教育王國

標題: 軒小,SFA, TSL, CKY [打印本頁]

作者: bblove100    時間: 15-11-25 18:25     標題: 軒小,SFA, TSL, CKY

軒小課程一般,中文小學,頭三十名派中學有機去QC, 中上有機去聖公會鄧肇堅中學

SFA課程快及深,英文小學,深水埗升中網不靚,見有80%考一線津中,是否要十分谷才考到band 1學校?

TSL課程無教快及深? 英文小學, 升中一般? 語境好

CKY只知IB,語境好,不知課程有冇快及深?好多 projects?

小孩中英文程度中上,數弱, 父母都在職,不知怎選擇?

求各方意見及用家心得,謝謝

作者: retriever    時間: 15-11-25 18:30     標題: 回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

軒小收左?!

除左tsl 入左家長分享好大機外,其他都要等下…

作者: bblove100    時間: 15-11-25 19:29

回覆 retriever 的帖子

yes, want to know more about SFA, TSL and CKY. Anyone knows? worry about the placement of secondary school

作者: 布希亞    時間: 15-11-25 19:50

作者: bblove100    時間: 15-11-25 19:52

回覆 布希亞 的帖子

但無語境,只是派位好

作者: 布希亞    時間: 15-11-25 19:55

作者: bblove100    時間: 15-11-25 19:59

回覆 布希亞 的帖子

明白,要小朋友打好學術基礎?還是入到QC中下游?真令人懊腦

作者: 小曳人    時間: 15-11-25 20:00

其實樓主,你不如寫低自己覺得緊要嘅嘢,順序排

呢度無人幫到你決定,間間都各有fans,都係好多人嘅心頭好!問題只在你心頭好d乜!

我自己覺得,有軒小的話,而中學選擇上你target名津中,就一定可以放SFA!
如果你想要語境,就最好放棄想入傳統名津呢樣嘢 (當然,TSL最top嗰班都仲有得揀嘅)
CKY就更加係唔同嘅嘢,無人幫到你決定
作者: Babyarsene    時間: 15-11-25 20:01     標題: 引用:回覆+retriever+的帖子 yes,+want+to+know

原帖由 bblove100 於 15-11-25 發表
回覆 retriever 的帖子

yes, want to know more about SFA, TSL and CKY. Anyone knows? worry about the  ...
I will pick tsl if travel and money not a problem

作者: bblove100    時間: 15-11-25 20:06

回覆 小曳人 的帖子

Actually SFA is also a good school but I am afraid it is too tough to study in there. In order to get a good secondary school from a placement in SFA, will the students and parents need to put a lot of effort?do the students in SFA attend a lot of tutorial lessons to keep good result?

作者: bblove100    時間: 15-11-25 20:13

回覆 布希亞 的帖子

actually school fee and districts are not big concerns. I only want my kid to build a better academic foundation with a band 1 secondary school.

作者: MrBeast    時間: 15-11-25 20:25

bblove100 發表於 15-11-25 19:52
回覆 布希亞 的帖子

但無語境,只是派位好
Cky then
作者: Yanamami    時間: 15-11-25 20:38

禁唔爭在考埋APS同KTS
作者: 布希亞    時間: 15-11-25 20:52

作者: sukitelfold    時間: 15-11-25 20:53     標題: 引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-25+19:56+編

原帖由 布希亞 於 15-11-25 發表
嘩!!!睇到現時世代$4k咁大?!

作者: IGLOO    時間: 15-11-25 21:13

布希亞 發表於 15-11-25 19:55
你要咩語境?每月四千補到變英國人都得
軒小可以派好多去皇仁,其他幾間只是地區一線私校,點比
如果每個月攞4K就可以學好英文,我第一個畀。

作者: 布希亞    時間: 15-11-25 21:15

作者: 布希亞    時間: 15-11-25 21:16

作者: sukitelfold    時間: 15-11-25 21:29     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+20:53+

4K學費,2k車費,4K補習,一皮野,生二件2皮野最低消費一個月證明你好少投資在仔女身上,所以錢不是考慮因 ...
你的假設性,我可以告訴你是⋯⋯⋯⋯錯了!$550/1小時,一個月4小時,未計朗誦節加堂,我吡咗4年!!!但⋯⋯⋯仍然覺得英文不到位,咁樣$4k又點可以成為科學家?!$4k又點樣可以成為英國人呀?!

作者: sukitelfold    時間: 15-11-25 21:32     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

語境是學語言的一個相當重要的因素!!不是只計「錢」!!!

作者: skywalker2007    時間: 15-11-25 21:36     標題: 回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

4間都係好學校,是旦一間都唔會錯。
如果單看語境,CKY會較好吧。但課外活動都可以有語境的,只要選好的老師,小朋友係唔會忽然唔識講,如果個興趣班係英語,佢會學得好快好好。
但樓主要Band1中學,應該不是想要行IB。CKY好,但學費都貴,而且後路只有國際學校同出國,所以一定要很喜歡。
相信冇邊間唔洗補,除非小朋友好叻。
軒小,SFA同TSL有往績小朋友都入到好中學。但邊間開心D,邊間谷D,樓主考之前都應該有了解過,啱唔啱自己小朋友,啱唔啱家長。
聽得最多SFA出去補習,個個星期去一D中心都見SFA。

作者: 布希亞    時間: 15-11-25 21:40

作者: sukitelfold    時間: 15-11-25 21:46     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+21:29+

一個月得4小時?仲要550一小時,被人呃啦
想英文好簡單,多講多多講多講,唔係五百蚊一小時幫到你
我答緊你你的假設性是⋯⋯錯了!!!不是答你有冇吡人𠱓!!!咁大個人是否吡人𠱓,我自己知。。。如果你覺得$550/1小時,純正英國人,劍橋大學,汽車工程畢業的老師而唔值,我更加覺得你是⋯⋯食米而不知米貴,所以你覺得現世代$4k好大!!

作者: sukitelfold    時間: 15-11-25 21:54     標題: 回覆:sukitelfold 的帖子

樓主不好意思,離咗題。。。入正題,我個人覺得應該選軒小,望主QC,自己諗惦怎樣提升英、普口語及中文,培養課外閱讀的良好習慣,打好底上到QC靠自己更上一層樓!!!

作者: bblove100    時間: 15-11-25 22:07

回覆 sukitelfold 的帖子

agree with u, language learning environment is very important.

作者: sukitelfold    時間: 15-11-25 22:16     標題: 回覆:bblove100 的帖子

但⋯⋯⋯有英文語境,多數有副產品便是中文不到位!!!坊間亦有唔少例子如⋯⋯TSL、CKY、聖瑪加利等,除非你一心想出國唔去面對DSE,如果唔係⋯⋯總要面對死亡之卷中文,個人覺得救英文容易過救中文,身邊亦有不少例子,小朋友遇上中文,自動反彈!!!所以一入豪門深似海,要什麼自己會最清楚,四間也是很好的學校,四間也有朋友仔讀緊!!!

作者: 布希亞    時間: 15-11-25 22:33

作者: mcl203    時間: 15-11-25 22:34     標題: 引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-25+19:56+編

4K都唔係咁見洗

作者: 布希亞    時間: 15-11-25 22:38

作者: mcl203    時間: 15-11-25 22:39     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+21:46+

有心學英文,聽英文歌看英語劇看英文報紙一樣可學好,而且零消費,問題關鍵是你有沒有興趣,有興趣的自然會 ...
只睇唔講 ???

作者: sukitelfold    時間: 15-11-25 22:40     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+21:46+

有心學英文,聽英文歌看英語劇看英文報紙一樣可學好,而且零消費,問題關鍵是你有沒有興趣,有興趣的自然會 ...
唉⋯⋯講呢D?!沙頭角亞水都知啦!!!小朋友的「興趣」建基於「比同輩叻及優秀」,咁點樣令小朋友自我感覺叻及優秀?!這才是重點。。。

作者: mcl203    時間: 15-11-25 22:40     標題: 引用:Quote:mcl203+發表於+15-11-25+22:34+4K都

學埋琴多數唔夠
只計補習都未必夠,當然,可以睇住荷包去洗

作者: mcl203    時間: 15-11-25 22:44     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-25+21:46+

講真既,學校重要過去操卷,只要經過參加過超級一號中學面試,就明白英小優勢何在

作者: mcl203    時間: 15-11-25 22:48     標題: 引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-25+發表有心

原帖由 sukitelfold 於 15-11-25 發表
唉⋯⋯講呢D?!沙頭角亞水都知啦!!!小朋友的「興趣」建基於「比同輩叻及優秀」,咁點樣令小朋友自我感 ...
咪係,D坊間認為好既津校唔係只鬥睇講寫,係鬥边個睇講寫最叻,即係跑步鬥壓線技巧,跑得快係基本要求!!!

作者: melody228    時間: 15-11-25 23:19     標題: 回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

睇你最想要咩...俾我會膚淺地揀軒小,派位好之餘,仲連個孫都能受惠

其實4間都幾唔同,你知自己最想要咩、錢又唔係問題嘅話,唔難揀

作者: tingshun0135    時間: 15-11-25 23:27     標題: 引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-25+發表有心

作者: mcl203    時間: 15-11-25 23:34     標題: 引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-11-25+發表講真

原帖由 tingshun0135 於 15-11-25 發表
可以分享多d嗎
ㄧ個英文group discussion, 可能會見到D um um um, 英小chur出機會大好多,靠睇電視可能會弱D,可能乍

作者: hkpapa852    時間: 15-11-26 08:27

bblove100 發表於 15-11-25 18:25
軒小課程一般,中文小學,頭三十名派中學有機去QC, 中上有機去聖公會鄧肇堅中學

SFA課程快及深,英文小學,深 ...
今年係自行階段入到軒小, 除咗必收生, 就只有old boys/girls既子女.

如果對母校咁多concern, 點解要報?

要搵好語境既小學, 軒小附近有兩間免費既津校添, 其中一間外號地球村學校自行報佢地得10分都一定入添!

如果你要入傳統學制既所謂B1中學, 係現行機制下, 至少要中英數常四科都平均地高分先可以, 只有英文得既話係無用既.

你其實應該選CKY, 或者其它國際學校.

作者: lui    時間: 15-11-26 08:36     標題: 引用:Quote:布希亞+發表於+15-11-25+19:55+你要

原帖由 IGLOO 於 15-11-25 發表
如果每個月攞4K就可以學好英文,我第一個畀。
So true!

作者: retriever    時間: 15-11-26 08:38

同意增值英文高昂費用. 但不同意孩子動力只靠感覺比人叻!
作者: sbux    時間: 15-11-26 08:48     標題: 引用:軒小課程一般,中文小學,頭三十名派中學有機

原帖由 bblove100 於 15-11-25 發表

SFA課程快及深,英文小學,深 ...
軒上定軒下(舊制)聽聞軒上派位靚過軒下好多

作者: 布希亞    時間: 15-11-26 08:51

作者: 布希亞    時間: 15-11-26 08:59

作者: sukitelfold    時間: 15-11-26 09:05     標題: 引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-26+08:52+編

原帖由 布希亞 於 15-11-26 發表
唔係話$4K夠唔夠,咸魚白菜各有所好,夠與不夠好主觀性。而係話你極度誇張講法:「4千可以變成科學家,4千可以學英文變成英國人般。」,到底你知唔知自己講緊乜野㗎!?

作者: retriever    時間: 15-11-26 09:31

mcl203 發表於 15-11-25 22:44
講真既,學校重要過去操卷,只要經過參加過超級一號中學面試,就明白英小優勢何在

...

which one is "超級一號中學"?

作者: Queenie_Ng    時間: 15-11-26 09:52

sbux 發表於 15-11-26 08:48
軒上定軒下(舊制)聽聞軒上派位靚過軒下好多
多數人都認為係, 但其實靚幾多?

參考hkpapa852的資料,過去兩年兩間軒小的派位 (2015 /2014兩年數字):-

軒上: 派一線中學 (60.9% / 58.71%) 、 入QC (26/28) 、 入Bps (4/7)
軒下: 派一線中學 (60.16% / 50%) 、 入QC (26/29) 、 入Bps (9/4)

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2845555&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464

作者: 布希亞    時間: 15-11-26 10:16

作者: lauwingtai    時間: 15-11-26 10:21     標題: 引用:+本帖最後由+布希亞+於+15-11-25+19:56+編

「SFA, TSL, CKY只是地區一線私校」???

作者: 布希亞    時間: 15-11-26 10:26

作者: sukitelfold    時間: 15-11-26 11:05     標題: 引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-11-26+09:05+

原帖由 布希亞 於 15-11-26 發表
意思就是盡自已力已足夠,四千去補習已足以應付,但你就話四千仍不夠,因要和人鬥
...
米屈我⋯⋯⋯我那有講過「鬥」?!只是話一般小朋友那項比較強,相對有興趣啫!如pe強喜歡上pe堂,音樂強便喜歡音樂咁簡單,請你睇清楚!

作者: mcl203    時間: 15-11-26 11:28

布希亞 發表於 15-11-26 08:51
每個人都是面對自己的兒女,並非為了兒女的競爭者而存活,我的兒女如能自己看書看英文台,由興趣出發,我 ...
每個父毋睇法都唔同....自己OK咪得囉....邊有絕對答案....穩勝秘"吸"吖
你岩唔等於人錯.....人岩唔等於自己錯....即係2個都無錯

作者: 布希亞    時間: 15-11-26 11:44

作者: penguin_chick    時間: 15-11-26 22:46

cky 不用面對dse,亦不一定要留學,今年有一半出國,一半留港。
作者: penguin_chick    時間: 15-11-26 22:48

但cky要考TSA
作者: sukitelfold    時間: 15-11-26 23:09     標題: 引用:回覆+sukitelfold+的帖子 cky+不用面對dse

原帖由 penguin_chick 於 15-11-26 發表

cky 不用面對dse,亦不一定要留學,今年有一半出國,一半留港。 ...
一半留港的意思是讀CKY中學讀lB?

作者: penguin_chick    時間: 15-11-26 23:25

CKY是龍校,絶大部份同學直升中學。
一半出國是指考IB後一半到外國升學,一半留港升學。
作者: sukitelfold    時間: 15-11-27 00:14     標題: 引用:CKY是龍校,絶大部份同學直升中學。一半出

原帖由 penguin_chick 於 15-11-26 發表
CKY是龍校,絶大部份同學直升中學。
一半出國是指考IB後一半到外國升學,一半留港升學。 ...
我上網只睇到保良局周年校務報告,13-14年有13個考lB,7個以非聯招入讀本地大學。。

唔知有冇近2年資料呢,因為13-14年基數太細。

作者: austism    時間: 15-11-27 00:14     標題: 回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

仲洗問?!一定係軒小,入QC機會大好多好多。

一直以來,軒上軒下派位差不多。

作者: penguin_chick    時間: 15-11-27 00:34

CKY 2015年有72人畢業,51%在本地升學,應是37人吧。
作者: Peace!    時間: 15-11-27 08:43     標題: 回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

作者: hkpapa852    時間: 15-11-27 10:00

Peace! 發表於 15-11-27 08:43
我覺得樓主先選擇傳統教學/lB 兩大學制,如不喜歡傳統,已經可放軒小、SFA、TSL。如果相信傳統教學,就再看 ...
兩間軒小今年都轉埋做全日.

其實半日制小學, 並不是一般人想像般好

作者: Bstar    時間: 15-11-27 10:04     標題: 回覆:布希亞 的帖子

入到去都有時間補習先得!
好似都多功課!

作者: penn_2010    時間: 15-11-27 10:05     標題: 引用:Quote:Peace!+發表於+15-11-27+08:43+我覺

原帖由 hkpapa852 於 15-11-27 發表

願聞其詳。

作者: hkpapa852    時間: 15-11-27 12:47

penn_2010 發表於 15-11-27 10:05
願聞其詳。
上午校, 可能還好一點, 中午返到屋企多D時間用 (你真係唔安排任何活動俾佢?)
下午校, 放學已經成6pm, 仲有幾多時間可用? 返到屋企食飯沖涼做功課就要上床瞓了. 第二朝做乜好? 如果未做晒功課, 繼續做囉! 做完呢? 瞓晏D定溫書?

點都好, 一諗起星期六有長短週.... 咁又無咗至少半日

作者: manlee22    時間: 15-11-27 13:27     標題: 引用:Quote:Peace!+發表於+15-11-27+08:43+我覺

對,上午就好,下午校的半日太辛苦了,幸好已挨過來

作者: DevilPig    時間: 15-11-27 19:13     標題: 引用:Quote:原帖由+布希亞+於+15-11-25+發表有心

原帖由 mcl203 於 15-11-25 發表

...
英小優勢,即係以英普為主好D?

作者: ngkka    時間: 15-11-28 12:46     標題: 引用:Quote:penn_2010+發表於+15-11-27+10:05+願

上午校, 可能還好一點, 中午返到屋企多D時間用 (你真係唔安排任何活動俾佢?)
下午校, 放學已經成6pm, 仲有 ...
其實只要小朋友知道晚上做完功課,曰頭可以玩/睇電視,返下午班都可以好開心

作者: hkpapa852    時間: 15-11-28 13:06

ngkka 發表於 15-11-28 12:46
其實只要小朋友知道晚上做完功課,曰頭可以玩/睇電視,返下午班都可以好開心

...
下午班可能遇到既問題
1. 晚上除咗食飯, 小朋友可能只能做功課, 沖涼跟住就瞓, 親子機會恐怕接近零
2. 小朋友狀態不佳, 或當日功課較多, 如果要晚上完成功課, 恐怕真係要做到半夜......
3. 早上時間點用? 我無乜意見, 不過我聽過不少人係幼稚園讀下午班時已投訴上半安排唔到興趣班/補習..... 而且日頭既電視對小朋友未必咁吸引
4. 長週星期六又要晨早返學, 即係星期五晚一定要早瞓, 隨時功課都無時間做
5. 長週攪到少咗半個/一個星期六用 (上午班都要面對呢個問題)

作者: 20130401    時間: 15-12-6 22:06     標題: 引用:但⋯⋯⋯有英文語境,多數有副產品便是中文

原帖由 sukitelfold 於 15-11-25 發表
但⋯⋯⋯有英文語境,多數有副產品便是中文不到位!!!坊間亦有唔少例子如⋯⋯TSL、CKY、聖瑪加利等,除非 ...
同意,TSL升中少入到傳統官津名校

作者: HMmummy    時間: 15-12-7 01:08     標題: 回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

SFA 和TSL都要再博升中,我只會在軒小和CKY中揀。升中:傳統和IB,自己再唸清楚!

作者: HMmummy    時間: 15-12-7 01:17     標題: 回覆:軒小,SFA, TSL, CKY

朋友仔上唔到QC,都自己去到Paul boys !

作者: hippoo    時間: 16-6-19 15:51

軒小

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5