教育王國

標題: 啟思n班 interview [打印本頁]

作者: nyip    時間: 15-11-7 12:15     標題: 啟思n班 interview

有無jm今手in creative?

作者: CROYLEUNG    時間: 15-11-7 13:31

me..kowloong tong (15:00) today
作者: nyip    時間: 15-11-7 14:03     標題: 回覆:啟思n班 interview

me 1645

作者: woodyniu    時間: 15-11-7 18:22     標題: 回覆:啟思n班 interview

我十點in左啊,大家感覺如何?

作者: pm1202    時間: 15-11-7 18:26     標題: 回覆:啟思n班 interview

今日藍田

作者: RainLoi    時間: 15-11-7 18:33     標題: 回覆:nyip 的帖子

kowloong tong (15:00) today😊

作者: Evachau    時間: 15-11-7 18:37     標題: 引用:今日藍田 +

原帖由 pm1202 於 15-11-07 發表
今日藍田
可以分享一下嗎?

作者: pm1202    時間: 15-11-7 20:46     標題: 引用:Quote:原帖由+pm1202+於+15-11-07+發表今日

原帖由 Evachau 於 15-11-07 發表
可以分享一下嗎?
全程玩玩具,老師拎唔同玩具,叫小朋友玩,睇反應,如拼板、推車、生果,無考家長

作者: Evachau    時間: 15-11-7 20:50     標題: 引用:Quote:原帖由+Evachau+於+15-11-07+發表可

原帖由 pm1202 於 15-11-07 發表
全程玩玩具,老師拎唔同玩具,叫小朋友玩,睇反應,如拼板、推車、生果,無考家長

...
Thx for sharing! 囝囝未識講,希望下星期六in有反應喇!

作者: CrazyCatB    時間: 15-11-9 09:06

我星期6都IN左. 好快. 唔洗半個鐘走得.

作者: blinkaaa    時間: 15-11-9 10:40

我星期六in左杏花村啟思,真係好快,10分鐘內就攪掂,無問過家長問題
作者: CROYLEUNG    時間: 15-11-9 11:16

D 問題完全太深..
作者: oshirley626o    時間: 15-11-9 12:07

我星期六in 左九龍塘, 我覺得好似好hea 咁in! hahahaha....
作者: FCW0905    時間: 15-11-11 11:14

我星期六in  左屯門, 亞仔完全無反應.
作者: nanananana    時間: 15-11-12 20:50     標題: 引用:D+問題完全太深..

原帖由 CROYLEUNG 於 15-11-09 發表
D 問題完全太深..
同意,feel唔到「happy school「,而且感覺老師可能要in太多學生,感覺好hea

作者: marcoli8    時間: 15-11-12 21:21     標題: 引用:D+問題完全太深..

原帖由 CROYLEUNG 於 15-11-09 發表
D 問題完全太深..
有同感

作者: siuwing2    時間: 15-11-13 11:25

回覆 oshirley626o 的帖子

same here,,,,, kln tong campus quite nice though,,,,
Actually the teachers outside were ok, putting smile on their face, but those who interviewed kids inside, very hea without any smile and i have the feeling of "i just wanna get it  done with" .... and some of them a bit young and no interaction with kids at all......

作者: ling00317    時間: 15-11-13 13:38     標題: 回覆:siuwing2 的帖子

同意,我都上星期in完杏花邨,好hea,冇咩耐性。

作者: Bedivere_23    時間: 15-11-13 15:57     標題: 回覆:啟思n班 interview

Agree with most mum
Interviewed HFC campus
No warm up time , teacher just start straight away with the task when the kids  entered the room for 1 min.
My b still discovering what's inside the room when interviewing.

Quite different to what other school are
$40 application fee paid and gone without good reason

作者: CROYLEUNG    時間: 15-11-13 22:31

回覆 Bedivere_23 的帖子

Agree..no heart at all..if I got offered, I wouldn't accept
作者: catherine88    時間: 15-11-13 22:53     標題: 回覆:siuwing2 的帖子

九龍塘安排好差,要小朋友同家長喺閘外排隊,當日又曬,要企晒喺對面馬路等,熱到小朋友發晒忟𢛵,一開門入去登記就要两層樓梯,坐低唔夠五分鐘就開始面試,hea爆,老師無乜愛心,唔能夠令小朋友集中,全程唔夠十五分鐘就走得,感覺唔良好!

作者: suzy1223    時間: 15-11-13 23:29     標題: 回覆:啟思n班 interview

青衣果間又係又hea,希望唔洗選呢間

作者: nanananana    時間: 15-11-14 11:51     標題: 引用:九龍塘安排好差,要小朋友同家長喺閘外排隊

原帖由 catherine88 於 15-11-13 發表
九龍塘安排好差,要小朋友同家長喺閘外排隊,當日又曬,要企晒喺對面馬路等,熱到小朋友發晒忟𢛵, ...
原來唔係得我一個有呢種hard feeling⋯
我開頭選這間完全係因為佢係「happy school」,但in完感覺好差!
我in佐幾間,估唔到佢係令我感覺最差的!
完全感覺唔到佢係「happy school」

作者: Evachau    時間: 15-11-14 11:58     標題: 引用:Quote:原帖由+pm1202+於+15-11-07+發表全程

原帖由 Evachau 於 15-11-07 發表
Thx for sharing! 囝囝未識講,希望下星期六in有反應喇!
今日in完,安排好好,用了20分鐘咋!

作者: pm1202    時間: 15-11-14 14:10     標題: 引用:九龍塘安排好差,要小朋友同家長喺閘外排隊

原帖由 catherine88 於 15-11-13 發表
九龍塘安排好差,要小朋友同家長喺閘外排隊,當日又曬,要企晒喺對面馬路等,熱到小朋友發晒忟𢛵, ...
藍田開放戶外遊樂場俾小朋友玩,好好

作者: Evachau    時間: 15-11-14 17:02     標題: 引用:Quote:原帖由+catherine88+於+15-11-13+發

原帖由 pm1202 於 15-11-14 發表
藍田開放戶外遊樂場俾小朋友玩,好好
但個地下啲膠墊好舊又甩色,囝囝玩完條褲變了綠色

作者: pipipipi    時間: 15-11-14 20:55     標題: 回覆:啟思n班 interview

杏花in完,仔仔唔理老師,但老師都好好,慢慢引導仔仔,唔覺hea呀

作者: ming1i823    時間: 15-11-14 22:38     標題: 回覆:pipipipi 的帖子

我係九龍塘啟思用家,小朋友返左兩個幾月n班,每日都係超開心,老師係好有愛心的,每日都有交代我小朋友今日表現係點,講句公道說話,有邊間interview 係唔駛點排隊?我自己每間面試都是早5分鐘到學校,記得上年的時候,in 啟思全程用了25分鐘就完。

作者: mamaokasan    時間: 15-11-14 23:14

ming1i823 發表於 15-11-14 22:38
我係九龍塘啟思用家,小朋友返左兩個幾月n班,每日都係超開心,老師係好有愛心的,每日都有交代我小朋友今 ...
hello, may i know if they hv both mandarin/english class or main stream class only? do they have parents day, show tell for parents etc? thank you
作者: ming1i823    時間: 15-11-14 23:37     標題: 引用:Quote:ming1i823+發表於+15-11-14+22:38+我

原帖由 mamaokasan 於 15-11-14 發表
hello, may i know if they hv both mandarin/english class or main stream class only? do they have par ...
N班無普通話堂,每日有英文老師到課室唱歌。我每天接放學,老師都會同我講當日表現,坐校車小朋友的家長都會收到老師電話。家長日就未知有無。最開心係,每日我係可以送返學到課室門口,其他學校多數送到大門。前幾天有個親子手工日,家長回校陪小朋友一起上堂,好開心。下個月都有親子活動。

作者: mamaokasan    時間: 15-11-14 23:41

ming1i823 發表於 15-11-14 23:37
N班無普通話堂,每日有英文老師到課室唱歌。我每天接放學,老師都會同我講當日表現,坐校車小朋友的家長都 ...
thank you very much!
作者: anpanman_baby    時間: 15-11-15 13:26     標題: 引用:Quote:原帖由+mamaokasan+於+15-11-14+發表

原帖由 ming1i823 於 15-11-14 發表
N班無普通話堂,每日有英文老師到課室唱歌。我每天接放學,老師都會同我講當日表現,坐校車小朋友的家長都 ...
啟思係好多親子勞作、活動,老師好🈶️活動力、愛心

作者: hollyholly520    時間: 15-11-15 17:31

帝堡城只考小朋友.完全冇問家長就88
作者: jestella    時間: 15-11-16 10:42     標題: 引用:帝堡城只考小朋友.完全冇問家長就88

原帖由 hollyholly520 於 15-11-15 發表
帝堡城只考小朋友.完全冇問家長就88
我女幾乎全程唔睬老師,淨係掛住玩lego...可能因為冇場地俾佢warm up,in完就好生猛

作者: sixsix98    時間: 15-11-16 11:34

帝堡城我女星期6 IN完感覺好細
作者: Punmak    時間: 15-11-16 13:01     標題: 回覆:sixsix98 的帖子

我都係星期六in
校內有樓梯好似有d危險咁

作者: hollyholly520    時間: 15-11-16 14:05

jestella 發表於 15-11-16 10:42
我女幾乎全程唔睬老師,淨係掛住玩lego...可能因為冇場地俾佢warm up,in完就好生猛

...
一樣...in 完就好生猛

作者: hollyholly520    時間: 15-11-16 14:07

Punmak 發表於 15-11-16 13:01
我都係星期六in
校內有樓梯好似有d危險咁
吾知到時係小朋友自己行定点...

作者: siuwing2    時間: 15-11-16 14:12

回覆 catherine88 的帖子

Already better than Lam Tin Creative la, at least the playground is bigger......... and the teachers outside are nice..... we had interview at the music room (G/f), so no need to walk up........ but "hea", yes i agree!

作者: siuwing2    時間: 15-11-16 14:14

回覆 catherine88 的帖子

And we didn't wait outside the gate, we were waiting at the outdoor playground, so the waiting time and "facilities" are both okay i reckon........

作者: Punmak    時間: 15-11-16 16:03     標題: 回覆:啟思n班 interview

另外,請問大家知唔知坐係課室玩玩具等果時計唔計分的?

作者: ming1i823    時間: 15-11-16 23:38     標題: 引用:Quote:Punmak+發表於+15-11-16+13:01+我都

原帖由 hollyholly520 於 15-11-16 發表
吾知到時係小朋友自己行定点...
九龍塘校舍有格lift架!n班係搭life到樓下玩,等佢地學識晒行樓梯先會比行樓梯。

作者: hollyholly520    時間: 15-11-17 21:13

ming1i823 發表於 15-11-16 23:38
九龍塘校舍有格lift架!n班係搭life到樓下玩,等佢地學識晒行樓梯先會比行樓梯。

...
沙田啟思冇lift .所以都吾知

作者: queenie_hau    時間: 15-11-17 21:43     標題: 回覆:啟思n班 interview

我係青衣用家,小朋友返咗兩幾月PN,好適應,好喜歡返學,返到屋企自己打拍子跳舞,好攪笑!😁老師好有愛心,又好耐性。平時搭校車返學放學,老師耐唔耐會打電話比我,講返小朋友返學的情況,令我好安心。

作者: suzy1223    時間: 15-11-18 00:17     標題: 回覆:queenie_hau 的帖子

聽落唔落,青衣多細b嗎?我見d老師好似好細個冇乜經驗咁

作者: amazinggrace13    時間: 15-11-18 00:36     標題: 回覆:啟思n班 interview

我覺得安排很差,叫咗我入去音樂室後等了25分鐘才有得in,小朋友冇耐性坐咁耐,到輪到佢地in又in咗20分鐘。佢地叫小朋友攞一個布做的蕃茄出黎問我BB係乜,果個布做的蕃茄是平面不是立體的,連我都唸咗一陣係D乜,完全唔似蕃茄。

作者: Evachau    時間: 15-11-18 08:07     標題: 引用:另外,請問大家知唔知坐係課室玩玩具等果時

原帖由 Punmak 於 15-11-16 發表
另外,請問大家知唔知坐係課室玩玩具等果時計唔計分的?
我以為係俾小朋友warm up 玩玩具等,下一個才到佢面試,但原來玩咗一陣,另外一個老師才行埋,拎著一堆玩具來面試!

作者: Magch    時間: 15-11-18 08:50     標題: 回覆:啟思n班 interview

我0900 in九龍塘,不過可能我最早果批見,所以覺得安排唔錯,全程唔洗等..

作者: catherine88    時間: 15-11-18 09:03     標題: 回覆:amazinggrace13 的帖子

哈!平時我個仔見到蘋果好開心咁叫蘋果,無輪係平面定立體,但嗰日比亞仔睇嗰本soft book 個蘋果,同嗰條得一點黑色眼,個頭向下擺嘅布魚,我都要望两眼先知係蘋果同魚,歲半邊會識😅

作者: ETCM    時間: 15-11-18 10:46     標題: 回覆:Magch 的帖子

Same...不過囝囝掟玩具、應該byebye lu...

作者: ETCM    時間: 15-11-18 10:47     標題: 引用:Same...不過囝囝掟玩具、應該byebye+lu... +

原帖由 ETCM 於 15-11-18 發表
Same...不過囝囝掟玩具、應該byebye lu...
I mean 9am, 吾使等

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5