教育王國

標題: 有無覺得今年interview 中文多咗 [打印本頁]

作者: bluesham    時間: 15-10-13 23:14     標題: 有無覺得今年interview 中文多咗

如題
作者: Lingfung813    時間: 15-10-13 23:19

有無覺得"普通話"多咗好多就真
作者: bluesham    時間: 15-10-13 23:22

So far 中文比較多。閱讀都是中文。不過阿仔唔多識
作者: Hillkymama    時間: 15-10-15 01:12

可能因為普教中中文差咗,想收啲已有基本中文底子嘅小朋友。
作者: mandykg    時間: 15-10-15 08:24     標題: 回覆:Lingfung813 的帖子

totally agree..didn't know our kids need to know well mandarin since the kindergarden.

作者: cat_house    時間: 15-10-15 08:33     標題: 回覆:有無覺得今年interview 中文多咗

點解要賴普教中?依家d家長重英輕中,往往外出補英文,看書看英文多。而實際上從少學英係易過學中文。到小朋友大d自己揀書看,中文書一看多數字都唔認得,自然看英文多d,因為拼到讀到出來可以估到意思。久而久之,中文程度便每況愈下了。

作者: micmicmic123    時間: 15-10-15 08:39     標題: 回覆:有無覺得今年interview 中文多咗

普教中,
男拔校長講得岩,中文都未學好,學咩普通話。

作者: teambuilder    時間: 15-10-15 09:32

我小朋友上小學之前真係唔識讀中文字既,現在普教中,中文學全部讀到,因為有埋拼音; 而粵音就我講番一次比佢聽佢就知(因為大個女左,粵音容易掌握得到),因為佢現在自己讀到書,自信反而好左,鍾意多左中文。
作者: secretrose    時間: 15-10-15 10:49

回覆 cat_house 的帖子

其實好多人都不重視中文。
作者: adrio    時間: 15-10-15 14:43

作者: Hillkymama    時間: 15-10-15 16:18

adrio 發表於 15-10-15 14:43
回覆 Hillkymama 的帖子

My grand child gone through a few interviews. So far 2nd are those testing t ...

係,因為實行了幾年,大部分成績都差咗,只是有很多人不信結果。普通話再好,長大也不及他們用母語,他們留學回來,管一班被洗腦的,根本同上面那套一樣,不明為何那麼多家長送孩子比別人做跟班。

作者: mvtogether    時間: 15-10-15 17:20

作者: natnat519    時間: 15-10-15 18:35     標題: 引用:點解要賴普教中?依家d家長重英輕中,往往

原帖由 cat_house 於 15-10-15 發表
點解要賴普教中?依家d家長重英輕中,往往外出補英文,看書看英文多。而實際上從少學英係易過學中文。到小 ...
非常認同! 其實如果自細唔培養好對中文既興趣,到上小學時先追係好難架! 中文相比英文是難學好多!

作者: CherryPicker    時間: 15-10-15 19:20     標題: 回覆:有無覺得今年interview 中文多咗

如果每間學校都開粵教中和普教中班最好,家長有得㨂。俾我實㨂粵教中

作者: teambuilder    時間: 15-10-15 19:27

回覆 CherryPicker 的帖子

我小朋友的幼稚園就係可以選英普or英粵,大約有3/4人會選英普,而我為小朋友選了英粵!
作者: bee_eed    時間: 15-10-15 20:48     標題: 回覆:Hillkymama 的帖子

作者: Babyarsene    時間: 15-10-15 21:44     標題: 引用:回覆+CherryPicker+的帖子 我小朋友的幼稚

原帖由 teambuilder 於 15-10-15 發表
回覆 CherryPicker 的帖子

我小朋友的幼稚園就係可以選英普or英粵,大約有3/4人會選英普,而我為小朋友選 ...
我由幼稚園到小學一年級都幫仔仔選粤語授課,我哋自己講普通話都不是native, 喺教學上用粤家長會好好多

作者: Babyarsene    時間: 15-10-15 21:45     標題: 引用:如果每間學校都開粵教中和普教中班最好,家

原帖由 CherryPicker 於 15-10-15 發表
如果每間學校都開粵教中和普教中班最好,家長有得㨂。俾我實㨂粵教中

...
慶幸仔小學有得選,我問佢佢都係選粤教中

作者: adrio    時間: 15-10-16 17:01

作者: CherryPicker    時間: 15-10-16 18:34     標題: 回覆:有無覺得今年interview 中文多咗

普通話是重要,而粵教中都孩子也可說流利普通話。

作者: Melody_BB    時間: 15-10-16 18:57     標題: 回覆:有無覺得今年interview 中文多咗

前2年Interview 都係中文多過英文,加少少普通話,中文有D頗深,但也考小朋友思維,記憶力,同相處

作者: adrio    時間: 15-10-19 09:14

作者: Hillkymama    時間: 15-10-19 09:35

adrio 發表於 15-10-19 09:14

富二代 不一定學術水平高 就是香港被迫使學普通話也不必系低人一層!

係呀! 不高水平富二代成個中環都係,不停錯漏百出,睇住啲1st graduate要跟佢地,成日無野學,仲要幫手執屎.
當然,富二代,有關係人士都有叻人,但比例唔高.就算讀書叻,喺商業道德同公司資料保密上係0認知,文革的禍.
學普通話當多一種語言無問題,但唔洗用佢學中文,真係唔知詩經,楚辭點讀.明明用粵語作的.

作者: teambuilder    時間: 15-10-19 09:57

我都明白普通話教中文唔係人人接受,但我又唔認為一定要用番作者既語言去讀佢既作品既;廣教中都要讀台灣或內地作品,都可以用廣東話讀;我小朋友係普教中,好處係老師唔會倚賴家長跟普通話,老師預左家長唔識普通話,老師由basic教起,唔會push學生。
作者: boyboobee    時間: 15-10-19 11:40

我大囡出生後至2歲基本上都只會英語和非常少量粵語,有此決定係好多小朋友先學中文,之後環境上亦冇必要用英語,小朋友會唔想或害怕學英語。我大囡2歲半開始學普通話,三、四個月已可用普通話溝通,加上家中各人分工,一個只用英文,另一個用普通話,再加一個只用粵語,加上充足的粤語環境,女兒不用一年已可流利使用兩文三語。目前她無論中、英都能認到很多字,英、普拼音亦不錯。這個只是個人經驗,大家各施各法,每個小朋友都不一样。
作者: wister    時間: 15-10-20 18:41     標題: 回覆:bluesham 的帖子

以我所知應該係廣東話、普通話+少少英文

作者: DevilPig    時間: 15-10-20 19:13     標題: 引用:Quote:原帖由+CherryPicker+於+15-10-15+發

原帖由 Babyarsene 於 15-10-15 發表
慶幸仔小學有得選,我問佢佢都係選粤教中
請問邊間可以選?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5