教育王國

標題: 自行面試時明示或暗示會收生 [打印本頁]

作者: yee8001    時間: 16-1-26 16:51     標題: 自行面試時明示或暗示會收生

其實除咗直資學校外,其他學校會唔會明示或暗示會收取所仲意自行面試嘅學生? 咁學生就唔駛等到7月先知.
作者: hkpapa852    時間: 16-1-26 16:59

yee8001 發表於 16-1-26 16:51
其實除咗直資學校外,其他學校會唔會明示或暗示會收取所仲意自行面試嘅學生? 咁學生就唔駛等到7月先知. ...
最怕你自己以為係暗示, 其實會錯意..... 無謂考究咁多呢D嘢, 對升中無乜實質幫助

作者: yee8001    時間: 16-1-26 17:14

hkpapa852 發表於 16-1-26 16:59
最怕你自己以為係暗示, 其實會錯意..... 無謂考究咁多呢D嘢, 對升中無乜實質幫助
...
見好多直資的面試完即知或好快收到通知是否收取真係好啦!

作者: penpen    時間: 16-1-26 17:40

其實除咗直資學校外,其他學校會唔會明示或暗示會收取所仲意自行面試嘅學生? 咁學生就唔駛等到7月先知. ...
暗示又好明示又好,真收定自己幻覺又好,始終都係要等7月拎派位証/註冊証先可以確實
作者: 王家爸爸    時間: 16-1-26 17:56

...
小朋友面試後好多時都自我感覺良好。
作者: sarali    時間: 16-1-26 18:09     標題: 引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-1-26+16:59+最

原帖由 王家爸爸 於 16-01-26 發表
小朋友面試後好多時都自我感覺良好。
係,有啲人的父母都係!

作者: pcy307    時間: 16-1-26 20:23     標題: 回覆:自行面試時明示或暗示會收生

大家無聽過間神級男校真係明到唔明咁示意收咗咩?

作者: Saracl    時間: 16-1-26 20:36

pcy307 發表於 16-1-26 20:23
大家無聽過間神級男校真係明到唔明咁示意收咗咩?
請問邊間?
作者: kimmy2006    時間: 16-1-26 20:46     標題: 回覆:自行面試時明示或暗示會收生

大家咁張楊,以後唔暗示,大家就慘了。有啲嘢低調啲好喎

作者: pcy307    時間: 16-1-26 20:52     標題: 引用:Quote:pcy307+發表於+16-1-26+20:23+大家無

原帖由 Saracl 於 16-01-26 發表
請問邊間?
不説了,反正妳一定已估到,其實這是德政,費事講講下間學校連這個德政都取消埋。

作者: Fado    時間: 16-1-26 21:35

除非你好出色,否則都係唔好想太多
作者: Saracl    時間: 16-1-26 21:53

如果好似小一自行早D公佈,唔成功的再去统一抽獎就好啦·
作者: marble2004    時間: 16-1-26 22:14

阿Sir 同 我們 的 家長 講明示或暗示 都 無 謂,  不 用 作 無 謂 猜想

作者: CWNA    時間: 16-1-26 22:25

神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第1志願。咁即代表巳收。
作者: pcy307    時間: 16-1-26 22:27     標題: 引用:如果好似小一自行早D公佈,唔成功的再去统

如果好似小一自行早D公佈,唔成功的再去统一抽獎就好啦·
教育署總有方法去折磨D家長,但年年只有當年升中家長受影响,過咗海或未到升中嘅又唔會出聲,所以呢D咁不知所謂的升中安排才可以一年又一年咁繼續落去

作者: Tophand8899    時間: 16-1-26 23:40     標題: 回覆:CWNA 的帖子

抽獎,係假㗎

作者: Band5    時間: 16-1-27 08:34     標題: 回覆:自行面試時明示或暗示會收生

直資面試完,隨時可以即時出offee letter俾你,唔使明示或暗示!只有學校擔心你唔接受個offer!

自行如果唔係超班,就算學校想收你,都睇唔到有明示暗示嘅必要,就算暗示咗,都唔保證學校履行呢個家長一廂情願祈望嘅承諾!

如果係超班,又有乜嘢需要擔心呢?

作者: natnatbaby    時間: 16-1-27 10:09     標題: 回覆:自行面試時明示或暗示會收生

我也覺得無咩意思,有些只有傳言。好的學生不愁收不到好學生,也不會顧慮學生和家長感受,只須按遊戲規則辨事。

作者: lmcvgood    時間: 16-1-27 10:11

是德政! 可以早D知, 不 用折磨
作者: esmond88    時間: 16-1-27 11:01     標題: 引用:Quote:pcy307+發表於+16-1-26+20:23+大家無

請問邊間?
九龍某男校,人所皆知!

作者: miriam    時間: 16-1-27 14:28

...
以前體藝係派位前出封 "多謝選擇體藝中學" 咁既信畀有得面試既家長, 家長就誤會左 "好大機會或已收左", 應該係咁我囡個年 (15-16) 係無再寄出呢封信囉.

作者: sarali    時間: 16-1-28 18:14     標題: 引用:神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第

原帖由 CWNA 於 16-01-26 發表
神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第1志願。咁即代表巳收。
其實叫佢唔好填第一就真啦,比啲機會人哋麻!

作者: 瑩瑩老豆    時間: 16-1-29 22:08

明示係唔可以, 暗示就有可能會錯意
作者: SONIALAI    時間: 16-2-2 15:45

就是這樣也不要盡信, 我同事就是信以為 Sure Win, 大抽獎時隨意地填, 最後派位結果強差人意, 由 Band 1 尾彈到 Band 3, "O" 晒嘴, 有什麼可以做?  收到派位証為準

作者: waiwai2006    時間: 16-2-2 16:41     標題: 回覆:SONIALAI 的帖子

其實一般中學所謂喑示真的不要當真,你朋友當時收過怎樣的暗示?

作者: waiwai2006    時間: 16-2-2 16:42     標題: 回覆:waiwai2006 的帖子

歸根究底都係制度的錯,有乜理由自行要7月先公布

作者: MariaTsui    時間: 16-2-3 08:09     標題: 回覆:自行面試時明示或暗示會收生

囝囝同學當年自行面試後,面試老師說很喜歡她,希望有機會再見到她,最後真的入左。

作者: kimmy2006    時間: 16-2-3 11:04     標題: 引用:歸根究底都係制度的錯,有乜理由自行要7月

原帖由 waiwai2006 於 16-02-02 發表
係囉,唔得就早通知,到大抽獎時可以唔洗再博。

作者: ppmmbb    時間: 16-2-3 11:55     標題: 引用:神校會打電話比家長,叫佢地在統一表上寫第

原帖由 CWNA 於 16-01-26 發表
他區點填第一?

作者: easybring    時間: 16-2-20 12:25     標題: 回覆:自行面試時明示或暗示會收生

等到7月放榜期間,有直資offer是否不可accept? Accepted, 就自動放棄自行的學校?好煩

作者: shystc    時間: 16-2-22 15:26

唔好信,早2年我女有同學面試時
屯門四大其中一間,老師知道同學仔選佢哋第二志願
對同學仔講明~若第一志願唔收佢,佢哋一定收
最後派位一出,自行2間都唔收....
作者: QOOGIRLZOE    時間: 16-2-23 10:26

回覆 pcy307 的帖子

作者: lovingparent    時間: 16-2-23 11:49     標題: 回覆:QOOGIRLZOE 的帖子

對一些中規中舉的學生,明視暗視都係冒險,咁咪做就好多呢啲學生選擇入直資確保英中學位。最後,咪剩得超班學生同超劣學生玩大抽獎囉!所以,那些好的津校都唔係咁易收到咁多叻學生...

唔明點解自行都要到7月先知結果,攪到好多人根本唔會等

作者: lovingparent    時間: 16-2-26 16:56

回覆 lovingparent 的帖子

不如分享下大家天對面試時學校的明示或暗示有甚麼睇法
作者: TwinWong    時間: 16-2-26 17:25

唔好誤會呀, 当年我FD 啊仔, 自行時話老師同佢講希望七月見,
佢以為實得, 最后派乙二, 相信係老師門面工夫, 係人都咁回應
作者: Yanamami    時間: 16-2-26 18:04

lovingparent 發表於 16-2-26 16:56
回覆 lovingparent 的帖子

不如分享下大家天對面試時學校的明示或暗示有甚麼睇法 ...
無白紙黑字,個心点都唔踏实。
作者: Charlotte_mom    時間: 16-2-26 18:13     標題: 引用:Quote:yee8001+發表於+16-1-26+16:51+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-01-26 發表
...
唔好咁上心。識人今年考小一,最終回合校長話:小朋友咁叻,應該手上都有唔少offer啦。遲d收到我地offer就記得放返其他位喇。

結果係waitlist

作者: Band5    時間: 16-2-26 19:22     標題: 回覆:自行面試時明示或暗示會收生

互相都係騎牛搵馬啫!

老師面試時問學生點解鍾意呢間學校,當然數得出多個理由。到學生有更好嘅直資或扣門位時,唔通呢啲仲係承諾咩?

老師面試時見個學生唔錯,想收佢係好正常,但之後見到有更好嘅,唔通學校唔可以重新考慮咩?

作者: Gerard    時間: 16-2-27 16:37     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-26+發表

作者: hippoo    時間: 16-5-19 07:54     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-01-26+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-26 發表
唔好咁上心。識人今年考小一,最終回合校長話:小朋友咁叻,應該手上都有唔少offer啦。遲d收到我地offer就 ...
嘩咁都得? 害死人喎! 男校?

作者: myzoe222    時間: 16-5-19 11:14

waiwai2006 發表於 16-2-2 16:42

同意!!!!
自行只睇到呈二, 唔睇呈三成績. 其實四五月已經可以公佈.

作者: papa71    時間: 16-5-19 12:13

myzoe222 發表於 16-5-19 11:14
同意!!!!
...

大抽獎前出自行結果,當然可以減少不必要猜測.

但如果小朋友/家長知道有學校收了,他們還會認真對待呈三嗎?
如果一間學校最TOP的20名自行都成功了... 呈三的排名會否大執位?

如果填完大抽獎,考完呈三,還有沒有必要提前出自行成績?

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 13:05

myzoe222 發表於 16-5-19 11:14
同意!!!!
...
當年我都係咁諗,但係深入研究之後先知道,唔公佈係有制度公平上既考慮。
作者: Band5    時間: 16-5-19 13:51     標題: 引用:Quote:myzoe222+發表於+16-5-19+11:14+同意

原帖由 王家爸爸 於 16-05-19 發表
當年我都係咁諗,但係深入研究之後先知道,唔公佈係有制度公平上既考慮。 ...
我又睇唔到有公平嘅考慮,應該只係想保持神秘感同混亂,唔想人清楚知到邊間小學比其他小學成績高或者低。

如果作下面嘅公開,會有唔公平嗎?

1. 考完呈三,抽獎之前公佈自行結果,咁自行成功嘅,唔使再浪費時間做啲冇意義嘅選擇!

2. 公佈學生嘅確實banding同隨機號碼,等學生知道如何選擇!(考完試都要收成績表丫嘛!抽居屋都知自己揀樓次序喇!)。毋須公開,只需通知學校同學生。

作者: YmOra    時間: 16-5-19 13:55

papa71 發表於 16-5-19 12:13
大抽獎前出自行結果,當然可以減少不必要猜測.

但如果小朋友/家長知道有學校收了,他們還會認真對待呈三嗎? ...

認同,如果提前知道結果會造成大混亂大執位,理論上,如果一些有實力的小學的top30學生都幾乎有十足信心在自行已經被中學垂青了,甚至神級直資在呈二或之前已取錄學生,就算穩陣DD只是top20被估算為十足信心已被取錄,他們往後的呈二或呈三選擇放軟手腳應考的話,讓更多的同期之同窗同學自動升Band,咁!咪無形中增加學校的入Band 1率囉!理論上可行,但實際有無人做就唔知啦!其實直資提前知道取錄結果,已經有影響緊個校內排名了,我校這幾年入直資的數字年年新高,已有學位的學生仔們,名次十級而下,只是學生自己心散了呀!還是學校只對其試卷評分要求高咗好多呢!就不得而知啦!

作者: cubixluk    時間: 16-5-19 14:02

回覆 Tophand8899 的帖子

點解咁講????????????????????

作者: YmOra    時間: 16-5-19 14:04

YmOra 發表於 16-5-19 13:55
認同,如果提前知道結果會造成大混亂大執位,理論上,如果一些有實力的小學的top30學生都幾乎有十足信心在自 ...

少許補充,直資取錄早有結果這點,如果小學可利用此提早知結果的優勢做少少配合,必定可以提升他們入B1率,但又若然連自行都提早知結果,恐怕到時間間小學都可以提升他們的入B1%了,所以越少人提前知個結果就越有公平的派位結果.

作者: papa71    時間: 16-5-19 14:54

Band5 發表於 16-5-19 13:51
我又睇唔到有公平嘅考慮,應該只係想保持神秘感同混亂,唔想人清楚知到邊間小學比其他小學成績高或者低。

...
1. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和兩間小學有聯繫,其中一間有很多TOP的學生已有自行位,這會變相鼓勵其他同學搏聯繫中學位;反之,如果學校少自行取錄生,競爭大了,變相多了同學揀其他學校.

2. 公佈學生Banding 同隨機號碼,是抽獎前?那樣便會重行標籤之路(不論是小學或是中學)...當然有些家長是想知道的,但這個機制正正就是要減低標籤嘛...

作者: Band5    時間: 16-5-19 15:21     標題: 回覆:papa71 的帖子

. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和兩間小學有聯繫,其中一間有很多TOP的學生已有自行位,這會變相鼓勵其他同學搏聯繫中學位;反之,如果學校少自行取錄生,競爭大了,變相多了同學揀其他學校.
……………任何改變當然會影響競爭形勢,但又如何有唔公平呢?而且大家更清楚形勢至選擇,不是減少混亂嗎?

2. 公佈學生Banding 同隨機號碼,是抽獎前?那樣便會重行標籤之路(不論是小學或是中學)...當然有些家長是想知道的,但這個機制正正就是要減低標籤嘛...
……………只通知學生同家長,有何標籤?等同你100人考99,你唔講,邊個知?當然,你派咗B3學校,就冇得自我陶醉,當自己B1隨機號碼差!

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 15:24

Band5 發表於 16-5-19 13:51

...
第一個問題,papa71已經解釋咗,唔多講啦。

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗解決標籤效應問題。當然大家都知道五改三根本解決唔到標籤問題。

隨機號碼就更加無得公佈,因為隨機號碼只會係大抽獎時係電腦內出現非常短既時間,過程完成之後自動消失(如果部電腦夠快,也程式寫得好,可能出現唔夠一秒),然後列印派位紙。

個人覺得Banding上,教育局短期可以做既利民措施係改返五個Bands,減少錯配、減少同一間中學內,學生程度上既差距。

作者: papa71    時間: 16-5-19 15:35

Band5 發表於 16-5-19 15:21
. 抽獎前公佈自行成績,就算考了呈三,家長得知學校的自行生資料,總會左右他們之後的選擇:
例如有一間中學和 ...
"任何改變當然會影響競爭形勢"

-- 大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這可行嗎?

"只通知學生同家長,有何標籤?"
"你唔講,邊個知?"

-- 現實是,真係會唔講嗎?由人云亦云變是公開的事實,標籤會否加劇?

某程度上,公開些,家長/學生知道多些,起碼少了要"認命"的心態.
但同時會加重了一些學校/學生/家長的壓力

大家都想攞個平衡.
到最後,大家都想仔女好.

作者: myzoe222    時間: 16-5-19 16:02

王家爸爸 發表於 16-5-19 15:24

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗 ...

如果改返5個Bands, 又唔講學生Banding, 錯配會更加嚴重, 家長揀學校會更加頭痛更加困難.

其實依家直資學校先收咗學生已經唔公平. 如果小學多人入到直資, 呈二呈三名次都有機會兜亂.

其實唔講學生Banding, 選校真係好困難, 尤其對邊緣人來講.

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 16:03

myzoe222 發表於 16-5-19 16:02
如果改返5個Bands, 又唔講學生Banding, 錯配會更加嚴重, 家長揀學校會更加頭痛更加困難.

其實依家直資學 ...
點解你會覺得改返5個Bands錯配會更加嚴重?
作者: myzoe222    時間: 16-5-19 16:16

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:03
點解你會覺得改返5個Bands錯配會更加嚴重?

依家唔講得學生banding, 3個bands已經難估.
如果5個bands, 估錯機會更加高. 到時有人驚估錯, 變得好保守. 有人以為好穩陣, 但原來跌咗Band都唔知. 學生與學校出現分配.

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 16:17

myzoe222 發表於 16-5-19 16:16
依家唔講得學生banding, 3個bands已經難估.
如果5個bands, 估錯機會更加高. 到時有人驚估錯, 變得好保守. ...
首先你需要知道錯配點發生,當只有3個Bands時,大部分B1學校主要會收到B1學生(Top 1%到33.3%),但係同時都會收到B2學生(33.4%到66.7%),即係學生水平從Top 1%到66.7%都有,你叫啲老師點教?學校可以做既係行精英班,將資源集中喺啲比較容易教、容易獲得好成績既學生度。

如果改翻5個Bands時,大部分B1學校收到既係B1至B2既學生,即係從Top 1%到40%既學生會喺同一間學校(主要係Top 1%到20%),學生等級差距會縮少咗好多,老師容易教咗,學生壓力會細咗。

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 16:25

有機會估錯banding既主要係邊緣人,老師一定知道邊啲係邊緣人,問題係好多邊緣人既家長接受唔到現實,用B1學生既選校策略去揀學校,最後只有兩個可能,第一,入到B1學校但係讀唔掂,第二,派得好差。

其實呢度好多人都比過邊緣人選校策略,邊緣人既家長只要接受現實、接受建議,應該入到適合既學校。
作者: little_yolky    時間: 16-5-19 16:41

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:25
有機會估錯banding既主要係邊緣人,老師一定知道邊啲係邊緣人,問題係好多邊緣人既家長接受唔到現實,用B1 ...
其實, 刨咗咁耐升中版, 如果小朋友係B1邊緣人, 即可能係B1尾或B2頭, 自行或大抽奬選校時係咪應該儘量揀B1C既學校呢? 如果搏到B1頭, 可能唔係一件好事嚟。好似我隻豬仔咁, 無理由同佢揀MCS或SMC啫, 抽到盞送死。我唔識架, 我觀察返嚟咋, 唔好鬧我呀。
作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 16:50

little_yolky 發表於 16-5-19 16:41
其實, 刨咗咁耐升中版, 如果小朋友係B1邊緣人, 即可能係B1尾或B2頭, 自行或大抽奬選校時係咪應該儘量揀B1C ...
我會建議一間B1C,然後B2A、B2B之間既學校。原因係咁揀法,如果小朋友係B1C,一定入到乙一,B1C學生入B1C學校最適合。
作者: little_yolky    時間: 16-5-19 16:56

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:50
我會建議一間B1C,然後B2A、B2B之間既學校。原因係咁揀法,如果小朋友係B1C,一定入到乙一,B1C學生入B1C學 ...
我都係咁諗, 所以著手list緊九龍城D B1C校。不過, 有D B1C校想升呢, 仲谷過B1A, 好辛苦, 所以要仔細揀。
作者: myzoe222    時間: 16-5-19 17:15

王家爸爸 發表於 16-5-19 16:25
有機會估錯banding既主要係邊緣人,老師一定知道邊啲係邊緣人,問題係好多邊緣人既家長接受唔到現實,用B1 ...

越分得多BAND就越多邊緣人, 3轉5會令邊緣人由兩批變成四批.
分咗5個BAND, 老師估學生BANDING會更難估, 變得更保守. 家長幫子女選校, 更頭痛, 最終, 學生因BANDING估低, 讀唔到同水準嘅中學, 到時要叩門情況更加嚴重.

我地好似同樓主嘅主題, 離題好遠.

作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 17:23

little_yolky 發表於 16-5-19 16:56
我都係咁諗, 所以著手list緊九龍城D B1C校。不過, 有D B1C校想升呢, 仲谷過B1A, 好辛苦, 所以要仔細揀。 ...
個人覺得B1C學校谷唔係太大問題,原因係B1C學校大部分學生都係B1C。如果自己小朋友都係B1C,大家一齊谷,大家水平差唔多,只要努力唔會有嘜輸蝕。
作者: little_yolky    時間: 16-5-19 17:30

王家爸爸 發表於 16-5-19 17:23
個人覺得B1C學校谷唔係太大問題,原因係B1C學校大部分學生都係B1C。如果自己小朋友都係B1C,大家一齊谷,大 ...
咁點解聽有D家長話, 日日做功課做到一兩點? 好辛苦咁話喎。會唔會係辛苦果批係B2執到雞既學生?
作者: 王家爸爸    時間: 16-5-19 17:40

little_yolky 發表於 16-5-19 17:30
咁點解聽有D家長話, 日日做功課做到一兩點? 好辛苦咁話喎。會唔會係辛苦果批係B2執到雞既學生? ...
我估係,所以話B2執到雞未必係好事。
作者: miriam    時間: 16-5-19 18:07

little_yolky 發表於 16-5-19 16:41
其實, 刨咗咁耐升中版, 如果小朋友係B1邊緣人, 即可能係B1尾或B2頭, 自行或大抽奬選校時係咪應該儘量揀B1C ...

有 B2C-B 係大抽獎時咁岩該區位多會搏 B1C....................

作者: Yanamami    時間: 16-5-19 18:24

little_yolky 發表於 16-5-19 17:30
咁點解聽有D家長話, 日日做功課做到一兩點? 好辛苦咁話喎。會唔會係辛苦果批係B2執到雞既學生? ...
有d係跟唔上,有d係真.多功課,有d係坏风氣(成十点先开工,班中学生鬥夜瞓)……
作者: mcl203    時間: 16-5-19 18:42     標題: 引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+16-05-19+發表當

原帖由 Band5 於 16-05-19 發表

...
自行早D公佈,確實會影响呈3賽果,以至整個呈分賽果,我個人少少經驗話我知

作者: Band5    時間: 16-5-19 18:47     標題: 回覆:papa71 的帖子

大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這可行嗎?
………我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?

-- 現實是,真係會唔講嗎?由人云亦云變是公開的事實,標籤會否加劇?
……………你唔講,冇人知,你想講,冇人阻止你,已經表示唔介意人家標籤,係家長嘅自由!學校一向有數據但有權唔公佈有幾多B1,B2,B3,又怕乜嘢標籤!而家中學每人嘅D S E成績都清清楚楚,只係學校唔公佈之麻!

某程度上,公開些,家長/學生知道多些,起碼少了要"認命"的心態.
但同時會加重了一些學校/學生/家長的壓力
………學校壓力當然加重,所以我估係最大反對者,但唔係犧牲大部分學生同家長嘅理由。

大家都想攞個平衡.
……呢點就完全同意!

利申:我細仔都中三啦,當年就係明明自行收咗,考完呈三,仲要玩……

作者: Band5    時間: 16-5-19 18:49     標題: 引用:Quote:原帖由+Band5+於+16-05-19+發表我又

原帖由 mcl203 於 16-05-19 發表
自行早D公佈,確實會影响呈3賽果,以至整個呈分賽果,我個人少少經驗話我知

...
考完呈三至公佈就無問題喇!

作者: mcl203    時間: 16-5-19 18:49     標題: 引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-5-19+17:23+個人

原帖由 little_yolky 於 16-05-19 發表
9點先返屋企,可能仲有功課未做完,又或碰岩明天幾個test, 以上咁咁,咪12點繼續囉

作者: mcl203    時間: 16-5-19 18:50     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-05-19+發表自行

原帖由 Band5 於 16-05-19 發表
考完呈三至公佈就無問題喇!
快得滯,我都未睇清楚

作者: Band5    時間: 16-5-19 19:20

王家爸爸 發表於 16-5-19 15:24

學生Banding係唔可能公佈,當年Banding五改三既理由,就係為咗 ...
第一個問題papa71嘅解釋我已回應,唔重複。

學生Banding唔公佈為咗解決標籤效應,只係藉口,都解釋咗。

隨機號碼只會係大抽獎時係電腦內出現純粹因為唔想公佈,順便毀屍滅跡,唔俾學生家長上訴,想公布嘅絕對唔係問題!

我覺得而家嘅安排,純粹學校質素參差嘅問題解決唔到,刻意製造混亂,估唔到咁多人信佢嘅藉口!

作者: papa71    時間: 16-5-20 10:31

Band5 發表於 16-5-19 18:47
大前提是,所有家長/學生能接受相同訊息(不論是自己學校,還有其他學校)...又或者,禁止公開已被自行取錄.這 ...
"我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?"

- 無疑,家長知道子女自行結果,成功便收工.但失敗了,便要為大抽獎盤算.
  我相信,十個家長中,九個總會返學校八下其他人結果吧.(或者被八下)
  如果要繼續玩大抽獎,家長能有的資訊,便取決於自己的接受能力吧 (學校,朋友,EK...)
  所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
  這會否造成不公?

另外,你說學校一向有數據但有權唔公佈有幾多B1,B2,B3,我就不知道了... 教局說這個banding在電腦抽獎過後便會銷毁,不會留底,但背後是如何,真係要局內人先知.(我覺得學校只能從派位成績估算學校B1/B2/B3生數量.)

P.S. 中三已經半上岸了...我都未正式玩呢個遊戲.

作者: Band5    時間: 16-5-20 13:11     標題: 回覆:papa71 的帖子

“所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
這會否造成不公?”

每個制度都有好壞,有人唔接受,但與公唔公平未必有關。之前有網友覺得唔公平,應該係指公佈後呈三會改變banding結果,做成不公,所以我建議呈三後才公佈!

我聽過有網友話小學會在升中後獲通知B1,B2,B3人數,但個別學生嘅banding就唔知
!唔太肯定,有錯請更正!

制度唔完善嘅,對當屆學生家長影響最大,所以最多意見(年年重複),但一年匆匆而過,建議自然冇乜人會跟進,留俾下一年!

係好係壞,我可能係多事咗,就讓切身影響嘅自己去評價了!

作者: hkpapa852    時間: 16-5-20 13:25

Band5 發表於 16-5-20 13:11
“所以我會說,最終要玩大抽獎的,他們不能接受相同訊息去應付大抽獎.
這會否造成不公?”

我聽過有網友話小學會在升中後獲通知B1,B2,B3人數,但個別學生嘅banding就唔知
!唔太肯定,有錯請更正!

教育局不會將各小學各banding既人數通知任何小學. 即使Pre-S1成績, 亦只會通知中學, 小學無從得知.

所以現實係, 只有有一條龍中學既小學, 先有較大機會可以對上年畢業生既Banding估計得準確D.
有直屬中學都可以準D, 不過先決條件係: 小學部肯將Pre-S1既成績話俾小學部知.

至於同任何中學都關係既小學, 只能靠派位表現同呈分成績嚟估了!

作者: Band5    時間: 16-5-20 13:40     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-5-20+13:25+

原帖由 hkpapa852 於 16-05-20 發表
謝謝指正!

如此一來,大家就唔好怪責啲寶校話有33.33%係B1了!唔係佢唔負責任,係佢收唔到資訊!

作者: YmOra    時間: 16-5-20 14:26

papa71 發表於 16-5-20 10:31
"我係講自行結果,所有家長都收到通知自行成功與否,唔係相同訊息嗎?"

- 無疑,家長知道子女自行結果,成功 ...

話如果唔多唔少都會影響到大抽獎的話,可能只有少少吧!因為到了大抽獎階段,每名學生家長已有幾所心儀的中學在手,排位幾乎都不會有太大的改變,個人認為其他因素不會太影響個人的初衷,若然某校係好適合孩子的話,不會輕易改變當初的選擇嘅!

另外,學校有學生在校內多份模擬Pre-S1考試的成績,校方認為學生的考核水平不論在校內或在校外相差不會太大,可以把校內Pre-S1成績作參考,估算學生在對應教育局那份Pre-S1所得分數,我知學校會把"2016今屆考生"之校內排名去對應於"2012畢業生於校內模擬Pre-S1成績" + "2014畢業生於校內模擬Pre-S1成績"作大約估算每名學生的Banding位置,其實學校可以估得非常準,只是學校選擇唔講咁多啫!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5