教育王國

標題: 油麻地真光書院簡介會 [打印本頁]

作者: Yanhunghei    時間: 15-11-16 08:28     標題: 油麻地真光書院簡介會

聴完睇完之後大家覺得㸃? 其實學校係吾錯,但佢地大部分學生D鬢辮真係好鬆散,好影響儀容,似無乜神采! 當日亦聴到其他家長有類似comment。

作者: bb20040225    時間: 15-11-16 09:54     標題: 引用:聴完睇完之後大家覺得㸃?+其實學校係吾錯,

原帖由 Yanhunghei 於 15-11-16 發表
聴完睇完之後大家覺得㸃? 其實學校係吾錯,但佢地大部分學生D鬢辮真係好鬆散,好影響儀容,似無乜神采! 當 ...
我冇去聽,不過我覺得女仔扎馬尾重好,整劑D

作者: babyckiu    時間: 15-11-16 13:37     標題: 回覆:Yanhunghei 的帖子

有去講座的家長,請問記唔記得真光的入大學比率?包括入3間大學及8間大學?

作者: phoebekk    時間: 15-11-16 16:59     標題: 回覆:Yanhunghei 的帖子

對佢校舍及學生感覺不錯!但這校會否很谷,功課多不多?自行是否1A生才會考慮呢?知否有冇叩門位?因早走了,不知有冇答問環節提到這些呢?

作者: sum-yan    時間: 15-11-16 18:12     標題: 引用:聴完睇完之後大家覺得㸃?+其實學校係吾錯,

原帖由 Yanhunghei 於 15-11-16 發表
聴完睇完之後大家覺得㸃? 其實學校係吾錯,但佢地大部分學生D鬢辮真係好鬆散,好影響儀容,似無乜神采! 當 ...
哎吔~幾年前參觀過油真兩次,今年班女女仍然有鬢辮鬆散問題……,相比坑真,那邊的同學儀表好很多,亦精神奕奕,多數都有很開心笑容。

作者: Yanhunghei    時間: 15-11-16 22:28     標題: 引用:對佢校舍及學生感覺不錯!但這校會否很谷,

原帖由 phoebekk 於 15-11-16 發表
對佢校舍及學生感覺不錯!但這校會否很谷,功課多不多?自行是否1A生才會考慮呢?知否有冇叩門位?因早走了 ...
冇Q&A session呀? 不過看比重,佢地應着重成績多於活動

作者: 必必    時間: 15-11-16 22:49

如果著重條辮扎得唔靚, 唔整齊, 就唔好考慮油真. 考慮其餘三間可以扎馬尾既真光.
作者: 必必    時間: 15-11-16 22:52

回覆 phoebekk 的帖子

油真英文程度較高, 讀高一級, 自行要全級頭十.  設有叩門位.
作者: YmOra    時間: 15-11-17 09:18

請問學校有無講入U%?
作者: gracelam    時間: 15-11-17 09:36     標題: 引用:回覆+phoebekk+的帖子 油真英文程度較高,+

原帖由 必必 於 15-11-16 發表

油真英文程度較高, 讀高一級, 自行要全級頭十.  設有叩門位.  ...
老師有建議我囡自行報油真,但網上comment及做小學老師的親人都對呢間中學比較....不至於負面,係有更多好選擇,何解?? 因為此校較為低調??

作者: jollyma    時間: 15-11-17 10:25     標題: 引用:有去講座的家長,請問記唔記得真光的入大學

原帖由 babyckiu 於 15-11-16 發表
有去講座的家長,請問記唔記得真光的入大學比率?包括入3間大學及8間大學?

...
香港學位 54.1%  但冇講年份,覺得唔係一年成績。另外,通識話轉英文教,好啲咩?

作者: 必必    時間: 15-11-17 10:52

gracelam 發表於 15-11-17 09:36
老師有建議我囡自行報油真,但網上comment及做小學老師的親人都對呢間中學比較....不至於負面,係有更多好 ...

油真一向低調, 較保守, 好多人將佢同九真混淆.  比油真好既中學梗有, 一山還有一山高,  最緊要揀間學校係適合自己女兒既程度, 而至重要係阿女自己鍾意.  
根據我女講, 英文考通識較中文考易攞高分.

作者: jollyma    時間: 15-11-17 15:58     標題: 引用:回覆+phoebekk+的帖子 油真英文程度較高,+

原帖由 必必 於 15-11-16 發表

油真英文程度較高, 讀高一級, 自行要全級頭十.  設有叩門位.  ...
頭十名?冇聽到有咁要求既,而且間間程度唔同,係咪真架?係就慳返唔揀

作者: sum-yan    時間: 15-11-17 16:16

油麻地真光
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1501423

真光Band一問
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;fromuid=1501423

作者: 必必    時間: 15-11-17 21:06

jollyma 發表於 15-11-17 15:58
頭十名?冇聽到有咁要求既,而且間間程度唔同,係咪真架?係就慳返唔揀

...
梗唔會講明, 但自行得40幾個位, 每年幾百人考, 無咁上下成績, 都好難係自行爭到一席位. 如真係鍾意, 英文程度唔錯既, 不妨一搏.
作者: 華^_^    時間: 15-11-17 22:34

回覆 babyckiu 的帖子

上次聽講座時,如無聽錯的話,校長有提過今年有70%入八大,比上年再進步了。
作者: hktwun    時間: 15-11-17 23:45

如果想入 "頂級女校",應該有更好的選擇吧 !
作者: hktwun    時間: 15-11-17 23:47

鬢辮鬆散問題……,佢地話係 "高年級既 ICON"
作者: hktwun    時間: 15-11-17 23:51

油真英文程度真係較高?!  點解高年級老師話連 開辦 Eng Lit 既能力都無?
作者: 必必    時間: 15-11-18 00:31

hktwun 發表於 15-11-17 23:51
油真英文程度真係較高?!  點解高年級老師話連 開辦 Eng Lit 既能力都無?
F1讀F2英文, 英文讀高一級, 咁程度係唔係較高呢? ENG LIT咁冷門, 少人揀,  點會開到班?
作者: Tassie    時間: 15-11-18 07:01

!如果頭十未必揀佢,揀QES 都唔揀佢。同區好多band1抽獎入,叻人唔太多。咁啱band1尾既佔好多,所以成績參次
作者: 必必    時間: 15-11-18 08:47     標題: 引用:!如果頭十未必揀佢,揀QES+都唔揀佢。同區

原帖由 Tassie 於 15-11-18 發表
!如果頭十未必揀佢,揀QES 都唔揀佢。同區好多band1抽獎入,叻人唔太多。咁啱band1尾既佔好多,所以成績參 ...
QES都有band 1 尾抽入,間間機會均等。

作者: 必必    時間: 15-11-18 09:18

我想講, 油真唔係一間至TOP既名校, 同區ST. MARY會好過佢, 但鍾意佢就會鍾意佢校風純樸, 校長老師絕大部份有愛心. 唔鍾意既人就會彈佢頭髮唔整齊, 要著長衫, 成績唔夠TOP. 但唔好忘記, 油真都出過狀元, 都有好多叻女.

油真都幾谷, 幾著重英文, 功課多. BAND 1尾入去讀要好努力, 唔係就會追唔上. 要搵呢類學校先好考慮油真.,

利申 :  油真家長.
作者: elysemama    時間: 15-11-18 10:21     標題: 回覆:必必 的帖子

你認為油真是不是同上智差不多等級,一様是著重英文!

作者: 必必    時間: 15-11-18 10:56

elysemama 發表於 15-11-18 10:21
你認為油真是不是同上智差不多等級,一様是著重英文!
唔好意思, 無了解過上智, 一來唔係我地校網,  二來唔考慮天主教學校.
作者: Cleo    時間: 15-11-18 11:38     標題: 回覆:必必 的帖子

我也是油真家長,油真是傳統英文女子band 1A 中學(其他人說的)。
因有抽獎位,所以一定有band one 尾入。學校是谷的,功課也多,所以band one 尾的同學學習上有壓力!

作者: johnmamama    時間: 15-11-18 12:07

油真,上智,QE 其中一間入到都好彩, 好彩過後, 靠自己多過靠學校. 只是輩背影響大, 三間都是好學校, 最重要是否你地杯茶!

作者: jennyjenny    時間: 15-11-18 12:40

華^_^ 發表於 15-11-17 22:34
回覆 babyckiu 的帖子

上次聽講座時,如無聽錯的話,校長有提過今年有70%入八大,比上年再進步了。 ...
跟據學校annual report 2014-2015,local u course 係54.1%先正確
70.3% 係 JUPAS result
作者: jennyjenny    時間: 15-11-18 12:45

其實睇番QES同TLGC兩間DSE成績都係差唔多,反而家長要睇番係鐘意女校定男女校,教學方針又係咪適合自己小朋友,最好再睇埋中3選科時有咩科目同組合。
作者: phoebekk    時間: 15-11-18 17:51     標題: 引用:我也是油真家長,油真是傳統英文女子band+1

原帖由 Cleo 於 15-11-18 發表
我也是油真家長,油真是傳統英文女子band 1A 中學(其他人說的)。
因有抽獎位,所以一定有band one 尾入。 ...
可否講吓F.3 選科有什麼選擇呀?另外功課每日平均幾多樣?每年幾測幾考呀?謝謝

作者: Cleo    時間: 15-11-18 20:41     標題: 回覆:phoebekk 的帖子

F3 根據全年級名次選DSE electives, 可選 Phy, Chem, Bio, M1/M2, Chi Lit, Chi Hist, Geog, Econ, BAFS (Mgt/Account), ICT, VA, Hist.

作者: Cleo    時間: 15-11-18 22:12     標題: 回覆:phoebekk 的帖子

每個學期有考試,但測驗都好難數清,因冇UT,已未計小測

作者: Tassie    時間: 15-11-19 15:18

必必 發表於 15-11-18 09:18
我想講, 油真唔係一間至TOP既名校, 同區ST. MARY會好過佢, 但鍾意佢就會鍾意佢校風純樸, 校長老師絕大部份 ...
同意, 理解,合理
但有一點, band 1A 學生入名校,學校唔會谷,谷都係學生自己自動波

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5