教育王國

標題: Joyful World 麗城認真吹水區 [打印本頁]

作者: 出前小丁    時間: 15-10-2 09:53     標題: Joyful World 麗城認真吹水區

大家好,我係新手媽媽. 今年係麗城AM. 尋日放假睇到有個POST係關於 JOYFUL 荃景. 一口氣追左佢20幾頁.原來有一班家長一齊吹水係咁正嫁
所以小妹都開個POST等大家一齊吹下水,SHARE 下先

舊POST係呢度. 有興趣可以去睇下.因為佢,我interview 先無咁怯順利入讀,順利開學 (慎入,真係好鬼長)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4305988&extra=page%3D2

作者: KiKo1010    時間: 15-10-2 12:09

HI! 我囝囝都係麗城AM, 你係邊一班呢?
作者: 蝦皮同學    時間: 15-10-2 12:39     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

我都係麗城am iceland class架

作者: prisca126    時間: 15-10-2 17:37

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: jan130    時間: 15-10-2 20:06     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

囡囡k2,囝pn ,兩個都係pm,分別11月同12月插班

作者: 蝦皮同學    時間: 15-10-3 12:20     標題: 引用:你地冇入群組??

作者: tequiero_ic    時間: 15-10-3 21:22     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

我仔係pn pm class

作者: prisca126    時間: 15-10-3 23:41     標題: 引用:Quote:原帖由+prisca126+於+15-10-02+發表

作者: jan130    時間: 15-10-3 23:54     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

作者: prisca126    時間: 15-10-4 15:22     標題: 引用:我都想入group+a +

作者: prisca126    時間: 15-10-4 15:24     標題: 引用:我都想入group+a +

作者: KiKo1010    時間: 15-10-4 21:57     標題: 引用:我都係麗城am+iceland+class架 +

作者: 出前小丁    時間: 15-10-6 16:28

我係Dessert Ga 大家好. 呢幾日屋企d 窗滲水,真係咩心情都無.

---------------------------------------------------------------------------------------------

不過,我開呢個Post 原意唔係邀人入谷的 .講真, 我希望可以係呢到留下足跡,俾新手家長(即係我咁)可以多一個交流ge 機會. 助人自助.
作者: 出前小丁    時間: 15-10-6 16:31

你地有無人收到d 入學相? 我聽講好似學校有出email, 但我仲係收唔到.
作者: JoJo    時間: 15-10-6 16:34

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

作者: prisca126    時間: 15-10-6 18:06     標題: 引用:你地有無人收到d+入學相?+我聽講好似學校有

原帖由 出前小丁 於 15-10-06 發表
你地有無人收到d 入學相? 我聽講好似學校有出email, 但我仲係收唔到.
有呀!你寫handbook問下老師

作者: Charms    時間: 15-10-7 08:27

回覆 出前小丁 的帖子

Hi 我囝讀pn pm iceland, 岩岩今個月插班。
作者: KiKo1010    時間: 15-10-7 11:01

出前小丁 發表於 15-10-6 16:31
9月份既相(中秋& birthday party)都未update呀, 我都好心急等待中
作者: prisca126    時間: 15-10-8 11:58

KiKo1010 發表於 15-10-7 11:01
9月份既相(中秋& birthday party)都未update呀, 我都好心急等待中
今日upload咗啦!check 下啦
作者: 出前小丁    時間: 15-10-9 18:16

回覆 KiKo1010 的帖子

有得睇啦. 原來佢條link 係一樣的. 所以唔駛等佢出circular 都會睇到架. 有個同班家長教我的. (唔好話係我講). 咁日日部住個電腦refresh 就得啦.
作者: 出前小丁    時間: 15-10-9 18:19

prisca126 發表於 15-10-6 18:06
有呀!你寫handbook問下老師
係呀,原來跌左入去junk box....佢好好咁教我save 返佢地email 入contact list. 咁就應該唔會miss.
作者: 出前小丁    時間: 15-10-13 15:52

有無人諗過轉去荃景???
作者: prisca126    時間: 15-10-13 18:01     標題: 引用:有無人諗過轉去荃景???

原帖由 出前小丁 於 15-10-13 發表
有無人諗過轉去荃景???
我覺得荃景校舍太細了

作者: PeachWong    時間: 15-10-14 10:55

我囝今年 PN PM Desert class, 我一直想搵同班同學既家長交流下, 但一直搵唔到 ~ 不過, 其實佢而家一班得7個小朋友咋. 老師說遲D會有 17 個.

作者: 出前小丁    時間: 15-10-15 18:06

回覆 prisca126 的帖子

係呀. 太細啦.....果日去OPEN DAY 逼死左我. 但老師果邊係咪資深D 呢?因為都叫有2年畢業生.麗城仲係一堆BB

作者: 出前小丁    時間: 15-10-15 18:07

回覆 PeachWong 的帖子

上黎吹下水羅.可能搵到D 同班或隔離班又啱咀形.
作者: 出前小丁    時間: 15-10-15 18:10

Letterland Phonics家長工作坊 D email.  話有教材賣.其實......我連letterland 都唔知係咩.
有無用架???
作者: prisca126    時間: 15-10-15 22:11     標題: 引用:我囝今年+PN+PM+Desert+class,+我一直想搵

原帖由 PeachWong 於 15-10-14 發表
我囝今年 PN PM Desert class, 我一直想搵同班同學既家長交流下, 但一直搵唔到 ~ 不過, 其實佢而家一班得7 ...
PN PM班通常都係細B,  所以9月開學到明年1月都陸續有新同學加入

作者: prisca126    時間: 15-10-16 09:53

出前小丁 發表於 15-10-15 18:10
Letterland Phonics家長工作坊 D email.  話有教材賣.其實......我連letterland 都唔知係咩. ...
如果唔識英文拼音,去聽下學下都好!就算學唔識,起碼以後知道小朋友唱咩講咩。我覺得今次學校做得好好,support下家長。

作者: prisca126    時間: 15-10-16 09:58

出前小丁 發表於 15-10-15 18:06
回覆 prisca126 的帖子

係呀. 太細啦.....果日去OPEN DAY 逼死左我. 但老師果邊係咪資深D 呢?因為 ...
麗城尼邊只是新請的老師,又不代表冇經驗或唔資深 :)其實教K1的Mr. Dxxx係以前教民幼轉來的。

作者: wpang002    時間: 15-10-16 11:54

Hi 我女讀pn pm , 你地好

作者: wpang002    時間: 15-10-16 11:58

宜家日日都哭, 話唔想返學, 你地有冇類似情況

作者: jan130    時間: 15-10-16 12:04     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

Mr john都係荃景轉過黎

作者: jan130    時間: 15-10-16 12:04     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

大家邊日上workshop ?

作者: 出前小丁    時間: 15-10-17 11:07

回覆 wpang002 的帖子

我無呀. 佢仲係成舊飯咁. 你有無同老師傾過?

作者: 出前小丁    時間: 15-10-17 11:09

回覆 jan130 的帖子

係咪高高瘦瘦果個?? 講野好SOFT 果個.
作者: 出前小丁    時間: 15-10-17 11:11

應該19呀. 不過可能要調.突然有野要搞. 等陣落去問下先.
作者: angelngan103    時間: 15-10-17 11:12     標題: 回覆:PeachWong 的帖子

Hello, my girl is desert pm pn class

作者: wpang002    時間: 15-10-17 14:02     標題: 回覆:出前小丁 的帖子

有呀,老師話係過度期,希望快啲過啦,有時就好少少,有時就由開始哭到落堂,好心痛

作者: jan130    時間: 15-10-17 17:46     標題: 回覆:出前小丁 的帖子

Yes a

作者: jan130    時間: 15-10-17 17:47     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

大家頭先有冇去open day a?

作者: joygigi    時間: 15-10-17 19:28     標題: 引用:大家頭先有冇去open+day+a? +

原帖由 jan130 於 15-10-17 發表
大家頭先有冇去open day a?
有去呀!

作者: KiKo1010    時間: 15-10-17 20:03     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

今日有去呀

作者: PeachWong    時間: 15-10-17 22:02     標題: 回覆:wpang002 的帖子

Hi 呀!我仔都係pm, Desert class, 你呢?

作者: PeachWong    時間: 15-10-17 22:03     標題: 回覆:angelngan103 的帖子

Yeah!  同我仔同一班!你好呀!

作者: jan130    時間: 15-10-17 23:08     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

估吾到咁多嘢玩~

作者: 出前小丁    時間: 15-10-23 09:59

係呀. 對上果次去左荃景. 麗城大好多. 多野玩D.
唔知係咪太多野玩,囡囡佢話聽日要去埋沙田果個
去開沙田順便踩單車先.
作者: fatfathung    時間: 15-10-24 17:34

PeachWong 發表於 15-10-17 22:02
Hi 呀!我仔都係pm, Desert class, 你呢?
我仔都係pm desert班呀
作者: 出前小丁    時間: 15-10-27 10:06

前幾日真係去埋沙田. 都算幾大. 我覺得size 黎講應該係麗城>沙田>荃景. Game 黎講都係麗城>沙田>荃景.

by the way,有幾個家長義工都去晒3校,熟口熟面. 有無咁die hard
作者: zoewsw    時間: 15-10-27 16:59

回覆 出前小丁 的帖子

有架...當你聽到小朋友識得聽/講流利英文/普通話時,你就可能會覺得真係值得!就會知道呢間新學校係有心教育。
起初會有好多事情甩漏,但眼見遂漸進步 ...... 家長同學校互相配合,就會令小朋友有所得著!

作者: dbchu    時間: 15-10-27 17:26     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

其實有冇邊間學校係讀左都唔識聽同唔識講?

作者: 出前小丁    時間: 15-10-28 14:32

回覆 dbchu 的帖子

可能老師太惡,嚇怕小朋友咪有識講變唔識講.
作者: liple0405    時間: 15-10-29 16:12

我個囡係PM Desert, 下星期一入學, 心情好緊張
作者: 出前小丁    時間: 15-10-30 10:08

回覆 liple0405 的帖子

放心,肯定會有少少扭寧.. 不過佢頭幾日個transition period 應該都會幫到你. 你會自己帶小朋友???
作者: PeachWong    時間: 15-11-3 15:40     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

有無媽媽 thanksgiving day 返學校幫手呀?

作者: 出前小丁    時間: 15-11-3 16:06

我唔得呀. 撞左出面d 活動
作者: PeachWong    時間: 15-11-3 17:16     標題: 引用:回覆+PeachWong+的帖子 我唔得呀.+撞左出

原帖由 出前小丁 於 15-11-03 發表

我唔得呀. 撞左出面d 活動
咁係咪19 Nov ? 知唔知道返去有乜要幫手?

作者: wpang002    時間: 15-11-3 18:57     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

想問你地收左校服未?佢話jacket冇晒2號

作者: liple0405    時間: 15-11-3 21:41

有call 我, 話係講故事,不過我要返工,婉拒咗
作者: liple0405    時間: 15-11-3 21:49

回覆 出前小丁 的帖子

昨日係小女插班第一日,爸爸陪,冇入班房,今日我陪,阿女見到班房門口已經哭,唉,卒之喺班房陪足個半鐘。唔知大家有冇覺得Miss 惡呢?我。。。。。係有d 咁嘅感覺。 同埋我覺得我唔入去可能仲好d,  因為睇咗個半鐘就畀評語,好武斷,但事實上我又真係唔係100% buy 佢哋。。。。。唉
作者: wpang002    時間: 15-11-4 09:17     標題: 回覆:liple0405 的帖子

我女上個月入學時同你情況差不多,半夜都會發惡夢哭醒,我地每日都要同佢傾鼓勵佢,係屋企扮返學,最後問左學校話可以俾佢帶一隻細公仔陪返學,過左2星期就開始好了。

作者: liple0405    時間: 15-11-4 15:40

回覆 wpang002 的帖子

我留意吓我個女嘅情況先,多謝分享
作者: 出前小丁    時間: 15-11-6 16:29

好似有2日, 12號係story telling , 19號整craft.
作者: 出前小丁    時間: 15-11-6 16:44

係咪miss flora??? 今年先轉黎kindergarten.之前係Centre 跟過佢上堂. 佢出名嚴同好有規矩嫁. 不過,跟得佢就會好守規矩
你同學校傾下, 帶公仔都係一個權宜之計. 不過係屋企同佢多溝通先係最有效. 呀,你有無早少少返學校,有時小朋友睇住其他小朋友排隊,會互相模仿. 都ok 架.

作者: MAYX1000    時間: 15-11-6 18:52     標題: 引用:回覆+liple0405+的帖子 係咪miss+flora???

原帖由 出前小丁 於 15-11-06 發表

係咪miss flora??? 今年先轉黎kindergarten.之前係Centre 跟過佢上堂. 佢出名嚴同 ...
我囡之前跟 Flora 上咗8個月 pg 非常好,其實我初期都好期待入 Flora 嗰班,可惜無咁嘅運氣,我只陪囡上過佢兩次堂,但就非常滿意,因為我覺得佢處理小朋友真係有一手,當小朋友naughty 嘅時候,佢會用眼神,言語表達, tum 吓,引導吓咁,洽到好處

作者: jan130    時間: 15-11-7 01:16     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

有冇wetland pm同學仔呀~?

作者: 蝦皮同學    時間: 15-11-7 02:43     標題: 引用:Quote:原帖由+出前小丁+於+15-11-06+發表回

原帖由 MAYX1000 於 15-11-06 發表
我囡之前跟 Flora 上咗8個月 pg 非常好,其實我初期都好期待入 Flora 嗰班,可惜無咁嘅運氣,我只陪囡上過 ...
我都係pg開始跟ms flora, 由奀皮百厭變得守規矩,我女女都好鍾意佢,不過轉左幼稚園無緣編到佢果班

我都好佩服尊敬佢

作者: wpang002    時間: 15-11-9 10:31

我女都係Wetland Pm ga,

作者: currymama    時間: 15-11-9 15:39

Hihi~ 女女係Grassland pm岩岩11月插班,請大家多多指教

19/11答應左老師做義工,老師話係做手工,係咪大家時間都一樣2:00-2:30?
作者: jan130    時間: 15-11-9 19:59     標題: 引用:回覆+jan130+的帖子 我女都係Wetland+Pm+g

原帖由 wpang002 於 15-11-09 發表

我女都係Wetland Pm ga,
Hi~難得同班,好似好少人讀wetland,你小朋友返左學未?

作者: breadme    時間: 15-11-9 22:49

請問各位小朋友讀緊Joyful既媽媽,可否講一下N班面試,老師會考什麼?
麻煩各位,今個星期六我仔仔面試,希望有點心理準備,謝謝各位!
作者: prisca126    時間: 15-11-9 23:13     標題: 引用:請問各位小朋友讀緊Joyful既媽媽,可否講一

原帖由 breadme 於 15-11-09 發表
請問各位小朋友讀緊Joyful既媽媽,可否講一下N班面試,老師會考什麼?
麻煩各位,今個星期六我仔仔面試,希 ...
剛過去的星期六荃景分校的面試如下:
1) Freeplay, test sensorial 大小肌肉, 隨便在房選野玩
2) mandarin story time
3) eng individual interview

作者: liple0405    時間: 15-11-10 17:09

回覆 MAYX1000 的帖子

聽到你們咁講又安心D. 其實囡囡喺屋企都幾霸王, 都想老師治吓佢
作者: Littlelittle13    時間: 15-11-10 19:05

Hi~我個囡11月插班Wetland pm,請大家多多指教!
作者: Cavebaby    時間: 15-11-11 16:37

Hello all, 我個仔11月插左K1 PM class,返左個幾星期,佢都返得好開心呀。我係jungle class,有冇朋友仔同一班呀?剛轉過來,有好多野想指教下。
作者: prisca126    時間: 15-11-12 18:43     標題: 引用:Hello+all,+我個仔11月插左K1+PM+class,返

原帖由 Cavebaby 於 15-11-11 發表
Hello all, 我個仔11月插左K1 PM class,返左個幾星期,佢都返得好開心呀。我係jungle class,有冇朋友仔同 ...
Hi, 我都係Jungle不過AM班

作者: liple0405    時間: 15-11-12 19:58

明天放假唔洗返學,我呢個大頭蝦阿媽一d 都唔記得
好彩老師打畀我,傾開提我咋
作者: currymama    時間: 15-11-12 20:25

我日日都check住手冊,就係驚miss左任何野
作者: liple0405    時間: 15-11-13 12:17

回覆 currymama 的帖子

我就係嗰種, 日日有睇手冊, 都留意唔到放假嘅「馬大哈」阿媽
作者: currymama    時間: 15-11-13 12:30

咁提埋你,23-24/11係小領袖日,家長喺呢兩日揀一個時段為時一個鐘,帶同仔女返學校了解平日上課情況,而另一日就放假,記得聽日留意email,要自己去email果條link揀時間架
作者: breadme    時間: 15-11-14 08:24

Thanks for sharing interview
作者: wpang002    時間: 15-11-14 09:40     標題: 回覆:Joyful World 麗城認真吹水區

我個女讀麗城campus,剛收到學校揀時間條link好似係荃景既,你地有冇人係咁呀

作者: PeachWong    時間: 15-11-14 17:13     標題: 引用:我個女讀麗城campus,剛收到學校揀時間條lin

原帖由 wpang002 於 15-11-14 發表
我個女讀麗城campus,剛收到學校揀時間條link好似係荃景既,你地有冇人係咁呀

...
我收到update email, 係 分好哂班架喇,同埋係麗城的,無錯

作者: PeachWong    時間: 15-11-14 17:20     標題: 感恩節

係咪上學校比嗰條link, 揀食物,之後18/11 帶埋返學就可以? 揀左要帶5人分量返去?

作者: iciclex    時間: 15-11-16 12:06

in左麗城k1~ 睇得出個女好中意學校。

請問學校多功課嗎?open day時講好似係happy learning + 都教得唔淺?
見到其他post話學校都好主動同家長溝通?
作者: currymama    時間: 15-11-16 17:07

回覆 iciclex 的帖子

我女岩岩11月插班PN,功課一星期一次,中英文各一張紙,暫時都係填色類,開學前會有課程簡介,我之前去聽話K1先開始簡單寫字,以學術計係唔淺,但我認為都返學返得好開心,我女返左兩星期唔夠已經冇喊,今日仲主動同我揮手拜拜添,學校以net teacher做班主任,另加普通話老師同廣東話助教,每班比例係1:7,每日70%英語30%普通話堂,而且學校係採用Letterland Phonics+Oxford Story Tree,我認為以呢個學費計超抵讀囉
作者: currymama    時間: 15-11-16 17:09

Yes 不過好似登記得8899
作者: prisca126    時間: 15-11-16 18:08     標題: 引用:in左麗城k1~+睇得出個女好中意學校。請問學

原帖由 iciclex 於 15-11-16 發表
in左麗城k1~ 睇得出個女好中意學校。

請問學校多功課嗎?open day時講好似係happy learning + 都教得唔淺 ...
K1 10月份開始每日都有1-2樣功課,星期五3樣,簡單連線,圈不同/相同,填色。K1下學期開始寫部首。每月英普各做一次show and tell.
課程是深,但學校唔谷,唔會免強要小朋友達標。每月會幫小朋友評估學習進度,唔達標不會收到老師電話,只會在報告中建議改善,家長和小朋友都冇壓力。

作者: liple0405    時間: 15-11-16 18:55

即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生出現?定當普通上堂照平時返?
作者: prisca126    時間: 15-11-16 21:25     標題: 引用:即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生

原帖由 liple0405 於 15-11-16 發表
即係揀咗時段嗰日,淨係登記咗嗰個鐘同學生出現?定當普通上堂照平時返? ...
揀咗個時段,就只返嗰一個鐘。另一日亦不用返學。

作者: 出前小丁    時間: 15-11-17 10:05

係呀,你整咩呀??? 我會整雞翼
作者: iciclex    時間: 15-11-17 10:57

Thanks currymama and frisca.

From the sound of it, it sounds like a fantastic school! Hopefully we get an offer :)

Do the school share photos from their school life regularly?
作者: prisca126    時間: 15-11-17 13:34     標題: 引用:Thanks+currymama+and+frisca.From+the+sou

原帖由 iciclex 於 15-11-17 發表
Thanks currymama and frisca.

From the sound of it, it sounds like a fantastic school! Hopefully we  ...
Yes,  they share in Google drive each month.

作者: PeachWong    時間: 15-11-17 14:01     標題: 引用:回覆+PeachWong+的帖子 係呀,你整咩呀???+

原帖由 出前小丁 於 15-11-17 發表

係呀,你整咩呀??? 我會整雞翼
我過左13 Nov 先上網 check ... 過左deadline 喇 😓

作者: liple0405    時間: 15-11-17 14:11

回覆 出前小丁 的帖子

我整芝腿三文治
作者: 出前小丁    時間: 15-11-17 16:25

回覆 iciclex 的帖子

Hi. Yes. They do, usually they share photo with us in google album every month. I can download these photos. They also put some photos in their FB as well. But not all, they are selected.
作者: 出前小丁    時間: 15-12-23 16:02

放假啦,大家唔知有咩做呢???? 去邊到玩呀.
作者: Isaackwok    時間: 15-12-28 13:08

大家好, 我是新手媽媽, 剛收到JOYFUL N班3月插班(PM)同綠楊8月(AM)開學, 知道綠楊升小既學校唔錯, 唔知點揀好, 但心其實比較喜歡JOYFUL, 所以想問一問大家知唔知道JOYFUL升小既學校記錄OK MA??感激!!!
作者: lightingchung    時間: 15-12-29 19:23     標題: 引用:大家好,+我是新手媽媽,+剛收到JOYFUL+N班3

原帖由 Isaackwok 於 15-12-28 發表
大家好, 我是新手媽媽, 剛收到JOYFUL N班3月插班(PM)同綠楊8月(AM)開學, 知道綠楊升小既學校唔錯, 唔知點揀 ...
想知綠楊有幾唔錯。有無人有list睇下

作者: fatfathung    時間: 15-12-29 21:50     標題: 引用:放假啦,大家唔知有咩做呢????+去邊到玩呀.

原帖由 出前小丁 於 15-12-23 發表
放假啦,大家唔知有咩做呢???? 去邊到玩呀.
冇乜去過邊,只係去商場行下,約其他小朋友一齊係屋企玩,有點悶

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5