教育王國

標題: 想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢? [打印本頁]

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 11:37     標題: 想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

CCKG就來交表了, 想試試運氣, 但我們不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?
其實仔仔而家係YORK度讀得好開心, 是我做媽媽想他更上一層樓.
仔仔是1月B, 本諗住有優勢(自己單方面諗...), 上年IN九龍塘心儀的幼稚園都表現好好(我是如此認為) , 但IN得好好的一些傳統名幼都沒有OFFER, 令我信心大失...

做媽媽既唔想錯過任何機會, 所以今年9月後一直留意CCKG的入學申請消息, 但一想到上年interview的失望又卻步了...畢竟名幼想入名小的機會率高, 自己家境又三無...無宗教, 無地利, 無背景... 平民如我們想仔入名幼是否很困難呢?

歡迎媽媽們分享下

作者: maylulu    時間: 15-10-7 13:33     標題: 引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

原帖由 littlejayden 於 15-10-07 發表
CCKG就來交表了, 想試試運氣, 但我們不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?
其實仔仔而家係YORK度讀 ...
York唔算名幼嗎?

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 14:13     標題: 回覆:maylulu 的帖子

York是不錯, 只是有間in得仲好卻沒offer, 哈哈... 難道我是怪獸家長

作者: CasperChan75    時間: 15-10-7 14:21

littlejayden 發表於 15-10-7 11:37
Just try to send out the application, with no pressure, maybe you will have surprise.

Good luck.

作者: chungayu2    時間: 15-10-7 15:55

我的小朋友和你的一模一樣⋯⋯
之前都有想過報CCKG,但自問現在本身及小朋友的能力。
留在YORK亦是不錯,不去勉強了
作者: Yang81    時間: 15-10-7 16:41     標題: 引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

原帖由 littlejayden 於 15-10-07 發表
照報,唔得就算了,至少試過,又冇損失㗎

作者: lckbb    時間: 15-10-7 18:26     標題: 回覆:Yang81 的帖子

Cckg 張 form 要填宗教背景同父母是否DBS DGS 舊生,莫非真的只有以上背景就有優勢?

作者: 已刪除用戶    時間: 15-10-7 18:44     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 沒有名校背景是否很難入到

CCKG絕對是值得一試的好學校!

作者: ohmygood    時間: 15-10-7 18:55     標題: 引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

我們不是基督徒,不是DGDB old boy(班中的確有一部分父母是),沒任何背景。但我有對小兒的信心,他也在沒壓力下考到了。如果父母對自己小孩也沒信心,又怎說服別人?

Never try never know, 即使沒offer也是很好的經驗。能不哭不鬧信心滿滿獨自完成所有task其實已很棒!

Good Luck! 給自己的小孩信心吧!

作者: ohmygood    時間: 15-10-7 18:56     標題: 引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

我們不是基督徒,不是DGDB old boy(班中的確有一部分父母是),沒任何背景。但我有對小兒的信心,他也在沒壓力下考到了。如果父母對自己小孩也沒信心,又怎說服別人?

Never try never know, 即使沒offer也是很好的經驗。能不哭不鬧信心滿滿獨自完成所有task其實已很棒!

作者: ohmygood    時間: 15-10-7 18:57     標題: 引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

作者: ohmygood    時間: 15-10-7 18:58     標題: 引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

作者: 貝珠    時間: 15-10-7 19:05     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

我識有人冇背景,父母普通學校出身,不是高貴職業,住得好遠平民地址,但係基督徒入到

作者: 99dogdog    時間: 15-10-7 20:23     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

識兩個同齡男生於同一所幼稚園去考CCKG, 大家背景差不多:雙職父母,不是基督徒,不是DB/DG 舊生;結果一個有offer, 一個冇,但最後兩個小朋友都入到DBS!

所以一試冇妨,總好過後悔冇報,就算入唔到CCKG亦唔代表日後入唔到心儀小學!

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 22:35     標題: 回覆:CasperChan75 的帖子

thx for your support

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 22:36     標題: 引用:Quote:littlejayden+發表於+15-10-7+11:37+

原帖由 CasperChan75 於 15-10-07 發表
Just try to send out the application, with no pressure, maybe you will have surprise.

Good luck.
thx for your support

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 22:37     標題: 引用:Quote:原帖由+littlejayden+於+15-10-07+發

原帖由 Yang81 於 15-10-07 發表
照報,唔得就算了,至少試過,又冇損失㗎
我都係咁諗, 但張表格一直問你是否基督徒, 讀過咩學校, 有點壓力

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 22:39     標題: 引用:我的小朋友和你的一模一樣⋯⋯之前都有想過

原帖由 chungayu2 於 15-10-07 發表
我的小朋友和你的一模一樣⋯⋯
之前都有想過報CCKG,但自問現在本身及小朋友的能力。
留在YORK亦是不錯,不 ...
嗯, ...我再諗諗, York確實也不錯的

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 22:39     標題: 引用:Cckg+張+form+要填宗教背景同父母是否DBS+D

原帖由 lckbb 於 15-10-07 發表
Cckg 張 form 要填宗教背景同父母是否DBS DGS 舊生,莫非真的只有以上背景就有優勢?

...
我都係因為填到這些地方所以有點卻步

作者: littlejayden    時間: 15-10-7 22:41     標題: 引用:Quote:原帖由+littlejayden+於+15-10-07+發

原帖由 ohmygood 於 15-10-07 發表
我們不是基督徒,不是DGDB old boy(班中的確有一部分父母是),沒任何背景。但我有對小兒的信心,他也在沒壓 ...
講得好好, 睇得出你的孩子確會與眾不同

作者: msjw    時間: 15-10-8 07:28     標題: 回覆:ohmygood 的帖子

請問用家,CCKG你小朋友大概在什麼時間interview? 1月中嗎?交form是否要排長龍?

因為要清年假,所以問問,謝謝。

作者: ohmygood    時間: 15-10-8 08:02     標題: 回覆:msjw 的帖子

學校好像分了三天in, 我們17/1 interview...但今年不知是否大概這段日子。

作者: ohmygood    時間: 15-10-8 08:05     標題: 回覆:msjw 的帖子

交form係幾長龍下,要逐個check所需資料文件是否齊全。但staff好快手,都唔需要排好耐既。CCKG要求既規格一定要跟足,否則會彈返轉頭。

作者: littlejayden    時間: 15-10-8 09:01     標題: 引用:交form係幾長龍下,要逐個check所需資料文

原帖由 ohmygood 於 15-10-08 發表
交form係幾長龍下,要逐個check所需資料文件是否齊全。但staff好快手,都唔需要排好耐既。CCKG要求既規格一 ...
是哦, 他們的instruction有寫.

作者: ensy    時間: 15-10-8 09:54

我覺得無需要神化學校. 假如覺得學校適合小朋友, 一試無妨.  學校也會挑選適合的學生, 但唔試就永遠無機會!
作者: lucytay    時間: 15-10-9 02:06

littlejayden 發表於 15-10-7 11:37
請問樓主仔仔讀YORK的雙語班還是國際班? Thanks!

作者: littlejayden    時間: 15-10-9 23:38     標題: 引用:Quote:littlejayden+發表於+15-10-7+11:37+

原帖由 lucytay 於 15-10-09 發表
請問樓主仔仔讀YORK的雙語班還是國際班? Thanks!
我仔讀主流班架

作者: msjw    時間: 15-10-10 01:24     標題: 回覆:ohmygood 的帖子

好的,唔該晒

作者: picture    時間: 15-10-12 12:51     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢

都好多Victoria, York 同St Cat 生,但試無妨

作者: lingan    時間: 15-10-13 00:35     標題: 引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

Del

作者: sam9329    時間: 15-10-13 13:39     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

CCKG出來的學生都好Smart, 不過唔知點解上年入DBS就唔係太多人,反而St Cat, KV重多人入. 所以如果讀St cat, KV, 要諗下K2轉唔轉

作者: 964000    時間: 15-10-13 18:42     標題: 引用:CCKG出來的學生都好Smart,+不過唔知點解上

原帖由 sam9329 於 15-10-13 發表
CCKG出來的學生都好Smart, 不過唔知點解上年入DBS就唔係太多人,反而St Cat, KV重多人入. 所以如果讀St cat ...
轉左校長吾知關吾關事

作者: hosuper    時間: 15-10-13 22:03     標題: 引用:CCKG出來的學生都好Smart,+不過唔知點解上

CCKG出來的學生都好Smart, 不過唔知點解上年入DBS就唔係太多人,反而St Cat, KV重多人入. 所以如果讀St cat ...
少成點?

作者: cpc608    時間: 15-10-14 08:00     標題: 回覆:sam9329 的帖子

Agree~

作者: sam9329    時間: 15-10-14 10:08     標題: 引用:Quote:原帖由+sam9329+於+15-10-13+發表CCK

原帖由 hosuper 於 15-10-13 發表
少成點?
廖廖可數

作者: hosuper    時間: 15-10-14 10:13     標題: 引用:Quote:原帖由+hosuper+於+15-10-13+發表少

原帖由 sam9329 於 15-10-14 發表
廖廖可數
咁數埋十隻手指都有有啩?

作者: littlejayden    時間: 15-10-14 10:48

picture 發表於 15-10-12 12:51
都好多Victoria, York 同St Cat 生,但試無妨
作者: keep-calm    時間: 15-10-16 09:41     標題: 引用:CCKG出來的學生都好Smart,+不過唔知點解上

請問舊年約有幾多學生上DBPS?

作者: sam9329    時間: 15-10-16 10:46     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

我自己個人認為,如果一心一意為入DG DB,  又唔係讀緊St cat, Kv, lh, 就值得K2轉CCKG, 始終大家都認同, 讀得CCKG,都一心想入DB DG, 但我總覺得Co ed , YW依D學校反而排除CCKG既學生,出路窄左.
相反St cat , Kv, lh邊間小學都歡迎,入DB DG亦年年都多,重有優勢!小朋友亦唔需要再轉學校。
純個人意見!

作者: LSKLTK    時間: 15-10-16 11:59     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教,

Dele
作者: keep-calm    時間: 15-10-16 12:52     標題: 引用:Kids+from+CCKG+also+got+offers+from+diff

原帖由 LSKLTK 於 15-10-16 發表
Kids from CCKG also got offers from different schools other than DGS and DBS.  There are lot of rumo ...
Would you please kindly share the general primary offers of cckg graduates ? It's really difficult for outsiders to know more.... Thanks !

作者: jilly_goodsiste    時間: 15-10-16 13:19     標題: 回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

是否全程用英文面試?

作者: littlejayden    時間: 15-10-16 15:33     標題: 引用:是否全程用英文面試? +

原帖由 jilly_goodsiste 於 15-10-16 發表
是否全程用英文面試?
我睇以往分享你預全英面試穩陣d ;)

作者: LSKLTK    時間: 15-10-16 16:10     標題: 回覆:keep-calm 的帖子

dele

作者: picture    時間: 15-10-16 18:35     標題: 引用:是否全程用英文面試? +

原帖由 jilly_goodsiste 於 15-10-16 發表
是否全程用英文面試?
It is an English school.  All school correspondence is in English only.

Just take a look at their website and you will have an idea of the English requirement.

作者: littlestep80    時間: 15-10-16 22:32

Interview conducted in English. They only asked simple questions and the interview only last for 5-10 minutes.

Heard last year there were around 10-15 admitted into DBSPD, around 30 admitted into DGJS.
作者: irene_the_pooh    時間: 15-11-23 19:37

請問CCKG谷的嗎?

是全英教學還是英普/英普廣的?

謝謝!
作者: picture    時間: 15-11-24 13:02     標題: 引用:請問CCKG谷的嗎?是全英教學還是英普/英普

原帖由 irene_the_pooh 於 15-11-23 發表
請問CCKG谷的嗎?

Happy school.  一D都唔谷。傳統單向授課。

作者: picture    時間: 15-11-24 13:02     標題: 引用:請問CCKG谷的嗎?是全英教學還是英普/英普

原帖由 irene_the_pooh 於 15-11-23 發表
請問CCKG谷的嗎?

Should be Eng Cantonese

作者: irene_the_pooh    時間: 15-11-24 14:43

picture 發表於 15-11-24 13:02
Should be Eng Cantonese
我爬文好似話只得30分鐘中文?
作者: picture    時間: 15-11-24 15:11     標題: 引用:Quote:picture+發表於+15-11-24+13:02+Shou

原帖由 irene_the_pooh 於 15-11-24 發表
我爬文好似話只得30分鐘中文?
Sorry dont know all the details.

作者: Fanny331    時間: 15-11-24 16:55

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5