會唔會發第二次updated既次第(已包呈3成績)比學校呢? ...

不會!
亦不可能提供!

叩門由 7 月 7 日開始,
天天都人有到學校叩門,
有些人會叩多間中學的門,
有些人叩到 7 月下旬仍在叩門,
教育局不可能有資源每天向學校提供叩門生的成績次第。

被叩門的學校在這階段可以考 筆試 / 口試,
可以知道學生的能力。

作者: bb20040225    時間: 16-3-18 14:55     標題: 引用:同意,好似觀瑪in+10分鐘,亞仔話好簡單,

原帖由 DolPurple 於 16-03-17 發表
同意,好似觀瑪in 10分鐘,亞仔話好簡單,應該係一早睇次第只不過做show比人睇
...
咁我情願佢哋揀人見,等我知道自己程度去到邊,見得個10分鐘,都冇乜用浪費時間

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-18 15:04     標題: 引用:Quote:原帖由+DolPurple+於+16-03-17+發表

原帖由 bb20040225 於 16-03-18 發表
咁我情願佢哋揀人見,等我知道自己程度去到邊,見得個10分鐘,都冇乜用浪費時間

...
又唔係嘅,如果間學校本身已打算收個學生,可以循例睇睇個學生有冇咩其他問題,就算唔打算收,都可以睇下有冇漏網之魚。

作者: challenging    時間: 16-3-18 16:20

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你好,我想問如果同學仔已收到筲官第二次面試,我就沒有,是否代表他是bank1,我係邊鉛人,所以冇得第二輪面試。如果第三次呈分小朋友考得好,是否代表入咗bank1組,馬煩曬,真係好擔心
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-18 16:31     標題: 引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 你好,我想問如果

原帖由 challenging 於 16-03-18 發表

你好,我想問如果同學仔已收到筲官第二次面試,我就沒有,是否代表他是bank1,我係 ...
好難講,因唔知同學仔面試時表現,面試比重高都會有影響,可能對答流利老師喜歡亦唔奇,當然係B1機會相當高。
呈3考得好但都要睇大圍,如果大圍都好就未必會升好多,是否B1或邊緣人最準確都係問老師。

作者: challenging    時間: 16-3-18 16:36

多謝你,大抽獎再請教你
作者: 5kin    時間: 16-3-18 16:55

洋蔥頭媽咪 發表於 16-3-18 09:35
除了計分,中學校長其實好清楚周邊小學學生實力,所以有時會頃向選某啲小學學生,可能會揀一線小學後幾名學 ...
「勁」小學嘅好處除咗有同學仔一齊push up,仲可以靠師兄師姐拉banding

「弱」小學頭幾名唔一定差過「勁」小學嘅10幾名,
但有d學術比賽有限每間學校出場人數,
「勁」小學考10幾嘅連場都無得出,
唔好話有無獎攞啦

作者: bobo98    時間: 16-3-18 23:17

係比啲小朋友有個希望,好過連in都冇
作者: bobo98    時間: 16-3-18 23:43

每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre s1和小三,小六考嘅tsa來分高低的。
作者: bobo98    時間: 16-3-18 23:48

排位前的A學校學生考第十可能好過排位後的B學校考第一的學生。中學當然收A學校考第十的學生先。
作者: 5kin    時間: 16-3-19 07:05

bobo98 發表於 16-3-18 23:48
排位前的A學校學生考第十可能好過排位後的B學校考第一的學生。中學當然收A學校考第十的學生先。 ...
反之亦然,
始終排位用嘅參數係嚟自師兄師姐。

呢個模型對於小學六年級學生嘅能力,
反應係延後幾年先表現到出嚟,
應用响一般情況個誤差值好細

所以有一種講法,
自行收生時中學會留意下d「唔勁」小學嘅頭幾名,
有無其他bonus可能可以fight低「勁」小學d十幾二十名,
揀嚟in或者in完排收生list會有機排高d

作者: bobo98    時間: 16-3-19 07:17

回覆 5kin 的帖子

都會有這機會,就要睇小朋友自己的表現和能力。總之盡自己能力做到最好,得唔得都有啲講彩數。
作者: 憫父    時間: 16-3-19 08:10

lovingparent 發表於 16-3-18 12:46
唔明白教育局憑甚麼得出學生的全港性排名,佢地又唔係考同一份試卷,學校教學語言及程度都唔一樣,點比呀!? ...
學校將分數輸入由教育局提供的電腦系統後:
1. 系統會將分數標準化,利用統計的方法,去除試卷深淺的影響
2. 標準化的分數會乘上各科比重後,再計算平均分數
3. 每名學生的平均分會傳送給教育局
4. 教育局會將每名學生的平均分按師兄及師姐在過去 2 個雙數年 PRE-S1 成績調整

學業水平較高的小學,因過去 2 次 PRE-S1 成績較好,學生的分數會調得較高,學業水平較低的小學,學生的分數會被調低。
作者: bobo98    時間: 16-3-19 08:20

作者: aeiou_drm    時間: 16-3-19 13:43     標題: 引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+16-03-17+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-03-17 發表
我覺得全in就係唔想打擊啲家長同學生,叫做比個機會學生睇睇有冇特異功能或睇睇有冇漏眼啫。講真好多家長都 ...
今日去了一間全 In 的中學。 有五百幾人報名,收四十幾人。

上來 ek, 先知道全 In 是場 show, 有些失望。因呀囝同學校都有努力去準備面試。

我囝不是第一組見。 同我囝同校差唔多級名次個同學仔,係同一批時間見。級名次差過佢果個同學仔,遲過我囝個面試時間。

咁可能真係已有內定名單。點都好,教識呀囝凡事盡力而為。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-19 13:56     標題: 引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-03-17+發表

原帖由 aeiou_drm 於 16-03-19 發表
今日去了一間全 In 的中學。 有五百幾人報名,收四十幾人。

上來 ek, 先知道全 In 是場 show, 有些失望。 ...
平常心啦,我仔in果間都係全in,基本上都係頃下計冇乜特別,亦完全冇壓力。
我覺得只要學校唔係太差,有心讀書邊間都可以讀倒,冇心讀比間 1A你一樣入唔倒大學。

作者: bobo98    時間: 16-3-19 14:09

講得啱!
作者: 5kin    時間: 16-3-19 15:28

老實講,
我今年仔仔升中係專登揀兩間揀嚟in嘅報

中學方面揀到我個仔,
即係校方都認同佢有實力讀呢間,
咁甲乙部填佢仔仔第時入到都應該應付到

中學唔揀佢in,
咁我咪知到仔仔乜level,
大抽獎時可以調整返個次序

唔係全in唔啱,
校方的確怕走雞,
不過其實有幾多小朋友真係可以靠interview 爬人哋頭?
作者: bobo98    時間: 16-3-19 15:39

回覆 5kin 的帖子

咁短時間好難分得出誰叻啲,很大部分都係睇次第名單,想收果批學生睇下佢哋對答得唔得。
作者: Band5    時間: 16-3-20 11:38     標題: 引用:老實講,我今年仔仔升中係專登揀兩間揀嚟in

原帖由 5kin 於 16-03-19 發表
老實講,
我今年仔仔升中係專登揀兩間揀嚟in嘅報
我覺得全in唔係為就怕走雞,係怕嚇走咗啲合適人選,好多人見到唔係全in,明明有好大機會都唔敢報名,去報另外一間有全in嘅。學校因為承諾咗全in,明明唔考慮你都會花幾分鐘做個樣見下你!可能見完就即時掉咗佢個file落垃圾桶!

不過全in係有好好嘅宣傳效果,多學生報名,聲勢強勁,會越來越多學校會全in,學生同家長亦唔介意俾學校玩,非常受落,如果講俾人知冇得in,真係好瘀嘅!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 16-3-20 12:19

gracelam 發表於 16-3-16 21:40

我覺得係, 唔通以B2 成績去見熱門B1 校, 可以因為一次面試改變結果?

作者: 瑩瑩老豆    時間: 16-3-20 12:22

Band5 發表於 16-3-20 11:38
我覺得全in唔係為就怕走雞,係怕嚇走咗啲合適人選,好多人見到唔係全in,明明有好大機會都唔敢報名,去報另 ...

呢個真, 仲有連唔合適都照報, 當年識一個家長個囡B2B 去報英華女校, 我問佢點解報, 佢話全in 同唔駛塡/交好多文件, 無言.   

作者: 瑩瑩老豆    時間: 16-3-20 12:24

challenging 發表於 16-3-18 16:20

你好,我想問如果同學仔已收到筲官第二次面試,我就沒有,是否代表他是bank1,我係 ...

又未必, 可能第一次面試不及同學仔. 當基本條件相若, 便要在面試分高下了.
作者: chan803    時間: 16-3-20 14:27     標題: 引用:每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre+

原帖由 bobo98 於 16-03-18 發表
每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre s1和小三,小六考嘅tsa來分高低的。 ...
有唔少報導講過TSA 同成績次第無關係的.

作者: 5kin    時間: 16-3-20 15:49

bobo98 發表於 16-3-18 23:43
每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre s1和小三,小六考嘅tsa來分高低的。 ...
升中學生嘅成績次弟係同TSA無關,只係用佢校內各科成績加權後得出校內排名,
對照同校同名次preS1成績得出分數,
再以此分數作全港(自行同統一甲部)或校網(統一乙部)之排名

作者: cmchang0927    時間: 16-3-20 16:21

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我識有人今年四科主科有兩科不合格也照報ywgs。。
作者: bobo98    時間: 16-3-20 16:27

5kin 發表於 16-3-20 15:49
升中學生嘅成績次弟係同TSA無關,只係用佢校內各科成績加權後得出校內排名,
對照同校同名次preS1成績得出 ...

作者: 5kin    時間: 16-3-20 16:35

回覆 bobo98 的帖子

其實教育局分小冊子都有講到,
相信小學都有相關講座比小六家長,

而且教育局都响11同12月(平日夜晚)搞講座講升中選校

再加上某d中學個info day 都會講多一次,

有認真做資料搜集嘅家長無乜理由唔知或者比人呃

bobo98  只是資訊太多,太混亂,所以搞不清,並不存在比人呃。😄  

d 講座、info day講嘅其實八九不離十都一樣,
返而坊間流傳嘅先係五花八門,
仲有d係互相矛盾

作者: crystalwsm    時間: 16-3-20 16:37

咁想請教一下,pre-S1份卷是否全港一樣?
作者: chan803    時間: 16-3-20 16:40     標題: 引用:咁想請教一下,pre-S1份卷是否全港一樣?

原帖由 crystalwsm 於 16-03-20 發表
咁想請教一下,pre-S1份卷是否全港一樣?
Yes

作者: 南瓜栗子    時間: 16-3-21 19:28     標題: 引用:Quote:tiffanylulu+發表於+16-3-14+16:59+

原帖由 ctslhkc 於 16-03-14 發表
點樣為之好差?我女頭2次B1a,B1b,第三次失手考得唔好

作者: conniewktang    時間: 16-3-23 06:00     標題: 引用:愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分

原帖由 MLKC 於 16-03-17 發表
愚笨一問:請問次第是否全港性排名?有呈分的學生就有排名?是男女分開排嗎?假設全年有4萬個小六學生,男 ...
中學收到的是一條隊,不分男女仔,但冇全港或區域排名顕示,因為早已排好。小學校長都不會知!

作者: conniewktang    時間: 16-3-23 06:06     標題: 引用:每間小學嘅次第高低係睇之前師兄師姐考pre+

原帖由 bobo98 於 16-03-18 發表
只計前2屆雙數年Pre S1 , 不計tsa

作者: popochu    時間: 16-3-23 12:09

憫父 發表於 16-3-18 14:54
不會!
亦不可能提供!
請問, 今年放榜是7月5,是否最好當天之內叩門好D呢?
聽說同時叩幾間他區的都得,但我想不明白,如果在自行時有填該校,
在叩門時機會會大些,咁,如果叩幾間既話,在自行時冇填該校,咁叩門有冇機會既呢?
謝謝賜教

作者: 憫父    時間: 16-3-23 14:09

popochu 發表於 16-3-23 12:09
請問, 今年放榜是7月5,是否最好當天之內叩門好D呢?
聽說同時叩幾間他區的都得,但我想不明白,如果在自行時有 ...

叩門是十分自由的,
沒有校網限制,
沒有數目限制,
教育局亦沒有限制學校如何選取學生,
(與自行不同,自行是不准筆試的)
沒有報過的學校亦可以叩門。

教育局公佈派位結果後,
音樂椅遊戲便開始,
許多學校不能預計有多少學生轉到其他中學,
所以會開始取錄轉校生 (即是叩門生)。

許多學校都是在 7 月 5 日開始派報名表的,
不過不同學校有以下不同:
1. 有些是先看成績才派報名表
2. 有些只派報名表給叩過門的學生
3. 有些需要學生親自去學校,才派報名表
4. 有些是填完報名表後,即時面試的
5. 有些是派完報名表後,在指定日期後才面試的
6. 有些是派完報名表後,在指定日期安排筆試,表現理想的才面試
因此,每間中學的做法不同,可以先上網看看各校的申請辦法。

絶絶絶絶大部份學校都不會理會申請者有沒有在自行時填該校的。

所以有些家長是:
1. 先派家人到不會即時面試及無需學生親自前往的中學取報名表
2. 安排子女到有即時面試的學校申請學位
3. 然後安排子女到一些需要親自前往,但在指定日期後面試或筆記的學校取表。
所以這些家長都會先上各學校的網頁了解申請辦法,製定策略和路線。

作者: Yanamami    時間: 16-3-23 14:13

憫父 發表於 16-3-23 14:09
叩門是十分自由的,
沒有校網限制,
沒有數目限制,
有的区內学校有協議唔会收番同区叩门生?有d教会学校亦—样?(Eg. Canossian?)
作者: 憫父    時間: 16-3-23 14:24

Yanamami 發表於 16-3-23 14:13
有的区內学校有協議唔会收番同区叩门生?有d教会学校亦—样?(Eg. Canossian?) ...

謝謝補充!

不過有些校網雖然有協議,
但仍然有學校沒有完全遵守協議的。

特別是在學生尚未到獲派中學註冊時,
有些學校會收同區學生的,
因為這些學生沒有去註冊,
該校只知學生沒有註冊,
不知他們被同區中學收了。

所以,
家長仍然可以到同區中學試試取報名表,
如果子女的成績及操行均理想時,
有些學校看完成績和操行後,
會問你派位証是否仍然在手,
若仍然在手的話,
有機會即時面試的。

作者: kimmy2006    時間: 16-3-23 22:39     標題: 引用:+本帖最後由+憫父+於+16-3-23+16:12+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-03-23 發表
想問如果讀緊直資學校本身同學無提供派位証,又可以怎樣做好呢?成績表要7月中先派,人哋學校都收哂學生啦。

作者: 憫父    時間: 16-3-24 09:10

kimmy2006 發表於 16-3-23 22:39
想問如果讀緊直資學校本身同學無提供派位証,又可以怎樣做好呢?成績表要7月中先派,人哋學校都收哂學生啦。 ...

相信你就讀的小學是沒有參加呈分,這類小學學生如要
1. 申請官立、資助及按位津貼中學及參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學
    需於辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申領《中一自行分配學位申請表》
    然後自行向心儀中學遞交《中一自行分配學位申請表》及學校所需文件

2. 申請不參加中學學位分配辦法的直接資助計劃中學
    可以自行留意心儀學校的申請日期,並前往申請。

3. 申請資助中一學位
     於辦公時間內,帶同申請學生的身份證明文件正本到教育局學位分配組申請資助中一學位,
     教育局會把在統一派位後 (即為派完 band 123 學位後)可供分配的學位分派給符合資格的申請人
     第一批申請的結果公布日期為2016年7月初,
     第二批申請的結果公布日期為8月初,
     第三批申請的結果公布日期為8月中,其後則會個別通知
     申請人必須是香港居民,從未經中學學位分配辦法獲派中一學位,
     以及從未就讀於本港的官立、資助、按位津貼、直接資助計劃和英基學校協會中學]

作者: hkpapa852    時間: 16-3-24 10:28

kimmy2006 發表於 16-3-23 22:39
想問如果讀緊直資學校本身同學無提供派位証,又可以怎樣做好呢?成績表要7月中先派,人哋學校都收哂學生啦。 ...

其實你一早知自己間中學無呈分, 仍見到你已好努力去考中學了.

但其實本身間龍中, 係咪真係咁差先?

因為無呈分學生, 如果想參加統一派位, 亦只會安排係係派晒B3後再為你派位.

依家有D咩可以做呢?

1. 部份直資, 如李國寶, 仲有第二輪收生, 可以去留意吓 (李國寶第二輪收生: 21/3 - 8/4: http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission_s1)

2. 預備好晒D嘢等叩門

3. 留意吓有冇邊間派位直資心儀, 等7月去報考 (派位直資中學, 如九龍塘香島, 有近50%學位係大抽獎後才接受申請既)

作者: popochu    時間: 16-3-24 15:47

憫父 發表於 16-3-23 14:09
叩門是十分自由的,
沒有校網限制,
沒有數目限制,
謝謝你的詳細解答, 非常清楚
請問一般黎講,我地可以幾時看到中學會公佈叩門的資訊?
另外,放榜當天,如派到的學校是A校, 我無論入讀與否,
是否都要去A校先註冊, 然後再去其他學校叩門?
還是怎樣的呢? 唔好意思, 太多問題

作者: Himma0904    時間: 16-3-24 16:07     標題: 引用:Quote:憫父+發表於+16-3-23+14:09+叩門是十

原帖由 popochu 於 16-03-24 發表
另外,放榜當天, ...
我都想知🙏🏻

作者: 憫父    時間: 16-3-24 16:24

popochu 發表於 16-3-24 15:47
另外,放榜當天, ...

多數中學七月前會在網上公報佈詳情。
叩門是在放榜日當天開始,
註冊是兩天後開始,
若在第二天註冊日下午前成功叩門,
可以無需去獲派學校註冊,
直接到成功叩門的學校註冊。

註左冊時需要將派位証交給註冊學校,
一旦有叩門學校收的話,
要去註冊學校攞番派位証轉交叩門學校。

當然,
註冊後仍可以叩門。

作者: Himma0904    時間: 16-3-24 16:26     標題: 引用:+本帖最後由+憫父+於+16-3-24+16:25+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-03-24 發表
唔該曬🙇🏻

作者: hwl2b    時間: 16-3-24 17:41

請問大家知不知呈分試試卷內容, 係間間學校都一樣的嗎?
我以前問過小學老師, 佢話係間間學校一樣, 如果唔一樣咪唔公平囉
但我現在又聽其他家長話係唔一樣,

作者: mcl203    時間: 16-3-24 17:44

hwl2b 發表於 16-3-24 17:41
我以前問過小學老師, 佢話係間間學校一樣, 如果唔一 ...
學校考試...無乜可能一樣呢 ~~~

作者: hwl2b    時間: 16-3-29 09:42

如果內容係唔一樣, 咁就會好唔公平囉, A學校故意出淺D, 佢學校D學生咪高分D ??
作者: irenenursing    時間: 16-3-29 12:11     標題: 回覆:教育處次第

教育局會調整分鐘數

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 16-3-29 13:10     標題: 引用:如果內容係唔一樣,+咁就會好唔公平囉,+A學

原帖由 hwl2b 於 16-03-29 發表
如果內容係唔一樣, 咁就會好唔公平囉, A學校故意出淺D, 佢學校D學生咪高分D ??  ...
卷淺較難分高底,而且對有能力但較粗心嘅男孩子利。

作者: little_yolky    時間: 16-3-29 13:26

hwl2b 發表於 16-3-29 09:42
如果內容係唔一樣, 咁就會好唔公平囉, A學校故意出淺D, 佢學校D學生咪高分D ??  ...
因為升中唔係計分數, 係計名次, 所以唔理高分低分, 只需要一個排名, 而教育局會根據過去兩次小六學生Pre-S1(統一考卷)成績, 對各校小朋友既呈分作相應調整。
亦即是說, 升中除咗自己小朋友成績外, 師兄師姐Pre-S1成績有直接影響。

作者: Yanamami    時間: 16-3-29 13:33

hwl2b 發表於 16-3-29 09:42

成曰都有人问呢个问題,真係要努力爬下文先得咯……HK地边有禁大隻蛤la隨街跳呢?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646&highlight=%E6%B7%BA%E8%AB%87

作者: kimmy2006    時間: 16-4-5 12:58     標題: 回覆:教育處次第

唉,我哋以前考個學能測驗升中反而仲公平啲

作者: little_yolky    時間: 16-4-5 13:31

kimmy2006 發表於 16-4-5 12:58

公咩平丫, 有乜理由我五六年級全部都係考級二, 都派咗去B2校!我係41網喎, 分明係電腦壞咗。

最公平係我大家姐時咁樣考升中試。

作者: kimmy2006    時間: 16-4-5 20:21     標題: 引用:+本帖最後由+little_yolky+於+16-4-5+13:31

原帖由 little_yolky 於 16-04-05 發表
咁你點算照讀呀?

作者: little_yolky    時間: 16-4-5 20:49     標題: 引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-05+發

原帖由 kimmy2006 於 16-04-05 發表
咁你點算照讀呀?
當年唔興叩門架,咪照讀囉。級一果個好彩D,派咗去聖家,F2插咗入伊中了。級三就派咗去MCS。

作者: daisy17772    時間: 16-4-5 20:56

hwl2b 發表於 16-3-24 17:41
我以前問過小學老師, 佢話係間間學校一樣, 如果唔一 ...
I really wonder where does that teacher come from?  Was this piece of info a long time ago?
a gentle reminder:  Please sure you get the latest info regarding 呈分試 from your current schools, edb etc.

作者: daisy17772    時間: 16-4-5 20:58

kimmy2006 發表於 16-4-5 12:58
the scope of 學能測驗 not covering the core subjects, but some logical deduction etc.  Nothing to do with pure academic.
作者: little_yolky    時間: 16-4-6 09:16

5kin  咁要睇你父母點幫你揀中學啦  發表於 昨天 20:26

份表係我自己填的, 交表時老師無話有問題喎。我將MCS放第一, 其餘所有B1按受歡迎次序填晒落去, 不過好似唔記得填聖家, 最後入第一間B2, 第6志願, 我無諗過自己真係可以黑仔得咁交關。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5