教育王國

標題: 打氣區 [打印本頁]

作者: garygary13    時間: 15-10-15 16:23     標題: 打氣區

前路要繼續面對, 各位家長加油, 不要放棄, 共同勉勵.
作者: bighead1114    時間: 15-10-15 16:27     標題: 回覆:打氣區 (講下等面試結果之家長心情)

去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有兩間waiting

作者: ok3    時間: 15-10-15 16:53

大家加油! 最重要最後有冇offer都好, 唔好懷疑自己同小朋友嘅能力

作者: ptm    時間: 15-10-15 16:53

加油!要相信自己的小朋友!
作者: nostradamus    時間: 15-10-15 17:01

回覆 garygary13 的帖子

當年我有個朋友,閙個女“蠢”,閙個女點解入唔到女拔second interview。我跟這位朋友說,莫講話不應該用入唔到女拔second interview來評定她是否“蠢”,就算退一百步講,女是你生的,她蠢也不是她想的, 鬼叫你生得佢咁蠢,就算蠢,你問題多D喔。

今年到我,基本上都是我帶阿仔去interview,面試前,我會同佢講現在要去某某小學面試,老師要睇你表現,你要同老師分享一下你平時所識嘅野,唔識答唔緊要,唔好唔開心,千奇唔好發脾氣,要有禮貌。去左幾次, 佢都明白面試是什麽一囘事,我都越講越少。

面試後,我只會問3 個問題。
1。呢次面試開唔開心?(通常答開心)
2。老師問的問題識唔識? (通常答案是識,話好容易, 但我覺得佢有時吹水,不過我無係臉上表現懷疑)
3。咁考左D乜野啊?(通常答案是已經唔記得)

至此,我唔會再追問任何問題。

無論結果如何,千萬別怪責自己的孩子,也不用怪責自己。 考唔考到,除了實力外,幸運與“緣分”都好重要。有時真係同相親差不多。

大家加油努力 !!!

作者: ok3    時間: 15-10-15 17:12

nostradamus 發表於 15-10-15 17:01
回覆 garygary13 的帖子

當年我有個朋友,閙個女“蠢”,閙個女點解入唔到女拔second interview。我跟這位 ...
玩呢個遊戲, 正正就係要有呢種平常心.

作者: aggie_so    時間: 15-10-15 17:18     標題: 回覆:打氣區

有啲小學係成組全軍覆沒,並不是阿仔差,只是無嗰間學校要嘅嘢,所以只能說同嗰間學校唔夾,無緣。
這個遊戲真係好攰⋯⋯

作者: alovea    時間: 15-10-15 17:22     標題: 回覆:打氣區

各位,加油!

作者: garygary13    時間: 15-10-15 17:40

現時我心情有D急, 失落.....無咩 2nd 同小朋友friend
所以我開始傾計時, 加入一D道理上的壓力比小朋友, 因為我知道有D行為, 態度, 集中力佢可以做得更好, 當然知道佢始終系4,5歲人仔比起我地細個時已經應付了好多學術野.
其實一向都只求佢能做好自己本份, 好似港隊甘. 認真態度及目標, 結果系點大家都接受, 神唔神校沒有奢望.
幸運與“緣分”當然知道.....現在只希望小朋友當有機會面試時, 能盡力做好自己就夠. 起碼無白費我地同佢既努力.
作者: breadbb    時間: 15-10-15 17:43     標題: 引用:去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有

原帖由 bighead1114 於 15-10-15 發表
去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有兩間waiting
咁又唔好太過失望 其實仲有多學校未出result既 對小朋友有信心
Add oil

作者: whitepurin    時間: 15-10-15 18:06     標題: 回覆:打氣區

我都無咩著落,不過都無所謂,咪大抽獎囉,已經打算保守d, 都唔中真係無計

作者: Happy_J    時間: 15-10-15 18:15     標題: 回覆:打氣區

大家加油,知道result 嗰一刻我個人好down,但我唔懷疑佢嘅能力,雖然唔一定考到,但我知佢係得。
作為家長,我地唔好自己打沉自己

作者: TwogirlsMama    時間: 15-10-15 18:20     標題: 回覆:打氣區

大家加油!the best is yet to come~*

作者: Bebe2010    時間: 15-10-15 18:29     標題: 回覆:打氣區

雖然之前已經有心理準備,孩子是自己的,最了解佢的水平亦是自己,亦常常提醒自己,他只是一個5歲小朋友,若自己去應試,可能也未必成功。但是一封又一封的reject letters, 真是令人好「灰」。很好的有個打氣區,可以吸收返D正能量。

作者: garygary13    時間: 15-10-15 18:36

大家加油
作者: Hillkymama    時間: 15-10-15 18:50

bighead1114 發表於 15-10-15 16:27
別灰心,朋友說拿1st waiting比拿offer幸運,因為可以繼續抽獎,抽獎後,call 返waiting的機會大。咁到時仲可以揀津校定直、私。

作者: SoLM    時間: 15-10-15 18:59     標題: 回覆:打氣區

作者: micmicmic123    時間: 15-10-15 19:08     標題: 回覆:打氣區

So sad .........

作者: micmicmic123    時間: 15-10-15 19:11     標題: 回覆:打氣區

先炒英華,再炒陳守仁,男拔,St. Paul 更加唔洗諗。。。。。。炒鬼哂。。

作者: rabbitsheasl    時間: 15-10-15 19:15

真係好灰好down, 連接幾間 reject
作者: frogbobo    時間: 15-10-15 19:21     標題: 引用:雖然之前已經有心理準備,孩子是自己的,最

原帖由 Bebe2010 於 15-10-15 發表
雖然之前已經有心理準備,孩子是自己的,最了解佢的水平亦是自己,亦常常提醒自己,他只是一個5歲小朋友, ...
身教身教!示範俾小朋睇乜叫屢敗屢戰,輸人唔輸陣!!

作者: garygary13    時間: 15-10-15 19:26     標題: 回覆:打氣區

獅子山精神

作者: Snoopyboy    時間: 15-10-15 20:35     標題: 引用:去了很多間小學面試,還未有一間offer,只有

原帖由 bighead1114 於 15-10-15 發表
咁快有waiting offer ?

作者: five555    時間: 15-10-15 20:40

仍有幾間未開始1st in, 仍有機會,大人細路加油!
作者: sonanna    時間: 15-10-15 22:45

早兩星期,成個人都好down,日日cheCk信箱,點知都係waiting。而家只余下一間未in炸,昨天個仔in完返黎,我同老公傾計話:算啦,其實仔都勁架啦,有Waiting.......點知佢話:係啦!我都盡左力架啦,盡矖力都係咁,都唔知點解!(都唔知邊個同佢講?)當時個心有d up!想通了! 人仔5歳未夠,可以行入陌生環境,同陌生人吹水,問完一題又一題,已經好勁了!冇論結果如何也抵讚抵錫的。 立即買Lego加同佢道理一番,我同個仔都開心返。今天贏了不等如可贏到底的,今天輸了又不等如曰後追唔返,畢竟贏同輸對現在5歲人仔也言之尚早!大家開心D,陪自己小朋成長,學做人仲緊要啦!加油加油😎
作者: Bebe2010    時間: 15-10-15 22:52     標題: 引用:Quote:原帖由+Bebe2010+於+15-10-15+發表雖

原帖由 frogbobo 於 15-10-15 發表
真的要好好調整心理,繼續作戰。音樂椅不停轉,希望可以快些轉到張舒服的椅坐下來休息下。

作者: Bebe2010    時間: 15-10-15 22:52     標題: 引用:Quote:原帖由+Bebe2010+於+15-10-15+發表雖

原帖由 frogbobo 於 15-10-15 發表
真的要好好調整心理,繼續作戰。音樂椅不停轉,希望可以快些轉到張舒服的椅坐下來休息下。

作者: is4hana    時間: 15-10-15 22:53

今日睇到TSL result都好失落, 其實當然明知機會唔高, 但心總存有一絲希望. 尤其當D同學群組不斷有人報喜, 真係好DOWN. 開始覺得前路茫茫..     
作者: Bebe2010    時間: 15-10-15 22:54     標題: 引用:今日睇到TSL+result都好失落,+其實當然明知

原帖由 is4hana 於 15-10-15 發表
今日睇到TSL result都好失落, 其實當然明知機會唔高, 但心總存有一絲希望. 尤其當D同學群組不斷有人報喜,  ...
絕對有同感

作者: coco2015    時間: 15-10-15 22:56     標題: 引用:加油!要相信自己的小朋友!

原帖由 ptm 於 15-10-15 發表
加油!要相信自己的小朋友!
agree,大家加油!

作者: 幸福花師奶    時間: 15-10-15 22:57     標題: 回覆:sonanna 的帖子

你說得好好

作者: 幸福花師奶    時間: 15-10-15 23:02     標題: 回覆:sonanna 的帖子

Sonanna, 你講得好好
我心情都好down, 但問心自己同小朋友都盡力,希望有surprise 出現,大家互相支持

作者: AoBabyG    時間: 15-10-15 23:30

作者: macy456    時間: 15-10-16 00:13

好欣賞這打氣區~ 之前睇到太多別人的,唔知揀邊間,個心好down,其實大家一起打氣,為小朋友打氣仲好。結果唔係最重要,做了為小朋友的事,問心無愧。收當然好,唔收也不要怪自己或小朋友。
作者: emily207    時間: 15-10-16 00:14     標題: 回覆:打氣區

大人細路都很累,但收極都係reject letter, 灰爆。惟有安慰自己唔駛second in, 無壓力,等收工。

作者: is4hana    時間: 15-10-16 00:15

回覆 Bebe2010 的帖子

仲要眼見有D朋友當考小一好似用黎鬥叻既遊戲咁, 明明可能已經有心儀小學註咗冊, 但有二, 三線小學2ND IN都照去, 但又話有OFFER都唔讀, 咁點解仲去呢, 為既就會可以係人前威威?   
所以我地真係要好好調整心態, 唔好跌入深淵, 好容易令自己好負面. 多D放大小朋友優點, 努力 !

作者: cola1997    時間: 15-10-16 00:26

今日都好DOWN, 開始懷疑仔既能力,....
作者: bluesham    時間: 15-10-16 00:41

真係,心,都實晒。極灰。 有同自己講以上的平常心 但現實生活世界是殘酷的。  會有剎那間放棄 咩都唔理 是但去考 因為已經冇晌心機了
作者: cola1997    時間: 15-10-16 00:47

佢都係一考完出來話識晒,面上仲帶微笑, 我估都係要等大抽獎....無奈
作者: Lw2003    時間: 15-10-16 00:57     標題: 回覆:打氣區

這兩天確實有點筋竭力疲的感覺!感謝樓主發這帖!大家努力!

作者: ajfamily    時間: 15-10-16 01:03

is4hana 發表於 15-10-16 00:15
回覆 Bebe2010 的帖子

仲要眼見有D朋友當考小一好似用黎鬥叻既遊戲咁, 明明可能已經有心儀小學註咗冊, 但 ...
係呀!我都收咗山幾年,孩子上晒小學,都有人嚟挑戰,還要是親戚,問下我邊間當年入唔入到2nd/3rd, 我的孩子入唔到跟你的有什麼關係?然後一輪嘴話佢仔邊間收咗,邊間入2nd, 真的忍唔住回佢幾句,尤其佢個孩子是超大,入圍都好應該。家長們:收歛一下,關心下人家的感受,小一只是人生一個階段而已,成績幾驕人也毋需太沾沾自喜, 教養孩子的路很漫長。大家千萬不要灰心!明天會更好!

作者: Pellamama    時間: 15-10-16 01:05     標題: 引用:Quote:is4hana+發表於+15-10-16+00:15+回覆

原帖由 ajfamily 於 15-10-16 發表
係呀!我都收咗山幾年,孩子上晒小學,都有人嚟挑戰,還要是親戚,問下我邊間當年入唔入到2nd/3rd, 我的孩 ...
講得非常好

作者: SoLM    時間: 15-10-16 06:19     標題: 引用:Quote:is4hana+發表於+15-10-16+00:15+回覆

作者: Happy_J    時間: 15-10-16 09:09

ajfamily 發表於 15-10-16 01:03
係呀!我都收咗山幾年,孩子上晒小學,都有人嚟挑戰,還要是親戚,問下我邊間當年入唔入到2nd/3rd, 我的孩 ...

同意呀,我小朋友係細B,但我始終覺得,培養佢對學習興趣同品德,會比入到名校重要。考唔到名校,屋企附近讀都唔係壞事,每日返學來回2,3小時,加上沉重功課,對於一個5,6歲小朋友,是否有點過份。相信個天會有所安排,做父母的,要相信小朋友,加油!
作者: chocotown    時間: 15-10-16 09:20     標題: 回覆:打氣區

睇咗好多家長到分享,覺得好似分咗兩類小朋友咁,一系有多間收, 有得揀, 有vs,  另一類全無聲氣或全軍覆沒,無論如何,只是剛起步,加油!

作者: echiang    時間: 15-10-16 10:01     標題: 回覆:打氣區

暫時in左8間,3間全部冇2nd in, 仲有4間未in, 雖然有唔開心,但一諗返起自己5歲時仲烏sirsir, 已經覺得阿囡好叻,我記得我小一都係冇學校收,媽咪識人先搵到間屋村學校收,雖然係屋村學校,讀得好仍然可以上名津中,讀大學,小一~有什麼大不了~

作者: lkf_leung    時間: 15-10-16 10:35     標題: 回覆:打氣區

上年,我也歷過小一面试的壓力。其實回想起來一個只有5yrs小朋友能夠自己走到课室面试已不易。能夠有幸被學校選入2 in, 更要1人獨自面對校長,校監,副校。老實説在三師會審的情况下,我作為大人也有点不知所措,但他們仍然能從容面對。能夠做到這一点,作為父母的我們已十分安慰了。

作者: MagZeng    時間: 15-10-16 10:38

回覆 sonanna 的帖子

Add Oil!
作者: lkf_leung    時間: 15-10-16 10:39     標題: 回覆:打氣區

當然仍未有offer的家長們,一定是很擔心和心急。但天主總有衪的指意。你們只要做了你們應该做的已足夠。所有事情就交给天主吧。

作者: bunnybunnyrabbi    時間: 15-10-16 10:52     標題: 回覆:打氣區

其實五歲人仔去面對陌生環境,陌生的老師,能夠完成面試,已經好叻。每次面試完雖然我都忍不住問她考甚麼,識唔識?如果佢話有部分唔識,我只會鼓勵,重會贊佢完成面試好叻!(我唔入去面試,係外面都一樣緊張啦)

我地做家長真係要學會放鬆,唔好將壓力轉移到仔女身上,學校唔收唔代表自己仔女不及他人,只可以説他們不適合那所學校而已

作者: muimui2    時間: 15-10-16 11:03

其實無offer 真係非戰之罪,只係太多人報,咁豈揀唔中你小朋友啫。我哋都未有offer, 仲等緊, 但我同老公講,亞女肯入去面試,又次次都開心咁出番唻,都賺左喇!好多哩唔係我哋控制,要隨遇而安!
作者: superlove081    時間: 15-10-16 11:10     標題: 回覆:打氣區

間間都係考學術,搞到個個家長都狂谷學術,上星期日排隊面試嗰陣聽到幾個媽咪講緊自己小朋友已經考flyer,點解要咁谷個小朋友?呢一刻已經睇化左,只想小朋友讀得開心

作者: ok3    時間: 15-10-16 11:58

superlove081 發表於 15-10-16 11:10
間間都係考學術,搞到個個家長都狂谷學術,上星期日排隊面試嗰陣聽到幾個媽咪講緊自己小朋友已經考flyer, ...
幾歲人仔要去考flyer

作者: teambuilder    時間: 15-10-16 13:42

我都係考小一過來人,都好明白大家心情。小朋友要突圍其實唔容易,努力係必需付出的。大家唔好介意我直接,現在沒有offer的其實仲有時間追,比賽只去到一半; 別人五歲考flyer其實唔係錯的,大家都係為著目標努力,機會係留比有準備既人。共勉之。
作者: garygary13    時間: 15-10-16 15:49

一樣系11用細B, 沉著應戰
作者: oinkoinktang    時間: 15-10-16 17:14

當小朋友問:點解唔收我嘅?
你哋點答?
你哋點同小朋友講reject?
作者: Rchanchan    時間: 15-10-16 17:22     標題: 回覆:muimui2 的帖子

大家甘話!我自己回想我自己考小一時,只係問下咩顏色,現在有些學校仲要重組句子,係未有問題?甘叻,唔使入來讀六年。

作者: kittychau0919    時間: 15-10-16 17:26

唉 , 我而家都等緊間心儀果間學校既結果呀  , 好驚唔收呀.......仲要等到11月23號先知,
作者: Tocywinny    時間: 15-10-17 09:22     標題: 回覆:打氣區

大家要加油,小朋友已經好叻,我自己要慢慢學習調節心態

由一開始in 第一間,問囝囝識唔識,佢話有少少唔識。當時我面色一沉,囝囝知我唔開心。
到現在in 了幾間,問佢佢話識晒或唔記得,我已心知不妙。
小朋友其實知我地好想佢地入到呢d學校讀,但考完出黎又驚我地失望,唯有話唔記得或識晒。或佢地係面試做到我地要求既野,佢會好開心出黎講返。
或有時爸爸問佢識唔識,佢會細聲同爸爸講唔好話俾媽咪知

我知道我俾咗壓力小朋友,自己有時都好灰

奈何現在環境是這樣,唯有由幸運之神安排

作者: miujoey    時間: 15-10-17 12:24

回覆 nostradamus 的帖子

我只會跟個囡說 : 現在同你去小一面試, 去參觀下學校環境,去玩下遊戲,可能老師會同你傾下計,你只要有禮貌地回答就ok.  我個囡沒有任何壓力的, 每次都輕輕鬆鬆, 每次完結我都問佢, 好唔好玩  玩左咩,有無同你傾計.
就算結果同何我都不會怪責囡, 因我覺得佢無需要太大壓力給他, 而且佢都好合作.

作者: emily207    時間: 15-10-17 13:42     標題: 回覆:Tocywinny 的帖子

小朋友最重視就係父母,唔想父母失望,所以話識晒,諗起都心酸。。。

作者: ok3    時間: 15-10-17 15:44

Rchanchan 發表於 15-10-16 17:22
大家甘話!我自己回想我自己考小一時,只係問下咩顏色,現在有些學校仲要重組句子,係未有問題?甘叻,唔使 ...
宜家有D考得重深,重組句子已經唔算太難了
作者: karen55407    時間: 15-10-17 16:59     標題: 回覆:打氣區

我仔當年考直私都係全軍覆沒,派位又派得好差⋯依家佢都讀緊間名津

作者: Tocywinny    時間: 15-10-17 17:22     標題: 引用:我仔當年考直私都係全軍覆沒,派位又派得好

原帖由 karen55407 於 15-10-17 發表
我仔當年考直私都係全軍覆沒,派位又派得好差⋯依家佢都讀緊間名津
是不是小二插班?
可否指導下

作者: karen55407    時間: 15-10-17 17:29     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-10-17+發表

原帖由 Tocywinny 於 15-10-17 發表
是不是小二插班?
可否指導下
小二插班不成功,小三再接再厲成功了!不是大仔、不是名幼、只讀地區津校,更沒有任何獎項,全憑校內成績和鍥而不捨的精神

作者: lalamike    時間: 15-10-17 17:52     標題: 引用:Quote:原帖由+Tocywinny+於+15-10-17+發表

小二插班不成功,小三再接再厲成功了!不是大仔、不是名幼、只讀地區津校,更沒有任何獎項,全憑校內成績和 ...
厲害!

作者: Amymichelle    時間: 15-10-17 17:55

上年先玩完呢個遊戲,的確好磨人...各位加油!
作者: ngkka    時間: 15-10-17 18:15     標題: 引用:Quote:原帖由+is4hana+於+15-10-15+發表今

原帖由 Bebe2010 於 15-10-15 發表
絕對有同感
我個女話TSL仲深過DGJS.
唔好灰心。我小學時一舊飯,都是到了中學才開竅!!

作者: lcyesther    時間: 15-10-17 18:42     標題: 引用:Quote:原帖由+Tocywinny+於+15-10-17+發表

小二插班不成功,小三再接再厲成功了!不是大仔、不是名幼、只讀地區津校,更沒有任何獎項,全憑校內成績和 ...
想問哪一方面下苦工最多?中英文口語?中英文閲讀?常識?

作者: karen55407    時間: 15-10-17 19:01     標題: 引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-10-17+發表

原帖由 lcyesther 於 15-10-17 發表
想問哪一方面下苦工最多?中英文口語?中英文閲讀?常識?
無特別,只是按學校課程進度,考好校內試,無論是否打算插班也是如此

作者: jadeklleung    時間: 15-10-17 19:09

回覆 oinkoinktang 的帖子

收到reject唔會俾小朋友知萬一大人唔覺意漏左口風,就要兜「幾千人考收一百個,唔中先正常」,仲要想辨法cheer up個仔!所以,唔講好過啦。

作者: boyboobee    時間: 15-10-17 19:20

真係好磨人,日日等信嘅日子唔易過,仲要唔比小朋友感覺有壓力。希望大家唔好太緊張先,到最後係點,都改變唔到D乜。只要小朋友做到平時嘅水平,已經好好,冇可能要求超水準的。
作者: cola1997    時間: 15-10-17 19:21

今日睇呢個post再回想反當日知道冇2nd in時, 阿仔放學話左佢幾句, 佢問我點解冇2 nd in, 我話可能你唔識, 冇笑容, 唔夠禮貌, 佢仲係好童珍地話佢明明係識晒, 我當時個樣幾黑吓, 今日再睇呢個post不禁落淚, 點解我做媽咪都唔識控制情緒, 學校唔收佢都唔關佢事, 只係佢唔夠幸運, 短短幾分鐘, 點咁易分到高低?可能我安慰自己, 咁諗令自己好過d, 點都好, 希望大家搵到合適既學校, 地區學校未必唔好呢
作者: jadeklleung    時間: 15-10-17 19:32

我開始麻木了。之前好緊張,好想有2nd in, 但等極都冇消息, 其實收reject我都冇問題,給我一個痛快的就算了。
最心儀果兩間直資,小朋友in完出來冇乜表情,見多幾間有比較之後先講番問題太深,佢唔喜歡。反而考私小,出來好雀躍講番自己識d乜,d老師好人,喜歡學校d乜。
每間學校都有自己定位,搵緊佢合乎定位嘅學生。唔考又唔知啱唔啱。以我仔來說,佢剛剛開竅,唔會講嘢一舊舊,但考對答的話預備小朋友都冇乜用,一條follow up question 已經可以令小朋友現形。考社交,點教?處理衝突,睇性格又睇心智成熟(識睇人眉頭眼額,知道老師觀察要點表現自己)。考學術題型更是五花八門,唯靠平時功夫。

其實將來在學校花六年時間嘅唔係我,係佢。冇2nd in, 我再喜歡又如何?只希望呢個配對遊戲快d結束,大家都有一個offer(都係acceptable先會報唧), 唔使煩,唔使等,小朋友知道自己升邊間就好了。
作者: bulo    時間: 15-10-18 00:24

回覆 miujoey 的帖子

Same here
作者: CherryPicker    時間: 15-10-18 11:05     標題: 回覆:打氣區

我地都in 左好多間,收左一堆reject letter, 暫未有2nd in, waiting 也只得一間。
只記得一篇網上文章,每個小朋友的花期也不一樣,或者他日是杉天大樹,互勉之。

作者: bulo    時間: 15-10-18 12:45

想買定機票暑假去玩,但呢個小一入學唔知搞到幾時,有無邊段時間較為可以抖下氣呢
作者: ok3    時間: 15-10-18 15:55

jadeklleung 發表於 15-10-17 19:09
回覆 oinkoinktang 的帖子

收到reject唔會俾小朋友知萬一大人唔覺意漏左口風,就要兜「幾千人考收一百個, ...
策略正確!
作者: garygary13    時間: 15-10-24 00:27     標題: 回覆:打氣區

一個接一個失落,好迷惘。
但大家要撐下去

作者: 布希亞    時間: 15-10-24 00:34

作者: Lw2003    時間: 15-10-24 00:42     標題: 引用:我地都in+左好多間,收左一堆reject+letter

原帖由 CherryPicker 於 15-10-18 發表
我地都in 左好多間,收左一堆reject letter, 暫未有2nd in, waiting 也只得一間。
只記得一篇網上文章,每 ...
好啱聽!共勉之!

作者: TKO_NANA    時間: 15-10-24 00:59

加油加油,未到下年開學日,最心儀果間未必唔收,音樂椅總有轉過來既時候,又或者得幸運之神眷顧,大抽獎抽中間好官津,前面總有出路的!
作者: whitepurin    時間: 15-10-24 01:01     標題: 回覆:CherryPicker 的帖子

同我一樣,2nd in 全部無,waiting勉強只有一間二線,阿女非名幼,學術我又無谷,性格又怕羞,都預咗佢唔得,所以搬屋都一早預備好。不過始終有d心痛,點解無人識欣賞佢。唉,捱埋呢一兩星期,除一兩間仲未開始in, 就收工抖下算。

作者: CAT0112    時間: 15-10-24 02:49

回覆 micmicmic123 的帖子

Same here la
作者: CAT0112    時間: 15-10-24 02:58

回覆 echiang 的帖子

跟本來來去去都係嗰班玩晒, d學校全部揀埋同一班人, 一味齊講話睇小朋友性格呢d廢話,又唔見佢哋揀d真係乜都唔識既返去教到識為止!
作者: r828828    時間: 15-10-24 09:49     標題: 回覆:打氣區

我女in3間,2間已out,希望在明天,大家加油

作者: hippoo    時間: 15-10-24 11:04

whitepurin 發表於 15-10-24 01:01
同我一樣,2nd in 全部無,waiting勉強只有一間二線,阿女非名幼,學術我又無谷,性格又怕羞,都預咗佢唔得 ...
學術我又無谷,性格又怕羞<= 其實呢兩樣野係好重要, 媽媽知小朋友弱點, 有無早D做到D 咩準備?

作者: whitepurin    時間: 15-10-24 11:16     標題: 回覆:hippoo 的帖子

其實我心儀津小,考私校只係想back up, 你可以話我入唔到係自己攞來,但人生漫漫長路,實在無必要超前學習

作者: whitepurin    時間: 15-10-24 11:29     標題: 回覆:hippoo 的帖子

另外性格天生,我自己都唔sociable, 好明白唔鐘意講嘢就唔鐘意講,文靜無問題只是不適合interview, 太內斂長大會蝕底,但我覺得應長時間慢慢tune,不是為了interview去要一個5歲小朋友改

作者: birdsky    時間: 15-11-3 01:39     標題: 引用:回覆+echiang+的帖子 跟本來來去去都係嗰

原帖由 CAT0112 於 15-10-24 發表
回覆 echiang 的帖子

跟本來來去去都係嗰班玩晒, d學校全部揀埋同一班人, 一味齊講話睇小朋友性格呢d廢話 ...
又係
佢地夠唔夠瞧膽收啲佢認為冇咁啱的學生,然後教到好好,好合乎佢地要的成績?

作者: birdsky    時間: 15-11-3 01:45     標題: 回覆:打氣區

btw,我地報咗6間,4間reject曬,2間等咁結果,曾經好失落,偷偷落淚諗係咪自己唔好,好快同自己講,難過一兩天就夠啦了,學呢度啲家姐話齋,呢個遊戲未完的,大家一齊努力!

作者: SWEETANN    時間: 15-11-3 09:08     標題: 回覆:打氣區

我早幾日都好唔開心,因為7間都reject,只淨下一間。我一向自覺女女outgoing,唔怕醜,學術唔算太差,無理由得一間secin (fail 了)。 後尾再睇返ek 家庭談及小朋友,才發覺而家小朋友真的好利害,雙位加減,乘數表,ort stage 9, 什麼流利英,國語,Cambridge 15 shield ,開始明白女女無offer 係正常, 亦開始唸就算俾佢成功入讀,都只會係下流份子。慢慢調整自己心態,多陪伴閱讀,準備扣門,媽媽們加油

作者: heisonmama    時間: 15-11-3 09:28     標題: 回覆:打氣區

我小朋友考4間,1間reject 3 間waiting . 日日睇人地收信收電話,自己只有等,自行收生又唔夠分! 由暑假開始考小學到現在,睇住小朋友天天進步,天天努力,昨晚先同我講好想快D知將來可以讀邊間小學。佢係年尾出世,而家都未夠五歲,四歲幾人仔自己—次又ㄧ次走入一個個陌生的環境,面對咁多陌生人,毫無怨言,我已覺得佢好叻叻!

作者: hoihoima    時間: 15-11-3 09:34

Hillkymama 發表於 15-10-15 18:50
別灰心,朋友說拿1st waiting比拿offer幸運,因為可以繼續抽獎,抽獎後,call 返waiting的機會大。咁到時仲 ...
Waiting 仲要不用落訂金,好啊!

作者: micmicmic123    時間: 15-11-3 09:38     標題: 回覆:打氣區

想入個啲全部reject , 唔想入個啲有second , third in ....

個天係咪咁唔鐘意我。。。。。。
天呀,可憐下,我呢個可憐虫,得唔得呀。。。

作者: SWEETANN    時間: 15-11-3 09:39     標題: 回覆:heisonmama 的帖子

waiting 都好好了

作者: aggie_so    時間: 15-11-3 09:41     標題: 回覆:micmicmic123 的帖子

有3rd in都好,我一間3rd in都無。

作者: winb6x2    時間: 15-11-3 13:28     標題: 回覆:打氣區

睇到我想喊⋯您地全部都好好,我想開間學校收哂您地嘅小朋友,同佢地一齊成長學習!

作者: ackmama    時間: 15-11-3 17:04     標題: 回覆:打氣區

我女考左7間,3間reject,一間offer(附屬小),三間未知結果。初時都有些吾開心,但見到囡囡考完最後一間講返考咩時,我反而最開心由佢考第一間時吾講野好怕醜,到最後肯講故事,覺得囡囡有進步同成長左,所以有無offer吾使睇得太重,陪小朋友一齊成長才是最重要。

作者: bobechristy    時間: 15-11-3 18:31

每次阿囡in 完出來, 我都同佢講d老師讚妳好,
乖... 佢聽完之後好開心! 其實無論别人怎樣評價佢, 佢係我心目中, 肯入去陌生地方面試, 已經好叻!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5