教育王國

標題: In 完民生 [打印本頁]

作者: SumYausumsum    時間: 15-11-9 18:50     標題: In 完民生

想請教,如果當日interview表現一般,是否可以唔洗有希望?
亞囡問顏色就識曬,有答老師,但係letters & 數字都唔識,冇答老師
作者: 964000    時間: 15-11-9 18:53     標題: 引用:想請教,如果當日interview表現一般,是否

原帖由 SumYausumsum 於 15-11-09 發表
想請教,如果當日interview表現一般,是否可以唔洗有希望?
亞囡問顏色就識曬,有答老師,但係letters & 數 ...
細B?如果細B老師吾expect識晒嘅。

作者: SumYausumsum    時間: 15-11-9 19:05

都唔細,5月B
作者: SumYausumsum    時間: 15-11-9 19:08

果日個老師都幾好,有引導(可能老師只係以為佢怕羞唔答),可惜我個囡唔識
作者: Jolly333    時間: 15-11-10 02:40     標題: 回覆:In 完民生

原來2歲就要識咁多野,我仔乜都唔識 參與下

作者: Jan131    時間: 15-11-10 09:29

IN左幾耐...我仔都係細仔, 都係參與下....見識下~~
作者: Yang81    時間: 15-11-10 09:51     標題: 引用:想請教,如果當日interview表現一般,是否

原帖由 SumYausumsum 於 15-11-09 發表
亞囡問顏色就識曬,有答老師,但係letters & 數 ...
我囡9月B答到八九成,但都不敢抱太大希望,始終太多人爭了

作者: Jan131    時間: 15-11-10 10:04

想問下, 我上網CHECK 時間, 佢有講話要拎埋"本信", 但係我無收過佢EMAIL, 咁我點PRINT 個時間果一頁?? 定其實唔洗架??
謝謝
作者: CarmenRoy    時間: 15-11-10 10:32     標題: 引用:想問下,+我上網CHECK+時間,+佢有講話要拎埋

原帖由 Jan131 於 15-11-10 發表
想問下, 我上網CHECK 時間, 佢有講話要拎埋"本信", 但係我無收過佢EMAIL, 咁我點PRINT 個時間果一頁?? 定其 ...
Print 民生網check面試時間果版

作者: Jan131    時間: 15-11-10 10:34

回覆 CarmenRoy 的帖子

謝謝你~~~
作者: cherryme    時間: 15-11-10 13:51

亞女今年K1 有9月細B同學
作者: wsmmandy    時間: 15-11-10 15:21

請問老師係用中文問嗎? 同埋係咪個別IN ? 家長坐隔離? 會唔會問家長問題?
作者: currymama    時間: 15-11-10 15:37

wsmmandy 發表於 15-11-10 15:21
請問老師係用中文問嗎? 同埋係咪個別IN ? 家長坐隔離? 會唔會問家長問題?
Random本地老師或者外籍老師,所以唔一定中文,而且考題中要認英文字母及數字,家長坐隔離但冇問家長,因為事前已經有長長問卷要填
作者: nic_bb    時間: 15-11-10 15:53     標題: 回覆:In 完民生

我仔中文in, 答啱9成,有講午安、多謝、拜拜,但對眼成日唔知望去邊,明明老師好靚女都唔望多幾眼!我估衰咗

作者: hklove    時間: 15-11-10 16:21

nic_bb 發表於 15-11-10 15:53
我仔中文in, 答啱9成,有講午安、多謝、拜拜,但對眼成日唔知望去邊,明明老師好靚女都唔望多幾眼!我估衰 ...
我個仔in net, 屋企講中文, 有點驁, 係 net 引導下答到七八成, 但有幾次轉頭去望後面中文果枱, 要我用五指神功轉佢果頭番來, 所以我估都係
作者: nic_bb    時間: 15-11-10 16:46     標題: 引用:Quote:nic_bb+發表於+15-11-10+15:53+我仔

原帖由 hklove 於 15-11-10 發表
我個仔in net, 屋企講中文, 有點驁, 係 net 引導下答到七八成, 但有幾次轉頭去望後面中文果枱, 要我用五指 ...
哈哈,我地不相白仲……希望有奇蹟!

作者: 964000    時間: 15-11-10 18:54     標題: 引用:Quote:原帖由+SumYausumsum+於+15-11-09+發

原帖由 Yang81 於 15-11-10 發表
我囡9月B答到八九成,但都不敢抱太大希望,始終太多人爭了
問D野比較淺個個都話識8,9成

作者: SumYausumsum    時間: 15-11-11 10:56

2歲幾人仔, 已經識數字 & 英文字母, 你地D小朋友真係好叻叻

我不斷教個囡認字母 & 數字, 可惜佢都唔想學, 請問你地有咩方法 教識佢 ?
作者: swarovski2011    時間: 15-11-11 11:02     標題: 回覆:SumYausumsum 的帖子

我俾阿仔玩手爪板,一路砌,一路話俾佢知是什麼字,每日都玩,每次都講,佢就慢慢入左腦了

作者: swarovski2011    時間: 15-11-11 11:03     標題: 回覆:SumYausumsum 的帖子

仲有睇you tube 聽歌,學得超快

作者: kayleyleung23    時間: 15-11-11 14:01     標題: 引用:仲有睇you+tube+聽歌,學得超快 +

原帖由 swarovski2011 於 15-11-11 發表
Same here

作者: currymama    時間: 15-11-11 14:13

swarovski2011 發表於 15-11-11 11:03
Same here另外我仲會玩字卡、玩drawing board時寫黎考佢等等,總之唔係教而係玩,我女勁中意

作者: 964000    時間: 15-11-11 16:18     標題: 引用:2歲幾人仔,+已經識數字+&+英文字母,+你地D

原帖由 SumYausumsum 於 15-11-11 發表
2歲幾人仔, 已經識數字 & 英文字母, 你地D小朋友真係好叻叻

我不斷教個囡認字母 & 數字, 可惜佢都唔 ...
其實都係日日show字卡死記,我in完學校後冇再玩了,無咩啟發性。

作者: jlbb1    時間: 15-11-11 17:33

作者: mw2012    時間: 15-11-11 22:47     標題: 回覆:In 完民生

識人12月超細B 都入左!

作者: SumYausumsum    時間: 15-11-12 16:41

thank you
作者: 歐姑娘    時間: 15-11-12 22:41     標題: 引用:thank+you+

原帖由 SumYausumsum 於 15-11-12 發表
thank you
其實會唔會問卷填英文,就中文老師in, 填中文就net in?

我是填英文,中文in

作者: Yang81    時間: 15-11-12 23:07     標題: 引用:Quote:原帖由+SumYausumsum+於+15-11-12+發

原帖由 歐姑娘 於 15-11-12 發表
其實會唔會問卷填英文,就中文老師in, 填中文就net in?

我是填英文,中文in
我填英文,英文in

作者: balj    時間: 15-11-12 23:28

作者: Kioga_san    時間: 15-11-13 12:23

我是填中文,英文in
作者: currymama    時間: 15-11-13 12:33

我填中文,中文in但我女有啲聽唔明我要翻譯英文
作者: SSHO臻    時間: 15-11-14 15:34

回覆 SumYausumsum 的帖子

我們今天in完,同你囡囡差不多,答到字母,但顏色和數字答唔齊,都不抱太大希望。
作者: balj    時間: 15-11-14 16:03

作者: Galaxy88    時間: 15-11-14 16:51     標題: 回覆:In 完民生

晨早8:30面試,小朋友都未瞓醒,本身識嘅顏色、字母都答錯晒,答唔答到啲問題,打定輸數。

但感覺面試考嘅嘢好死板,認識啲字母數字又如何呢?抽象符號一堆,冇咩意義。

兩歲小朋友唔識係好正常,未入學又預期學生識晒,真係好搞笑!

面試形式同學校的辦學理念:愉快學習云云......簡直背道而馳。

入唔到都冇咩失望

作者: Cat205    時間: 15-11-14 17:16     標題: 回覆:Galaxy88 的帖子

我小朋友都今日in完,見間間房都係外藉老師。除左問顏色,數字,英文字,仲問幅圖有邊個人,佢地係邊,你鍾唔鍾意去.......都唔淺。

作者: CKIP    時間: 15-11-14 20:46     標題: 引用:我小朋友都今日in完,見間間房都係外藉老師

原帖由 Cat205 於 15-11-14 發表
我小朋友都今日in完,見間間房都係外藉老師。除左問顏色,數字,英文字,仲問幅圖有邊個人,佢地係邊,你鍾 ...
我仔仔都今日in完,過程好暢順,30分鐘左右攪掂走得。in我仔仔係一個本地老師不過佢全程講英文,仔仔都聽英文都0k,不過仔仔唔肯開口,第一條問題問what's your name都只係咀郁郁唔發聲,問顏色、數字只答得一半,不過老師好有愛心同耐性,又讚仔仔very good,又撩佢玩,跟住又問我佢係咪好shy,我話係,同埋我話仔仔而家講野都唔係好叻。成個過程民生安排得幾好,in到我都好開心。最後老師叫仔仔俾過hug,仔仔都有做。希望有機會啦。

作者: ho_yan2406    時間: 15-11-14 21:28

考k1已問k1應該學既野,咁k1係咪會教k2 d野?
作者: ja2oct09    時間: 15-11-14 21:51     標題: 回覆:In 完民生

in左個NET teacher.....一開始已打左個突

作者: poohmeow    時間: 15-11-14 22:17

In 完,安排其實都順利,抽中英文老師,囡囡一入去有少少喊,但老師都引導佢講,答到8成,打定輸數喇,如果入到真系靠運氣
作者: jlbb1    時間: 15-11-14 23:16

作者: wballp    時間: 15-11-14 23:27     標題: 回覆:In 完民生

其實在waiting room已有計分。。。我仔揀玩blocks,其他人揀看書。d媽咪見到老師俾分,即刻出盡力講故事伴讀。好大聲,超好笑。假到爆。

作者: maylulu    時間: 15-11-15 00:04     標題: 引用:其實在waiting+room已有計分。。。我仔揀玩

原帖由 wballp 於 15-11-14 發表
其實在waiting room已有計分。。。我仔揀玩blocks,其他人揀看書。d媽咪見到老師俾分,即刻出盡力講故事伴讀 ...
x 2 又唔可以話佢地假,可憐天下父母心 !

作者: wballp    時間: 15-11-15 00:24     標題: 引用:Quote:原帖由+wballp+於+15-11-14+發表其實

原帖由 maylulu 於 15-11-15 發表
x 2 又唔可以話佢地假,可憐天下父母心 !
但太作狀。。

作者: poohmeow    時間: 15-11-15 02:01

我都見有mark 分,抬面有本囡囡睇咪睇囉,之後玩玩具,都感覺都好學術
作者: WM58321    時間: 15-11-15 02:32     標題: 回覆:In 完民生

今日in 應該係最後知批,因出黎時已經無人係門口排隊。

早15分鐘去,但企左幾分鐘已經入得,考左30分鐘。入去playroom 可能個檯入淨我最後,所以無玩具揀 局住講故事。囡囡都算合作都幾投入。過程中我唔知原來有計分,所以貼紙貼左係衫底下部份,講講下故事老師問我拎返紙先知。

玩左大約十分鐘然後轉班房,係門口等左一陣,逐個考官出黎叫名,輪到我囡時個心係咁叫 本地本地,比個本地老師我。點知真係比我中左,係本地老師in。

老師好細心同耐性,佢可能知我囡係細B 無問名,無問歲數,直接問邊個帶佢黎考試。阿囡怕羞答得好細聲老師好有耐性一直引導左佢幾次。然後開始問問題,老師講中文 阿囡唔明 我幫手引導,提左D水。 阿囡有d答錯(顏色,英文字) 老師見到佢教返佢 (依樣比到驚喜我,好少 interview 老師會考緊試時仲會糾正返你既錯誤)。

考完之後感覺,老師係有愛心,耐性 (考試期間 老師感到我小朋友應該係英文比較好少少,佢會問問題時自動轉英文問)依樣又係比到驚喜我。

最後一個驚喜,係老師全程無mark 分,淨係專注考小朋友,考完後等我地出門口佢先拎份文件出黎填。我唔鍾意一路考一路比分 我覺得 對小朋友黎講太大壓力,好似唔準人錯咁,一錯就就低。

我最失望係個考試題目,上年又係同一個題目,數字,英文字,顏色。。 係我角度 我覺得學校只注重學術,其他野完全忽略,小朋友 手腳協調,識唔識聽指令 等等。。。學校應該係要多元化既,單靠認字 我覺得小朋友不夠全面。

Anyway, 佢係一間好既學校,設施好,有口脾,可惜佢要求既野 唔係一個普通八月小朋友可以做到。(不過,而家間間都係咁既方針)

作者: iphone8    時間: 15-11-15 09:00     標題: 回覆:In 完民生

唉,我怪我自己做得唔好,連累個仔....我interview時轉去第2個班房時太心急,老師一叫呀仔個名我地無拍櫈就起身跟老師走,而家諗返起就超後悔,越緊張就累咗佢

作者: taiyeung    時間: 15-11-15 09:09     標題: 回覆:In 完民生

14/11已經in完?估唔到咁多人報只需用兩日,學校安排得好!

作者: jlbb1    時間: 15-11-15 09:41

作者: mybabyloveme    時間: 15-11-15 10:41     標題: 回覆:In 完民生

K1 interview 考數字,英文字已經好多年係咁,完全唔覺得深,而且報考人數眾多,用這方法out人,有問題?介意太學術大可放棄報讀。

相反只考pn的內容人人做到更加沒有準則。

每年答對所以問題的小朋友沒有三千也有二千,所以答對都不代表有offer。

作者: Fungbma    時間: 15-11-15 10:43     標題: 回覆:In 完民生

原來玩具房有計分? 真係唔知。之前聽講話唔計架? Anyway, 又唔好話人地假, 其實同小朋友講故事真係要誇張小朋友先覺得funny架。 我平時同仔講故事書都要好大聲同表情好誇張架

作者: jlbb1    時間: 15-11-15 12:30

作者: Yang81    時間: 15-11-15 13:11     標題: 引用:K1+interview+考數字,英文字已經好多年係

原帖由 mybabyloveme 於 15-11-15 發表
K1 interview 考數字,英文字已經好多年係咁,完全唔覺得深,而且報考人數眾多,用這方法out人,有問題?介 ...
識㗎就話淺,唔識就覺得深,我細B其實全部都識,但只答咗八、九成

作者: mybabyloveme    時間: 15-11-15 13:44     標題: 回覆:Yang81 的帖子

細B答啱八、九成好叻~

放心,有機會的,民幼会比機會細B,唔似有D學校只收到8月,班中9至11月細B都有。

作者: WM58321    時間: 15-11-15 16:54     標題: 回覆:In 完民生

其實唔係話考 數字,英文字,去 OUT 人有咩問題,只係覺得唔全面啫。間間學校既要求唔同 只係民生比我既感覺只係著重一方面。

同期,都有報某間九龍塘出名幼稚園(剛剛上埋報要家長簽give up個間)。佢
題目好難,考完佢比我感覺係全面。唔單止要學術,內容好豐富(認顏色,認砌圖,配對,考四肢協調)  。考完我會感受到佢要既學生唔係淨係要識字就得。

作者: kiki826    時間: 15-11-15 19:41

作者: kiki826    時間: 15-11-15 19:42

abcd

作者: balj    時間: 15-11-15 20:23

作者: Yang81    時間: 15-11-15 21:13     標題: 引用:Quote:mybabyloveme+發表於+15-11-15+13:44

原帖由 balj 於 15-11-15 發表
出左結果先知,呵呵
係我心目中,佢已經好叻

作者: balj    時間: 15-11-15 22:38

作者: mugb    時間: 15-11-15 23:32     標題: 回覆:balj 的帖子

如果係interview room出面個走廊走來走去,唔知有冇影響

作者: babybaby2014    時間: 15-11-15 23:33     標題: 回覆:SumYausumsum 的帖子

幾時出結果的?網頁上查看?

作者: WM58321    時間: 15-11-15 23:42     標題: 回覆:In 完民生

我記得老師話 12.05 出通知,好似係寄信

作者: currymama    時間: 15-11-16 10:24

回覆 babybaby2014 的帖子

5/12前書面通知
作者: mrsbbq    時間: 15-11-16 22:16     標題: 回覆:In 完民生

我唔見係waiting room老師有俾分添!
不過我見d家長超假,突登揀書係咁多小朋友讀(但老實講小朋友都唔show個阿媽)(又,可能我個日早,830,😜)

我就同女玩疊積木,仲同隔離位家長交換,不過大家都無主動一齊玩,因張台超大,大家都坐到老遠

我好好彩地本地老師,阿女細b, 但答識晒全名,邊個帶你來,字母數字識晒,顏色識晒,但反而中間處境差少少,唔肯講佢地做乜同邊個,老師引導都唔肯講,老師俾野時無講多謝,但有88同推chair(推晒自己同媽媽個張)
我女in時,識晒數字同英文字,仲突然問老師咁呢個呢,老師有答番佢,又突然間指住張相話呢個係xx(名), 見到老師覺得有點突然!

坦白講細b預左陪跑,加埋有野答唔到,而且又左望右望望第二個老師,只係做到8成!應該都係無機會!

作者: wballp    時間: 15-11-16 23:12     標題: 引用:我唔見係waiting+room老師有俾分添! 不過

原帖由 mrsbbq 於 15-11-16 發表
我唔見係waiting room老師有俾分添!
不過我見d家長超假,突登揀書係咁多小朋友讀(但老實講小朋友都唔show ...
係。揀書大聲讀好假

作者: SnowlyL    時間: 15-11-17 08:43     標題: 回覆:wballp 的帖子

事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀開,小孩唔喜歡閱讀係唔會坐定睇的。有些小朋友玩積木極叻,有些則肯讀書,只是大家都在計分的場合盡量把孩子的優點展示而己。

作者: dongdongwong    時間: 15-11-17 09:53     標題: 引用:事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀

作者: vpo0615    時間: 15-11-17 10:45

其實係咪做晒全部就必收呢, 我睇就未必.
作者: jenmak    時間: 15-11-17 11:26     標題: 回覆:vpo0615 的帖子

in NET, 真心覺得老師好有耐性

我仔入房前見到係NET就ler地,入去周圍望,唔答問題,個NET好有心機引導佢開口,會轉個方式再問幾次,比足機會,答2條又high5,直到最後送個袋都有豐富表情

作者: mrsbbq    時間: 15-11-17 11:34     標題: 引用:事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀

原帖由 SnowlyL 於 15-11-17 發表
事實並不是每個小孩也有閱讀習慣,平時唔讀開,小孩唔喜歡閱讀係唔會坐定睇的。有些小朋友玩積木極叻,有些 ...
當然同意!所以我都有同女女玩積木呢!

呢個只係我個人感覺,你可以好落力同小朋友讀書表現自已,但有無考慮其他人?因過份大聲其實確係好騷擾性的,有同台小朋友就係俾佢過份大聲吸引離位or相搶書(沒有誇張,我in個日個位媽媽真係嗌出來咁大聲,而自己的小朋友反而唔理媽媽)

我只是將感覺打出來,不是為吵架的

作者: balj    時間: 15-11-17 11:36

作者: mugb    時間: 15-11-17 11:42     標題: 回覆:balj 的帖子

好彩我in先冇D咁嘅家長,不過老師應該知道邊D係真睇書,邊D係扮睇書嘅

作者: Hopeforb    時間: 15-11-17 11:55

mrsbbq 發表於 15-11-17 11:34
當然同意!所以我都有同女女玩積木呢!

呢個只係我個人感覺,你可以好落力同小朋友讀書表現自已,但有無考 ...
咁樣騷擾到別人,可能被老師扣分
作者: wballp    時間: 15-11-17 12:58     標題: 回覆:In 完民生

我成圍枱睇書都勁誇。影后

作者: WM58321    時間: 15-11-17 13:02

我成枱都唔睇書...... 我入到去.... 只有書可以揀...... 局睇....
不過D 書都OK GA..... 有野比小朋友玩的,,,, 比佢轉下個圖形咁既.

作者: sarawa    時間: 15-11-17 14:58     標題: 回覆:WM58321 的帖子

我個枱都有個媽媽勁大聲讀本英文書,係全間房都聽到,但個仔一眼都無望過佢本書響到發呆,佢前面有好多玩具,其實不如俾小朋友自己選擇去玩啦,又影響人,我就同仔靜靜地玩Lego

作者: vpo0615    時間: 15-11-17 18:27

同意, 咁大聲做乜? 騷擾到其他人, 盞俾學校覺得你係怪獸家長. 唔係話咁樣博老命就有OFFER 架嘛!
作者: CherryQ    時間: 15-11-18 02:35

我連有書都唔知,haha, 玩玩具
作者: kiosk99    時間: 15-11-18 08:53     標題: 引用:我連有書都唔知,haha,+玩玩具

原帖由 CherryQ 於 15-11-18 發表
我連有書都唔知,haha, 玩玩具
我都見唔到課室有書,全部都係枱面玩具

作者: JuslinC    時間: 15-11-18 10:02

完全唔知有第一PART呢回事, 同個仔睇O下書就玩左一陣LEGO, 我仲以為係要等過場先係度等.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5