教育王國

標題: 其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提? [打印本頁]

作者: R.c888    時間: 15-11-8 12:00     標題: 其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提?

佢呢幾年dse D學生都考得幾好
作者: hkpapa852    時間: 15-11-8 12:09

R.c888 發表於 15-11-8 12:00
請問點勁法呢?完全搵唔到佢既DSE成績同入大學統計
作者: R.c888    時間: 15-11-8 12:18

http://www.holap.edu.hk/en/news/studentsachievements.php呢度可以搵到

作者: hkpapa852    時間: 15-11-8 12:37

R.c888 發表於 15-11-8 12:18
http://www.holap.edu.hk/en/news/studentsachievements.php呢度可以搵到
我見唔到有我問個D資料喎?!
作者: R.c888    時間: 15-11-8 13:05

冇所謂啦,我見朋友個仔今年讀到F3,成積同其他校內活動同比賽都好叻,朋友話佢個仔讀左可立後做事積極左好多同校內老師比好多機會佢,我見倒佢學校都好有心吓,又見這裏冇乜人講,所以好奇問下
作者: senkawa    時間: 15-11-8 14:51

同區咁多學校,唔覺佢有咩明顯嘅特色,冇人講佢一d都唔奇.
作者: YDLFATHER    時間: 15-11-8 17:01

R.c888 發表於 15-11-8 12:18

可立係BAND幾? 無荃灣可風出名
作者: ppsfung    時間: 15-11-8 20:08

YDLFATHER 發表於 15-11-8 17:01
可立係BAND幾? 無荃灣可風出名
BAND 1C 英中.

作者: Lucifer3960    時間: 15-11-8 20:33

回覆 R.c888 的帖子

是, 呢間好好, 無乜人提.........是因為唔想咁多人知,  多個香爐多隻X, 無咁多人報. 自己機會大D .

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-8 21:26

Lucifer3960 發表於 15-11-8 20:33
回覆 R.c888 的帖子

是, 呢間好好, 無乜人提.........是因為唔想咁多人知,  多個香爐多隻X, 無咁多人報.  ...
主要喺透明度唔高,最多B1C,但最低喺乜,無資料估,加上區内更好的學校不少,所以無乜人願意冒險。
作者: 王家爸爸    時間: 15-11-8 21:27

hkpapa852 發表於 15-11-8 12:37
我見唔到有我問個D資料喎?!
透明度太低。
作者: R.c888    時間: 15-11-8 21:38

其實區內有幾多好校數都數到啦,保一,何陰棠,協和,但我又唔覺佢地好好多喎,可立最輸嘅係學校設施唔夠這三間好啫,上面幾位講得冇錯可立唔夠進取和低調,其它方面又唔覺佢差好遠。
作者: senkawa    時間: 15-11-8 22:02

明明就冇具體資料,仲係咁讚好,好難唔相信你同呢間學校關係非比尋常啦..
作者: metrochung    時間: 15-11-8 22:08     標題: 引用:其實區內有幾多好校數都數到啦,保一,何陰

原帖由 R.c888 於 15-11-08 發表
其實區內有幾多好校數都數到啦,保一,何陰棠,協和,但我又唔覺佢地好好多喎,可立最輸嘅係學校設施唔夠這 ...
可立真係比人感覺低透明度。又或者咁講,其餘B1學校都在慈雲山,焦點都會放在慈雲山上的學校,所以忽略了可立。雖然我仔表明了不喜歡可立,但今年我都去可立八卦下,睇下了解下

作者: Lucifer3960    時間: 15-11-8 22:08

回覆 senkawa 的帖子

可立---是天王學校

作者: R.c888    時間: 15-11-8 22:16

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/ ... B%E8%BE%A6%EF%BC%89
作者: hkpapa852    時間: 15-11-9 08:14

senkawa 發表於 15-11-8 22:02
明明就冇具體資料,仲係咁讚好,好難唔相信你同呢間學校關係非比尋常啦.. ...
最好未就係出咗劉華囉!

作者: Yanamami    時間: 15-11-9 08:27

透明度低、無人提……我諗起九龍塘間聖若望英文小学。有家長问呢间好唔好,点解無乜人提~無人提、又唔知畢業学生去哂边,好神秘吖~
作者: senkawa    時間: 15-11-9 08:45

回覆 hkpapa852 的帖子

可立總之就係BAND 1C學校, 天王劉華的母校, 就係咁多...樓主淨係比到校網少少資料, 仲要POST埋維基百科(都唔知有咩特別), 實在太有趣了...
九真推銷得黎都有D數據擺出黎比人品評下, 依家咩都冇, 都唔知搵咩黎講?

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-9 09:12

metrochung 發表於 15-11-8 22:08
可立真係比人感覺低透明度。又或者咁講,其餘B1學校都在慈雲山,焦點都會放在慈雲山上的學校,所以忽略了可 ...
可立係B1C/B2A學校只係根據學校有提供既資料估計,係假設,可能更低。
所以最好去聽下,如果入學講座都無講DSE成績,幾乎可以確定係。。。

作者: senkawa    時間: 15-11-9 09:20

回覆 王家爸爸 的帖子

印象中係有人講過黃大仙區嘅學校時提到可立係BAND1C, 但佢係咪已經跌到落BAND2A, 因資料不足, 無從判斷...有冇人知佢開幾多班英文班呢? 會否微調之下已經開唔晒英文班? 如果唔係全開, 就肯定唔再係BAND1了!

作者: Lucifer3960    時間: 15-11-9 10:13

https://www.schooland.hk/ss/wong-tai-sin                 
呢個網都話呢間B1, 唔好同咁多人講, 我怕好多人會考慮報.....

https://www.schooland.hk/post/sspa2015p

作者: MASAYA    時間: 15-11-9 10:40

廿年前係band1尾 (5band年代),如果冇大上落而家係B1C唔奇,不過揀得佢都唔係為名氣,唔駛幫佢宣傳
作者: hkpapa852    時間: 15-11-9 10:42

Lucifer3960 發表於 15-11-9 10:13

https://www.schooland.hk/ss/wong-tai-sin                 
可惜呢個網無話你知佢點定義咩叫Band 1中學.

大家都知, 學校根本無官方Banding, 而所謂Banding, 係坊間根本沒有統一既標準, 可能一間學校有較大比例學生話自己係B1中學, 就係B1中學嫁!

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-9 10:51

MASAYA 發表於 15-11-9 10:40
廿年前係band1尾 (5band年代),如果冇大上落而家係B1C唔奇,不過揀得佢都唔係為名氣,唔駛幫佢宣傳 ...
廿年可以有好大變化。唔好話廿年前,五年前港華都仲係B1A。
作者: hkpapa852    時間: 15-11-9 10:54

MASAYA 發表於 15-11-9 10:40
廿年前係band1尾 (5band年代),如果冇大上落而家係B1C唔奇,不過揀得佢都唔係為名氣,唔駛幫佢宣傳 ...
呢間有以前有上過B1咩?

黃大仙區傳統只有兩間公認既B1中學, 保一同協和, 其餘既, 以前頂多當B2

作者: MASAYA    時間: 15-11-9 10:59

hkpapa852 發表於 15-11-9 10:54
呢間有以前有上過B1咩?

黃大仙區傳統只有兩間公認既B1中學, 保一同協和, 其餘既, 以前頂多當B2
咁保一同協和都收唔晒band1生啦,廿年前德愛同可立都係band1生次選既,band2生未必有機會,想緊當年...
作者: MASAYA    時間: 15-11-9 11:01

王家爸爸 發表於 15-11-9 10:51
佢唔公開,係消失魔球,連變化球都稱唔上,所以我唔敢講實佢係B1C囉
作者: 悠悠110409    時間: 15-11-9 11:01

senkawa 發表於 15-11-9 09:20
回覆 王家爸爸 的帖子

印象中係有人講過黃大仙區嘅學校時提到可立係BAND1C, 但佢係咪已經跌到落BAND2A, 因 ...

----
作者: hkpapa852    時間: 15-11-9 11:05

當有人要攞某校出嚟比既時較, 只要最後加一句:
只要適合自己嘅孩子, 便是好學校

咁大家可以收工, 無需再拗, 無需要再比較
作者: elbar    時間: 15-11-9 13:57

MASAYA 發表於 15-11-9 10:59
咁保一同協和都收唔晒band1生啦,廿年前德愛同可立都係band1生次選既,band2生未必有機會,想緊當年... ...

廿年前係 5個BANDING年代, 男女分開排隊
作者: 1a2b3c4z    時間: 15-11-9 14:39     標題: 引用:Quote:MASAYA+發表於+15-11-9+10:40+廿年前

原帖由 王家爸爸 於 15-11-09 發表
咁而家嘅港華係band 幾?

作者: amy997    時間: 15-11-9 14:41

鐘意可立咁你報.仲上嚟攞意見
作者: R.c888    時間: 15-11-9 15:13

請大家唔好誤會、我唔係幫可立宣傳,只不過我有時有留意你哋講呢間學校好啲定那間學校好啲但就唔見你地講可立所以有啲奇怪,先攞出黎同大家討論下姐,我都好明白現今家長緊張子女嘅學業所以想搵一間最好嘅學校比自己孩子。需然可立唔係出過好多名人只係出個劉德華,但我覺得劉華ok喎有成就,為人正面、正直。点都好過出個許士仁吖係米,所以晤好笑人學校,呢間係我心目中都係一間好學校以我所知這幾年DSE佢都有好多同學入到醫學院、法律學院等等,大家可以上去可立個網頁就可以了解多D。利申:我唔係上來攞意見的,祝大家的子女可以上到一間心儀的中學。
作者: 憫父    時間: 15-11-9 15:21

大家可以直接問:

你囝囝已經讀左兩年幾可立,有無內部文件可以分享一下?好過大家對呢間學校估估下!

作者: 星運教授    時間: 15-11-9 19:49     標題: 回覆:hkpapa852 的帖子

但係若真係全開英文班,已經係好band 1既格局

作者: Band5    時間: 15-11-9 20:25     標題: 回覆:其實可立中學都幾勁吖,㸃解冇乜人提?

以黃大仙唔夠英中學位嚟睇,B2生都幾難抽得入!所以話佢係B1中學應該唔會點錯,夠膽用英文教通識,我會偏向相信佢英文成績唔太差!B1生只要肯用功,英文唔應該有難度!否則啲B2直資同B2留學生咪全軍覆沒?

利申:以我所知,呢間學校嘅校長,老師,學生同畢業生我一個都唔識!

作者: Rainy    時間: 15-11-18 16:45

以b1生來計, 文理同可立, 應該邊個排先?
作者: metrochung    時間: 15-11-18 16:49     標題: 引用:以b1生來計,+文理同可立,+應該邊個排先?

原帖由 Rainy 於 15-11-18 發表
可立

作者: YC04    時間: 15-11-18 17:21

話時話, 咩呢間學校好差?  真係唔見有人係呢到講, 但係黃大仙網來講, 呢間算好BOR, 因我都打算同正囡報呢間, 但亞囡話想報協和, 真係煩死, 所以, 唸住去聽埋簡介會再算.

我近排係附近溜連, 見D學生都幾乖, 食晏時, 我都有同D學生傾, 問吓佢地學校D野, 佢地都好熱心咁解答我的問題, 我暫時真係唔覺有咩問題.

如果真係有問題, 請告知, 我都怕自己睇錯野.
作者: 王家爸爸    時間: 15-11-18 17:29

Rainy 發表於 15-11-18 16:45
如果呢兩間比較,可立好過文理。
作者: joyjoyparent    時間: 15-11-18 19:28

回覆 YC04 的帖子

協和及可立都是好學校, 兩者也是全英中及英文考通識.  協和及保一出過DSE狀元, 其他的沒有. 低是否協和整體好些, 我也不知道, 似乎也沒有公佈. 希望有消息人士可以告知.

作者: jessimm    時間: 15-11-19 08:48

從來一線名校都是三種類型

1. 非一般學生選讀
2. 非一般家長選讀
3. 考試制度造就

第一類別是比較穩定,因為是學生的光環主導。 第二類別就面對國際學校的搶客, 起伏頗大。 第三類別就會跟隨制度起變化-精英制時崛起、普及制時式微。

二線學校要變名校就視乎有沒有上述條件, 否則都只會是'好學校'
作者: hkpapa852    時間: 15-11-19 09:49

joyjoyparent 發表於 15-11-18 19:28
回覆 YC04 的帖子

協和及可立都是好學校, 兩者也是全英中及英文考通識.  協和及保一出過DSE狀元, 其他的沒 ...
協和有校務報告, 有3322率和入U率, 但可立完全沒有

作者: pearltsang    時間: 15-11-19 10:49     標題: 引用:佢呢幾年dse+D學生都考得幾好

原帖由 R.c888 於 15-11-08 發表
我個親人讀可立,當年考會考7A1C, 可以講是個別事件,現在他已畢業做律師,所以其實讀書可能佔大部份時間都係靠自己,只要間學校是中上已可以。

作者: ppsfung    時間: 15-11-19 12:53

Rainy 發表於 15-11-18 16:45
可立要填第一先派到, 文理排後D都有機會. (補習社導師依經驗講的)

作者: hkpapa852    時間: 15-11-19 13:08

ppsfung 發表於 15-11-19 12:53
可立要填第一先派到, 文理排後D都有機會. (補習社導師依經驗講的)

可立要第一先派到? 個位老師講得誇D添吖!

可立係2011-2012年度之後, 再無出過校務報告, 係呢份最後既校務報告(http://www.holap.edu.hk/en/administration/27%20pdf%20for%20download/1112/annual-report-11-12.pdf), P.27同P.30有少許資料.

可立考DSE既學生, 只有~32%升讀local degree, 3322率只有60.1%

睇番同年協和書院成績, 校務報告P.11: http://101.78.175.235/index/index.php/home/school-report-and-plan/annual-school-report?download=19:annual-school-report-2011-2012

協和考DSE既學生, 達3322+3水平既學生有85.6%, 有56.25%學生取得JUPAS degree

兩間學校既水平, 邊間高D, 唔駛拗了!

作者: hkpapa852    時間: 15-11-19 13:26

黃大仙區官津英中2013-2014年度畢業生去向統計:

中學名稱

3322率

聯招學位

升讀本地學士學位比例

保良局第一張永慶中學

88.10%

72.60%

保良局何蔭棠中學

78.32%

協和書院

87.20%

57.46%

59.12%

德愛中學

80.12%

46.20%

聖母書院

60.25%

22.22%

請問有冇人知可立又如何呢?

作者: ppsfung    時間: 15-11-19 13:28     標題: 引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-11-19+13:08+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-19 發表
可立同協和當然無得比。
老師的意思係黃大仙英中位不足,2間保良局中學又收很多保小學生。所以協和競爭很大。
對於讀二缐小學,又唔係太top的band1生,尤其是男仔,可立是最佳的選擇。所以排第二入唔到唔出奇。

作者: NeoMom    時間: 15-11-19 14:36

三四十年前可立的確有段時間好勁, 而家就唔知了

作者: sour-lemon    時間: 15-11-19 14:36

ppsfung 發表於 15-11-19 13:28
可立同協和當然無得比。
老師的意思係黃大仙英中位不足,2間保良局中學又收很多保小學生。所以協和競爭很大 ...
何蔭棠好似冇聯繫小學!
作者: Viman    時間: 15-11-19 22:00     標題: 引用:+本帖最後由+Band5+於+15-11-10+00:10+編輯

原帖由 Band5 於 15-11-09 發表

以黃大仙唔夠英中學位嚟睇,B2生都幾難抽得入!所以話佢係B1 ...
如果冇記錯的話,在黃大仙的5所英中都是用英文考通識

作者: Gudettama    時間: 15-11-20 01:10

ppsfung 發表於 15-11-19 12:53
文理係1c-2A,B1生當然放後D都有機會!
作者: hkpapa852    時間: 15-11-20 09:34

如果各間英中表現無大變化, 可立應該只係同聖母差不多水平. 文理就會再差一點.

可立, 聖母, 文理點解係英中? 正所謂蜀中無大將, 區內學生人數多, 出色學校唔多, 稍好一點都會收多咗B1學生.

日後文理轉過九龍城區, 仲做唔做到英中都好難講

作者: 王家爸爸    時間: 15-11-20 09:35

NeoMom 發表於 15-11-19 14:36
三四十年前可立的確有段時間好勁, 而家就唔知了
我讀書年代都仲好勁

作者: chanwendy    時間: 15-11-20 10:31

hkpapa852 發表於 15-11-19 13:26
黃大仙區官津英中2013-2014年度畢業生去向統計:
請問邊度搵到德愛的DSE 資料? 我在學校網頁找不到呀.
作者: hkpapa852    時間: 15-11-20 11:00

所有學校既資料,大多數都會放係校務報告
作者: MASAYA    時間: 15-11-20 11:39

hkpapa852 發表於 15-11-20 09:34

如果各間英中表現無大變化, 可立應該只係同聖母差不多水平. 文理就會再差一點.
你用幾時同幾時比較變化先?我讀書個年代,可立同聖母唔係同一個水平架喎,近年就唔知
作者: hkpapa852    時間: 15-11-20 12:10

MASAYA 發表於 15-11-20 11:39
你用幾時同幾時比較變化先?我讀書個年代,可立同聖母唔係同一個水平架喎,近年就唔知 ...
可立係2011-2012年既3322率係60.1%
聖母係2013-2014年既3322率係60.25%

我係假設可立同聖母呢兩間, 係2011-2015年期間, 大家表現都無乜大變, 即年年3322率同升讀local  degree比例都係+/-5%左右. 咁兩間今年估計, 3322率都係55%-65%, 於升讀degree比例, 應該都係20%-30%之間

作者: MASAYA    時間: 15-11-20 12:14

hkpapa852 發表於 15-11-20 12:10
可立係2011-2012年既3322率係60.1%
聖母係2013-2014年既3322率係60.25%
你搵到五年內可立成績喇,咁呢個成績真係稱唔上B1C
作者: 慢咪咪    時間: 16-9-15 16:49

鄰居個仔剛入中一, 我又八下, 佢話注重學生的需要, 老師是細心的, 佢個仔小學成日欠交功課, 而家開學冇耐成個人變晒積極自理, 家長冇理佢自動做功課仲糸吾糸明天交的功課, 好似讀得好開心咁.  

而另一同學是讀慈雲山山頭校, 以前糸尖子, 數學好好, 而家教數老師兇, 囝囝多次表逹吾鐘意數學.

真糸睇下你要邊樣.
作者: Chunyan    時間: 16-9-16 10:18     標題: 引用:Quote:原帖由+Rainy+於+15-11-18+發表以b1

原帖由 metrochung 於 15-11-18 發表
可立
我覺得文理好些

作者: metrochung    時間: 16-9-16 17:19     標題: 引用:Quote:原帖由+metrochung+於+15-11-18+發表

原帖由 Chunyan 於 16-09-16 發表
我覺得文理好些
各有所好,都好難話邊間好D,我當時乙二填可立,乙三係文理。 可能係因為可立大部分係B1生,文理係大部分係B2生,所以覺得可立好過文理。 其實適合自己小朋友的就叫好學校

作者: Lucifer3960    時間: 16-9-17 10:52

回覆 metrochung 的帖子

可立小學與可立中學有連繫嗎? 文理有新校舍, 好像校舍設備方面比可立吸引. 但文理日後搬去新校舍附近無舊校咁多野食, 可立呢方面好一點., 放學可順手到大成街街市, 斬料加餸.
作者: Anniemun    時間: 16-9-17 11:54

Lucifer3960 發表於 16-9-17 10:52

可立小學與可立中學有連繫嗎? 文理有新校舍, 好像校舍設備方面比可立吸引. 但文理 ...
冇聯繫的。
作者: metrochung    時間: 16-9-17 17:28

Lucifer3960 發表於 16-9-17 10:52

可立小學與可立中學有連繫嗎? 文理有新校舍, 好像校舍設備方面比可立吸引. 但文理 ...

文理要幾年後先搬,我當時諗我仔中四先搬到,如工程不能如期完成的話,可能已經中五中六,所以對我來説新校舍没有吸引力。

作者: PalFan    時間: 16-9-20 12:54

我朋友個囡讀可立, 學校比好多機會學生發展.

對比其他個幾間黃大仙BAND 1既同學反應. 可立成績唔輸得好多.

我個朋友囡囡讀得好開心, 人亦讀得好開朗. 佢成績好好, 我都對佢有信心, 大個能夠做醫生.

作者: cubixluk    時間: 16-9-21 11:39

我經過, 見啲小朋友都幾乖.
剛剛打去問下OPEN DAY, 老師都幾耐心解答
因為我唔係本區小學讀, 只係住附近, 老師都比咗好多INFORMATION 我.
同學校職員講電話, 暫時印象不錯, 遲啲佢有多啲資料, 我都會去睇下.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5