教育王國

標題: delete [打印本頁]

作者: hopeclover    時間: 15-10-8 11:43     標題: delete

delete
作者: charlielola    時間: 15-10-8 12:27     標題: 回覆:hopeclover 的帖子

3次出offer! 每月洗費起碼8千(只包括最基本的學費校車樂器lunch費用),學校雜費唔記得幾錢但不是太貴的,另外要預買樂器錢

作者: 餵食豬    時間: 15-10-8 12:37     標題: 回覆:CKY面試

頭先見到話11月左右出結果...即2nd in

作者: hopeclover    時間: 15-10-8 13:42

charlielola 發表於 15-10-8 12:27
3次出offer! 每月洗費起碼8千(只包括最基本的學費校車樂器lunch費用),學校雜費唔記得幾錢但不是太貴的,另 ...
8000蚊夠嗎? 我見今年小一學費已經6300, 飯錢校車費1700應該不夠? 還是學費已包飯錢? 謝謝
作者: irisban    時間: 15-10-8 14:54     標題: 回覆:餵食豬 的帖子

想問家長有問卷填嗎?

作者: charlielola    時間: 15-10-8 15:31     標題: 回覆:hopeclover 的帖子

睇你住邊,校車由$800至$2000不等,飯錢約4百幾一個月,所以我說每月起碼$8000,另樂器費$4000一年

作者: coco2015    時間: 15-10-8 15:54     標題: 引用:想問家長有問卷填嗎? +

原帖由 irisban 於 15-10-08 發表
想問家長有問卷填嗎?
有填

作者: longlongpochuma    時間: 15-10-8 16:05

coco2015 發表於 15-10-8 15:54
有填
請問是否問關於管教問題?可否透露多些?謝謝!
作者: coco2015    時間: 15-10-8 17:24     標題: 引用:Quote:coco2015+發表於+15-10-8+15:54+有填

原帖由 longlongpochuma 於 15-10-08 發表
已PM

作者: chowjj    時間: 15-10-8 17:44

回覆 coco2015 的帖子

can u pm me too? Thanks!!!
作者: Ocean419    時間: 15-10-8 18:11     標題: 引用:睇你住邊,校車由$800至$2000不等,飯錢約4

原帖由 charlielola 於 15-10-08 發表
睇你住邊,校車由$800至$2000不等,飯錢約4百幾一個月,所以我說每月起碼$8000,另樂器費$4000一年

...
即是學樂器約$400一個月?導師質素和街外私人的比較如何?

作者: ROCKMAMA    時間: 15-10-8 19:05

只係帶面試証及學生手冊嗎 ?
作者: Happy小米    時間: 15-10-8 19:07     標題: 引用:Quote:coco2015+發表於+15-10-8+15:54+有填

原帖由 longlongpochuma 於 15-10-08 發表
如果透露左,可以構成不公平。。

作者: cat_house    時間: 15-10-8 19:26     標題: 回覆:CKY面試

問卷應該唔計分。

作者: ylmanhk    時間: 15-10-8 20:00     標題: 引用:3次出offer!+每月洗費起碼8千(只包括最基本

原帖由 charlielola 於 15-10-08 發表
3次出offer! 每月洗費起碼8千(只包括最基本的學費校車樂器lunch費用),學校雜費唔記得幾錢但不是太貴的,另 ...
直資私立平均洗費10000+是常識吧!其實點解唔讀官津???

作者: ipork    時間: 15-10-8 20:01     標題: 引用:問卷應該唔計分。 +

原帖由 cat_house 於 15-10-08 發表
問卷應該唔計分。
唔計就唔好填啦!

作者: five555    時間: 15-10-8 20:38

老師說問卷是給學校了解小朋友及家長,不是用來分數計。
例牌問題有點解選這校,小朋友有什麼優劣等等。
作者: cat_house    時間: 15-10-8 20:44     標題: 回覆:CKY面試

咁現實既。:sign: 你唔即場問下老師主任副校?

作者: 麥子仲肥    時間: 15-10-8 21:37

請問問卷可以用中文答嗎?用英文有優勢嗎?
作者: GutGutMi    時間: 15-10-10 01:25

請問有沒有講明那一天出結果呢?是網上公佈嗎?
作者: Kafather    時間: 15-10-10 08:19     標題: 回覆:Ocean419 的帖子

因朝早上堂,所以多名師:)

作者: CPSKWW    時間: 15-10-10 12:56     標題: 回覆:麥子仲肥 的帖子

老公話要以英文作答

作者: Babyarsene    時間: 15-10-10 12:59     標題: 引用:老公話要以英文作答 +

原帖由 CPSKWW 於 15-10-10 發表
老公話要以英文作答
我上年答中文,都冇問題,有2nd in

作者: 麥子仲肥    時間: 15-10-11 00:10

有冇小朋友見完之後話唔夠時間答問題?
作者: HCB    時間: 15-10-11 09:59     標題: 回覆:麥子仲肥 的帖子

小朋友話有9版'homework'要做,係限時嘅。

作者: HCB    時間: 15-10-11 09:59     標題: 引用:有冇小朋友見完之後話唔夠時間答問題?

原帖由 麥子仲肥 於 15-10-11 發表
有冇小朋友見完之後話唔夠時間答問題?
小朋友話有9版'homework'要做,係限時嘅。

作者: bbysh    時間: 15-10-11 13:41

9版?

今年系米得2次interview ?上年話有4次
作者: bbb330    時間: 15-10-11 20:40

bbysh 發表於 15-10-11 13:41
9版?

今年系米得2次interview ?上年話有4次
上年最少IN三次, 有些IN五次呀

作者: macmate    時間: 15-10-12 01:51     標題: 引用:Quote:bbysh+發表於+15-10-11+13:41+9版?

原帖由 bbb330 於 15-10-11 發表
上年最少IN三次, 有些IN五次呀
真係太誇張

作者: picture    時間: 15-10-12 09:26     標題: 回覆:CKY面試

可能我見識少,面试當日完時已4點,撞到正中學放學。我見到的係只有少部份學生上校車走。其餘的都係一人一架司機車接走,加埋來面试人的一人一架車,再加面試完走的一人一架車,再加泥頭車(街盡頭有地盤)。  仲有自私人泊在路旁2邊,令到雙程路变单程。

成條窄長的郝德徕道塞死哂。不停有人响horn.

我call 的士在大路塞好耐入唔到來,校巴又入唔到學校。當堂覺得,巳經生卡喇地方,重要日日放學在學校門口塞半個鐘至出到大路,咁平日坐校車的學生點算?

下次如有2nd in 又點算? 好彩 in 4 次咪好辛苦(站街吸癈氣等車)

作者: tigerboymama    時間: 15-10-12 10:41

我覺得CKY既面試..對小朋友好貼心.. 個老師係台到既yoyo表演, 令小朋友輕鬆好多, 已經tune in 晒去玩mode...

係咪所有fist in 都已經完左?

作者: longlongpochuma    時間: 15-10-12 10:54

tigerboymama 發表於 15-10-12 10:41
我覺得CKY既面試..對小朋友好貼心.. 個老師係台到既yoyo表演, 令小朋友輕鬆好多, 已經tune in 晒去玩mode.. ...

非常同意,我仔之前的面試不肯自己入去,今次話想快d入去,真係十分欣賞.BTW, 有人話那位是副校.
作者: mrschiang    時間: 15-10-12 10:59

回覆 longlongpochuma 的帖子

CKY係第一間我女in完出黎第一句話「我想返入去再in過」既學校
果個真係副校黎架^^

作者: longlongpochuma    時間: 15-10-12 11:06

回覆 mrschiang 的帖子

哈哈,我仔話識到很多朋友,只要佢開心就好了
作者: lalawowo    時間: 15-10-12 11:18     標題: 回覆:CKY面試

我聽到老師叫佢副校長

作者: jktmami    時間: 15-10-12 11:49     標題: 回覆:lalawowo 的帖子

係咪灰白頭髮嗰位? 如果係, 我都聽到老師叫佢做副校長。嗰時我都有啲surprise副校長咁“funny” (我小朋友咁形容佢)。

作者: moloko1102    時間: 15-10-12 12:34     標題: 回覆:CKY面試

阿仔當日好開心,副校長同小朋友玩yo yo game,完全可帶動小朋友進入面試狀態。
我阿仔未叫佢已經要衝出去,差啲按唔住,真係好好笑

作者: mrschiang    時間: 15-10-12 13:42

回覆 moloko1102 的帖子

係呀!我當日都見到好多小朋友係衝出去面試,個個好high咁入去,真係未見到一間學校面試咁開心,even考pn同K1果陣都未試過...hahaha
作者: shevachevy    時間: 15-10-12 13:45

呢間面試前有warm up 的確好好, 阿女出o黎都話玩得好開心, 又有禮物!
作者: tigerboymama    時間: 15-10-12 14:23

係囉, 小朋友哩排咁多面試.. CKY既安排.. 真係令大家都鬆一鬆...

之前呀仔..係男神校in 完.. 問佢..佢回:'我真係唔想講喎'
作者: glo000    時間: 15-10-12 15:28     標題: 回覆:CKY面試

之前對CKY感覺麻麻地,不過諗住佢有中學都試下啦,依家in完,見到學校好有心機安排面試,校舍靚到不得了,面試安排又細心,有趣,囡囡in完仲好唔捨得走,好主動講入面做左d乜。

作者: Jellyrabbit    時間: 15-10-12 15:55     標題: 回覆:coco2015 的帖子

請問可否PM我呢?

作者: Jellyrabbit    時間: 15-10-12 15:58     標題: 回覆:Jellyrabbit 的帖子

Sorry, wrong sent!

作者: 餵食豬    時間: 15-10-12 16:16     標題: 回覆:jktmami 的帖子

副校
好鬼馬

作者: tigerboymama    時間: 15-10-12 16:20

回覆 glo000 的帖子

我都係.. 之前覺得佢遠.. 唔係好有feel.. 點知呀仔in 完.. 好鬼開心..
話teacher叫Mr. Hart.. 同佢地玩Simon says..
同埋教佢地唱歌.. if you are happy, happy, you clap your hands.  If you are angry, angry, you stomp your feet.. 重有sleepy 同sad...
in 完重有小禮物...

作者: glo000    時間: 15-10-12 18:16     標題: 引用:回覆+glo000+的帖子 我都係..+之前覺得佢

原帖由 tigerboymama 於 15-10-12 發表

我都係.. 之前覺得佢遠.. 唔係好有feel.. 點知呀仔in 完.. 好鬼開心..
係呀,阿囡都好鐘意呢首歌呀!

作者: cat_house    時間: 15-10-12 19:27     標題: 引用:可能我見識少,面试當日完時已4點,撞到正

原帖由 picture 於 15-10-12 發表
可能我見識少,面试當日完時已4點,撞到正中學放學。我見到的係只有少部份學生上校車走。其餘的都係一人一 ...
平時跌序ok架。都呼籲d家長唔好駕車去面試,可以搭的士/巴士。就算駕都可以係路口迴旋處上落。

作者: picture    時間: 15-10-12 21:13     標題: 引用:Quote:原帖由+picture+於+15-10-12+發表可

原帖由 cat_house 於 15-10-12 發表
平時跌序ok架。都呼籲d家長唔好駕車去面試,可以搭的士/巴士。就算駕都可以係路口迴旋處上落。

...
咁都好D,最多捱幾日。如果日日返學放學都咁就驚D!

作者: miemie6    時間: 15-11-10 11:13

要IN3次?????
好似有點辛苦咁~ 問到咁多野咩???
作者: retriever    時間: 15-11-10 12:05

cat_house 發表於 15-10-12 19:27

...

巴士?!!!

HOW?

作者: retriever    時間: 15-11-10 12:16

tigerboymama 發表於 15-10-12 16:20

hmm...

say some negatives, hehe...

the application fee is on high side.

they charged $200 while most school charged only around 50. yw required $150 application fee but they had to cover cost on dvds and a few books that were given to the kids as gifts.

on the day of 1st interview, at one pt i thought the person who played yoyo for warming up kids was a local entertainer, that cky had to charge high for hiring her. at the end of the interview, we knew she was the deputy principal.

i know a nos of mums like the school so much.

thus, this ends my list of negatives.

作者: retriever    時間: 15-11-10 12:20

回覆 miemie6 的帖子

there are a few schools which require kids to attend interview 3 times.
if u like is/ib cky is one of a few sweethearts for mums.

if u look for a backup for lottery cky may not be a good choice for they will not release offers until march. hence by the time you get an offer it should have well passed the deadline of lottery application.

作者: cat_house    時間: 15-11-10 13:06     標題: 回覆:CKY面試

有兩路巴士上到去:81/72

作者: belgiumchoco    時間: 15-11-10 13:48     標題: 引用:回覆+miemie6+的帖子 there+are+a+few+sch

原帖由 retriever 於 15-11-10 發表
回覆 miemie6 的帖子

there are a few schools which require kids to attend interview 3 times.
請問cky未出offer時,可否照抽獎,到有offer時再放棄抽獎既學校?

作者: retriever    時間: 15-11-10 13:56

belgiumchoco 發表於 15-11-10 13:48
請問cky未出offer時,可否照抽獎,到有offer時再放棄抽獎既學校?

cky is a private school, they don't bother if you go for lottery or not.

just that there are ppl who like to have an offer before the lottery application submission so that they have more confident to bet on hot choices.

cky does not fit in for the above tactic.

作者: smallpeach    時間: 15-11-10 14:15

如果蔡繼有冇 second in 可以扣門或寫求位信嗎?
父母, 甚至朋友都覺得小女很適合讀蔡繼有。
First interview 時小朋友剛大病痊癒 :(

如果考插班, 小朋友最好具備什麼條件較好?
作者: retriever    時間: 15-11-10 14:30

smallpeach 發表於 15-11-10 14:15
如果蔡繼有冇 second in 可以扣門或寫求位信嗎?
父母, 甚至朋友都覺得小女很適合讀蔡繼有。
First intervie ...

the key point is whether the school feels your kid is suitable or not.

we know a nos of little buddies who look suitable for cky, but unfortunately they did not get chance to make further.

for insert admission, i guess still good english is an advantage but i guess active kids will be definitely having higher chance. as said about those little buddies who failed on cky, they possess good command of english but look more like well-behaved kids than proactive ones.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5