教育王國

標題: 收到聖士提反書院附屬小學 reject letter [打印本頁]

作者: huimcedu    時間: 15-12-12 16:40     標題: 收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

感覺很不好, 它用的字眼是 '面試表現未如理想'。
入左 second in, 面試出來自己講識答晒,  我只可說佢唔係你想要既學生,點解要用未如理想咁緊要。
我要盡快忘記佢!

作者: www    時間: 15-12-12 17:06

huimcedu 發表於 15-12-12 16:40
入左 second in, 面試出來自己講識答晒,  我只可說佢唔 ...

用「面試表現未如理想」真不應該,始終申請人只是一個五六歲的小朋友,Reject 也算了,不要叫人太難受!

願及小朋友及家長的感受,應該用類似「因學位有限,故未能給予取錄,實在抱歉!」的字眼。

忘記這信吧!告訴小朋友,他的表現已經很好,只因競爭太激烈,前面還有更好的學校等待著他!

忘記背後,努力面前!

作者: huimcedu    時間: 15-12-12 17:08     標題: 回覆:www 的帖子

已撕掉了

作者: Kidultdaddy    時間: 15-12-12 17:24     標題: 回覆:huimcedu 的帖子

真係嬲!什麼是未如理想?連評分標準都無的面試學咩人講未如理想?真係嬲,我地啲家長比啲學校考這樣考那樣,但樣樣都係靠估架咋,冇人話過我地知考核範圍!現在用未如理想?

這學校的Admin真係好極有限!

作者: 6903658    時間: 15-12-12 19:04

如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再寄返學校!!!
作者: Kidultdaddy    時間: 15-12-12 19:13     標題: 引用:如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再

原帖由 6903658 於 15-12-12 發表

作者: Jane1983    時間: 15-12-12 19:16

入到2nd in,有交待啦!5歲人仔吾容易。樓主咪理佢點寫,擺明寫信的人無腦,亦無同理心。
作者: fishchow    時間: 15-12-12 19:26     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

學校的回應 太唔得體。我收過港同 2nd in 後reject, 好接受,完全冇 hard feeling !

作者: Lucifer3960    時間: 15-12-12 19:38

回覆 huimcedu 的帖子

算啦, 個校長衛燕華是菲律賓大學太歷國立大學(Tarlac State University,TSU)畢業, 流流地, 唔識體諒人心情.加油, 大把好學校好過呢間.

作者: Snoopyboy    時間: 15-12-12 19:44     標題: 引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-12-12+19:3

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-12 發表

真的嗎?

作者: huimcedu    時間: 15-12-12 20:01     標題: 引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-12-12+發

原帖由 Snoopyboy 於 15-12-12 發表
真的嗎?
我講大話做咩?應該有其他家長都收到。

作者: huimcedu    時間: 15-12-12 20:03     標題: 引用:學校的回應+太唔得體。我收過港同+2nd+in+

原帖由 fishchow 於 15-12-12 發表
學校的回應 太唔得體。我收過港同 2nd in 後reject, 好接受,完全冇 hard feeling !

...
我都係, 我收埋左係考小一 file, 完全無想過要掉左佢。

作者: Nath    時間: 15-12-12 20:19     標題: 回覆:Lucifer3960 的帖子

呢封信既字眼確實用得唔好,應該好好咁改善。但又關校長讀咩大學事呢?校長讀呢間大學都係經HKMA 報,好多人都有經佢報讀課程,唔通咁就等於大家都有問題?況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業。再加上,學校本身真係一間好學校;一件事還一件事,硬要將其他事一齊講,有欠公允!

作者: Lucifer3960    時間: 15-12-12 21:04     標題: 回覆:Lucifer3960 的帖子

據教育局註冊非本地課程資料,TSU的教育管理博士課程主辦者為HKMA,不過HKMA早前發表聲明,稱主要負責推廣、招生、行政支援、統籌工作及部份教學安排。至於審批學生入學及學分豁免、評核課程作業及論文、安排論文答辯及保存學員和畢業生的記錄,則由TSU的香港辦事處,亦即國力書院負責,HKMA不會干涉TSU如何管理其香港辦事處。

作者: Nath    時間: 15-12-12 21:20     標題: 回覆:Lucifer3960 的帖子

呢d 都係HKMA 事後既聲明!再者我針對既係何解要將2件事混仲為一談。作為家長,我會要求自己對事情係有客觀既判斷,唔會東拉西扯將d事混在一齊。

作者: kellyfan    時間: 15-12-12 23:19     標題: 引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-12-12+19:3

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-12 發表

沒有考這個學校。這些字眼沒有顧及讀者感受,雖說勝者為王是社會大部分現象,但也不必急於讓5、6歲小孩承受吧! 對,我家小孩自己都會讀這些信!當然有家長會話你不必比小朋友看,每個人做法不同。 聽說這學校去年的3rd in 要家長討論一個topic (辯論?!), 這又不知是什麼理由。 今年改為家長present 一個現場抽的topic。 工作多年,就知道一個機構,都是看老闆的風氣去做事及選人。 所以我認同你的看法,我選學校,也重視校長本身的言行和口碑.... 學歷本來不是最重點,但學歷有疑點或從一些一般人都不會選的學校得來,這就真是汗顏....

作者: lymchau    時間: 15-12-12 23:52     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

中文水平如此差的學校,不讀也罷!

作者: Lindytiger    時間: 15-12-12 23:56

唔好意思,我真係無法認同讀呢間大學就代表有問題!報紙已澄清校長既博士学位無任何做假或不洽當問题。點解硬要話到人地係滿有疑點呢?再者,3rd in 唔係咩辯論,如果無參與過就唔好亂講。大家有權選適合自己既學校,但單憑道听途说就下判断, really not make sense!
作者: cchappyforever    時間: 15-12-13 00:07

huimcedu 發表於 15-12-12 16:40
入左 second in, 面試出來自己講識答晒,  我只可說佢唔 ...
學校用的字眼太 harsh, 唔得體, 樓主不要介懷吧, 能入2nd in 小朋友已很叻.

作者: www    時間: 15-12-13 00:13

Lucifer3960 發表於 15-12-12 19:38

算啦, 個校長衛燕華是菲律賓大學太歷國立大學(Tarlac State University,TSU)畢業 ...
【本報訊】國力書院涉偽造文件助學生極速畢業,《蘋果》進一步發現,捲入醜聞的兩間菲律賓大學原來頗受港人歡迎,小學校長、上市公司總經理及多名樹仁大學教員都是其畢業生。曾入學的創新及科技諮詢委員會成員楊全盛直指師資「流流哋」,因此中途退學。教育局已去信國力要求提供資料,不排除轉介執法機關跟進。(記者:陳建平 袁柏恩)

鄭琴淵及蔡思貝就讀的菲律賓大學分別是太歷國立大學(Tarlac State University,TSU)及比立勤國立大學(Bulacan State University,BSU)。消息透露,聖士提反書院附屬小學校長衛燕華與鄭琴淵一樣,都是TSU的教育管理博士。該小學網頁清楚列明副校長及多名主任的學歷及所屬大學,偏偏校長衛燕華只有教育管理博士銜頭,卻無列明大學名字,本報曾聯絡衛但未獲回覆。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20151113/19371128

作者: 猪猪侠    時間: 15-12-13 00:13     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

"況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業"

2 years - part time or full time? A Doctor of Education (EdD) from any reputable universities would normally require 3 years of full time, or 4 years (with work committments, most need to take 6 years, many more end up giving it up). I have never known anyone who could finish a doctorate degree in 2 years full time, let alone part time.  Imagine the quality of research one can achieve in such a short time.  Calling youself a "Dr." with a degree from a questionable university amounts to cheating.  

作者: 猪猪侠    時間: 15-12-13 00:15     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

or at least 4 years part time...

作者: www    時間: 15-12-13 00:25

猪猪侠 發表於 15-12-13 00:13
"況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業"
2 years - part time or full time? A Doc ...

「讀左2年多做埋論文先畢業」

即使在香港讀港大中大的博士學位,Full-time 至少要讀3年,Part-time 至少要讀4年時間。而且要在學術期刊發表學術論文。

用Distance Learning方法 Part-time「讀」菲律賓的「博士」,竟然可以2年多,在學術期刊發表了零篇學術論文,便可以畢業,情況和葛貝帆「博士」一樣!

作者: Lindytiger    時間: 15-12-13 00:26

回覆 猪猪侠 的帖子

唔好意思,我唔明點解讀個博士学位4年就代表係認受性高,時間少於呢個就係有問題。呢個標準由邊個定?
作者: www    時間: 15-12-13 00:30

Lindytiger 發表於 15-12-12 23:56
唔好意思,我真係無法認同讀呢間大學就代表有問題!報紙已澄清校長既博士学位無任何做假或不洽當問题。點解硬要話到人地係滿有疑點呢?再者,3rd in 唔係咩辯論,如果無參與過就唔好亂講。大家有權選適合自己既學校,但單憑道听途说就下判断, really not make sense! ...

用2年多 Distance Learning方式part-time 讀完,發表了零篇學術論文,便得到了「博士」......

Does it make any sense?
可能只有葛貝帆「博士」才會覺得沒有疑點,遲些鍾樹根「博士」可能亦才覺得沒有問題...

作者: kellyfan    時間: 15-12-13 00:36     標題: 引用:"況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀

原帖由 猪猪侠 於 15-12-13 發表

2 years - part time or full time? A Doc ...
其實我都是看完最近呢d news,先知道有「大學」 可以2年distance learning 都拿到phd! 自己的朋友最快都是4年讀完,無論hk or 已發展國家的大學,不是最top,只是全國10幾名的大學都要4年以上... 真是看呢d news 先學到呢d 野。幫人儘快讀完phd 都是一門生意,一門學問。

作者: Lindytiger    時間: 15-12-13 00:40

回覆 www 的帖子

你引用葛貝帆做例子前,應該先了解下個case 係点。根本就係兩碼子事!BK 實在太多失實既說法,我都係睇唔過眼要出聲。
作者: www    時間: 15-12-13 00:47

Lindytiger 發表於 15-12-13 00:40
回覆 www 的帖子

你引用葛貝帆做例子前,應該先了解下個case 係点。根本就係兩碼子事!BK 實在太多失實既 ...

兩位都是用Distance Learning 方式 Part-time 用了約 2年,便完成了「博士」。

兩位都是在學術期刊發表了零篇學術文章。

兩位都是不能公開自己的「博士論文」。

兩位都是不能公開自己的「博士」導師是誰。

希望你先了解下個case 係点,再思考這個問題:『用2年多 Distance Learning方式part-time 讀完,發表了零篇學術論文,便得到了「博士」...... Does it make any sense?』

作者: Lindytiger    時間: 15-12-13 00:52

有趣有趣,呢D就算做了解!Anyone, 呢個topic 我覺得無野值得再討論,不再作回應!
作者: www    時間: 15-12-13 01:04

Nath 發表於 15-12-12 20:19
呢封信既字眼確實用得唔好,應該好好咁改善。但又關校長讀咩大學事呢?校長讀呢間大學都係經HKMA 報,好多人都有經佢報讀課程,唔通咁就等於大家都有問題?況且,報紙都已呈清校長冇經任何捷徑,讀左2年多做埋論文先畢業。再加上,學校本身真係一間好學校;一件事還一件事,硬要將其他事一齊講,有欠公允!...

用 Distance Learning Part-time 「讀左2年多」,沒有發表任何學術文章,便可以畢業,算不算最大的「捷徑」呢?

作者: Tsundis    時間: 15-12-13 08:37     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

只是路過,
之前真沒有想過有人會去報一個菲大學既博士學位,觀感上除了為貪「門檻低」同「快快趣」好難諗到有其他原因。

作者: lightingchung    時間: 15-12-13 10:07     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-12-13+01:13+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-13 發表
其實佢同係掏寳買,只係好少少咋. 因為有"坐底"簽到"(有乜真到真係唔知)2年,再將自己之前寫嘅野extend 吓。反而覺得震驚的,仲有人話啱。

作者: nama    時間: 15-12-13 10:26     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

真係路過睇唔過眼要出聲,part time PhD 不是問題,PhD最重要係在study的範疇中冇出有貢獻的paper,如果齋讀書做下普通論文功課,只比錢比時間的話,咁係人都去讀啦!

作者: www    時間: 15-12-13 12:36

nama 發表於 15-12-13 10:26
真係路過睇唔過眼要出聲,part time PhD 不是問題,PhD最重要係在study的範疇中冇出有貢獻的paper,如果齋讀書做下普通論文功課,只比錢比時間的話,咁係人都去讀啦! ...

Agree. Part time PhD 不是問題,但 Distance Learning 很多時都有問題,尤其是沒能力發表任何學術論文的而得到的所謂「博士」。很多時這些所謂「博士」,只會登出所謂「博士」學位,但不敢公開取得所謂「博士」的大學名字。

作者: eng_f_f    時間: 15-12-13 19:54

作者: lightingchung    時間: 15-12-13 20:03     標題: 引用:呢間學校咁都有人報

原帖由 eng_f_f 於 15-12-13 發表
呢間學校咁都有人報
咪係,報distance learning 都會睇下間學校排名或上網調查下,正常都報英澳美。咁有知識無理由唔知吓嘩。

作者: 786    時間: 15-12-13 21:51     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

讀甚麼博士不重要。只看她批準以這信去作reject letter,已明白其風範。

作者: SandraLeung2012    時間: 15-12-13 22:10     標題: 回覆:Kidultdaddy 的帖子

佢哋admin好串,我記得6月交表時,唔同你講野,叫你自己睇,唔對申報資料,我心想,我長途跋涉去你學校交表,都好有誠意,甘樣的態度,唉!點教出好學生

作者: meowymeowy    時間: 15-12-13 22:17     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

明明話緊封reject letter用字變左去攻擊校長既?

作者: Amazon77    時間: 15-12-13 23:09

我長途拔涉去DGJS交表, 佢地完全唔會幫你檢查任何資料,只叫你放入紙箱內, 校長亦名言不會再解釋所需文件的意思, Mrs.Dai 仲話如果家長連簡單既application requirement 都睇唔明或自己會有錯漏,咁真抱歉,,,,,,,,,若如SandraLeung2012之意,DGJS亦教不出好學生!

見到呢個post 後,更欣賞St Stephen 㨂學生,家長既能力! 果然嚴選家長和學生質素, filter out those (令人汗顏既)家庭! (It's not right to be offensive like the others in this post, better to modify the adjectives to describe theses kinda parents .... 😑)

作者: Nath    時間: 15-12-13 23:18     標題: 回覆:Amazon77 的帖子

Well said

作者: www    時間: 15-12-14 01:16

6903658 發表於 15-12-12 19:04
明白

作者: Lucifer3960    時間: 15-12-14 06:26     標題: 引用:+本帖最後由+www+於+15-12-14+01:17+編輯+\

原帖由 www 於 15-12-14 發表

明白
x2

作者: Jane1983    時間: 15-12-14 07:26

lightingchung 發表於 15-12-13 10:07
其實佢同係掏寳買,只係好少少咋. 因為有"坐底"簽到"(有乜真到真係唔知)2年,再將自己之前寫嘅野extend 吓。 ...
係,最驚係睇到有人支持,話吾問題。咁都無問題,不如人人去淘寶買,何必寒窗苦讀。
作者: vinik    時間: 15-12-14 13:29

huimcedu 發表於 15-12-12 20:01
我講大話做咩?應該有其他家長都收到。
你誤會啦, Snoopyboy只是回應 Lucifer3960  講關於校長既事件, 唔係你封信既真確性。

作者: MMVV    時間: 15-12-14 13:30     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

如果講在港distance learning, 質素肯定ouhk, 原因它本身制度,設施是找自 ouuk, 連好多course material 都是引至ouuk。其他好多掛個名在港連圖書館都無,大概是揾錢吧。

作者: Gloria0510    時間: 15-12-14 14:16     標題: 引用:如果係我收到咁樣的信,我可能會撕爛之後再

原帖由 6903658 於 15-12-12 發表
有學生名部份唔好寄返去啦!

作者: Char_Mom    時間: 15-12-14 18:20     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

其實各位St Stephen's fans不需要feel offended. 樓主是説出是事實,這樣一張rejection letter真的太小家了,絕不似好學校作風,也沒氣量,如果我收到,也一定會嬲爆
利申:沒報此校、將來亦沒打算報

作者: wu_ho_yan    時間: 15-12-14 18:55     標題: 回覆:Char_Mom 的帖子

其實我今年也有報這間學校, 我的經驗不是太差, 學校文員也很好。不過自從知道校長的學歷有點問題後, 我對這間學校改觀, 姑勿論她的博士是否名副其實, 但我想香港人一般都會選一些傳統的大學來進修, 加上校長本人也從來沒有光明正大地報上自己修讀博士的大學, 可見她也有點羞之於口。作為一位校長, 行事要磊落, 否則怎能成為學校師生的階模?
有人說, 一封信怎可扯到校長頭上? 我想大家都明白小學的校長正正就代表著學校的方向, 或者她真的是一個好有愛心的校長, 不過有些事情她可能有點急進了...

作者: cancandace    時間: 15-12-15 11:59

They have started mailing out reject letter? I thought they will only do in one batch in Feb....
作者: www    時間: 15-12-15 13:44

wu_ho_yan 發表於 15-12-14 18:55
其實我今年也有報這間學校, 我的經驗不是太差, 學校文員也很好。不過自從知道校長的學歷有點問題後, 我對這間學校改觀, 姑勿論她的博士是否名副其實, 但我想香港人一般都會選一些傳統的大學來進修, 加上校長本人也從來沒有光明正大地報上自己修讀博士的大學, 可見她也有點羞之於口。作為一位校長, 行事要磊落, 否則怎能成為學校師生的階模?

有人說, 一封信怎可扯到校長頭上? 我想大家都明白小學的校長正正就代表著學校的方向, 或者她真的是一個好有愛心的校長, 不過有些事情她可能有點急進了...
Well said.

作者: Doris_Ray    時間: 15-12-15 14:00

wu_ho_yan 發表於 15-12-14 18:55
其實我今年也有報這間學校, 我的經驗不是太差, 學校文員也很好。不過自從知道校長的學歷有點問題後, 我對這 ...

Well said

路過,對呢間學校無興趣,無報。

作者: retriever    時間: 15-12-15 14:39

Nath 發表於 15-12-12 20:19
呢封信既字眼確實用得唔好,應該好好咁改善。但又關校長讀咩大學事呢?校長讀呢間大學都係經HKMA 報,好多 ...

REJECT 信事件, 唔應該拉校長學歷說事....

但係封REJECT信會用呢D 字眼出街 (一般會話學位有限, 或者直接UNSUCCESSFUL 這些中性字眼), 確係反映到D 野, 因為唔係無招生經驗...

直接評論隨時比人圍, 或者側面講下...

話說萍果報徐緣早兩年有篇文講關於考小, 佢話人地去某校(無話係SSCPS)簡介會聽下學校課程, 點樣威水史, 佢反而會留意下學校校長同幫佢既老師們既互動, 老師們對學生又係點?.... 譬如: 他留意到當老師主動向校長遞水, 校長目無表情接過來...
SSCPS 簡介會當天有跟不同老師交流, 簡單說, 老師們似乎很怕校長!

作者: twotwoshing    時間: 15-12-15 14:45

retriever 發表於 15-12-15 14:39
REJECT 信事件, 唔應該拉校長學歷說事....

但係封REJECT信會用呢D 字眼出街, 確係反映到D 野, 因為唔係無 ...
對,簡介會唔好只睇門面野,有時校長對嘉賓、家長笑笑口,但未出到門口已經黑口黑面對住老師,你可以想像學校的文化
作者: Vivihee    時間: 15-12-16 07:11

If you feel angry about the letter, please tell them directly. I believe many other people may have the same feeling after received such letter. Tell them what u feel and hope that they can make adjustment. If this is a good school, they will consider your comment. Also, I think this is also a good way to show your kids how you face challenge.
作者: monchichi0927    時間: 15-12-17 00:17     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

I love this school very much! But they rejected my son in the first round already. This school is the top one in my mind.

作者: xyz777    時間: 15-12-20 12:09

你認為學校根本無做錯 你考得唔好,人哋唔收你係你嘅問題 人哋寄reject letter有咩問題? 字眼harsh? 咁你要人哋寫道歉信先收貨

我認同Amazon77 嘅講法,好欣賞sscps嘅收生能力!
作者: emilylaugg    時間: 15-12-20 12:12     標題: 回覆:收到聖士提反書院附屬小學 reject letter

未如理想都入到佢哋的第二round , 寫嘢果個同校長都無腦的!

作者: emilylaugg    時間: 15-12-20 12:15     標題: 回覆:monchichi0927 的帖子

多數大方D用學位有限

作者: Lucifer3960    時間: 15-12-20 12:52     標題: 引用:你認為學校根本無做錯+你考得唔好,人哋唔

原帖由 xyz777 於 15-12-20 發表
你認為學校根本無做錯 你考得唔好,人哋唔收你係你嘅問題 人哋寄reject letter有咩問題? 字眼harsh? 咁你 ...

果位Amazon 77,都唔知係唔係香港人,可能住大陸,女拔位處九龍區市中心,佢竟然話要長途拔涉......地鐵都到啦.

作者: lightingchung    時間: 15-12-21 00:47     標題: 引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+15-12-20+16:5

原帖由 Lucifer3960 於 15-12-20 發表
寫rejecter letter 都寫得唔大體,希望入得去唔係教咁寫。

作者: huimcedu    時間: 15-12-22 23:20     標題: 引用:你認為學校根本無做錯+你考得唔好,人哋唔

原帖由 xyz777 於 15-12-20 發表
你認為學校根本無做錯 你考得唔好,人哋唔收你係你嘅問題 人哋寄reject letter有咩問題? 字眼harsh? 咁你 ...

由考幼稚園到小學,其實大家都知道學術成績唔代表一切,識答晒唔一定會收,唔識答也不代表沒有機會,每間學校收生都有自己一套,那如何定義成績不好呢?
我對呢個遊戲睇得好開,收 reject letter 其實好小事,開題只是想和大家分享我當時既感受,從來沒想過要什麼道歉,道什麼歉呢?學校只是寫了一封用詞不太好的信而已。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5