教育王國

標題: 學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎? [打印本頁]

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 00:47     標題: 學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎?

真心請教!!! 小兒今年k2, 打算下年考直資/私立小一, 眼見身邊出身名幼的家長都開心報喜, 開始有d擔心直資/私小會否因為我家小兒不是出身名幼而減低入讀機會? 自問小兒尚算聽話聰敏, 有外補, 每日在家有再加強中英數。 請問各位有經驗的家長, 我是否真是痴心妄想? 請問有冇家長可以分享下心得嗎? 感激! 感激!

作者: littledesigner    時間: 15-12-11 01:54     標題: 回覆:Miffy_Joey 的帖子

吾認同

作者: turtleto    時間: 15-12-11 02:17     標題: 回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎

不用擔心,侄仔3年前考到SFA,培正,蔡繼友,陳守仁。

作者: Lsm948    時間: 15-12-11 03:57     標題: 引用:不用擔心,侄仔3年前考到SFA,培正,蔡繼友

原帖由 turtleto 於 15-12-11 發表
請問邊間幼稚園?

作者: B.B.BaBa    時間: 15-12-11 07:38     標題: 回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎

機會實有,但期望就唔好定得太高

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 08:04     標題: 引用:機會實有,但期望就唔好定得太高 +

原帖由 B.B.BaBa 於 15-12-11 發表
機會實有,但期望就唔好定得太高
真ga???

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 08:06     標題: 引用:不用擔心,侄仔3年前考到SFA,培正,蔡繼友

原帖由 turtleto 於 15-12-11 發表
請問小朋友有咩特質可以得到小學的取錄呢?

作者: cyyuen0120    時間: 15-12-11 08:50     標題: 回覆:Miffy_Joey 的帖子

不用擔心,我女都係學卷學校,唔係多offer 但都有私收,但唔好期望太高,找到適合的更重要

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 08:58     標題: 引用:不用擔心,我女都係學卷學校,唔係多offer+

原帖由 cyyuen0120 於 15-12-11 發表
不用擔心,我女都係學卷學校,唔係多offer 但都有私收,但唔好期望太高,找到適合的更重要

...
多謝分享! 請問你女兒有冇外補? 佢學d 咩ga?

作者: TwogirlsMama    時間: 15-12-11 09:10     標題: 回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎?

一定有,放心。

作者: charlottechy    時間: 15-12-11 09:22

努力啲刨多啲EK啦, 大把例子!!
其實你只要問番你間幼稚園嘅老師, 就已經略知一二囉...
作者: HK-MAN    時間: 15-12-11 09:42

Miffy_Joey 發表於 15-12-11 00:47
真心請教!!! 小兒今年k2, 打算下年考直資/私立小一, 眼見身邊出身名幼的家長都開心報喜, 開始有d擔心直資/ ...
你小朋友又聽話又聰敏去邊間學校都實收啦,一定名列前茅放心..
作者: ffaye    時間: 15-12-11 09:47     標題: 引用:真心請教!!!+小兒今年k2,+打算下年考直資/

原帖由 Miffy_Joey 於 15-12-11 發表
真心請教!!! 小兒今年k2, 打算下年考直資/私立小一, 眼見身邊出身名幼的家長都開心報喜, 開始有d擔心直資/ ...
學校無升小統計俾家長參考嗎?有無上幼稚園website睇下?

作者: melody228    時間: 15-12-11 09:53     標題: 回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎?

知道唔少一線名校甚至神校都有收過學券幼園及不出名的村校N無仔女入讀,最重要係小朋友有能力和潛質

.唔敢講全部學校都唔睇幼園或其他背景,亦唔敢講邊幾間好重視出身,但有能力的村校仔報多幾間直私,肯定實有一線校賞識及有offer,加油!

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 09:54     標題: 引用:Quote:原帖由+Miffy_Joey+於+15-12-11+發表

原帖由 ffaye 於 15-12-11 發表
學校無升小統計俾家長參考嗎?有無上幼稚園website睇下?
有睇, 14-15 年度有3人入了直資

作者: turtleto    時間: 15-12-11 09:54     標題: 引用:Quote:原帖由+turtleto+於+15-12-11+發表不

請問小朋友有咩特質可以得到小學的取錄呢?
喜歡看書,記性好,有語言天份

作者: 已刪除用戶    時間: 15-12-11 09:55     標題: 引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-12-11+發表學校

甘就少左D

作者: cyyuen0120    時間: 15-12-11 10:07     標題: 回覆:Miffy_Joey 的帖子

英,數,普同其他興趣班

作者: ffaye    時間: 15-12-11 10:14     標題: 引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-12-11+發表學校

其實好多因素會影響到個統計。例如,如果呢間幼稚園大部分家長都target津小,咁出去考既自然少。又例如父母本身唔係直私校友,考同考到既人數亦會有影響。

我小朋友都係學券幼稚園,舊年都有兩三間唔錯既直資收左。我覺得考小一round 1 主要睇小朋友臨場表現,round 2 睇學術或解難,round 3睇你係咪麻煩怪獸父母。

我仔外向,大部分round 1都ok有2nd in,但我平時無要佢認字,又少伴讀,所以大部分都round 2 止步。如小朋友唔係怕羞型,你又好想小朋友入直資,建議你同佢讀多d書,好過參加面試班!

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 10:22     標題: 引用:知道好多一線名校甚至神校都有收過學券幼園

原帖由 melody228 於 15-12-11 發表

知道唔少一線名校甚至神校都有收過學券幼園及不出名的村 ...
多謝支持... 令我像打了一支強心針一樣!.. 我自問都算是用心教養小朋友的家長, 這幾天不停回想... 我到底有沒有幫小朋友簡錯了幼稚園!!! 回想當天選校, 只希望小朋友能有個大校園, 可以開開心心享受幼稚園時代的歡樂時間.... 但近日聽了外補老師的一句話“ 你小朋友唔似讀學卷幼稚園“果”d 學生”。 我心裡一沉.... 到底咩係“果” d 學生?! 真心, 我唔相信學卷幼稚園的小朋友會同名幼的小朋友差多遠! 我感覺像被人“標籤”了

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 10:25     標題: 引用:Quote:原帖由+Miffy_Joey+於+15-12-11+發表

其實好多因素會影響到個統計。例如,如果呢間幼稚園大部分家長都target津小,咁出去考既自然少。又例如父母 ...
我現在都專注在中英文上, 希望陪養閱讀習俗, 現在這一刻尚算可以

作者: SillyU    時間: 15-12-11 10:40

作者: melody228    時間: 15-12-11 10:42

如果你間學校係好屋村果啲,前人嘅成績並無指標性。專心栽培小朋友,了解小朋友能力,同諗清楚想要啲點樣嘅學校, 如名直私/地區名津/二線直私/IB等等

.如果只想讀一線校, 咁二線直私其實要諗諗係咪需要報, 如果考到都唔會讀,就唔嘥時間,全力考一線/抽一線/叩門;
.如一心只想小朋友讀直私,亦千祈唔好太心頭低,只報一兩間二線校,好易令自己失望;報多幾間一線校,了解唔同學校的CULTURE,分分鐘仲會有驚喜,唔知咁講你明唔明
作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 11:09     標題: 引用:+本帖最後由+melody228+於+15-12-11+10:51+

原帖由 melody228 於 15-12-11 發表

如果你間學校係好屋村果啲,前人嘅成績並無指標性。專心 ...
明白... 多謝指教

作者: HK-MAN    時間: 15-12-11 11:23

Oscar1038 發表於 15-12-11 09:55
甘就少左D
你估讀得村幼既人會好有錢咩.,報私小,直資係要學費架..
作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 12:07     標題: 引用:+本帖最後由+SillyU+於+15-12-11+10:41+編

原帖由 SillyU 於 15-12-11 發表

我小朋友讀村幼,仲要年尾出世,往年都有四間九龍區私小正取 ...
多謝分享及支持

作者: caramelpudding    時間: 15-12-11 13:42

turtleto 發表於 15-12-11 09:54
喜歡看書,記性好,有語言天份
呢啲特質如何在面試表演到出嚟? 小朋友性格係主動同有領導能力嗎?
作者: caramelpudding    時間: 15-12-11 13:43

melody228 發表於 15-12-11 10:42
如果你間學校係好屋村果啲,前人嘅成績並無指標性。專心栽培小朋友,了解小朋友能力,同諗清楚想要啲點樣嘅 ...
應該報幾多間係合適?自己十分心儀的有三間

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-11 22:58     標題: 引用:+本帖最後由+SillyU+於+15-12-11+10:41+編

我小朋友讀村幼,仲要年尾出世,往年都有四間九龍區私小正取 ...
多謝支持

作者: szetob    時間: 15-12-13 00:30

我仔仔是新界學券村校,也有幾間second in和直資offer,只要父母有心去教,一樣可以成功,加油!
作者: miffyumiffy    時間: 15-12-13 05:23     標題: 引用:真心請教!!!+小兒今年k2,+打算下年考直資/

隔離有名私小家長話校內有八成學生來自私幼, 你睇到比例

作者: wing214    時間: 15-12-13 21:03     標題: 引用:Quote:Oscar1038+發表於+15-12-11+09:55+甘

原帖由 HK-MAN 於 15-12-11 發表
你估讀得村幼既人會好有錢咩.,報私小,直資係要學費架..
其實讀學卷幼稚園又未必係窮人喎,我仔讀緊普通學卷幼稚園,學費好平扣學卷後$1200個月,興趣班每月$6000,身邊同學住嘅地方入場費都600萬起(當然有人租屋),我選擇佢係因為近屋企,有2本地1外籍老師長註,派位都好好喎。。。相信讀村幼一定唔等於窮。。。

作者: Gerard    時間: 15-12-13 21:33     標題: 引用:+本帖最後由+SillyU+於+15-12-11+10:41+編

作者: adrio    時間: 15-12-13 21:34

作者: 積奇百事    時間: 15-12-13 21:59     標題: 引用:Quote:原帖由+melody228+於+15-12-11+發表

多謝支持... 令我像打了一支強心針一樣!.. 我自問都算是用心教養小朋友的家長, 這幾天不停回想... 我到底有 ...
如果父母無跟開,學券幼稚園同名幼可以分別好大,我屋企樓下學券幼稚園概小朋友,有部份讀完k1, 連26個英文字母都唔可以順住數出黎,唔係一兩個,起碼六七個都係咁,人地名幼面試已經要識哂26個字母,可以知相差幾大

個人覺得考小一,除左小朋友天資外,最重要係父母栽培,用左幾多心血、時間同資源,幼稚園只係輔助角色,你可能覺得前面分別好大,後面又話唔係太重要,原因係入得名幼,通常父母都用左唔少心血,而果班大部份概家長會繼續投放資源俾小朋友,希望你明白我想講咩啦

作者: superbaby1108    時間: 15-12-13 22:01     標題: 引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+15-12-11+發表你估

原帖由 wing214 於 15-12-13 發表
其實讀學卷幼稚園又未必係窮人喎,我仔讀緊普通學卷幼稚園,學費好平扣學卷後$1200個月,興趣班每月$6000, ...
請問邊間k?

作者: HK-MAN    時間: 15-12-14 14:15

wing214 發表於 15-12-13 21:03
其實讀學卷幼稚園又未必係窮人喎,我仔讀緊普通學卷幼稚園,學費好平扣學卷後$1200個月,興趣班每月$6000, ...
我所指既當然唔係所有人啦,但好似你果類既人肯定唔係佔大部份囉...
作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-14 21:32     標題: 引用:我仔仔是新界學券村校,也有幾間second+in

原帖由 szetob 於 15-12-13 發表
我仔仔是新界學券村校,也有幾間second in和直資offer,只要父母有心去教,一樣可以成功,加油! ...
多謝你!

作者: Molmolwong    時間: 15-12-15 21:17

我小朋友今年K3讀九龍區學卷幼稚園,考到1間九龍塘私小,2間深水埗網私小,雖不是一線,但其中一間係心儀。無栽培,靠學校教同工人姐姐湊。學校教得好好,缺點少net同無教普通話。但已心足。
作者: www    時間: 15-12-16 00:09

Miffy_Joey 發表於 15-12-11 00:47
平常心吧。機會一定有。考不到也不是世界沒日。不用

作者: Galaxy88    時間: 15-12-16 00:34     標題: 引用:+本帖最後由+SillyU+於+15-12-11+10:41+編

真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園,加上父母用心教導,都有成功例子,我就叠埋心水留喺屋企附近讀;但問題係要如何準備呢?

作者: punlik    時間: 15-12-16 05:45     標題: 引用:Quote:原帖由+SillyU+於+15-12-11+發表本帖

作者: moneydog    時間: 15-12-16 07:56     標題: 引用:Quote:原帖由+Galaxy88+於+15-12-16+發表真

原帖由 punlik 於 15-12-16 發表
要睇你九龍塘幼稚園offer是邊間,例如SC,KV...肯定值得
又要睇你直資私立目標是一線還是二線,一線offer, ...
同意

作者: ffaye    時間: 15-12-16 08:23     標題: 引用:Quote:原帖由+SillyU+於+15-12-11+發表本帖

原帖由 Galaxy88 於 15-12-16 發表
真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園 ...
如果你打算課外都會上下興趣班或自己教多少少學術野,一樣無問題。我識學券幼稚園小朋友,k2已經識乘數,嚇親我。

我自己都係幫小朋友揀左學券k,小學都有不錯offer.如果你覺得間幼稚園適合你小朋友的話便不用擔心

作者: wing.2bb    時間: 15-12-16 09:03

回覆 Miffy_Joey 的帖子

不是名幼都有機會。如學術已有加強,在家最緊要訓練小朋友有禮貌笑容,主動唔怕羞。陽光小孩一般更易吸引老師目光。
作者: charlottechy    時間: 15-12-16 09:43

其實好在乎你自己花幾多時間, 睇幾多書, 點樣教小朋友; 如果名幼同你嘅教養原則唔同, 但係又入到名小, 你俾唔俾小朋友讀? 俾得起名幼學費當然好, 但係記得, 對小朋友黎講, 你先至係最關鍵最有影響力嘅人。
作者: 豬C奶    時間: 15-12-16 11:32     標題: 引用:不用擔心,我女都係學卷學校,唔係多offer+

原帖由 cyyuen0120 於 15-12-11 發表

...
特質之一是三年前,我姪仔St.cat出品數年前都好易入到名小,特質之一數年前,今年考得難過上一年,下年又難過今年⋯

作者: retriever    時間: 15-12-16 12:43

ffaye 發表於 15-12-16 08:23
如果你打算課外都會上下興趣班或自己教多少少學術野,一樣無問題。我識學券幼稚園小朋友,k2已經識乘數,嚇 ...

唔係話非名幼不成, 但話興趣班等同, 就唔係咁認同...

以兩大老牌名幼為例, 佢地出名既, 譬如: 孩子學習自動波, 或者講野叻, 自信呢D... 要潛而默化...

簡單講, 要個環境, 唔係興趣班可代替.

作者: AgapePa    時間: 15-12-16 13:13     標題: 引用:Quote:原帖由+SillyU+於+15-12-11+發表本帖

原帖由 Galaxy88 於 15-12-16 發表
真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園 ...
我覺得依家D人太過誇張幼稚園學術水平,一日3粒鐘,又要排洗、茶點、體操、手工,其實一日得20分鐘英文,20分鐘主題學習.
有人話去讀非學卷,可以慳番D外補錢,現實是很多讀英普班的,一樣出外補英普.
講到尾最重要是家教,出外學中英數,要幾勁有幾勁.
近近地讀地區一線K幾好,慳D時間出外參加興趣和補習班,效果仲顯著.

作者: yunbb    時間: 15-12-16 15:01     標題: 引用:Quote:原帖由+Galaxy88+於+15-12-16+發表真

原帖由 AgapePa 於 15-12-16 發表
我覺得依家D人太過誇張幼稚園學術水平,一日3粒鐘,又要排洗、茶點、體操、手工,其實一日得20分鐘英文,20 ...
十分同意

作者: ffaye    時間: 15-12-16 15:30     標題: 引用:Quote:ffaye+發表於+15-12-16+08:23+如果你

原帖由 retriever 於 15-12-16 發表
唔係話非名幼不成, 但話興趣班等同, 就唔係咁認同...

以兩大老牌名幼為例, 佢地出名既, 譬如: 孩子學習自 ...
個環境其實學券k一樣可以provide到。同樣地,有d非學券k齋谷有時反而兩頭唔到岸。

我自己就prefer學校同屋企執品德態度,再加興趣班。so far小朋友都OK.

作者: five555    時間: 15-12-16 16:04

無錯,家教身教比所有學問更重要,面試第一輪大多考合作性,禮貌,成績當然會考,但普遍學校想收品德好學問好的學生。
作者: retriever    時間: 15-12-16 16:23

回覆 AgapePa 的帖子

我唔認同"學術" 呢個關鍵字...

學校培養到既一D SOFT SKILL 同習慣, 係要浸...

興趣班俾唔到....

作者: AgapePa    時間: 15-12-16 17:24

retriever 發表於 15-12-16 16:23
回覆 AgapePa 的帖子
"學術" -- 我係指中英数等能力.
我覺得幼稚園最重要學習群体生活和自理. 唔値得因為"學術"而山長水遠去讀名幼.

作者: SillyU    時間: 15-12-16 18:04

Galaxy88 發表於 15-12-16 00:34
真心請教,今年仔仔升K1,地區著名學券幼稚園收咗AM,仍煩惱諗緊要唔要山長水遠去九龍塘讀。如果學券幼稚園 .l。

Interview表現好重要,答人哋問題,要望住,而且要答兩句以上。等侯時間要坐定定,不要擰來擰去週圍望;  玩遊戲要有手尾,幫手執返個波/豆袋/道具; 最後,閲讀興趣亦很重要,好多學校都會叫小朋友閱讀/講故事。

個人意見,如車程40分鐘內,揀名幼;  多過40分鐘,要好好考慮,小朋友休息最重要。

作者: Miffy_Joey    時間: 15-12-16 18:22     標題: 引用:回覆+Miffy_Joey+的帖子 不是名幼都有機會

原帖由 wing.2bb 於 15-12-16 發表
回覆 Miffy_Joey 的帖子

不是名幼都有機會。如學術已有加強,在家最緊要訓練小朋友有禮貌笑容,主動唔怕羞 ...
多謝意見~

作者: Beiku    時間: 15-12-16 19:16     標題: 回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎?

講到底,小朋友係天資聰敏嘅,讀咩幼稚園都可以考到好直/私小學。

作者: Galaxy88    時間: 15-12-16 23:51     標題: 引用:Quote:Galaxy88+發表於+15-12-16+00:34+真

原帖由 SillyU 於 15-12-16 發表
我小朋友11月細仔,報唔到名幼,無得揀所以答你唔到。
我哋讀村幼(救世軍,保良東華嗰種),中文方面,學校 ...
多謝您!其實救世軍都收咗,不過因為係全日,所以我放咗位了。

作者: Galaxy88    時間: 15-12-16 23:56     標題: 引用:講到底,小朋友係天資聰敏嘅,讀咩幼稚園都

原帖由 Beiku 於 15-12-16 發表
講到底,小朋友係天資聰敏嘅,讀咩幼稚園都可以考到好直/私小學。
話雖如此,但經過K1面試一役,真的難以鬆懈,因為地區名幼兩間收,其中一間係最難入嘅,有AM;但九龍塘名幼就三間waiting,那麼小朋友資質應該沒問題。加上身邊朋友,係今年考小學的家長就話K1面試好小兒科,考小學難好多倍!所以至煩!

作者: Beiku    時間: 15-12-17 09:02

Galaxy88 發表於 15-12-16 23:56
話雖如此,但經過K1面試一役,真的難以鬆懈,因為地區名幼兩間收,其中一間係最難入嘅,有AM;但九龍塘名幼 ...
K1 interview, 啲學校以咩準則去收學生, 老實講, 我睇唔到. 睇資質? 睇家長? 睇家底?
我小朋友, K1 interview 差不多全軍覆沒, 所以繼續係N班學校升K1 - 學卷村校, 一間一般人聽到都會問點解讀呢間, 課程唔夠深....等等麻麻地嘅學校. 不過, 係一間令小朋友可以學好自理, 愛學習, 閱讀, 充滿愛嘅happy school. 呢3年來, 除咗出外學phonics, 我冇再俾佢學其他嘢. 可幸嘅係小朋友有非常好嘅記憶力, 而且對語文好sensitive, 性格亦比較主動外向. 上年考直/私, 成績不錯.

唔好太擔心, 簡一間你認為適合小朋友嘅學校, 唔好盲目追求 "名校".

Good luck!!

作者: socute    時間: 15-12-17 09:18     標題: 回覆:學卷幼稚園的小朋友有機會考到直資/私小嗎?

其實做人道理、社交技巧、閲讀習慣、有禮貌不是考小一都會教,繼續用你覺得對的教養方法。其實有些未必關是咪學卷幼稚園,不是人人都目標直資私小,有些家長可能是地區名校舊生,夠晒分入,讀間平平地的幼稚園就算。

作者: geminialing    時間: 15-12-17 09:25

我當年有地區名幼, 九龍塘半龍OFFER, 但最後留返讀救世軍, 今年考左三間直私都有兩間收, 讀學卷都唔一定差, 最緊要反而係家庭的培養, 樓主唔使太擔心, 加油
作者: Galaxy88    時間: 15-12-17 10:50     標題: 引用:Quote:Galaxy88+發表於+15-12-16+23:56+話

原帖由 Beiku 於 15-12-17 發表
K1 interview, 啲學校以咩準則去收學生, 老實講, 我睇唔到. 睇資質? 睇家長? 睇家底?
我小朋友, K1 interv ...
感謝你的鼓勵,我都在考慮,若在附近讀,省掉時間和學費,讓他學興趣班和英語更好。加上16-17年免學費添,又唔駛搭校車,真係不俗。

作者: sai913    時間: 15-12-17 11:47     標題: 回覆:Galaxy88 的帖子

我認為照住自己所需要的方向去行會更好,雖然讀名幼考直私機會較大些,但最主要看小孩本身特質及運氣,時也命也!

作者: Soundervolt    時間: 15-12-17 12:19     標題: 引用:Quote:原帖由+Miffy_Joey+於+15-12-11+發表

其實好多因素會影響到個統計。例如,如果呢間幼稚園大部分家長都target津小,咁出去考既自然少。又例如父母 ...

大至認同妳所講,不過講漏咗其中一樣主要因素,就係「眼緣」。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5