教育王國

標題: 小學近屋企有幾重要? [打印本頁]

作者: lovebb2    時間: 16-1-23 18:30     標題: 小學近屋企有幾重要?

小學近屋企有幾重要?

朋友話,近的話,成績好機會很大,遠的話,難有好成績。大家討論討論,謝謝。

作者: SoLM    時間: 16-1-23 18:35     標題: 引用:小學近屋企有幾重要?+ 朋友話,近的話,成

作者: LeeCC    時間: 16-1-23 19:00

個個家長都知重要,但吾代表屋企隔離間學校適合自己小朋友,或者個間學校肯收自己個仔
作者: ppmmbb    時間: 16-1-23 19:03     標題: 引用:小學近屋企有幾重要?+ 朋友話,近的話,成

原帖由 lovebb2 於 16-01-23 發表
小學近屋企有幾重要?

朋友話,近的話,成績好機會很大,遠的話,難有好成績。大家討論討論,謝謝。:funny ...
近的定義?

作者: lamhoilam    時間: 16-1-23 19:12     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要

如果行到番學當然最好。但我覺得好學校,在合理距離內,較重要。合理距離由踏出家門,計埋等車,車程,到校,約四十五分鐘。

作者: SoLM    時間: 16-1-23 19:32     標題: 引用:小學近屋企有幾重要?+ 朋友話,近的話,成

作者: matsushima    時間: 16-1-23 19:54

LeeCC 發表於 16-1-23 19:00
個個家長都知重要,但吾代表屋企隔離間學校適合自己小朋友,或者個間學校肯收自己個仔 ...
同意
作者: mcl203    時間: 16-1-23 20:36     標題: 引用:如果行到番學當然最好。但我覺得好學校,在

原帖由 lamhoilam 於 16-01-23 發表
如果行到番學當然最好。但我覺得好學校,在合理距離內,較重要。合理距離由踏出家門,計埋等車,車程,到校 ...
等車預幾耐??? ~~~

作者: juliana77    時間: 16-1-24 08:36

回覆 mcl203 的帖子

等車可難知?要看下校車平時幾點在你家樓下接孩子,有時頭站和尾站己差半小時。除非自已接孩子回校,乘公共車輛,就可以頒少的。
作者: MrBeast    時間: 16-1-24 09:31

除非係隔離,就算近撘校車上上落落都要30mins, 所以45都reasonable, 但每日可多30mins 訓will make a big difference.
作者: 已刪除用戶    時間: 16-1-24 09:38     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要

我仔由小二開始, 番學來回超過兩小時

佢養成好習慣, 一叫起身唔會懶床

時間緊迫, 識好好安排自己時間, 不會欠交, 準備好測驗默書

做野爽手, 一星期有3日番完課外活動返到屋企7pm, 功課最快速度完成, 有2日仲係運動, 散晒回家照做功課, 有毅力

作者: Soundervolt    時間: 16-1-24 10:37     標題: 引用:除非係隔離,就算近撘校車上上落落都要30mi

原帖由 MrBeast 於 16-01-24 發表
除非係隔離,就算近撘校車上上落落都要30mins, 所以45都reasonable, 但每日可多30mins 訓will make a big d ...
最弊有啲人會恃住住得近學校,諗住返學只需十分八分鐘而遲瞓呢....我兩個姪仔就係咁。

作者: Charlotte_mom    時間: 16-1-24 12:52     標題: 引用:小學近屋企有幾重要?+ 朋友話,近的話,成

小學近屋企有幾重要?

朋友話,近的話,成績好機會很大,遠的話,難有好成績。大家討論討論,謝謝。:funny ...
抱歉,難以認同。好難將遠近同成績扯上關係

作者: LeeCC    時間: 16-1-24 20:39

Charlotte_mom 發表於 16-1-24 12:52
抱歉,難以認同。好難將遠近同成績扯上關係
係吖,我仔同班頭三名同尾三個同學都係離學校5分鐘路程,典解呢?

作者: beautyhar    時間: 16-1-24 21:36     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要

瞓多D, 精神D, 學校課外活動可以參加多D,接送方便多D, 送飯熱D, 有時忘記得带嘢可即時送返去學校。 好多好處呢 !!

作者: LL222    時間: 16-1-24 21:44     標題: 引用:小學近屋企有幾重要?+ 朋友話,近的話,成

小學近屋企有幾重要?

完全lQ冇関係。

作者: HK-MAN    時間: 16-1-24 21:48

miffyumiffy 發表於 16-1-24 09:38

趕頭趕命,你唔覺佢辛苦架???
作者: HK-MAN    時間: 16-1-24 21:50

一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??

作者: 已刪除用戶    時間: 16-1-24 22:20     標題: 引用:Quote:miffyumiffy+發表於+16-1-24+09:38+

原帖由 HK-MAN 於 16-01-24 發表
趕頭趕命,你唔覺佢辛苦架???

唔趕呀, 夜晚食完飯仲有時間睇tv, 打機
依家中學咁早放學又點, 慌佢用黎讀書咩, 打機打多啲

呢啲野都係訓練出黎, 我覺得縱慣晒就晒佢大爺咁款先死
佢唔起身, 由鬼佢遲到, 佢返去比老師炳

佢欠交成績唔好, 佢自己番去面對老師同學

佢小一我已同佢講, 佢有咩行差踏錯要見家長, 我唔會去, 我會同老師講冤有頭債有主, 唔開我事, 唔好拉我去炳, 要炳炳佢

作者: herman0114    時間: 16-1-24 22:31     標題: 引用:一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??

同意

作者: karen55407    時間: 16-1-24 23:18     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

住得近當然好啦!不過我兩個小朋友都係跨區就學。

作者: tam_bb    時間: 16-1-25 08:56     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

小學近屋企好重要!尤其係小學生要返全日,多功課、測考默、課外活動,「工時」分分鐘仲長過大人!所以一定要有充足睡眠!

作者: tam_bb    時間: 16-1-25 09:02     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

如果花太長時間搭車,我諗都幾難做到有10-11小時睡眠時間,再加1小時自由遊戲時間。

作者: tam_bb    時間: 16-1-25 09:02     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

「至於睡眠時間,吳翠萍表示,根據美國全國睡眠基金會(National Sleep Foundation)的建議,5-12歲學齡兒童每天所需的睡眠時間為10-11小時。可是,是次調查結果發現幾近所有受訪學生均「不達標」,平日上學日子僅有0.3%學生可睡多於10小時。(詳見下圖)」 http://www.ywca.org.hk/news.aspx?id=bf8d0a53-a9ea-4666-b69d-e68b13022a46

作者: ydoris    時間: 16-1-25 10:21

返邊度,自己鐘意啦,問來問去都各有支持者...
作者: teambuilder    時間: 16-1-25 12:10

幼稚園我覺得重要,我當年既選校策略係一係揀間最最最心儀,一係屋企樓下。好彩入到最心儀果間,過了愉快既四年。現在上小學要跨區,上學一樣開心,相比起住果區既小學,跨區呢間好好多。都有諗過搬屋,但事實上住而家呢區又出奇地開心和方便。 有時覺得自己有 d 自尋煩惱。
作者: Ocean419    時間: 16-1-25 12:18     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

要睇實際校巴車程,基本每程不多過一小時都可以接受,因為近屋企果幾間(地鐵2至3個站)都要30-45分鐘車程

作者: SoLM    時間: 16-1-25 12:19     標題: 引用:「至於睡眠時間,吳翠萍表示,根據美國全國

作者: LeeCC    時間: 16-1-25 12:23

都係個句啦,近的學校未必一定入到,幾重要同你幾想入都無用
作者: babybear    時間: 16-1-25 20:08     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要

對我嚟講小學近屋企一啲都唔重要。
只要有校車/褓姆車由屋企去到學校就完全冇問題。

揀小學緊係最重要睇埋該校嘅升中數據同埋屬咩網啦~

間小學升中數據唔好, 個校網又差, 只貪近屋企6年後咪棧更頭痕

作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-25 22:28     標題: 引用:一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??

我都覺每日可以瞓多一個鐘都不知幾好 另外多左一個鐘又可以用黎玩

作者: yuenkw    時間: 16-1-25 22:33

Yeahly_ly 發表於 16-1-25 22:28
我都覺每日可以瞓多一個鐘都不知幾好 另外多左一個鐘又可以用黎玩

...
表面上係,實際上做好時間管理己可解決。
作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-25 23:08     標題: 引用:Quote:Yeahly_ly+發表於+16-1-25+22:28+我

原帖由 yuenkw 於 16-01-25 發表
表面上係,實際上做好時間管理己可解決。
管理得好但時間唔會多左

作者: MrBeast    時間: 16-1-26 08:37

講真這問題是因人而異,快手快腳一個鐘內做完功課,上堂留心記性好唔洗點溫書,咪唔重要law。好似我個,天生賴質,骨格精奇,要分秒必爭,就重要。

今天佳句:訓得是福
作者: punlik    時間: 16-1-26 09:50

作者: siuap    時間: 16-1-26 09:59

i know someone her daughter was studying P1 in Kowloon Tong.  As it takes more than 1 hour from home to school (per journey), she change to one which is closed to her home in P2.
作者: 喜樂果子    時間: 16-1-26 10:24

我會先考慮合適與否, 跟住先考慮距離, 如唔需要轉車, 在一倨小時內的車程我都覺得可以接受.  除了真的在行路範圍內, 如果唔係, 一要搭車都一定過半小時啦連等車, 如搭校車更分分鐘更近最少都要45分鐘.  當然唔駛搭車一落樓下就返學就最好, 不過現實唔係個個都得.  我每日送我小朋友返學, 我地要搭半個鐘車左右, 我地落車仲要行返學呢, 但唔覺好辛苦, 傾下講下, 又落車, 行返學果段路仲可以認識下佢D同學仔, 小朋友又會醒D精神D.  我見好多住得近既同學仔日日都無瞓醒就打鐘既時候衝入學校.  所以遠近O係現今既香港真係唔係好大問題, 只要唔係要轉車轉來轉去, 小朋友唔會太辛苦, 最重要係家長點安排作息時間, 同埋個小朋友既自律能力/   
作者: hiella    時間: 16-1-26 11:12

回覆 babybear 的帖子

請問中學網是跟所讀小學網, 或是住企網呢?

作者: MASAYA    時間: 16-1-26 11:17

一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各方面平衡去揀既咩?近當然好,但近既學校唔適合你都冇用,但遠都要有個譜,我見過最離譜係住天水圍考港同,除非佢考入會搬屋,如果唔係日日咁返學放學,間學校讀到個細路識飛都冇用啦
作者: Soundervolt    時間: 16-1-26 11:18     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

我識得一名小朋友住元朗,返港島聖心,每日由元朗到荃灣轉小巴返學,初小時由外傭陪同,而家高小就自己獨自返學。

作者: socute    時間: 16-1-26 11:40     標題: 引用:一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各

原帖由 MASAYA 於 16-01-26 發表
一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各方面平衡去揀既咩?近當然好,但近既學校唔適合你都冇用,但遠都 ...
辛苦過耕田,港同校車超早,我住砲台山港同校車都好似7:00上車。天水圍返港同要請司機全天候接送

作者: Woojojo    時間: 16-1-26 12:00

我認為係優次問題, 首要間學校適合小朋友, 繼而當然希望比較近屋企, 不用小朋友花太多時間來回. 一個近字係重要, 但不是首要考慮.
作者: punlik    時間: 16-1-26 12:50

作者: hha    時間: 16-1-26 13:04     標題: 引用:我認為係優次問題,+首要間學校適合小朋友,+

原帖由 Woojojo 於 16-01-26 發表
我認為係優次問題, 首要間學校適合小朋友, 繼而當然希望比較近屋企, 不用小朋友花太多時間來回. 一個近字係 ...
Exactly

作者: twlo    時間: 16-1-26 13:10

行路返學是我要小朋友必做的,因為要他沒有借口遲到。
由幼稚園開始,K1最初要行半小時(其實預備班已開始行路返學),到K3只要行二十分鐘。
現在升小一,學校返了,行十分鐘左右。
而且有個好處,由細到大去街也不需我抱。

作者: MrBeast    時間: 16-1-26 13:18

MASAYA 發表於 16-1-26 11:17
一定要以單一條件去選校?唔係個個都考慮各方面平衡去揀既咩?近當然好,但近既學校唔適合你都冇用,但遠都 ...
在ek看過一分享,叩入一條龍九龍津校(一定唔少野),但住新界長車程,令成績不好。同意應該要look at the complete package
作者: 喜樂果子    時間: 16-1-26 14:52

hiella 發表於 16-1-26 11:12

苜先係跟小學網, 但你同時亦可按住址跨區

作者: BBLAX    時間: 16-1-26 15:07     標題: 引用:我仔由小二開始,+番學來回超過兩小時 佢

原帖由 miffyumiffy 於 16-01-24 發表

👍🏻👍🏻👍🏻agree!

作者: BBLAX    時間: 16-1-26 15:16     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

其實如果訓練到小朋友自己管理好時間至最重要。除非零車程,否則,相差好少,因為往往同校住同區,上校車後反而兜好耐!再者,揀距離遠近,不如揀功課少!時間用嚟撘車睇書,好過勞功課!

作者: little_yolky    時間: 16-1-26 16:12

BBLAX 發表於 16-1-26 15:16
其實如果訓練到小朋友自己管理好時間至最重要。除非零車程,否則,相差好少,因為往往同校住同區,上校車後 ...
再重申一次, 坐車唔好睇書、唔好打機呀, 睇壞對眼呀!
作者: hiella    時間: 16-1-26 16:21

回覆 喜樂果子 的帖子

謝謝你的回應! 我是住沙田網,  今年要報小學, 想以自行舊生20分報,  但該校是在深水埗, 要跨區上學, 中學想返沙田網,

返學要搭車約一小時到校, 所以在考慮中!

作者: checkylam    時間: 16-1-26 16:29

我唸係方便家長同學生返學和放學, 打風下雨冇咁辛苦, 時間慳返D,
呢D都可以話幾重要,
作者: 喜樂果子    時間: 16-1-26 16:59

hiella 發表於 16-1-26 16:21
回覆 喜樂果子 的帖子

謝謝你的回應! 我是住沙田網,  今年要報小學, 想以自行舊生20分報,  但該校是在深水 ...
如有宗教或熱校, 20分都唔係穩入,  深水埗對男仔升中無著數, 對女仔會好D, 如中學返沙田又唔知BANDING會點, 如都係博, 我會博沙田多D啦, 不過如你好鐘意好了解學校既話, 而學校又O係深水埗或石磢尾MTR站附近就值得考慮下, 因為搭火車好快者, 不過就一定由頭企到落尾.  如果間20分又唔係真係你咁鐘意既, 我會選沙田, 全港黎講, 沙田係一個比較好既小學網, 因為寶校都唔係咁差, 而中學網黎講更加係好果堆

作者: Lingfung813    時間: 16-1-26 17:03

小學近屋企非常重要
作者: Yeahly_ly    時間: 16-1-26 17:08     標題: 引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-01-26+發表一定

原帖由 socute 於 16-01-26 發表
辛苦過耕田,港同校車超早,我住砲台山港同校車都好似7:00上車。天水圍返港同要請司機全天候接送

...
如果天水圍返港同...不如搬去柴灣會唔會好d呀?

作者: hkpapa852    時間: 16-1-26 17:08

lovebb2 發表於 16-1-23 18:30
小學近屋企有幾重要?

小學近屋企成績好機會很大

呢個只係有機會影響成績既其中一個因素, 沒有必然結果.

有人會覺得每日長涉跋涉返學浪費時間, 結果無心向學; 亦有人會因為每日要花長時間去返學, 明白時間重要而更主動學習如何善用時間

家教永遠都係最重要因素.

作者: estherlai    時間: 16-1-26 17:18     標題: 回覆:BBLAX 的帖子

我認為學校遠近並不是最重要考慮,而是學校功課多少?是否愉快學習?是否關愛學生?例如,我家樓下有2間小學(返學真是O距離),我囡今年小一,我們選擇跨區,要坐校車(7:15上車,7:30已到校;回程3:25落車),阿囡返到家仲快過樓下間小學放學,讀本區小學的鄰居反而4:30才落校車,所以有時間做功課,練琴及玩;聽阿囡朋友仔讀樓下小學的講功課多,做到喊晒口,默書又多;所以遠近不是最重要考慮!

作者: hiella    時間: 16-1-26 17:58

回覆 喜樂果子 的帖子

多謝你的意見, 因近年小學位競爭激烈, 而深水埗呢間小學, 喺我舊校下午班同他校下午班合併成全日班, 校舍好新, 環境

好大, 大班教收生多, 所以想以20分博下, 至於近家就有一間, 行5分鐘左右到校, 但今年該校要借位給跨區, 覺得好似少人

讀先有位借, 好無奈, 所以選校要考慮好多因素!

作者: babybear    時間: 16-1-26 18:11     標題: 引用:回覆+babybear+的帖子 請問中學網是跟所讀

原帖由 hiella 於 16-01-26 發表

跟小學校網。

作者: MrBeast    時間: 16-1-26 18:18

estherlai 發表於 16-1-26 17:18
我認為學校遠近並不是最重要考慮,而是學校功課多少?是否愉快學習?是否關愛學生?例如,我家樓下有2間小 ...
同意,actual 車程時間才是考慮因素
作者: layerman    時間: 16-1-26 23:35

回覆 HK-MAN 的帖子

認同

作者: jelly-pudding    時間: 16-1-27 01:36     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要

我覺得30分鐘之內較好,一日來回最多一個鐘啦。
假設8點打鐘,7點半出門口即係要7點起身。3點放學返到屋企3點半。小朋友有6小時做功課,溫習,玩,返興趣班,食飯,沖涼,親子。如9點半瞓覺每日有9.5小時睡眠。

作者: jcaling    時間: 16-1-27 09:56

jelly-pudding 發表於 16-1-27 01:36
假設8點打鐘,7點半出門口即係要7點起身。3點放學返到屋企3 ...
認同, 他們始終是小朋友, 唔係大人

作者: BBLAX    時間: 16-1-27 10:43     標題: 回覆:little_yolky 的帖子

我有幾十年呢個習慣,現正近視少於50度。

作者: bubuG    時間: 16-1-27 10:51     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

我覺得一條龍是最一考慮,之後才是location

作者: HK-MAN    時間: 16-1-27 12:36

jelly-pudding 發表於 16-1-27 01:36
假設8點打鐘,7點半出門口即係要7點起身。3點放學返到屋企3 ...
大人都係啦,7點起身返工與6點半起身...個感覺都爭好遠...
作者: natalietyk    時間: 16-1-30 02:12     標題: 引用:小學近屋企好重要!尤其係小學生要返全日,

作者: Tintin926    時間: 16-1-30 13:45

我住紅磡番灣仔,nanny bus車程只需大約20-25分鐘,上車仲遲過校車從炮台山上車
作者: bearcat2003    時間: 16-1-31 08:16     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要

不認同,只可說是較方便。

作者: tkinwong    時間: 16-1-31 10:59     標題: 回覆:小學近屋企有幾重要?

我睇一些津貼名校的校車資料,貫穿兩三個區都有。如果入到名校,我相信家長會容忍這個因素。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5