教育王國

標題: k1 repeat? [打印本頁]

作者: martharita    時間: 16-2-22 18:16     標題: k1 repeat?

而家阿仔讀緊k1, 係細仔(10月)。佢智力學野方面可以,但社交就比較bb同自我中心,日日返學都話唔開心,我同老師傾過,覺得老師照顧OK, 係小朋友唔適應。

揸筆油顏色成日出界,初時直情連筆都揸唔好,而家叫好左啲。

我同學校傾想重讀,佢地唔主張,認為佢能力可以,佢唔係班中最叻,可以跟啲大過佢嘅學習,進步快啲。

重讀原因係諗佢大個小小,身體發展又成熟左啲,對於揸筆呀、社交等等或者會好啲。再聽人講p1 做p2功課,我驚佢會辛苦。

最重要係出生率,9k幾人同5k幾人爭喎,應該差好遠啩?

你地話照升好定重讀好?

好煩惱⋯⋯

作者: kylie_ng    時間: 16-2-22 18:29

回覆 martharita 的帖子

請問有學校收佢重讀k1嗎?
作者: aab37829    時間: 16-2-22 18:44

我都考慮緊幫我阿女repeat,我女12月出世,老師話佢所有嘢都跟到,我主要考慮出生率問題
作者: yellowbena0308    時間: 16-2-22 18:44     標題: 引用:而家阿仔讀緊k1,+係細仔(10月)。佢智力學

原帖由 martharita 於 16-02-22 發表
而家阿仔讀緊k1, 係細仔(10月)。佢智力學野方面可以,但社交就比較bb同自我中心,日日返學都話唔開心,我 ...
我而家都煩緊一樣既事,又係10月男仔。但未問老師repeat K1 如何。因為有其他學校收K1 repeat, 本來係想K2插班但無位。有人話repeat 好啲,但亦有人話做大B跟同學難學習,老師只會期望大B最有能力

作者: yellowbena0308    時間: 16-2-22 18:47     標題: 回覆:yellowbena0308 的帖子

而家讀pm,有repeat 收am。但怕重讀了影響了佢將來發展

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-2-22 19:11

當年,我俾囡囡轉校 Repeat,本身成績屬 Top student,不過,我擔心上小一小二學習情況,於是轉校 Repeat,宜家考到出名小學。
作者: martharita    時間: 16-2-22 20:35     標題: 回覆:HappyCheerBaby 的帖子

咁留k1果年會唔會話重覆學返相同嘅野,sigh左一年咁?

作者: south_north    時間: 16-2-23 01:46     標題: 回覆:martharita 的帖子

其實你啊仔可以追得上,以老師意見都可以唔駛重讀,好似我女12月细B,講嘢及理解能力又唔太清楚先至比佢讀多一年,咁情況你冇必要浪費咁錢

作者: MrBeast    時間: 16-2-23 04:39

martharita 發表於 16-2-22 18:16
而家阿仔讀緊k1, 係細仔(10月)。佢智力學野方面可以,但社交就比較bb同自我中心,日日返學都話唔開心,我 ...
贊成重讀,最好轉校
作者: pppwong    時間: 16-2-23 10:25     標題: 引用:而家阿仔讀緊k1,+係細仔(10月)。佢智力學

I have exactly the same problem as you. Academically ok, but socially very weak among older kids. We can discuss more in pm?

作者: rammygi    時間: 16-2-23 12:34

我 plan to 幫我阿女repeat,我女11月尾出世,老師話佢所有嘢都跟到,我主要考慮出生率問題
作者: yankazama    時間: 16-2-24 11:36     標題: 引用:回覆+martharita+的帖子 當年,我俾囡囡轉

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-02-22 發表

當年,我俾囡囡轉校 Repeat,本身成績屬 Top student,不過,我擔心上小一小二學 ...
請問你係K1定K2repeat?

作者: leungondick    時間: 16-2-24 15:47

各位,我也煩惱緊這個問題,因為仔仔係12月尾超細B,來年9月有K1同N班收佢,兩間都唔錯,但K1果間都幾谷既,我驚仔仔學得好辛苦!
所以都唔知點揀好!
作者: Mrs周    時間: 16-2-24 18:47     標題: 回覆:k1 repeat?

我都考慮緊

學劵校,但唔算太深,又唔算淺。

12月超細b。

作者: martharita    時間: 16-2-24 20:49     標題: 引用:Quote:原帖由+HappyCheerBaby+於+16-02-22+

原帖由 yankazama 於 16-02-24 發表
請問你係K1定K2repeat?
K1 ar

作者: martharita    時間: 16-2-24 20:50     標題: 引用:而家讀pm,有repeat+收am。但怕重讀了影響

原帖由 yellowbena0308 於 16-02-22 發表
而家讀pm,有repeat 收am。但怕重讀了影響了佢將來發展
Same same! 再加出生率呢!真係好煩惱

作者: martharita    時間: 16-2-24 20:52     標題: 引用:其實你啊仔可以追得上,以老師意見都可以唔

原帖由 south_north 於 16-02-23 發表
其實你啊仔可以追得上,以老師意見都可以唔駛重讀,好似我女12月细B,講嘢及理解能力又唔太清楚先至比佢讀 ...
我都好 15 16呀⋯⋯

作者: martharita    時間: 16-2-24 20:55     標題: 引用:回覆+martharita+的帖子 當年,我俾囡囡轉

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-02-22 發表

當年,我俾囡囡轉校 Repeat,本身成績屬 Top student,不過,我擔心上小一小二學 ...
咁女女 repeat果年會唔會覺得「浪費」左一年咁呀?

作者: martharita    時間: 16-2-24 21:01     標題: 引用:Quote:原帖由+martharita+於+16-02-22+發表

原帖由 pppwong 於 16-02-23 發表
I have exactly the same problem as you. Academically ok, but socially very weak among older kids. We ...
好呀,想傾乜?

作者: HappyCheerBaby    時間: 16-2-24 22:41

回覆 yankazama 的帖子

Repeat k2
作者: HappyCheerBaby    時間: 16-2-24 22:45

我覺得冇浪費,反而轉間深d學校,小朋友冇反感,又好enjoy 新校。
作者: Kakastarstar    時間: 16-2-25 00:32

我女是10月細女,同樣想佢k1 again,主要是出生率和轉龍幼的問題
作者: Kakastarstar    時間: 16-2-25 00:33

不如我地開個whatsapp group傾吖
作者: whitepurin    時間: 16-2-25 08:01     標題: 回覆:k1 repeat?

我女有半龍幼收所以決定repeat k1, 其實佢各方面都跟到,不過龍幼很吸引

作者: Yeahly_ly    時間: 16-2-25 09:27     標題: 回覆:k1 repeat?

想問問大家如果10月中男仔各方面都跟到....會為名幼offer做超大B嘛?已經冇出生率問題⋯但間名幼比較深!好難諗

作者: leungondick    時間: 16-2-25 09:36

請問大家考慮出生率咩問題呢?
2013出生率低,2014多好多,RIGHT?
作者: yankazama    時間: 16-2-25 09:42     標題: 引用:回覆+yankazama+的帖子 Repeat+k2

原帖由 HappyCheerBaby 於 16-02-24 發表
回覆 yankazama 的帖子

Repeat k2
大部份學校K2開始學寫字,所以我都想repeatK2。我個囡而家讀學卷K1但今年都考唔到龍校repeat,所以可能我都俾佢照上K2。

作者: Yeahly_ly    時間: 16-2-25 11:46     標題: 引用:請問大家考慮出生率咩問題呢?2013出生率低,

原帖由 leungondick 於 16-02-25 發表
請問大家考慮出生率咩問題呢?
2013出生率低,2014多好多,RIGHT?
其實係2012出生率高有97K比起2013得57K同2014有62K....所以咁多2012細B家長苦惱緊!今年我2013大女考K1...的而且確感覺容易左~眼見出名小小~只要係大B~就算冇正選都容易waiting左~所以我都諗緊2014~10月細囝做唔做大B

作者: gouramip    時間: 16-2-25 12:28     標題: 回覆:k1 repeat?

我會偏向repeat,但一定轉校repeat,stay同一間repeat怕有倒退行為

作者: likeVo    時間: 16-2-25 14:44

如果講到返學唔開心, 咁唔係repeat 問題, 係同間學校唔夾囉, 要轉校啦!
作者: Shellyxlk    時間: 16-2-25 15:00     標題: 引用:Quote:原帖由+leungondick+於+16-02-25+發

原帖由 Yeahly_ly 於 16-02-25 發表
其實係2012出生率高有97K比起2013得57K同2014有62K....所以咁多2012細B家長苦惱緊!今年我2013大 ...
2013年9月囡囡,個子細小文靜但老師話佢聰明,現讀PN,今年9月K1,諗緊好唔好明年 repeat k1,如佢repeat k1 是否和2014 年 62k 學生爭?

作者: vpo0615    時間: 16-2-25 15:10

回覆 Shellyxlk 的帖子

9月B又無學習上嘅困難, 應該唔使REPEAT呀!?

作者: hpy1107    時間: 16-2-25 15:57

但而家先話去其實學校repeat k1,已經無學校收喇,個個都完晒interview,不是嗎?
作者: Yeahly_ly    時間: 16-2-25 16:03     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-02-25+發表

原帖由 Shellyxlk 於 16-02-25 發表
2013年9月囡囡,個子細小文靜但老師話佢聰明,現讀PN,今年9月K1,諗緊好唔好明年 repeat k1,如佢repeat k ...
點解想repeat ? 跟唔上?2013已經係最少人一年....當然未計龍尾B....仲要留意有d學校唔收9月B呀⋯⋯有d係10月或11月開始收

作者: Shellyxlk    時間: 16-2-25 16:10     標題: 引用:Quote:原帖由+Shellyxlk+於+16-02-25+發表2

點解想repeat ? 跟唔上?2013已經係最少人一年....當然未計龍尾B....仲要留意有d學校唔收9月B呀⋯⋯有d係10 ...
因為性格慢熱內向怕羞個子嬌小,諗緊好唔好做大B試下考龍校,都知道有啲學校唔收九月大B,所以都諗住只有好好嘅龍校收先會repeat

作者: Yeahly_ly    時間: 16-2-25 16:15     標題: 引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-02-25+發表

原帖由 Shellyxlk 於 16-02-25 發表
因為性格慢熱內向怕羞個子嬌小,諗緊好唔好做大B試下考龍校,都知道有啲學校唔收九月大B,所以都諗住只有好 ...
性格要變都有難度....唯有大個少少去上下堂!但龍校都可以照考...有咪repeat K1

作者: pp2013    時間: 16-2-25 16:28     標題: 回覆:Yeahly_ly 的帖子

我覺得9月女仔唔駛Repeat,女仔較早熟,容易跟得上,我個女都係9月,黎緊讀N,沒打算Repeat

作者: martharita    時間: 16-2-25 21:04     標題: 引用:想問問大家如果10月中男仔各方面都跟到....

想問問大家如果10月中男仔各方面都跟到....會為名幼offer做超大B嘛?已經冇出生率問題⋯但間名幼比較深!好 ...
如果係名校,唔駛諗,做硬!

作者: martharita    時間: 16-2-25 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+HappyCheerBaby+於+16-02-24+

原帖由 yankazama 於 16-02-25 發表
大部份學校K2開始學寫字,所以我都想repeatK2。我個囡而家讀學卷K1但今年都考唔到龍校repeat,所以可能我都 ...
係呀!我個仔都係!諗住佢3歲咁大個去interview, 點都有間收啦,莫講話龍校,名校都唔收⋯⋯

而家屋企附近有間學券,唉,我都唔個畀唔畀佢升好。

作者: martharita    時間: 16-2-25 21:18     標題: 引用:Quote:原帖由+HappyCheerBaby+於+16-02-24+

原帖由 yankazama 於 16-02-25 發表
大部份學校K2開始學寫字,所以我都想repeatK2。我個囡而家讀學卷K1但今年都考唔到龍校repeat,所以可能我都 ...
同埋9000幾人同5000幾人真係好大分別喔:cry:

作者: yellowbena0308    時間: 16-2-25 23:37     標題: 回覆:martharita 的帖子

今日問過班主任話我仔可以試下repeat, 因為佢認字揸筆說話比較弱。但老師話小朋友多數repeat K2. 叫我可以等多一年。
我老公想比仔仔repeat K1, 因為而家返下午班,半龍校就收K1上午班。

作者: Kakastarstar    時間: 16-2-25 23:46

我都係因為龍幼先repeat k1,實在吸引,加上我唔想k3又爭過,龍細b好難同大b爭,加上仲有班超大兔
作者: cutecutebbchu    時間: 16-2-26 23:27     標題: 回覆:k1 repeat?

我都係煩梗龍尾b應唔應該repeat,本身讀梗k1都跟得到,不過又怕龍年加細b,好難考入直資或私小

作者: martharita    時間: 16-2-27 21:24     標題: 回覆:k1 repeat?

如果有多啲過來人入黎分享下,畀啲意見就好

作者: Kakastarstar    時間: 16-2-29 15:16

我開左group,大家如果有興趣,可以pm phone number to me吖
作者: natalieau    時間: 16-2-29 15:23     標題: 回覆:Kakastarstar 的帖子

Plz check pm.

作者: martharita    時間: 16-3-1 17:37     標題: 引用:Plz+check+pm. +

原帖由 natalieau 於 16-02-29 發表
Plz check pm.
唔好意呀,係咪去收發信息度check ar?

作者: leungondick    時間: 16-3-2 11:55

請問龍校是甚麼意思?
作者: Kakastarstar    時間: 16-3-2 12:11

你pm電話比我再add你入group吖
作者: Kakastarstar    時間: 16-3-5 22:49

Up~~~~~~
作者: 綠林仙子    時間: 16-3-7 07:42     標題: 回覆:k1 repeat

作者: blythe_baby    時間: 16-3-10 04:16     標題: 回覆:martharita 的帖子

如果repeat 同一間K,不如K2先?K1repeat d 野甘淺。

作者: 964000    時間: 16-3-10 08:55     標題: 引用:而家阿仔讀緊k1,+係細仔(10月)。佢智力學

重讀k1可以,但我會找另一間,否則出年其他同學仔全部升晒班,佢書又一樣,教D野又一様

作者: LLKK    時間: 16-3-10 23:36     標題: 回覆:k1 repeat?

我仔是原校 repeat K1的,因我會主力考直資,加上太多太多過內人和教育界親友叫我做大b,所以我repeat 了。

其實repeat 越細越好,因小朋友其實會唔記得。現在整體教育環境深咗,以前P2,P3的現在小一教,小一的K3教,教育局講明幼稚園唔俾默書的,都有大把學校照默......所以硬讀上去會好辛苦,官津加埋TSA仲死多兩錢。

我仔讀不錯的happy school (50強頭5位的學校),校長今年開家長大會時,強烈要求細b repeat,因現在讀書風氣太變態,下刪很多做細b的辛酸史。佢直頭話,若老師話小朋友無問題,都要求repeat。我仔ok 醒的,去年成績中上,今年當然成績突出。但老師更提醒我的,是他在責任感上、學習的自主性、探索思考能力和冒險精神都提高了。他今年是小老師,是班中的大哥哥、好幫手。以前是跟著人走,現在是帶著人走,這是當大b的分別!K1課程係淺,要重讀的不是課程內容,而是鞏固學習基礎,打好愛上學的自信心,為他日走更長遠的路作準備。

作者: LLKK    時間: 16-3-10 23:38     標題: 引用:我都係煩梗龍尾b應唔應該repeat,本身讀梗k1

原帖由 cutecutebbchu 於 16-02-26 發表
我都係煩梗龍尾b應唔應該repeat,本身讀梗k1都跟得到,不過又怕龍年加細b,好難考入直資或私小

...
想考直資,repeat la. 蛇年出生率少差不多一半,無謂同啲龍仔女爭啦!

作者: yogurtwan    時間: 16-3-11 00:17     標題: 回覆:LLKK 的帖子

I think the principle is a bit weird, if she urge small B to repeat no matter how good they are, why bother to give offer to small B for K1.

作者: LLKK    時間: 16-3-11 00:44     標題: 引用:I+think+the+principle+is+a+bit+weird,+if

原帖由 yogurtwan 於 16-03-11 發表
I think the principle is a bit weird, if she urge small B to repeat no matter how good they are, why ...
That's to be fair to those who applied. In fact, many reputed kindergartens are taking fewer and fewer small Bs.

作者: yogurtwan    時間: 16-3-11 01:16     標題: 回覆:LLKK 的帖子

So this top 5 school, I think it is causeway bay LxxLxx right, just pretend to be fair and give small B offer then ask them to repeat😂😂

作者: tam_bb    時間: 16-3-11 06:41     標題: 引用:我仔是原校+repeat+K1的,因我會主力考直資

原帖由 LLKK 於 16-03-10 發表
我仔是原校 repeat K1的,因我會主力考直資,加上太多太多過內人和教育界親友叫我做大b,所以我repeat 了。 ...
非常認同!以前我哋嘅年代,課程真係冇依家咁深,所以以前做細B,好多人都跟到!但依家由幼稚園開始,課程已經深,K2課程分分鐘等如我哋年代嘅小一程度!依家小學,初小階段已經多功課、多測考默,如果做細B,除非小朋友發展得比較成熟、又或者額外「谷」,否則小朋友和家長都會幾辛苦,而且小朋友亦容易失自信心。非常同意你所講的:👉「K1課程係淺,要重讀的不是課程內容,而是鞏固學習基礎,打好愛上學的自信心,為他日走更長遠的路作準備。」

作者: MrBeast    時間: 16-3-11 09:14

LLKK 發表於 16-3-10 23:36
我仔是原校 repeat K1的,因我會主力考直資,加上太多太多過內人和教育界親友叫我做大b,所以我repeat 了。 ...
一心理e生也曾經同我說過類似說話:要re當然是細個仲矇盛盛時repeat。另外若當父母在k2/3時發現跟不上時,其實a lot of damage has already been done.

作者: LLKK    時間: 16-3-11 10:05     標題: 引用:So+this+top+5+school,+I+think+it+is+caus

原帖由 yogurtwan 於 16-03-11 發表
So this top 5 school, I think it is causeway bay LxxLxx right, just pretend to be fair and give smal ...
It's your decision to repeat or not, but principal encourages small Bs to repeat, cos she sees too many difficult cases. But if parents insist to not repeat, it's up to you. After all, it's your own child and other people are giving humble advices.

作者: LLKK    時間: 16-3-11 10:35     標題: 引用:Quote:LLKK+發表於+16-3-10+23:36+我仔是原

原帖由 MrBeast 於 16-03-11 發表
一心理e生也曾經同我說過類似說話:要re當然是細個仲矇盛盛時repeat。另外若當父母在k2/3時發現跟不上時, ...
係呀。我仔的朋友仔們,上了K2後有4個即時搵路走(都是讀港島名幼)。主因時媽媽要小孩追上進度,令二人關係變差。所以學校老師見到的,是小朋友跟得上,但見唔到背後賠上了母子母女關係。而這些小朋友都知自己要轉校或repeat 而唔肯囉。

作者: ddtt347    時間: 16-3-11 13:16     標題: 引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-03-11+發表一

原帖由 LLKK 於 16-03-11 發表
係呀。我仔的朋友仔們,上了K2後有4個即時搵路走(都是讀港島名幼)。主因時媽媽要小孩追上進度,令二人關係 ...
係呀!我之前都1516是否repeat K1,因發覺小朋友都跟到,但依家進入K1下學期,要寫嘅字開始複雜小小,小朋友開始扭計不肯做寫字功課,日日都扭,好鬼煩

作者: 964000    時間: 16-3-11 15:19     標題: 引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-11+發表係呀。

原帖由 ddtt347 於 16-03-11 發表
係呀!我之前都1516是否repeat K1,因發覺小朋友都跟到,但依家進入K1下學期,要寫嘅字開始複雜小小,小朋 ...
咁細千其吾好逼,否則以後都吾鐘意做功課就煩了。

作者: LLKK    時間: 16-3-11 16:42     標題: 引用:Quote:原帖由+LLKK+於+16-03-11+發表係呀。

原帖由 ddtt347 於 16-03-11 發表
係呀!我之前都1516是否repeat K1,因發覺小朋友都跟到,但依家進入K1下學期,要寫嘅字開始複雜小小,小朋 ...
係呀,想像一下上到K2可以要造句,真係你同佢一齊攬住死。既然有路走,無謂令大家關係變差。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5