教育王國

標題: 聖母vs德雅 [打印本頁]

作者: JonesDay    時間: 15-11-16 15:32     標題: 聖母vs德雅

想請教吓大家,如女仔,揀聖母定德雅好D?兩間學術程度係咪差不多?D人話如女仔,升上網德雅會D?🙏

作者: siden    時間: 15-11-16 15:34     標題: 回覆:聖母vs德雅

TN

作者: JonesDay    時間: 15-11-16 15:34     標題: 回覆:JonesDay 的帖子

想請教吓大家,如女仔,揀聖母定德雅好D?兩間學術程度係咪差不多?D人話如女仔,升中網德雅會好D?🙏

作者: hkpapa852    時間: 15-11-16 15:35

JonesDay 發表於 15-11-16 15:32
想請教吓大家,如女仔,揀聖母定德雅好D?兩間學術程度係咪差不多?D人話如女仔,升上網德雅會D?🙏 ...

即使德雅今年同小學取取消咗直屬關係, 都一定係德雅, 中學網都著數好多

作者: JonesDay    時間: 15-11-16 15:45     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-11-16+15:36+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-16 發表
你地好叻,其實我都成日上網睇資料,但唔太識睇!👍

喺咪因為德雅升中網多band 1學校可以㨂?如優才同德雅,揀邊間會好D?🙏🙏🙏

作者: hkpapa852    時間: 15-11-16 15:51

JonesDay 發表於 15-11-16 15:45
你地好叻,其實我都成日上網睇資料,但唔太識睇!👍

喺咪因為德雅升中網多band 1學校可以㨂?如優 ...
除非你好心儀GT中學部, 否則一定係德雅.

作者: JonesDay    時間: 15-11-16 16:24     標題: 引用:Quote:JonesDay+發表於+15-11-16+15:45+你

除非你好心儀GT中學部, 否則一定係德雅.
其實我凈係知優才一條龍,升中唔使再煩,同埋D人話優才DSE成績唔差,入U率都高。如揀德雅,升中可能要再煩過。其實可唔可以咁講,如讀得好,揀咗德雅,升中搏到band 1中學會好過優才中學?🙏😅

作者: hkpapa852    時間: 15-11-16 16:28

JonesDay 發表於 15-11-16 16:24
其實我凈係知優才一條龍,升中唔使再煩,同埋D人話優才DSE成績唔差,入U率都高。如揀德雅,升中可能要再煩 ...
一日未讀到小五小六, 都唔知自己子女係龍定蛇, 一早將佢推去間一條龍中學, 到底是真心認同教育理念願意共渡12年, 定係為咗逃避升中? 如果係後者, 到頭恐怕只會作繭自縛.

作者: JonesDay    時間: 15-11-16 16:33     標題: 引用:Quote:JonesDay+發表於+15-11-16+16:24+其

一日未讀到小五小六, 都唔知自己子女係龍定蛇, 一早將佢推去間一條龍中學, 到底是真心認同教育理念願意共渡 ...
明白,你都講得啱🙏👍

作者: kmko    時間: 15-11-16 17:06     標題: 回覆:JonesDay 的帖子

已收到德雅offer?

作者: A_W    時間: 15-11-16 19:25     標題: 回覆:JonesDay 的帖子

兩間學校也是天主教傳統好學校,不過德雅無論地區和學術表現都較優勝。

作者: JonesDay    時間: 15-11-16 19:26     標題: 引用:已收到德雅offer? +

原帖由 kmko 於 15-11-16 發表
已收到德雅offer?
德雅要26/11前才出offer, 不過我囡囡考完呢間學校,佢好like,同埋佢話老師讚佢答得好好,所以咪請教定你地囉😊

作者: JonesDay    時間: 15-11-16 21:52     標題: 引用:兩間學校也是天主教傳統好學校,不過德雅無

原帖由 A_W 於 15-11-16 發表
兩間學校也是天主教傳統好學校,不過德雅無論地區和學術表現都較優勝。

...
Thanks for your advice🙏

作者: Babyarsene    時間: 15-11-16 23:00     標題: 引用:Quote:原帖由+kmko+於+15-11-16+發表已收到

原帖由 JonesDay 於 15-11-16 發表
德雅要26/11前才出offer, 不過我囡囡考完呢間學校,佢好like,同埋佢話老師讚佢答得好好,所以咪請教定你地 ...
小朋友喜歡好重要,比佢去一間鐘意而又好嘅學校。

作者: 肥win    時間: 15-11-17 09:28

JonesDay 發表於 15-11-16 19:26
德雅要26/11前才出offer, 不過我囡囡考完呢間學校,佢好like,同埋佢話老師讚佢答得好好,所以咪請教定你地 ...
我同你情況相同,已有聖小offer,囡囡in完德雅話自己表現好好,老師讚佢;我都一心諗住如德雅收就一定選德雅,點知收到消息它脫龍

作者: 肥win    時間: 15-11-17 09:36

hkpapa852 發表於 15-11-16 15:35
即使德雅今年同小學取取消咗直屬關係, 都一定係德雅, 中學網都著數好多
...
想請教:純聖母小學和德雅小學比較,個人認為一定德雅較優勝。但聖小有直屬聖母書院,小朋友如讀得好可更上一層樓考B1中學,如成積一般亦有聖母書院Back up 。睇落好似安全D。我甘諗對嗎?

作者: DevilPig    時間: 15-11-17 09:41     標題: 引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-11-16+發表

原帖由 JonesDay 於 15-11-16 發表
其實我凈係知優才一條龍,升中唔使再煩,同埋D人話優才DSE成績唔差,入U率都高。如揀德雅,升中可能要再煩 ...
講得好岩,朋友囡本是龍女校小學,亦唔升自己中學去港同,佢另一小學同學,升上中學後2個月,即刻轉去港同中學,頂唔順谷爆傳统模式。。。龍校,如果 match 得好就好舒服

作者: winnietingting    時間: 15-11-17 10:28

肥win 發表於 15-11-17 09:28
我同你情況相同,已有聖小offer,囡囡in完德雅話自己表現好好,老師讚佢;我都一心諗住如德雅收就一定選德 ...

(德雅,點知收到消息它脫龍)???  Anyone know 德雅脫龍 is fact?????
作者: hkpapa852    時間: 15-11-17 10:40

肥win 發表於 15-11-17 09:36
想請教:純聖母小學和德雅小學比較,個人認為一定德雅較優勝。但聖小有直屬聖母書院,小朋友如讀得好可更上 ...
深水埗中學網有上智,聖母玫瑰和德雅三間女校, 黃大仙除聖母只有一間德愛係女校, 其餘男女校, 以升中競爭嚟講, 女仔係深水埗區著數好多

作者: g心批    時間: 15-11-17 11:45

脫龍是千真萬確的,
今年小三是最後一年一條龍
作者: hkpapa852    時間: 15-11-17 11:52

g心批 發表於 15-11-17 11:45
脫龍是千真萬確的,
今年小三是最後一年一條龍
但另一位會員話今年先公佈"脫龍"喎!

如果小三已經係最後一屆, 咁無理由D報紙佬隔咗兩年都未收到風話中小學已經沒有直屬關係, 早兩個月仲話德雅係其中一間未有提供學費減免計劃而又有直屬津貼中學既私立小學喎?

作者: g心批    時間: 15-11-17 11:58

是校長曾修女上年學期尾親口跟現讀的家長說,
我們沒有留意報張報道啊
作者: bobechristy    時間: 15-11-17 12:10

如果住址係好區, 又是否兩間差不多?
作者: @hema@    時間: 15-11-17 12:14     標題: 回覆:winnietingting 的帖子

問過現正讀緊德雅的家長,這是事實,你可上教育局網頁再看看。

作者: beebee911    時間: 15-11-17 12:20     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

應該係2016年入讀小一的同學正式脫龍。

作者: FuLuFuLu    時間: 15-11-17 12:47     標題: 引用:應該係2016年入讀小一的同學正式脫龍。 +

原帖由 beebee911 於 15-11-17 發表
係呀!
我今日收到Offer letter,話我地啲小朋友升中學果年,德雅中學唔會留位比小學啦。

作者: vkbb0413    時間: 15-11-17 12:48     標題: 引用:應該係2016年入讀小一的同學正式脫龍。 +

剛收到結果通知,信上寫明2021-2022升中一,將不再獲中學預留學位優先權!

作者: hkpapa852    時間: 15-11-17 13:03

回覆 FuLuFuLu 的帖子

如果上年無咁講, 即係今年9月開學個班, 仲有直屬位

作者: beebee911    時間: 15-11-17 13:04     標題: 引用:應該係2016年入讀小一的同學正式脫龍。 +

沒有出通告,曾修女在今年家長會講。
(德雅家長)

作者: misshoiyi    時間: 15-11-17 13:06     標題: 回覆:聖母vs德雅

剛收到offer, 封信寫明來緊呢年小一生,到佢地小六時,會正式脫龍,無得直升。

作者: @hema@    時間: 15-11-17 13:11

回覆 hkpapa852 的帖子

我上EDB見TN的小學概覽一條龍中學/直屬中學/聯繫中學 已經沒有任何學校名!相反聖母寫了直屬中學係聖母書院!
TN的小學概覽:
http://applications.chsc.hk/psp2015/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=282&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D9%26page%3D3

聖母的小學概覽:
http://applications.chsc.hk/psp2015/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=455&return_page=psp_sch_list.php%3Flang_id%3D2%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26district_id%3D10%26page%3D3

作者: hkpapa852    時間: 15-11-17 13:20

@hema@ 發表於 15-11-17 13:11
回覆 hkpapa852 的帖子

我上EDB見TN的小學概覽一條龍中學/直屬中學/聯繫中學 已經沒有任何學校名!相反 ...
難得呢個網今次update 得咁快喎!

不過我又唔係好明, 好似協恩已經脫咗龍N年, 個網仲係唔update...... 唔通個網站都唔能夠接受呢個事實?

而且其實呢個網站同EDB無關嫁!

呢個網只係轉載幼稚園同中小學資料, 當中只有幼稚園係由政府發放既官方資料, 其餘中小學兩個概覽都係非官方既資料, 所以常有錯漏

作者: kmko    時間: 15-11-17 13:25     標題: 回覆:misshoiyi 的帖子

Hi,請問offer信有冇話幾多號註册?thx

作者: mall    時間: 15-11-17 13:49

德雅中學幾正式搬和搬到那個校網
作者: JonesDay    時間: 15-11-17 13:54     標題: 引用:Hi,請問offer信有冇話幾多號註册?thx +

原帖由 kmko 於 15-11-17 發表
Hi,請問offer信有冇話幾多號註册?thx
30/11 $500

作者: xaueur    時間: 15-11-17 20:45     標題: 回覆:聖母vs德雅

今年考小一的,事實已脱龍,有否影響大家?德雅中學好唔好架,請問一下?

作者: g心批    時間: 15-11-17 20:54

唔好意思,問番清楚屋企人,佢話因為校長同小三家長講,誤會咗以為今年小三係最後一年,我們都剛收取錄信說“2021-2022升中不再獲德雅中學預留學位的優先權“
作者: 幸福花師奶    時間: 15-11-17 21:27     標題: 引用:剛收到offer,+封信寫明來緊呢年小一生,到

原帖由 misshoiyi 於 15-11-17 發表
剛收到offer, 封信寫明來緊呢年小一生,到佢地小六時,會正式脫龍,無得直升。

...
已經收到德雅小一offer???

作者: jeffreyswd    時間: 15-11-17 21:30     標題: 引用:Quote:原帖由+misshoiyi+於+15-11-17+發表

原帖由 幸福花師奶 於 15-11-17 發表
已經收到德雅小一offer???
係呀  今日收到信啦

作者: 幸福花師奶    時間: 15-11-17 21:31     標題: 引用:Quote:原帖由+幸福花師奶+於+15-11-17+發表

原帖由 jeffreyswd 於 15-11-17 發表
係呀  今日收到信啦
好心急,我仲未收到

作者: mic2006    時間: 15-11-17 22:52     標題: 回覆:聖母vs德雅

請問德雅幾$学費?好谷?多雜費?。。。txtx

作者: cherrydoreme    時間: 15-11-17 23:47     標題: 回覆:聖母vs德雅

好奇一問。即係現在讀緊小一果d仲有龍。我地2016年9月入學嘅就冇左龍?(因為信中所講2021-2022升中。正是今年k3生)
因有人同我拗。

作者: tonyjaababy    時間: 15-11-18 07:13     標題: 引用:好奇一問。即係現在讀緊小一果d仲有龍。我

原帖由 cherrydoreme 於 15-11-17 發表
好奇一問。即係現在讀緊小一果d仲有龍。我地2016年9月入學嘅就冇左龍?(因為信中所講2021-2022升中。正是今 ...
計下條數都知2016年入讀就無龍,唔使拗

作者: cherrydoreme    時間: 15-11-18 07:42     標題: 回覆:聖母vs德雅

明白2016年入讀嘅冇。但2015年入讀即現在讀緊小一果d有冇呀?

作者: tonyjaababy    時間: 15-11-18 09:29     標題: 引用:明白2016年入讀嘅冇。但2015年入讀即現在讀

原帖由 cherrydoreme 於 15-11-18 發表
明白2016年入讀嘅冇。但2015年入讀即現在讀緊小一果d有冇呀?

作者: A_W    時間: 15-11-18 10:37     標題: 回覆:cherrydoreme 的帖子

今年已經讀緊小一仲有吖!

作者: nicholeip    時間: 15-11-18 11:14

回覆 misshoiyi 的帖子

Congrats~~~
作者: funny-sue    時間: 15-11-19 09:44

既然2間都係差唔多類型,今年德雅取消直屬中學,但聖母仍然有直屬中學,是否應揀聖母好D呢 ? 我仍然考慮緊
作者: yuensammi    時間: 15-11-19 09:51     標題: 引用:既然2間都係差唔多類型,今年德雅取消直屬

原帖由 funny-sue 於 15-11-19 發表
既然2間都係差唔多類型,今年德雅取消直屬中學,但聖母仍然有直屬中學,是否應揀聖母好D呢 ? 我仍然考慮緊  ...
聖母多一個保障

作者: funny-sue    時間: 15-11-19 10:01

回覆 yuensammi 的帖子

但好多人都話深水步升中校網好過黃大仙,有機會博到更好的中學,但6年後的事我, 我係咪諗得太多呢 ?

作者: yuensammi    時間: 15-11-19 10:09     標題: 引用:回覆+yuensammi+的帖子 但好多人都話深水

原帖由 funny-sue 於 15-11-19 發表

但好多人都話深水步升中校網好過黃大仙,有機會博到更好的中學,但6年後的事我, 我 ...
做媽媽諗多d 係應該的. 你再看看各方意見衡量. 沒有能給你選擇的. 加油

作者: lamwingyee84    時間: 15-11-19 10:12     標題: 回覆:funny-sue 的帖子

深水埗綱確實好過黃大仙,我覺得脫龍唔係大影響,成績中上 band two ,其實德雅都收番,再好成績都走晒去上智,所以不是大問題。深水埗網英中 band one 學校較多。

作者: funny-sue    時間: 15-11-19 10:16

多謝你

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5