教育王國

標題: 北愛爾蘭寄宿中學 [打印本頁]

作者: happybibi    時間: 16-2-18 11:17     標題: 北愛爾蘭寄宿中學

請問有沒有留學北愛爾蘭的小朋友?
作者: Adelakan    時間: 16-2-19 06:14     標題: 回覆:happybibi 的帖子

我小朋友今年9月第一年去北愛讀year10

作者: 亮燈    時間: 16-2-19 07:04     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

阿細讀Y9

作者: 亮燈    時間: 16-2-19 07:04     標題: 引用:請問有沒有留學北愛爾蘭的小朋友?

原帖由 happybibi 於 16-02-18 發表
請問有沒有留學北愛爾蘭的小朋友?
你小朋友讀邊間?Y幾?

作者: ak.happy    時間: 16-2-22 05:53

我小朋友今年也是第一年去北愛讀Y11, Royal School Dunganon
作者: 亮燈    時間: 16-2-22 07:15     標題: 引用:我小朋友今年也是第一年去北愛讀Y11,+Royal

原帖由 ak.happy 於 16-02-22 發表
我小朋友今年也是第一年去北愛讀Y11, Royal School Dunganon
呢個阿細都有報,但Campbell收左先,而且阿細鍾意Campbell多D,於是就決定左喇!

作者: Adelakan    時間: 16-2-22 07:35     標題: 回覆:ak.happy 的帖子

Hello, 你好,我仔係讀royal school of armagh。其實dunganon都有收佢,不過最後都係揀左armagh

作者: happysmart    時間: 16-2-22 08:39

好熱鬧!小兒 今年9月 Year 10  Royal School Dungannon
作者: Adelakan    時間: 16-2-22 08:42     標題: 引用:好熱鬧!小兒+今年9月+Year+10++Royal+Scho

原帖由 happysmart 於 16-02-22 發表
好熱鬧!小兒 今年9月 Year 10  Royal School Dungannon
真係好熱鬧,2個happy媽咪有排傾了

作者: happysmart    時間: 16-2-22 09:21

大家會否/需要帶電腦去嗎?
作者: ak.happy    時間: 16-2-22 14:45

大家好!唔知各位訂咗機票未呢?
另外想請問吓happysmart媽咪,你仔仔今年係咪第一年過去?
作者: happysmart    時間: 16-2-22 15:17

回覆 ak.happy 的帖子

係,第一年呀!訂了BA 學生票,你呢?會陪開學嗎?

作者: ak.happy    時間: 16-2-22 15:43

回覆 happysmart 的帖子

我仲未訂機票,但都係諗住坐英航。不打算陪佢去開學了,到時睇吓有冇啲同學會有個伴一齊返,帶吓路,到了機埸上咗學校嘅巴士我便放心!
你會陪仔仔去嗎?

作者: happysmart    時間: 16-2-22 16:31

回覆 ak.happy 的帖子

今年等一年,陪就放心D
作者: Adelakan    時間: 16-2-22 16:38     標題: 引用:大家會否/需要帶電腦去嗎?

我都唔知須唔須要帶電腦,不過我仔會帶去開學

作者: 亮燈    時間: 16-2-22 16:59     標題: 引用:大家好!唔知各位訂咗機票未呢?另外想請問

大家好!唔知各位訂咗機票未呢?
另外想請問吓happysmart媽咪,你仔仔今年係咪第一年過去? ...
訂左BA三套學生票

作者: 亮燈    時間: 16-2-22 17:00     標題: 引用:大家會否/需要帶電腦去嗎?

阿細會帶去,因為佢部電腦留係香港都冇用,不如帶埋去。

作者: Adelakan    時間: 16-2-22 17:17     標題: 回覆:ak.happy 的帖子

我訂左去程機票,聖誕節買倒頭機,仍未訂

作者: ak.happy    時間: 16-2-22 17:31

亮燈 發表於 16-2-22 16:59
訂左BA三套學生票
請問三套咩價錢?
作者: 亮燈    時間: 16-2-22 18:22

ak.happy 發表於 16-2-22 17:31
請問三套咩價錢?
其實仲未有價錢,只係有參考價,大約每套$15XXX。
作者: ak.happy    時間: 16-2-22 18:34

亮燈 發表於 16-2-22 18:22
其實仲未有價錢,只係有參考價,大約每套$15XXX。
哦!唔該晒
作者: 亮燈    時間: 16-2-22 19:36     標題: 引用:Quote:亮燈+發表於+16-2-22+18:22+其實仲未

哦!唔該晒
唔使客氣

作者: cyco    時間: 16-2-23 11:28

回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,想請教你Campbell 校風如何!你細仔讀得開心嗎!我個仔令年可能過去讀y7,你呢間價錢真係好吸引呀.揾學校真係好頭痛.

作者: 亮燈    時間: 16-2-23 11:47     標題: 引用:回覆+亮燈+的帖子 亮燈兄,想請教你Campbe

原帖由 cyco 於 16-02-23 發表
回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,想請教你Campbell 校風如何!你細仔讀得開心嗎!我個仔令年可能過去讀y7,你呢間 ...
今年九月至入學讀Y9,但聽番黎都唔錯,阿細都鍾意。Campbell收左仔仔未?

作者: cyco    時間: 16-2-23 12:00

回覆 亮燈 的帖子

唔好意思!誤會咗!以為你細仔已經在此校😂.我個仔只係搵學校嘅階段!未考.其實此校并不在agent suggest嘅list內!agent 介紹了:Durham,Bedford ,Taunton school,millfield(其他唔記得啦)
叫我考慮一下 then試下考.
但價錢就唔平!見到你嘅分享也上了website睇睇!都好似唔錯!想聽下意見咁啦:)
Btw:謝謝你的回復.

作者: 亮燈    時間: 16-2-23 12:09     標題: 引用:回覆+亮燈+的帖子 唔好意思!誤會咗!以為

原帖由 cyco 於 16-02-23 發表
回覆 亮燈 的帖子

唔好意思!誤會咗!以為你細仔已經在此校😂.我個仔只係搵學校嘅階段!未考.其實 ...
唔使客氣,我都係因為其他學校太貴,先至揀北愛既學校!

作者: codychan    時間: 16-2-23 12:51

我仔都係今年過去讀year10,Campbell College, 大家要多多分享呀。。。
作者: codychan    時間: 16-2-23 13:02

我會陪開學,(會带電腦及结他過去),去程我地搭QR多哈轉機,仔就買單程去。。聖誕回來買BA倒頭飛
作者: happysmart    時間: 16-2-23 16:21

電腦平時放在宿舍,唔知有沒有櫃鎖住嗎?
作者: codychan    時間: 16-2-23 16:40

應該有的,我成日提呀仔,第日去到上堂,一定要有手尾鎖晒d嘢入櫃呀!
作者: happybibi    時間: 16-2-23 17:19

請問邊間agent可以幫手?  我上網搵唔到.
作者: SW1007    時間: 16-2-23 18:06     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

我都想知,可否pm 或告知。Thx

作者: 亮燈    時間: 16-2-23 20:39

happybibi 發表於 16-2-23 17:19
請問邊間agent可以幫手?  我上網搵唔到.
請問是否搵agent幫手報北愛學校?
作者: happybibi    時間: 16-2-23 21:13

打算下年送阿仔去UK讀Y10,想搵agent幫手,但係唔知邊間有做開北愛,有冇家長可以幫我?
作者: 亮燈    時間: 16-2-23 21:35

happybibi 發表於 16-2-23 21:13
打算下年送阿仔去UK讀Y10,想搵agent幫手,但係唔知邊間有做開北愛,有冇家長可以幫我? ...
可問AA、迪昇、英倫....
作者: suemei    時間: 16-2-23 22:15

想知道北愛嘅alevel, 國際學生ielts 成績要幾多分先達minimum requirement?
作者: V_CHENG    時間: 16-2-27 10:17     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

請問如安排讀寄宿中學,多少$?

作者: 亮燈    時間: 16-2-27 12:34     標題: 引用:請問如安排讀寄宿中學,多少$? +

原帖由 V_CHENG 於 16-02-27 發表
請問如安排讀寄宿中學,多少$?
每間不同,但點都平過英格蘭

作者: V_CHENG    時間: 16-2-27 14:33     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

外國學生一年中學約$20萬?

作者: 亮燈    時間: 16-2-27 14:43     標題: 引用:外國學生一年中學約$20萬? +

原帖由 V_CHENG 於 16-02-27 發表
外國學生一年中學約$20萬?
差唔多,但有D仲平D,唔使15萬。

作者: scso    時間: 16-2-27 16:56

我仔平時也不用鎖上電腦,因每學生也會帶一至兩部notebook過去,人人有電腦,所以不會被偷
作者: happysmart    時間: 16-2-27 22:40

scso 發表於 16-2-27 16:56

我仔平時也不用鎖上電腦,因每學生也會帶一至兩部notebook過去,人人有電腦,所以 ...
謝謝回覆,好奇一問,為何要帶兩部notebook ?
作者: scso    時間: 16-2-28 00:04

不知道,可能D南美人有錢掛
作者: billylulucoco    時間: 16-3-8 17:34

亮燈兄, long time not talk, nice to meet both of you, interest to study in northern ireland.

I have two childern study there.  I have travelled there twice.

My son study Campbell College in year 8,9,10, he is now studying Royal School of Armagh in year 11.

My daugher is year 8 in Royal School of Armagh.

For their better studying, i choose Northern Ireland.  Very answer is very simple .... the school is good, not much Chinese, I can pay the school fee.

In 2012, I have no idea and send the email to agent (no need to pay the commission as the agent will get from school only), only Rxxx Sxxxx agent patiently to tell the student needs as she is an overseas student.  

She suggest 3 colleges in Northern Ireland college to me.  Many colleagues and relatives are not support.  But my husband say YES to try.  At last, my son study in Campbell College after P.6.

In 2012 August, I went there with my son and daughter, Campbell is a very big and beautiful college.  After the tour, my daughter say to me she want to study aboard.

In 2014, when she is P.5, I applied directly to school through email to RSA.  After interview by skype, my daughter is accepted.  

As a mother, I want them to study in the same school.  Campbell is a boy school, RSA is a mix school with higher ranking.  I email to RSA headmaster to request an offer for my son.  

RSA replied there is a chinese boy in the same year, my son could not apply the vancany in the year 11.  RSA want to be more international, only 2 (one girl and one boy) from Asia.  I try and email for interviewing.  

Luckily, RSA give an offer to my son.  My son felt upset as he love Campbell very much, he gets the happiness in studying by geting the higher score.  He makes many friends there.  Campbell tried to keep my son and introduce another girl school to my daughter.  I know RSA is very difficult to apply.  If they study in the same school - there is 10 % off in boarding fee.

Then, I start to apply UK visa, book flight tickets, apartment.  We have travelled there for 2 weeks in 2015 August.

If you have time, go there to see ......
作者: 亮燈    時間: 16-3-8 21:10

billylulucoco 發表於 16-3-8 17:34
亮燈兄, long time not talk, nice to meet both of you, interest to study in northern ireland.

I have ...
你好呀!好耐冇傾喇!謝謝你的資料,阿細 9/2016會去Campbell讀,佢都好期待。
作者: Decdec    時間: 16-3-9 17:27     標題: 回覆:billylulucoco 的帖子

Very useful information, thanks

作者: miffy3005    時間: 16-3-10 19:57

回覆 billylulucoco 的帖子

Hi, 請問有冇參觀過Victoria College Belfast?
作者: codychan    時間: 16-3-10 22:07

Hello billylulucoco, 那麽你仔仔轉校原因是不是想讀ranking高的, 請問知吾知Campbell而家多吾多HK or mainland學生呢?
作者: ennaenna    時間: 16-3-23 17:59

回覆 happybibi 的帖子

幫我個仔個agent都有做北愛架...因為我都考慮緊送妹妹去讀...始終budget問題2個都去英格蘭好辛苦...有OEA都唔掂...如果你有興趣就pm我啦
作者: billylulucoco    時間: 16-4-14 00:39     標題: 回覆:miffy3005 的帖子

我無親眼看看,只知道它是一間好的女校,你可看看她的網站,或上YouTube 睇吓她們的生活,但 mid term 要找地方住。

作者: billylulucoco    時間: 16-4-14 00:42     標題: 回覆:codychan 的帖子

由year 8 to 14, 每級都有五至八人是中國人,包括香港人。

作者: waiyan2000    時間: 16-4-17 16:54     標題: 引用:Quote:billylulucoco+發表於+16-3-8+17:34+

原帖由 亮燈 於 16-03-08 發表
你好呀!好耐冇傾喇!謝謝你的資料,阿細 9/2016會去Campbell讀,佢都好期待。 ...
請問亞女今年9月升小五……想2018年升中便过英國讀書,幾時開始要選校?

作者: 亮燈    時間: 16-4-17 16:59     標題: 引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-03-08+發表你好呀

原帖由 waiyan2000 於 16-04-17 發表
請問亞女今年9月升小五……想2018年升中便过英國讀書,幾時開始要選校?

...
2017年6月左右,但如果係名校就要今年喇!最好問agent喇!

作者: waiyan2000    時間: 16-4-17 17:17     標題: 引用:Quote:原帖由+waiyan2000+於+16-04-17+發表

原帖由 亮燈 於 16-04-17 發表
2017年6月左右,但如果係名校就要今年喇!最好問agent喇!
有冇好agent 介紹?選校前你有设有帶小朋友去學校參觀?有沒有好學校介紹?我小朋友是女仔!!

不好意思!我全無經驗!多謝意見!!

作者: chubbymami    時間: 16-4-17 18:48     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

暑假可以報了。
9月份有名校週

作者: waiyan2000    時間: 16-4-17 20:00     標題: 引用:暑假可以報了。 9月份有名校週 +

原帖由 chubbymami 於 16-04-17 發表
暑假可以報了。
9月份有名校週
一年大約$$?

作者: 亮燈    時間: 16-4-17 20:26

waiyan2000 發表於 16-4-17 17:17
有冇好agent 介紹?選校前你有设有帶小朋友去學校參觀?有沒有好學校介紹?我小朋友是女仔!!

不好意思! ...
Agent好唔好就好主觀,我覺得好,但亦有人覺得唔好,見仁見智。你可以試問下AA、英倫....等!我冇帶仔去學校參觀,因經濟不許可!其實你問左agent先,講左你和你女女既要求,考埋試,佢就會俾建議你地揀,放心啦!
作者: 亮燈    時間: 16-4-17 20:28

waiyan2000 發表於 16-4-17 20:00
一年大約$$?
如果係名校,你預每年總數約港幣50萬或以上。
作者: waiyan2000    時間: 16-4-17 21:14     標題: 引用:Quote:waiyan2000+發表於+16-4-17+20:00+一

原帖由 亮燈 於 16-04-17 發表
如果係名校,你預每年總數約港幣50萬或以上。
如公務員……太約多少$一年?加埋HK 税又大約是?

作者: 亮燈    時間: 16-4-17 21:26

waiyan2000 發表於 16-4-17 21:14
如公務員……太約多少$一年?加埋HK 税又大約是?
OEA每年約£74XX,機票津貼約$23XXX,扣減呢兩樣津貼約每年俾$40萬或以上。而交稅就睇你之前交開幾多,你可當每年入息加多$10萬,自己計下要交幾多稅!以我為例:之前全家每年約交幾千蚊稅,舊年加埋OEA,就要交$2XXXX喇!
作者: waiyan2000    時間: 16-4-17 21:35     標題: 回覆:亮燈 的帖子

謝謝您!

我只target 普通學校……能涵接大學便可!

最好20~30万一年……因兩件已5,6十万一年

作者: waiyan2000    時間: 16-4-17 21:41     標題: 回覆:亮燈 的帖子

中一12歲,一个女仔便出國……会太早嗎?

作者: hennyyoyo    時間: 16-4-17 22:26     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

要睇佢本身性格同佢是否願意出國留學,我女13歲過去,都適應得好。

作者: waiyan2000    時間: 16-4-18 07:52     標題: 回覆:hennyyoyo 的帖子

多謝您!我的心也十五+六中……但香港的教育制度實在讓人吃不消,大學質素又不断下降……我又有QEA.……

作者: 亮燈    時間: 16-4-18 08:04     標題: 引用:多謝您!我的心也十五+六中……但香港的教

原帖由 waiyan2000 於 16-04-18 發表
多謝您!我的心也十五+六中……但香港的教育制度實在讓人吃不消,大學質素又不断下降……我又有QEA.……

...
咁就唔使諗,只要子女願意去讀、準備好,去吧!一定有意想不到既收鑊,對父母及子女都有好處,所以在香港讀完小學去英國讀中學係明智之選!

作者: manning2014    時間: 16-4-18 11:25

回覆 waiyan2000 的帖子

http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00011/1460916060152

專家:小學生最重家庭 親疏影響一生
【明報專訊】有些父母安排讀小學的子女赴海外讀書,臨牀心理學家葉妙妍提醒,小學階段兒童的家庭生活最重要,此時與父母關係親疏,對一生有影響,家長應審慎考慮。她補充,未必所有小孩均有能力獨自適應海外生活,即使是初中生,部分亦因未能適應留學生活,要回港重讀。

葉指出,童年時小孩生命中最重要是父母及兄弟姊妹,其次才是學校;至青少年階段,其重心才轉移至學校及朋友。若孩子小學就放洋,她擔心親子會錯過建立親密關係的時機,「在小學階段學習家庭觀念、父母應如何相處、以父母作為模範都很重要,這時與父母關係有多親密,對一生都有影響」。她指小孩適應能力一般較弱,若要遠赴不熟悉的環境,面對生活及文化差異,又要守宿舍規矩,可能會很不適應,有初中生因此常哭說掛念家人,也誤解父母「為何要撇下我?」
適應力未逮 宜在家學獨立
有些父母認為可藉以訓練孩子獨立,葉則指「獨立能力應在家培養,不是別人替你培養」,港孩在家依賴父母和家傭,獨自赴外國時會發現自己什麼都做不來,產生挫敗感。她提醒,若有意讓子女放洋,應及早訓練其自理能力,之前亦要透過遊學等讓他們接觸當地生活;性格較主動、外向及獨立者會較易適應。

作者: hilhil10    時間: 16-4-19 19:56

大家好!阿仔今年9月會到RSD讀year 9, 希望大家多多指教!

想問怎樣訂倒頭機票?行程怎樣?

作者: 亮燈    時間: 16-4-19 20:28     標題: 引用:+本帖最後由+hilhil10+於+16-4-19+20:22+編

原帖由 hilhil10 於 16-04-19 發表

大家好!阿仔今年9月會到RSD讀year 9, 希望大家多多 ...
可上網、直接打電話去航空公司或找agent訂都得,行程:第一程可買單程,之後便倒頭或每學年買來回,學年頭及學年尾做來回,中間行程買倒頭。

作者: hilhil10    時間: 16-4-20 09:04     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

謝謝

作者: 亮燈    時間: 16-4-20 10:47     標題: 引用:謝謝 +

原帖由 hilhil10 於 16-04-20 發表
謝謝
唔使客氣

作者: hilhil10    時間: 16-4-20 19:52     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

想請問happysmart你會同小朋友一起開學嗎?訂了咩航空公司机及酒店未?聖誕及復活訂左機票未?

作者: happysmart    時間: 16-4-20 22:53

回覆 hilhil10 的帖子

hilhil10, 我會一齊去呀!
訂了 BA student ticket 開學。
你呢?會去開學嗎?

作者: katrinafu    時間: 16-4-30 22:47     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

請教 各位有沒有北愛爾蘭的中學推介, 因考慮到將來經濟問題,又想取多一些資訊和資料, 想幫小女找中學,想找 2017 Year  7 ,  大家知道邊間agent 會做 北愛爾蘭中學 ?
請大家多多幫忙 !

作者: 亮燈    時間: 16-5-1 07:49     標題: 引用:請教+各位有沒有北愛爾蘭的中學推介,+因考

原帖由 katrinafu 於 16-04-30 發表
請教 各位有沒有北愛爾蘭的中學推介, 因考慮到將來經濟問題,又想取多一些資訊和資料, 想幫小女找中學, ...
check pm

作者: katrinafu    時間: 16-5-1 13:39     標題: 回覆:亮燈 的帖子

Thanks !

作者: suemei    時間: 16-5-3 21:01

就讀北愛既學生家長, 你地交緊幾錢學費/ 雜費(大約)?
作者: 亮燈    時間: 16-5-3 21:13

suemei 發表於 16-5-3 21:01
就讀北愛既學生家長, 你地交緊幾錢學費/ 雜費(大約)?
以我所知,大約由£4XXX - £7XXX /term都有,我就約£6XXX,雜費未知,因九月至開學。
作者: suemei    時間: 16-5-3 21:37

Thanks, 亮燈. 問漏左full boarding幾錢?
作者: 亮燈    時間: 16-5-4 07:07     標題: 引用:Thanks,+亮燈.+問漏左full+boarding幾錢?

原帖由 suemei 於 16-05-03 發表
Thanks, 亮燈. 問漏左full boarding幾錢?
已經係full boarding,但未計機票、guardian…等費用!

作者: hilhil10    時間: 16-5-8 11:20     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

Happy Mother's Day 💐😍

作者: LuckyStar    時間: 16-5-14 12:18     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

想問吓我個仔今年升中二,如果過去,應該讀咩班?

作者: 亮燈    時間: 16-5-14 12:48

LuckyStar 發表於 16-5-14 12:18
想問吓我個仔今年升中二,如果過去,應該讀咩班?
理論上係Y9(中二),但要考入學試後由所報學校決定。
作者: LuckyStar    時間: 16-5-14 12:52     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

想問吓英国中學要讀幾多年?每年學費最少要幾多?

作者: 亮燈    時間: 16-5-14 19:55

LuckyStar 發表於 16-5-14 12:52
想問吓英国中學要讀幾多年?每年學費最少要幾多?
英國中學由中一(Y7)至中七(Y13)共七年。以我所知,較平就係每年約£13XXX,最平就唔知喇!
作者: LuckyStar    時間: 16-5-15 08:19     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

想問AA 收費如何?会点跟住之?

作者: 亮燈    時間: 16-5-15 11:31     標題: 引用:想問AA+收費如何?会点跟住之? +

原帖由 LuckyStar 於 16-05-15 發表
想問AA 收費如何?会点跟住之?
免費。你要主動D問佢地!

作者: LuckyStar    時間: 16-5-15 18:30     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

想問吓14yrs 仔,E十讀男校,出国應该選男女校好D 或是男校呢?

作者: 亮燈    時間: 16-5-15 18:49

LuckyStar 發表於 16-5-15 18:30
想問吓14yrs 仔,E十讀男校,出国應该選男女校好D 或是男校呢?
好視乎個人性格,你可以同仔仔商量,等佢決定!
作者: 英子    時間: 16-5-15 20:36

LuckyStar 發表於 16-5-15 18:30
我仔由幼稚園開始至依家都係讀男校,去英國讀書佢簡男女校,我覺得佢咁大個,有得佢選擇會好D。

作者: LuckyStar    時間: 16-5-15 22:51     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

真係多謝晒大家意見!由於我亦要考慮buget,所以我想揾間北愛平平地既寄宿中學,請問有冇推介?

作者: brother4    時間: 16-5-15 23:15     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

第一頁,有講2間R及一間C超很平

作者: LuckyStar    時間: 16-5-16 06:44     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

為咗阿仔話想出国讀書這件事,其實好煩惱,又怕份工(開始跟吾上,有D吾想做),又怕錢銀問題!又怕阿仔係一時衝動,好似好多嘢諗,吾比佢去,又驚錯咗時候.

作者: db7mu23    時間: 16-5-16 10:45     標題: 引用:為咗阿仔話想出国讀書這件事,其實好煩惱,又

原帖由 LuckyStar 於 16-05-16 發表
為咗阿仔話想出国讀書這件事,其實好煩惱,又怕份工(開始跟吾上,有D吾想做),又怕錢銀問題!又怕阿仔係一時衝動 ...
真係要駛好多錢!

作者: LuckyStar    時間: 16-5-16 13:11     標題: 回覆:北愛爾蘭寄宿中學

吾該晒各位!

作者: Spiderman_mama    時間: 16-5-22 09:45     標題: 引用:亮燈兄,+long+time+not+talk,+nice+to+meet

原帖由 billylulucoco 於 16-03-08 發表

I have ...
你好!
睇完你嘅鋪  即刻上咗學校嘅網頁 校園真係好靚,唔知真實係咪咁靚呢?
你嘅小朋友係香港嘅時候成績如何啊? 難入嗎?
網頁冇講學費幾錢一年 請問係幾錢呢
仲有請問學校A-Level嘅成績如何呢
一般海外升學agent會唔會都有介紹呢間學校呢
我想安排個女入去讀sixth form呢。

作者: 亮燈    時間: 16-5-22 20:30

Spiderman_mama 發表於 16-5-22 09:45
你好!
睇完你嘅鋪  即刻上咗學校嘅網頁 校園真係好靚,唔知真實係咪咁靚呢?
你嘅小朋友係香港嘅時候成績 ...
你是否睇Campell?我未去過,所以唔知係咪咁靚!成績差,所以要讀低一級。應該唔難入。
一年約£18XXX。
A level成績?唔知。
會介紹,不過你要主動提出!

作者: suemei    時間: 16-5-23 20:40

今日收到關於愛爾蘭教育電子報資訊, 由Irish International Education Centre 提供:
https://sites.google.com/site/iiecenewsletter/
作者: Spiderman_mama    時間: 16-5-23 22:16     標題: 回覆:亮燈 的帖子

Thx 亮兄

作者: 亮燈    時間: 16-5-24 07:12     標題: 引用:Thx+亮兄 +

原帖由 Spiderman_mama 於 16-05-23 發表
Thx 亮兄
唔使客氣

作者: 亮燈    時間: 16-5-24 07:15     標題: 引用:今日收到關於愛爾蘭教育電子報資訊,+由Iris

原帖由 suemei 於 16-05-23 發表
今日收到關於愛爾蘭教育電子報資訊, 由Irish International Education Centre 提供:
https://sites.google. ...
愛爾蘭唔係北愛爾蘭啊!雖然係同一個島,島既北面係北愛爾蘭,係屬於英國,貨幣用英鎊。而另外就係愛爾蘭,係一個獨立國家,貨幣用歐元啊!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5