教育王國

標題: 純呻post..唔岩睇路過算 [打印本頁]

作者: 78c9    時間: 15-11-23 10:17     標題: 純呻post..唔岩睇路過算

今次考小一,見人地不停報喜,心中真係酸溜溜,酸到想喊,想講出心中鬱結,見諒

作者: vinik    時間: 15-11-23 10:18     標題: 回覆:78c9 的帖子

唔好灰心!有好多offer都未出,一個人讀唔到十間學校既,要有正能量!

作者: kk0626    時間: 15-11-23 10:18     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

Same here, 好唔開心。。。未來幾個月都被呢件事困擾住

作者: jazmine    時間: 15-11-23 10:19     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

加油 媽媽

作者: myfamily1807    時間: 15-11-23 10:19

總會有出路, 總會有書讀, 放鬆d
作者: cyyuen0120    時間: 15-11-23 10:19     標題: 回覆:78c9 的帖子

加油,這只是小朋友人生的第一步,慢慢長路,人生大把希望祝你入到心儀小學

作者: Jane1983    時間: 15-11-23 10:23

吾開心,咪吾睇,自己心理健康最緊要。

考小一係攞命,但終歸會過去,出年9月就快樂上學去。

作者: Jos911    時間: 15-11-23 10:25     標題: 回覆:78c9 的帖子

我當年幫我大女報小一也如事,周邊同學也開始有位,但自己仲未有,當然最後佢入到我們最期待的。
放鬆點,今天之後又開始多一輪放位。
(早點給你不是你最合心水的學位,但你又要拿來做back up比錢留位,到頭來可能比一輪你唔讀的留位錢)

作者: HK-MAN    時間: 15-11-23 10:25

78c9 發表於 15-11-23 10:17
今次考小一,見人地不停報喜,心中真係酸溜溜,酸到想喊,想講出心中鬱結,見諒

...
盡情講啦,總有知心友..但仍要學懂面對及接受這現實...教出一個叻仔女,學校佔的部份很少,主要係睇你點教.放鬆啲啦!唔好一味怪自己唔好彩,運氣呢家野唔會話一世都咁好/衰既.
作者: Raccch    時間: 15-11-23 10:26

我囡剛剛上K1我睇post都覺得大家好大壓力。。。唉,要開始谷阿囡
作者: karen55407    時間: 15-11-23 10:27     標題: 引用:今次考小一,見人地不停報喜,心中真係酸溜

原帖由 78c9 於 15-11-23 發表

...
仲有大把可能

作者: 4001cc    時間: 15-11-23 10:50

78c9 發表於 15-11-23 10:17

...
明白你感受.

不過要繼續堅持落去. 因為考小一抽小一都有運氣成份. 入到既未必跟到, 最後成績平平無奇.  反而做好自己, 努力訓練, 最後成績, 都可以好好.

作者: whitepurin    時間: 15-11-23 11:04     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

考唔到或者抽到好學校呢!另外放位區都見到好多人放位,自行後連好嘢都有得放,仲有機會的!

早幾日同同事傾開,佢女上年都考不到,抽又抽唔中,但最後都扣番一間直資,其實而家好多人一個攞住幾個offer, 遲d應該會有多d位。

作者: chanyw777    時間: 15-11-23 11:08

早點面對失敗是好事, 我今年已 fail interview & 自行 ~~
作者: 小蜜豐    時間: 15-11-23 11:24     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

平常心
香港地唔會冇書讀,唔好比自己同小朋友咁大壓力,尤其小朋友識睇大人面色,會知道媽媽唔開心

我都係fb一直有媽媽報喜,但阿仔冇報直資私小、津校自行未有offer要等大抽獎,我一秒失落都冇,一來預咗,二來冇人肯定當下我所求嘅係咪對我仔最好嘅選擇,一切就等上天安排

而家不如開始調整心情plan定下一步,同埋諗定點做protfolio啦

作者: cdleep    時間: 15-11-23 11:27     標題: 引用:今次考小一,見人地不停報喜,心中真係酸溜

...
加油,我同你一樣有酸溜溜既感覺。共勉之

作者: penn_2010    時間: 15-11-23 11:30     標題: 回覆:cdleep 的帖子

最慘係有D人仲要話:哎呀,抽中左,點算好(因為已有直資私小offer) ??到底想點?

作者: pmlai    時間: 15-11-23 11:42     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

我細仔暫時呢刻也是未有位,直資冇offer
自行失敗,哥哥當年讀私校,所以冇左首名分。
但我此刻心情是平靜,因為我大仔係中西區私小平均分8o多分,派間band 3中學,叩門的辛酸仍然難忘,別人難聽的説話和眼光仍在心中,眼見其他津校朋友仔,成績冇我仔咁好,但入到嘅中學比我仔更好再更好也有。
眼見一些在家長眼中不起眼的小學,只要是頭十幾廿名,也可派到好好的中學。
所以我沒有太傷心亦沒有太憂慮,靜靜地等待明年六月的統一結果。
以上只是我的經歷和心情,大家若然不喜歡的在此説聲不好意思。

作者: 4001cc    時間: 15-11-23 11:42

penn_2010 發表於 15-11-23 11:30
最慘係有D人仲要話:哎呀,抽中左,點算好(因為已有直資私小offer) ??到底想點?

...
見過有POST話SFA收佐, 之後O個句唔係講有幾開心, 而係話留位費貴.

妖, 覺得貴唔好交囉.

作者: 4eyesDad    時間: 15-11-23 11:49     標題: 回覆:78c9 的帖子

十分同情你,但你不要灰心,這是香港教育制度的荒唐安排。今時今日,重係識人好過識字,重要靠運氣,唉!

作者: lolo1112    時間: 15-11-23 11:54

我直私小學都無報,一心入津校,也沒有求神校,只想入教育理念跟我地接近的學校,很多朋友覺得我地hea,只要明白自己方向就ok
Btw自行15分墊底無offer
作者: kokobear    時間: 15-11-23 11:57     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

加油

作者: melody228    時間: 15-11-23 11:58     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

就算有人有20個offer, 佢都只能夠讀一間...其餘嘅位遲早都要放。唔駛太難過

作者: HK-MAN    時間: 15-11-23 11:59

lolo1112 發表於 15-11-23 11:54
我直私小學都無報,一心入津校,也沒有求神校,只想入教育理念跟我地接近的學校,很多朋友覺得我地hea,只要 ...
你應該受到好多批評話你唔為仔女著想/急....
作者: HK-MAN    時間: 15-11-23 12:02

melody228 發表於 15-11-23 11:58
就算有人有20個offer, 佢都只能夠讀一間...其餘嘅位遲早都要放。唔駛太難過

...
人地放返果19個位出黎都唔一定有你份架,不如當無機會調節下自己仲好啦,否則只會期望....跟住不斷失落到出年831架啦.
作者: st070104    時間: 15-11-23 12:14

所謂:

一命二運三風水,四積陰德五讀書,六名七相八敬神,九交貴人十養生。

讀書排第五咋。

其實學識做一個面面俱圓既人,有EQ & AQ仲好 !!
作者: fatangel1108    時間: 15-11-23 12:19     標題: 引用:今次考小一,見人地不停報喜,心中真係酸溜

...
非常明白。,我仔直私冇offer, 自行已經唔敢揀最心儀,因得15分,揀自己舊校,但都係失敗

作者: 奇異果小邱    時間: 15-11-23 12:23

由交表個日開始,被2-3位老師及工友欺騙咗宗教果5分。

表前話呢5分OK,到最後要書記打電話來,(係截止交表日後)要人簽名取消果5分

事件本來過去, 但今日CHECK到入唔到呢間學校.但1+1+1 呢個玩法..

好無奈
作者: 奇異果小邱    時間: 15-11-23 12:25

加油!

作者: 78c9    時間: 15-11-23 12:32     標題: 回覆:奇異果小邱 的帖子

咩嚟?講多啲

作者: BREADWING    時間: 15-11-23 12:36

我都係呀已經唔揀名牌學校,揀間近d既都入唔到
作者: BREADWING    時間: 15-11-23 12:40

回覆 小蜜豐 的帖子

如果到時電腦派到老遠,我寧願唔比佢讀,講真而家讀書壓力咁大又多功課仲要晒時間去咁遠返學,唔讀好過
作者: tantanmama    時間: 15-11-23 12:46

fatangel1108 發表於 15-11-23 12:19
非常明白。,我仔直私冇offer, 自行已經唔敢揀最心儀,因得15分,揀自己舊校,但都係失敗

...
舊生子女應有20分, 都唔中? 係咪學校有宗教而你冇受洗?

作者: lolo1112    時間: 15-11-23 14:09

HK-MAN 發表於 15-11-23 11:59
你應該受到好多批評話你唔為仔女著想/急....
真系有家長甘講,我反駁佢只希望小朋友做正常人,not偉人,有正確的價值觀好過讀甘書而壞腦既人如果10年佢怨我安排唔好,我會慶幸佢知道自己有能力再爬高D,請努力去爭取

作者: mrs.yiu    時間: 15-11-23 14:10     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

加油!! 我都係抽唔中! 希望大抽獎嗰陣大家都入到心儀嘅學校💪💪🙏🙏🙏

作者: HK-MAN    時間: 15-11-23 14:14

lolo1112 發表於 15-11-23 14:09
真系有家長甘講,我反駁佢只希望小朋友做正常人,not偉人,有正確的價值觀好過讀甘書而壞腦既人如果10年佢 ...
你講得好好,我亦相信你這種心態教育子女必定成功.
作者: shandie    時間: 15-11-23 15:04     標題: 回覆:78c9 的帖子

加油同路人

作者: 月巴太太    時間: 15-11-23 15:55

完全明白... me too.....今朝睇完衰左, 我有20分入唔到, 無計, 但見同學仔都係20分又入到同一間...... 仲要個個係ws group 恭喜佢.... 好心酸....
作者: 月巴太太    時間: 15-11-23 16:02

回覆 78c9 的帖子

我都好好好想呻架... 見d人有私立offer在手都要去自行攞位... 仲要今曰放榜抽到但即時決定唔要自行呢個位, 甘點解當時要報呢..... 比多個位比多個機會人地唔可以咩......

作者: Twongcw    時間: 15-11-23 16:30

tantanmama 發表於 15-11-23 12:46
舊生子女應有20分, 都唔中? 係咪學校有宗教而你冇受洗?
為左5分入教,雖然一早知道可以咁,但我真係做唔出

不過實在太多人做得出,而制度又偏偏鼓勵人去違背良心,懲罰未信教人士,好無奈。。。

作者: hei1022218    時間: 15-11-23 16:44

加油!! 我都係抽唔中! 希望大抽獎OK la
作者: captainmammy    時間: 15-11-23 16:50     標題: 引用:十分同情你,但你不要灰心,這是香港教育制

原帖由 4eyesDad 於 15-11-23 發表
十分同情你,但你不要灰心,這是香港教育制度的荒唐安排。今時今日,重係識人好過識字,重要靠運氣,唉!

...
如果讀津校,識人都冇用,大抽獎又話唔到事,得叩門果幾個位,係咪真係幫到手!?好灰,我女今日都冇offer,2線私小有offer,都係留俾抽到寶校但又叩門唔成功時先諗!入讀的這要節衣縮食架

作者: momotang    時間: 15-11-23 16:59

我仔得15分基本分,第一階段只當係一個過程.
作者: bluerain_baby    時間: 15-11-24 08:37

penn_2010 發表於 15-11-23 11:30

...
係呀, 又話呢間收, 果間又收, 點揀好呢, 最憎呢D家長, 唔該快快決定, 放個位出黎俾人啦
作者: cindytsg    時間: 15-11-24 08:52

講真, 好多人都係宗教分, 同學剛入水泉澳, 已經好開心, (派到屋), 昨天入埋沙田第一城呂明才, 簡直好運到脾

作者: 78c9    時間: 15-11-24 08:52     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

其實其他人有offer唔到我介意,只係覺得小朋友其實樣樣平均點解都冇心儀既收

作者: COE1205    時間: 15-11-24 09:22

唔好咁啦!我仔當年都係一樣,考學校得waiting,玩到大抽獎,仲要派埋間無揀過嘅學校,跟著玩扣門,扣門又係waiting.但好好彩幾日後就收到扣門學校call waiting.呢間係第一志願,我係好鍾意,因為扣門入,一開學校長已經識阿仔,所以阿仔好開心,適應得好快,仔今年已經3年級啦! 其實塞翁失馬,焉知非福
作者: 4001cc    時間: 15-11-24 09:37

78c9 發表於 15-11-24 08:52
其實其他人有offer唔到我介意,只係覺得小朋友其實樣樣平均點解都冇心儀既收

...
真很無理頭

作者: atty    時間: 15-11-24 10:51

回覆 pmlai 的帖子

如首名子女無參加過派位, 應該可以拎返首名子女的5分! 問下教署好喎!

作者: pmlai    時間: 15-11-24 11:04     標題: 回覆:atty 的帖子

係?已經相信也沒有用,但都多謝您告訴我

作者: ALK    時間: 15-11-24 11:08     標題: 引用:我細仔暫時呢刻也是未有位,直資冇offer 自

原帖由 pmlai 於 15-11-23 發表
我細仔暫時呢刻也是未有位,直資冇offer
自行失敗,哥哥當年讀私校,所以冇左首名分。
但我此刻心情是平靜 ...
加油!但哥哥有實力的,入到中學,係上游份子,可能深得老師愛錫,自信心都高D!努力努力!

作者: jlbb1    時間: 15-11-24 11:18

作者: SNOWPUI    時間: 15-11-24 12:33

小女之前考幼稚園時都同你一樣,間間都唔收 ,一係後備;但最終有一間好好既幼稚園收左,宜家讀得好好,女女又開心,希望你都不要放棄!(路過~打打氣!)
作者: austism    時間: 15-11-24 12:43     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

加油!我當年大仔細女都冇任何私小直資offer,一心搬屋抽獎,又抽唔中

之後大仔自己扣門入了間普通地區小學,妹入跟埋入去讀,之後個妹小三時憑自己實力考入港島區小學。

大仔升中入了間ok的傳統男校,細女也入了一個ok的傳統女校。

過來人話你知,你比心機谷佢地小學成績,大把機會入名英中,唔好灰心。

作者: DevilPig    時間: 15-11-24 13:44     標題: 引用:由交表個日開始,被2-3位老師及工友欺騙咗宗

原帖由 奇異果小邱 於 15-11-23 發表
由交表個日開始,被2-3位老師及工友欺騙咗宗教果5分。

表前話呢5分OK,到最後要書記打電話來,(係截止交表日 ...
點解唔 count 你5分?

作者: fireenginebb    時間: 15-11-24 14:23

回覆 78c9 的帖子

唔好灰心
柳暗花明又一村

作者: henxyvan    時間: 15-11-24 15:05     標題: 引用:回覆+pmlai+的帖子 如首名子女無參加過派

原帖由 atty 於 15-11-24 發表
回覆 pmlai 的帖子

如首名子女無參加過派位, 應該可以拎返首名子女的5分! 問下教署好喎!
首名子女只參加過自行,但沒有參加大抽獎,妹妹可以有嗰5嗎?謝

作者: PeneC    時間: 15-11-26 01:37     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

我都覚得好灰,私/直同自行都唔得。唯有現在開始發力為叩門做預備。到時係鬥實力了

作者: boyboobee    時間: 15-11-26 04:58     標題: 回覆:純呻post..唔岩睇路過算

大家咪咁灰,好多野其實靠家長同小朋友本身努力的,學校固之然重要,但自己努力點都唔會太差。我亦係第一次為孩子找小學,自行亦派唔到,雖然有私小offer, 但因為還有更細小的小孩,考慮上更困難,現在的直/私都要收最好的,形成弟妹的亦非必收,官津更是等同冇分。所以大女就算有多個offer, 亦並非一定開心的,始終覺得整個制度並非完全公平,特别是對第二胎或以後的小孩。既然政府鼓勵生育,在教育制度的這部份的計分方法上要改!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5