教育王國

標題: 劍鳴N班面試前輩請分享 [打印本頁]

作者: Cutekillq    時間: 16-3-6 00:21     標題: 劍鳴N班面試前輩請分享

其實佢年年都係考果啲,先玩玩具,問家中常用語言,老師講故事睇小朋友反應,唱歌等小朋友跳舞睇反應,捐山窿取禮物done。想問上年考入既自朋友可否講下當時表現如何?要有幾勁先入到?

作者: ching0303    時間: 16-3-6 00:37     標題: 回覆:Cutekillq 的帖子

我個仔今日都考完,不過聽講以前係廣東話面試,今日英文啵

作者: Milkpigmama    時間: 16-3-6 08:33     標題: 回覆:ching0303 的帖子

我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好似全程都係做動作,無問問題。個個bb都係咁上下,真係唔知點揀。可能係要自發性講野?

作者: Cutekillq    時間: 16-3-6 09:29     標題: 引用:我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好

原帖由 Milkpigmama 於 16-03-06 發表
我想問下有無機會俾你個小朋友講野?因為好似全程都係做動作,無問問題。個個bb都係咁上下,真係唔知點揀。 ...
我覺得要自發舉手、講野.... 其實佢有問問題,不過無小朋友聽得明和答,呢啲先考到人。齋follow做晒應該好難高分

作者: timothy_mto    時間: 16-3-6 09:40

表現一般, 都係叫咩做咩
作者: Cutekillq    時間: 16-3-6 09:59     標題: 引用:表現一般,+都係叫咩做咩

原帖由 timothy_mto 於 16-03-06 發表
表現一般, 都係叫咩做咩
請問你們有沒有話自己家中講英文?90%家長都話自己家中english cantonese phutongua

作者: timothy_mto    時間: 16-3-6 10:07

One parent speak English and the other speak Cantonese, Answered in English
作者: ching0303    時間: 16-3-6 10:33     標題: 回覆:Cutekillq 的帖子

我英文答Cantonese, 老師問好少問題,印象中講故事時只問左一條叫佢地smile比返應,我個仔就用兩隻手指篤住面仔笑

另外成個過程我同個仔一齊玩,玩玩具果時問個仔呢隻咩黎架,佢跟住我講牛丫

跳舞果時一齊跳,見到老師轉圈,就同個仔講turn around,佢就跟住我講turn around

成個過程好開心,我諗下星期in 學之園,有機會既話可以引佢講多d野

作者: Cutekillq    時間: 16-3-6 12:05     標題: 引用:我英文答Cantonese,+老師問好少問題,印象

原帖由 ching0303 於 16-03-06 發表
我英文答Cantonese, 老師問好少問題,印象中講故事時只問左一條叫佢地smile比返應,我個仔就用兩隻手指篤住 ...
我老師問餵完曲奇,咁bb仲有無喊呀?-----》 所有bb無反應。 跳舞啲家長堆到好前,有些捉雞仔,有些喊,我小朋友有跳郁少少,不過動作不大,無乜笑

作者: ching0303    時間: 16-3-6 17:02

Cutekillq 發表於 16-3-6 12:05
我老師問餵完曲奇,咁bb仲有無喊呀?-----》 所有bb無反應。 跳舞啲家長堆到好前,有些捉雞仔,有些喊,我 ...
我個仔因為已經習慣左返PLAYGROUP, 佢好鐘意唱歌跳舞, 佢習慣左老師一跳舞唱歌就跟住做, 所以佢全部動作都跟足哂老師(SHAKE, DUM腳, 轉圈), 同埋跳得好開心.

不過我個仔係超大B(13年11月尾), 同埋佢係好動唔怕醜, 又鐘意講野....冇辦法丫, 11月仔考K真係好難, 唯有比佢做超大仔....

我由一歲多已經帶個仔一齊返九龍塘迦南既PLAYGROUP(迦南真係好好, 教佢做體操, 跳舞, 排隊, 做手工), 後來大D就帶佢返過外籍老師既英文PLAYGROUP(自己上堂比佢獨立), 佢夠兩歲就即克同佢插班返住PN先, 等佢習慣返學同自理, 所以佢好清楚果個係老師要跟住做, 同埋唔會喊..

講野果PART真係冇得強求, 我好記得我個仔未夠兩歲果陣講野都唔得架, 上年10月中IN祟真K果時連自己名都仲未講到, 過左兩星期左右IN YORK K 班, 佢就答到自己個名, 幾歲果D...到兩歲左右開始多野講....呢家就不停甘講野

暫時迦南收左佢PN, YORK收左佢K, 呢家睇下劍鳴同學之園有冇機會

作者: Cutekillq    時間: 16-3-6 17:52     標題: 引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-6+12:05+我老

我個仔因為已經習慣左返PLAYGROUP, 佢好鐘意唱歌跳舞, 佢習慣左老師一跳舞唱歌就跟住做, 所以佢全部動作都 ...
咁佢玩玩具有無乖乖?你果組全部都超大b其他表現如何?有無同老師講家中語言係英文?

作者: Cutekillq    時間: 16-3-6 18:02     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-06+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-06 發表
咁佢玩玩具有無乖乖?你果組全部都超大b其他表現如何?有無同老師講家中語言係英文?

...
Sorry 你已講左話cantonese

作者: ching0303    時間: 16-3-6 18:13

Cutekillq 發表於 16-3-6 17:52

...
我諗我果組都係中大B, 我英文答家中語言廣東話, 玩玩具有乖乖地玩, 我同佢一齊玩, 我係度問佢睇下呢隻咩黎架, 有牛牛丫, 佢就跟住講牛丫~~~~ 玩玩具時間好短, 玩左1-2分鐘我叫佢拾玩具同拍櫈仔, 佢都有做, 我仲叫佢幫媽咪拍埋我張櫈...因為拾玩具同拍櫈仔我好細個已經教佢

送禮物後個仔忘記講謝謝, 我咪同個仔講, 你要講咩架? 佢就即克講返謝謝

我果組B都好少講野, 有個小朋友唔肯爬, 同個丫媽講"過黎呢度", 要丫媽過去先肯爬, (即係佢識講野), 但係老師送禮物後就唔肯講謝謝, 個丫媽係咁叫佢講都唔肯講...(呢D真係好睇個小朋友果日狀態, 佢應該係識, 但唔做)

我見跳舞果時都唔係個個小朋友肯跟住跳, 有D丫媽直情捉住小朋友隻手做指示動作......當然都有D小朋友都會肯跳

作者: ching0303    時間: 16-3-6 18:22

Cutekillq 發表於 16-3-6 18:02
Sorry 你已講左話cantonese
同埋我同個仔係WAITING ROOM等左好耐, 見其他小朋友都入哂去, 我走去問義工家長點算, 佢話佢地可能等D大B一齊IN, 佢話佢地會將差唔多月份既放埋一齊IN~

作者: Cutekillq    時間: 16-3-6 19:58     標題: 引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-6+18:02+Sorr

同埋我同個仔係WAITING ROOM等左好耐, 見其他小朋友都入哂去, 我走去問義工家長點算, 佢話佢地可能等D大B一 ...
我都知會將同齡一齊。我果組女仔既都成熟一點,男仔就怕羞啲。我都有叫囡去拍凳之後好蝕,好位俾人坐晒。老師講故事太貼近坐佢前面2位覺得坐開面2位會聽唔到。老師要請小朋友才有人免強出去,等佢地主動果度幾秒無反應,幾次都係咁,就心知不妙。我小朋友最尾臨走時講個玩具好興奮就講野,我捉小朋友續個老師講byebye

作者: ching0303    時間: 16-3-6 23:21

我入去果時排得尾, 玩玩具個位都好遠唔係幾好, 聽故事果時就坐正前面. 有時面試都好睇運既, 又好講果日小朋友狀態, 呢家已經睇開哂.....上次帶個仔去IN ST CAT. 佢明明所有野都識, 連首太陽伯伯都識唱識跳, 佢心情唔好全部都唔唱唔做~

不過我覺得如果有其他家長阻住你小朋友既視線, 又可以禮貌甘講聲唔該借借既, 人地可能唔知阻住既....

不過我就唔太明, 我知道劍鳴考K都用廣東話, 但係PN就用英文, 同埋呢間又唔係全英語學校啵....點解PN反而用英文考呢? 因為有人同我講係廣東話考既, 結果我完全以為係廣東話....
作者: ching0303    時間: 16-3-7 00:29

我想問下, 其他人IN果時係咪全程英文IN? 有冇人IN係有中文老師問問題呢?

作者: CrazyCatB    時間: 16-3-7 09:28

SORRY, 唔係好明. 即係老師會問家長O向屋企常我咩語言.
之後成個INTERVIEW過程老師講英文?
作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 09:47     標題: 引用:我想問下,+其他人IN果時係咪全程英文IN?+有

原帖由 ching0303 於 16-03-07 發表
我想問下, 其他人IN果時係咪全程英文IN? 有冇人IN係有中文老師問問題呢?
我都以為廣東話,我就英文老師講故事,中文老師叫小朋友出來拎叮叮跳舞(但播英文歌)跳果時那位係英文。穿山窿好像都英文講(唔記得)

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 09:49     標題: 引用:我入去果時排得尾,+玩玩具個位都好遠唔係幾

我入去果時排得尾, 玩玩具個位都好遠唔係幾好, 聽故事果時就坐正前面. 有時面試都好睇運既, 又好講果日小朋 ...
我估用英文係睇下小朋友對NET會不會抗拒,順便判斷埋是否適合國際班

作者: CrazyCatB    時間: 16-3-7 10:18

Cutekillq 發表於 16-3-7 09:47
我都以為廣東話,我就英文老師講故事,中文老師叫小朋友出來拎叮叮跳舞(但播英文歌)跳果時那位係英文。穿 ...
請問老師講英文時, 家長可否用中文提小朋友?

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 10:29     標題: 引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+09:47+我都

原帖由 CrazyCatB 於 16-03-07 發表
最好唔提,佢無阻止你提,但提左識做一定比唔提無反應扣多些分

作者: babaxmama    時間: 16-3-7 10:38     標題: 回覆:劍鳴N班面試前輩請分享

請問主流班同英普班都係一樣咁樣in ? 一樣用英文嗎?

作者: puichingforsure    時間: 16-3-7 10:52

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 11:26     標題: 引用:我二仔個老師個女去年有KM+PN+OFFER,我可

原帖由 puichingforsure 於 16-03-07 發表
我二仔個老師個女去年有KM PN OFFER,我可以幫大家問下佢IN時IN成點的,當參考下,通常大家都係覺得IN得差 ...
先謝謝!請問下佢當年表現如何,要不要很主動講晒野,有無話自己家中用英文,當時是否英文in

作者: ching0303    時間: 16-3-7 11:43

Cutekillq 發表於 16-3-7 09:49
我估用英文係睇下小朋友對NET會不會抗拒,順便判斷埋是否適合國際班
我記得係中文老師叫玩玩具拾玩具拍櫈仔, NET問在家用什麼語言, NET講故事問問題同做體操, 中文老師叫跳舞但播英文歌, 中文老師叫爬~

所以我唔太明成個INTERVIEW究竟應該用廣東話定英文先岩?

作者: ching0303    時間: 16-3-7 11:51

CrazyCatB 發表於 16-3-7 10:18

我覺得提到出哂面比哂答案果D, 幫個小朋友答埋問題一定係會扣哂分
鼓勵同引導佢答問題應該OK掛
當然個小朋友主動答同回應一定係最高分

我自己覺得個小朋友冇哂反應, 乜都唔肯做, 都係死, 不如鼓勵同引導下佢做返D野
始終個小朋友乜都唔做, 老師就唔會知佢識~

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 12:07     標題: 引用:+本帖最後由+ching0303+於+16-3-7+11:56+編

其實會好忍唔住想提,比如老師問邊個想餵bb,大家見小朋友都無反應自然會拍下佢,去試下,去啦咁.... 我都唔知扣不扣分,但如果有其他小朋友唔洗提都自動出去就應該贏晒。另外人地問你家中語言又答英文,老師用英文問又無反應,係咪應該仲衰

作者: ching0303    時間: 16-3-7 13:19     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-07 發表
其實會好忍唔住想提,比如老師問邊個想餵bb,大家見小朋友都無反應自然會拍下佢,去試下,去啦咁.... 我都 ...
甘拍下佢,叫佢go呢d我覺得係ok既,當然最醒緊係佢自己做,但係兩歲人仔,要d鼓勵實屬正常。
答家中講英文但講英文冇反應,應該唔會扣分既,個小朋友唔比反應唔一定係佢唔識英文架麻,佢可能狀態唔好唔想答

作者: ching0303    時間: 16-3-7 13:33     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

其實會好忍唔住想提,比如老師問邊個想餵bb,大家見小朋友都無反應自然會拍下佢,去試下,去啦咁.... 我都 ...
唉!仲要成個月先知結果!真係仲緊張過自己考學校
好想快d知道結果,因為如果劍鳴或學之園收左個仔,就讀劍鳴或學之園。唔收就要confirm York 交雜費了。
可唔可以死得痛痛快快d.....

作者: lvmh88    時間: 16-3-7 13:37     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-07+發表

好想快d知道結果,因為如果劍鳴或學之 ...
我都等緊st cat 結果呀,仲有5日,我到頸都長......

作者: ching0303    時間: 16-3-7 13:47     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

原帖由 lvmh88 於 16-03-07 發表
我都等緊st cat 結果呀,仲有5日,我到頸都長......
咪係lor! 我真係好明白呢種心情!

作者: Grace0416    時間: 16-3-7 14:24     標題: 回覆:劍鳴N班面試前輩請分享

我in 嗰組老師冇俾機會我地出去餵,佢自己分配包、雪糕同奶俾小朋友餵既?

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 14:38     標題: 引用:我in+嗰組老師冇俾機會我地出去餵,佢自己

原帖由 Grace0416 於 16-03-07 發表
我in 嗰組老師冇俾機會我地出去餵,佢自己分配包、雪糕同奶俾小朋友餵既?

...
小朋友幾多月出世?

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 14:50     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-07+發表

好想快d知道結果,因為如果劍鳴或學之 ...
幾時要confirm york? 你小朋友表現我覺得好大機會。聽說4月周二一般都開始有消息

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 14:50     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

幾時要confirm york? 你小朋友表現我覺得好大機會。聽說4月周二一般都開始有消息

...
第二周

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 14:51     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

原帖由 lvmh88 於 16-03-07 發表
SC 和KM 你喜歡那家多啲?你KM果日表現如何

作者: ching0303    時間: 16-3-7 15:00     標題: 引用:我in+嗰組老師冇俾機會我地出去餵,佢自己

...
我果組都係冇比小朋友行出去餵,個老師行埋黎分配食物比小朋友餵

作者: ching0303    時間: 16-3-7 15:06     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

...
York已交留位費,學校最遲要五月要交雜費。我都打算今年考唔到既話,出年做超大仔再考k。現階段唔算好大壓力既,起碼confirm左佢9月有書讀先。

作者: puichingforsure    時間: 16-3-7 15:12

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 15:30     標題: 引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+11:26+先謝

原帖由 puichingforsure 於 16-03-07 發表
問咗!我仔老師話佢當年答自己用廣東話和小朋友溝通,在各項環節中她都沒有提小朋友的,小朋友不是會主動舉 ...
Big thanks!!   叫到肯俾反應,家長不提水,家長可鼓勵小朋友捐山窿,呢度有好多資訊。佢幾月出世呢? 唔知KM 會不會對細一點bb寬鬆啲對大B要求高d

作者: ching0303    時間: 16-3-7 15:37     標題: 引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+11:26+先謝

問咗!我仔老師話佢當年答自己用廣東話和小朋友溝通,在各項環節中她都沒有提小朋友的,小朋友不是會主動舉 ...
謝謝你的解答

作者: puichingforsure    時間: 16-3-7 15:41

作者: puichingforsure    時間: 16-3-7 15:45

作者: ching0303    時間: 16-3-7 15:51     標題: 引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+15:30+Big+

佢係大B,不過我不知道幾月。
真係多謝你,名校通常收大b,要細b唔夠兩歲聽完英文故事識比反應真係好有難道😞

作者: puichingforsure    時間: 16-3-7 16:09

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 16:16     標題: 引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-3-7+09:49+我估

我記得係中文老師叫玩玩具拾玩具拍櫈仔, NET問在家用什麼語言, NET講故事問問題同做體操, 中文老師叫跳舞但 ...
我果group無叫小朋友執玩具,拍凳。剩係話好啦,大家去墊的哈哈笑坐。結果我掛住拍凳就蝕左,坐開邊

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 16:18     標題: 引用:Quote:ching0303+發表於+16-3-7+15:51+真係

我仔係8月B,去年都有SC OFFER,唔好太擔心!同埋我地要記住目標不是入間好PN,係要入到好小學(雖然依然好 ...
所以我覺得KM 分得月分去in應該每個月份既人有一些機會。可否問下你朋友囡當時pn班係咪個個月有人生日

作者: MarcusMaC9    時間: 16-3-7 17:07     標題: 回覆:Cutekillq 的帖子

我自已聽番來係收大B多。另外,我囝囝都算大粒,但同組有小朋友高我囝囝好多。如果同月份同組咁...有D驚訝!

作者: MarcusMaC9    時間: 16-3-7 17:17     標題: 回覆:MarcusMaC9 的帖子

反而想知大家知唔知label 上果2組數字係咩?係咪已內部因應大家背景打左基本分。

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 17:28     標題: 引用:我自已聽番來係收大B多。另外,我囝囝都算

原帖由 MarcusMaC9 於 16-03-07 發表
我自已聽番來係收大B多。另外,我囝囝都算大粒,但同組有小朋友高我囝囝好多。如果同月份同組咁...有D驚訝 ...
下!唔通佢係超超大B? 你仔咩月份?幾點in

作者: MarcusMaC9    時間: 16-3-7 17:36

Cutekillq 發表於 16-3-7 17:28
下!唔通佢係超超大B? 你仔咩月份?幾點in
我囝囝係6月B...超早十點幾in...我囝囝都有成85CM高...但果個...一定有90CM啦...我見到佢既第一個反應係...超大B?!
但見你地話係同月份同組...咁...我真係好好好驚訝!

作者: puichingforsure    時間: 16-3-7 17:38

作者: ching0303    時間: 16-3-7 18:30

MarcusMaC9 發表於 16-3-7 17:36
我囝囝係6月B...超早十點幾in...我囝囝都有成85CM高...但果個...一定有90CM啦...我見到佢既第一個反應係... ...
我個仔超大B, 3:30PM, 但係等到成4:00PM先IN, IN完我見D攤位已經清哂場~

作者: MarcusMaC9    時間: 16-3-7 18:45     標題: 引用:Quote:MarcusMaC9+發表於+16-3-7+17:36+我

我個仔超大B, 3:30PM, 但係等到成4:00PM先IN, IN完我見D攤位已經清哂場~
超大B好有機!

作者: ching0303    時間: 16-3-7 18:52     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

超大B好有機!
多謝你鼓勵,大家一齊加油拉
我都希望個仔考到,呢家要做既野都做哂,就等結果出

作者: MarcusMaC9    時間: 16-3-7 18:57     標題: 引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-03-07+發表

多謝你鼓勵,大家一齊加油拉
我都希望個仔考到,呢家要做既野都做哂,就等結果出

...
我預左冇行,但K1再戰!

作者: popopaco    時間: 16-3-7 19:12     標題: 回覆:MarcusMaC9 的帖子

我有朋友個女女係5月b,有90cm高,所以我覺得你話有人高過你仔仔唔出奇

作者: ching0303    時間: 16-3-7 19:43     標題: 引用:我有朋友個女女係5月b,有90cm高,所以我覺

原帖由 popopaco 於 16-03-07 發表
我有朋友個女女係5月b,有90cm高,所以我覺得你話有人高過你仔仔唔出奇

...
我個仔超大b,先得92。

作者: ching0303    時間: 16-3-7 19:44     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

我預左冇行,但K1再戰!
你仔仔都係細仔?

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 19:46     標題: 引用:Quote:MarcusMaC9+發表於+16-3-7+17:36+我

我1月b 2pm in

作者: ching0303    時間: 16-3-7 19:49     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

我1月b 2pm in
甘我個仔大你個女2個月左右

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 19:58     標題: 引用:我有朋友個女女係5月b,有90cm高,所以我覺

原帖由 popopaco 於 16-03-07 發表

...
係呀,6月出世過了18month.我識有人18m已經90cm

作者: Grace0416    時間: 16-3-7 20:29     標題: 回覆:Cutekillq 的帖子

1月

作者: Grace0416    時間: 16-3-7 20:32     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-07+發表

我果group無叫小朋友執玩具,拍凳。剩係話好啦,大家去墊的哈哈笑坐。結果我掛住拍凳就蝕左,坐開邊

...
我嗰組有叫執玩具,但好似得我囝一個執,佢好努力執時,其他人已經坐唒落地墊!

作者: MarcusMaC9    時間: 16-3-7 21:28     標題: 引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-03-07+發表

你仔仔都係細仔?
係! 6月。冇乜可能會收!

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 21:57     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-07+發表

我嗰組有叫執玩具,但好似得我囝一個執,佢好努力執時,其他人已經坐唒落地墊!

...
可能我都有叫執,但無得好執,啲玩具一大件又唔係碎濕濕

作者: Grace0416    時間: 16-3-7 22:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Grace0416+於+16-03-07+發表

可能我都有叫執,但無得好執,啲玩具一大件又唔係碎濕濕
我囝有放番啲玩具上架!

作者: Cutekillq    時間: 16-3-7 23:14     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-07+發表

我囝有放番啲玩具上架!
乜有架咩  我係一枱玩具咋喎。我班房有約4老師。一個NET其他local。你們如何?

作者: ching0303    時間: 16-3-8 00:03     標題: 引用:Quote:原帖由+Grace0416+於+16-03-07+發表

乜有架咩  我係一枱玩具咋喎。我班房有約4老師。一個NET其他local。你們如何?

...
我都係一枱玩具,一個net其他local, 個local仲講到明d玩具玩完擺返去枱中間,然後拍好櫈仔

作者: Grace0416    時間: 16-3-8 00:13     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-07+發表

原帖由 ching0303 於 16-03-08 發表
我都係一枱玩具,一個net其他local, 個local仲講到明d玩具玩完擺返去枱中間,然後拍好櫈仔

...
咁可能我同阿囝聽錯咗了!我地一開始以為係放入中間嗰箱,後咪又以為佢話放好啲玩具去原位!咁實無望了!

作者: ching0303    時間: 16-3-8 00:23     標題: 引用:Quote:原帖由+ching0303+於+16-03-08+發表

原帖由 Grace0416 於 16-03-08 發表
咁可能我同阿囝聽錯咗了!我地一開始以為係放入中間嗰箱,後咪又以為佢話放好啲玩具去原位!咁實無望了!:a ...
我諗唔係冇望既,唔同組可能指示又唔同。同埋佢叫執玩具係想睇下個小朋友會唔會做,佢識執去個架度證明佢係識既,同埋都做得好好

作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 02:54     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-07+發表

...
我反而覺得你仔咁會攞到分!我話收玩具講得好細聲,我只聽到過哈哈笑坐 我就好努力叫囡拍凳,而導至蝕左故事時間無好位

作者: lvmh88    時間: 16-3-8 07:05     標題: 引用:Quote:原帖由+Grace0416+於+16-03-07+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-08 發表
我反而覺得你仔咁會攞到分!我話收玩具講得好細聲,我只聽到過哈哈笑坐 我就好努力叫囡拍凳,而導至蝕左故 ...
真心問,「拍櫈」在面試中,真係咁重要?

作者: timothy_mto    時間: 16-3-8 07:24

我問老師,須要執玩具嗎, 佢話唔使,叫我同小朋友過去地毯聽故事, 即係我無拍櫈,執拾玩具,咁我有聽老師instruction. 係咪無分呀?
作者: ching0303    時間: 16-3-8 10:09     標題: 引用:我問老師,須要執玩具嗎,+佢話唔使,叫我

原帖由 timothy_mto 於 16-03-08 發表
我問老師,須要執玩具嗎, 佢話唔使,叫我同小朋友過去地毯聽故事, 即係我無拍櫈,執拾玩具,咁我有聽老師 ...
甘我覺得聽指示做係岩既,唔駛甘擔心拉

我諗拍櫈都係考個小朋友會唔會聽老師指示,或者睇下家長平日有冇教佢自理要有手尾

作者: Grace0416    時間: 16-3-8 10:19     標題: 回覆:劍鳴N班面試前輩請分享

都已經in 了!阿囝都盡了力,惟有平常心啦!大家 good luck!

作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 11:41     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-08+發表

原帖由 lvmh88 於 16-03-08 發表
真心問,「拍櫈」在面試中,真係咁重要?
其實唔知有咩用,不過好像interview classp playgroup果啲會教拍凳話增加印象分,所以係咪都拍左先好像無蝕底

作者: ching0303    時間: 16-3-8 13:42     標題: 引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-03-08+發表真心

其實唔知有咩用,不過好像interview classp playgroup果啲會教拍凳話增加印象分,所以係咪都拍左先好像無蝕 ...
應該係有一定既印象分,每間學校都想收最優秀既學生,包括有禮貌、好品德、又有主動學習態度等等。個面試得短短20分鐘左右,學校就要觀察考生既行為係咪有好既條件,所以有時小小既行為都會影響學校決定

其實學校既人手同資源係有限既,師生1:10去計,如果每個小朋友都唔拍櫈,唔拾玩具,唔執書包,冇手尾等等,老師或助理就要做十個學生既份量,或者要增加更多時間去教佢地自理。每個老師都會想多d時間教知識,因為我諗龍校既學術程度應該係會深d,佢地要追進度。

我對教個仔有手尾都幾注重,我覺得佢要識為自己既行為負責,唔可以打搞人比手尾執。

作者: timothy_mto    時間: 16-3-8 14:02

ching0303 發表於 16-3-8 13:42
應該係有一定既印象分,每間學校都想收最優秀既學生,包括有禮貌、好品德、又有主動學習態度等等。個面試得 ...
大獲,咁岩重, 我無做到, 今次又係得聞嚟坐
作者: ching0303    時間: 16-3-8 14:20     標題: 引用:Quote:ching0303+發表於+16-3-8+13:42+應該

原帖由 timothy_mto 於 16-03-08 發表
大獲,咁岩重, 我無做到, 今次又係得聞嚟坐
甘重有其他part拎分架麻,拍櫈只係其中一細part者,盡左力就夠拉。

唔係次次in都有運同狀態好既,我上次in st cat已經衰左,已經睇開哂

作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 14:38     標題: 引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-08+發表

原帖由 ching0303 於 16-03-08 發表
應該係有一定既印象分,每間學校都想收最優秀既學生,包括有禮貌、好品德、又有主動學習態度等等。個面試得 ...
好多細微野可觀察到,包括家教好不好,小朋友是否服從,所以講bye bye, thank you, 拍凳都要做足。我當日隔離位搶玩具,家長如何去令小朋友唔再搶呢啲都係加分位

作者: Lululuk    時間: 16-3-8 15:25

請問知唔知大約收幾多人?

阿仔11月B, 上年10月時細B IN K1表現好好但WAITING, 今次超大B IN N反而唔好, 因為佢強項係單對單答問題, 今次係 GROUP IN 又要跳舞死哂火 HAHA

作者: mababie    時間: 16-3-8 15:28     標題: 回覆:Lululuk 的帖子

Same as my boy!

作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 16:08     標題: 引用:請問知唔知大約收幾多人?阿仔11月B,+上年10

原帖由 Lululuk 於 16-03-08 發表
請問知唔知大約收幾多人?

阿仔11月B, 上年10月時細B IN K1表現好好但WAITING, 今次超大B IN N反而唔好, 因 ...
收152人。上下午共6班每班25-26人

作者: Lululuk    時間: 16-3-8 16:13

回覆 Cutekillq 的帖子

THANKS!!

Around how many applicants do you know?  Must be very competitive.  

阿仔當日唔係最佳表現, 但我好鍾意間學校.

作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 16:30     標題: 引用:回覆+Cutekillq+的帖子 THANKS!!Around+ho

THANKS!!
我只知SC 話4000+人考,劍鳴就唔知啊。呢度in KM 既朋友係咪都in埋SC, LH?

作者: ching0303    時間: 16-3-8 17:07     標題: 引用:Quote:原帖由+Lululuk+於+16-03-08+發表回

我只知SC 話4000+人考,劍鳴就唔知啊。呢度in KM 既朋友係咪都in埋SC, LH?
我係丫,主力考呢3間

作者: soniacky    時間: 16-3-8 17:10     標題: 回覆:劍鳴N班面試前輩請分享

500人以上的學校,多數都係合眼緣者勝

作者: tigerboymama    時間: 16-3-8 17:13

有冇媽媽加紙或者自己打過份問卷咁交?
作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 17:41     標題: 引用:有冇媽媽加紙或者自己打過份問卷咁交?

原帖由 tigerboymama 於 16-03-08 發表
有冇媽媽加紙或者自己打過份問卷咁交?
我無。

作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 17:44     標題: 引用:回覆+Cutekillq+的帖子 THANKS!!Around+ho

THANKS!!
網上寫龍年4000+人考劍鳴,我估今年2000+ 。大家reference number幾多號?

作者: timothy_mto    時間: 16-3-8 17:49

我 無 too
作者: MarcusMaC9    時間: 16-3-8 18:47     標題: 回覆:timothy_mto 的帖子

唔知問卷係咪真係會睇同計唔計分呢?

作者: StarryNight0823    時間: 16-3-8 18:49     標題: 回覆:劍鳴N班面試前輩請分享

雖然已盡力,不過,要等到4月尾,真係頸都長!

作者: Cutekillq    時間: 16-3-8 19:19     標題: 引用:雖然已盡力,不過,要等到4月尾,真係頸都

原帖由 StarryNight0823 於 16-03-08 發表
雖然已盡力,不過,要等到4月尾,真係頸都長!
係啦!心急想知結果。不過往年好像4/22左右有結果.... 都係耐,仲要等信無上網

作者: Lululuk    時間: 16-3-9 09:02

2000+ 收 157
原來同 SC 差唔多難入.
作者: Lululuk    時間: 16-3-9 09:02

回覆 ching0303 的帖子

YES!!

作者: Cutekillq    時間: 16-3-9 10:02     標題: 引用:2000++收+157原來同+SC+差唔多難入.

原帖由 Lululuk 於 16-03-09 發表
2000+ 收 157
原來同 SC 差唔多難入.
仲未計好多有關係人仕唔知佔幾多位

作者: Lululuk    時間: 16-3-9 15:17

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5