教育王國

標題: 小二常識 [打印本頁]

作者: manlee22    時間: 16-1-21 20:16     標題: 小二常識

請教大家動態活動可以舉例遠足,但遠足可以舉例為群體活動嗎?老師話不是群體活動是個人活動,怎解呢?唔係通常成班人先去行山咩?

作者: manlee22    時間: 16-1-22 08:55     標題: 回覆:小二常識

請問有冇人幫忙解釋一下呢?

作者: tinaleung    時間: 16-1-22 09:04     標題: 引用:請教大家動態活動可以舉例遠足,但遠足可以

原帖由 manlee22 於 16-01-21 發表
請教大家動態活動可以舉例遠足,但遠足可以舉例為群體活動嗎?老師話不是群體活動是個人活動,怎解呢?唔係 ...
會唔會係因為一個人自己都做到,所以唔係群體。

作者: IloveJJ    時間: 16-1-22 10:30     標題: 引用:請教大家動態活動可以舉例遠足,但遠足可以

作者: chanwendy    時間: 16-1-22 10:41

問題有冇指明係群體先? 如果冇, 老師唔應該話遠足係錯喎.
作者: manlee22    時間: 16-1-22 18:49     標題: 回覆:chanwendy 的帖子

請問是否一個可以做的活動就不可以舉例為群體活動?其實是考試題被扣4分,我問老師行山不是成班人去嗎?他話可一個人去。我覺得一個人去行山比較少同埋出事難找人求救。唔知咁諗啱唔啱題目是請舉例一項群體活動?

作者: chanwendy    時間: 16-1-25 10:49

manlee22 發表於 16-1-22 18:49
請問是否一個可以做的活動就不可以舉例為群體活動?其實是考試題被扣4分,我問老師行山不是成班人去嗎?他 ...
如果問題咁問, 老師又咁理解, 又唔可以話老師錯. 正如壁球你話係群體定個人, 其實兩樣都得, 但既然老師的要求係群體活動係一個人做唔到的才算係, 咁就要跟老師喇.  咁情況, 就只能教小朋友以後要醒目喇.
作者: i2be    時間: 16-1-25 19:21     標題: 回覆:manlee22 的帖子

其實課文有群體活動的例子如足球,為何你要用遠足呢D做例?

作者: tws2010    時間: 16-1-25 21:44

條 問題  出 得 有 問題,  頗vague,  兩 個 答案 都 可以,  在 我 仔 學校,  會 開會 決定,  試 過 類 似 情況,  但 忘記 題目 是否 作 廢,  定 皆大歡喜

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5