教育王國

標題: 直資 顏寶玲VS匯基(東九)VS聖瑪加利VS李國寶VS播道 [打印本頁]

作者: wongkaka    時間: 15-10-22 15:12     標題: 直資 顏寶玲VS匯基(東九)VS聖瑪加利VS李國寶VS播道

顏寶玲VS匯基(東九)VS聖瑪加利VS李國寶VS播道

學術上 品行上 功課量 ??

請賜教

作者: hkpapa852    時間: 15-10-22 15:19

wongkaka 發表於 15-10-22 15:12
顏寶玲VS匯基(東九)VS聖瑪加利VS李國寶VS播道

學術上 品行上 功課量 ??
學術計(DSE成績/入U率):
匯基(東九) > 顏寶玲 > 李國寶 > 播道

聖瑪加利大無詳細公佈DSE成績/入U率 (起碼連3322都唔知), 所以無從比較, 估計在李國寶和播道之間

當中顏寶玲有個優點, 係高中有IBDP可選

不過, 如果唔係B1既話, 匯基(東九)唔駛諗, 顏寶玲都未必得.

反而你不如留意下九龍塘間直資香島中學.

作者: wongkaka    時間: 15-10-22 16:06

THANKSSSS YOUR INFORMATION
作者: cherriesiu    時間: 15-10-22 23:05     標題: 回覆:直資 顏寶玲VS匯基(東九)VS聖瑪加利VS李國寶VS播道

作者: kin818kin    時間: 15-10-23 11:13

cherriesiu 發表於 15-10-22 23:05
同學仔上年2A-2b 入了顏
知唔知係首輪面試入定7月派位後叩門入呢?

作者: hkpapa852    時間: 15-10-23 11:30

kin818kin 發表於 15-10-23 11:13
知唔知係首輪面試入定7月派位後叩門入呢?
其實近幾年都有唔少人講過NPL係統一派位後仍然有不少B2, 甚至B3學生叩入, 所以惹來不少疑問, 到底呢係算唔算B1中學?

作者: 王家爸爸    時間: 15-10-23 11:36

hkpapa852 發表於 15-10-23 11:30
其實近幾年都有唔少人講過NPL係統一派位後仍然有不少B2, 甚至B3學生叩入, 所以惹來不少疑問, 到底呢係算唔 ...
其實NPL一直收到既學生都唔算好叻,但係畢業成績唔差,所以可以算係高增值學校。
另外,可能因為外籍同學多,講英文既機會多,所以英文比較好。

作者: hkpapa852    時間: 15-10-23 12:33

王家爸爸 發表於 15-10-23 11:36
其實NPL一直收到既學生都唔算好叻,但係畢業成績唔差,所以可以算係高增值學校。
另外,可能因為外籍同學多 ...
個人認為, 高增值學校最少仲有兩間: 德雅中學同香島中學正校

作者: cow    時間: 15-10-23 18:31

NPL 好少收 band3
作者: cherriesiu    時間: 15-10-24 00:22     標題: 回覆:直資 顏寶玲VS匯基(東九)VS聖瑪加利VS李國寶VS播道

作者: mietwins    時間: 15-10-24 00:26     標題: 引用:朋友2A-B第一round+入,所以放棄了抽籤

原帖由 cherriesiu 於 15-10-24 發表
朋友2A-B第一round 入,所以放棄了抽籤
可能佢面試表現好好

作者: 憫父    時間: 15-10-24 08:36

hkpapa852 發表於 15-10-22 15:19

聖瑪加利大無詳細公佈DSE成績/入U率 (起碼連3322都唔知), 所以無從比較, 估計在李國寶和播道之間

匯基 (東九)
    L5+

聖瑪加利
    L5+

顏寶玲
    L4+

福建(觀塘)
L4+

李國寶
    L4+

播道
    L4+

中文

39.6

24.8

英文

13.3

32.8

32.3

40.9

數學

22.2

28.4

60.5

50.8

通識

14.2

45.5

45.5

物理

37.5

52.6

63.3

化學

生物

45.8

中史

37.5

歷史

11.8

39.5

地理

13.6

經濟

8.3

26.7

76.7

BAFS (BM)

6.3

9.1

BAFS (AC)

33.3

77.8

ICT

18.8

視藝

11.1

73.7

70.5

藍色數字代表比率高於該年的全港水平

從數字來看 匯基(東九) 和 聖瑪加利 成績表現相若,各有優勝之處。

因聖瑪加利以 L5+ 顯示,顏寶玲以 L4+ 顯示,難以直接比較。
相信聖瑪加利較李國寶及播道出色。

李國寶的英文水平明顯高於播道,因為英文水平對入本地大學的重要性高於數學水平,所以李國寶略較播道優勝。

因此,我會以下列的方式排序:
匯基(東九) /  聖瑪加利 / 顏寶玲 > 福建(觀塘)  > 李國寶 > 播道

匯基(東九) 的資料如下:
http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2015DSE_Results.pdf

聖瑪加利的資料如下:
http://www.smcesps.edu.hk/file/doc/1415_20150827_HKDSE_2015_result.pdf?ts=1445643515

顏寶玲的資料如下:
http://www.npl.edu.hk/en/achievements/student.html

福建(觀塘) 的資料如下:
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1396&Itemid=110&lang=zh

李國寶的資料如下:
http://www.hkmadavidli.edu.hk/upload/543a4079aa0121af616d98c414aae751.pdf

播道的資料如下:
http://www.evangel.edu.hk/ecube/attachments/article/1539/2013-14SchoolReport.pdf

作者: Snakesmall    時間: 15-10-24 09:19

匯基(東九)已出了2015DSEhttp://www.uccke.edu.hk/?dl_id=70

作者: 幪面超人    時間: 15-10-24 11:21

咁如果加埋福建(觀塘)呢?
又點排法??
作者: ktdanielli    時間: 15-10-24 17:39     標題: 回覆:憫父 的帖子

聖瑪加利 只可能說"不能分類",原因是中文和通識2科主科都冇公佈L5或L4的成績,而且非主科也只是選擇地公開成績,例如就沒有化學和生物的成績。

作者: 大件仔    時間: 15-10-24 23:24

請問大家, 考直資是否6年級上學期9-10月時考呢? 考左會幾時有派彩?

有OFFER是否不能自行和大抽獎?

又是否每間直資都有幾輪收生?

如果想先考慮津校, 是否在第一輪招生時不能去考?

請各位賜教, 小兒今年P4, 有好多野仲未明呢個游戲玩法

作者: chan803    時間: 15-10-25 12:29     標題: 引用:請問大家,+考直資是否6年級上學期9-10月時

原帖由 大件仔 於 15-10-24 發表
請問大家, 考直資是否6年級上學期9-10月時考呢? 考左會幾時有派彩?

有OFFER是否不能自行和大抽獎?
間間唔同,由9月到 1月都有.

收生當然會分幾輪,先畀offer 最top的申請人,有人 reject 再畀 offer 第二批人...但未必會分幾輪接受申請。

一接受咗直資的 offer 就自動放棄咗自行同抽獎的機會....

作者: wongkaka    時間: 15-10-27 19:54

回覆 憫父 的帖子

THANKSSS VERY USEFUL INFORMATION
作者: haomama42    時間: 15-10-30 23:50     標題: 回覆:憫父 的帖子

如果加埋優才書院,排法又如何?謝謝指教。

作者: 幪面超人    時間: 15-11-4 11:45

haomama42 發表於 15-10-30 23:50
如果加埋優才書院,排法又如何?謝謝指教。
我都想知喎! 有冇高人呀!

作者: shala    時間: 15-11-11 01:01     標題: 回覆:直資 顏寶玲VS匯基(東九)VS聖瑪加利VS李國寶VS播道

如滙基和福建,大家覺得邊間好些?

作者: 大件仔    時間: 15-11-12 23:37

感覺匯基東九好D
作者: MdmFung    時間: 15-11-13 04:22

請問顏寶玲 band幾?
作者: tintinlam    時間: 15-11-13 10:20

hkpapa852 發表於 15-10-23 11:30
其實近幾年都有唔少人講過NPL係統一派位後仍然有不少B2, 甚至B3學生叩入, 所以惹來不少疑問, 到底呢係算唔 ...
我都識有B2, B3入, 不過佢地運動叻.

作者: hkpapa852    時間: 15-11-13 10:24

tintinlam 發表於 15-11-13 10:20
我都識有B2, B3入, 不過佢地運動叻.
NPL收運動叻既人? 有咩用? 無乜聽聞過NPL既校長有咩突出....

作者: gogoweb    時間: 15-11-13 11:01

回覆 hkpapa852 的帖子

DBS, DGS,LSC……都會收運動/音樂叻嘅B2,3生,咁NPL又有乜出奇呢?佢哋游泳、羽毛球都有唔錯成績,所以……
作者: tintinlam    時間: 15-11-14 17:48

hkpapa852 發表於 15-11-13 10:24
NPL收運動叻既人? 有咩用? 無乜聽聞過NPL既校長有咩突出....
B2, B3成績, 不過學界有獎.  

作者: kc1016    時間: 15-11-21 23:54     標題: 引用:+本帖最後由+憫父+於+15-10-24+11:53+編輯+

原帖由 憫父 於 15-10-24 發表
請問有無優才資料?

作者: cow    時間: 15-11-22 13:50

//elbar  此校 NPL 升讀大學學位率和 伊中, 迦密 差不多。

計埋海外大學可能係。
作者: Abby媽    時間: 15-11-23 09:07

回覆 憫父 的帖子

謝謝,請問加埋基督教崇真,你會放那位置?
作者: hkpapa852    時間: 15-11-23 09:37

Abby媽 發表於 15-11-23 09:07
回覆 憫父 的帖子

基崇入U率應該同播道差唔多, 其剩唔知.... 因為學校乜都唔公佈

作者: Abby媽    時間: 15-11-23 11:17     標題: 引用:Quote:Abby媽+發表於+15-11-23+09:07+回覆+

原帖由 hkpapa852 於 15-11-23 發表
基崇入U率應該同播道差唔多, 其剩唔知.... 因為學校乜都唔公佈

基崇

圖片附件: myphoto.jpg (15-11-23 11:17, 34.09 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=NjA2NTF8N2RhYTA3ZGV8MTcyNzQwOTEzNXww

作者: Abby媽    時間: 15-11-23 11:24

hkpapa852 發表於 15-10-22 15:19
2015 dse resultshttp://www.smcesps.edu.hk/file/doc/1415_20150827_HKDSE_2015_result.pdf?ts=1448249031

作者: hkpapa852    時間: 15-11-23 11:26

Abby媽 發表於 15-11-23 11:17
基崇
謝謝你的資料.

以常識推論, 3322率得53.5%, 本地入U率最多俾個7打佢, 即係53.5% X 70% = 37.45%
當中一除非B1A學校, 否則只有6-7成左右係local degree, 即係local degree估計應只有37.45% X 70%=~26.21%

咁即係有3成以上係海外degree

作者: hkpapa852    時間: 15-11-23 11:40

Abby媽 發表於 15-11-23 09:07
回覆 憫父 的帖子

播道33222率有55%, 比基崇高.

不過整體升讀degree, 播道只有44%, 基崇有60%.

但兩者估計都係海外大學既degree多, 所以基本上分別不大

作者: Abby媽    時間: 15-11-23 12:14

hkpapa852 發表於 15-11-23 11:26
謝謝你的資料.

以常識推論, 3322率得53.5%, 本地入U率最多俾個7打佢, 即係53.5% X 70% = 37.45%
謝謝,請問band1尾2頭 或者 band 2,  以上那間比較適合, 男仔。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5