教育王國

標題: 荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享 [打印本頁]

作者: ptrade    時間: 16-2-18 18:03     標題: 荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

HI各位,BB 14年12月出世.唸住做大B. 所以依家先開始留意幼稚園.唸住比佢讀N班.即係下年17/18年度返N班.
想問下大家荃灣區有邊間幼稚園好?N班同K1既都想知道.睇左好多文但因為資料太多..所以想請教大家.
見比較多人講既有
JOYFUL,荃浸,荃灣聖母,荃灣領教,救世軍.綠楊,聖文嘉,慧中~

有冇讀緊呢幾間既媽媽可以分享下?
萬分感激~

作者: Hailey2015    時間: 16-2-19 08:25     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

F

作者: maxifoxy    時間: 16-2-19 16:54     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

你講既都各有捧場客,你可以去下open day, 報左先。人地收先決定讀邊間吧。

睇下你想入學券校定私校,學校離家路程,學校環境,第日target 咩小學…慢慢諗~

作者: ptrade    時間: 16-2-21 22:24     標題: 回覆:maxifoxy 的帖子

我就係心大心細,好多野唸。

作者: chingman313    時間: 16-2-23 08:59     標題: 回覆:ptrade 的帖子

我都住荃灣,諗緊

作者: SCK824    時間: 16-2-23 09:30     標題: 引用:我都住荃灣,諗緊 +

原帖由 chingman313 於 16-02-23 發表
我都住荃灣,諗緊
方方校舍最好,不過好貴,同神秘,自理一般,不過學習環境好

作者: maxifoxy    時間: 16-2-24 01:34     標題: 回覆:ptrade 的帖子

你想谷定happy school? 著重中文定英文?要學普通話嗎?要諗清楚。報左先,有offer 先諗啦

作者: ptrade    時間: 16-2-25 17:44

回覆 SCK824 的帖子

太貴喇方方~
作者: likeVo    時間: 16-2-26 10:54

考咗先唸...小朋友去到考, 有時會sleepy扭吓計, 有時會堅唔like間學校, 去吓先, 3月5日方方OPENDAY.
作者: tsang_sandy33    時間: 16-2-26 11:14

方方K1寫字, K2每星期中+英文默生字, K2下學期開始, 每星期交圖書讀後感, K2學緊加數/Phonic, 如果想 FREE 啲, 方方就唔會係你杯茶... 但無可否認, 我覺得小朋友英文比我自己想像好好多.
作者: kippykippy    時間: 16-3-1 15:17

tsang_sandy33 發表於 16-2-26 11:14
方方K1寫字, K2每星期中+英文默生字, K2下學期開始, 每星期交圖書讀後感, K2學緊加數/Phonic, 如果想 FREE  ...
請問小朋友係咪讀緊方方? 我想知佢師生比例, 同有冇室外活動空間? 佢D學費真係貴咗少少。

作者: tsang_sandy33    時間: 16-3-1 16:54

kippykippy 發表於 16-3-1 15:17
請問小朋友係咪讀緊方方? 我想知佢師生比例, 同有冇室外活動空間? 佢D學費真係貴咗少少。
...
Yes ar. 我小朋友班有14人, 聽仔仔講, 通常都係兩個老師. 無室外地方... 我小朋友日日都話玩INSIDE PLAYGROUND. 只可以講方方一定唔係乜HAPPY SCHOOL, 因為寫字, 默書都多(我覺得), 但我小朋友都好鐘意學校, 好鐘意班主任. 學校學PHONIC, 我覺得佢學得幾好, 如果嗰D reader level 1 or 2, 佢可以自己讀到, 但應該唔係好明. 比我預期英文好. 佢好唔LIKE寫字/溫書, 但無覺佢唔LIKE學校; 有時老師有貼紙/糖, 佢好HAPPY.
學費貴...其他仲貴都有, 始終唔係學卷. 但我而家會方方係近小學啲做法, 即係佢K2已經個個星期溫默書, 都係嗰句, 想小朋友玩多幾年, 就唔係入方方喇.

作者: kippykippy    時間: 16-3-2 10:51

tsang_sandy33 發表於 16-3-1 16:54
Yes ar. 我小朋友班有14人, 聽仔仔講, 通常都係兩個老師. 無室外地方... 我小朋友日日都話玩INSIDE PLAYGRO ...
14個小朋友2個老師又幾好。讀緊K2嗎? 係咪NET教PHONIC ? 有冇普通話? 唔好意思問咁多野。
作者: tsang_sandy33    時間: 16-3-2 11:26

kippykippy 發表於 16-3-2 10:51
14個小朋友2個老師又幾好。讀緊K2嗎? 係咪NET教PHONIC ? 有冇普通話? 唔好意思問咁多野。 ...
K2... 方方NET, 都係黑皮膚人多喎, 多數唔係金頭髮的...有普通話堂, 基本我覺得小朋友聽到, 但佢係屋企唔肯講, 亦都唔比其他人講, 有時我無啦啦講吓, 佢會知我叫佢做乜, 但好快佢發現咗就要我轉返channel.
星期六(5th Mar 2016 14:00-17:00) OPENDAY, 可以去看看, 見吓D "NET".

(純分享吓: 我仔仔超細仔, 11年12月尾, 因為唔想跟龍年, 所以跟返11免年, 第一次IN學校時未夠1歲, 當年報咗8間, 只有4間有得IN, 方方及YORK 收, 但YORK 話無校車要我自己接送, 跟本無可能! 所以入咗方方, 方方N班已經寫線, K1已寫字, K2已默字... 好彩仔仔OK, LIKE學校, 所以都照讀, 有D同學仔K2上學期都轉咗校... 呢間一定唔係輕鬆學校. 所以有時考咗先唸讀邊間啦, 有時都係咁啱遇上又夾到先得..)

作者: tsang_sandy33    時間: 16-3-2 12:01

見你有個LIST, 都講吓我當年有去既:

方方 - 10個月IN, 老師比玩具佢玩吓, 未試回答任何嘢, 係openarea一大班小朋右圍住唱歌仔, 比啲道具攞住,有坐係度搖吓身, 但唔肯攞道具...最後 讀咗.

JOYFUL- 有去睇openday, 但佢係英+普, 完全無粵語, 我唔like, 無考到.

荃浸- 有去聽TALK, 好似好HAPPY, 小朋友表演好好, 無怯場... 但見表演全部都係唱聖詩, 我唔like, 無考到.

荃灣聖母 - (無資料)
荃灣領教 - (無資料)
救世軍 - (無資料)

綠楊 - 去咗考, 家長&小朋友入課室, 但家長坐一邊, 小朋友自己出去枱仔玩完具,老師係課室睇小朋友,  我仔仔當時唔肯出去, 仲開始喊...最後唔收.

KM (九龍塘) - 入到去係inside playground 玩一陣先入課室, 入課室老師都係比玩具佢玩吓, 問吓佢顏色/動物, 但我記得仔仔當時好似好怕嗰個老師咁, 不斷想走&唔望老師, 要我講佢先做, 最後我叫佢推好chair 走, 佢好快手推好就拖我走... 最後waiting 亦無下文.

YORK (九龍塘) - 入去先到大禮堂圍大圈唱歌仔, 小朋友前排, 家長後排, 有玩吓"look" 波, 記得堂時有隻真RABBIT 比小朋友排隊出去摸吓! 之後去課室A, 一齊聽流程 & 要選2組提目 : 顏色/ 身體/ 交通工具 / 動物/水果 ... (太約呢啲, 唔係好記得喇), 等叫名出去. 之後再去課室B, 家長要填文卷, 如平時去邊到玩, 平日邊個帶小朋友咁; 而小朋友可以玩吓課室入面啲玩具先. 等咗一陣會一齊見老師, 老師比啲玩具考吓已選既提目... 最後散場可以去操場攞 popcorn !
作者: kippykippy    時間: 16-3-2 12:26

tsang_sandy33 發表於 16-3-2 11:26
K2... 方方NET, 都係黑皮膚人多喎, 多數唔係金頭髮的...有普通話堂, 基本我覺得小朋友聽到, 但佢係屋企唔肯 ...
好的, 謝謝。咁我去OPENDAY 睇下。
作者: QABABY    時間: 16-3-6 10:52     標題: 引用:HI各位,BB+14年12月出世.唸住做大B.+所以依

原帖由 ptrade 於 16-02-18 發表
HI各位,BB 14年12月出世.唸住做大B. 所以依家先開始留意幼稚園.唸住比佢讀N班.即係下年17/18年度返N班.
想 ...
swindon 今年派小學

作者: QABABY    時間: 16-3-6 10:54     標題: 引用:HI各位,BB+14年12月出世.唸住做大B.+所以依

原帖由 ptrade 於 16-02-18 發表
想 ...
你想要學術, 派直資私小定money concern先

作者: ptrade    時間: 16-3-17 10:01

tsang_sandy33 發表於 16-2-26 11:14
方方K1寫字, K2每星期中+英文默生字, K2下學期開始, 每星期交圖書讀後感, K2學緊加數/Phonic, 如果想 FREE  ...
如果咁,我覺得方方都太谷喇~
作者: ptrade    時間: 16-3-17 10:05

tsang_sandy33 發表於 16-3-2 12:01
見你有個LIST, 都講吓我當年有去既:

方方 - 10個月IN, 老師比玩具佢玩吓, 未試回答任何嘢, 係openarea一大 ...
JOYFUL完全冇廣東話? 咁你覺得JOYFUL係咪HAPPY SCHOOL 呀?因為我都有唸過JOYFUL~

荃浸冇N班,所以會遲D先唸~
綠楊我都聽人講幾好嫁..不過又係好似超谷...

作者: ptrade    時間: 16-3-17 10:06

QABABY 發表於 16-3-6 10:54
你想要學術, 派直資私小定money concern先
小學我唸住讀普通資肪嫁JA~
幼稚園想HAPPY SCHOOL但著重英文的~
作者: ngerica    時間: 16-3-17 10:10     標題: 引用:Quote:原帖由+ptrade+於+16-02-18+發表HI各

原帖由 QABABY 於 16-03-06 發表
swindon 今年派小學
知唔知派到咩學校?

作者: QABABY    時間: 16-3-17 14:25     標題: 引用:Quote:QABABY+發表於+16-3-6+10:54+你想要

原帖由 ptrade 於 16-03-17 發表
小學我唸住讀普通資肪嫁JA~
幼稚園想HAPPY SCHOOL但著重英文的~
英文時間真係算多, 每班都有外藉老師 (唔係其他國藉),小朋友口音學得好好

作者: QABABY    時間: 16-3-17 14:27     標題: 引用:Quote:原帖由+QABABY+於+16-03-06+發表swin

原帖由 ngerica 於 16-03-17 發表
知唔知派到咩學校?
多數直資私小, 唔知個家長finally有幾多個offer同選邊間

作者: littlemosquito    時間: 16-3-23 16:49

我都係住荃灣, 阿囝2015/2出世, 打算報2017/18 N班,
係咪應該8月先開始報架?
我睇過下資料, 但好似冇乜有學卷既N班
作者: mama122013    時間: 16-3-25 00:49

唔係間間學校都有開放日,建議打電話問下學校幾時有報名,交左表先

1. 交左表都唔一定有得見(如: 救世軍,先交先見),唔交就一定無
2. 面試當天唔排除有各種因素失準,報多幾間打個底穩陣

純個人意見 :)
作者: tsang_sandy33    時間: 16-3-31 12:48

ptrade 發表於 16-3-17 10:05
JOYFUL完全冇廣東話? 咁你覺得JOYFUL係咪HAPPY SCHOOL 呀?因為我都有唸過JOYFUL~
Joyful 我只去過OPENDAY, happy or not 唔肯定, 不過上學期有個小朋友話係方方唔happy, 家長幫佢轉咗去JOYFUL. 邊間好唔敢講, 都要睇夾唔夾到, 都有方方家長話老師唔好, 但我又覺得我仔仔同自己個老師好好.

作者: dvdbb2003    時間: 16-4-4 20:24     標題: 回覆:tsang_sandy33 的帖子

K2要默書

作者: Lamhoiwai    時間: 16-4-5 19:32

綠陽谷嫁
作者: Q4    時間: 16-4-22 15:06

我都係住荃灣, 孖, 2015/1出世, 計劃報2017/18 N班,

作者: 鈴瑾    時間: 16-4-25 07:58     標題: 引用:我都係住荃灣,+孖,+2015/1出世,+計劃報2017

原帖由 Q4 於 16-04-22 發表
我都係住荃灣, 孖, 2015/1出世, 計劃報2017/18 N班,
我12/2014,荃灣孖仔,有pn收咗2017年1月開始讀書,打算下年再戰名pn及村校k1,後年就戰龍k1

作者: siubobo0051    時間: 16-4-26 17:53

我都係住荃灣, 2015/12 出世, 留毛~~
作者: Takitaki2013    時間: 16-4-28 01:23     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

f

作者: Q4    時間: 16-4-28 16:38

回覆 鈴瑾 的帖子

你孖, 咁快收咗 pn,2017年1月開始讀書? where?
作者: 鈴瑾    時間: 16-4-29 12:23     標題: 引用:回覆+鈴瑾+的帖子 你孖,+咁快收咗+pn,2017

原帖由 Q4 於 16-04-28 發表
回覆 鈴瑾 的帖子

你孖, 咁快收咗 pn,2017年1月開始讀書? where?
出到去紅磡超遠讀呀~老公話想試讀吓德萃

作者: hoada    時間: 16-5-10 12:21

荃灣學卷選擇吾多
swindon 吾知去咩小學多?
作者: ptrade    時間: 16-5-12 11:05

回覆 Lamhoiwai 的帖子

我見緣楊今年冇學卷
作者: Enfnjc    時間: 16-5-12 15:12     標題: 引用:回覆+Lamhoiwai+的帖子 我見緣楊今年冇學

原帖由 ptrade 於 16-05-12 發表
回覆 Lamhoiwai 的帖子

我見緣楊今年冇學卷
綠楊本身一直都無學卷

作者: soragnes    時間: 16-5-31 12:26

小朋友 2015/8, 打算報 2017/18 N班,
Follow 大家的意見先~~~

有無都係想同小朋友報 2017/18 N 班的媽媽, 可以一齊傾下嗎?
如唔介意的, 到時一齊去 openday 嗎?
作者: 卡樂B@KAKA    時間: 16-5-31 15:51

我都住荃灣,諗緊
作者: cyh0425    時間: 16-5-31 16:44

我都住荃灣, 小朋友 2015/2
Follow~~
作者: jannykim    時間: 16-5-31 17:29

我都住荃灣, 小朋友 2015/12
FOLLOW
作者: MoonH    時間: 16-5-31 19:27

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: spiritstar    時間: 16-5-31 20:29     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

F

作者: Ekyeeki    時間: 16-6-1 00:13

我仔都15年1月, 睇緊報咩好

作者: arrzz    時間: 16-6-1 10:46

回覆 soragnes 的帖子

我BB 2015/8 住荃灣,諗緊joyful, boxhill and swindon. Luk yeung kindergarten

作者: Luipigpig    時間: 16-6-1 11:15     標題: 回覆:arrzz 的帖子

I chosen Luk Yeung 唔知好無

作者: QABABY    時間: 16-6-3 18:40     標題: 引用:荃灣學卷選擇吾多swindon+吾知去咩小學多?

原帖由 hoada 於 16-05-10 發表
荃灣學卷選擇吾多
swindon 吾知去咩小學多?
直資同私小, 好好既津校都有

作者: sjsj000    時間: 16-6-3 22:48

荃灣靈糧好好!值得推介!
作者: healthy_baby    時間: 16-6-7 20:46     標題: 引用:Quote:原帖由+hoada+於+16-05-10+發表荃灣

原帖由 QABABY 於 16-06-03 發表
直資同私小, 好好既津校都有
今年成績真的不錯啊

作者: manlyb    時間: 16-6-8 07:46     標題: 回覆:jannykim 的帖子

我都住荃灣, 小朋友 2015/9
FOLLOW

作者: sasa1987    時間: 16-6-11 12:57

我仔仔都是2015/2,打算報2017/2018,PN.
F....
作者: hoada    時間: 16-6-11 19:43

我都係住荃灣一仔仔15年4月出世, 如果有OPEN DAY 資料同入學申請日期, 可以係呢度share
作者: spiritstar    時間: 16-6-14 22:04     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

F

作者: mrivan    時間: 16-6-17 12:24     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

浸信會最好,綠陽,心怡天地,思博,迦南,方方,柏基海韻都ok

作者: yoko2518    時間: 16-6-18 12:56     標題: 引用:Quote:ptrade+發表於+16-3-17+10:05+JOYFUL

原帖由 tsang_sandy33 於 16-03-31 發表
Joyful 我只去過OPENDAY, happy or not 唔肯定, 不過上學期有個小朋友話係方方唔happy, 家長幫佢轉咗去JOYF ...
今日收到joyful interview, because 我遲哂申請, 因為我大肚中, miss 左申請, 我小兒2014/7月, joyful 叫佢星期5 早上interview, 希望得喇, 如果成功就讀, 因為9月小兒係馬灣啟思返n class

作者: margret_mama    時間: 16-6-26 21:50

回覆 hoada 的帖子

上星期學校舉行了首屆畢業禮,首屆畢業生有八位。他們的表現相當出色,當中包括:

- 聖方濟各英文小學 ( 2 位)
- 保良局陳守仁小學
- 油麻地天主教小學
- 保良局香港道教聯合會圓玄小學
- 基督教香港信義會啟信學校
- 深井天主教小學

另一位畢業生返回澳洲升學。

作者: bbmo403    時間: 16-6-27 11:58

大家點睇PG同N班係同一間學校?  
作者: cathywong0510    時間: 16-7-10 12:07     標題: 引用:回覆+hoada+的帖子 好呀~+開丫,+用WHATSAP

原帖由 jannykim 於 16-06-14 發表
回覆 hoada 的帖子

好呀~ 開丫, 用WHATSAPP GROUP 方便傾
我都係住荃灣,仔仔7/2015,想報n班,有冇好資料大家交流下

作者: iobaby    時間: 16-7-12 10:11

I live at Tsuen Wan too. Follow~
作者: likida    時間: 16-7-13 05:45

我都係住荃灣, 個B 2015/6 出世, 係咪依家要報N班架啦??
作者: heilsonyiu2704    時間: 16-7-13 13:36     標題: 回覆:likida 的帖子

Same😅😅

作者: ngerica    時間: 16-7-13 18:04     標題: 回覆:bbmo403 的帖子

你覺得同一間好定唔好?通常報得佢pg都係想搏佢收小朋友n班

作者: chingman313    時間: 16-7-25 16:16     標題: 回覆:阿土仔 的帖子

我都報左𤫊糧堂吖,你返邊個時段?

作者: win888    時間: 16-7-25 22:53

回覆 QABABY 的帖子

邊幾間直資同私小有offer ?

作者: QABABY    時間: 16-7-27 14:15     標題: 引用:回覆+QABABY+的帖子 邊幾間直資同私小有of

原帖由 win888 於 16-07-25 發表
回覆 QABABY 的帖子

邊幾間直資同私小有offer ?
佢fb 有寫

作者: islz    時間: 16-8-8 17:05

唔係想投訴, 亦明白各校有各校管理方針及教學模式. 只不過想將親身經歷分享

個人背景:
1/ 曾排隊排差不多3小時去拿申請表
2/ 一心認為係首選
3/ 最後係考唔到
4/ 所以你可以認為本人的親身經歷係吃不到的葡萄後結論出來
5/ 不過我盡能力去將事件描述出來, 而非感性表達
6/ 後來上過好多唔同的所謂國際PLAYGROUP, 或名星小朋友就讀學校的PLAYGROUP, 發現真係差別好大.

只描述事件, 請自行判斷:
1/ 排隊排2-3小時拿表, 而其他99%學校都已網上下申請或DOWNLOAD表格
2/ PLAYGROUP見到 教材陳舊, 教室陳舊, 好多教才非實體教材, 用紙畫或PRINT OUT
3/ 絕大部份DECORATION或展示都係平面的, 非PRINT出黎就係畫出黎
4/ INTERVIEW安排比較亂, 等完仲要排隊等
5/ INTERVIEW時老師強行拉小朋友出去玩, 而非請小朋友出去玩
6/ INTERVIEW時主任(估計係)眼神不友善, 對小朋友沒笑容, 仲有小小不耐煩感覺
7/ 星期六的課外班(估計係) 見到比較多是學術的, 學術之餘都只係坐定定, 老師講, 學生聽果隻.(真係非常靜)
8/ 班房印象中沒窗, 當然有窗都多數唔開而開空調, 不過睇家長有冇要求啦
9/ 當然其他做得到的我冇特別提, 因為跟其他學校一樣差不多, 清潔, 衛生, 保安

個人意見 (如果只想了解情況下列不用看) 是個人經驗意見, 不代表科學及不代表專業分析:
1/ 舊式教學方法, 主要係操練及學術, 學術, 學術. (我有朋友小朋友讀這間, 上到小一考試第一名)
2/ 估計紀律要求高, 嚴格教學為本
3/ 重理論, 不過估計小實踐. 由於好多教學工具都唔係實體工具或實物, 只係圖片及一張PRINT OUT
4/ 絕對跟不上現代的主題或多元教育 (個人認為沒有好與不好, 只有家長取向)
5/  建議參加佢的PLAYGROUP, 自己睇下軟硬件同出面差幾多, 個人意見是差非常非常遠... 邊間好邊間差請自行參加過後才判斷
6/ 下年K某D考唔到而又有參加過PLAYGROUP又認為好的學校可能會再考, 不過6楊是完全不會再考慮
7/ 對比起其他名氣比6楊差不多或比佢差的, 不論校舍, 安排, 老師主任門面 都真係好太多.

當然佢有方法令小朋友讀書考第一, 一定有佢可取的地方.
我不敢評論方法有效性或好定唔好, 只希望提供多一點資訊給各位可多考慮不同元素.

絕非希望大家唔好選6楊.

備註:
如果對教學方法有研究的都會知道:
William Glasser
“We Learn . . .
10% of what we read
20% of what we hear
30% of what we see
50% of what we see and hear

作者: islz    時間: 16-8-8 17:08

由於不是想抹黑或踩某間學校, 所以學校名應該用SEARCH功能SEARCH不出來. 不過有心睇晒的會知道是哪一間.

如果有令就讀這間學校的家長或任何人事唔開心, 請見諒...
作者: 李華度    時間: 16-8-8 19:27     標題: 引用:唔係想投訴,+亦明白各校有各校管理方針及教

原帖由 islz 於 16-08-08 發表
唔係想投訴, 亦明白各校有各校管理方針及教學模式. 只不過想將親身經歷分享

個人背景:
排2,3小時拿form.....是6楊嗎?

作者: gillgillmama    時間: 16-8-10 22:53     標題: 引用:唔係想投訴,+亦明白各校有各校管理方針及教

原帖由 islz 於 16-08-08 發表

個人背景:
一睇到排3小時兼被老師拉出去interview,已知道係地鐵商場個間呢間我都in過,感覺真係唔掂,校舍課室玩具都好殘舊,最難忘係interview被老師拖出去個刻...我個仔又係唔肯跟個老師,但被夾硬拖出去, 情形就好似俾人拖出去行刑咁...我完全唔明白點解個小朋友已經喊成咁都仲要迫佢...而且負責評分老師個d咀臉...真令人難忘...
佢唯一賣點應該係學術深,同埋荃灣老牌名校吧...坦白講而家幼稚園咁多選擇,真係唔一定要揀佢...而且響街見過呢間學校的小朋友,唔係咁乖...響公園玩時爭先恐後,又推人...咁當然可能只係個別小朋友,但佢嘅學生整體感覺真係冇其他同區學校如荃浸,靈糧個d咁乖...
不過公道d講,佢其他老師俾我印象係ok的...但再帶細女去in我覺得就免了...同區大把好過佢

作者: sjsj000    時間: 16-8-10 23:24

荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗!真係好開心!優質的教學質素令到越來越多家長爭住報讀!不過記得是香港靈糧堂辦的靈糧,因聽聞有多一間不是該團體的靈糧在海濱開業!
作者: gillgillmama    時間: 16-8-10 23:54     標題: 引用:荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗

原帖由 sjsj000 於 16-08-10 發表
荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗!真係好開心!優質的教學質素令到越來越多家長爭住報讀!不過記 ...
冇錯,另有一間叫611靈糧堂相信只有返開佢教會的家長會俾小朋友讀...

作者: sjsj000    時間: 16-8-11 07:26

我記得喇!真係611
作者: islz    時間: 16-8-12 12:25

個人認為學術深已不代表什麼.
因為好多學校學術都已經很深.

如果學術深再加德智體群美先OK.

仲有老師同家長一樣都係身教, 大人做咩小朋友就好似鸚鵡咁學會:
1/ 老師扯小朋友=小朋友就學會扯人.
2/ 老師黑面=小朋友就學會黑面.
3/ 老師罵小朋友=小朋友就學會罵人.
4/ 老師喝人=小朋友就學會喝人.

上述就是我唔選這間學校的重點.
申請人多不是借口, 大把大把學校申請人比佢仲多好幾倍, 為何人地又可以好好安排, 佢又安排唔到呢?

係咪人工問題定老師質素? 又或者行政問題?

大家都係家長, 希望各位讀這間的家長可留意一下是否有相關問題? 學校不能改, 只能在家庭教育方面多花功夫及時間.
作者: 李咩咩    時間: 16-8-18 17:27

囡囡15年6月~都係荃灣~
想問荃灣靈糧有N班嗎? 不是只有K嗎?
作者: win888    時間: 16-8-19 03:26     標題: 引用:荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗

原帖由 sjsj000 於 16-08-10 發表
荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗!真係好開心!優質的教學質素令到越來越多家長爭住報讀!不過記 ...
但最後好多家長唔揀呢個offer, 所以大把位

作者: sjsj000    時間: 16-8-19 21:49

但他們常滿額,我有朋友個仔想報,問極都無位!
作者: Bradbubu    時間: 16-8-21 01:40     標題: 引用:Quote:原帖由+sjsj000+於+16-08-10+發表荃

原帖由 gillgillmama 於 16-08-10 發表
冇錯,另有一間叫611靈糧堂相信只有返開佢教會的家長會俾小朋友讀...

...
611靈糧堂?係邊間呀?可pm嗎?

作者: osprey    時間: 16-8-22 16:53

荃灣靈糧沒有PN班,他有K。如果想報PN,他有一個叫學前預備班的課程,是親子形式咁上,每星期返3天,每次個半鐘。
作者: osprey    時間: 16-8-22 16:54

611靈糧堂嗰間叫做“生命樹”
作者: win888    時間: 16-8-23 04:50     標題: 回覆:sjsj000 的帖子

K 大把位,no worry!

作者: ptrade    時間: 16-8-23 17:29

我想問611同荃灣糧量有咩分別呀? 如果冇上佢地既N班,係咪冇咩機會入到K嫁?
作者: ptrade    時間: 16-8-23 17:30

littlemosquito 發表於 16-3-23 16:49
我都係住荃灣, 阿囝2015/2出世, 打算報2017/18 N班,
係咪應該8月先開始報架?
我睇過下資料, 但好似冇乜有 ...
N班係冇學卷嫁~
作者: soragnes    時間: 16-8-27 00:19     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

作者: kawaikwan    時間: 16-8-31 12:46

作者: wesbrown    時間: 16-8-31 16:32

明日開學,今年N班都報左好多,只係講句,同1年前的預計差好遠,分享下荃灣的面試:

1 荃景JOYFUL係第1間面試,11月,我個女係細B,都幾多非華語學生同老外,同組多大B神高神大識講野。校舍細,同個操場在荃景花園天井,我就唔多接受。
2 綠陽好似係11月凌晨排隊,其實係蠢左,因為越頭位的面試日係越早,所以我女又係吃虧了,學校硬件就真係好舊好舊。
3 聖文嘉,學校舊式,家長和老師就街坊感覺D,又係11月面試,不過競爭唔太大,面試安排就有點亂。
4 思博係較大、新和乾淨,安排面試又好快好妥當,老師有愛心考我女砌積木,同家長交談又最有耐性。雖然我最終無揀思博,但我推薦呢一間。

作者: Luipigpig    時間: 16-8-31 18:24     標題: 回覆:wesbrown 的帖子

咁你選了邊間?

作者: wesbrown    時間: 16-8-31 21:15     標題: 回覆:Luipigpig 的帖子

我都有出港島和九龍報,最後揀左九龍啲學校

作者: 胡百日    時間: 16-9-5 03:41     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

f

作者: suetbao    時間: 16-9-6 12:48     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

想問吓慧中而家得番一層,會唔會上K2,K3要轉其他校舍或只得下午班?

作者: maymanwong    時間: 16-9-7 23:31     標題: 回覆:ptrade 的帖子

作者: wahahaic    時間: 16-9-8 14:48     標題: 引用:囡囡2015+年7月,+荃灣區,都想報2017-18年

作者: Spooneg8    時間: 16-9-9 09:25     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

慧中同迦南好似無咩人講?

作者: Winwin1212    時間: 16-9-10 11:20     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

Follow!

作者: wongalison    時間: 16-9-10 18:10     標題: 回覆:荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享

有冇讀過或識人讀過 Antonia international kindergarten 安東尼亞國際幼稚園?
想知好唔好..

作者: qmat    時間: 16-9-10 23:51     標題: 回覆:Spooneg8 的帖子

我仔去年係慧中讀全日PN,我都係有朋友的女兒讀過超讚我就幫仔報。雖然校舍較細,但所以老師非常有愛心和包容,我仔係sens,從未有過投訴,只有不斷支持鼓勵我,我仔讀得非常開心,一間很好的學校。

作者: Spooneg8    時間: 16-9-13 18:38     標題: 回覆:qmat 的帖子

因為之前佢cut細左地方對K班有無影響?

作者: Spooneg8    時間: 16-9-13 18:40     標題: 引用:我仔去年係慧中讀全日PN,我都係有朋友的女

原帖由 qmat 於 16-09-10 發表
我仔去年係慧中讀全日PN,我都係有朋友的女兒讀過超讚我就幫仔報。雖然校舍較細,但所以老師非常有愛心和包 ...
之前佢cut細左地方對K班有無影響?

作者: karen1017    時間: 16-9-14 11:33

sjsj000 發表於 16-6-3 22:48
荃灣靈糧好好!值得推介!

係咪冇n架?

作者: karen1017    時間: 16-9-14 11:34

ptrade 發表於 16-8-23 17:29
我想問611同荃灣糧量有咩分別呀? 如果冇上佢地既N班,係咪冇咩機會入到K嫁?

想知too, follow

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5