教育王國

標題: 經常請病假的老師 [打印本頁]

作者: rainbowcov    時間: 16-3-9 13:27     標題: 經常請病假的老師

在學校裡有一位老師經常請病假, 最慘的是她不單只是班主任, 還在同一班教英文科同常識科, 她一日不返工, 就無左2-3堂, 她有時一請就請成個星期, 就算請代課, 有些代課都唔教書的,  英文同常識都是主要科目, 聽聞她年年如是, 俾她教個班都幾大鍋。

但家長可以點??

作者: little_yolky    時間: 16-3-9 19:52     標題: 引用:在學校裡有一位老師經常請病假,+最慘的是她

原帖由 rainbowcov 於 16-03-09 發表
在學校裡有一位老師經常請病假, 最慘的是她不單只是班主任, 還在同一班教英文科同常識科, 她一日不返工, 就 ...
同校長投訴!

作者: Jane1983    時間: 16-3-9 19:54

嘩,咁離譜的老師
作者: JTBGX    時間: 16-3-9 22:39     標題: 引用:Quote:原帖由+rainbowcov+於+16-03-09+發表

原帖由 little_yolky 於 16-03-09 發表
同校長投訴!
老師請假校長唔知嘅咩?

作者: under_the_tree    時間: 16-3-10 00:15     標題: 引用:在學校裡有一位老師經常請病假,+最慘的是她

在學校裡有一位老師經常請病假, 最慘的是她不單只是班主任, 還在同一班教英文科同常識科, 她一日不返工, 就 ...
可以跟學校反影嗎?私校?

作者: YolandaTam    時間: 16-3-10 00:20

小女三年級時嘅中文老師都係咁, 仲全年嘅作文, 隨筆, 全部無派返嚟但唔知點解, 今年小女都畢業啦, 呢位老師依然故我, 仍然任教.
作者: simonwan    時間: 16-3-10 01:23

官津學校的常規老師系好難炒,佢有醫生紙,咬佢唔入,最多唔升級,有物所謂?
作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 08:00

under_the_tree 發表於 16-3-10 00:15
可以跟學校反影嗎?私校?
係津校, 向校長投訴有用咩??

最怕唔知邊一年俾佢教

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 08:03

YolandaTam 發表於 16-3-10 00:20
小女三年級時嘅中文老師都係咁, 仲全年嘅作文, 隨筆, 全部無派返嚟但唔知點解, 今年小女都畢業啦,  ...
學校可以點處理?

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 08:09

little_yolky 發表於 16-3-9 19:52
同校長投訴!
校長可以點做?

作者: little_yolky    時間: 16-3-10 08:44

rainbowcov 發表於 16-3-10 08:09
校長可以點做?
都要集齊班家長表示關注架, 家長唔出聲, 校長以為無事就更唔駛做嘢了, 成日請假, 咁佢想點? 諗解決方法係校長既責任嚟。
作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 09:21

little_yolky 發表於 16-3-10 08:44
都要集齊班家長表示關注架, 家長唔出聲, 校長以為無事就更唔駛做嘢了, 成日請假, 咁佢想點? 諗解決方法係校 ...
不過最怕她有醫生紙連校長都無符咋。

作者: haihaimom    時間: 16-3-10 09:35     標題: 引用:在學校裡有一位老師經常請病假,+最慘的是她

小學生又唔駛考公開始,唔駛噤緊張,講真,老師成日請假,學校要請代課都麻煩㗎,校長都會照佢肺啦,可能嗰老師真係有長期病呢!香港人放鬆啲啦

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 09:56

haihaimom 發表於 16-3-10 09:35
小學生又唔駛考公開始,唔駛噤緊張,講真,老師成日請假,學校要請代課都麻煩㗎,校長都會照佢肺啦,可能嗰 ...
係就係唔洗考公開試, 但學習始終有進度的, 停了一段時間, 之後又追番, 追死D學生。

作者: judy    時間: 16-3-10 09:56

啲代課老師仲衰(代長假),直情以為坐以代幣。家長投訴,仲好委屈咁呻:代課要教書嘅咩?

所以如有教得好的代課教師,學校會當係寶。
作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 09:58

judy 發表於 16-3-10 09:56
啲代課老師仲衰(代長假),直情以為坐以代幣。家長投訴,仲好委屈咁呻:代課要教書嘅咩?

所以如有教得好的 ...
係呀, 有D代長老師好無責任感的。

作者: little_yolky    時間: 16-3-10 10:14

rainbowcov 發表於 16-3-10 09:58
係呀, 有D代長老師好無責任感的。
吓? 我記得中四果年, 一開學英文老師去咗生小朋友, 頭兩個月係代課老師, 年紀大D, 但教得好有心機, 又清楚。到原老師返嚟, 真係OMG, 個個禮拜都用一堂鬧人, 我哋都好掛住位代課老師。
作者: little_yolky    時間: 16-3-10 10:14

rainbowcov 發表於 16-3-10 09:21
不過最怕她有醫生紙連校長都無符咋。
咁起碼校長都搵個堅D既代課老師丫。
作者: little_yolky    時間: 16-3-10 10:16

haihaimom 發表於 16-3-10 09:35
小學生又唔駛考公開始,唔駛噤緊張,講真,老師成日請假,學校要請代課都麻煩㗎,校長都會照佢肺啦,可能嗰 ...
小學生唔駛考公開試, 但要呈分呢, 或者部份學校有精英班制度。如果好衰唔衰自己班個老師咁, 請問點同隔離班鬥? 你叫呈分既家長放鬆? 無可能吧。
作者: haihaimom    時間: 16-3-10 10:29     標題: 引用:Quote:haihaimom+發表於+16-3-10+09:35+小

原帖由 little_yolky 於 16-03-10 發表
小學生唔駛考公開試, 但要呈分呢, 或者部份學校有精英班制度。如果好衰唔衰自己班個老師咁, 請問點同隔離班 ...
就係個鬥字,依排啲學生新聞........

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 11:25

little_yolky 發表於 16-3-10 10:14
吓? 我記得中四果年, 一開學英文老師去咗生小朋友, 頭兩個月係代課老師, 年紀大D, 但教得好有心機, 又清楚 ...
你真好彩, 咁都俾你遇到

作者: little_yolky    時間: 16-3-10 11:32

rainbowcov 發表於 16-3-10 11:25
你真好彩, 咁都俾你遇到
2個月咋, 衰個個原老師捱足兩年依家同學班聚, 次次都會講返呢個老師既壞話
作者: YolandaTam    時間: 16-3-10 11:34     標題: 引用:Quote:YolandaTam+發表於+16-3-10+00:20+小

原帖由 rainbowcov 於 16-03-10 發表
學校可以點處理?
就係無處理

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 12:14

呀, 唔記得講, 不知學校係咪都知呢個老師有問題, 所以全級零零叮叮得個班係雙班主任制。
作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 12:23

唉, 即係投訴都無用
作者: ANChan59    時間: 16-3-10 13:19     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

產後抑鬱症?

作者: ivyscyip    時間: 16-3-10 13:30

我女小五,她英文老師由於10月到現在還未返。之前應該是12月到2月請了產假,但10月整親,到現在還是病假。初初個兩個月,足足轉了4個代課,直到12月才來了比較好和穩定的代課 (因為一早知產假,早有預備)。我唔明點解開學前已知會請產假,都仲要安排教小五/小六,教低年班影響無咁大嘛。
作者: Gary_family    時間: 16-3-10 13:38     標題: 引用:Quote:little_yolky+發表於+16-3-10+08:44+

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 13:51

ANChan59 發表於 16-3-10 13:19
產後抑鬱症?
應該不是, 其他老師話她是感冒或流感的。

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 13:53

ivyscyip 發表於 16-3-10 13:30
我女小五,她英文老師由於10月到現在還未返。之前應該是12月到2月請了產假,但10月整親,到現在還是病假。 ...
下! 臨生之前整親都可大可小啊! 咁真係要休息。

作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 13:54

Gary_family 發表於 16-3-10 13:38
Yes! 無得處理!處理親反被告歧視!
咁她即可以繼續年年如是, 無人話得她??

作者: YanKanMom    時間: 16-3-10 14:05

上學年阿囝開學無耐,英文科老師便時返時唔返,原來她有耳水不平衡,發病時會暈頭轉向,不能上課。起初一兩個月由不同老師代課,最後由另一位老師取代原有老師教英文,學校在換老師時也有出信予受影響學生的家長解釋事件。當時那位老師仍在學校工作,只是不擔任主科老師而作支援工作。
作者: ivyscyip    時間: 16-3-10 14:09

rainbowcov 發表於 16-3-10 13:53
下! 臨生之前整親都可大可小啊! 咁真係要休息。
我都知,亦明白,但只不過覺得明知會請產假,應該轉去教低年級。英文呢科,有時每個老師的要求/教法都唔同。我女第二個代課老師要她們答“It is because----”,但改測驗的是第三個代課,她覺得只要“Because---”,人人扣分。
作者: rainbowcov    時間: 16-3-10 14:20

YanKanMom 發表於 16-3-10 14:05
上學年阿囝開學無耐,英文科老師便時返時唔返,原來她有耳水不平衡,發病時會暈頭轉向,不能上課。起初一兩 ...
哦, 學校處理得好好喎, 抵讚!!

作者: Gary_family    時間: 16-3-10 20:11     標題: 引用:Quote:Gary_family+發表於+16-3-10+13:38+Y

作者: under_the_tree    時間: 16-3-11 03:35     標題: 引用:Quote:YolandaTam+發表於+16-3-10+00:20+小

原帖由 rainbowcov 於 16-03-10 發表
學校可以點處理?
可否集齊家長訴求及簽名,要求出warning letter給有關老師?希望佢有改善

作者: rainbowcov    時間: 16-3-11 08:07

Gary_family 發表於 16-3-10 20:11
可以咁講!所有大公司/機構,尤其政府工都有呢啲人!只要佢哋唔行差踏錯,丁佢唔走的!

...
唉, 公司 / 機構的影響都無咁大, 最多是影響圍內的人做埋佢D野, 或等佢回來再做, 但教書是影響一班同學的學習進度的, 有呢D咁既教師, 真是誤人子弟呀!

作者: rainbowcov    時間: 16-3-11 08:09

under_the_tree 發表於 16-3-11 03:35
可否集齊家長訴求及簽名,要求出warning letter給有關老師?希望佢有改善

...
唔知從家教會那邊投訴得唔得, 不過有醫生紙又無佢符咁。

作者: Gary_family    時間: 16-3-14 02:33     標題: 引用:Quote:under_the_tree+發表於+16-3-11+03:3

作者: HaYi    時間: 16-3-14 11:50

我都識一D小朋友, 佢同我仔不同校) 說一時冇咩咩科功課, 有時又超多, 一日幾份工作紙加補充, 原因是老師常常冇番(或去左帶隊比賽之類), 代課老師不會俾功課, 老師一回來又全部多派, 真是弄不清. 我都覺得個小朋友難受.
作者: rainbowcov    時間: 16-3-14 12:06

HaYi 發表於 16-3-14 11:50
我都識一D小朋友, 佢同我仔不同校) 說一時冇咩咩科功課, 有時又超多, 一日幾份工作紙加補充, 原因是老師常 ...
唉, 真係無符

作者: tkinwong    時間: 16-3-15 08:39     標題: 回覆:經常請病假的老師

因病炒人係觸犯歧視條例,除非僱員完全不能履行職責。

簡單來說,是無得處理的,投訴到教育局都無乎

作者: little_yolky    時間: 16-3-15 08:41

tkinwong 發表於 16-3-15 08:39
因病炒人係觸犯歧視條例,除非僱員完全不能履行職責。

簡單來說,是無得處理的,投訴到教育局都無乎
我中學有一位老師, 做咗幾十年一日病假都無請過, 好用心教學, 雖然上堂係悶D, 但我哋都好敬佩佢, 包括其他老師。
作者: tkinwong    時間: 16-3-15 08:43     標題: 引用:Quote:原帖由+rainbowcov+於+16-03-10+發表

原帖由 under_the_tree 於 16-03-11 發表

...
邊個出warning, 但教師可去平機會投訴番出信個人或機構,除非你們證明到啲醫生紙係有問題

作者: kayi0556    時間: 16-3-15 09:04

我細囡又係有個數學老師成日請假, 放完產假冇耐又唔知做乜, 今個星期係第三個星期啦, 呀囡話代課老師唔教書
作者: rainbowcov    時間: 16-3-15 10:58

kayi0556 發表於 16-3-15 09:04
我細囡又係有個數學老師成日請假, 放完產假冇耐又唔知做乜, 今個星期係第三個星期啦, 呀囡話代課老師唔 ...
嘩! 咁大影響, 幾年級呀?

作者: little星星    時間: 16-3-15 11:40

原本天下烏鴉一樣黑~
我以為只有我咁慘情, 原來有咁多人陪我~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5