教育王國

標題: 蕭明女校 [打印本頁]

作者: mabelc    時間: 15-12-23 21:03     標題: 蕭明女校

亞女鍾意呢間學校,請問各位對呢間學校有什麼評價。thanks

作者: 719117    時間: 15-12-23 23:24     標題: 引用:亞女鍾意呢間學校,請問各位對呢間學校有什

原帖由 mabelc 於 15-12-23 發表
亞女鍾意呢間學校,請問各位對呢間學校有什麼評價。thanks
Good school band 1 英中, 既然女女喜歡,又屬band 1 ,機會也大

作者: ktdanielli    時間: 15-12-24 08:35     標題: 回覆:719117 的帖子

如果考3x/132,有冇機會?個女係教徒,想讀番天主教學校。

作者: gracelam    時間: 15-12-24 08:47     標題: 引用:如果考3x/132,有冇機會?個女係教徒,想

原帖由 ktdanielli 於 15-12-24 發表
如果考3x/132,有冇機會?個女係教徒,想讀番天主教學校。
邊間小學?? 可以睇番舊年升中結果,大約幾多位入到band 1中,推算下有冇機會。

作者: ktdanielli    時間: 15-12-24 09:42     標題: 回覆:gracelam 的帖子

大慨40%band 1, 大抽獎我相信有機。我係想問自行有冇機有得int,同int 啲冇。另有冇人知蕭明幾點返學放學。

作者: NurseSally    時間: 15-12-24 12:51     標題: 回覆:ktdanielli 的帖子

好學校!亦是我母校!英文程度高!如是天主教教友!不妨自行一試!

作者: ktdanielli    時間: 15-12-24 13:25     標題: 回覆:NurseSally 的帖子

自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担心int都乜。另蕭明返學放學係幾點?

作者: gracelam    時間: 15-12-24 14:09     標題: 引用:自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担

原帖由 ktdanielli 於 15-12-24 發表
自行其實問乜?個女都幾怕羞?考第3X/132我担心int都乜。另蕭明返學放學係幾點?

...
前陣子有蕭明簡介會,如小孩未到小六,明年可以去了解一下。

作者: mabelc    時間: 15-12-24 22:19     標題: 回覆:NurseSally 的帖子

咁就好,其實我地是荃灣區但荃灣四間band1都不算太喜歡,所以諗下葵青區,睇完蕭明開放曰亞女好鍾意,啲學生英文好好👍🏼👍🏼

作者: NurseSally    時間: 15-12-25 11:31     標題: 引用:咁就好,其實我地是荃灣區但荃灣四間band1

原帖由 mabelc 於 15-12-24 發表
咁就好,其實我地是荃灣區但荃灣四間band1都不算太喜歡,所以諗下葵青區,睇完蕭明開放曰亞女好鍾意,啲學 ...
我囡响林x 就讀F2, 我就話佢學校內四周都冇蕭明用咁多英文,所以英文好係蕭明優勝之處!

作者: 719117    時間: 15-12-25 11:37     標題: 引用:Quote:原帖由+mabelc+於+15-12-24+發表咁就

原帖由 NurseSally 於 15-12-25 發表
我囡响林x 就讀F2, 我就話佢學校內四周都冇蕭明用咁多英文,所以英文好係蕭明優勝之處!

...

作者: miriam    時間: 15-12-25 14:15

NurseSally 發表於 15-12-25 11:31
  ...
舊年問朋友蕭明同保祿兩間係點時, 朋友講到明一入校門已經要全英對答, 所以學生已經習慣晒用英文溝通.

作者: ktdanielli    時間: 15-12-27 09:46     標題: 引用:Quote:NurseSally+發表於+15-12-25+11:31+

原帖由 miriam 於 15-12-25 發表
舊年問朋友蕭明同保祿兩間係點時, 朋友講到明一入校門已經要全英對答, 所以學生已經習慣晒用英文溝通.
...
我公司有個同事是保祿畢業,佢會考英文是取A的,她說當年讀書有一些外籍修女教他們。兩三月前,和一個蕭明家長傾計,佢個囡讀中4,對蕭明也是讚不絕口。純睇2014和2015DSE英文成績,兩家差别不大。2014年DSE4科主科計保祿好過蕭明,2015年蕭明又好過保祿。我古計考DSE要識考才可取好成績.

作者: miriam    時間: 15-12-27 13:53     標題: 引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-12-25+發表舊年

原帖由 ktdanielli 於 15-12-27 發表
我公司有個同事是保祿畢業,佢會考英文是取A的,她說當年讀書有一些外籍修女教他們。兩三月前,和一個蕭明 ...
兩間都唔差架!

只係蕭明唔岩我囡,保祿岩佢性格,所以舊年揀保祿做自二。

作者: 妹妹頭    時間: 15-12-28 08:46

回覆 miriam 的帖子

我識蕭同保2間同一屆DSE畢業生, 共通點係兩個小朋友都好怕羞, 直頭到左"怕男孩"的地步, 2個小朋友都同我講同一句說話, 話升上大學後, 每做project, 都好怕同男生一組, 但好難冇男生, 所以她們不敢說話, 不發言, 只係做, 我聽完之後, 我老公都有同一種反應, 就係6年都只係同女生一齊, 以至升上大學就會出現依d情況, 所以我同老公都唔會比阿女讀女校, 好彩阿女都唔鍾意讀女校
p.s. 2間女校既英文都算ok, 我識果2個女生, 蕭仍然比保英文強好多

作者: ktdanielli    時間: 15-12-28 10:29     標題: 回覆:妹妹頭 的帖子

讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。在聖堂識到一個女仔,她是在保祿畢業,現在以經做嘢,可以在幾百人面前講嘢,處理事情好醒目,一點也不怕羞。

作者: gracelam    時間: 15-12-28 11:13     標題: 引用:回覆+miriam+的帖子 我識蕭同保2間同一屆D

原帖由 妹妹頭 於 15-12-28 發表

我識蕭同保2間同一屆DSE畢業生, 共通點係兩個小朋友都好怕羞, 直頭到左"怕男孩"的地步 ...
我就是中學讀女校,之後出來做野都好怕羞,特別對住男性, 後來慢慢才適應到!

作者: smartwong    時間: 15-12-28 14:15

這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其他人,所以唔怕羞,性格比較活潑,我都替她高興!  我讀預科時同班有兩批女同學,他們分別來自兩間band one女校,他們都幾nice, 不過他們各有自己的小圈子,平時真係唔多願意同其他男同學一齊,其實這些女同學平時都好健談,有某些較男仔頭,作風爽朗直接,不過他們有一個共通之處,就係一旦有男同學一齊就變得好靜,有點怕羞,搞到班男同學都有點尷尬,不知所措,到分組活動時,例如要做presentation,就要勞煩老師特別安排, 為我們分組。所以話,讀女校唔係唔好,都有其優點,不過就要視乎你女兒的性格是否適合,同埋你想她日後怎樣均衡地發展和度過這六年的中學校園生活。所以話,現在為人父母甚艱難,一點也不易做呢!

作者: ktdanielli    時間: 15-12-28 14:38     標題: 引用:這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其

原帖由 smartwong 於 15-12-28 發表
這個女仔可能是教徒,平日會到教會多接觸其他人,所以唔怕羞,性格比較活潑,我都替她高興!  我讀預科時同 ...
就以我一早就話讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。

作者: bymummy    時間: 15-12-28 14:46     標題: 回覆:蕭明女校

想請教亞囡是九龍城區小學band 1C, 自行選蕭明或保禄會有機會嗎?

作者: 719117    時間: 15-12-28 20:26     標題: 引用:想請教亞囡是九龍城區小學band+1C,+自行選

原帖由 bymummy 於 15-12-28 發表
想請教亞囡是九龍城區小學band 1C, 自行選蕭明或保禄會有機會嗎?
有機會

作者: mabelc    時間: 15-12-28 20:59     標題: 回覆:妹妹頭 的帖子

其實一直就係呢個問題所以十五十六,不過又鍾意呢間學校

作者: elbar    時間: 15-12-28 21:30

bymummy 發表於 15-12-28 14:46
為何去咁遠
作者: ktdanielli    時間: 15-12-29 10:08     標題: 引用:Quote:原帖由+bymummy+於+15-12-28+發表想

原帖由 719117 於 15-12-28 發表
有機會
2間都有機會?

作者: bymummy    時間: 15-12-29 10:27     標題: 回覆:elbar 的帖子

因為家住青衣呢,想囡囡返學近d

作者: 719117    時間: 15-12-29 15:48

ktdanielli 發表於 15-12-29 10:08
2間都有機會?
yes, exactly

作者: mingmama    時間: 15-12-29 16:02     標題: 引用:Quote:ktdanielli+發表於+15-12-29+10:08+2

原帖由 719117 於 15-12-29 發表
yes, exactly
蕭明B1C機會不太大吧

作者: gracelam    時間: 15-12-29 16:42     標題: 引用:Quote:原帖由+719117+於+15-12-29+發表yes,

原帖由 mingmama 於 15-12-29 發表
蕭明B1C機會不太大吧
九龍城區小學b1c可能得,要睇睇邊間小學。

作者: miriam    時間: 15-12-30 00:17

妹妹頭 發表於 15-12-28 08:46

我識蕭同保2間同一屆DSE畢業生, 共通點係兩個小朋友都好怕羞, 直頭到左"怕男孩"的地步 ...
我識既都 ok 無話怕男生, 怕既話我估係自細已經係咁, 唔會話係讀左女校先怕.

作者: miriam    時間: 15-12-30 00:18

蕭係 B1B 機會不大, 保 B1C 都會有機會.

作者: ktdanielli    時間: 15-12-30 15:26     標題: 引用:Quote:妹妹頭+發表於+15-12-28+08:46+回覆+

原帖由 miriam 於 15-12-30 發表
我識既都 ok 無話怕男生, 怕既話我估係自細已經係咁, 唔會話係讀左女校先怕.
你說出重點了。一般家長的課外活動,就是補習和興趣班,應該多點群體活動,例如童軍、青年中心義工、如果有信仰,可以在教會服務,對成長和長大後工作,十分有幫助。

作者: cnc    時間: 16-1-4 23:20

ktdanielli 發表於 15-12-24 13:25

...
返8am 放4pm
作者: wonglily    時間: 16-1-5 08:45

唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。
作者: ktdanielli    時間: 16-1-5 14:00     標題: 引用:唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。

原帖由 wonglily 於 16-01-05 發表
唔試唔知,唔試會唔會後悔?會就一定要試。
選校quota 只得2次, 一定要有把握,所以才問來問去。

作者: wonglily    時間: 16-1-6 05:53

ktdanielli 發表於 16-1-5 14:00
選校quota 只得2次, 一定要有把握,所以才問來問去。
自行同抽獎有著複雜問題,如果你確定你囡囡係B1學生,自行選擇只係為咗入到所選嘅學校,而唔係想入嘅學校,到時見到其他比囡囡差的B1同學都入到妳囡囡喜歡嘅學校,你同你囡囡會唔會後侮先,因為你選自行會收你嘅學校,而如你所願收咗你,你就無得抽學校嘅機會。
作者: ktdanielli    時間: 16-1-6 10:31     標題: 引用:Quote:ktdanielli+發表於+16-1-5+14:00+選

原帖由 wonglily 於 16-01-06 發表
自行同抽獎有著複雜問題,如果你確定你囡囡係B1學生,自行選擇只係為咗入到所選嘅學校,而唔係想入嘅學校, ...
更係唔後悔。自行和抽獎都是揀同一校做第一。

作者: gigayan    時間: 16-1-6 12:31

想問如KTS內成績在全級50%內, 自行蕭明有機會嗎?
作者: wonglily    時間: 16-1-6 13:25

ktdanielli 發表於 16-1-6 10:31
更係唔後悔。自行和抽獎都是揀同一校做第一。
亦都係大部份人的選校方法,我校很多家長自行只填自行1,就係怕填自2時,比自行2收咗,無咗抽獎嘅機會。
所以學生抽獎一定設保險線,怕唔知碌咗去邊,同埋要預備定去第幾選擇就要叩門嘅準備。
作者: dobbybabie    時間: 16-1-6 14:47     標題: 引用:Quote:ktdanielli+發表於+16-1-6+10:31+更

亦都係大部份人的選校方法,我校很多家長自行只填自行1,就係怕填自2時,比自行2收咗,無咗抽獎嘅機會。
所 ...
咁你小朋友學校家長應是仁紀或仁立了,林護有聯系位抽,正常非林護唔嫁既同學祗選—間好正路。如唔是雙仁既同學就唔好咁博了,都是填多間自行2會好的。

作者: wonglily    時間: 16-1-6 16:10

dobbybabie 發表於 16-1-6 14:47
咁你小朋友學校家長應是仁紀或仁立了,林護有聯系位抽,正常非林護唔嫁既同學祗選—間好正路。如唔是雙仁既 ...
其實我都有個好有趣嘅問題想知,有無雙仁學生自行1填林護,自行2填皇仁或填喇沙呢D全統名校而被收咗呢。
作者: gracelam    時間: 16-1-6 17:31     標題: 引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-1-6+14:47+咁

其實我都有個好有趣嘅問題想知,有無雙仁學生自行1填林護,自行2填皇仁或填喇沙呢D全統名校而被收咗呢。 ...
如果勁學生响自行一已經比林護收左!

作者: dobbybabie    時間: 16-1-6 17:34     標題: 引用:Quote:dobbybabie+發表於+16-1-6+14:47+咁

其實我都有個好有趣嘅問題想知,有無雙仁學生自行1填林護,自行2填皇仁或填喇沙呢D全統名校而被收咗呢。 ...
真是唔知,但知有自行一皇仁/喇沙,自行二林護既俾自行一收咗。

作者: miriam    時間: 16-1-6 18:40

dobbybabie 發表於 16-1-6 14:47
咁你小朋友學校家長應是仁紀或仁立了,林護有聯系位抽,正常非林護唔嫁既同學祗選—間好正路。如唔是雙仁既 ...
我朋友講老師叫佢一定要填埋自二, 唔好剩填自一揀林護, 唔排除因為咁有少數學生派位後要返轉頭去林護叩門.

作者: wonglily    時間: 16-1-6 19:50

dobbybabie 發表於 16-1-6 17:34
真是唔知,但知有自行一皇仁/喇沙,自行二林護既俾自行一收咗。
所以我說你若果填自行2,就一定唔好後悔比自行2收咗,或者你有機會被大抽獎抽中的機會而後悔。
作者: miriam    時間: 16-1-7 02:44

wonglily 發表於 16-1-6 19:50
所以我說你若果填自行2,就一定唔好後悔比自行2收咗,或者你有機會被大抽獎抽中的機會而後悔。 ...
所以我囡小學都封定後路, 派到自行或甲乙一既學生係唔會寫推薦信, 主因就係自行兩間一定係家長鍾意架喇, 甲乙一都係, 入到仲要叩門, 留返機會畀派得差少少既學生喇.

升中講座時既實例, 有學生入左自二既中學, 原來家長只鍾情自一, 當然去叩門喇, 最終自一唔收, 所以負責既老師都講到明, 真係非君不嫁時唔好填自二, 免得入左自二時要翻叩自一.

作者: moonngbaby    時間: 16-1-10 00:44

其實我都有咁諗過...個人真係想個女入蕭明...所以已早早打算自行一同甲乙一都係蕭明...
甲乙二都一定填保祿...只是考慮保祿排唔排自二...
不過...最後...保祿我都排左自二...事但一間我都高興...

作者: moonngbaby    時間: 16-1-10 00:45

其實如果好似我咁排...到出左結果係唔係都唔知係邊個階段收左...
作者: wonglily    時間: 16-1-10 05:28

收你嘅學校唔講你唔會知。
作者: chocolatebean    時間: 16-1-10 15:31

ktdanielli 發表於 15-12-28 10:29
讀得女校就遇左會同男仔接觸機會小左,所以要在校外補救番。在聖堂識到一個女仔,她是在保祿畢業,現在以經做 ...
可能而家家庭生得少,如果屋企得姊妹,冇兄弟,再讀女校,就真有可能出現你講既情況,影響社交,甚至將來拍拖

我都係讀傳統女校,同男仔相處冇問題,唔會怕羞,仲係鍾意同男仔傾多D,因為冇女仔比較煩,又長氣小器,皆因我中學時參加唔少課外活動,屋企又有兄弟。

作者: chocolatebean    時間: 16-1-10 15:34

KLN CITY會睇高一線,所以誇區過來有JETSO,值得試

作者: chocolatebean    時間: 16-1-10 15:34

bymummy 發表於 15-12-29 10:27
因為家住青衣呢,想囡囡返學近d
同屋企地址抽,如肯定係B1,入硬

作者: chocolatebean    時間: 16-1-10 15:37

gracelam 發表於 16-1-6 17:31
如果勁學生响自行一已經比林護收左!
唔會,以往仁立仁紀頭5名都冇係自行時被LW收

作者: chocolatebean    時間: 16-1-10 15:43

moonngbaby 發表於 16-1-10 00:44

其實我都有咁諗過...個人真係想個女入蕭明...所以已早早打算自行一同甲乙一都係蕭明.. ...
如果你女女肯定係B1,又好鍾意SM,唔建議你自2填PP。因為自1未必會即收你女女,反而到乙1你填SM,係一定收硬,過去咁多年乙1填SM係入晒,乙2揀既都仲有50%有位入到,所以B1女只要乙1填SM係入硬,你自2已選PP,如果自1SM唔收你,咁自2就會比PP收左。雖然PP都唔差,但唔需要係自行時咁保險,因為乙2填PP都未遲

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5