教育王國

標題: LMC 1st interview [打印本頁]

作者: evason    時間: 15-9-29 18:01     標題: LMC 1st interview

今日咗Check email 第一次面試時間oct 10-11號,是否即是旦一天去都得呢?還是再要等收信確定?有沒有家長知道?
作者: 蓮蓉包    時間: 15-9-29 18:15     標題: 回覆:LMC 1st interview

應該要等收信喎..

作者: 曼曼嘉嘉    時間: 15-9-30 20:48     標題: 回覆:LMC 1st interview

電郵確認信是寫住( Oct 3, online announcement of 1st intervew time slots.) /(oct 23, online  announcement of student through to the 2nd interview)

作者: evason    時間: 15-10-1 11:45

曼曼嘉嘉 發表於 15-9-30 20:48
電郵確認信是寫住( Oct 3, online announcement of 1st intervew time slots.) /(oct 23, online  announ ...
唔該你!咁即係再等10月3號啦~
作者: March    時間: 15-10-2 11:56

大家收到interview 日子未呀?
作者: coco2015    時間: 15-10-2 21:59     標題: 引用:大家收到interview+日子未呀?

原帖由 March 於 15-10-02 發表
大家收到interview 日子未呀?
You can check through the school website tomorrow morning.

作者: 曼曼嘉嘉    時間: 15-10-2 22:44     標題: 回覆:LMC 1st interview

學校網站寫上10月3日中午12:00公布面試時間

作者: kming    時間: 15-10-3 17:02

網上已公怖面試日期,但沒有說明家長需不需要面試,這是1st interview. 是不是只見小朋友,家長不用面試?
作者: benny2014    時間: 15-10-3 17:34

kming 發表於 15-10-3 17:02
網上已公怖面試日期,但沒有說明家長需不需要面試,這是1st interview. 是不是只見小朋友,家長不用面試? ...
以往是second in才見家長,但其實由進入學校開始,隨時都有人觀察你和你小朋友的表現,如果你過份照顧小朋友,或者你的小朋友在面試前大吵大鬧,又或者你對任何職員態度欠佳,他們都會把這些事情記下來的,你和小朋友身上都貼有申請編號,可以查到你們是誰。

作者: kming    時間: 15-10-3 23:04

謝謝你的資料,如1st interview 不會見家長,你覺得只有一個家長倍小朋友出席1st interview 會不會不太好呢?
作者: benny2014    時間: 15-10-4 10:42

kming 發表於 15-10-3 23:04
謝謝你的資料,如1st interview 不會見家長,你覺得只有一個家長倍小朋友出席1st interview 會不會不太好呢 ...
我覺得1st interview 一個家長陪小朋友出席就夠,反正家長只是坐在禮堂,不必太多人來,而且盡量不要帶其他小朋友來,免得他們跑來跑去或大叫大嚷,萬一場面失控就會給人不好的印象。

作者: ackky    時間: 15-10-4 22:45

Have anyone receive application verification letter for 1st interview yet?
作者: kming    時間: 15-10-4 23:54

Yes, I got it.
作者: 麥子仲肥    時間: 15-10-5 10:24

請問1st in時間可以更改嗎?
作者: szesze1812    時間: 15-10-5 14:47

1 st in 唔洗in 家長, 但係要家長填問卷呀!!
作者: benny2014    時間: 15-10-5 21:24

家長問卷不計分的,認真回答每條問題就可以了。

作者: SinmanL    時間: 15-10-7 16:33

作者: hippoo    時間: 15-10-7 23:48     標題: 引用:填問卷都係問咩架?完全無經驗~上網做緊res

原帖由 SinmanL 於 15-10-07 發表
填問卷都係問咩架?完全無經驗~上網做緊research話有學校問覺得自己小朋友對學校有咩貢獻~~
下? ...
same question

作者: benny2014    時間: 15-10-9 21:11

第一輪面試最主要睇小朋友面試的表現,家長突出是沒有用的。

作者: alanchan11    時間: 15-10-9 23:20

1st in之後不到兩星期就公佈置2nd in名單,負責收生的老師根本不可能看完每份問卷,還要為問卷評分就更加不可能,所以各位爸爸媽咪不用太緊張。我小朋友說要拿著分紙入去面試,老師不准他們看分數,我想那張分紙應該就是最關鍵的,而分紙上應該是沒有家長問卷一欄。

其他學校是怎樣我就不太清楚,但我知道LMC不太著重家長怎樣回答問卷,如果像考試一樣刻意去突出自己的話,可能真的突圍而出,不過是負面的那種突出。

作者: Cared    時間: 15-10-10 00:54

你們是不是都有申請確認書?交表時派的嗎?
我又收唔到email wor
作者: kming    時間: 15-10-10 01:46

確認書不是從email收到, 應是在網上㴲交表格後, 讓你print出來.
作者: smallyau    時間: 15-10-12 11:54     標題: 回覆:LMC 1st interview

昨天小朋友去面試,呀仔好開心行出來,話考問題好易,中文認字好簡單,只是大樹,玩具,泥土,英文+,- 數,邏輯推理形狀,普通話故事,老師問問題!唔知其他小朋友係咪大致上一樣!

作者: fishchow    時間: 15-10-12 12:02     標題: 回覆:smallyau 的帖子

我囡話 4人一組,分2組,玩遊戲,有指令共同完成。

作者: bobechristy    時間: 15-10-12 12:57

好似數學有d-
-
r

作者: smallyau    時間: 15-10-12 13:13     標題: 回覆:bobechristy 的帖子

數學用英文考,12+5  14-6
可能我仔識,所以話容易!
但中文認字真係易左d,我仔讀學券學校,k1都教左!不過可能學校想選英文出衆的小朋友!

作者: busyguide    時間: 15-10-12 16:55     標題: 引用:數學用英文考,12+5++14-6 可能我仔識,所

原帖由 smallyau 於 15-10-12 發表
數學用英文考,12+5  14-6
可能我仔識,所以話容易!
但中文認字真係易左d,我仔讀學券學校,k1都教左!不 ...
如果答錯左數學題,是否經已冇2nd in

作者: smallyau    時間: 15-10-12 17:35     標題: 回覆:busyguide 的帖子

你點知錯?係咪搞錯+-?我估英文故事答對最重要!

作者: alanchan11    時間: 15-10-12 19:37

品行都好重要,只要大家一齊玩一陣玩具就現晒形,爭野玩、搶人玩具、同人有爭執的就係咁先,其他方面幾叻都無用。

作者: francis_chan    時間: 15-10-13 07:28     標題: 引用:請問1st+in時間可以更改嗎?

原帖由 麥子仲肥 於 15-10-05 發表
請問1st in時間可以更改嗎?
其實話要改時間,只係俾感覺校方無誠意入呢間學校!

作者: benny2014    時間: 15-10-13 11:17

francis_chan 發表於 15-10-13 07:28
其實話要改時間,只係俾感覺校方無誠意入呢間學校!
是,除非有充分的理由,否則可能會被列入黑名單。而且家長心目中的「充分理由」,從校方的角度來看可能不是理由,所以還是不要提出更改時間比較好。

作者: francis_chan    時間: 15-10-13 18:08     標題: 引用:Quote:francis_chan+發表於+15-10-13+07:28

原帖由 benny2014 於 15-10-13 發表
是,除非有充分的理由,否則可能會被列入黑名單。而且家長心目中的「充分理由」,從校方的角度來看可能不是 ...
其實學校選學生太多選擇,唔會話就一個學生俾去改時間去interview.如果有心子女去讀,所有野推晒都要去!

作者: SinmanL    時間: 15-10-15 09:25

作者: benny2014    時間: 15-10-15 13:39

SinmanL 發表於 15-10-15 09:25
我都知~因為張form係0係佢地in緊既同時我地0係hall到填~即係都係之後做ref.但個1st表現已經比考官記低左!~~ ...
完成整個收生程序,去到寫信叩門的階段可能有少少作用,因為到時應該會睇番之前交過俾學校的所有資料,然後作個別考慮。當然,希望大家的小朋友都可以在第一次招生階段被取錄,不用寫信叩門。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5